FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 januari 2013

Pinokkio 28 miljoen keer bekeken

Het interview waarin Lance Armstrong toegaf doping te hebben gebruikt heeft wereldwijd 28 miljoen kijkers getrokken. In de Verenigde Staten trokken de uitzendingen van het interview, dat in twee delen werd uitgezonden, 12,2 miljoen mensen.

In het buitenland trok het vraaggesprek vijftien miljoen kijkers, meldt persdienst Reuters. Nog eens achthonderdduizend bekeken het vraaggesprek op de website van tv-zender OWN.

De oud-wielrenner maakte vorige week schoon schip in een vraaggesprek met Oprah Winfrey, dat werd uitgezonden op haar OWN. Armstrong biechtte op dat hij bij al zijn zeven tourzeges doping gebruikte.

Ook vrouwen mogen spelen met pistooltjes

Vrouwen in het Amerikaanse leger mogen een gevechtsrol gaan vervullen. Een verbod hierop is woensdag door de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta afgeschaft. Door het besluit kunnen vrouwen nu naar het front worden gestuurd of worden opgeleid als commando.

Het besluit om het verbod, dat stamt uit 1994, af te schaffen werd geadviseerd door de gezamenlijke Amerikaanse stafchefs. De strijdkrachten krijgen tot januari 2016 om aan te geven of er voor bepaalde posities een uitzondering moet worden gemaakt.

Nederlanders willen ook EU-referendum

Een kleine meerderheid van 52 procent van de Nederlanders vindt dat ook Nederland een referendum moet houden over of het land uit de Europese Unie moet stappen of niet. Een iets groter percentage van 56 procent zou bij zo'n referendum ervoor stemmen om in de EU te blijven. Dat blijkt woensdagavond uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de Nederlanders heeft 45 procent geen behoefte aan een soortgelijk referendum in Nederland. Als zo'n referendum wel wordt gehouden, zou 35 procent aangeven uit de EU te willen stappen.

De Britse premier David Cameron kondigde woensdag aan dat de Britten mogen stemmen over de vraag of hun land uit de EU moet stappen of niet. Ook wil hij dat de voorwaarden van het EU-lidmaatschap van zijn land moeten worden herzien.

Van de Nederlanders geeft 59 procent aan te hopen dat Engeland in de EU blijft. Van 27 procent mag Engeland echter opstappen, dertien procent weet het niet.

Zaakwaarnemer Chadli verwacht geen transfer

Nacer Chadli wordt al maanden met buitenlandse clubs in verband gebracht, maar het lijkt er niet op dat hij nog deze maand bij FC Twente vertrekt. Een transfer is volgens zaakwaarnemer Daniel Evrard wel een mogelijkheid, maar in dat geval zal de club uit Enschede naar verluidt met zeer veel geld moeten worden gecompenseerd.

"Ik denk niet dat Chadli deze winter wordt getransfereerd", vertelt Evrard woensdag aan diverse Italiaanse media. "FC Twente is volop in de strijd om de landstitel en heeft als doel het afdwingen van deelname aan de Champions League. De club die hem nu of in de zomer wil contracteren moet per se in de Champions League spelen."

"Naast clubs uit Italië zijn er ook clubs uit Duitsland, Turkije en Engeland met interesse in Chadli, maar hij is nu gericht op het seizoen bij FC Twente. Mocht een club deze winter toch een poging willen wagen dan denk ik dat FC Twente akkoord zal gaan met een bod van circa zeventien miljoen euro." Het contract van de 23-jarige Belgisch international loopt medio 2014 af.

Boonen mag ziekenhuis weer verlaten

Tom Boonen mag donderdag het ziekenhuis van Herentals verlaten. De coureur van Omega Pharma-Quick Step werd daar geopereerd aan zijn elleboog, waar een slijmbeursontsteking was onstaan. Bij een valpartij liep de Belg een bacteriële infectie op.

De infectie was zo erg, dat zijn gezondheid in gevaar kwam. Daarom werd besloten om tot een operatie over te gaan. Door de ingreep zal Boonen de Ronde van Qatar moeten laten schieten.

"Heel jammer, want dat is één van mijn favoriete koersen", zegt Boonen op de website van zijn ploeg. "Maar ik moet eerst zorgen dat ik weer honderd procent fit word, daarna kijken we welk programma ik kan volgen in aanloop naar de voorjaarsklassiekers."

Nederlaag voor Oranje-waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters hebben de eerste wedstrijd in de World League 2013 niet weten te winnen. Het verjongde team had in Alphen aan den Rijn weinig in te brengen tegen Europees kampioen Italië: 6-12 (2-5 0-2 2-1 2-4).

Namens Nederland wisten Vivian Sevenich (2), Yasemin Smit (2), Iefke van Belkum en Biurakn Hakhverdian te scoren. In de Europese voorronde treft Oranje ook Rusland. Op 6 februari spelen de Nederlandse waterpolosters in Kirisji het uitduel tegen de Russische ploeg en drie dagen later staat de uitwedstrijd tegen Italië in Avezzano op het programma.

De slotwedstrijd tegen de Russische dames is half maart in Dordrecht. De nummers één en twee van de voorronde plaatsen zich voor de eindronde in Beijing.

[Premier League] Arsenal wint ruim, zware blessure Potts

Arsenal heeft de competitiewedstrijd tegen stadsgenoot West Ham United ruim weten te winnen. In eigen huis wonnen The Gunners met 5-1. Halverwege de tweede helft moest West Ham-speler Dan Potts op het oog zwaargeblesseerd het veld verlaten. Na een behandeling van tien minuten werd hij per brancard en met nekbrace om van het veld gedragen.

West Ham United kwam in de 18e minuut op voorsprong. Een corner werd weggekopt door Thomas Vermaelen, maar belande voor de voeten van Jack Collinson. Die volleerde de bal langs Szczesny. De club uit Oost-Londen hanteerde de 'lange bal naar voren' tacktiek, waardoor er al enige mogelijkheden waren ontstaan.

Vier doelpunten in tien minuten
Arsenal stelde snel orde op zaken. In de 22e minuut scoorde Lukas Podolski met een fantastische uithaal van afstand, zoals de Duitser al vaker in zijn carriere heeft gedaan. Arsenal ging doorna al combinerend op zoek naar een voorsprong, maar het was West Ham die de grootste kans voor rust had. Aaron Ramsey moest een inzet van Kevin Nolan van de lijn redden.

Na rust stond er een scherper Arsenal op het veld en dat leverde een fantastische kwartier op. In de 57e minuut stond het prompt 5-1!  Olivier Giroud vond als eerste het net. Met een aanval uit het boekje vond Theo Walcott de Fransman die goed voor zijn man en rondde goed af. Vervolgens waren het Santi Cazorla, Walcott en nogmaals Giroud die de fans uit hun dak lieten gaan.

Zware blessure voor West Ham-speler Potts
De vier tegengoals waren erg zuur voor West Ham, maar nog wel erger oogde de blessure voor de 18-jarige Daniel Potts. Hij lag ruim acht minuten op het veld na een botsing en moest zelfs zuurstof toegediend krijgen, voordat hij onder applaus van het gehele stadion van het veld werd gedragen per brancard. Hopelijk is de blessure minder ernstig dan dat het leek.

[Coppa] Roma met Stekelenburg verslaat Inter

AS Roma heeft de eerste halve finale van de Coppa Italia gewonnen. Met Maarten Stekelenburg onder de lat werd Internazionale nipt verslagen (2-1). De return volgt over drie (!) maanden.

Voor de tweede keer binnen een week troffen beide ploegen elkaar. Net als afgelopen weekend (1-1) was het Roma dat als eerste op voorsprong kwam. Een fraaie kopbal van Alessandro Florenzi betekende na een klein kwartier de 1-0. Twintig minuten later verdubbelde de thuisploeg de marge.

Net als Florenzi was het Mattia Destro die met zijn hoofd trefzeker was. Roma-doelman Stekelenburg, die eindelijk weer eens aan de aftrap mocht verschijnen, had lange tijd weinig te doen. De voormalig Ajacied zag alleen Freddy Guarin de paal raken, maar vlak voor rust moest hij dan toch capituleren.

Rodrigo Palacio was alert bij een scherp aangesneden vrije trap van Esteban Cambiasso en bracht Inter terug in de wedstrijd. In de tweede helft werd echter niet meer gescoord.

OM waarschuwt in mishandelingszaak Eindhoven

De verontwaardiging in de media en op internet over de zware mishandeling in Eindhoven begin deze maand, mag de normale rechtsgang niet verstoren. Daartoe heeft het Openbaar Ministerie woensdag opgeroepen.

In een geschreven verklaring noemt het OM Oost-Brabant de verontwaardiging begrijpelijk. Tegelijkertijd waarschuwt justitie dat burgers het recht niet in eigen hand mogen nemen. "De beslissing over de schuldvraag is voorbehouden aan de rechter."

Op internet circuleert een foto van de groep verdachten, waarbij de jongens ook bij naam worden genoemd. Over de mishandeling ontstond commotie op sociale media toen beelden ervan maandag werden getoond in het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot werd onder meer tegen het hoofd geschopt door een groep jongens.

Drie minderjarige verdachten hebben zich bij de politie gemeld. Zij zijn aangehouden en zitten vast. De jongens zijn Nederlanders die in België wonen.

Het Openbaar Ministerie laat weten samen met de politie en de gemeente Eindhoven de zaak hoog op te nemen op en zegt alles in het werk te stellen om de overige verdachten zo snel mogelijk te kunnen aanhouden.

[League Cup] Swansea stunt tegen Chelsea

Swansea City zal de finale van de League Cup spelen tegen Bradford City. The Swans wisten de 2-0 voorsprong uit het vorige duel vanavond tegen Chelsea in stand te houden. In eigen huis werd het 0-0. Chelsea-speler Eden Hazard ontving tien minuten voor tijd een rode kaart, nadat hij een ballenjongen schopte.

Chelsea wist voorafgaand aan het duel dat er een zware klus lag te wachten in Wales. De Londenaren liepen in het heenduel van vorige week serieuze schade op, door het thuisduel op Stamford Bridge met 0-2 te verliezen. Twee fouten van verdediger Branislav Ivanovic werden The Blues fataal. Ook in de return slaagde Chelsea er niet om te winnen, waardoor vroegtijdige uitschakeling niet meer te voorkomen was.

Slap Chelsea
Ondanks dat Chelsea een zware opdracht stond te wachten, was het Swansea dat in de eerste helft een paar keer dichtbij bij een doelpunt was. Onder aanvoering van een sterk spelende Jonathan de Guzman, die vandaag bij de voorlopige selectie van Oranje werd gehaald, was onder meer goaltjesdief Michu dichtbij een treffer. Ook De Guzman zelf stichtte gevaar, maar zijn volley werd ternauwernood geblokt.

Chelsea had het lastig met het aanvallend ingestelde Swansea, dat de bezoekers geen kans gaf om op jacht te gaan naar de openingstreffer. Daar veranderde na rust weinig aan. Chelsea nam in het tweede bedrijf weliswaar het initiatief over, maar verder dan wat afstandsschoten kwam de ploeg van trainer Rafael Benítez niet. In het restant van de wedstrijd werd niet meer gescoord, waardoor Swansea zich finalist mag noemen. De Welshe club neemt het in de finale van de Capital Cup op tegen Bradford City, dat zich gisteravond al ten koste van Aston Villa plaatste voor de eindstrijd.

[Video] Chelsea-speler trapt ballenjongen en krijgt rood

Chelsea-speler Eden Hazard zal de wedstrijd van vanavond nog lang heugen. De Belgische speler van de Londense ploeg werd namelijk met een rode kaart van het veld gestuurd. Niet voor een overtreding, maar voor het schoppen van een ballenjongen.

De jongeman lag op de bal en Hazard probeerde bal onder de jongen vandaan te schoppen. Dat lukte, maar daarbij raakte Hazard ook de ballenjongen. Scheidsrechter Chris Foy trok hierop de rode kaart en de middenvelder van The Blues kon daarop vroegtijdig douchen.


De actie van Eden Hazard in beeld. (Bron: YouTube)

'NS moet langere treinen inzetten'

De NS moet met spoed langere treinen inzetten zolang sprake is van een aangepaste dienstregeling. Dat eist reizigersvereniging Rover woensdag. De vereniging krijgt naar eigen zeggen veel klachten binnen over overvolle treinen.

De NS stelt dat de treinen die wel rijden, zo veel mogelijk worden verlengd. Volgens Rover gebeurt dat echter onvoldoende.

Sinds vorige week dinsdag rijdt de NS met een aangepaste dienstregeling vanwege het winterweer. Die houdt in dat er minder treinen rijden. Alleen vrijdag en zaterdag was de reguliere dienstregeling van kracht. Ook donderdag rijdt de NS met minder treinen.

Onder meer tussen Leiden en Rotterdam, Almere en Amsterdam, Den Haag en Amersfoort, Nijmegen en Den Helder en Amsterdam en Uitgeest klagen mensen erover als haringen in een ton te zitten. Sommige reizigers zouden op het perron achterblijven omdat ze niet meer in de trein passen. Ook zouden mensen onwel worden in de volgepakte treinen.

Rover stelt te vrezen dat de NS de 'bijsturing' niet op orde heeft. "Er zit immers geen enkele logica in om bij een al uitgedunde dienstregeling ook nog eens extra korte treinen in te zetten."


'NS moet langere treinen inzetten' (Foto: Novum)

Nederlandse Patriots op eindbestemming

Nederlandse Patriot-raketsystemen zijn woensdagmiddag aangekomen in het Turkse Adana. Dat meldt het ministerie van Defensie. De luchtverdedigingssystemen werden vanuit de havenstad Iskenderun naar hun bestemming gebracht, de luchtmachtbasis Incirlik.

De Nederlandse Patriot-raketten die moeten helpen Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië werden dinsdag gelost in de haven van Iskenderun, nadat ze zo'n twee weken geleden op transport naar de Zuid-Turkse plaats waren gezet. Zo'n 270 Nederlandse militairen vertrokken maandagochtend vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije, waar ze later op de dag aankwamen.

De eerste colonne met onder meer vracht-, brandstof-, terrein- en takelwagens vertrok woensdagochtend. Turkse marechaussees en politiemensen beveiligden de 130 kilometer lange route naar de miljoenenstad. Om het risico op vertraging te voorkomen, stonden de Turkse beveiligers op de opritten van de snelweg. Het overige verkeer werd tegengehouden, zodat de konvooien in beweging bleven.

De Patriots moeten dit weekeinde operationeel zijn. De Nederlandse raketsystemen beschermen de stad Adana, die ongeveer 2,2 miljoen inwoners telt. Adana ligt op 120 kilometer van de grens.

