FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 april 2013

Marco Borsato zingt Wilhelmus op 30 april

Marco Borsato is van plan om 30 april het Wilhelmus te zingen. Aanvankelijk zou het Koningslied om 19.30 uur in Ahoy worden opgevoerd tijdens een meezingconcert, maar na veel negatieve reacties en bedreigingen trok componist John Ewbank het lied zaterdagavond terug.

Borsato weet niet wat het Koningslied moet vervangen. Onder anderen Paul van Vliet en Henny Huisman lieten weten een alternatief te hebben. "Ik weet het niet", zegt Borsato tegen RTL Nieuws. "Dat is niet aan mij om daarover te oordelen. Ik zing gewoon het Wilhelmus."

De zanger, die met onder anderen Trijntje Oosterhuis en Do meezong op het gewraakte nummer, heeft de beslissing van Ewbank geaccepteerd. "Er is over het Koningslied inmiddels al te veel gezegd denk ik. Het is wat het is, en het is jammer dat het deze kant uitgaat", vertelt hij. "Het moest verbinden en dat is helaas niet gelukt. Ik heb me neergelegd bij het feit dat John zich heeft teruggetrokken."

Richard Krajicek, die in het Nationaal Comité Inhuldiging zit, was enthousiast over het nummer. Zijn vrouw Daphne Deckers was medeverantwoordelijk voor de tekst. "Op de rap van de W van Willem na vind ik het een onwijs mooi nummer", zegt de voormalige tennisser tegen RTL. "Ik krijg er kippenvel van. Maar blijkbaar krijgen veel mensen kippenvel op een negatieve manier en dan kun je maar beter stoppen."


Marco Borsato zingt Wilhelmus op 30 april (Foto: Novum)

Emiraat verbiedt bikini en kleine zwembroek

Het noordelijkste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten heeft bikini's en al te strakke zwembroeken taboe verklaard. Op de openbare stranden van Ras al-Khaimah hebben de autoriteiten borden geplaatst die boetes in het vooruitzicht stellen voor badgasten die meer naakte huid tonen dan hen lief is.

Het emiraat greep in nadat plaatselijke bewoners hadden geklaagd dat ze het strand niet met schaarsgeklede strandgangers wilden delen.

Ras al-Khaimah ligt een kilometer of honderd ten noordoosten van het emiraat van Dubai, dat wat minder zwaar tilt aan de zeden aan zee. Dubai, dat veel toeristen trekt, dringt aan op 'respectvolle' kledij, maar maakt zelden bezwaar tegen minirokjes of bikini's.

Theo Bos verlaat Ronde van Turkije

Theo Bos gaat dinsdag niet van start in de derde etappe van de Ronde van Turkije. De renner van Blanco Pro Cycling kwam maandag ten val. Zijn ploeggenoot Mark Renshaw, die ook niet verder kan, vliegt met hem mee naar Nederland. De Australiër wordt donderdag aan zijn gebroken sleutelbeen geopereerd in Amersfoort. Dat laat Blanco weten.

Renshaw veroorzaakte zelf een massale valpartij waarbij hij ook een hersenschudding opliep en een tand verloor. Hij gaat in Nederland dan ook op bezoek bij een tandarts, meldt Blanco. Bos liep alleen een grote blauwe plek op.

[Premier League] Man United kampioen na hattrick Van Persie

Manchester United is voor de twintigste keer in de clubhistorie kampioen van Engeland geworden. Door een 3-0 zege op Aston Villa is de club van trainer Alex Ferguson met nog vier wedstrijden te spelen al niet meer te achterhalen. Robin van Persie speelde de hoofdrol in de kampioenswedstrijd door in de eerste helft een zuivere hattrick te scoren.

United kreeg door de nederlaag van concurrent Manchester City zondag bij Tottenham Hotspur de kans om de champagne koud te zetten. De wedstrijd tegen Aston Villa bleek maandag een formaliteit. Van Persie had minder dan twee minuten nodig om zijn ploeg op een ruime voorsprong te zetten.

De tweede goal van Van Persie was de mooiste. Na een fantastische pass van Wayne Rooney volleerde hij de bal achter de kansloze Brad Guzan. De doelman van Villa werd in de 33e minuut nogmaals door de Nederlandse spits gepasseerd, deze keer via de binnenkant van de paal. Na rust werd er niet meer gescoord.

Alexander Büttner bleef de hele kampioenswedstrijd op de bank. De van Vitesse overgekomen verdediger heeft dit seizoen te weinig wedstrijden gespeeld om voor een medaille in aanmerking te komen. Bij Aston Villa, dat strijdt tegen degradatie, speelde aanvoerder Ron Vlaar de hele wedstrijd mee.

Manchester United moest vorig jaar de landstitel op de laatste speeldag laten aan stadsgenoot City. Dit seizoen stak de recordkampioen er met kop en schouders bovenuit. Na de dertiende speelronde werd definitief de koppositie gegrepen. Van de 34 wedstrijden won United er 27. Vier keer werd verloren. Als de ploeg de vier resterende wedstrijden wint, wordt bovendien het puntenrecord van Chelsea verbroken.

"Geen e-mailbezorging meer op maandag"

In navolging van PostNL heeft KPN besloten vanaf volgend jaar geen e-mail meer te bezorgen op de maandag. Om kosten te drukken, zullen e-mails die op maandag worden verzonden, standaard pas op dinsdag worden afgeleverd. "Op die manier kunnen we de stroom e-mails batchgewijs verwerken. We kiezen enkele rustige momenten in de nacht van maandag op dinsdag, een relatief rustige nacht in de online markt", legt een technicus van KPN-dochter XS4ALL ons uit.

Nike haalt t-shirts 'Bloedbad Boston' uit schappen

Kledingfabrikant Nike heeft t-shirts uit de schappen gehaald waarop de woorden 'Bloedbad Boston' waren gedrukt. De met bloedspetters omlijste tekst zou pijnlijk zijn voor de slachtoffers van de aanslagen op de marathon van Boston.

De t-shirts waren ontworpen voor supporters van honkbalclub New York Yankees. Die verwezen zo uitdagend naar de verpletterende nederlaag die hun ploeg in 1978 de aartsvijand uit Boston Red Sox toebracht, en die als het 'bloedbad van Boston' de sportgeschiedenis is ingegaan.

'Bisschoppen in Syrië ontvoerd'

In de provincie Aleppo in het noorden van Syrië zijn maandag twee bisschoppen ontvoerd. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld.

De twee zijn Mar Gregorios Ibrahim, de Syrisch-orthodoxe bisschop van Aleppo, en zijn Grieks-orthodoxe collega, Paul Yazigi. Zij zijn volgens SANA ontvoerd door een "terroristische groep", toen zij "humanitair werk deden". SANA duidt met terroristen normaliter de tegenstanders van het bewind van president Bashar al-Assad aan die strijden tegen het regeringsleger.

Een Syrisch-orthodox lid van de oppositiebeweging Syrische Nationale Coalitie zei dat de twee bisschoppen zijn ontvoerd, toen Ibrahim Yazigi ophaalde in gebied dat in handen van de oppositie is.

'Bisschoppen in Syrië ontvoerd'
'Bisschoppen in Syrië ontvoerd' (Foto: ANP)

Maccabi Tel Aviv kampioen van Israël

Maccabi Tel Aviv FC is vandaag kampioen van Israël geworden. In de playoffs om het kampioenschap in de Ligat Ha'al, de Israëlische Eredivisie, won het vandaag met 2-0 uit bij Ironi Ramat Ha'sharon.

Door die overwinning nemen de Gelen dertien punten voorsprong op rivaal Maccabi Haifa, dat gisteren verloor . Met nog vier wedstrijden te spelen kan de titel de ploeg uit Tel Aviv niet meer ontgaan.

Het kampioenschap heeft ook een Nederlands tintje, aangezien Jordi Cruijff technisch directeur is van Maccabi. De zoon van Johan Cruijff kwam vorig jaar april over van AEK Larnaca.

Maccabi Tel Aviv is de succesvolste club in de geschiedenis van het Israëlische voetbal, maar wist al tien jaar geen titel meer te winnen. In het seizoen 2002-2003 lukte dat voor het laatst. Door het behalen van het kampioenschap mag de ploeg van trainer Óscar García zich opmaken voor de Champions League-kwalificatie.

Homeworld naar Gearbox

Na het faillissement van THQ, werden de meeste IP’s van de uitgever in een veiling verdeeld. De meeste, want Homeworld kreeg geen nieuw thuis. Daar is vandaag verandering ingekomen: de IP gaat namelijk naar Gearbox Software.

Brian Martel, Chief Creative Officer van Gearbox Software, heeft een persoonlijke band met de IP en vond het daarom zeer belangrijk om de hoogste bieder te zijn. Hij wil de games in hun originele vorm behouden en ze zo beschikbaar maken voor de hedendaagse platformen.

Op de Gearbox Software Forums kun je eventuele opmerkingen kwijt over de game. Wie dus de manier heeft gevonden om de games nog beter te maken, kan hier zijn zegje doen.

Homeworld

Politie schiet man neer in Almere

Agenten hebben maandagavond in Almere een man neergeschoten.

Volgens berichten op Twitter zou een dreigende situatie zijn ontstaan waarna schoten zijn gelost. Hierbij raakte de man, wiens identiteit nog onbekend is, gewond.  Over de precieze aard van het incident kon een woordvoerder niets zeggen.

Ter hulpverlening werd een traumahelikopter opgeroepen. De man is echter door middel van een ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Over zijn toestand is nog niks bekend.

[JL] Cambuur houdt kans op titel na winst op Emmen

SC Cambuur heeft de hoop op het kampioenschap in de Jupiler League maandag levend gehouden. De Friezen versloegen FC Emmen in Drenthe met 3-1 dankzij goals van Michiel Hemmen (2x) en Martijn Barto. Met nog twee duels te spelen staat Cambuur op twee punten achterstand van koploper FC Volendam.

Wout Weghorst schoot Emmen in de eerste helft op voorsprong, nadat hij de bal in de kluts gelukkig mee had gekregen. Een minuut later kon Hemmen aan de andere kant in alle rust een hoek uitkiezen: 1-1. Barto schoot Cambuur na een uur op voorsprong, waarna Hemmen het duel acht minuten voor tijd besliste. Emmen staat dertiende.

Grote zoektocht naar meisje beëindigd

Een grootschalige zoektocht naar een vermist Brits meisje van 5 is maandag na 7 maanden beëindigd. Agenten hebben in Groot-Brittannië gezocht naar April Jones sinds ze in oktober verdween in de buurt van haar huis in het plaatsje Machynlleth in Wales. Daarmee was het een van de grootste politiezoektochten in de Britse geschiedenis, meldt de BBC.

Een week na haar verdwijning werd een toen 46-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van April. Hij ontkent nog altijd dat hij haar heeft ontvoerd en vermoord. Hij is in staat van beschuldiging gesteld voor moord op het meisje.

Sinds oktober zochten wekelijks 17 teams naar April. De zoektocht besloeg een gebied van 60 vierkante kilometer en 300 specifieke gebieden. Daarbij was zeer moeilijk begaanbaar terrein, zoals bergen, kloven, rivieren en watervallen. Ondanks alle pogingen is van het meisje echter geen spoor gevonden.

'Verdachte Leiden is minderjarige jongen'

De verdachte die is opgepakt vanwege een dreiging met een schietpartij op een school in Leiden is een minderjarige jongen. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie maandagavond.

Of hij daadwerkelijk de dader is, wordt onderzocht. Hij zat maandagavond nog vast; hoelang hij nog vast blijft en wanneer hij wordt voorgeleid is onduidelijk.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er meer mensen zijn betrokken bij de zaak, maar wil niet zeggen of het mogelijke verdachten op het oog heeft.

OM: verdachte Leiden is minderjarige jongen
OM: verdachte Leiden is minderjarige jongen (Foto: ANP)

Daley Blind drie jaar langer bij Ajax

Daley Blind heeft zijn contract bij Ajax met drie jaar verlengd tot de zomer van 2016. Dat meldt zijn managementbureau Sport Promotion maandag.

Het contract van de linkervleugelverdediger, die lang in gesprek was met Ajax over het verlengen van zijn verblijf in Amsterdam, zou komende zomer aflopen. "Ik ben enorm blij dat beide partijen er vandaag zijn uitgekomen'', zegt hij. "In mijn hart heb ik altijd gehoopt dat ik met Ajax overeenstemming zou bereiken.''

"Het is geweldig om van dit team deel te mogen uitmaken", zegt hij over de Ajax-selectie. "Ik voel me een echte Ajacied en dat zal ik dus nog wel even blijven. Ik ben ook nog jong genoeg om pas over een paar jaar een eventuele stap naar een buitenlandse club te maken. Voorlopig voel ik me bij Ajax nog heel goed thuis.''

De international brak dit seizoen definitief door bij de Amsterdammers, onder meer vanwege blessureleed van Nicolai Boilesen. Hij kan volgende maand voor de derde opeenvolgende keer kampioen worden met de Amsterdammers. In februari maakte hij zijn debuut voor Oranje tegen Italië.

Nintendo pleegt serveronderhoud voor Wii U-update

Vanaf vanavond tien uur Nederlandse tijd tot vier uur 's nachts pleegt Nintendo onderhoud op zijn servers om zich voor te bereiden op de aanstaande Spring System Update voor Wii U. De update zal onder andere Virtual Console-functionaliteit toevoegen.

Tussen tien uur 's avonds en vier uur 's nachts zullen onder andere de eShop en andere shopping kanalen voor Wii U, 3DS, Wii en DS mogelijk offline gaan. Dit alles ter voorbereiding op de Spring System Update die naast de Virtual Console ook kortere laadtijden zou moeten bieden.

Wil je dus nog iets hebben van de eShop om vanavond door te spelen, wees er dan snel bij.

Mercedes wil bandenproblemen de baas worden

Het Formule 1-team Mercedes zet alles op alles om de bandenslijtage de baas te worden. Nico Rosberg bewees in Bahrein met de poleposition dat de bolide bloedsnel is in de kwalificatie, maar door bandenproblemen zakte hij in de race uiteindelijk terug naar een negende plaats.

Teambaas Ross Brawn legt het probleem uit. "We hadden het gisteren tijdens de openingsfase van de race, toen het op zijn warmst was, enorm moeilijk. We waren echt aan het worstelen met de slijtage van de achterbanden. In de tweede helft van de race, toen de temperatuur inmiddels gedaald was, ging het vooral bij Lewis (Hamilton die vijfde werd, red.) een stuk beter en was het tempo niet slecht, maar we moeten echt iets doen aan de problemen die we onder warme omstandigheden met de banden hebben."

Het is niet het eerste jaar dat Mercedes met bandenproblemen kampt, want ook in de afgelopen twee seizoenen kampte de renstal uit Brackley met hetzelfde euvel.

Gratis vertaler voor Mother 3 aangeboden

Vorige week stond een beetje in het teken van de aangekondigde release van Earthbound voor de Virtual Console op Wii U. Het blijft daar echter niet bij. De fans willen meer en dus kijkt men ook al vooruit naar het vervolg op Earthbound: Mother 3.

Mother 3 verscheen in 2006 exclusief in Japan voor GameBoy Advance. De game, een RPG in dezelfde stijl als Earthbound, kreeg wel een fan-vertaling in 2008 die zeer enthousiast ontvangen werd. Om de vertaalde game te spelen moet je echter aan de slag met emulators en/of flashcards.

Eén van de vertalers van diezelfde fanvertaling, Clyde Mandelin, heeft nu laten weten dat hij gratis mee wil werken aan een officiële vertaling van de game. Mandelin heeft in het verleden onder andere meegewerkt aan de vertaling van de anime Dragon Ball Z en de videogame Kingdom Hearts 2

"I realise that localising a game this size can cost a lot, so if it'll help in even the slightest, I'll gladly offer to let Nintendo use my text translation files for any use at all, completely for free," schrijft Mandelin op de Mother 3 fanvertaling-website. "I'll even edit the files to fit whatever new standards are necessary (content, formatting, memory size, etc.), completely for free. I'll even retranslate everything from scratch if need be. Just whatever it takes to get an official release out."

