Koningslied blijft aandachtsmagneet

Zelfs nu het koningslied officieel teruggetrokken is, blijft het op het internet een bijzonder populair gespreksonderwerp. Opvallend is daarbij dat de schrijver van het lied, John Ewbank, op vrij veel bijval kan rekenen. Hij blijkt niet de enige te zijn die bijvoorbeeld in de oproep van Nico Dijkshoorn om Ewbank ‘mild te stenigen’ een bedreiging herkent.

Sylvia Witteman zegt op Twitter de terugtrekking van het koningslied goed nieuws te vinden. Wel denkt ze de nodige kritiek over zich heen te krijgen naar aanleiding van de petitie die ze begon om het koningslied te schrappen.  Die petitie werd binnen korte tijd door bijna 40.000 mensen ondertekend.

Ewbank trok het koningslied vannacht terug. Niet vanwege het totale gebrek aan kwaliteit, de gebrekkige structuur of de fouten in de tekst, maar omdat hij naar eigen zeggen ‘klaar was met alle verwensingen’.

Hieronder enkele reacties:

Sylvia Witteman (die een onlinepetitie tegen het lied begon): "Hee, goed nieuws! En jongens: don't shoot the messenger."

Jan de Hoop: "John Ewbank zou het koningslied teruggetrokken hebben. Er bleek in de regen en de wind bijna niemand naast hem te willen staan."

Hans Jaap Melissen: "Oh wat erg, nu kunnen we ons weer druk maken over Syrië."

Driek Oplopers: "Nou die charlatan nog even deporteren naar een land zonder internet en telefoon, en dan kan deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse muziekgeschiedenis worden omgeslagen. Prutser. Een liedje mede laten schrijven door een analfabete mevrouw die voor geld haar tieten laat zien... Weg ermee!"

Yoeri Albrecht: "We hebben toch gewoon een koningslied? Wat is er mis met het Wilhelmus?"

Sanne Wallis de Vries: "De makers van het koningslied voor straf langs azc's om aldaar exact hetzelfde lied voor asielzoekers te zingen. Daar sta je dan."

Wim Daniëls (die de tekst in Pauw& Witteman door de mangel haalde): "Ewbank trekt lied terug met brief waarin 5 taalfouten staan (oa geblocked = geblockt). Verwensingen aan zijn adres zijn wel schandalig."

Ineke van Gent: "Vind het ook nix dat koningslied maar het fanatisme om het af te branden bevalt mij ook niet. #WaardeloosmetW"


Ewbank gaat erg volwassen met kritiek om...