Het raketafweersysteem wordt langs de grens met Syrië ingezet voor de NAVO-operatie Anatolian Protector. De Patriots werden naar Turkije gestuurd omdat dat land de NAVO had gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.

De Nederlandse Patriots worden alleen ter verdediging ingezet. De kosten van de missie zijn geraamd op 42 miljoen euro. Naast Nederland beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over Patriots. Ook zij zetten hun raketafweersysteem in voor Turkije.


Nederlandse Patriots op eindbestemming (Foto: Novum)

[Copa] Sevilla schakelt Zaragoza uit

Sevilla FC heeft zich woensdagavond voor eigen publiek overtuigend geplaatst voor de halve finales van de Copa del Rey. Nadat de eerste wedstrijd in 0-0 was geëindigd, volgde woensdagavond een afstraffing. Real Zaragoza kon kennelijk niet goed met die druk overweg, want de nummer achttien van de Primera Divisíon reisde met een 4-0 nederlaag en twee rode kaarten terug naar huis.

Op volle vaart kwam José Manuel Fernández met een gestrekt been in op de maag van José Antonio Reyes. De buitenspeler van Sevilla stortte ter aarde en moest zich meteen laten wisselen. De horrortackle van Fernández werd dan ook terecht bestraft met een rode kaart. Tien minuten later kopte Alvaro Negredo uit een corner de 1-0 tegen de touwen. Vlak voor rust verdubbelde Ivan Rakitic met een prachtige rush de score. Over de linkerflank kwam de Kroaat opgedribbeld en rondde zijn actie knap op eigen houtje af.

De frustratie liep op bij Real Zaragoza en Fran González ging vlak na rust op de bon. Dat kunstje herhaalde de Spanjaard een klein kwartier later. Met een overtreding in het strafschopgebied veroorzaakte hij, behalve zijn rode kaart, ook nog een penalty. Deze werd benut door Negredo, waarna Sevilla de wedstrijd tegen negen man simpel kon uitspelen. Invaller Manu zorgde voor de laatste goal. Hedwiges Maduro zat de hele wedstrijd op de bank.

Armin verkoopt Madison Square Garden in uur uit

Armin van Buuren is ook in New York geliefd. De show die de Nederlandse dj in maart in Madison Square Garden verzorgt, was binnen een uur uitverkocht. Dat maakte Armins label woensdagavond bekend.

Van Buuren doet de wereldberoemde New Yorkse arena aan ter ere van de zeshonderdste uitzending van zijn radioprogramma A State of Trance. Op zaterdag 30 maart kruipen naast Armin ook dj's als Ferry Corsten en Markus Schulz achter de draaitafels.

Fans die geen kaartje hebben weten te bemachtigen, kunnen de show vanuit Madison Square Garden toch volgen. De gehele show wordt via internet en verschillende radiostations live uitgezonden, Van Buurens label schat dat die ruim twintig miljoen luisteraars trekken.

Prins Harry terug in Groot-Brittannië

Prins Harry is terug in Groot-Brittannië. De 28-jarige prins, derde in de lijn van troonopvolging, zette woensdagmiddag weer voet op Britse bodem. Het Britse ministerie van defensie maakte maandag bekend dat Harry terug zou keren uit Afghanistan.

Helikopterpiloot Harry diende twintig weken in Afghanistan. Hij vloog Apaches en bediende regelmatig de boordwapens. Eerder deze week vertelde Harry in een interview dat hij Talibanstrijders heeft gedood. "Als mensen onze jongens kwaad proberen te doen, schakelen wij ze uit."

Het was niet de eerste keer dat prins Harry in Afghanistan vocht. Eind 2007 was de prins ook in het oorlogsgebied. Toen moest hij na tien weken al naar huis, omdat gevreesd werd voor zijn veiligheid nadat Harry's aanwezigheid in Afghanistan bekend werd.

Rastafari's woedend op Snoop Lion

Snoop Doggs wedergeboorte als Snoop Lion valt niet in goede aarde bij de Rastafari's. Zij beweren dat Snoop rasta gebruikt om zijn album en film te verkopen en dreigen met een rechtszaak, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Bunny Wailer, bekend van Bob Marley and the Wailers, is woest. Vooral Snoops documentaire Reincarnated is bij Bunny in het verkeerde keelgat geschoten. Voor de film is Snoops weg van Dogg naar Lion vastgelegd. De rapper nam vorig jaar zijn eerste reggaeplaat op tijdens zijn verblijf op Jamaica, waar Snoop naar eigen zeggen is herdoopt.

Wailer is van mening dat Snoop symbolen en personen uit de Rastafari-gemeenschap 'ronduit frauduleus' gebruikt. Bovendien zou de rapper niet voldaan hebben aan 'contractuele, morele en verbale verplichtingen'.

Niet alleen Bunny is boos, ook de Ethio-Africa Diaspora Union Millennium Council is niet blij. Zij hebben volgens TMZ een zeven kantjes tellende brief naar Snoop Lion gestuurd. De overkoepelende organisatie van Rastafari's stelt Snoop al eens duidelijk te hebben gemaakt dat 'het roken van wiet en dol zijn op Bob Marley en reggae niet de Rastafari-cultuur definiëren'.

De Rastafari's eisen dat Snoop zich geen Lion meer noemt en dat hij over de brug komt met de beloofde 'financiële en morele' steun. Ook zou de rapper publiekelijk zijn excuses aan moeten bieden. Snoop heeft nog niet op de berichten gereageerd.

Bezittingen van THQ geveild

De afgelopen dagen zijn de bezittingen van het failliete THQ geveild. Nu zijn de resultaten bekendgemaakt waarbij duidelijk is welke studio's zijn overgenomen door andere uitgevers. THQ zat al langere tijd in de problemen waarbij het bedrijf uiteindelijk failliet is gegaan.

SEGA heeft Relic Entertainment overgenomen voor 26 miljoen dollar, onder andere bekend van Company of Heroes 2. Koch Media heeft Volition overgekocht voor 22,3 miljoen dollar, de studio achter Saints Row en heeft daarnaast de licentie van Metro overgekocht (5,8 miljoen dollar). Crytek is de nieuwe eigenaar van Homefront voor maar 500.000 dollar en Take-Two neemt de game Evolve over voor 11 miljoen dollar. Als laatste heeft Ubisoft THQ Montreal overgenomen voor 2,5 miljoen dollar en de uitgeefrechten gekocht van South Park: The Stick of Truth voor 3,2 miljoen dollar. Patrice Désilets, die op dit moment voor THQ Montreal, werkt komt dus mogelijk weer bij Ubisoft terecht waar hij jaren heeft gewerkt.

Binnen een week moet alles zijn afgerond, indien de rechter dit uiteraard allemaal gaat goedkeuren. Vigil Games, ontwikkelaar van Darksiders, is overigens niet overgekocht tijdens de veiling. Op dit moment wordt er nog gezocht naar een koper hiervoor. Mocht dit niet gebeuren, dan raken de werknemers van Vigil Games hun baan kwijt en is het nog maar de vraag of we ooit een nieuwe Darksiders-game gaan zien.

Werknemers buiten de ontwikkelstudio's worden ontslagen. Enkelen blijven tijdelijk over om alle transacties goed af te ronden. Ook voor werknemers binnen een ontwikkelstudio dat is overgekocht, is het nog niet zeker of ze hun baan behouden. Dat hangt nu geheel af van de koper. THQ is er niet meer. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren met een aantal games die binnen korte tijd moeten uitkomen.

Psychotische man mept buschauffeur ziekenhuis in

Een buschauffeur is woensdagavond in Almelo zo zwaar mishandeld, dat hij naar een ziekenhuis moest worden gebracht. Hij was tientallen keren geschopt en geslagen, meldt de politie. De belager van de buschauffeur, een 21-jarige man uit Almelo, zat vermoedelijk in een psychose en moest ook naar een ziekenhuis.

De bus kwam tijdens het incident tegen een boom tot stilstand. Omstanders en een andere chauffeur ontzetten het slachtoffer en gingen boven op zijn belager zitten totdat de politie hem kon inrekenen.

De chauffeur had al eerder gemeld dat hij een verwarde man in zijn bus had. Ook andere mensen meldden een verward persoon op blote voeten te hebben gezien in de Ootmarsumsestraat.

Bolt gaat voor driemaal goud op WK

Usain Bolt heeft zijn voornemens uitgesproken voor 2013. De Jamaicaanse sprinter voelt zich fit en heeft zich voor dit jaar ten doel gesteld om in augustus drie gouden medailles te winnen op de wereldkampioenschappen in Moskou.

Daarmee zou hij de olympische prestatie herhalen die hij in Londen neerzette. "De voorbereidingen in het najaar zijn goed verlopen. Ik heb geen last van blessures en train hard. Alles gaat volgens plan", liet de wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter vandaag weten tijdens een persconferentie.

In 2011 pakte Bolt tijdens het WK in Daegu de titel op de 200 meter en de 4 x 100 meter. Individueel werd de snelste man ter wereld op de 100 meter gediskwalificeerd vanwege een valse start. Zijn landgenoot en trainingsmaatje Yohan Blake kroonde zich destijds tot wereldkampioen.

Wanyama bekeken door Ferguson

Celtic-middenvelder Victor Wanyama is door Sir Alex Ferguson zelf bekeken in een 4-0 zege tegen Dundee United. Manchester United zal waarschijnlijk een bod gaan uit brengen.

Wanyama is een dragende speler bij Celtic en mede dankzij zijn goede spel is de Schotse ploeg nog actief in de Champions League. De ontwikkeling van de Keniaan is de meeste Premier League clubs niet ontgaan. Ploegen als Tottenham Hotspur, Arsenal en Newcastle werden al in verband gebracht met Wanyama.

Sir Alex Ferguson wilde het spel wel eens zelf zien en reisde naar zijn vaderland om Celtic met 4-0 te zien winnen van Dundee United. Wanyama speelde een goede wedstrijd en vond eenmaal het doel voor de landskampioen. Manchester United zal nu in beraad gaan hoeveel ze willen bieden voor de middenvelder.

Er is enigszins haast geboden bij een transfer, omdat hij een Keniaanse nationaliteit heeft en er nog een werkvergunning moet worden aangevraagd. Idealiter zou de transfer dit weekeinde afgerond worden, zodat er voldoende tijd is om de papieren op orde te krijgen.

ADO-vrouwen winnen historisch duel van Anderlecht

De dames van ADO Den Haag hebben met 3-0 van het Belgische Anderlecht gewonnen. De ontmoeting in het ijskoude Kyocera Stadion in Den Haag was de eerste wedstrijd in de kampioenspoule van de BeNe League.

De ontmoeting tussen de Nederlandse en Belgische ploeg was een primeur. Nog nooit speelden twee teams uit een verschillend land een officieel competitieduel tegen elkaar onder de vlag van de UEFA.

In de 25ste minuut zette Kitty Susan de Haagse ploeg op voorsprong. In de tweede helft liep ADO via doelpunten van Michelle Vrieling en Renate Jansen uit naar 3-0.

Omstreden studie vogelgriepvirus hervat

Virologen van het Erasmus MC hervatten hun omstreden onderzoek naar de overdraagbaarheid van het vogelgriepvirus. Dat meldt het Erasmus MC woensdag. De onderzoekers legden hun studie eind januari vorig jaar stil, nadat onrust was ontstaan omdat werd gevreesd dat de gegevens uit het onderzoek zouden kunnen worden misbruikt door terroristen.

De onderzoekers besloten een pauze in te lassen om ruimte te geven aan het 'maatschappelijke debat' dat was ontstaan, aldus het Erasmus MC eerder. Als het 'algemene publiek' genoeg informatie zou hebben gekregen en autoriteiten ervan zouden zijn overtuigd dat het onderzoek veilig kan worden voortgezet, zouden de experimenten worden hervat.

Op het onderzoek zitten onderzoekers uit verschillende landen, waaronder virologen van het Erasmus MC. Veertig onderzoekers schrijven in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature dat aan de voorwaarden voor hervatting van het onderzoek is voldaan. Zodoende wordt de studie in Europa weer opgepakt.

Eerdere resultaten uit het onderzoek werden eind juni gepubliceerd in Science. In het onderzoek tonen de onderzoekers van het Erasmus MC aan dat het vogelgriepvirus maar tussen de vijf en tien mutaties hoeft te ondergaan, voordat het zich via de luchtwegen kan verspreiden onder zoogdieren. Daarmee is een risico op een vogelgrieppandemie niet uit te sluiten.

De onderzoekers wilden hun bevindingen al maanden daarvoor publiceren, maar daar stak het Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) aanvankelijk een stokje voor uit angst voor misbruik van de gegevens door bijvoorbeeld bioterroristen.

De onderzoekers maakten daarop dat het veilig is het onderzoek te publiceren en dat het onderzoek is uitgevoerd onder veilige omstandigheden. Zo toonden ze aan dat het virus niet dodelijk is als het via de lucht wordt overgedragen. Het NSABB trok uiteindelijk het negatieve advies in.

[AC] Uitslagen en stand Groep A

Vanavond werden in Groep A van de African Cup of Nations de tweede groepswedstrijden afgewerkt. Gastland Zuid-Afrika trof Angola, terwijl Marokko het op mocht nemen tegen Kaapverdië . Hieronder de uitslagen en de tussenstand in Groep A. De nummers één en twee uit elke groep plaatsen zich voor de kwartfinales.

Zuid-Afrika - Angola 2-0
Zuid-Afrika heeft in het toernooi om de Afrika Cup een belangrijke stap gezet richting de volgende ronde. Het gastland was in het Moses Mabhida Stadion in Durban met 2-0 te sterk voor Angola. Siyabonga Sangweni opende na een halfuur de score, Lehlohonolo Majoro maakte er in de tweede helft 2-0 van.

Zuid-Afrika, dat zaterdag met een 0-0 gelijkspel tegen Kaapverdië aan het toernooi was begonnen, gaat met vier punten uit twee wedstrijden aan de leiding in groep A.

Marokko - Kaapverdië 1-1
Ook de tweede wedstrijd in de Afrika Cup is voor Marokko in een teleurstellend gelijkspel geëindigd. Kaapverdië hield de titelkandidaat op een 1-1. Marokko ging de wedstrijd tegen Kaapverdië in als grote favoriet, maar kan het niet waarmaken. De ploeg had een Nederlands tintje, met in de voorhoede Oussama Assaidi, Mounir El Hamdoui en Nordin Ambrabat. Op het middenveld stond Karim El Ahmadi gepositioneerd.