Dat de mededeling misschien wat vreemd overkomt beseft Mandelin, maar hij wil niet de kans missen om het Nintendo duidelijk te maken: "I definitely realise this is a silly-sounding offer and all, but I figure it's better to make the offer and seem silly than possibly miss an opportunity entirely. In the end, if localising Mother 3 should ever come up in a Nintendo business meeting or whatever and someone brings up budget concerns or it costing too much, my hope is that someone will at least mention this offer too, even if it isn't accepted."

Nintendo heeft nog niet gereageerd op het bericht, en de kans is klein dat men iets over Mother 3 zal loslaten, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dat heeft de aankondiging van Earthbound al wel duidelijk gemaakt. Fingers crossed!

Mother 3Mother 3 is tot nog toe enkel in Japan verschenen

Mollema ambassadeur van 100% Dope Free

Bauke Mollema zal zich gaan inzetten als ambassadeur van de anti-dopingcampagne 100% Dope Free, zo heeft de Dopingautoriteit laten weten.

De campagne, een initiatief van de Dopingautoriteit en de atletencommissie van NOC*NSF, richt zich niet alleen op topsporters, maar óók en vooral op jonge sporters op weg naar de top.

Mollema, renner bij het Blanco Pro Cycling team, is de tweede ambassadeur die afkomstig is uit de wielersport. Eerder werd Marianne Vos gepresenteerd als uithangbord, net als onder anderen turner Epke Zonderland, atleet Churandy Martina en oud-schaatser Carl Verheijen.

'Grote terreuraanslag voorkomen in Canada'

De Canadese veiligheidsdiensten hebben naar verluidt een grote terreuraanval voorkomen. Meerdere verdachten zijn aangehouden. Dat meldden de Canadese omroep CBC en bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten maandag.

Het is nog niet bekend hoeveel mensen zijn aangehouden en wat hun doelen zouden zijn geweest. De Canadese politie houdt later maandag een persconferentie. Amerikaanse veiligheidsdiensten waren bij de operatie betrokken, aldus CBC.

Tienermeisjes filmen UFO

Het nu volgende nieuwsitem bevat bijna alle ingrediënten voor een tof bericht. Twee Russische tienermeisjes hebben namelijk een UFO op de gevoelige plaat vastgelegd.

Vele inwoners van de Russische deelstaat Khakassia waren onlangs getuige van een bizar schouwspel. Aan de schemere hemel was duidelijk een vliegende schotel te zien.

Twee tienermeisjes grepen direct naar een mobieltje of camera om de UFO voor het nageslacht te bewaren. In Rusland is het nieuws ingeslagen als een bom. De grootste tv-zenders van het land hebben de beelden inmiddels uitgezonden.

De beelden van de Russische UFO. Met Russische tienermeisjes...

'Boston bomber gebruikte massavernietigingswapen'

Dzjochar Tsarnajev is maandag in zijn ziekenhuisbed aangeklaagd voor onder meer het gebruik van een "massavernietingswapen met de dood tot gevolg". Dat is maandag bekendgemaakt. De 19-jarige Tsjarnajev is verdachte van de aanslagen bij de marathon van Boston.

Als Tsarnajev schuldig wordt bevonden kan hij levenslang of zelfs de doodstraf krijgen.

Tsarnajev ligt zwaargewond in het Beth Israel Deaconess-ziekenhuis. De aanklacht is aan hem voorgelezen. Zijn oudere broer en medeverdachte Tamerlan Tsarnajev kwam vrijdag om het leven tijdens een schietpartij met de politie. Door de aanslag met twee bommen kwamen vorige week maandag drie mensen om het leven. Later schoten ze volgens de politie ook een agent dood.

Ondanks aandringen van Republikeinse parlementariërs wordt Tsarnajev niet vervolgd als "buitenlandse strijder". Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. Dat betekent dat hij een gewone rechtszaak krijgt, zoals andere Amerikanen.

Sommige Republikeinen wilden dat de van oorsprong Tsjetsjeense Tsarnajev alle rechten zouden worden onthouden en dat hij zou worden beschouwd als "vijandelijk strijder". De regering van president George W. Bush (2001-2009) heeft deze status uitgevonden voor buitenlandse verdachten van terrorisme. Dergelijke 'strijders' worden veelal zonder aanklacht of proces vastgehouden in het gevangenkamp Guantanamo Bay.

'Tsarnajev gebruikte massavernietigingswapen'
'Tsarnajev gebruikte massavernietigingswapen' (Foto: ANP)

Nieuwslezer maakt 'fucking shit' debuut

Een Amerikaanse nieuwslezer in North Dakota heeft een onvergetelijk debuut gemaakt door zijn optreden te beginnen met de gemompelde woorden 'fucking shit'. AJ Clemente verscheen voor het eerst bij de omroep KFYR, een dochteromroep van nieuwszender NBC. Dat meldde de Huffington Post.

Direct na zijn uitbarsting realiseerde Clemente zich zichtbaar dat zijn uitroep live op televisie te horen was geweest. Veel kijkers vonden het incident wel geestig, blijkt uit het grote aantal mensen dat de opname heeft bekeken. De directie van KFYR kon er echter niet om lachen en heeft de nieuwslezer ontslagen.


Nieuwslezer maakt vloekend debuut (Foto: ANP)

Hackers laten Blatter opstappen bij FIFA

De voetbalwereld was maandagavond heel even in rep en roer toen Joseph Blatter via Twitter meldde op te stappen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Al snel bleek echter dat het account van de 77-jarige Zwitser was gehackt, evenals de officiële berichtenpagina van de FIFA over het WK.

Blatter ligt al een tijdje onder vuur, mede omdat rond de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar nog steeds een zweem van corruptie en omkoping hangt. Op een van de Twitteraccounts van de FIFA verscheen maandagavond het bericht dat de bejaarde Zwitser om die reden gedwongen is af te treden. Op de eigen Twitterpagina van Blatter volgde kort daarna een bevestiging. Luttele minuten en enkele opvallende tweets later bleek dat hij het slachtoffer was geworden van hackers.

De FIFA stuurde vervolgens een persbericht, waarin stond dat op enkele accounts was 'ingebroken' door onbevoegden.

Hackers laten Blatter opstappen bij FIFA
Hackers laten Blatter opstappen bij FIFA (Foto: ANP)

Releasedatum Call of Juarez: Gunslinger bekend

De westernshooter Call of Juarez: Gunslinger verschijnt op 22 mei. Dat heeft Ubisoft vandaag bekendgemaakt. Zowel de pc- als de PlayStation 3-versie kosten 14,99 euro, en aan de Xbox 360-versie hangt een prijskaartje van 1200 Microsoft Points vast.

Bij een pre-order van de pc-versie via de Uplay-winkel krijg je meteen toegang tot de tweede telg in de reeks, Call of Juarez: Bound in Blood, en een uitbreiding die een aantal exclusieve wapens bevat. 

Onze Call of Juarez: Gunslinger-preview kun je hier lezen.

Call of Juarez: Gunslinger (Foto: Ubisoft)

Splinter Cell: Blacklist toont Wii U-features

Ubisoft heeft een trailer vrijgegeven die de Wii U-exclusieve features in Splinter Cell: Blacklist toont. Zo kun je de Wii U GamePad gebruiken om gadgets te bedienen, vijanden te doden met Killing in Motion of om van wapens en uitrusting te veranderen. 

Splinter Cell: Blacklist verschijnt voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en Wii U. De game ligt vanaf 22 augustus bij ons in de winkel.

[WK Snooker] Higgins uitgeschakeld door M. Davis

Viervoudig wereldkampioen John Higgins is dit jaar al in de eerste ronde uitgeschakeld. De veertig jarige Mark Davis was met 10-6 te sterk, na de eerste sessie zondag stond het al 6-3 voor Davis.

Higgins begon goed met een break van 96, maar een frame later ging het mis nadat hij een zwarte bal niet gepot had. Hij stond op 57 maar moest alsnog toezien hoe het frame naar Davis ging. Op 9-5 het zelfde liedje voor de nummer zeven van de wereld, nadat Higgins 50 punten had weggestoten maakte hij een fout waardoor Davis 87 op tafel kon leggen en er met de zege vandoor gaat.

De tegenstander van Davis in de volgende ronde is Ali Carter of Ben Wollaston. Op de andere tafel heeft de Thaise debutant Dechawat Poomjaeng een 6-2 voorsprong genomen tegen Stephen Maguire.

Verbazing over reanimatie Koningslied

BN'ers reageren op Twitter verbaasd op het besluit van het Nationaal Comité Inhuldiging om vast te houden aan het Koningslied. "De W van waarom gaat dat lied nou wel weer door, vraagt Britt Dekker zich af. "De H van hahaha", schrijft Ruben van der Meer.

"Wat? Heb ik al die doodsbedreigingen voor niks doorstaan", reageert Sylvia Witteman, die doodswensen ontving omdat ze een petitie startte tegen het Koningslied. "Kan iemand even tegen Frits Spits zeggen dat ik Ewbank nooit zwakzinnig heb genoemd", voegt ze eraan toe. "Dat lied, ja. Ewbank, nee. Wat een klucht."

Met Ewbank, die verantwoordelijk is voor de tekst, is overlegd over het besluit om het lied te handhaven. Hij had er zelf zaterdagavond de stekker uitgetrokken.

Van den Ham keert terug als trainer Dordrecht

Harry van den Ham is vanaf volgend seizoen weer trainer van FC Dordrecht. Hij heeft overeenstemming bereikt over een eenjarig contract, maakte de club uit de Jupiler League maandag via Twitter bekend. Van den Ham was ook dit seizoen al tijdelijk trainer van Dordrecht. In januari maakte hij plaats voor Gert Kruys.

Van den Ham besloot in de winter op te stappen omdat hij zijn trainersfunctie niet langer kon combineren met zijn eigen bedrijf. "De afspraken liggen nu anders. Hij was toen op vrijwillige basis bij Dordt aan de slag, vandaar dat het bedrijfsbelang hoger lag", meldt de club. De hoop was destijds dat trainer Theo Bos op termijn de draad weer op zou kunnen pakken. Bos verloor eind februari echter de strijd tegen alvleesklierkanker.

Het dienstverband van Kruys bij Dordrecht duurde slechts een paar wedstrijden. Tot het einde van het seizoen staat Virgil Breetveld voor de groep.

Engelse bond klaagt bijtende Suarez aan

De Engelse voetbalbond FA heeft maandag zoals verwacht Luis Suarez aangeklaagd wegens gewelddadig gedrag. De aanvaller van Liverpool beet zondag in de competitiewedstrijd tegen Chelsea (2-2) tegenstander Branislav Ivanovic in de arm. Dat bizarre en opmerkelijke incident op Anfield Road ontging scheidsrechter Kevin Friend.

De oud-Ajacied, die vrij snel na de wedstrijd telefonisch en via Twitter excuses aanbood aan Ivanovic, heeft tot dinsdagavond de tijd om te reageren op de aanklacht van de FA. Een onafhankelijke tuchtcommissie buigt zich woensdag over de zaak.

Vrouw pleegt zelfmoord uit geilheid

Muhlava Muhlabiza is niet meer. De Zimbabwaanse heeft zichzelf namelijk opgehangen. De 66-jarige vrouw heeft vrijdagnacht zelfmoord gepleegd omdat ze al te lang geen seks had gehad.

De vrouw is vorige week vrijdag naar een boom in Chigalo gelopen. Daar slingerde ze een touw om een tak en hing de strop om haar nek. Even later bungelde ze vrolijk in de wind.

Muhlabiza kreeg het naar verluidt die bewuste dag aan de stok met Selena Mashava, die ook is getrouwd met de kersverse weduwnaar. Ze kregen ruzie over wie die dag met hun man, de heer Makunani, naar bed mocht. Muhlabiza beschuldigde haar rivale ervan de lievelingsvrouw van hun echtgenoot te zijn. Mashava zou telkens worden bevredigd, terwijl Muhlabiza al tijden droogstond. Omdat ze bang was dat haar man geen stijfje meer van haar kreeg, dreigde laatstgenoemde met zelfmoord.

En inderdaad, toen manlief thuiskwam, werd Mashava voor de verandering weer eens snoeihard genomen door Makunani. Muhlabiza kon het niet langer aanhoren en liep rond middernacht naar een boom. Een grootscheepse zoekactie werd op touw gezet. Vier dagen later werd ze al hangend aan een touw in een bos gevonden.

Groothuis hervat training

Schaatser Stefan Groothuis heeft maandag de training hervat nadat hij ruim drie weken geleden zijn rechterkuitbeen had gebroken tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk. Dat meldt zijn ploeg Brand Loyalty. De voormalig wereldkampioen sprint deed tijdens een trainingskamp in Epe mee aan een fietstocht.

Volgens artsen liep Groothuis in Oostenrijk een 'mooie' breuk op, waardoor hij de training relatief snel kon hervatten. De Gelderlander, die vorige maand een teleurstellend seizoen afsloot, kan echter nog niet aan alle oefeningen meedoen. Hij kan bijvoorbeeld nog niet inlineskaten.


Stefan Groothuis hervat training (Foto: Novum)

85% vindt het Koningslied kut

Nee Joop, zestig procent van Nederland vindt het Koningslied niet mooi. Volgens de FOK!poll die het regelmatig bij het juiste eind heeft vindt `slechts 3,6 procent van Nederland het een mooi nummer.

Met andere woorden, maar liefst 85 procent van de ruim 3600 stemmers vindt het Koningslied gewoon kut. Twaalf procent heeft er geen mening over. Wij zouden graag weten welke peiling het comité als bron heeft. Stemmen kan nog steeds trouwens.

Haase pakt twijfelachtig record met verloren tie-break

Robin Haase verloor vandaag in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Barcelona. Toch kan de Hagenaar een record op zijn palmares bijschrijven, al is het twijfelachtig of hij daar blij mee zal zijn.

Haase verloor de derde set in een tie-break van Pablo Carreno-Busta en dat betekende zijn veertiende opeenvolgende verlies van een tie-break op de ATP-tour. Hij kwam daarmee op gelijke hoogte met Colin Dibley en Graham Stilwell, die in de jaren zeventig ook tot datzelfde aantal wist te komen.

Door zijn nederlaag heeft Haase pas bij zijn volgende toernooi de kans alleen leider te worden in dat klassement.

FOK!filmtips van de dag: Due Date

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Ethan en Peter zijn twee onwaarschijnlijke reisgenoten op een duizelingwekkende reis die hun leven ingrijpend zal veranderen. Peter staat op het punt voor de eerste keer vader te worden. Zijn vrouw is al over vijf dagen uitgerekend. Terwijl Peter zich haast om een vlucht naar huis te halen zodat hij bij de bevalling kan zijn, gaan zijn beste bedoelingen volledig de mist in wanneer hij per toeval acteur in spé Ethan tegenkomt. Ethan dringt Peter een lift op en zo begint hun rit door het land. Verschillende auto's, talloze vriendschappen en Peters zenuwen delven tijdens deze rit het onderspit. Due Date heeft een cast met onder andere Robert Downey jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx en Juliette Lewis. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

Lancelot, in de persoon van Richard Gere, reist af naar Camelot. Niet alleen om zich tot ridder te laten slaan of voor de eer, maar ook uit liefde voor lady Guinevere, gespeeld door Julia Ormond. Zij is echter voorbestemd om met koning Arthur, gespeeld door Sean Connery, in het huwelijk te treden, maar moet zichzelf bekennen dat zij van beide mannen houdt. Koning Arthur nodigt beiden van harte uit in zijn koninkrijk, niet wetende dat zijn liefde en vertrouwen zullen worden beschaamd door Lancelot en Guinevere. First Knight is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Drie onwaarschijnlijke heldinnen gaan op weg naar Keltisch Brittannië om het te redden van de invasie van de Romeinen, in hun eigen en ongewone stijl. Gladiatress is te zien om 01.05 uur op BBC1.

