VS verdubbelen hulp aan Syrische oppositie

De Verenigde Staten verdubbelen hun hulp aan de Syrische oppositie. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondagochtend in een verklaring laten weten. De VS beloofden om goederen zoals gepantserde voertuigen, kogelvrije vesten en nachtkijkers ter waarde van nog eens ruim 94 miljoen euro te leveren. Kerry was op een bijeenkomst in Istanbul van de ministers van buitenlandse zaken van de elf belangrijkste landen die de Syrische oppositie steunen.

Wapens worden niet geleverd, ook al had de oppositie daar wel nadrukkelijk om verzocht. Die wil naast wapens ook dat er militair wordt ingegrepen om een einde aan het geweld te maken. De Syrische Nationale Coalitie had verzocht om droneaanvallen op plekken van waaruit het leger van president Bashar Assad raketten afvuurt en om de instelling van een no-flyzone en van een gedemilitariseerde zone voor de aanvoer van humanitaire hulp en voor een veilige doorgang voor de burgerbevolking.

De extra hulp 'benadrukt de ferme steun van de Verenigde Staten voor een politieke oplossing voor de crisis in Syrië', aldus Kerry. Hoewel de oppositie blij is met de hulp van VS, is ze ook teleurgesteld dat er geen wapens worden geleverd, vooral omdat er de afgelopen tijd terrein is verloren. "We waarderen de beperkte hulp van de internationale gemeenschap, maar het is niet genoeg", zei de Syrische oppositie in een verklaring. "We roepen de internationale gemeenschap op toeschietelijker te zijn en op onvoorwaardelijke wijze zijn verantwoordelijkheden te nemen wat betreft het uitbreiden van de steun die het Syrische volk nodig heeft."

Die oproep vond echter weinig gehoor bij de ministers in Istanbul. Zij verwezen slechts naar de erkenning van 'de noodzaak om de machtsbalans op de grond te veranderen'. Europese landen overwegen aanpassingen in een wapenembargo zodat het mogelijk wordt om wapens naar de Syrische oppositie te verschepen, maar het is onwaarschijnlijk dat de Europese Unie actie zal ondernemen voordat het huidige embargo eind mei afloopt.