De Noord-Afrikaanse ploeg is naar Zuid-Afrika gekomen met grote ambities, maar dat geldt ook voor de tegenstander. De trainer riep vooraf dat hij zijn team in staat achtte de kwartfinale te halen en zijn team voegde in de eerste helft daad bij woord. In de 36e minuut scoorde Platini een verdiende 1-0. Hij werd weggestuurd door Mendes de Graca en rondde vervolgens prachtig af met een stift.

In de tweede helft wisselde Marokko veelvuldig om voor een ommekeer te zorgen. Al na 65 minuten waren de wissels op en hadden Amrabat en Assaidi het veld verlaten. Dat El Hamdaoui nog op het veld stond was opvallend, want hij was vooral onzichtbaar. In de 79e minuut bracht Yousef El-Arabi de stand op gelijke hoogte na voorbereidend werk van Abdelaziz Barrada.

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Zuid-Afrika 2 1 1 0 4 2-0
2. Kaapverdië 2 0 2 0 2 1-1
3. Marokko 2 0 2 0 2 1-1
4. Angola 2 0 1 1 1 0-2

Danny de Munk heeft geen ruzie met ouders

Danny de Munk ontkent dat hij ruzie heeft met zijn ouders. Waarom Ria en Joop de Munk geen contact meer met hun zoon willen, weet Danny niet. "Dat maakt het alleen maar nog meer verdrietig", vertelde Danny woensdag aan RTL Boulevard.

"Het is waar dat we geen contact meer hebben", bevestigt Danny berichten uit de bladen. "Ik kan de vinger niet op de zere plek leggen, ik weet niet wat er nou aan de hand is."

Danny vertelt dat hij veelvuldig heeft geprobeerd contact op te nemen met zijn ouders, die hem jarenlang hebben bijgestaan. "Maar ik kan dit niet oplossen. Als het ruzie is, heeft het nog een reden. Maar aangezien het geen ruzie is, is het onbegrijpelijk."

Desondanks hoopt Danny op een verzoening met zijn ouders. "Ik hoop over een paar jaar of een paar maanden nieuws te hebben. Maar ik ben heel realistisch en denk helaas van niet. Ik zie het als een straf."

'Bayern heeft megabod over voor Suárez'

Diverse Engelse en Spaanse media meldden dat Bayern München bijna vijftig miljoen euro klaar heeft liggen om Luis Suárez los te weken bij Liverpool. Suárez is dit seizoen een van de uitblinkers in de Premier League en was tot dusver al zestien keer trefzeker in de Premier League.

Desondanks heeft de Uruguayaan bij Liverpool weinig uitzicht op prijzen en dus hoopt Bayern de voormalig Ajacied te verleiden tot een winterse transfer. Dat meldt onder meer het Engelse Metro. Volgens het medium heeft Der Rekordmeister een bedrag van 47 miljoen euro klaarliggen om Suárez los te weken bij de Merseyside-club. Josep Guardiola, vanaf komend seizoen de nieuwe trainer van Bayern, is erg gecharmeerd van de aanvaller.

VS krijgen hoger schuldenplafond

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. De limiet van 16,4 biljoen dollar (12.323 miljard euro) zal medio februari worden bereikt, maar de Amerikaanse overheid krijgt toestemming om door te gaan met lenen tot 19 mei.

Het schuldenplafond zal op die dag worden verhoogd met het bedrag dat het ministerie van Financiën tussen nu en dan leent. Het Witte Huis verwelkomde het uitstel, maar had liever een langere termijn gezien.

De Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, kwamen met het voorstel om de limiet te verhogen. De leider van de Republikeinen, John Boehner, zei dat de keuze voor een paar maanden voor de hand ligt. "We moeten de limiet niet voor een lange termijn laten oplopen zonder een langetermijnaanpak van de begrotingscrisis die ons land bedreigt."

VS krijgen hoger schuldenplafond
VS krijgen hoger schuldenplafond (Foto: ANP)

City verlaagt de vraagprijs voor Balotelli

Manchester City heeft de vraagprijs voor Mario Balotelli aanzienlijk verlaagd. De Italiaan staat in de grote belangstelling van AC Milan. De vraagprijs van Manchester City voor Balotelli ligt nu rond de 25 miljoen euro, een bedrag dat Milan een stuk beter in de oren zal klinken dan de eerder gevraagde 35 miljoen.

Zaakwaarnemer Mino Raiola is momenteel in Milaan om meer duidelijkheid te scheppen rondom de toekomst van zijn cliënt, die een transfer naar zijn droomclub wel ziet zitten. De kampioen van Engeland weigerde eerder een bod van dertig miljoen euro van Milan, omdat dat betaald zou worden over een tijdsspan van zes jaar. City wil een lager bod nu echter wel accepteren, mits het grootste deel direct overgemaakt wordt. Dat meldt Goal.com.

Milaan is er alles aan gelegen Balotelli deze transferperiode aan te trekken. Goal.com meldde eerder dat de Italiaanse grootmacht overweegt Philippe Mexès te verkopen om de komst van de spits te bewerkstelligen. Balotelli zou naar verluidt wel oren hebben naar een terugkeer naar Italië, mede omdat hij geen vaste waarde is in het team van Roberto Mancini.

Dit weekend werd Balotelli gespot met veel medespelers in een Chinees restaurant en het leek er verdacht veel op dat het ging om een afscheidsdiner. De 22-jarige onruststoker, die dit seizoen pas eenmaal scoorde in de Premier League, zou al het een en ander hebben verhuisd naar Milaan.

PDC organiseert darttoernooi in Dubai

In een poging het darten groter te maken in de wereld zal de PDC voor het eerst een darttoernooi in Dubai organiseren. De top acht van de wereld zal later in dit jaar tegen elkaar uitkomen op de Dubai Darts Masters. Dit allereerste professionele darttoernooi in Dubai zal op 23 en 24 mei gespeeld gaan worden en is het eerste toernooi van de PDC World Series of Darts. 

Phil Taylor, Adrian Lewis, James Wade, Michael van Gerwen, Simon Whitlock, Andy Hamilton en Raymond van Barneveld zullen in een knock-out toernooi bepalen wie de hoofdprijs van 50.000 dollar op zijn rekening bij kan schrijven. "Ik heb nog nooit de kans gekregen om in Dubai te spelen, het is voor mij en de andere spelers dus geweldig om voor zo'n mooie titel te spelen", aldus vijftienvoudig wereldkampioen Phil Taylor.

"De sport breidt zich wereldwijd uit en voor fans in Dubai en uit het Midden Oosten is het een geweldige mogelijkheid om een live toernooi te zien. Hopelijk is dit de basis voor het toernooi om in de komende jaren verder te groeien."

PDC-voorzitter Barry Hearn ziet de stap naar Dubai dan ook als een volgende grote stap in de ontwikkeling van de sport. "Darts is al zeer populair in zowel Dubai als in het Midden-Oosten. Via televisiezender OSN worden de toernooien al live uitgezonden. Nu brengen we de sport ook naar Dubai toe. Ons doel is dat de Dubai Darts Masters een eerste toernooi is van een World Series of Darts. Daarin moeten onze beste spelers de sport over de gehele wereld brengen. Inmiddels zijn we volop in gesprek om deze wens ook werkelijkheid te laten worden."

Locadia debuteert in voorselectie Jong Oranje

Jong Oranje-bondscoach Cor Pot heeft voor het eerst een beroep gedaan op PSV-aanvaller Jürgen Locadia. De PSV-aanvaller werd door de bondscoach opgeroepen, maar hoort pas 1 februari of hij definitief deel uitmaakt van de selectie die het op 5 februari opneemt in de wedstrijd tegen Jong Israël. Jong Oranje bereidt zich momenteel voor op het EK-21, dat komende zomer plaatsvindt in Israël.

Voorlopige selectie

Doel: Marco Bizot (FC Groningen), Nick Marsman (Go Ahead Eagles), Sergio Padt (AA Gent), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk)

Verdediging: Patrick van Aanholt (Vitesse), Jeffrey Bruma (Hamburger SV), Virgil van Dijk (FC Groningen), Mitchell Dijks (Ajax), Mike van der Hoorn (FC Utrecht), Johan Kappelhof (FC Groningen), Miquel Nelom (Feyenoord), Bram Nuytinck (Anderlecht),  Joël Veltman (Ajax)

Middenveld: Leandro Bacuna (FC Groningen), Lerin Duarte (Heracles Almelo), Ricky van Haaren (VVV-Venlo), Florian Jozefzoon (RKC Waalwijk), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Jean-Paul Boëtius (Feyenoord),Jerson Cabral (FC Twente), Luc Castaignos (FC Twente), Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach), Jürgen Locadia (PSV), Rajiv van la Parra (sc Heerenveen), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Género Zeefuik (FC Groningen)

'Film Lohan te slecht voor festivals'

The Canyons van Lindsay Lohan lijkt niet welkom te zijn op filmfestivals. Ook het South by Southwest muziek- en filmfestival, dat in maart in de Amerikaanse staat Texas plaatsvindt, lijkt de erotische thriller niet te selecteren. De kwaliteit van de film is te beroerd, zegt een anonieme bron tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Ook het Sundance Filmfestival dat momenteel wordt gehouden in de Amerikaanse staat Utah heeft The Canyons laten schieten. "Het heeft iets lelijks en doods", zegt een anonieme bron die is betrokken bij één van de festivals. Naast Lohan speelt voormalig pornoacteur James Deen een hoofdrol.

Het scenario van The Canyons is geschreven door Bret Easton Ellis, bekend van zijn boek American Psycho. Ook de regisseur van de erotische film is niet de minste. Paul Schrader maakte eerder klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en American Gigolo.

The New York Times schreef twee weken geleden in een uitgebreid artikel al over de ellende op de set van The Canyons. De 26-jarige Lohan zou vaak te laat en soms dronken op de set zijn verschenen. Onlangs verscheen een video online waarin ze Deen uitschold.

The Canyons heeft nog geen Nederlandse premièredatum.


'Film Lindsay Lohan te slecht voor festivals' (Foto: Novum)

Rennes bevestigt transfer M'Vila naar Rubin Kazan

Stade Rennes heeft de transfer van Frans-international Yann M'Vila naar Rubin Kazan bevestigd. De middenvelder levert de club zo'n 11,5 miljoen euro op. M'Vila gaat aan de slag in Rusland. De Frans international vertrekt bij Stade Rennes en zal zijn handtekening zetten onder een contract bij Rubin Kazan.

Rennes maakt het vertrek van de middenvelder woensdagavond wereldkundig op haar officiële website. De 22-jarige M'Vila verkiest zo de Russische roebels boven een transfer naar de Premier League. De fysiek sterke verdedigende middenvelder stond in de nadrukkelijke belangstelling van Arsenal en Queens Park Rangers.

M'Vila trok in 2004 op jonge leeftijd naar Rennes. In augustus 2009 maakte de twintiger zijn debuut in de hoofdmacht van de huidige nummer vijf van Frankrijk. M'Vila heeft ondanks zijn jonge leeftijd al 22 interlands achter zijn naam staan. In Frankrijk staat hij echter te boek als moeilijke jongen, na clashes met trainer bij zowel Rennes als het Franse team.

LaBeouf waagde leven voor filmstunt

Shia LaBeouf legde opzettelijk zijn leven in de waagschaal tijdens de opnames van zijn nieuwe actiekomedie The Necessary Death of Charlie Countryman. De 26-jarige acteur liet zich van een brug ondersteboven hangen tijdens de opnames in Roemenië. Met gevaar voor eigen leven, zo zei de stuntcoördinator hem onomwonden.

"Hij zei dat ik de val in het water, meters onder ons, nog wel zou overleven", vertelt LaBeouf aan de Amerikaanse krant USA Today. "Op de set stonden echter ook grote neonlichten, en als ik daar tegenaan zou komen, zou ik op slag dood zijn. 'Niet teveel schommelen dus', drukte hij me op het hart."

LaBeouf is wel wat gewend van zijn werk aan de Transformers-films. Maar dat was toch anders. "Daar legde ik ook mijn leven in de handen van de stuntcoördinators, maar daar sprak iedereen tenminste Engels."

In de film speelt LaBeouf een Amerikaanse toerist in Boekarest die verliefd wordt op het vriendinnetje van een plaatselijke maffioso, gespeeld door Evan Rachel Wood. Uiteraard worden zijn avances niet op prijs gesteld door de gangster, die LaBeoufs personage dan ook stevig onder handen neemt. Ook daar ging de acteur verder dan wellicht veilig voor hem was.

Tijdens een scène waarin zijn hoofd tegen de muur wordt geslagen, eiste LaBeouf dat hij echt het beton zou raken. "Dat was allemaal echt", zegt regisseur Frederik Bond, die met de film zijn speelfilmregiedebuut maakt.

"Ik had nog een beetje zachte vulling ertussen gestopt, maar dat is natuurlijk nooit genoeg", vertelt Bond. "Toen de opname werd gedaan, durfde ik niet naar de monitor te kijken. Mijn eerste cameraman zei dat alles er goed op stond. Shia had pijn, maar hij was erg tevreden."

The Necessary Death of Charlie Countryman ging maandag in première op het Sundance Filmfestival in de Verenigde Staten. De film heeft vooralsnog geen Nederlandse verschijningsdatum.


Shia LaBeouf waagde leven voor filmstunt (Foto: Novum)

Xavi tekent maandag nieuw contract

Xavi zal komende maandag zijn handtekening zetten onder een nieuw contract bij FC Barcelona. De nieuwe verbintenis houdt de middenvelder tot 2016 in het Nou Camp. Xavi lijkt met een nieuw contract zijn carriére af te sluiten bij Barcelona.

De Spaanse topclub bereikte in december al een mondeling akkoord met Xavi over een nieuwe verbintenis tot de zomer van 2016. Het huidige contract van Xavi loopt tot medio 2014.

Barcelona bevestigt op zijn officiële website dat de contractverlenging maandag wordt bezegeld met de benodigde handtekeningen. Xavi is de laatste jaren een dragende speler bij de koploper van Spanje. Dit seizoen kwam de 32-jarige Spanjaard tot dusverre in alle twintig competitieduels in actie.

Barça is de laatste tijd druk bezig om enkele bepalende spelers langer aan zich te binden. De club bereikte reeds een akkoord met Lionel Messi en Carles Puyol. Doelman Victor Valdés had andere plannen. Hij liet eerder deze maand weten dat hij zijn loopbaan komende zomer elders wil vervolgen.

'Mishandeling had een reden'

De inmiddels wereldberoemde groep kopschoppers, die begin deze maand met z'n achten een man compleet aan gort trapten, deden dit met een heel goede reden. Dat meldt de NOS.

De advocaat van één van de jongens meldt dat het slachtoffer een opmerking maakte nadat een van de jongens tegen een fiets trapte. Hierop besloot de groep genadeloos op de jongeman in te schoppen en hem zelfs nadat hij bewusteloos raakte nog op het hoofd te stampen.