Rapper: 'Ik hoop op aanslagen, totale chaos'

De rappers die met een aanslag op 30 april 'dreigen', maakten een provocerende clip.

"Ik hoop op aanslagen. Totale chaos, Nederland moet zich zwaar schamen", rappen de jongens van Korps der Plagen. In de muziekvideo die 'Nederland' heet, uiten ze kritiek op het patriottisme in Nederland en wijzen ze op alle zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis.

"Ik laat de leeuw in zijn hemd staan, ik heb nagedacht. Vandaag de dag is hij kwetsbaar, dus ik maak hem af", klinkt het even verderop in het liedje. Tijdens 'maak hem af' komt het hoofd van premier Mark Rutte in beeld.

Als afsluiting worden nog eens wat historische feiten aangehaald, met aansluitend de tekst: "Dus brandt maar. Nederland, ik ben trots op hij die dit land haat. Hij die de leeuw vandaag nog verandert in schandknaap."

Afgelopen nacht twitterden de rappers "30 april volgen wij Karst T. op en plegen wij onze eigen aanslag op het koningshuis en ons kikkerlandje!". Overigens komt Karst T. zelf helemaal niet voor in de tekst of de clip, die nog niet helemaal af is.

De politie en het Openbaar Ministerie zijn op de hoogte van de clip. Eén van de rappers, '1e Keuz', gaf zondag in het AT5 Nieuws toelichting op de clip en de tweet. Overigens twitterde de rapper na de ontstane ophef nog het volgende: "Ik denk dat ik maar echt met een bom naar Amsterdam moet op 30 april #karst.T"

De droeftoeter in kwestie is hier te zien.

School met autisten dinsdag zeker dicht

Een Leidse school waarop leerlingen met autisme zitten, blijft dinsdag hoe dan ook gesloten. Maandagavond valt een algeheel besluit over het weer opengaan van scholen in Leiden na de dreiging van een schietpartij. Maar het Leo Kannercollege heeft besloten daar niet op te wachten, zo maakte het maandag bekend.

Volgens de school voor voortgezet speciaal onderwijs weten de leerlingen nu waar ze aan toe zijn en kunnen ouders de taxibedrijven informeren. Bovendien is tot uitstel besloten omdat school en ouders vermoeden dat veel leerlingen angstig zullen reageren op de situatie. Woensdag zou dan een aangepast programma volgen.

School met autisten dinsdag zeker dicht
School met autisten dinsdag zeker dicht (Foto: ANP)

Belasting opgelicht: vijftien maanden cel

Een 34-jarige man uit Den Haag die fraudeerde met kinderopvangtoeslag moet een celstraf van vijftien maanden uitzitten. Dat heeft de Haagse rechtbank maandag bepaald. Ook moet hij bijna zeshonderdduizend euro terugbetalen aan de Belastingdienst.

De Hagenaar deed samen met zijn echtgenote gedurende enkele jaren valse aanvragen voor kinderopvangtoeslag. Ze deden net alsof de zus van de vrouw hun kinderen dagelijks acht uur opving. De man deed verder valse aanvragen uit naam van zijn nietsvermoedende broer. Het echtpaar ontving zo in totaal zo'n 584 duizend euro.

De vrouw kreeg de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd.

Bruma keert terug naar Chelsea

Jeffrey Bruma zal na het seizoen vertrekken bij Hamburger SV. De verdediger keert terug naar Chelsea. Bruma speelde in totaal twee seizoenen voor HSV, waar hij veertig wedstrijden voor uitkwam. De verdediger keert na dit seizoen terug naar Stamford Bridge, waar hij nog tot medio 2014 onder contract staat.

Chelsea wil graag langer door met de Nederlander, waardoor een nieuwe verhuurperiode tot de mogelijkheden behoort. In dat geval lijkt een terugkeer naar Nederland steeds dichterbij te komen. Met name PSV heeft serieuze belangstelling voor Bruma, die eerder al liet weten graag terug te keren naar zijn vaderland. Ook FC Twente en Vitesse zijn geïnteresseerd.

Bruma kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd in Hamburg. "Ik zal HSV verlaten en naar Londen terugkeren", liet de verdediger weten aan Hamburger Morgenpost. "Ik heb hier in twee jaar veel geleerd."

Trainer Mathijssen weg bij Beerschot na degradatie

Beerschot moet op zoek naar een nieuwe trainer. Jacky Mathijssen heeft twee dagen na de degradatie uit de hoogste Belgische klasse in overleg met de clubleiding besloten zijn functie neer te leggen. Dat meldt Beerschot op de clubsite.

Mathijssen werd drie maanden geleden aangesteld als opvolger van interim-trainer Wim de Corte. Daarvoor had Adrie Koster de leiding in handen. De Nederlander werd in november ontslagen toen Beerschot nog op een veilige twaalfde plaats stond.

Het is niet duidelijk in welke divisie Beerschot volgend seizoen uitkomt. De club kreeg in eerste instantie geen licentie voor volgend seizoen en stapt daarom naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Als de uitspraak negatief uitvalt, moet de club uit Antwerpen in de derde klasse aan de slag.

Theo Bos in ziekenhuis na valpartij in Turkije

Theo Bos is maandag na zijn val in de Ronde van Turkije naar een ziekenhuis gebracht. De renner van Pro Blanco Cycling heeft last van zijn bovenbeen. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de blessure is, meldt Blanco.

De etappe van Alanya naar Antalya werd ontsierd door een massale valpartij in de laatste kilometers. Mark Renshaw veroorzaakte de valpartij en was zelf het grootste slachtoffer. De Blancorenner werd per ambulance afgevoerd en heeft een hersenschudding opgelopen en een tand verloren. Ook heeft hij last van zijn nek. Of hij zijn sleutelbeen heeft gebroken wordt nog onderzocht.

Groninger Van Dijk geschorst tegen PSV

Virgil van Dijk doet zaterdag niet mee in de uitwedstrijd van FC Groningen tegen PSV. De centrale verdediger heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van twee wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk, geaccepteerd. Van Dijk kreeg zaterdag rood in de thuiswedstrijd van Groningen tegen ADO Den Haag.

Van Dijk werd na een uur spelen van het veld gestuurd na een tackle op Dico Koppers. Trainer Robert Maaskant sprak na afloop nog de verwachting uit dat zijn speler zou worden vrijgesproken.

PSV hoopt zaterdag met een zege de druk op koploper Ajax te vergroten. Groningen staat achtste en ligt daarmee op koers voor de play-offs voor Europees voetbal.

Ajax oefent in Beijing tegen AC Milan

Ajax speelt eind mei een oefenduel tegen AC Milan in Beijing. Dat meldt de koploper van de Eredivisie maandag. De Amsterdammers reizen 20 mei af naar China en treffen de Italianen vijf dagen later in kader van het Winoly Cup International Football Tournament. Een dag later vliegt de regerend landskampioen terug naar Nederland.

25 mei is op een dag na achttien jaar geleden dat Ajax de Milanezen in de finale van de Champions League met 1-0 versloeg. Onder meer trainer Frank de Boer, directeur voetbalzaken Marc Overmars en marketingdirecteur Edwin van der Sar stonden in Wenen op het veld. "Als club willen we natuurlijk ons visitekaartje afgeven, dus reizen we met een zo'n sterk mogelijke selectie naar Beijing", zegt de oud-doelman over de trip naar China.

De Amsterdammers hebben uit de resterende drie duels in de Eredivisie zes punten nodig om de landstitel te prolongeren. FC Groningen is op 12 mei in de Euroborg de laatste tegenstander.

Merkel teleurgesteld in Bayern-voorzitter Hoeness

Angela Merkel is teleurgesteld in Bayern München-voorzitter Uli Hoeness vanwege diens vermeende belastingontduiking. Dat heeft een woordvoerder van de bondskanselier maandag laten weten.

Hoeness vertelde afgelopen week aan het Duitse weekblad Focus dat hij de autoriteiten op de hoogte heeft gesteld van een geheime Zwitserse bankrekening. Daar heeft hij naar verluidt miljoenen euro's gestald. Justitie heeft een onderzoek ingesteld.

"Veel mensen in Duitsland zijn teleurgesteld in Hoeness en de bondskanselier is een van die mensen", zei Merkels woordvoerder. Haar teleurstelling is volgens hem des te groter omdat Hoeness 'symbool staat voor zo veel goeds', bijvoorbeeld het steunen van pogingen om de integratie van immigranten te bevorderen.

De autoriteiten hebben een onderzoek naar Hoeness zwartgeldaffaire ingesteld. De 61-jarige oud-profvoetballer heeft laten weten vooralsnog niet aan opstappen te denken.


Merkel teleurgesteld in Bayern-voorzitter Hoeness (Foto: Novum)

Button: "Perez moet rustig aan doen"

Jenson Button heeft uitgehaald naar zijn teamgenoot Sergio 'Checo' Perez na de Grand Prix van Bahrein. De Brit vindt dat Perez te gevaarlijk heeft gereden. De twee McLaren-coureurs kwamen elkaar tijdens de race veelvuldig tegen.

Bij het insturen van bocht vier in ronde dertig raakte de Mexicaan de achterkant van Buttons wagen, waardoor een stukje van zijn voorvleugel afbrak. Een aantal ronden later probeerde Perez in diezelfde bocht hem nogmaals in te halen. Hij wilde er via de buitenkant voorbij, maar Button gooide de deur dicht. Perez kwam hierbij even buiten de baan terecht.

De Brit was niet blij met de acties van zijn teamgenoot en vroeg zijn team via de boordradio om hem de kalmeren. "Er werd veelal fatsoenlijk geracet, maar niet door mijn teamgenoot. Wheel-bangen bij 300 km/h is niet mijn manier van rijden. Het is fijn dat hij punten voor het team heeft gescoord, maar hij deed het niet op een nette wijze."

"Ik heb met veel verschillende teamgenoten geracet de afgelopen jaren, waaronder een vrij agressieve rijder zoals Lewis (Hamilton, red.). Maar ik ben het niet gewend dat een teammaat op het rechte stuk wiel aan wiel gaat rijden en dan ook nog eens gaat wheel-bangen. Daar komen ongelukken van, dus hij moet rustig aan doen. Ik heb lastige gevechten gehad in de Formule 1, maar niet zo vuil als dit", aldus de wereldkampioen van 2009.

Perez: "Het ging iets te ver. We waren te riskant bezig. Ik ben het ermee eens dat we te agressief waren. Maar hij was net zo agressief als ik aangezien ik een paar keer naast de baan kwam... Het is iets wat we moeten bespreken met elkaar."

Martin Whitmarsh uitte zowel lof als kritiek over zijn rijders: "Wat je vooral niet moet doen is je teamgenoot van achteren raken en hem mogelijk een lekke band bezorgen en je eigen vleugel beschadigen. Dus dat ging te ver. Jenson en Checo zijn allebei snel, daadkrachtig en naarstig opzoek naar succes. Dat is precies hoe het hoort te zijn. Dit noem je racen en wij als team laten onze coureurs daar vrij in. Dit is waar de sport om draait."

Amerika spelleider vredesbesprekingen

Onder de hoede van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry overleggen Afghanistan en Pakistan woensdag over onder meer vredesbesprekingen met de Taliban. De Afghaanse president Hamid Karzai en zijn minister van defensie, en de stafchef van het Pakistaanse leger en de minister van buitenlandse zaken schuiven aan. Dat heeft een ingewijde Amerikaanse overheidsfunctionaris maandag laten weten.

Het overleg vindt plaats in Brussel. Kerry verblijft in de Belgische hoofdstad omdat hij daar dinsdag een vergadering met zijn collega's van de NAVO-landen bijwoont. Hij ontmoet er ook zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov en verscheidene Europese hoogwaardigheidsbekleders.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten zijn begonnen aan de aftocht uit Afghanistan en dragen stap voor stap de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het over aan de Afghaanse veiligheidstroepen. Veel waarnemers vrezen dat de Afghaanse autoriteiten niet voor die taak zijn opgewassen als een vergelijk met de Taliban uitblijft en zij hun strijd voortzetten.

Agenten 'Haren' hekelen leervermogen politieleiding

Een groot deel van de agenten in het noorden van het land heeft er weinig vertrouwen in dat de politieleiding iets heeft geleerd van de rellen in Haren. Dat schrijft voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De bond vroeg leden in Groningen, Friesland en Drenthe om zich uit te spreken over de aanbevelingen van de commissie-Cohen en de verbeteringen die moeten worden doorgevoerd. Van hen liet 43 procent weten geen vertrouwen te hebben dat de aanbevelingen adequaat worden doorgevoerd.

"De daaropvolgende onderzoeksrapporten en verbeterprogramma's hebben er tot op heden niet toe geleid dat dergelijke grootschalige incidenten voorkomen konden worden", aldus Van de Kamp in een verklaring. "Dat roept de vraag op hoe groot het lerend vermogen van de politieorganisatie is. En in hoeverre politiemedewerkers erop kunnen vertrouwen dat men bij het volgende incident wel goed is voorbereid."

Van de Kamp vreest dat niet alleen politiemedewerkers maar uiteindelijk ook burgers hun vertrouwen in de politieorganisatie verliezen als onvoldoende lering wordt getrokken uit incidenten als Haren en de strandrellen in Hoek van Holland. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Cohen.

ACP stelde na de presentatie van het rapport van Cohen al dat de politieleiding niet heeft geleerd van eerdere grootschalige geweldsincidenten en ernstige verstoringen van de openbare orde. Agenten waren volgens de bond onvoldoende voorbereid en met gebrekkig materiaal op pad gestuurd.

Comité houdt vast aan Koningslied van Ewbank

Het Nationaal Comité Inhuldiging houdt eraan vast om het veelbesproken Koningslied op de avond van de troonswisseling gezamenlijk te zingen. Componist John Ewbank trok het lied zaterdagavond terug na een storm van kritiek.

Het comité zegt maandag : "Sinds de lancering van het lied is er sprake van een golf van reacties, veelal positief. Het is duidelijk dat er ook veel kritische geluiden zijn in de samenleving over delen van de tekst van het lied."

Het comité zegt in een verklaring veel waardering te hebben voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerken aan het lied. "De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied. Het comité heeft na goed overleg met de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied."

Het comité zegt het ten zeerste te betreuren "dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd en is de componisten en artiesten die hebben meegewerkt en de NPO "zeer erkentelijk voor hun betrokkenheid en inzet".

Comité houdt vast aan Koningslied van Ewbank
Comité houdt vast aan Koningslied van Ewbank (Foto: ANP)

Ex-verslaafden blootgesteld aan asbest

Een stichting voor verslavingszorg heeft een boete van bijna elfduizend euro gekregen door de Inspectie SZW. Cliënten van de instelling zijn bij het uitvoeren van sloopwerkzaamheden mogelijk blootgesteld aan asbest, meldt de inspectie maandag.

In opdracht van een woningbouwvereniging hebben werknemers en cliënten werkzaamheden verricht in woningen die vol bleken te zitten met onder meer asbesthoudende plafondplaten. Er is nooit een sloopvergunning afgegeven of een melding van sloop gedaan. Ook bleek er geen asbestinventarisatie te zijn gedaan.

De gemeente heeft de werkzaamheden stilgelegd en de woningen dicht laten spijkeren. Door de politie is proces-verbaal opgemaakt tegen de woningbouwvereniging.

Voor zover bekend is asbest niet verslavend.

