China kaatst mensenrechtenbal terug naar VS

China heeft in reactie op een Amerikaans rapport over de mensenrechten in de wereld scherpe kritiek geleverd op de mensenrechtensituatie in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse leger heeft zich schuldig gemaakt aan het schenden van mensenrechten buiten de landsgrenzen, terwijl de Amerikaanse democratie lijdt onder het systeem van politieke donaties, aldus Beijing in een zondag vrijgegeven rapport.

Het informatiebureau van de Staatsraad, het Chinese kabinet, dat het rapport schreef, stelt dat er sprake is van grootschalige seksuele, raciale en religieuze discriminatie in de VS. Verkiezingscampagnes worden in grote mate beïnvloed door donaties en de VS hebben zich met hun militaire operaties in het buitenland bovendien schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen in landen als Afghanistan, Pakistan en Jemen, aldus het rapport.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gaf zelf vrijdag een rapport vrij over de situatie van de mensenrechten in de wereld, waarin met een beschuldigende vinger naar China wordt gewezen. De Chinese regering legt politieke activisten het zwijgen op en intimideert activisten door middel van buitenrechtelijke maatregelen. Hiermee wordt de Chinese bevolking de vrijheid van meningsuiting onthouden, aldus Washington.

Beide landen hanteren een andere definitie van het begrip mensenrechten. Washington beschouwt inperking van vrijheden van meningsuiting, religie en politiek activisme als mensenrechtenschendingen, terwijl Beijing in het geval van mensenrechten overwegend spreekt over het verbeteren van de leefomstandigheden van de 1,3 miljard inwoners van China.