De beelden van de brute aanval, die dus volgens de bewuste advocaat werd uitgelokt, zijn inmiddels de hele wereld rond en ook een foto met daarbij de namen van de daders zijn viral.

Dat een aantal verdachten nu vastzit, vindt de advocaat positief. "Als je leest wat er allemaal over deze zaak op internet en via sociale media wordt geschreven, is het voor hun veiligheid beter", zegt de advocaat.

Ben Saunders heeft spijt van tatoeage

De volgetatoeerde Ben Saunders heeft spijt.... van een tatoeage. Hij laat toch de tatoeage voor zijn ex Soraya verwijderen. De zanger liet de naam van zijn ex-verloofde op zijn hoofd tatoeëren. "Volgende week zaterdag heb ik een afspraak om een naam weg te halen", twitterde Ben.

"Er komt een andere tattoo overheen", legt Saunders uit. Vlak na de breuk met Soraya dacht Ben daar nog anders over. "Een tattoo is een herinnering en die haal je niet zomaar weg", vond Ben in november 2011, vlak nadat hij zijn verloving verbrak.

"Ik leer hier zelf ook van", lichtte de oud-tattoeerder woensdag toe in SBS Shownieuws. "Voor mij geen namen meer. De herinneringen blijven in mijn hoofd in plaats van op mijn hoofd."

De zanger is inmiddels gelukkig met Yvonne Coldeweijer, beter bekend als Keet! Zij gaf vorig jaar al aan dat ze geen tatoeage op Bens lijf wil. "Ik wil in zijn hoofd wonen. Dat is bijzonder, ik wil dat speciale plekje", zei Keet! in juni.

Mila Kunis komende tien jaar zonder stalker

Mila Kunis hoeft zich de komende jaren geen zorgen te maken over haar stalker. Stuart Lynn Dunn, die de actrice vorig jaar meerdere keren lastig viel, heeft voor de komende tien jaar een contactverbod gekregen. Dat schrijven verschillende Amerikaanse entertainmentsites.

Dunn brak in februari in bij Kunis, en in mei viel hij haar meerdere malen lastig bij haar sportschool. De dakloze man werd diverse keren gearresteerd, in totaal bracht hij 528 dagen achter tralies door. Daarvoor kreeg Dunn dinsdag complimenten van de rechter, die hem desalniettemin opdroeg zich voor minimaal een half jaar op te laten nemen in een afkickkliniek.

Dunn stond voordat hij Kunis lastigviel al bekend als stalker. Wie voor de 29-jarige actrice zijn slachtoffers waren, is niet bekend. Ingewijden beweerden vorig jaar dat de dakloze al eerder probeerde contact op te nemen met Kunis, die te zien was in films als Ted en Black Swan.

Mila Kunis is halfdemon in animatiefilm (Novum)

Crysis 3 krijgt een open bèta

Vandaag heeft EA bekendgemaakt dat Crysis 3 een open bèta krijgt voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De bèta valt vanaf 29 januari te downloaden en gaat uiteindelijk twee weken duren. De game zelf ligt vanaf 22 februari in de winkels.

De uitgebreide bèta bevat twee maps en twee speltypen voor team-gameplay. In Crash Site draait het vooral om het veiligstellen van specifieke locaties. Vermoord je vijand en gebruik punten waarbij het van belang is om zo lang mogelijk een locatie bezet te houden. In Hunter nemen twee gamers het op tegen tien vijanden. Beide gamers zijn als het ware een jager die dankzij een Nanosuit en boog de anderen gemakkelijk kunnen doden.

[Video] 'Film Lindsay Lohan te slecht voor festivals'

De film The Canyons met Lindsay Lohan lijkt niet welkom te zijn op filmfestivals. Ook het South by Southwest muziek- en filmfestival, dat in maart in de Amerikaanse staat Texas plaatsvindt, lijkt de erotische thriller niet te selecteren. De kwaliteit van de film is te beroerd, zegt een anonieme bron tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Ook het Sundance Film Festival dat momenteel wordt gehouden in de Amerikaanse staat Utah heeft The Canyons laten schieten. "Het heeft iets lelijks en doods", zegt een anonieme bron die is betrokken bij een van de festivals. Naast Lohan speelt voormalig pornoacteur James Deen een hoofdrol.

Het scenario van The Canyons is geschreven door Bret Easton Ellis, bekend van zijn boek American Psycho. Ook de regisseur van de erotische film is niet de minste. Paul Schrader maakte eerder klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en American Gigolo.

The New York Times schreef twee weken geleden in een uitgebreid artikel al over de ellende op de set van The Canyons. De 26-jarige Lohan zou vaak te laat en soms dronken op de set zijn verschenen. Onlangs verscheen een video online waarin ze Deen uitschold.

The Canyons heeft nog geen Nederlandse premièredatum.


De trailer...

Geen straf voor H. Mulder

De aanklager betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond vervolgt Hans Mulder niet. De speler van Willem II kreeg afgelopen weekend tegen ADO Den Haag (1-1) de rode kaart, maar krijgt dus geen schorsing aan zijn broek.

Tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag kwam Mulder in botsing met Tjaronn Chery. Het arbitrale kwartet liet deze actie onbestraft, maar op basis van de beelden kwam de aanklager alsnog in actie.

Het bewijs is echter niet overtuigend genoeg om de aanvoerder van Willem II te straffen, waardoor de zaak nu in de prullenbak ligt.

Xenoblade-makers tonen nieuwe Wii U-game

De makers van Xenoblade Chronicles, de populaire RPG voor Wii, onthulden vandaag tijdens een Nintendo Direct hun nieuwe project. De game, die nog geen officiële naam heeft, lijkt gameplaytechnisch veel op Xenoblade. Je zult nog steeds gigantische monsters in een open wereld afslachten.

Het grootste verschil, naast de spectaculaire HD-graphics, zijn de futuristische wapens en het feit dat je mechs kunt besturen. Monolith Soft is eigendom van Nintendo, de game is dus exclusief voor voor Wii U. Er is geen releasedatum aangekondigd.

Supporters Ajax dagen gemeente Emmen

De supportersvereniging van Ajax is boos en sleept de gemeente Emmen voor de rechter. Burgemeester en wethouders van de Drentse stad hebben namelijk besloten dat de fans bij de Amsterdam ArenA moeten opstappen.

Dit is tegen het zere been van de Supportersvereniging Ajax (SVA), aangezien de supporters van de Amsterdamse club door het hele land wonen. Zij eisen dan ook dat deze mensen een soepelere reis moeten kunnen maken, waardoor men op meer plaatsen op de bus kan stappen.

Ajax speelt op 31 januari in de beker tegen Vitesse. Het Gelredome, de thuisbasis van de Arnhemmers, was echter niet beschikbaar, vanwege een dancefeest. Als alternatief werd uiteindelijk gekozen voor het stadion van FC Emmen.

Wildcards Parijs - Nice en Dauphiné bekendgemaakt

Wielerploeg Katusha is ook niet uitgenodigd voor de etappekoersen Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné. De ProContinental-ploeg heeft geen wildcard toegewezen gekregen voor de Franse wedstrijden. Aan de World Tour wedstrijden doen alle ploegen mee op het hoogste wielerniveau en vier teams met een ProContinental licentie. 

Cofidis en Europcar zijn voor zowel Parijs-Nice als Critérium du Dauphiné uitgenodig. Sojasun en het Zwitserse IAM Cycling mogen ook van start in De Koers naar de Zon. Cofidis en Europcar zullen in de Dauphiné koersen met Bretagne-Séché en het Duitse NetApp-Endura.

Bram Moszkowicz bevestigt nieuwe liefde

Er bloeit inderdaad iets moois op tussen Bram Moszkowicz en Gaby Hingst. Dat vertelde de advocaat woensdagavond aan de desk van RTL Boulevard. Vorige week liet Moszkowicz het showbizzprogramma nog weten dat er geen sprake was van een relatie.

"Het is een hele leuke dame", zei Moszkowicz woensdag. "Reken er maar op dat het iets wordt." Gaby zei vorige week al dat er iets moois opbloeit tussen haar en de advocaat. Heel druk maakt Moszkowicz zich niet om alle aandacht voor zijn liefdesleven. "Het hoort er kennelijk bij, ik ontloop het ook niet."

Moszkowicz zei woensdag dat hij wat meer tijd nodig had voor de relatie. "Je moet iemand de tijd geven, dat geldt voor alle relaties." De advocaat, die tot oktober een relatie met Eva Jinek had, zou al sinds vorige maand een relatie hebben met Gaby Hingst.

Gaby was tot afgelopen zomer samen met Frank Wisse, de ex van Caroline Tensen. Daarvoor had ze een relatie met advocaat Evert Hingst, die in oktober 2005 werd vermoord. 

Meer kopschoppers aangehouden

De politie heeft woensdagmiddag een derde verdachte aangehouden wegens de geruchtmakende mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven. De jongen van 16 komt uit de omgeving van de Belgische plaats Turnhout. Hij meldde zich in gezelschap van zijn ouders op een politiebureau in Eindhoven, aldus de politie.

Bij de mishandeling op 4 januari werd een 22-jarige man geslagen en tegen het hoofd geschopt. Naar aanleiding van de beelden ervan ontstond op internet een heksenjacht op alle acht betrokkenen. Namen van verdachten, hun foto's en bedreigingen gaan veelvuldig rond.

Dinsdag hadden zich al twee verdachten (15 en 17) uit Turnhout en omgeving gemeld bij de politie. De politie heeft een rechtshulp- en aanhoudingsverzoek uitgedaan naar de Belgische politie voor de aanhouding van de overige vijf.

De 17-jarige die vastzit, heeft zijn rol bekend. "Hij heeft geduwd en hij heeft ook geschopt. Hij vindt het verschrikkelijk en onbegrijpelijk dat hij zich op deze wijze heeft misdragen en schaamt zich dood. Hij snapt dat hij straf verdient", zei zijn advocaat Peter van de Laar woensdag.

Aan de mishandeling is volgens de advocaat een woordenwisseling voorafgegaan. De acht jongens, die aan het stappen waren, en het slachtoffer kennen elkaar niet. De raadsman zegt dat zijn cliënt, die had gedronken, niet de hoofdrol heeft gespeeld.

El Hamdaoui: "Maak me nooit zorgen"

Mounir El Hamdaoui zag zijn club Fiorentina deze transferperiode twee aanvallers contracteren. De Marokkaanse aanvaller zegt er niet wakker van te liggen. Deze maand haalde Fiorentia Giuseppe Rossi op bij Villareal en Marcelo Larondo kwam van Siena over.

De concurrentie voor de voormalig Ajacied neemt dus behoorlijk toe. El Hamdaoui maakt het allemaal weinig uit, blijkt uit een gesprek met Voetbal International. "Ik maak me nooit zorgen", aldus de Marokkaan, die vanavond voor zijn land uitkomt tegen Kaapverdië in de strijd om de Afrika Cup. "Ik concentreer me alleen op mijn eigen prestaties. Ik doe mijn werk en de clubleiding doet zijn werk met het aantrekken van nieuwe spelers."

"Versterkingen zijn goed, op die manier wordt het team alleen maar beter", vervolgt de voormalige speler van onder meer AZ, Ajax en Excelsior. De international heeft, ondanks de toenemende concurrentie, veel vertrouwen in zijn huidige oefenmeester Vincenzo Montella.

"Montella is een goede trainer en hij is nog jong", aldus El Hamdaoui. "Ik denk dat hij heel goed werk heeft verricht. Vorig seizoen had Fiorentina het moeilijk en nu staan we op de vijfde plaats in de Serie A. Met de komst van de nieuwe spelers kunnen we onze goede reeks voortzetten."

De 28-jarige aanvaller maakte afgelopen zomer de overstap naar Florence en speelde sindsdien twaalf competitiewedstrijden namens La Viola, waarin hij drie keer scoorde. Fiorentina betaalde destijds zo'n vier miljoen euro voor de speler die uit de gratie was geraakt bij Ajax-trainer Frank de Boer.

Clubs melden zich voor Van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel is een van de weinige lichtpuntjes bij het teleurstellend presterende Sporting Portugal, en krijgt bovendien een kans van bondscoach Louis van Gaal. Zijn goede spel in Lissabon is niet alleen bij de keuzeheer van Oranje in de smaak gevallen; ook scouts van diverse clubs verspreid over Europa hebben belangstelling getoond voor de Nederlandse spits.

Zaakwaarnemer Louis Laros bevestigt in gesprek met Voetbal International dat diverse belangstellenden zich gemeld hebben voor zijn cliënt. "We zijn niet bezig met een transfer, maar er zijn wel clubs die zich hebben gemeld", aldus de agent.

"We hebben nog een contract voor 3,5 jaar, maar als de club akkoord is gaan we kijken. Ik speel namelijk alle interesse netjes door naar Sporting. De bal ligt dus bij Sporting, maar de directie heeft ook aangegeven het contract van Ricky te willen openbreken en opwaarderen", onthult Laros. "Die gesprekken hebben door omstandigheden lang geduurd, maar de club wil het wel. Daarnaast is Ricky ook tevreden in Lissabon."

Toeristen weer welkom in coffeeshops Nijmegen

Buitenlandse toeristen zijn weer welkom in de coffeeshops in Nijmegen. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen woensdag laten weten aan een brief aan de gemeenteraad. Bruls stopt met de handhaving van het zogeheten ingezetenencriterium omdat het huidige softdrugsbeleid in Nederland volgens hem 'volkomen versnipperd' is.

Volgens Bruls was er in 2012 een 'heldere landelijke lijn' die inhield dat coffeeshops per 1 januari 2013 een besloten club zouden worden voor ingezetenen van de eigen gemeente. In november en december van dat jaar paste het kabinet de plannen echter aan, waardoor alleen het ingezetencriterium nog gold en voor gemeenten 'lokaal maatwerk' zou gelden, waarbij de nieuwe regels in fasen worden doorgevoerd.

Bruls voerde daarop in Nijmegen het ingezetencriterium in, maar omliggende gemeenten deden dat niet. Daardoor komen veelal Duitse toeristen nog steeds naar de regio voor wiet.

De burgemeester hekelt in de brief het lokale maatwerk voor gemeenten, dat volgens hem niet betekent dat coffeeshops 'een blanco A4-tje kunnen inleveren en verder kunnen afzien van handhaving'. Ook het ontbreken van een einddatum voor de invoering van de nieuwe regels staat volgens Bruls 'haaks op de stelling van Opstelten dat per januari 2013 overal in Nederland gehandhaafd moet worden'.