Een gratis 3DS-game uitzoeken

Nintendo 3DS-gebruikers krijgen vanaf morgen de mogelijkheid om een gratis 3DS-game te downloaden. Jullie voelen hem vast al aankomen, want de promotie is namelijk niet zomaar gratis en voor niets. 

Het criterium dat Nintendo hiervoor stelt is dat je drie 3DS-games registreert die hieronder in het lijstje staan. Wanneer je de drie games hebt geregistreerd mag je een vierde game gratis downloaden via de Nintendo eShop.

Het betreft de volgende games:

  • Monster Hunter 3 Ultimate 
  • Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate
  • Luigi’s Mansion 2
  • Fire Emblem: Awakening
  • Pokémon Mystery Dungeon: Gates to Infinity
  • Animal Crossing: New Leaf
  • LEGO CITY Undercover: The Chase Begins
  • Donkey Kong Country Returns 3D

Helaas mag je maar één keer deelnemen aan deze promotie. Het is dus niet mogelijk om zes games te registreren en daarmee twee gratis games te kiezen. De actie gaat vanaf morgen in en eindigt op 30 juni 2013. Meer informatie over de promotie Zo veel spellen! is hier te vinden. 

Nog meer zombies voor Black Ops 2 Uprising: Mob of the Dead

Binnenkort komt een DLC-pakket uit voor Black Ops 2: Uprising. Dit pakket bevat een nieuw avontuur genaamd Mob of the Dead. Mob of the Dead gaat om vier nieuwe personages waarmee je opgesloten zit in gevangenis Alcatraz. De gevangenis wordt overlopen door zombies en de vier protagonisten moeten zich een weg naar buiten banen.

Om ons vast een beeld te geven van de vier nieuwe personages heeft Activision een video naar buiten gebracht. Bekijk de video hieronder.

The Evil Within-video gemaakt door filmveteraan

Vorige week kwam een live-action trailer uit van The Evil Within. De trailer was nogal weerzinwekkend; de reden hiervoor is dat maker Shinji Mikami een filmveteraan heeft ingeschakeld om de opening sequence te maken: Kyle Cooper. Cooper heeft reeds 150 'title sequences' op zijn naam staan.

Een title sequence is de openings-sequence die je voor elke aflevering van een serie te zien krijgt. Cooper heeft dus aardig wat ervaring, waaronder series als The Walking Dead, Band of Brothers en films als Braveheart en Se7enThe Evil Within komt in 2014 uit voor Windows, Xbox 360, PlayStation 3 en de nextgen-consoles. Wie de trailer nog niet gezien heeft, kan hem hieronder bekijken.

Rus verliest ook negende partij van 2013

Arantxa Rus kan maar niet winnen dit jaar. De Monsterse tennisster verloor in Marrakesh voor de negende keer in negen wedstrijden. In de Marokkaanse stad was Maria-Teresa Torro-Flor uit Spanje veel te sterk: 1-6, 1-6. Torro-Flor staat 83e op de wereldranglijst, twee plaatsen hoger dan Rus.

Rus leverde op het Marokkaanse gravel direct haar eerste opslagbeurt in en liep toen achter de feiten aan. Ze won haar tweede servicegame en kwam zo op 3-1, maar verloor vervolgens zeven games. Bij de 1-6, 0-4 achterstand lukte het Rus weer een keer om haar opslag te behouden, maar daar bleef het bij.

Het is nu aan Kiki Bertens om de Nederlandse eer in Marrakesh te verdedigen. De Wateringse verdedigt haar titel bij het toernooi dat vorig jaar nog in Fez werd gehouden. Ze speelt in de eerste ronde tegen een qualifier.

Adan Canto in X-Men: Days of Future Past

Adan Canto heeft een rol bemachtigd in X-Men: Days of Future Past. Welke mutant Canto zal gaan spelen is nog niet bekend.

Eerder werd er al bekendgemaakt dat Hugh Jackman (Wolverine), Ian McKellen (Magneto), Patrick Stewart (Professor X), James McAvoy (Professor X), Jennifer Lawrence (Mystique), Michael Fassbender (Magneto), Nicholas Hoult (Beast), Anna Paquin (Rogue), Ellen Page (Kitty Pryde), Shawn Ashmore (Iceman) en Halle Berry (Storm) terugkeren in de nieuwste X-Men.

Days of Future Past zal grotendeels gebaseerd worden op de gelijknamige Marvel-verhaallijn uit de jaren 80, waarin een alternatieve toekomst werd geschetst waar mutanten worden opgejaagd en in concentratiekampen werden gezet. Simon Kinberg is verantwoordelijk voor het scenario van de film.

De film zal naar alle waarschijnlijkheid vanaf 17 juli 2014 in de bioscopen draaien. Hij zal als eerste X-Men film in 3D uitgebracht worden.

Anticorruptieadviseur FIFA stapt op

Alexandra Wrage is opgestapt uit de anticorruptiewerkgroep van de FIFA. Dat heeft Trace, de globale anticorruptieorganisatie waar Wrage voorzitter van is, maandag bekendgemaakt. Trace stelt dat de FIFA 'de gesloten organisatie blijft waar alle problemen uit voortkomen'.

Wrage was gefrustreerd omdat het uitvoerend comité van de voetbalbond een aantal maatregelen al direct van de hand wees. De aanbevelingen die wel werden overgenomen worden eind mei in Maritius aan de FIFA-leden voorgelegd.

Voorzitter Mark Pieth van de anticorruptiewerkgroep waaruit Wrage opstapte verwacht dan een drukke tijd. De Zwitserse hoogleraar rechten denkt veel tijd kwijt te zijn aan het in de gaten houden van de implementatie van hervormingsmaatregelen door de FIFA.

Vader krijgt tweeënhalf jaar voor doodschudden baby

Een 23-jarige man uit Den Haag is maandag tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het doden van zijn vier maanden oude dochtertje. De man schudde vorig jaar augustus zo erg met het meisje dat ze ernstig hersenletsel opliep. Ze overleed twee dagen later.

Volgens de rechtbank in Den Haag is sprake van doodslag. De vader probeerde het huilende meisje vermoedelijk stil te krijgen door haar door elkaar te schudden. Hij wist volgens de rechters dat dat kwalijke gevolgen zou kunnen hebben.

Het incident gebeurde op het moment dat de moeder niet aanwezig was. Verder was alleen het zoontje van het paar in huis.

Kruopis wint in Turkije na massale valpartij

De Litouwer Aidis Kruopis heeft maandag de tweede etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De renner van Orica-Greenedge profiteerde van een massale valpartij in de laatste kilometers en bleef Marco Coledan (Bardiani Valvole-CSF Inox) en André Greipel (Lotto-Belisol) voor.

Greipel is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij verdringt Marcel Kittel (Argos-Shimano), de winnaar van de eerste etappe op zondag, naar de tweede plaats.

De 150 kilometer lange tweede rit van Alanya naar Antalya kreeg kleur door een lange ontsnapping van zes renners. Tien kilometer voor de meet werden zij echter teruggepakt en deden de sprintersploegen hun werk.

Blanco Pro Cycling zat in uitstekende positie totdat Mark Renshaw, die in tweede positie zat achter Jos van Emden, viel. Hij nam niet alleen sprinter Theo Bos, maar het halve peloton mee. Een aantal renners kon over de rechterkant van de weg nog door totdat ook daar iemand onderuit ging en de volledige weg geblokkeerd was.

Renshaw was zelf het grootste slachtoffer van de val. Hij werd in een ambulance afgevoerd. Voor het klassement had de valpartij geen gevolgen omdat die binnen de laatste drie kilometer plaatsvond.

Rutte getuige van dodelijk ongeluk

Premier Mark Rutte (VVD) is maandagmiddag getuige geweest van een dodelijk ongeluk waarbij een fietsster om het leven kwam na een aanrijding met een vrachtwagen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het ongeval vond plaats op de Bankastraat in Den Haag. Rutte reed op dat moment langs en stapte meteen uit om bijstand te verlenen. Hij hield haar hand vast en heeft tegen het slachtoffer gepraat, terwijl iemand anders eerste hulp verleende. De premier heeft daarna als getuige een verklaring afgelegd bij de politie.

Carrière Moszkowicz definitief voorbij

Moszkowicz zal zich morgen bij het Arbeidsbureau moeten melden. Hij mag nooit meer advocaat zijn.

Het Hof van Discipline in Den Bosch heeft zojuist beslist dat het het beroepsverbod dat de Raad van Discipline Moszkowicz eind vorig jaar heeft opgelegd zal handhaven. We zullen de beroemdste advocaat van ons land dus nooit meer in toga zien.

De praktijk van Moszkowicz in Amsterdam zal wel blijven bestaan. Deze wordt overgenomen door zijn broers David en Max.

Wilders luncht met Le Pen in Parijs

Geert Wilders heeft maandag in Parijs een ontmoeting gehad met Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National. Dat meldt de PVV-leider maandagmiddag via Twitter. Beide partijen gaan mogelijk samenwerken.

"Zojuist lunch gehad met Marine Le Pen in Parijs", twittert hij. "Indrukwekkende vrouw. Heb haar uitgenodigd naar Nederland te komen."

Volgens een woordvoerder van Wilders betrof het een kennismakingsgesprek en hebben beide politici bezien of en waar beide partijen kunnen samenwerken, bijvoorbeeld in de strijd tegen 'Brussel', de euro en de 'massa-immigratie'. Le Pen heeft toegezegd om later dit jaar naar Nederland te komen, aldus de zegsvrouw.

De 44-jarige Le Pen is onder meer Europarlementariër en was kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen van 2012. De dochter van Jean-Marie Le Pen kreeg bijna achttien procent van de stemmen.

Lijk vriendin opgegraven voor seks

In het Duitse Meiningen is vandaag het proces begonnen tegen ene Mathias Abt. De beste man moet terechtstaan omdat hij zijn 22-jarige vriendin heeft vermoord. Na een doe-het-zelfbegrafenis groef hij haar telkens op om met het lijk de liefde te bedrijven.

De 22-jarige Duitser heeft enige tijd geleden zijn vriendin gewurgd. Om van het lijk af te komen, stopte hij het in een vuilniszak en reed haar naar zijn volkstuin. Hier begroef hij het lichaam van zijn ex-geliefde.

Omdat Mathias toch iets miste, besloot hij het lijk weer op te graven. Hij vierde zijn lusten bot op het ontbindende lichaam en stopte haar weer in de grond. Telkens als  de Duitser weer zin had in seks, groef hij zijn meisje op om haar snoeihard in alle gaten te nemen.

Uiteindelijk is de beste man toch tegen de lamp gelopen en in de boeien geslagen. De rechtszaak zal naar verwachting nog de hele week in beslag nemen.

Poster en ondertitelde R.I.P.D.-trailer verschenen

Afgelopen donderdag verscheen de eerste trailer van de film R.I.P.D., vandaag hebben wij de ondertitelde trailer ontvangen. In hetzelfde bericht kregen wij ook de poster, die onder de trailer is te bekijken.

In R.I.P.D. speelt Reynolds de rol van Nick Walker, een jonge agent die vermoord wordt en in het hiernamaals terechtkomt. Daar sluit hij zich aan bij het Rest In Peace Departement, het politiebureau van de ondoden. Samen met veteraan Roy Powell, de rol van Jeff Bridges, gaan ze achter Nicks moordenaar aan. R.I.P.D. is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Peter M. Lenkov. De regie was in handen van Duitser Robert Schwentke die ook Red en Flightplan maakte.

Door de twee tegenpolen als hoofdpersonages, de bizarre make-up en special effects en de mix van actie en humor doet de eerste trailer van R.I.P.D. sterk denken aan Men in Black. Het valt nog te bezien of het duo Jeff Bridges en Ryan Reynolds net zo goed aanslaat als Will Smith en Tommy Lee Jones. Vanaf 8 augustus draait R.I.P.D. in de Nederlandse bioscopen.

Klik op de poster voor een groter formaat
Klik op de poster voor een groter formaat

Haase verliest van jonge Spanjaard in Barcelona

Robin Haase heeft opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen. Nadat hij vorige week dure punten verspeelde door in de eerste ronde in Monte Carlo kansloos te verliezen van een relatief onbekende Fransman, verloor de Hagenaar vandaag in Barcelona van het 21-jarige Spaanse talent Pablo Carreno-Busta, de nummer 256 van de wereld.

Haase was nagenoeg kansloos in de eerste set, die hij met 1-6 verloor. In het tweede bedrijf ging onze landgenoot een stuk beter spelen, waardoor hij die overtuigend met 6-2 binnensleepte.

Ook in de beslissende derde set leek het Haase aanvankelijk beter af te gaan dan in de eerste, maar die opleving was van korte duur. Hij werd als eerste gebroken, maar ging nog op tijd door de service van de Spanjaard heen, waarna hij een tiebreak uit het vuur sleepte. Daarin was Carreno-Busta alsnog de sterkste; op matchpunt tegen sloeg Haase een dubbele fout.

Liam Neeson in remake misdaadfilm Gang Story

Liam Neeson heeft de hoofdrol in de misdaadfilm Gang Story te pakken. De film is een remake van het Franse origineel Les Lyonnais, dat internationaal werd uitgebracht als The Gang Story. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het op feiten gebaseerde verhaal gaat over Momon, een lid van de Gang des Lyonnais, een groep Franse criminelen die in de jaren zeventig de omgeving rond de Franse stad Lyon onveilig maakte. Momon is inmiddels bijna 60 jaar en heeft zijn leven gebeterd en leeft vredig met vrouw en kind in een Franse buitenwijk. Dan duikt echter een van zijn voormalige bendeleden op en die is niet van plan Momon er zo gemakkelijk vanaf te laten komen.

De film staat onder regie van Daniel Espinosa, bekend van Safe House. Het scenario is van David Scarpa, die eerder The Last Castle en The Day the Earth Stood Still schreef. Het lijkt waarschijnlijk dat het verhaal aangepast wordt zodat het zich afspeelt in de Verenigde Staten. Wanneer Gang Story uit moet komen is nog onbekend.


Liam Neeson in remake misdaadfilm Gang Story (Foto: Novum)

Ballenknijpster wordt man fataal

Een Chinees heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. Een furieuze scooterrijdster heeft zijn klokkenspel fijngeknepen.

De anoniem gebleven moeder parkeerde een jaar geleden haar scooter voor de winkel van het slachtoffer in de stad Haikou. Laatstgenoemde vond echter dat zij op deze manier de toegang tot zijn toko blokkeerde. "Ik knijp ze fijn tot je dood bent", riep de vrouw uit en pakte de kerel bij zijn kloten. "Je zult nooit meer kinderen krijgen!"

De arme drommel stortte ter aarde. Ambulancebroeders hebben nog geprobeerd hem op te lappen, maar hij bleek al te zijn gestorven. Momenteel dient de rechtszaak tegen de feeks. Indien ze schuldig wordt bevonden, kan ze de doodstraf krijgen.

Impuls voor Friese taal

Het Friestalig onderwijs krijgt de komende jaren een impuls. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag afgesproken met de provincie Friesland. De bewindsman ondertekende samen met gedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) de zogeheten Bestuursafspraak Friese Taal en Cultuur.

Daarin hebben het rijk en de noordelijke provincie voor de komende vijf jaar afspraken gemaakt die de Friese taal en cultuur moeten bevorderen op het gebied van onderwijs, media en cultuur. Zo komt er een nieuw Orgaan voor de Friese taal, dat zal worden bekostigd door het rijk en de provincie.

De afspraken vloeien voort uit Europese verdragen over de bescherming van nationale minderheden. De eerste bestuursafspraak werd in 1989 gemaakt. Twee keer eerder werden de afspraken vernieuwd: in 1993 en 2001. De nieuwe bestuursafspraak loopt tot 2018.

Konami gaat voor Aziatisch voetbal

De Aziatische Champions League wordt verwerkt in het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2014. Alle 32 voetbalteams die meedoen aan het internationale toernooi worden in het computerspel gestopt. Dat heeft uitgever Konami maandag bekendgemaakt. Een licentie voor de UEFA Champions League heeft het bedrijf al op zak.

"Dat we de licentie hebben voor de AFC Champions League typeert onze ambitie voor de Pro Evolution Soccer-reeks", zei topman Shinji Hirano van Konami in een verklaring. Om een inhaalslag te maken op de FIFA-reeks heeft Konami een Brits kantoor geopend, gericht op het maken van de nieuwe Pro Evolution Soccer.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Pro Evolution Soccer 2014, net als zijn voorgangers, in september of oktober wordt uitgegeven. Concurrent FIFA 14, dat licenties heeft voor veel meer grote competities, komt eind september op de markt.


Konami gaat voor Aziatisch voetbal

Vier tieners gepakt voor serie branden Enkhuizen

Vier tieners zijn maandagochtend opgepakt voor negen branden die vorig jaar in Enkhuizen plaatsvonden. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de vier ook betrokken zijn bij de brandstichting begin deze maand in een moskee in de Noord-Hollandse plaats, meldt de politie.

Onderzoek leidde de politie naar de vier jongens van 14 tot en met 18 jaar. Bij welke branden de tieners wel betrokken zouden zijn, is niet bekendgemaakt.

De brand in de moskee zorgde begin deze maand voor ophef. Burgemeester van Enkhuizen Jan Baas gaf echter aan dat de brand niet was gericht op de moskee. De daders zouden het juist gemunt op het pand zelf. "De afgelopen jaren wordt Enkhuizen vaker getroffen door brandstichting. De daders hebben het vooral voorzien op leegstaande panden. Het gaat ze om de vlammen", zei Baas.

Man zet vriendin op A2 uit auto bij ruzie

Een automobilist heeft zondagavond zijn vriendin op de A2 bij Maarssen uit de auto gezet. Agenten troffen de 34-jarige vrouw uit Heemstede kort daarna overstuur en zittend op de vangrail aan. De man en vrouw hadden ruzie gehad in de auto, meldt de politie maandag.

De politie werd rond 20.15 uur gewaarschuwd dat op de snelweg een vrouw over de vluchtstrook liep. De vrouw kreeg van de agenten een lift naar het station in Breukelen, waar ze de trein naar huis nam.

Waarover de ruzie ging, is bij de politie niet bekend. Ook kon een politiewoordvoerder niet vertellen of de twee nog bij elkaar zijn of hun relatie hebben verbroken.

Mogelijk avondrace in Bahrein in 2014

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein overweegt om van de 2014-editie van de wedstrijd een avondrace te maken. Zo moet worden stilgestaan bij het feit dat de Formule 1 tien jaar geleden voor het eerst neerstreek in het Arabische koninkrijk.

Circuitdirecteur Zayed Al Zayani legt tegenover Autosport uit dat hij het jubileum niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan. "We kijken naar meerdere opties, waaronder een avondrace, maar dat is niet de enige mogelijkheid. Het is onze tiende Grand Prix en onze tiende verjaardag, dus we willen wat anders doen. Maar anders betekent niet automatisch racen onder kunstlicht. Daar kleven voor- en nadelen aan, we overwegen het."

Verder wil hij tot genoegen van Formule 1-baas Bernie Ecclestone het contract met de F1 al openbreken en verlengen. "We hebben nog tot en met 2016 een verbintenis, maar onze blik is al verder vooruit gericht. De onderhandelingen mogen wat ons betreft geopend worden. De intentie voor verlenging is absoluut aanwezig. We noemen onszelf het thuis van autosport in het Midden-Oosten en zijn hier voor de lange termijn."

'Jeugd ziet meer alcoholreclame'

Jongeren worden de laatste jaren vaker geconfronteerd met alcoholreclames. Dat stelt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP dinsdag in reactie op een analyse van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (Stiva) en het Nederlandse marketingcentrum voor televisiereclame SPOT.

SPOT en Stiva, waarin producenten en importeurs van alcoholische dranken zijn verenigd, concluderen dat jongeren de afgelopen tien jaar steeds minder alcoholreclames op televisie zien. De afname onder 12- tot 17-jarigen zou veertig procent zijn onder 6- tot 11- jarigen 67 procent.

STAP is het niet eens met de conclusie van het onderzoek. Gezien over tien jaar kloppen de cijfers wel, zegt STAP-onderzoeker Avalon de Bruijn, maar volgens hem worden jongeren de laatste jaren juist meer geconfronteerd met alcoholreclames. Als wordt gekeken naar de jaren 2008 tot 2012, blijkt dat onder de 'meest kwetsbare' jongeren, die van 12 tot en met 17 jaar, sprake is van een toename van bijna 38 procent, stelt De Bruijn. Ook andere leeftijdsgroepen worden volgens hem vaker blootgesteld aan alcoholreclames.

Stiva en STAP voeren verschillende oorzaken aan voor de vermeende afname. Zo stellen zij dat het absolute aantal alcoholreclames is gedaald, en wordt er volgens hen niet meer geadverteerd op jongerenzenders, of rond programma's waar veel jongeren naar kijken.

Aanleiding voor het onderzoek waren Kamervragen van de SGP, ChristenUnie en SP over alcoholreclame op televisie. SPOT heeft de analyse uitgevoerd op basis van de cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Voor STAP-onderzoeker De Bruijn is niet duidelijk welke onderzoeksmethode is gebruikt voor de analyse. STAP monitorde eerder in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid alle vormen van alcoholreclame en het bereik ervan bij jongeren in Nederland. De Bruijn wijst erop dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de opdracht in 2011 heeft ingetrokken met als gevolg dat de gegevens niet meer objectief worden geanalyseerd. "Bovendien is deze data erg kostbaar, worden deze niet openbaar gemaakt door de alcoholindustrie en wij beschikken niet over de middelen om ze zelf aan te kopen."

Stiva-directeur Peter de Wolf stelt dat een 12- tot 17-jarige tegenwoordig nog gemiddeld drie televisiereclames voor alcohol per week ziet. "Uitgangspunt bij zelfregulering van alcoholreclame is dat het onmogelijk is om alle minderjarigen te vrijwaren van het zien van alcoholreclame. Wel mag redelijkerwijs van de alcoholbranche verwacht worden dat er een significant verschil te zien is tussen de mate waarin volwassenen en minderjarigen bereikt worden. Dat is dus het geval."

Vinci leidt Italië naar finale Fed Cup

Roberta Vinci heeft de Italiaanse tennissters maandag een plek in de finale van de Fed Cup bezorgd. De 30-jarige Vinci sloeg het derde punt binnen door de Tsjechische Lucie Safarova te verslaan: 6-3, 6-7 (2) en 6-3. Daardoor kwam Italië in Palermo op een voorsprong van 3-1. Dat betekent dat de Tsjechische tennissters, die de Fed Cup in 2011 en 2012 wonnen, hun titel kwijt raken.

Vinci en Sara Errani hadden zaterdag de eerste twee enkelpartijen al gewonnen, maar Tsjechië knokte zich zondag terug in de race dankzij Petra Kvitova. Het thuisland mag zich dankzij Vinci gaan opmaken voor een finale in november tegen Rusland.

Vinci leidt Italië naar finale Fed Cup
Vinci leidt Italië naar finale Fed Cup (Foto: ANP)

ANWB waarschuwt voor files door meivakantie

De avondspits zijn donderdag en vrijdag drukker dan normaal door het begin van de meivakantie. In de avondspitsen kan beide dagen meer dan tweehonderd kilometer file staan. Dat was vorig jaar ook het geval. Dat meldt de ANWB maandag.

Voor ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders begint komend weekend de meivakantie. Ongeveer 950.000 vieren die vakantie in eigen land, de rest gaat de grens over. Daarbij zijn Frankrijk en Duitsland favoriete bestemmingen.

De ANWB denkt dat de meeste files in het midden van het land zullen staan, vooral op snelwegen als de A1 rond Amersfoort, de A12 bij Duiven en de A28 bij Leusden. Ook op de A2 kan het vastlopen tussen Den Bosch en Eindhoven. Daar zijn de rijstroken versmald vanwege wegwerkzaamheden. Rond Arnhem wordt het dringen op de weg. Ten zuiden van de stad wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe Waalbrug op de A50 naar Oss. Het verkeer moet via de oude brug.

Voor volgende week verwacht de ANWB vanwege Koninginnedag vooral gevolgen voor de binnensteden met grote vrijmarkten, zoals Utrecht en Amsterdam. Op de snelwegen voorspelt de ANWB weinig problemen. Dat komt onder meer doordat veel mensen met het openbaar vervoer naar Amsterdam gaan.

Volgende week woensdag wordt in veel omringende landen de Dag van de Arbeid gevierd. Het rijverbod voor vrachtwagens op die dag in Duitsland heeft ook gevolgen voor Nederlandse wegen. Veel parkeerplaatsen bij de grens op bijvoorbeeld de A1 bij Oldenzaal en de A67 bij Venlo komen in de loop van dinsdagavond vol truckers te staan, aldus de ANWB.

Nederlandse jeugdfilm wint juryprijs in Toronto

De Nederlandse jeugdfilm De Maan van Anouar van Michiel van Jaarsveld is zondag op het TIFF Kids International Film Festival van Toronto onderscheiden met de Young People's Jury Award. Dat laat EYE Film International maandag weten.

De korte film werd uit 39 geselecteerde jeugdfilms uit de hele wereld bekroond en is de enige Nederlandse winnaar op het prestigieuze Canadese festival. Van Jaarsveld was persoonlijk aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Hij maakte eerder onder meer de films Drift en Marrakech en de tv-serie Stellenbosch.

"We hebben deze film gekozen om de perfecte balans van fantasie en realiteit, waardoor de film toegankelijk is voor alle leeftijden", laat de kinderjury weten. "De film laat ook zien dat je, ook als je geen kind meer bent, nog steeds vast kunt houden aan je fantasie."

De Maan van Anouar beleefde zijn première eind december 2012 in EYE en was afgelopen januari te zien op televisie bij de NTR.

'Onteigende SNS-effecten waren niet waardeloos'

De begin februari onteigende aandelen en achtergestelde obligaties van SNS Reaal waren zeker niet waardeloos. Dat stelde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maandag voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde begin februari in zijn toelichting op de nationalisatie van SNS dat de aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers een bijdrage leveren van circa 1 miljard euro aan de herkapitalisatie van de bank en verzekeraar. Daarmee gaf de minister volgens de VEB zelf al aan dat de waarde van de onteigende effecten hoger was dan de nul euro die hij aan schadevergoeding wil toekennen.

De Ondernemingskamer buigt zich over die vergoeding en hoort daarbij maandag en dinsdag het verweer van enkele tientallen partijen. Maandagochtend kwamen al advocaten namens de Nederlandse staat aan bod. Zij herhaalden dat de schadevergoeding nul euro moet zijn. Het alternatief voor nationalisatie zou een faillissement zijn geweest en dan hadden beleggers ook met lege handen gestaan.

'Onteigende SNS-effecten niet waardeloos'
'Onteigende SNS-effecten niet waardeloos' (Foto: ANP)

Wederom problemen met website ABN AMRO

Klanten van ABN AMRO kunnen moeite hebben om op de website van de bank te komen. Dat meldt ABN AMRO maandagochtend via Twitter. De bank zegt hard te werken aan een oplossing. Het is nog niet duidelijk of de slechte bereikbaarheid het gevolg is van een nieuwe cyberaanval. De problemen treffen niet alle gebruikers van de site.

De bank heeft sinds het begin van de maand te kampen met storingen, onder andere in de Ideal-betaalmogelijkheid. Afgelopen donderdag konden klanten van de bank vanaf 14.45 uur ruim een halfuur niet gebruikmaken van internetbanieren, de mobiele app, Ideal en de website van ABN AMRO vanwege de DDoS-aanval. Nadat de bank de aanval rond 15.15 uur succesvol had afgeslagen, losten deze problemen ook op. De aanval werd rond 18.00 uur gestaakt.

Scheids impotent na mishandeling door trainer

Een Keniaanse scheidsrechter claimt impotent te zijn geworden nadat hij door een trainer is mishandeld. Martin Wekesa eist daarom 240 duizend dollar, ruim 180 duizend euro, van de Keniaanse voetbalbond FKF. De betrokken voetbaltrainer staat donderdag in Mombasa voor de rechter vanwege de mishandeling.

Wekesa floot vorig jaar een wedstrijd van de club Sparki Youth. Toen hij een speler met rood van het veld stuurde kwam trainer Daudi Kajembe het veld inlopen en greep de leidsman in het kruis. "Ik gilde en kon niet loskomen uit zijn grip", vertelde Wekesa.

Boëtius mist EK onder 21 na operatie

Feyenoorder Jean-Paul Boëtius is de komende drie tot vier maanden uitgeschakeld. Hij mist daardoor het EK met Jong Oranje in juni in Israël. Dat meldde Feyenoord maandag nadat de aanvaller was geopereerd aan een gekwetste buitenmeniscus. Die blessure liep Boëtius vrijdag tijdens de training van de Rotterdammers op.

Boëtius beleefde dit jaar zijn grote doorbraak. De 19-jarige aanvaller debuteerde in oktober in de klassieker tegen Ajax in het eerste elftal. Sindsdien kwam hij al tot twintig competitiewedstrijden, waarin hij viermaal scoorde.

De jeugdinternational speelde nog geen wedstrijden voor Jong Oranje. Toch werd zijn naam regelmatig genoemd als een van de spelers die het team van bondscoach Cor Pot in Israël aan de Europese titel moest helpen.

Ambulancemedewerkers leggen werk neer

Ambulancemedewerkers breiden hun acties de komende weken uit met werkonderbrekingen. Woensdag wordt in Almere en Lelystad om 12.30 uur het werk voor 2 uur neergelegd. Daarna zal dit ook op andere plaatsen gebeuren. Dat meldde Abvakabo FNV maandag.

In februari liepen de cao-onderhandelingen stuk. Pijnpunten zijn onder meer het loon, werkgelegenheidsgaranties en de roosters. De medewerkers vinden dat ze te vaak onder druk moeten werken, waardoor regels en richtlijnen moeten worden overtreden.

Ambulancemedewerkers voerden eerder al actie door meer tijd nemen om patiënten voor te lichten, voor het reinigen van bijvoorbeeld de brancards in de ambulance en zich beter te houden aan de snelheidslimieten.

Groningen licht optie in contract Johansson

FC Groningen heeft de optie in het contract van verdediger Emil Johansson alsnog gelicht. Dit had eigenlijk al voor 1 april moeten gebeuren, maar Groningen had een maand uitstel bedongen. Door de gelichte optie ligt de Zweed tot 2015 vast. Groningen heeft wel al toegezegd in de zomer mee te werken aan een transfer van Johansson.

Johansson kwam in de zomer van 2011 over van het Noorse Molde FK. De linksback speelde sindsdien maar acht officiële wedstrijden voor Groningen. De 26-jarige Johansson kwam een keer uit voor de Zweedse nationale ploeg.

'Klantgenoten' krijgen koninklijke wup bij AH

Albert Heijn heeft een oudgediende van stal gehaald voor de troonswisseling op 30 april. Vanaf woensdag krijgen klanten van de supermarktketen een wuppie cadeau bij aankoop van vijftien euro aan boodschappen. De Koningswup is oranje, draagt een kroontje en op de sleep is de datum van de troonswisseling geprint. Dat meldt AH maandag.

Naast de wup introduceert de Zaanse grootgrutter ook een koningsassortiment. Producten als oranje soesjes, sap, soep en koningskoffie van huismerk Perla zijn speciaal voor 30 april bij AH verkrijgbaar. Daarnaast vinden klanten bij de supermarktketen herinneringsproducten die nergens anders verkrijgbaar zijn, zoals een zilveren lepeltje van Douwe Egberts en een koekblik van Verkade.