Het huidige beleid levert volgens Bruls rechtsongelijkheid en onduidelijkheid voor burgers en coffeeshops op. Ook zou het een zeer onduidelijk signaal geven naar het buitenland, oordeelt Bruls.

Kwaliteiten Schaken verrasten Koeman

Toen hij VVV-Venlo verruilde voor Feyenoord leek een rol in de marge in het verschiet te liggen voor Ruben Schaken. Inmiddels mag de rappe flankspeler zich international noemen. In gesprek met Voetbal International spreekt Ronald Koeman over de eerste keer dat hij Schaken begroette tijdens een training in Rotterdam.

"Ik kende hem van naam, ik wist dat hij snel was, maar ik kon zijn kwaliteiten niet goed inschatten", blikt de ervaren oefenmeester terug. "Toen ik met hem kwam te werken, zag ik een buitenspeler die mij verraste, die meer kon dan hij had laten zien. Ik heb verhalen met hem gelezen dat hij vroeger niet leefde voor voetbal, dat hij verkeerde dingen had gedaan, maar daarvan was niets meer terug te zien."

Schaken plukt de vruchten van zijn drang om zichzelf te verbeteren, meent Koeman. "Ontwikkeling begint bij spelers zelf en zelfs op zijn leeftijd blijft Ruben zich maar ontwikkelen. Hij is snel, heeft diepte in zijn spel en zorgt constant voor dreiging. Van zulke spelers hou ik. Daarbij is hij belangrijk in het groepsproces. Dat alles bij elkaar maakt Ruben tot een speler met wie ik heel graag werk."

Pornodocent krijgt de zak

Een pornokijkende docent van het Nifterlake College in Maarssen is dinsdag ontslagen nadat een leerling hem een dag eerder betrapte op het bekijken van pornografisch materiaal, terwijl hij toezicht hield over een toets.

De rector van de school benadrukt tegenover dichtbij.nl dat het ging om 'porno waar volwassenen in voorkomen'.

De docent zou al eerder zijn gewaarschuwd voor zijn gedrag, maar de rector weigert hierover uitspraken te doen. De leerlingen hebben woensdag een brief mee naar huis gekregen waarin de school de ouders van tekst en uitleg voorziet.

Inmiddels heeft de school aangifte gedaan bij de politie. Die moet nu bepalen of het gedrag van de docent strafbaar is. "De melding is woensdag bij ons binnengekomen, naar aanleiding hiervan wordt gekeken door ons of er sprake is van een strafbaar feit.'' Aldus een woordvoerder van de politie.

Rabobank: ontluisterend en schokkend

Ontluisterend en schokkend. Zo omschrijft de Rabobank de recente bekentenissen over dopinggebruik door renners tijdens hun dienstverband bij de voormalige Rabowielerploeg.

"Rabobank is 17 jaar geleden vol overtuiging en met een duidelijke missie in de wielersport gestapt. Rabobank heeft altijd gestreefd naar een schone sport en heeft er vanaf de start van haar sponsoractiviteiten alles aan gedaan om een zerotolerancebeleid te handhaven", benadrukt het bedrijf in een verklaring op de website Rabosport.

De oud-coureurs Danny Nelissen en Marc Lotz gaven in het afgelopen weekeinde toe verboden middelen te hebben gebruikt in hun tijd bij Rabo. Ook Thomas Dekker, die na een schorsing van 2 jaar weer actief is in het peloton, heeft bekend dat hij in zijn periode bij de Rabobankploeg zijn heil zocht in epo en bloeddoping.

Barbie slaat op de vlucht voor spoken

Barbie neemt de benen. De realityster verkast met man en kind uit haar geliefde volksbuurt vanwege spoken. Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, is ervan overtuigd dat er geesten ronddwalen in haar huidige liefdesnestje.

De verhuizing van Barbie, man Michael en dochter Angelina is te volgen in een nieuwe realityserie. Huisje Boompje Barbie wordt vanaf 5 maart uitgezonden door RTL 5, maakte de zender woensdag bekend. Het jonge gezinnetje wordt acht weken gevolgd.

Huisje Boompje Barbie is de derde realityshow rondom voormalig feestbeest Samantha. Eerder stonden haar bruiloft en de komst van Angelina centraal. De verhuizing zorgt volgens RTL weer voor de nodige spanningen tussen Barbie en haar Ken. Zo vraagt de blondine zich af of ze echt wel moet verhuizen, of ze haar ouders, vrienden en nagelstudio niet vreselijk gaat missen en of er wel een zonnebank in de buurt is.

Viertal langer vast om dode grensrechter

Drie jongens en een 50-jarige man die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een grensrechter van voetbalvereniging Buitenboys uit Almere blijven langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Lelystad heeft woensdag besloten dat het viertal in ieder geval nog dertig dagen mag worden vastgehouden.

De drie minderjarige verdachten zijn twee jongens van 16 jaar en een van 17. De raadkamer vindt het vanwege de ernst van de zaak en het nog lopende onderzoek nodig dat de vier vast blijven zitten.

Vorige week verlengde de raadkamer al het voorarrest van drie andere verdachten. In totaal zitten momenteel zeven van de acht verdachten in de zaak vast.

Op 11 maart vindt een zogenoemde proformazitting plaats. De rechtbank streeft ernaar de zaak eind mei inhoudelijk te behandelen.

NS faalt donderdag wederom

Ook donderdag rijdt de NS met minder treinen dan normaal vanwege het winterweer. De NS verwijst daarbij naar de strenge vorst aan de grond in combinatie met de sneeuw. Sinds het vorige week dinsdag begon te sneeuwen, reed de NS alleen op vrijdag en zaterdag volgens de reguliere dienstregeling.

IJzel kan stroomafnemers van treinen en de bovenleiding beschadigen. Sneeuw- en ijsresten onder de wielkasten van treinen die in wissels kunnen vallen, kunnen eveneens voor problemen zorgen. Ook kunnen dergelijke resten 'kritische delen' aan de onderkant van de trein beschadigen, stelt de NS.

Door de aangepaste dienstregeling zou meer ruimte ontstaan om storingen op te kunnen vangen. Tot op heden bleef volgens de NS dankzij de winterdienstregeling een 'olievlekwerking' bij storingen beperkt.

Bij een aangepaste dienstregeling rijdt de NS op veel trajecten eens per halfuur in plaats van eens per kwartier. Treinen en perrons kunnen daardoor drukker zijn. Ook moeten reizigers rekening houden met extra overstappen. Daar waar mogelijk worden treinen verlengd, belooft de NS.

De NS bekijkt momenteel van dag tot dag wat er moet gebeuren met de dienstregeling.

Advocate is Lindsay Lohan zat

Lindsay Lohan moet het voortaan doen zonder de advocate die haar vorige week redde. Shawn Holley heeft genoeg van Lohan en staat haar niet langer bij, vertellen ingewijden aan entertainmentwebsite TMZ. Holley kon vorige week nog voorkomen dat een arrestatiebevel voor Lohan werd uitgevaardigd.

Lohan stuurde Holley vorige week maandag de laan uit. Een dag later verscheen Holley toch in de rechtbank om een goed woordje te doen voor Lindsay, waarna de actrice de advocate smeekte terug te keren. Die smeekbeden hielpen niet. Holley is volgens TMZ druk doende met haar ontslag af te wikkelen.

Lindsay heeft al een nieuwe advocaat gevonden, Mark Heller. Hij is echter niet bevoegd om ook in Californië te werken. Vanwege de onduidelijkheid rond de advocaten van Lindsay, moet de actrice op 30 januari tekst en uitleg geven aan de rechtbank. Voor die zitting wil Holley, die nog veel geld tegoed zou hebben van Lohan, van de zaak af zijn.

Lohan heeft momenteel drie aanklachten aan haar broek hangen. De actrice, die sinds 2007 geregeld in aanraking met justitie komt, zou tegen de politie hebben gelogen over haar betrokkenheid bij een auto-ongeluk. Ook zit ze nog in een proeftijd omdat ze twee jaar geleden een dure ketting stal.

Doodgestoken meisje was niet zwanger

Het 16-jarige meisje uit IJsselstein dat begin deze maand door haar moeder werd doodgestoken, was niet zwanger. Een uit de hand gelopen ruzie heeft tot het drama geleid, vermoedt de politie op basis van onderzoek. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Volgens eerdere, onbevestigde berichten was het meisje, dat van Marokkaanse afkomst was, het slachtoffer geworden van eerwraak, omdat ze zwanger was. De politie heeft daar geen aanwijzingen voor gevonden.

De voorlopige hechtenis van de 42-jarige moeder is vorige week verlengd met negentig dagen, de maximale termijn. Ze zit in een psychiatrische gevangenis. De zaak komt naar verwachting op 16 april voor het eerst voor de rechter.

Leerling geschorst na dreigen met bijl

Een ruzie tussen leerlingen op een school in Amsterdam Zuidoost is afgelopen vrijdag uit de hand gelopen.

Afgelopen vrijdag kregen enkele leerlingen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer ruzie. Volgens een woordvoerder van de school kwam het tot een confrontatie, waarbij een van de leerlingen geslagen werd, vervolgens een bijl uit zijn tas haalde en enkele leerlingen bedreigde. 

De jongen, een 15-jarige VMBO 4-leerling, zou al eens overvallen zijn op straat en zich bedreigd voelen. Bij het incident raakte niemand gewond. 

Uiteindelijk is de jongen door de politie meegenomen. Hij is voorlopig geschorst en de school laat weten dat er een procedure loopt om hem definitief van school te verwijderen. Ook volgt er nog een gesprek tussen de school en het stadsdeel over de veiligheid op school. 

De politie laat weten dat de jongen binnenkort nog verantwoording af moet komen leggen. De jongen die de bijldreiger sloeg is overigens ook geschorst. 

Doden na instorten gebouw Egypte

In de Egyptische hoofdstad Caïro is woensdag een gebouw van twee verdiepingen ingestort. Daarbij zijn drie mensen omgekomen. Dat heeft een bron bij de Egyptische autoriteiten gezegd.

Het pand in de sloppenwijk Abu Qarn zeeg ineen nadat een gasfles was ontploft. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar overlevenden. De lichamen van de drie slachtoffers zijn onder het puin vandaan gehaald.

Instortingen zijn schering en inslag in Egypte. Vorige week kwamen 26 mensen om het leven toen een gebouw in de stad Alexandrië bezweek. Volgens de gouverneur van Alexandrië was er geen vergunning afgegeven voor de bouw van het wooncomplex.

Gevaarlijke moskee-internaten gedoogd

Rotterdam heeft jarenlang getolereerd dat moskeeën kinderen huisvestten terwijl ze niet voldeden aan de brandveiligheidseisen. Wethouder van wonen Hamit Karakus (PvdA) heeft in een spoeddebat onterecht beweerd dat de moskee-internaten altijd brandveilig waren, concluderen NRC Handelsblad en RTV Rijnmond uit documenten die ze met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur in handen kregen.

Het NRC berichtte in november dat honderden kinderen vanaf 12 jaar in verschillende steden in moskeeën wonen. Ook schreef de krant dat enkele moskee-internaten brandonveilig zijn geweest en geen vergunning hadden om er kinderen te laten slapen.

In een spoeddebat dat volgde beweerde wethouder Karakus dat de internaten altijd brandveilig waren. Uit de vrijgekomen documenten zou echter blijken dat de internaten inderdaad in slechte staat verkeerden.

In de documenten zou staan dat de gebouwen soms 'een bedreiging' voor 'de veiligheid van de aanwezige personen' vormen. In een bandopname uit een ambtelijke vergadering in 2011 over een moskee in Rotterdam-Zuid zegt een bouwinspecteur volgens de krant dat van geluk kan worden gesproken dat er niets is gebeurd. Een beleidsmedewerker zou over een meisjesinternaat zeggen dat het niet veilig is en dat het 'totaal niet kan daar'.

Een moskee-internaat in Rotterdam-Zuid zou al tien jaar waarschuwingen krijgen over de gebrekkige brandveiligheid. In Rotterdam-Noord was de situatie in 2008 zo ernstig dat vrijwilligers 's nachts de wacht moesten houden, zodat de kinderen bij brand op tijd konden worden gewekt.

De raad had Karakus al vragen gesteld over het verschil tussen zijn verklaringen en de conclusies in de documenten. Vorige week donderdag schreef Karakus aan de raad dat na de conclusies die in de documenten worden getrokken twijfels zijn gerezen en dat het tot een nieuwe inspectie kwam. Daaruit zou zijn geconcludeerd dat het toch niet nodig is om maatregelen te nemen.

Bouwdeskundige Nico Scholten stelt tegenover de krant en de omroep dat de gemeente de situatie te lang op haar beloop heeft gelaten. De betrokkenen moeten volgens hem zo snel mogelijk om tafel komen. Anders zou de 'chaos' voortduren.

Coalitiepartij VVD zegt in de krant verbijsterd te zijn. Ook coalitiepartners PvdA, CDA en D66 willen de wethouder aan de tand voelen.

Wijziging huwelijkswet Marokko

De Marokkaanse regering gaat maatregelen nemen om een einde te maken aan het traditionele gebruik dat verkrachte meisjes met de dader moeten trouwen. Bijna een jaar geleden pleegde een 16-jarig meisje zelfmoord om te ontsnappen uit een huwelijk met haar verkrachter.

Vrouwenrechtenactivisten hebben de aankondiging van minister van justitie Mustapha Ramid verwelkomd, maar zeggen ook dat het slechts een eerste stap is om geweld tegen vrouwen te verminderen.

In een artikel van het wetboek staat dat degenen die zijn veroordeeld voor 'verderf' of 'ontvoering' van een minderjarige vrijuit gaan als zij met hun slachtoffer trouwen. Rechters dringen daarop aan, omdat de eer van de familie zo niet bezoedeld wordt.

Vorig jaar maart vergiftigde Amina al-Filali zichzelf. Ze was toen zeven maanden getrouwd met een gewelddadige 23-jarige man die haar had verkracht. Haar familie en de rechter drongen aan op een huwelijk om de familienaam te redden. De kwestie deed de roep om hervormingen in het Noord-Afrikaanse koninkrijk aanzwellen.

"De wijziging van het artikel is een goede zaak, maar het voldoet niet aan al onze eisen", zegt Khadija Ryadi, voorzitter van de Marokkaanse Associatie voor de Mensenrechten. "Het strafrecht moet compleet worden herzien, omdat het te veel bepalingen bevat die nadelig zijn voor vrouwen en hen niet beschermt tegen geweld."

Ze wijst erop dat in de wet onderscheid wordt gemaakt tussen 'verkrachting die ontmaagding tot gevolg heeft en gewone verkrachting'. In het nieuwe wetsvoorstel is de straf voor gemeenschap door verkrachting tien jaar, maar het dubbele wanneer de gemeenschap ontmaagding tot gevolg heeft.