'Klantgenoten' krijgen koninklijke wup bij AH (Foto: Novum)

'Drugsrijder' met 50 kilometer per uur over A28

Een 43-jarige man uit Hoogeveen die onder invloed van drugs achter het stuur zat is zondagavond van de A28 bij Assen geplukt. Hij reed slingerend met een snelheid van zo'n 50 kilometer per uur over de snelweg. Andere automobilisten wisten de man bij Assen tot stoppen te dwingen, waarna gewaarschuwde agenten hem konden aanhouden, meldt de politie maandag.

De man reed van Groningen richting zijn woonplaats. Veel weggebruikers belden 112 om de politie te waarschuwen over de automobilist. Omdat inhalen gevaarlijk was, was achter de man een file met langzaam rijdend verkeer ontstaan.

Nadat de man was aangehouden, verklaarde hij de drug GHL, een variant van de partydrug GHB, te hebben gebruikt. Een arts heeft op een politiebureau bloed afgenomen bij de man. Zijn rijbewijs heeft de man moeten inleveren.

FIFA wil concurrentie aan met Call of Duty

De makers van het voetbalspel FIFA 14 hebben hun vizier gericht op het schietspel Call of Duty. Met FIFA heeft Electronic Arts de ambitie om Call of Duty van de troon te stoten als meest verkochte game in Europa. Dat zei producer Sebastian Enrique in een interview met gamevakblad MCV.

Electronic Arts noemt met opzet Call of Duty en niet het voetbalspel Pro Evolution Soccer als concurrent. De FIFA-reeks heeft in de verkoop al jaren geen concurrentie van Pro Evolution Soccer. "Maar mensen die Call of Duty aan het spelen zijn, spelen op dat moment geen FIFA. Dat willen we veranderen", zei Enrique in het interview.

De Call of Duty-reeks heeft de voorbije jaren het ene na het andere verkooprecord neergezet. Van het laatste deel zijn grofweg 25 miljoen exemplaren verkocht. Waar Call of Duty wereldwijd populair is, geniet FIFA vooral populariteit in Europa.


FIFA wil concurrentie aan met Call of Duty 

Brussel leest banken les over cyberaanvallen

Europees commissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes is kritisch over de manier waarop banken omgaan met de recente cyberaanvallen. Volgens Kroes hadden 'veel eerder' voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Dat zei Kroes maandagochtend op Radio 1.

Volgens Kroes hielden banken de problemen tot voor kort binnenskamers. "Dat is dom, want we kunnen van elkaar leren", zei Kroes. De afgelopen weken hadden de grote banken meerdere keren te maken met zogeheten DDoS-aanvallen, waardoor klanten bijvoorbeeld niet konden inloggen bij de bank. Volgens Kroes kunnen maatregelen worden getroffen om dergelijke aanvallen te voorkomen.

Kroes waarschuwt dat dezelfde problemen zich ook kunnen voordoen in bijvoorbeeld de energiesector en op luchthavens. Ook daar moeten volgens Kroes maatregelen worden genomen.

Eerder sprak toezichthouder AFM zich al kritisch uit over de manier waarop ING communiceerde over de problemen door de cyberaanval. De banken zijn met het ministerie van Financiën en het ministerie van Veiligheid en Justitie in gesprek over de aanpak van de problemen. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanvallen zit.


Brussel leest banken les over cyberaanvallen (Foto: Novum)

Vakbond biedt Suarez hulp bij woedebeheersing

De Engelse spelersvakbond PFA biedt Luis Suarez hulp bij het beheersen van zijn woede. Dat heeft voorzitter Gordon Taylor maandag gezegd. Suarez beet zondag in de wedstrijd van Liverpool tegen Chelsea tegenstander Branislav Ivanovic. Suarez heeft zijn verontschuldigingen al aangeboden.

"We hebben therapeuten die op dit gebied getraind zijn", verklaarde Taylor tegen de BBC. "We zullen hun diensten aan Liverpool en de speler aanbieden in een poging de situatie te verbeteren." De oud-voetballer en -trainer vindt het zonde van Suarez' talent. "Zijn reputatie voor controverse neemt toe terwijl hij zo'n goede speler kan zijn, een van de beste ter wereld."

Suarez kreeg direct op zijn kop van Liverpool en de club legde hem ook een boete op. De Uruguayaan meldt maandag op Twitter dat hij gevraagd heeft dat bedrag over te maken naar een fonds voor de families van slachtoffers van de Hillsborough-ramp over te maken.

Het was niet de eerste keer dat Suarez zijn tanden in een tegenstander zette. In dienst van Ajax deed hij dat eind 2010 al bij toenmalig PSV'er Otman Bakkal. Hij werd toen voor zeven duels geschorst.


Vakbond biedt Suarez hulp bij woedebeheersing (Foto: Novum)

Sijsling maakt status niet waar

Igor Sijsling heeft zijn nieuwe status van beste Nederlandse tennisser niet waar kunnen maken in Barcelona. De Amsterdammer, de nummer zeventig van de wereld, ging in de eerste ronde van het Spaanse ATP-toernooi kansloos onderuit tegen Andrey Kuznetsov: 1-6 en 3-6. De Rus staat drie plaatsen lager op de wereldranglijst.

Sijsling won de eerste game, maar gaf daarna te veel weg. De Amsterdammer was vooral op zijn eigen tweede opslag kansloos tegen Kuznetsov, terwijl hij geen gebruik kon maken van de ook haperende eerste opslag van de Rus. Drie breaks later was de eerste set na 21 minuten in 6-1 beslist.

In de tweede set ging Sijsling langer mee met Kuznetsov. Uiteindelijk was een break daarin voor de Rus voldoende voor de winst. Robin Haase doet ook mee in Barcelona. De nummer 71 van de wereld komt later maandag in zijn eersterondepartij in actie tegen Pablo Carreno-Busta uit Spanje.

Nibud: nog nooit bezuinigden zo veel Nederlanders

Nog nooit was het percentage Nederlanders dat bezuinigde zo hoog als nu. Bijna zeven op de tien Nederlandse huishoudens heeft het afgelopen jaar bezuinigd. Met name aan vakanties, uit eten gaan en aan abonnementen op tijdschriften en kranten gaven zij minder geld uit, concludeert het Nibud maandag uit eigen en eerder onderzoek.

Deloitte en ING becijferden eerder dat respectievelijk 45 en zestig procent van de Nederlanders bezuinigen. Het onderzoek van Nibud en incasso- organisatie GGN komt uit op bijna zeventig procent. Alle inkomensgroepen, van laag tot hoog, bezuinigen. Door de aanhoudende economische crisis is bezuinigen steeds belangrijker geworden voor Nederlandse huishoudens, aldus het Nibud.

Van de groep bezuinigers zegt ruim de helft het gevoel te hebben dat ze niet meer kunnen bezuinigen dan ze op dit moment al doen. Gekeken naar alle Nederlandse huishoudens geeft veertig procent aan dat ze niet meer kunnen bezuinigen dan ze nu doen. Het gaat dan vooral om oudere mensen, lageropgeleiden, huurders en mensen met een inkomen beneden modaal.

De top vijf van populaire bezuinigingsposten bestaat uit luxe artikelen, uit eten gaan, op vakantie gaan en abonnementen op tijdschriften of kranten. Van de huishoudens die aangeven te bezuinigen op vakantie, zegt bijna dertig procent dat dit de eerste uitgave is waarop men zou bezuinigen als het zou moeten. Een op de elf huishoudens heeft zelfs een auto van de hand gedaan.

De belangrijkste bezuinigingsstrategie van de Nederlandse huishoudens die bezuinigen, is zo veel mogelijk producten in de aanbieding te kopen. Ook het kopen van producten van het eigen winkelmerk of goedkopere producten is een populaire strategie. Het niet meer kopen van bepaalde producten is de minst favoriete manier om te bezuinigen, omdat daarmee de levensstijl van de consument wordt aangetast.

Noordelijke ME te laat op paraatheidstest

Een paraatheidstest van de mobiele eenheid in het noorden van het land op tweede paasdag is beroerd verlopen. Een woordvoerder van de politie bevestigt maandag een bericht in Dagblad van het Noorden dat het telefoonsysteem dat wordt gebruikt om manschappen op te roepen dienst weigerde. Manschappen kwamen daardoor pas laat of soms zelfs helemaal niet opdagen.

Dat de test zo slecht verliep is met het oog op de Facebookrellen in het Groningse Haren opmerkelijk. De commissie onder leiding van voormalig PvdA-leider Job Cohen concludeerde over de rellen onder meer dat er aanvankelijk te weinig leden van de mobiele eenheid waren en dat de opkomsttijd van de ME te lang was.

De politiewoordvoerder laat maandag in een reactie weten dat doordat de techniek voor het oproepen van mensen dienst weigerde, elke ME'er afzonderlijk moest worden gebeld. "Dat kost meer tijd en niet iedereen is bereikt." De bedoeling was dat drie pelotons zouden komen opdraven, uiteindelijk waren er naar de ontmoetingsplek in Assen voldoende manschappen gekomen om ruim twee pelotons uit samen te stellen.

Het foutje is hersteld, zegt de woordvoerder. Vorige week is weer een oefening gehouden. "Die liep als een trein. Oefeningen zijn er om dit soort dingen uit te testen en ervoor te zorgen dat dit soort dingen goed komt", aldus de zegsman.

Meulensteen: "Verhuur Büttner niet aan de orde"

Alexander Büttner staat niet op de nominatie om komende zomer verhuurd te worden door Manchester United. Dat zegt assistent-trainer René Meulensteen van de Engelse club in gesprek met het Algemeen Dagblad. Büttner komt sinds zijn transfer van Vitesse nauwelijks in actie bij Manchester United. Desondanks is de technische staf tevreden over zijn ontwikkeling.

"Vergis je niet in de overstap. Dit is een paar tempootjes hoger", zegt Meulensteen. "Alex heeft zich prima aangepast. Hij is lekker down to earth, geen jongen die rare dingen in zijn kop haalt. Verhuur is op dit moment niet aan de orde. Hij moet zich verder ontwikkelen en elke kans pakken die hij krijgt", aldus Meulensteen over de linksback.

[Upd]'Bedreiger Leidse school opgepakt'

Alle Leidse scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs zijn maandag gesloten door een serieuze dreiging. De politie kreeg zondag een melding binnen over een mogelijke 'schoolshooting' op zeer korte termijn in Leiden.

De politie sloeg zondagavond groot alarm na een dreigend bericht van een "onbekende persoon" op een internetsite. Het was onduidelijk welke school het doelwit zou zijn. Daarom werd besloten om alle scholen binnen het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tijdelijk te sluiten.

"Daartoe is door de scholen in nauw overleg met de burgemeester, de officier van justitie en de leiding van de politie besloten", meldde de politie. Leerlingen en ouders worden "via de eigen informatiekanalen" op de hoogte gehouden. "De gemeente, politie en Openbaar Ministerie nemen de zaak zeer serieus", maakte de politie zondagavond bekend.

Update 08.34 uur:
De tip zou van de politie uit Zürich komen. Zij hebben de dreiging als eersten geconstateerd.
De Nederlandse politie werd zondag door de Zwiterse politie getipt over de dreiging van een schietpartij op een school in Leiden. De politie in Zürich zag het bericht voorbijkomen bij een scan, zei burgemeester van Leiden Henri Lenferink maandagochtend tegen de NOS. Omdat het bericht op een Amerikaanse site is geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI.

De dreiging stond op het webforum 4chan. Een onbekende kondigde daar aan maandag zijn leraar en zo veel mogelijk leerlingen neer te schieten. Het is nog niet duidelijk wie het bericht op de site heeft gezet.

Update 10.15 uur:
Vanavond om 20.30 uur is er overleg met de gemeente, de politie en ook de scholen over de stand van zaken. Dan wordt besloten of de scholen morgen weer open kunnen gaan.

Update 11.18 uur:
Ton Duif, de voorzitter van schoolleidersvereniging AVS, meldde eerder dat er waarschijnlijk nu meerdere mensen dreigementen gaan uiten op internet. Die angst lijkt gegrond. Een jongetje twittert: "ik ga nu naar Leiden en een leraar doodschieten". Dat elke leerkracht thuis zit heeft hij blijkbaar niet in de gaten.

Ook in gemeenten rondom Leiden worden maandag scholen gesloten in verband met de dreiging.

Update 11.56 uur:
De politie heeft iemand aangehouden in verband met het dreigement over een schietpartij in Leiden. Dat heeft de politie bevestigd aan de NOS.

Volgens De Telegraaf gaat het om een oud-leerling van The British School in Voorschoten. De politie heeft nog geen details bekendgemaakt.
The British School laat weten dat het om een jongen gaat die tot oktober 2011 op de 'senior school' in Voorschoten zat.

Ondertussen worden de scholen goed 'beveilgd'.


Deze foto was bij het bericht toegevoegd

Bezuinigingen nekken escorte koning België

Ook de Belgische koning Albert II ontkomt vermoedelijk niet aan de gevolgen van de bezuinigingen in zijn land. Dat berichten Belgische media maandag. Het Koninklijk Escorte te paard zou het voortaan mogelijk met de helft minder ruiters moeten doen.

Het escorte is een prestigieuze eenheid die het staatshoofd en zijn buitenlandse evenknieën begeleidt. Door bezuinigingen bij de Federale Politie dreigt de eenheid ingekrompen te worden van 132 tot 61 ruiters, schrijft de krant Le Soir op basis van een bezuinigingsnota van de politie.

Hiddleston in beeld voor remake The Crow

Tom Hiddleston is in onderhandeling voor de hoofdrol in een remake van de duistere actiefilm The Crow. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. De 31-jarige Britse acteur, vooral bekend als de Noorse god Loki uit de superheldenfilms Thor en The Avengers, is in beeld voor de rol van Eric Draven.

Draven werd in het origineel uit 1994 gespeeld door Brandon Lee, zoon van Bruce Lee. De film heeft altijd een nare bijsmaak gehad omdat Lee tijdens de opnames om het leven kwam toen een stunt met een vuurwapen misging. Uiteindelijk werden de laatste scènes opgenomen met een stand-in waarop digitaal het gezicht van Lee werd geplakt.

The Crow, gebaseerd op de stripreeks van James O'Barr, gaat over een man die uit de dood herrijst om wraak te nemen op de mannen die hem en zijn vriendin hebben vermoord. Hij wordt hierin bijgestaan door een magische kraai die hem van informatie voorziet. De strip was oorspronkelijk een manier voor Barr om te kunnen omgaan met de dood van zijn vriendin die was doodgereden door een dronken automobilist.

Hiddleston is vanaf 30 oktober weer te zien als Loki in Thor: The Dark World. Hij is momenteel bezig met de opnames van The Muppets... Again!, waarin hij de rol van goochelaar The Great Escapo speelt.


Hiddleston in beeld voor remake The Crow (Foto: Novum)

Vijf doden bij schietpartij in Washington

Een schietpartij in een appartementencomplex in de Amerikaanse staat Washington heeft zondag aan vijf mensen het leven gekost. Onder de doden is de schutter. Hij werd door de politie uitgeschakeld.

De schietpartij voltrok zich in Federal Way, zo'n dertig kilometer ten zuiden van Seattle. Naast de schutter vonden nog drie mannen en een vrouw de dood. Over het motief tast de politie in het duister.

Maher: "Van Bommel is ook maar een jongen"

Adam Maher en Mark van Bommel waren tijdens de wedstrijd tussen AZ en PSV vanaf de eerste minuut met elkaar bezig. De twee konden het wel met elkaar vinden.  Maher voelt een bijzondere band met de aanvoerder van PSV. "Ik vind Van Bommel niet speciaal, want hij is ook maar een jongen", zegt Maher in De Telegraaf. "Maar ik kan goed met hem praten en soms maken we een dolletje. Van Bommel is een ervaren speler die alles heeft meegemaakt. Daar kan ik wat van leren."

AZ verloor de competitiewedstrijd tegen PSV met 1-3, mede door een doelpunt van Van Bommel. "Als dit niet het doelpunt van de maand wordt, weet ik het ook niet meer", grapte de middenvelder over zijn openingstreffer. De captain was blij met het optreden van PSV in Alkmaar. "Dit is zoals het hoort”, aldus Van Bommel. "Maar dit betekent helemaal niets voor de bekerfinale op 9 mei tegen AZ. Een finale is iets anders, omdat je dan de druk hebt van iets te kunnen winnen."

Steeds minder risico op overlijden in ziekenhuis

Het risico om in het ziekenhuis te overlijden is de afgelopen jaren fors gedaald. Tussen 2005 en 2010 daalde de ziekenhuissterfte met 28 procent, schrijven onderzoekers in het maandag gepubliceerde Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Ziekenhuizen met de hoogste sterfte in 2010 zaten ongeveer op het niveau van de ziekenhuizen met de laagste sterfte in 2005. De onderzoekers denken dat de daling te onder meer te maken heeft met een verbeterde kwaliteit van de ziekenhuiszorg. Ook andere factoren, zoals wijzigingen in het opname- en ontslagbeleid van ziekenhuizen, dragen bij aan de daling.

90% moslimjongeren keurt terrorisme af

85 procent van de jonge moslims in Antwerpen keurt religieus extremisme expliciet af, zo blijkt uit onderzoek van de Gazet van Antwerpen. Desondanks vindt 10 procent van de moslimjongeren dat moslimterrorisme aanvaardbaar is. Onder jongens stijgt dat cijfer tot 16 procent.

Eén op de tien jongeren vindt dat een imam in zijn preken haat jegens anderen mag uiten. Ondanks dat een grote meerderheid zulke haatprediking dus afkeurt, blijkt dat een kwart van de jonge moslims al eens heeft meegemaakt dat een imam het deed.

Een ander opvallend resultaat is dat tweederde van de jongeren vindt dat Sharia4Belgium moslims een slechte naam bezorgt. Ongeveer evenveel jonge moslims vindt dat de moslimgemeenschap zich duidelijker en openlijker moet uitspreken tegen het religieus extremisme.

Ongeveer de helft van de ondervraagden zei dat het geen probleem is als vrouwen in boerka rondlopen. Die mening was vooral populair onder moslimjongeren van Marokkaanse afkomst. Saillant detail: toen niet-moslimjongeren dezelfde vraag werd gesteld, bleek dat zo'n 70 procent geen problemen heeft met vrouwen in boerka.

Religieus extremisme is de laatste tijd een hot topic bij onze zuiderburen. Onlangs is een inval gedaan bij Sharia4Belgium, omdat ze verdacht werden van terrorisme. Er zijn al verschillende Belgische jongeren naar Syrië gegaan, en enkelen zijn er ook omgekomen. Bovendien werd nog bekend dat gaarkeukens in Brussel gesloten zijn, omdat er zieltjes geworven werden voor het moslimterrorisme.

Gemeenten waarschuwen voor verloedering

De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) waarschuwt maandag voor verloedering. Door bezuinigingen van het rijk bestaat de kans dat buurten verloederen en inwoners meer overlast ervaren, stelt de VNG.

Volgens de vereniging wil het ministerie van Veiligheid en Justitie per 2014 stoppen met de vergoeding die gemeenten krijgen voor de aanpak van overlast, verloedering en asociaal parkeergedrag. Daarmee krijgen wildplassers en afvaldumpers volgens de VNG vrij spel.

Het voorstel van het ministerie leidt volgens hen tot grote onrust onder gemeenten, die zich zorgen zouden maken over de leefbaarheid. De afgelopen jaren hebben gemeenten gewerkt aan het verbeteren hiervan, mede dankzij de vergoeding. De laatste jaren worden steeds meer veroorzakers van overlast aangepakt, waardoor de politie zich meer kan richten op de bestrijding van criminaliteit in plaats van op kleine overtredingen.

De VNG stelt at de gemeenten zonder de vergoeding minder kunnen doen om overtreders aan te pakken en overlast tegen te gaan. De vereniging zegt de situatie maandagmiddag te bespreken met minister Opstelten.

Nieuw Thialf kan 25 miljoen goedkoper

De nieuwbouw van Thialf hoeft geen 106, maar slechts 81 miljoen euro te kosten. Dat heeft de Provincie Fryslân maandag bekendgemaakt. De besparing van 25 miljoen euro is mogelijk gemaakt door de plannen iets te versoberen. Een aantal ruimtes zijn samengevoegd. Andere ruimtes worden in de nieuwe plannen kaal opgeleverd.

Fryslân zegde eerder toe 50 miljoen euro te willen betalen voor verbetering van de schaatstempel in Heerenveen. Voor de overige 31 miljoen euro moet nog dekking worden gevonden. De Provincie hoopt daarvoor op het Rijk en het bedrijfsleven.

De nieuwe plannen zijn doorgestuurd naar de KNSB. De schaatsbond kiest eind mei waar de nieuwe topsportaccomodatie wordt gevestigd. De plannen daarvoor moeten volgende week maandag uiterlijk worden ingeleverd. Ook Zoetermeer en Almere hebben plannen ontwikkeld.

Retro City Rampage-maker werkt aan Vita-game

Game-ontwikkelaar Brian Provinciano heeft laten weten op dit moment 'veel samen te werken met Sony'. Hij zou aan een nieuwe game voor PlayStation Vita werken. Retro City Rampage, dat eerder verscheen voor onder meer pc, PlayStation Vita en PlayStation 3, is de enige game die Brian Provinciano heeft gemaakt.

Retro City Rampage is met gemengde gevoelens ontvangen door recensenten. De game zou te weinig inhoud hebben. Retro City Rampage is een vlotte en licht komische benadering van de klassieke Grand Theft Auto-games. Provinciano werkte sinds 2002 in zijn vrije tijd aan het spel, totdat het in oktober voor het eerst op de markt kwam.

Provinciano heeft inmiddels een eigen bedrijf opgericht, Vblank Entertainment. Onder die naam werkt hij aan nieuwe spellen.


Retro City Rampage-maker werkt aan Vita-game

Pedofiele priester in Australië onder arrest

De Australische politie heeft maandag een rooms-katholieke priester gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. De 67-jarige priester, die lang in Vaticaan-stad verbleef, meldde zich in Melbourne bij het hoofbureau van politie van de deelstaat Victoria.

De priester werd formeel in staat van beschuldiging gesteld. Er zijn tien aanklachten wegens seksueel kindermisbruik in de periode tussen 1976 en 1985 tegen hem ingebracht.

De verdachte is op borgtocht vrijgelaten en zal naar verwachting vrijdag voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen.

Regering Servië keurt akkoord met Kosovo goed

De Servische regering heeft maandag haar goedkeuring gegeven aan een overeenkomst die premier Ivica Dacic vrijdag met zijn Kosovaarse ambtgenoot Hashim Thaci bereikte. Na maanden van onderhandelen kwam er vrijdag eindelijk een akkoord over normalisering van de betrekkingen tussen Servië en het in 2008 van Servië onafhankelijk geworden Kosovo uit de bus.

De regering in Belgrado heeft het akkoord unaniem goedgekeurd en heeft de betrokken ministeries opdracht gegeven dienovereenkomstig te handelen, zei regeringswoordvoerder Milivoje Mihajlovic.

Krachtens de overeenkomst krijgen de etnische Serviërs in het noorden van Kosovo, waar ze een meerderheid vormen, een uitgebreide vorm van autonomie. In ruil daarvoor erkent het etnisch-Servische bevolkingsdeel de etnische-Albanese regering van Kosovo.

'DNB gaf SNS Reaal te weinig tijd'

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft SNS Reaal voorafgaand aan de nationalisatie te weinig tijd gegeven om de financiën op orde te krijgen. De bank en verzekeraar kreeg van de toezichthouder op de Nederlandse bankensector vier dagen de tijd om het kernkapitaal aan te vullen met 1,84 miljard euro. Dat zegt beleggersvereniging VEB maandag in Het Financieele Dagblad.

Volgens VEB-directeur Jan Maarten Slagter was het 'onmogelijk' voor SNS Reaal om binnen vier dagen het bedrag bij elkaar te krijgen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) restte daarna geen andere keus dan de bank te nationaliseren, aldus Slagter in het FD. De VEB meent dat de beslissing van DNB cruciaal is geweest in het onteigeningsproces van SNS Reaal en heeft daarom bezwaar aangetekend bij de toezichthouder. Via deze weg wil de beleggersvereniging alsnog een schadevergoeding krijgen voor onteigende beleggers.

Eén op zeven mantelzorgers voelt zich zwaar belast

Ruim anderhalf miljoen mensen geven intensief of langdurig mantelzorg. Van hen voelt een op de zeven, een groep van 220.000 mensen, zich tamelijk tot zwaar belast, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder 50- tot 65-jarigen bevinden zich de meeste mantelzorgers, maar 85-plussers geven met 24 uur per week de meeste mantelzorg. Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Het aantal uren mantelzorg dat per week gegeven wordt, neemt vanaf de pensioenleeftijd toe.

Vanwege de vergrijzing neemt de druk op de mantelzorgers de komende jaren eerder toe dan af, denkt het CBS. Ouderen hebben vaker beperkingen en chronische ziekten en zullen daardoor vaker zorg nodig hebben.

Het CBS baseert zich op cijfers uit de eerste zogenoemde Gezondheidsmonitor, waarvoor het CBS samenwerkte met de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Aan het onderzoek deden zo'n vierhonderdduizend mensen van 19 jaar en ouder mee.

Moonende Fries opgepakt

Een 29-jarige man uit het Friese Damwoude is zondag aangehouden omdat hij zijn blote billen aan de politie had laten zien en agenten had beledigd. De agenten werden met het achterwerk van de Fries geconfronteerd toen ze afgingen op een melding van een vechtpartij in een woning.

Van een vechtpartij in de woning aan de Master Klokwei bleek geen sprake. De agenten wilden de man toch spreken, maar hij liet ze niet binnen en weigerde naar buiten te komen. De agenten zijn uiteindelijk na overleg met een officier van justitie naar binnen gegaan.

Daar beledigde de man de agenten, waarop hij werd aangehouden. Twee andere mannen, van 18 en 19, die in de woning waren werden aangehouden omdat ze weigerden de woning verlaten.

Reincarnated

Snoop Dogg wordt Snoop Lion. In juli verscheen de eerste single van de herboren rapper, maar de rastafari waren in januari van dit jaar iets minder gecharmeerd van zijn doen en laten. Enige tijd daarna kwam het bericht dat Snoop twijfelt over zijn toekomst in de reggaemuziek en komt er zelfs een game op de markt van de artiest die hierin vijanden lens trapt. Al het nieuws maakte voor de FOK!webloggers weinig uit. De single La La La werd in de bekende rubriek beoordeeld met een 'top'. Maar hoe top is de documentaire Reincarnated?

Opnieuw topper voor arbiter Kuipers in Champions League

Scheidsrechter Björn Kuipers mag opnieuw een topper in de Champions League leiden. Hij is door de UEFA aangesteld voor de eerste wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Real Madrid, woensdag in de halve finales van de Champions League. Kuipers bracht eerder deze maand de return in de kwartfinales van de CL tussen Barcelona en Paris Saint-Germain (1-1) tot een goed einde.

Kuipers wordt in Dortmund geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Berry Simons treedt in Duitsland aan als vierde man, terwijl Pol van Boekel en Richard Liesveld afreizen als vijfde en zesde official.

Kuipers is ingedeeld in de elitegroep op de internationale lijst voor scheidsrechters van de UEFA. Het is woensdag zijn 23e aanstelling op het kampioenenbal.

Sijsling passeert Haase op wereldranglijst

Igor Sijsling is deze week de beste Nederlandse tennisser op de wereldranglijst. De Amsterdammer staat nu op de zeventigste positie, een plaats hoger dan vorige week. Robin Haase zakte 21 plaatsen naar de 71e plek. Thiemo de Bakker is de derde Nederlander in de top honderd. Hij ging van de 94e naar de negentigste positie.

Thomas Schoorel won deze week vijftien plaatsen op de ranglijst en staat 334e. Daartussenin staat Jesse Huta Galung nog op de 169e positie, acht plaatsen hoger dan vorige week. Boy Westerhof is 236e na een stijging van achttien plaatsen, Matwé Middelkoop is de nummer 269. Hij zakte een plaats.

Novak Djokovic verstevigde zijn grip op de nummer-éénpositie met de eindzege in Monte Carlo. Roger Federer staat weer tweede en verdringt Andy Murray naar de derde positie. David Ferrer en Rafael Nadal bezetten de plaatsen vier en vijf.


Sijsling passeert Haase op wereldranglijst (Foto: Novum)

[NBA] Heat dendert over Bucks heen in play-offs

Miami Heat is de eerste ronde van de play-offs in de NBA begonnen met een overtuigende zege op Milwaukee Bucks. In eigen huis won de beste ploeg van het reguliere seizoen met 110-87. LeBron James scoorde 27 punten en pakte tien rebounds. Hij kwam met acht assists net tekort voor een triple-double.

Ook in de Eastern Conference won Indiana Pacers thuis van Atlanta Hawks: 107-90. Paul George was met een triple-double de aanjager van de Pacers. Hij tekende voor 23 punten, elf rebounds en twaalf assists.

In het Oosten kon Los Angeles Lakers het San Antonio Spurs in het eerste duel niet lastig maken. De Texanen wonnen thuis met 91-79. De Spurs pakten een vroege voorsprong en lieten vervolgens niet meer los.

Oklahoma City Thunder had tegen Houston Rockets een makkelijke dag. De thuisploeg won overtuigend met 120-91. Kevin Durant was met 24 punten topscorer van Oklahoma City.


Heat dendert over Bucks heen in play-offs (Foto: Novum)

Bertens blijft 41e van de wereld

Tennisster Kiki Bertens blijft deze week de beste Nederlandse op de wereldranglijst. Net als vorige week staat ze op de 41e plaats. De Wateringse verdedigt deze week haar titel bij het toernooi van Marrakesh. Arantxa Rus steeg een plek en is de nummer 85 van de wereld. Serena Williams voert de ranglijst aan voor Maria Sharapova en Victoria Azarenka.

Michaëlla Krajicek houdt aan haar winst bij het ITF-toernooi in Heraklion slechts drie plaatsen winst over. Ze stijgt van de 922e naar de 919e stek. Haar tegenstander in de finale Indy de Vroome zakte zelfs vier plaatsen. Zij staat 514e. De resultaten van dat toernooi worden echter pas volgende week verwerkt.

Moszkowicz wacht spannende dag

Bram Moszkowicz beleeft maandag misschien wel de belangrijkste dag van zijn carrière. Om 16.00 uur hoort hij in de rechtbank van Den Bosch of hij voor het leven uit zijn ambt wordt gezet. Besluit het Hof van Discipline hem voorgoed van het tableau te schrappen dan verliest Nederland een van de meest kleurrijke strafpleiters.

Moszkowicz werd op 26 juni 1960 geboren als jongste zoon van de bekende advocaat Max Moszkowicz. Samen met zijn vader en zijn broers David en Max Jr. vormt hij een maatschap met kantoren in Amsterdam en Maastricht.

Net als zijn vader heeft Bram Moszkowicz een neusje voor publiciteit en een eloquente en messcherpe stijl van pleiten. Hij vestigt in de jaren tachtig zijn naam met de verdediging van Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder en de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. Met laatstgenoemde wordt hij dansend gefilmd, wat hem op veel kritiek komt te staan.