Fouzia Assouli heeft dezelfde zorgen als Ryadi. De wet bestraft geweld tegen vrouwen alleen vanuit een moreel oogpunt en 'niet omdat het gewoon geweld is'. "De wet erkent bepaalde vormen van geweld tegen vrouwen niet, zoals verkrachting binnen het huwelijk, terwijl normaal gedrag, zoals seks tussen volwassenen buiten het huwelijk, nog altijd wordt bestraft'.

Volgens recente cijfers van de regering is in de helft van het aantal verkrachtingen de echtgenoot de dader.

In 2004 paste Marokko delen van de wet aan, maar over het artikel dat geweld tegen vrouwen moet tegengaan bleef een beslissing van het parlement al die tijd uit.

The Last of Us krijgt special editions

The Last of Us krijgt niet een, maar twee special editions. Zowel The Last of Us: Ellie Edition als The Last of Us: Joel Edition bevat exclusieve content, en zijn te reserveren voor 79,99 euro.

Hieronder vind je de volledige inhoud van beide edities. The Last of Us belandt op 7 mei in de winkelrekken.

  • Mini-artbook van The Last of Us: verken de wereld van The Last of Us met het bijzondere artwork dat de game vorm heeft gegeven.
  • The Last of Us: American Dreams nummer 1: ontdek het verhaal van Ellie in het eerste deel van een reeks stripboeken, gemaakt in samenwerking met Dark Horse. De cover van deze versie is exclusief te vinden in deze special editions.
  • Exclusief hoesje: Ellie prijkt op de voorkant van de Ellie Edition en Joel is te bewonderen op de voorkant van de Joel Edition.
  • Poster: in elke special edition vind je een exclusieve poster met het personage van jouw editie.
  • DUALSHOCK®3-skin: geef je PS3™-controller een nieuw jasje met Joel of Ellie erop, afhankelijk van de special edition die je kiest.
  • Survival Pack (DLC)
  • Multiplayerbonussen:
  • Extra XP
  • Mêleebooster
  • Betaalmiddel voor in de game
  • Aanpasbare personagevoorwerpen
  • Voltooi de singleplayer en ontvang extra skins voor Joel en Ellie.
  • Sights & Sounds Pack (DLC)
  • Officiële soundtrack van de met een Academy Award bekroonde componist Gustavo Santaolalla.
  • Dynamisch thema voor de PS3®.
  • PSN-avatars: winterversies van Joel &-Ellie.
  • LittleBigPlanet™ Sackboy-skins: voucher met code voor een downloadbare Joel-skin of een downloadbare Ellie-skin voor je Sackboy, afhankelijk van de special edition die je bestelt.

The Last of Us

Juventus en Buffon verlengen tot 2015

Gianluigi Buffon heeft zijn contract bij Juventus verlengd. De Italiaanse doelman, die volgende week zijn 35e verjaardag viert, blijft nu tot de zomer van 2015 bij de club uit Turijn. Dat maakte hij woensdag bekend. Hij is bezig aan zijn twaalfde seizoen onder de lat bij Juventus, nadat hij zijn carrière begon bij Parma.

Buffon neemt naar verluidt genoegen met een salarisverlaging van anderhalf miljoen euro per jaar. "Er was geen interesse van andere clubs, omdat iedereen weet dat ik hier nooit zou vertrekken", liet hij weten. Momenteel staat Buffon in de Serie A bovenaan met de Oude Dame, waarmee hij twee keer Italiaans kampioen werd. De 123-voudig international veroverde in 2006 de wereldtitel met Italië. Alleen Fabio Cannavaro (136) en Paolo Maldini (126) speelden meer interlands dan de sluitpost.


Juventus en Buffon verlengen tot 2015 (Foto: Novum)

'Onderdeel tijdmachine gevonden'

In Siberië is onlangs een vondst gedaan waar wetenschappers hun hersenen over breken. Het gaat hier om een tandwiel van maar liefst 300 miljoen jaar oud. Mogelijk gaat het hier om een onderdeel van een ruimteschip of tijdmachine.

Een man uit Wladiwostok ontdekte het tandwiel in een samengeperst stuk kool. Dit is afkomstig uit een mijn. De beste man werd nieuwsgierig en besloot het naar een stel wetenschappers te brengen.

Het onderdeel heeft de vorm van een stuk tandwiel en bestaat voor 98 procent uit aluminium en 2 procent magnesium. Volgens de onderzoekers is het ding zo'n 300.000.000 jaar oud. Het onderdeel bestaat uit zes identieke tanden en is kunstmatig samengesteld en komt dus niet van nature voor.

Een ding kunnen de wetenschappers niet verklaren. Het tandwiel is afkomstig uit een tijd ver voor de eerste mens op Aarde leefde. Mogelijk is het dan ook afkomstig van een gecrashte UFO of zelfs een tijdmachine. De onderzoekers hebben nog wel enige tijd nodig om een verklaring te vinden voor het fenomeen.

Voor foto's, check het bronartikel

Yoshi terug in de schijnwerpers

Gamepersonage Yoshi speelt voor het eerst in vijftien jaar weer een hoofdrol in een computerspel. Nintendo heeft woensdag bekendgemaakt dat de makers van het avonturenspel Kirby's Epic Yarn werken aan een game rond het groene draakje Yoshi. In 1998 speelde Yoshi voor het laatst een hoofdrol in Yoshi's Story voor de Nintendo 64.

De nieuwe game rond Yoshi heeft nog geen naam. Wel heeft Nintendo beelden van het spel laten zien. Net als Kirby's Epic Yarn is ook in het nieuwe spel de spelwereld opgebouwd uit naald en draad.

De Japanse gamestudio Good-Feel werkt aan de nieuwe game. Dit bedrijf was ook verantwoordelijk voor Kirby's Epic Yarn.


Yoshi terug in de schijnwerpers (Foto: Novum)

Klassiekers in april ook voor Wii U

Vanaf april kunnen klassieke Nintendo- en Super Nintendo-spellen worden gedownload voor de Wii U. Tegen betaling kunnen reeds gedownloade versies voor de Nintendo Wii grafisch worden opgewaardeerd. Dat heeft Nintendo woensdag bekendgemaakt. Game Boy Advance-spellen zullen later dit jaar beschikbaar zijn voor de Wii U.

De prijzen van de Virtual Console-spellen voor de Wii U zijn hetzelfde als voor de Nintendo Wii-versie. Wanneer gamers die al hebben gedownload en hebben overgezet naar de Wii U, dan kunnen de spellen tegen betaling van een tot anderhalve euro grafisch worden opgewaardeerd.

Om de dertigste verjaardag van de release van de eerste Nintendo-spelcomputer te vieren, maakt Nintendo tot juli elke maand een ander NES- of Super NES-spel voor dertig cent beschikbaar. De eerste game is Balloon Fight.


Klassiekers in april ook voor Wii U (Foto: Novum)

Commissie India wil nieuwe wetten seksueel geweld

Een commissie in India heeft woensdag een reeks aanbevelingen gedaan om seksueel geweld tegen vrouwen in het land tegen te gaan. Volgens de commissie moeten de bestaande wetten strikt worden nageleefd, moeten er nieuwe wetten worden geïntroduceerd en moeten rechtszaken over verkrachtingen snel worden afgehandeld. De Indiase regering richtte de commissie op naar aanleiding van de brute groepsverkrachting in een bus in december. Het slachtoffer van die verkrachting overleed uiteindelijk weken later in een ziekenhuis.

Vrouwen in India zeggen zich belegerd te voelen en passen hun hele leven aan om te voorkomen dat ze worden lastiggevallen of aangevallen. Velen gaan alleen overdag en in groepen de deur uit en nemen als ze de bus pakken scherpe voorwerpen mee om mogelijke belagers van zich af te kunnen houden.

Slachtoffers krijgen van hun familie vaak de schuld van een verkrachting. Als ze aangifte doen weigeren agenten niet zelden de zaak in behandeling te nemen of proberen ze de vrouw over te halen genoegen te nemen met een schadevergoeding van de verkrachter. Als een verkrachtingszaak al voor een rechter komt sleept deze zaak vaak jaren voort.

"Een gebrek aan goed bestuur is duidelijk de oorzaak van de huidige onveilige situatie", zei voormalig voorzitter van het Indiase hooggerechtshof J.S. Verma. De door hem geleide driekoppige commissie kreeg meer dan tachtigduizend suggesties binnen van Indiase burgers.

De commissie oppert onder meer om agenten en andere ambtenaren te straffen als ze niet optreden tegen geweld tegen vrouwen. Ook moeten er meer rechters worden aangesteld om de druk op de rechterlijke macht te verlichten en de achterstand die rechtbanken hebben weg te werken. Daarnaast moet de wet worden gemoderniseerd om ook zaken als voyeurisme, stalken en andere misdaden tegen vrouwen strafbaar te stellen. "We hopen dat het parlement de suggesties van deze commissie oppakt en ze omzet in wetgeving" aldus Verma. Premier Manmohan Singh heeft nog niet gereageerd op de aanbevelingen van de commissie.

Volgens activisten en advocaten zijn de bestaande wetten omtrent geweld tegen vrouwen archaïsch en zitten er zo veel mazen in de wetgeving dat vrouwen uiteindelijk alleen maar verder getraumatiseerd worden en daders slechts licht of helemaal niet worden bestraft.

Het grootste probleem volgens vrouwengroepen is een medisch onderzoek dat slachtoffers moeten ondergaan. Bij de zogenoemde 'tweevingertest' stopt een arts twee vingers in de vagina van een vrouw om te bepalen of ze nog een maagdenvlies heeft en of de vagina is opgerekt. Als dit laatste het geval is wordt dat gezien als bewijs dat de vrouw geregeld seks heeft en dat ze dus niet is verkracht, maar heeft ingestemd met de seks. Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd door een mannelijke arts.

"Van de tweevingertest is aangetoond dat hij onwetenschappelijk en onnodig is", zegt Kirti Singh van de vrouwenrechtenorganisatie All India Democratic Woman's Association. "Daarnaast wordt het slachtoffer verder getraumatiseerd en vernederd. Deze test moet onmiddellijk worden afgeschaft."

Anouk lam geslagen

Anouk gaat tijdelijk met een blauw oog door het leven. De zangeres heeft een nieuwe hobby, waarbij ze rake klappen moet incasseren.

"Ik heb gisteren de eerste klap op mijn oog gekregen", schrijft Anouk bij een foto van haar blauwe oog op Facebook. De zangeres, die in mei Nederland vertegenwoordigt tijdens het Eurovisie Songfestival, legt ook uit dat ze aan het kickboksen is geslagen.

Anouks fans vragen zich en masse af hoe het met haar tegenstander is. Ook grappen ze over met wie Anouk in de ring stond. "Je kunt beter een broodje eten met Badr."

Auto's op startbaan brengen luchtvaart in gevaar

Auto's op de start- en landingsbanen van Schiphol zijn een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zo leidde de auto van een vogelwacht die over het hoofd werd gezien in 2010 voor 'een riskante situatie', stelt de raad.

Een vogelwacht controleerde in december van dat jaar de Kaagbaan op vogels, ijs en sneeuw. Een verkeersleider zag de auto over het hoofd en gaf een Boeing 737 toestemming op te stijgen. Hoewel het toestel zonder problemen over de auto vloog, is deze zogeheten runway incursion volgens de raad een van de ernstigste bedreigingen van de veiligheid van de luchtvaart.

In de drie jaar voor het incident kreeg al acht keer eerder een toestel toestemming om te landen of op te stijgen terwijl er nog een vogelwacht op de baan was. Ook daarbij liep het goed af. Oorzaak zijn volgens de Onderzoeksraad de verschillende frequenties die voor de radiocommunicatie op de luchthaven worden gebruikt.

De Onderzoeksraad vindt dat Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland maatregelen moeten nemen. De procedures moeten getest worden aan Europese en VN-richtlijnen en informatie uit onderzoek moet worden gedeeld met luchtvaartbedrijven. Ook moeten verkeersleiders in het waarschuwingssysteem het aantal voertuigen op een baan kunnen zien.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) erop toeziet dat de risico's worden beheerst en dat de minister ingrijpt wanneer 'betrokken partijen daar op redelijke termijn niet in slagen'.

FOK!filmtip van de dag: Das Boot

Dagelijks worden er meerdere films uitgezonden, maar welke film is nou het bekijken waard? De FOK!film redactie voelt zich geroepen om de mede-FOK!kers te helpen met het antwoord op de bovenstaande vraag, de tip van vandaag is: Das Boot. 

Das Boot gaat over de bemanning van een Duitse onderzeeër (de U-96) die ten tijden van de Tweede Wereldoorlog, de Atlantische Oceaan overvaart op zoek naar de vijand. Je ziet het leven aan boord van de onderzeeër en de ideologische verschillen tussen de veteranen en de nieuwe bemanning en de spanningen die daarbij gepaard gaan. Als op een gegeven moment de pleuris uitbreekt heeft dat zo zijn verdere impact op de vermoeide bemanning. Das Boot is een briljante film van Duitse makelij die door zijn grimmige, claustrofobische sfeer meer dan de moeite waard is om één of meerdere keren te bekijken. Mocht je deze film nog nooit hebben gezien, dan heb je vanavond om 20:30 uur op RTL 7 de mogelijkheid om dit recht te zetten.

The Legend of Zelda: The Wind Waker wordt opgepoetst

Het avonturenspel The Legend of Zelda: The Wind Waker wordt door Nintendo opgepoetst en dit najaar uitgegeven voor Wii U. De game, die in 2003 verscheen voor Gamecube, wordt geoptimaliseerd voor HD-televisies. De game is te spelen op een televisie of op de Wii U Gamepad. Dat heeft Nintendo woensdag bekendgemaakt.

De nieuwe versie van het spel kwam tot stand toen Nintendo aan het experimenteren was met verschillende grafische stijlen voor een ander The Legend of Zelda-avontuur. De experimenten deden het Japanse gamebedrijf besluiten het oppoetsen van The Wind Waker door te zetten en uit te brengen als een officieel product.

Wanneer het compleet nieuwe Zelda-avontuur moet verschijnen, is nog niet bekend. Het is volgens de gamegigant nog veel te vroeg om daarover na te denken.


Lagere strafeis tegen ex Constanza voor kluisroof

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep negen maanden cel geëist tegen Mohammed K. De ex-vriend van Constanza Breukhoven werd in september veroordeeld tot een jaar cel en een boete van bijna drie ton voor het leegroven van de kluis van Hans Breukhoven, maar ging in beroep. Justitie had eerder twaalf maanden geëist.

Bij de inbraak, die eind 2010 plaatsvond, werden onder meer 25 horloges en waardepapieren ontvreemd. Ook verdween 68 duizend euro aan contant geld. In totaal zijn spullen en geld ter waarde van ongeveer tweeënhalf miljoen euro verdwenen.

Constanza, die twee kinderen heeft met Mohammed, werd vorig jaar ook al bestraft voor de kluisroof. Ze kreeg een gevangenisstraf van 38 dagen, die ze al uitzat in voorarrest, en een taakstraf van 240 uur. De dochter van Hans en Connie Breukhoven maakte in mei bekend dat zij en Mohammed een punt hadden gezet achter hun relatie. Connie Breukhoven heette vroeger Vanesssa, stond in de Penthouse en zong een paar niemendalletjes. 

De uitspraak in de zaak tegen Mohammed K. vindt naar verwachting over twee weken plaats.

'Kopschoppers zijn Nederlanders'

De twee jongens die worden verdacht van de zware mishandeling van een man in Eindhoven begin deze maand, zijn geen Belgen, maar Nederlanders. De ouders van de jongens van 15 en 17 zijn naar België verhuisd. Dat meldt het Eindhovens Dagblad woensdag. Een woordvoerder van de politie wil dit niet bevestigen of ontkennen.

In de krant omschrijft de advocaat van de 17-jarige jongen zijn cliënt als 'een bijzonder nette jongen' die zelf in shock verkeert over wat er is gebeurd. Volgens de raadsman heeft de jongen, zoon van een gerenommeerd zakenman, geen strafblad en is hij nooit met de politie in aanraking geweest. "Hij heeft deelgenomen aan de mishandeling, maar snapt zelf niet waarom hij het heeft gedaan", aldus de advocaat in de krant.

De jongens meldden zich dinsdag bij de politie in Eindhoven, nadat maandag de beelden van de mishandeling van 4 januari waren getoond door het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Te zien was hoe een 22-jarig slachtoffer uit Oirschot na een avondje uit op de Vestdijk schijnbaar zonder aanleiding door een groep van acht zo zwaar mishandeld wordt, dat hij buiten bewustzijn raakt. Het slachtoffer werd onder meer in zijn gezicht geschopt.

Bij de politie zijn sinds het tonen van de beelden tientallen, mogelijk honderden tips binnengekomen, meldt de politiewoordvoerder. Die worden nu onderzocht. Ook bekijkt de politie de vele berichten op sociale media over de mishandeling.

Op internet circuleert een foto van een groep jongens die eerder op de avond gemaakt zou zijn en waarop vrijwel alle verdachten zichtbaar zouden zijn. Ook de namen van de jongens worden daarbij genoemd. De politiezegsman laat weten bekend te zijn met de foto en deze mee te nemen in het onderzoek.

Limburger komt om bij val in trappenhuis

Een 56-jarige medewerker van een bedrijf in Haelen is woensdag om het leven gekomen toen hij van de derde etage in het trappenhuis van het Limburgse bedrijf naar beneden viel. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd, meldt de politie. Wel is zeker dat geen sprake is van een misdrijf.

De man uit Reuver werd direct na de val gereanimeerd door collega's, maar overleed ter plaatse. De Inspectie SZW doet onderzoek naar het ongeluk bij het bedrijf aan de Roermondseweg.

Straf voor ex-wethouder om sjoemelen met wachtgeld

Een oud-wethouder van de gemeente Driebergen-Rijsenburg gaat een taakstraf van honderd uur uitvoeren omdat hij inkomsten heeft verzwegen, waardoor hij te veel wachtgeld kreeg. De ex-wethouder is akkoord gegaan met dit voorstel van het Openbaar Ministerie.

De man, VVD'er Stan Klijnhout, was tot 2006 wethouder in de gemeente, die in 2006 opging in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast werkte hij zestien uur per week als directeur van het Marechausseemuseum.

Nadat zijn functie als wethouder tot een einde kwam, ontving Klijnhout wachtgeld. In mei 2006 werd het aantal uren dat hij als museumdirecteur actief zou zijn, met terugwerkende kracht per 1 januari 2006 uitgebreid van zestien naar 38 uur.

De extra inkomsten die hieruit voortvloeiden, heeft de museumdirecteur niet uit zichzelf opgegeven. Daardoor werd in de bepaling van de hoogte van zijn wachtgeld hier geen rekening mee gehouden. Zodoende ontving hij van 1 januari 2006 tot 13 september 2009 te veel wachtgeld.

De ex-wethouder heeft het te veel ontvangen wachtgeld inclusief rente inmiddels terugbetaald. Ook heeft Klijnhout zich teruggetrokken uit de politiek; in oktober trad hij per direct terug als raadslid van de gemeente Utrechte Heuvelrug vanwege de affaire.

Mede omdat Klijnhout het geld heeft terugbetaald en uit de politiek is gestapt, vond het OM een taakstraf voldoende straf voor de oud-wethouder.

Pussy Riot heeft geen spijt

De twee gedetineerde leden van de Russische feministische punkband Pussy Riot hebben geen spijt van hun protest tegen president Vladimir Poetin. Vanwege een punkoptreden in een kathedraal in Moskou zitten ze de komende twee jaar in een strafkamp.

Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina vertelden woensdag in een interview met de onafhankelijke krant Novaja Gazeta over de zware omstandigheden waaronder ze gevangen worden gehouden. Ze zeiden geen genade van de autoriteiten te verwachten.

Tolokonnikova zei dat ze het vooral mist om te lezen. Ze leest de bijbel en filosofieboeken, maar vertelde in het interview dat daar door de omstandigheden in de gevangenis weinig gelegenheid voor is. Alechina, die haar straf in een ander strafkamp uitzit, klaagde over de systematische mensenrechtenschendingen door de leiding van het kamp.

Uitbraak norovirus in ziekenhuis Alkmaar

Het Medisch Centrum Alkmaar kampt met een uitbraak van een virus, vermoedelijk het norovirus. Het virus waart rond op de verpleegafdeling geriatrie, waar veertien patiënten en vijf personeelsleden maagdarmklachten hebben. Van vier patiënten is daarnaast zeker dat ze in contact zijn geweest met besmette mensen, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag.

Omdat vrijwel alle patiënten van de verpleegafdeling besmet zijn, is de hele afdeling geïsoleerd om verdere verspreiding te voorkomen. Van een opnamestop is geen sprake, nieuwe patiënten worden elders ondergebracht.

Het virus is volgens het ziekenhuis niet gevaarlijk, maar wel heel besmettelijk. De symptomen zijn misselijkheid, heftig braken, diarree en buikkrampen. De incubatietijd is 24 tot 72 uur, klachten verdwijnen binnen drie dagen. Medicijnen zijn er niet voor. Besmette mensen moeten het uitzieken.

NAC neemt afscheid van Lasnik

NAC Breda heeft afscheid genomen van Andreas Lasnik. De Oostenrijkse middenvelder kwam sinds zijn komst naar Breda in 2011 nauwelijks aan spelen toe. Beide partijen besloten woensdag een punt te zetten achter de samenwerking. Lasnik speelde eerder in eigen land voor SV Ried en Austria Wien, de Duitse club Alemannia Aachen en Willem II.

Met de Tilburgers degradeerde hij weliswaar uit de eredivisie, maar met negen doelpunten en tien assists wekte de Oostenrijker toch de interesse van NAC. Dit seizoen kwam Lasnik slechts zes keer in actie voor de club uit Breda.

'Adele noemt zoon Angelo'

Adele heeft haar zoon naar verluidt de naam Angelo gegeven. De 24-jarige zangeres beviel in oktober van haar eerste kind, maar deed tot nu toe geheimzinnig over de naam van het jongetje. Adele is gespot met een ketting met de naam Angelo.

"Ze wilde het geheim houden, maar het moet toch een keer uitkomen", zegt een bron tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Een ketting met Angelo bevestigt niet alleen de roddels, het lijkt erop alsof het haar niet meer uitmaakt dat mensen het weten."

Vorige week werd Adele nog gevraagd naar de naam van haar zoon, maar toen hield ze haar lippen stijf op elkaar. De zangeres vertelde toen dat zij en haar verloofde Simon Konecki hun spruit 'kleine pinda' noemen.

Adele is enige tijd uit de spotlights gebleven, maar nam vorige week een Golden Globe in ontvangst. Woensdag maakte de organisatie van de Oscars bekend dat ze optreedt tijdens de uitreiking van filmprijzen, 24 februari. Adele maakt met Skyfall, het nummer van de gelijknamige Bondfilm, kans op de prijs in de categorie beste filmlied.

Temple Run 2 meest gedownload in Nederland

Het behendigheidsspel Temple Run 2 is het meest gedownloade spel van Nederland voor de iPhone en iPad. In de downloadtoptien van gratis spellen weet het spel onder meer de puzzelgame Angry Birds Rio en het actiespel Running Dead achter zich te houden. Dat blijkt woensdag uit gegevens vrijgegeven door Apple.

Hoeveel het spel heeft opgeleverd is niet bekend. Temple Run 2 is sinds eind vorige week twintig miljoen keer gedownload. Desondanks staat het spel woensdagmiddag eenentwintigste in de lijst met games met de grootste omzet.

De lijst voor betaalde apps is in de derde week nagenoeg niet veranderd. Het virtuele huisdier Pou staat nog altijd op de eerste plaats, gevolgd door spellen als Angry Birds Star Wars, Bad Piggies en het bouwspel Minecraft: Pocket Edition.

De volledige top tien voor gratis iPhone-apps ziet er als volgt uit:
01. Temple Run 2
02. Angry Birds Rio
03. Card to Phone: Magic Trick
04. Running Dead
05. Wie ben ik?
06. Runtastic Squats Pro
07. Nu.nl
08. Candy Crush Saga
09. Google Maps
10. Youtube

De volledige top tien voor gratis iPad-apps ziet er als volgt uit:
01. Temple Run 2
02. Angry Birds Rio HD
03. Wie ben ik? HD
04. Candy Crush Saga
05. Youtube
06. Retro Game Pack Deluxe
07. Galgje
08. Running Dead
09. App van de Dag HD
10. Buienradar HD


Temple Run 2 meest gedownload in Nederland 

Nieuwe Mario-game in de maak voor Wii U

Nintendo werkt aan een nieuwe Mario-game voor de Wii U. Dat heeft het Japanse gamebedrijf woensdagmiddag bekendgemaakt. Topman Satoru Iwata liet in een presentatie weten dat het om een 3D-game gaat, waarmee het nieuwe Mario-avontuur zich onderscheidt van het reeds verkrijgbare New Super Mario Bros U.

De nieuwe game, die nog geen officiële naam heeft, wordt gemaakt door de gamestudio die verantwoordelijk is voor Super Mario Galaxy voor de Wii. Super Mario Galaxy en diens opvolger zijn wereldwijd grofweg achttien miljoen keer verkocht.

Behalve aan de nieuwe Mario-game werkt Nintendo aan nog een paar spellen. Zo zijn ook een nieuwe Mario Kart-racegame en het vechtspel Super Smash Bros in de maak. Het Japanse gamebedrijf wil de eerste beelden van de nieuwe spellen in juni tonen.


Nieuwe Mario-game in de maak voor Wii U 

Noodlanding Ryanair in Genua

Een toestel van Ryanair heeft woensdag een noodlanding moeten maken op het vliegveld van Genua in Italië. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Het vliegtuig was onderweg van het Spaanse Valencia naar het Italiaanse Bergamo. Aan boord waren 93 passagiers. Hulpdiensten stonden paraat. Ryanair heeft nog niets gezegd over de oorzaak van het incident.

Vliegtuigen van Ryanair moesten de afgelopen tijd een aantal keer een voorzorgslanding maken, omdat ze te weinig brandstof aan boord hadden. De Ierse prijsvechter vliegt in Nederland vanaf Eindhoven, Maastricht en Eelde.

Ryanair moet noodlanding maken in Genua
Ryanair moet noodlanding maken in Genua (Foto: ANP)

Voetballer van Peru blijkt Ecuadoraan

Een voetballer van het Peruaanse team op het Zuid-Amerikaans kampioenschap onder twintig jaar is uit het toernooi gehaald. De speler deed mee onder een valse identiteit. Hij bleek niet Max Barrios uit Peru te zijn, maar Juan Espinosa uit Ecuador.

De voetbalbond van Ecuador heeft met verbazing gereageerd op het nieuws. Een woordvoerder laat weten dat de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol is gevraagd de zaak te onderzoeken.

Overigens is zowel Peru als Ecuador nog in de race voor de titel. Het toernooi in Argentinië duurt tot en met 3 februari.

'Het moet afgelopen zijn met katten'

Katten zijn moorddadige roofdieren en vormen een gevaar voor inheemse diersoorten van Nieuw-Zeeland. Eigenaars moeten daarom hun kat binnen houden en na het overlijden geen nieuwe meer aanschaffen. Dit advies geeft de econoom Gareth Morgan met zijn campagne Cats to Go. Maak dit je laatste kat, houdt hij kattenhouders voor.

Kattenliefhebbers in Nieuw-Zeeland zijn geschokt. Katten zijn een natuurlijk middel tegen muizen en ratten en een goed gevoede en verzorgde kat doodt geen vogeltjes. Deze argumenten brachten de liefhebbers woensdag in Nieuw-Zeelandse media naar voren. Morgan stelt dat er al negen inheemse vogelsoorten door katten zijn uitgeroeid en dat 33 andere bedreigde soorten ten prooi aan katten dreigen te vallen.

'Het moet afgelopen zijn met katten'
'Het moet afgelopen zijn met katten' (Foto: ANP)

Gordon werkt aan eigen comedyserie

Gordon wil zijn eigen comedyserie op de buis brengen. De zanger en presentator werkt momenteel aan het project dat zich nu nog in 'heel erg in de beginfase' bevindt.

"Het is heel, heel erg in het begin", bevestigt de woordvoerder van Gordon woensdag. Het is de bedoeling dat de zanger zelf gaat spelen in de serie. Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor de teksten.

Meer details over het project worden binnenkort naar buiten gebracht.

[AC] Ethiopische doelman twee duels geschorst

Ethiopië zal het tijdens de resterende groepswedstrijden op de African Cup of Nations moeten stellen zonder doelman Jemal Tassew. De keeper kreeg maandag in de wedstrijd tegen Zambia (1-1 gelijkspel) de rode kaart na een wilde charge op een doorgebroken speler.

De Afrikaanse voetbalbond heeft Tassew naar aanleiding daarvan voor twee duels geschorst. Daardoor kan Ethiopië tegen Burkina Faso en Nigeria niet beschikken over de doelman. Tassew raakte tijdens zijn wilde actie geblesseerd. Hij werd met een knieblessure per brancard van het veld afgevoerd. Het is daardoor niet zeker of de keeper later in het toernooi nog in actie kan kome, mits Ethiopië de groepsfase overleefd.