Ook de verdediging van vastgoedmagnaat Willem Endstra en Willem Holleeder veroorzaken controverse. Toenmalig hoofdredacteur van Quote Jort Kelder vindt het onbestaanbaar dat Moszkowicz van beide mannen de advocaat is, aangezien Holleeder Endstra afperste. Kelder noemt Moszkowicz een 'maffiamaatje', waarna de advocaat naar de rechter stapt. Begin 2007 legt Moszkowicz de verdediging van Holleeder neer.

Beroemdheden als Patty Brard, Geert Wilders en Robin van Persie laten zich bijstaan door Moszkowicz. Daarnaast weten ook de televisiecamera's hem te vinden. Al jaren schuift hij aan bij RTL Boulevard en ook in praatprogramma's als Pauw en Witteman en De Wereld Draait door is de advocaat geregeld te gast.

In 2006 presenteert hij een talentenjacht voor jong advocaten voor de AVRO. De winnares zal later de vriendin van Moszkowicz worden. Daarna krijgt hij een relatie met presentatrice Eva Jinek. In oktober vorig jaar strandt deze romance.

Die maand legt de Raad van Discipline hem ook de zwaarste sanctie op die mogelijk is. De Orde van Advocaten had een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen hem geëist, maar de Raad van Discipline oordeelt dat Moszkowicz zijn vak niet meer mag uitoefenen.

De advocaat gaat in hoger beroep en belooft zijn leven te beteren. Hij gaat verplichte bijscholingscursussen volgen, wil zijn administratie transparanter maken en belooft geen grote bedragen in contant geld meer aan te nemen.

NRC Handelsblad schreef zaterdag dat hij geen enkele belofte is nagekomen. De klagers in de tuchtzaak die geld van Moszkowicz terug willen krijgen beweren dat nog niet ontvangen te hebben.

Deken van de orde van advocaten in Amsterdam Germ Kemper zei in de krant dat Moszkowicz nog steeds geen redelijke financiële verantwoording van zijn praktijk kan geven. Sinds september is volgens hem geen enkele vooruitgang geboekt. Vorige week bleek al dat Moszkowicz geen nieuwe jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel heeft ingeleverd. De laatste stamt uit 2007.

"Mijn lot is in uw handen", sprak de strafpleiter in februari deemoedig tegen het Hof van Discipline in Den Bosch. Vorige week zei Moszkowicz dat hij weinig vertrouwen heeft in een goede afloop. Als zijn voorgevoel bewaarheid wordt, komt er een einde aan een veelbewogen carrière als jurist die door velen gehaat, maar door minstens zo velen bewonderd werd.

De kans dat Moszkowicz lang buiten de schijnwerpers blijft lijkt hoe dan ook klein. Hij heeft al eerder aangegeven ambities te hebben om een eigen show op televisie te krijgen en heeft ook al een boek aangekondigd.

Vanaf 2014 geen post meer op maandag

Vanaf volgend jaar wordt op maandag geen post meer bezorgd. PostNL hoeft dan nog maar op vijf in plaats van zes dagen post te bezorgen. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nu wordt zes dagen per week post bezorgd, maar er worden steeds minder poststukken aangeboden. Om de postbezorging rendabel te houden, wordt de maandag als verplichte bezorgdag geschrapt. Op maandagen worden de minste kaarten en brieven bezorgd.

Rouwkaarten en medische post moeten wel zes dagen per week bezorgd blijven worden. Volgens het ministerie heeft 83 procent van de Nederlanders geen moeite met minder bezorgdagen, zo blijkt uit onderzoek.


Vanaf 2014 geen post meer op maandag (Foto: Novum)

Dodental aardbeving China op 188

Het dodental als gevolg van de krachtige aardbeving zaterdag in de Chinese provincie Sichuan is gestegen tot 188. Meer dan elfduizend mensen zijn gewond geraakt. Er werden maandag nog 25 mensen vermist.

Reddingswerkers hebben eindelijk hulpgoederen naar het getroffen gebied kunnen brengen. Daarvoor moest eerst met dynamiet een doorgang worden geforceerd op wegen die door de aardbeving bedolven waren. De getroffen bewoners klaagden maandag niettemin over een gebrek aan voedsel.

De Chinese autoriteiten hebben duizenden reddingswerkers naar het gebied gedirigeerd. Ook zijn graafmachines, vrachtwagens, tenten en dekens gestuurd. Het Rode Kruis heeft eveneens hulpverleners gestuurd met drinkwater, voedsel, medicijnen en andere noodhulp.

In 2008 voltrok zich in hetzelfde gebied ook al een aardbeving. Bij die beving kwamen meer dan negentigduizend mensen om het leven.

Ramkraak en schietpartij in Maastricht

Bij een bank in Maastricht is in de nacht van zondag op maandag een ramkraak gepleegd. Zo'n tien minuten later werd in een straat even verderop een huis beschoten. De politie weet nog niet of er een verband is tussen de twee incidenten. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De ramkraak vond rond 02.00 uur plaats bij een filiaal van SNS Bank aan de Rondostraat in de Limburgse stad. Het is nog niet bekend of de daders iets hebben buitgemaakt.

Twaalf minuten na de ramkraak werd een huis in de Schalmeistraat, enkele honderden meters bij de bank vandaan, onder vuur genomen. Hierbij raakte niemand gewond.

Tweede verdachte verkrachting kleuter India

De Indiase politie heeft maandag een tweede verdachte van de verkrachting van een 5-jarig meisje gearresteerd. Het kind werd ontvoerd, verkracht en gemarteld en vervolgens twee dagen lang opgesloten in een woning in de hoofdstad New Delhi. De maandag gearresteerde verdachte werd duizend kilometer verderop, in de deelstaat Bihar, in de kraag gevat.

Zaterdag werd in Bihar al een verdachte opgepakt. Verhoor van deze 24-jarige man zette de politie op het spoor van de tweede verdachte.

Inmiddels is de toestand van de kleuter, die in kritieke toestand in het ziekenhuis belandde, verbeterd. Zondag werd gezegd dat ze goed op de behandeling reageert en dat haar toestand stabiel is.

Het meisje verdween maandag en werd woensdag door buren in een woning in het gebouw waar de kleuter met haar ouders woont aangetroffen nadat ze haar hadden horen huilen. Het meisje bevond zich alleen in de woning en was voor dood achtergelaten.

Elke dag staan er in de Indiase kranten berichten over zedendelicten tegen vrouwen en kinderen en veel vrouwen klagen over het gevoel van onveiligheid dat ze ervaren als ze hun huis verlaten.

Premier Manmohan Singh riep zondag op tot een andere houding jegens vrouwen. In India is na een dodelijke groepsverkrachting in december een hevig debat opgelaaid over vrouwenmishandeling. "De gruwelijke aanval op een klein meisje enkele dagen geleden herinnert ons er opnieuw aan dat we moeten samenwerken om dit soort verdorvenheid in onze maatschappij uit te roeien", zei Singh.

Mensenrechtenactivisten vinden dat het invoeren van strengere wetgeving niet genoeg is en zijn van mening dat er vooral op de implementatie van de wet moet worden gelet.

'Kogelwerend vest stadswacht onbetrouwbaar'

De kogelwerende vesten die Amsterdamse stadswachten dragen zijn onbetrouwbaar. Uit een recente test blijkt dat kogels dwars door de beschermende kleding heen kunnen, schrijft het AD maandag. Stadstoezicht Amsterdam stelt een onderzoek in.

In Amsterdam lopen zo'n tweehonderd stadswachten dagelijks rond met een kogel- en steekwerend vest. Tientallen van hen dragen een vest waarvan de werking al bijna een jaar niet meer is gegarandeerd. Bij een test van een Duits instituut bleek bovendien dat kogels zich door het vest kunnen boren of een te diepe inslag geven.

Volgens de leverancier is het vest in 2009 door een schiet- en steekkeuring van onderzoeksinstituut TNO gekomen. De vesten zijn volgens het AD daarna niet meer tussentijds gekeurd, zoals bij de politie wel elk jaar gebeurt.

Stevige winstdaling voor Binck Bank

De nettowinst van Binck Bank is in het eerste kwartaal met 41 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bank voor particuliere beleggers boekte een nettoresultaat van 9,2 miljoen euro. In 2012 was dit nog 15,7 miljoen. De belangrijkste reden voor de lagere winst zijn de stijgende operationele lasten van de bank, blijkt maandag uit de kwartaalcijfers van Binck Bank.

Met name de rente-inkomsten daalden stevig, van 8,9 naar 6,6 miljoen euro. Rentestanden op de geld- en kapitaalmarkten bevinden zich al geruime tijd op lage niveaus. De lagere rendementen zijn tevens te wijten aan het voorzichtige beleggingsbeleid dat Binck Bank voert en de lage risicobereidheid ten aanzien van uitzettingen van klantgelden. Binck Bank zag de omzet dalen met elf procent naar 39,1 miljoen euro.

De inkomsten uit provisie waren in het eerste kwartaal acht procent lager dan de eerste drie maanden van vorig jaar. Het aantal rekeningen steeg naar bijna 763 duizend. Ook het aantal transacties dat Binck Bank uitvoerde nam toe. Het vermogen dat de bank in beheer heeft, steeg naar ruim 23 miljard euro.

Trage start voor Philips door slechte economie

Philips heeft in het eerste kwartaal een omzet geboekt van 5,25 miljard euro, een procent meer dan in de eerste drie maanden van 2012. De ongunstige markt in met name Europa en de Verenigde Staten zorgde voor deze vlakke groei. Dat blijkt maandag uit de kwartaalcijfers van Philips.

De nettowinst van het elektronicaconcern was 162 miljoen euro. Dat is een stuk lager dan de 183 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, al werd de winst toen gestuwd door een deal met koffiemerk Senseo en de verkoop van vastgoed. De winst per Philips-aandeel daalde licht, van twintig naar achttien eurocent.

De divisie consumentenproducten deed het goed. Vergeleken met vorig jaar steeg de omzet met tien procent naar ruim een miljard euro. Binnen die divisie verkocht Philips voornamelijk meer huishoudelijke apparaten en producten voor persoonlijke verzorging, zoals elektronische tandenborstels en scheerapparaten.

De divisie verlichting kampte met vlakke resultaten door de slechte situatie in de bouw. Philips kreeg bovendien minder orders binnen vanuit de gezondheidszorg, waardoor de omzet daar terugviel van 2,2 miljard euro in het eerste kwartaal van 2012 naar 2,1 miljard in de eerste drie maanden van dit jaar.

Tabaksmagnaat nieuwe president Paraguay

De tabaksmagnaat Horacio Cartes heeft de presidentsverkiezingen in Paraguay gewonnen. De kandidaat van de rechtse Colorado Partij behaalde zondag 46 procent van de stemmen. Zijn rivaal Efrain Alegre van de Radicale Liberale Partij kreeg 37 procent. Dat heeft de Paraguayaanse kiesraad bekendgemaakt.

Alegre heeft zijn nederlaag zondagavond erkend. Eerder had hij te kennen gegeven de verkiezingsuitslag misschien te zullen aanvechten.

Met de 58-jarige zeer vermogende, in de Verenigde Staten opgeleide Cartes komt de Colorado Partij weer aan de macht. In 2008 moest zij die na 61 jaar afstaan aan ex-bisschop Fernando Lugo. Lugo werd 's lands eerste linkse president. Hij wist zijn vooral aan de armen gemaakte verkiezingsbeloftes niet waar te maken. Vorig jaar werd hij uit zijn ambt gezet via een impeachment-procedure, die door de Colorado Partij in gang was gezet, maar uiteindelijk werd gesteund door zijn eigen Radicale Liberalen.

Zorgen om groeiende wachtlijst voor peuterspeelzaal

Peuterspeelzalen krijgen steeds meer aanmeldingen door de bezuinigingen op de kinderopvang. De wachtlijsten groeien en niet alle peuters kunnen terecht. Dat blijkt uit onderzoek van de MOgroep onder tientallen peuterspeelzalen.

De brancheorganisatie vindt het vooral zorgelijk dat op de wachtlijsten steeds meer kinderen met een achterstand staan. De overheid wil dat deze kinderen naar een voorschool gaan om hun achterstand weg te werken voor ze naar de basisschool gaan, maar nu belanden veel van deze kinderen op een wachtlijst.

Volgens de MOgroep zijn er ook steeds meer ouders die hun peuter helemaal niet naar een opvang brengen. De brancheorganisatie vindt de ontwikkelingen onacceptabel en wil dat er één peutervoorziening komt, die toegankelijk is voor alle kinderen.

"Peuterspeelzalen zijn de vindplekken van kinderen met een taal- en gedragsachterstand en ouders met opvoedingsvraagstukken", zegt voorzitter van de MOgroep Marijke Vos. De organisatie wil dat de overheid in kaart brengt om hoeveel kinderen het gaat, wat de gevolgen zijn voor de basisscholen en hoeveel kinderen met een achterstand 'tussen wal en schip vallen'.

FOK! wat een weer...Mogelijk wat regen

Goedemorgen! In het westen van het land verliep het hele weekend zonovergoten, terwijl er gisteren in het binnenland veel, en soms ook dikke, sluierbewolking voorkwam. Ondanks alle zon was het langs de kust gisteren behoorlijk fris. In het oosten van het land was het met 15 graden nog behoorlijk zacht te noemen. 

Na een koude nacht beginnen we vandaag op veel plaatsen weer met flink wat zon, maar later op de dag neemt de bewolking toe en tegen de avond kan er hier en daar wat lichte regen vallen. De middagtemperaturen liggen tussen de 9 en 15 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig.

De temperaturen gaan de laatste tijd voortdurend op en af en dat zal deze week ook het geval zijn. Vooral woensdag en donderdag beloven twee aangename dagen te worden, terwijl het tegen het weekend weer een stuk frisser gaat worden. De eerste dagen is het hierbij nog droog, maar later in de week nemen de neerslagkansen toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mookerheide
Qltel maakte samen met zijn vrouw een lange wandeling op een landgoed wat bij de Mookerheide hoort en maakte deze foto's. Het was er heerlijk weer!.

 Mookerheide2
Op dit landgoed mag je alleen met een boswachter komen.

Mookerheide3
De boswachter had alle tijd voor qltel en zijn vrouw, want voor de rondleiding kwam uiteindelijk niemand anders opdagen. Deze mensen hadden zich afgemeld en sommige anderen kwamen gewoon niet. Prachtige foto's qltel!

 

Insectenverdelgers gezocht in Earth Defense Force 2025

Gamestudio D3 Publisher heeft een gameplaytrailer uitgebracht voor Earth Defense Force 2025. In de game moet je als speler de aarde redden van een invasie van gigantische insecten. Zo te zien kan het nog wel wat verdelgers gebruiken.

Je kunt in het spel kiezen uit vier verschilende types soldaten om mee te spelen. Een van de nieuwe is de air raider die voertuigen kan laten droppen. Een andere nieuwe is de zwaar bepantserde fencer. Dit is het mannetje met het grote schild.

Earth Defense Force 2025 komt 4 juli uit in Japan op PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel komt ook in Europa uit, maar hiervoor is nog geen releasedatum bekendgemaakt.

Grote drugsvangst op Jamaica

De politie in Jamaica heeft 66 kilo cocaïne onderschept. De drugs waren verstopt in een busje van een beveiligingsbedrijf en werden ontdekt nadat het voertuig staande was gehouden en doorzocht, liet de politie zondag weten. Er zijn twee arrestaties verricht. De cocaïne heeft een straatwaarde van zo'n twee miljoen euro.

Beveiligingsbedrijven in Jamaica floreren al jaren als gevolg van de hoge criminaliteit in het land. In de hoofdstad Kingston en veel andere steden bieden gewapende beveiligers de bevolking op grote billboards hun diensten aan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.