[Upd] Ajax verwelkomt ook Servisch talent (18)

Ajax heeft na Vaclav Cerny vandaag ook het Servische talent Dejan Meleg weten te strikken. De 18-jarige Meleg tekent bij de huidig landskampioen een contact tot de zomer van 2016. Naar verwachting sluit hij eerst aan bij Jong Ajax.

Meleg stapt per direct over van Vojvodina Novi Sad. Ajax zal de transfer wereldkundig maken wanneer de laatste formaliteiten voor de overgang definitief zijn afgerond. De technische leiding van de Amsterdammers omschrijft Meleg als een groot talent.

Ajax is al ongeveer een jaar bezig om de jonge Servische middenvelder te strikken. De ploeg bereikte echter steeds geen overeenstemming met de club of zaakwaarnemer van Meleg.

Update 15.08 uur

Via de officiële clubsite bevestigt Ajax de aanstaande transfer van de achttienjarige Serviër, die tijdens een proefperiode in april 2012 indruk maakte op trainingscomplex De Toekomst. Na een stugge onderhandelingsperiode werd dinsdag een akkoord bereikt met Vojvodina Novi Sad.

Abidal laat zich opnemen in ziekenhuis

Eric Abidal is op eigen verzoek opgenomen in het ziekenhuis. De Fransman wil zeker weten of de lever die hij vorig jaar kreeg, nog in orde is. De verdediger van FC Barcelona onderging vorig jaar een levertransplantatie.

"Eric blijft 3 tot 4 dagen in het ziekenhuis van Barcelona voor onderzoek naar de ontwikkeling van de transplantatie die hij vorig jaar april heeft gehad", zo liet de club in een verklaring weten. Barcelona vraagt fans en media om Abidal zoveel mogelijk met rust te laten.

Twee jaar geleden werd bij de Fransman een tumor op zijn lever ontdekt. Na een operatie bleken de problemen nog niet voorbij. Vorig jaar kreeg Abidal van een neef, die donor wilde zijn, een nieuwe lever. Abidal hervatte in oktober weer de training, maar tot een rentree is het nog steeds niet gekomen.

[AO] Federer kijkt uit naar partij tegen Murray

In de halve finales van de Australian Open zal Roger Federer het opnemen tegen Andy Murray. Behalve de tennisfans, kijkt ook Federer zelf uit naar het duel tegen de Schot.

"Ik kijk uit naar de wedstrijd", liet Federer weten na de zwaarbevochten zege op Jo-Wilfried Tsonga. "Hij kende vorig jaar een fantastisch seizoen, met de gouden olympische medaille als bekroning."

"Hij is een fantastische jongen en speler. Hopelijk wordt het weer een geweldige partij", vervolgde Federer. Eerst zal de Zwitser moeten herstellen van zijn zware partij tegen Tsonga, die 3,5 uur in beslag nam. "Ik ben jong, dus ik herstel snel", liet de 31-jarige Federer met een knipoog weten.

Ray Liotta speelt met poppen

Ray Liotta gaat de cast van The Muppets 2 versterken, heeft Het tijdschrift Variety gemeld. Het is niet de eerste keer dat de acteur, bekend om zijn duistere rollen, in een Muppet-film verschijnt; hij had eerder een cameo in Muppets from Space.

Liotta zal verschijnen naast Tina Fey en Ricky Gervais. Zijn rol wordt waarschijnlijk een stuk substantiëler dan de cameo uit de eerdergenoemde film uit 1999. 

Onlangs werd ook al bekend dat Liotta een rol zal hebben in Sin City: A Dame To Kill For. Een film die meer in de richting van zijn eerdere werk gaat, alhoewel hij geen onbekende is met het fenomeen comedy: eerder speelde de acteur in Operation Dumbo Drop en Wild Hogs.

Liotta in Muppets From Space
Liotta in Muppets From Space

Bradley Cooper wil Lance Armstrong spelen

Lance Armstrong. De man is nog niet dood, maar heeft blijkbaar genoeg materiaal geleverd voor een film gebaseerd op zijn carriëre en bedrog. Werd onlangs al bekend dat J.J. Abrams deze wil gaan maken, nu heeft zich ook een potentiële hoofdrolspeler gemeld: Bradley Cooper.

De acteur verklaarde voor de BBC dat hij dolgraag in de rol van de gevallen wielrenner zou kruipen. "Ik vind hem fascinerend, hij is een fascinerend personage. Ik kan me herinneren dat Matt Damon in een biopic van hem zou spelen. Toen dacht ik: dat zou een fantastisch personage zijn om te vertolken."

Cooper maakt op dit moment furore met zijn hoofdrol in The Silver Linings Playbook, waarvoor hij al een oscarnominatie op zak heeft. Ook zijn werk in The Place Beyond the Pines, die hier op 4 april in de bioscopen verschijnt, wordt bejubeld door critici. 

Cooper is alvast aan het trainen geslagen
Cooper is alvast aan het trainen geslagen

'Fietspaden dit jaar beter geveegd'

Het heeft even geduurd, maar de Fietsersbond zegt een flinke vooruitgang te zien in de gladheidsbestrijding op fietsroutes. De meeste gemeenten bestrijden glibberige fietspaden dit jaar redelijk tot goed, meldt de bond woensdag.

De bond zegt een goed beeld te hebben door een eigen meldpunt, klachten op sociale media en de 150 eigen afdelingen in het land. Gemeenten hebben de hoofdfietsroutes in kaart gebracht en behandeld. Ook wordt preventief gestrooid en bij sneeuwval wordt geveegd en geborsteld. Verder worden inwoners via gemeentewebsites en Twitter geïnformeerd over strooiroutes en de tijden waarop wordt gestrooid.

Drie jaar geleden begon de bond een campagne tegen de gladheid op fietspaden. Toen was de situatie volgens de bond een stuk slechter. Maar nu is het volgens directeur Hugo van der Steenhoven ook nog niet perfect. "Op sommige fietsroutes wordt de gladheid pas na de spits bestreden. Ook wordt sneeuw en prut nog vaak van de autobaan op fietsstroken geschoven", schrijft hij in een verklaring. Voor fietsers rest dan de keus uit te wijken of door de sneeuw te ploeteren. Ook worden doorsteekjes volgens de directeur nogal eens vergeten.

De directeur benadrukt dat in de ochtendspits meer fietsers op pad zijn dan automobilisten. "Iedere week met winterse gladheid leidt tot minstens duizend fietsers op de eerste hulp afdelingen van ziekenhuizen. Bij automobilisten is er in nagenoeg alle gevallen slechts sprake van blikschade."

Gemeenten die het bovengemiddeld goed doen zijn volgens de Fietsersbond onder meer voor Haarlem, Leusden, Bloemendaal, Eindhoven, Zaanstad, Maastricht en Papendrecht. De gemeenten Utrecht, Hoorn, Arnhem en Deventer hadden een slechte reputatie opgebouwd, maar dat hebben ze volgens de bond dit jaar goedgemaakt. Over Den Haag, Leiden, Amersfoort en Groningen kwamen veel klachten binnen.

Noorse tunnel dicht door 'kaasbrand'

Een tunnel in het noorden van Noorwegen blijft nog zeker twee weken gesloten na een grote brand waarbij een vrachtlading met 27.000 kilo 'brunost', een soort Noorse kaas, in vlammen opging. Dat heeft Geir Jørgensen van de Noorse verkeersdienst gezegd.

De bestuurder van de vrachtwagen kwam met de schrik vrij en er reden verder geen andere auto's in de tunnel op het moment van het ongeluk.

Door de gassen die vrijkwamen van de smeltende bruine massa had de brandweer de grootste moeite het vuur te doven. Pas na vier dagen kon het sein brand meester worden gegeven.

Brunost is een soort geitenkaas met een karamelachtige smaak die wordt gemaakt van de wei die na kaasproductie overblijft.

Biglia terug bij Anderlecht na absentie

De Argentijnse middenvelder Lucas Biglia heeft zich woensdag weer bij trainer John van den Brom van Anderlecht gemeld. De aanvoerder van Paars-Wit bleef zonder opgaaf van reden weg bij het trainingskamp van de Belgische topclub in Turkije. Biglia vertelde Van den Brom woensdagochtend dat hij ziek was en daarom langer in Argentinië bleef.

De Nederlandse coach heeft zijn 26-jarige captain weer in genade aangenomen. Biglia, die graag de overstap wil maken naar een Europese topclub, moet bij Anderlecht de concurrentie aangaan met Demy de Zeeuw. De voormalig international maakt het seizoen op huurbasis af in Brussel. De Zeeuw kwam bij Spartak Moskou weinig meer aan spelen toe.

Topschutter Michu langer bij Swansea City

Swansea City heeft spits Michu langer aan zich gebonden. De 26-jarige Spanjaard zette woensdag zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2016. Michu maakt een grote indruk in zijn eerste jaar bij de club uit Wales. Hij heeft inmiddels dertien keer het doelgetroffen in de Premier League. 

Swansea City betaalde afgelopen zomer 2,5 miljoen euro aan Rayo Vallecano voor de overname van Michu. De Spanjaard, die volgende maand zijn debuut kan maken in de nationale ploeg, vestigde met zijn doelpunten de aandacht op zich. "Ik heb de geruchten over interesse van andere clubs gelezen, maar die boeien me niet. Ik leef in een droom hier bij Swansea", zei Michu woensdag nadat hij zijn contract met één jaar had verlengd.

David Fincher gevraagd voor Gone Girl

David Fincher overweegt de regie van de boekverfilming Gone Girl ter hand te nemen. De film wordt onder anderen geproduceerd door Reese Witherspoon, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Gone Girl zou het eerste filmproject van Fincher zijn sinds The Girl with the Dragon Tattoo uit 2011.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Flynn, die ook het scenario schrijft. Het verhaal gaat over een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van zijn vrouw. Hij gedraagt zich verdacht, maar uit het dagboek van zijn vrouw blijkt dat ze een complex eigen leven heeft.

De 50-jarige Fincher was lange tijd als regisseur verbonden aan de film Cleopatra met Angelina Jolie in de hoofdrol. De Amerikaanse regisseur, bekend van films als The Social Network en Fight Club, stapte vorig jaar om onbekende redenen uit het project en heeft nu zijn handen vrij.


David Fincher gevraagd voor Gone Girl (Foto: Novum)

Sega genoemd als koper Warhammer 40K

Sega wordt genoemd als een van de bedrijven die dinsdagnacht hun slag hebben geslagen bij de veiling van failliete concurrent THQ. Volgens de Britse website Eurogamer zou Sega de nieuwe eigenaar kunnen zijn van gamestudio Relic Entertainment en de gamereeks Warhammer 40K.

Naast Sega worden ook andere gamebedrijven in verband gebracht met de veiling. Zo zou uitgever Ubisoft het winnende bod hebben uitgebracht op het rollenspel South Park: The Stick of Truth. Koch Media zou gamestudio Volition hebben opgekocht, en daarmee wellicht ook de gamereeksen Saint's Row en Red Faction.

Niet over alle gamereeksen van THQ, dat eind vorig jaar faillissement aanvroeg, wordt bericht. Het lot van onder meer de worstelreeks WWE, het schietspel Metro: Last Light en de Darksiders-reeks is nog onduidelijk. Naar verluidt wordt woensdagavond meer informatie over de verkoop bekendgemaakt.


Sega genoemd als koper Warhammer 40K 

Koeman analyseert: "Er ontbreekt iets in topduels"

Nu de grootste teleurstelling over de 3-0 nederlaag tegen Ajax gezonken is, acht Ronald Koeman de tijd rijp om het duel grondig te analyseren. De ervaren trainer van Feyenoord doet dit in gesprek met Voetbal International.

"Ik heb nog steeds het gevoel dat we nooit kansloos zijn geweest", blikt hij terug. "Anders dan uit tegen FC Twente, geloofde ik bij een 2-0 achterstand nog in een resultaat. Ook bij 3-0, toen we een penalty kregen. Als je die maakt, kun je met elf tegen tien misschien nog wat uitrichten. Maar zelfs die strafschop ging er niet in, terwijl Lex Immers eerder ook al een grote kans op de 1-1 had gemist."

"Als je dan zelf fouten maakt en doelpunten weggeeft, wordt het een moeilijk verhaal", doceert Koeman. "Wij hebben drie keer uit gespeeld tegen topclubs en zowel bij PSV, FC Twente als Ajax verloren met 3-0. Dat is geen toeval meer. Als je die duels analyseert, zijn we nergens weggespeeld, maar blijkbaar ontbreekt er wel iets. Zulke wedstrijden gaan om momenten. Dan moet je óf scoren, óf geen fouten maken. Als je dat laatste wél doet en het eerst niet, heeft het weinig zin te wijzen op veldspel of balbezit."

Volgens Koeman miste zijn ploeg de absolute scherpte. "Je moet als ploeg top zijn om topduels te kunnen winnen. Dat waren wij niet. Neem de vergelijking Viktor Fischer/Jean-Paul Boëtius. De laatste speelde misschien wel beter, maar Fischer maakt twee goals en is beslissend. Dát is waar het uiteindelijk om gaat."

[AO] Federer knokt zich langs Tsonga

Roger Federer heeft zich na een zwaar bevochten duel geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. De Zwitserse nummer twee van de plaatsingslijst versloeg na ruim drieënhalf uur de  zevende geplaatste Jo-Wilfried Tsonga. Het werd 7-6 (4), 4-6, 7-6 (4), 3-6 en 6-3. 

Federer kreeg voor het eerst dit toernooi een break te verwerken. Hij pakte echter ook zelf een break, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Hierin was de Zwitser de sterkste. Tsonga brak in de zevende game van de tweede set en gaf die voorsprong niet meer weg. De derde set ging met dezelfde uitslag als de eerste set naar Federer. In het vierde bedrijf was Tsonga met 6-3 de sterkte. In de beslissende vijfde set maakte Federer het verschil. De viervoudig winnaar in Melbourne zag Tsonga meer fouten maken en op zijn benutte zijn vijfde matchpoint om bij de laatste vier te komen.

Het is de tiende keer op rij dat Federer de halve finale heeft gehaald in Melbourne. In die ronde  treft hij de Schot Andy Murray die eenvoudig afrekende met de Fransman Jeremy Chardy. 

Dwayne Johnson werkt aan film over teddybeer

Dwayne Johnson wil een film maken over een teddybeer die heldendaden verricht. De acteur gaat met het filmproject aan de slag als producent en overweegt ook een rol te spelen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De werktitel van het filmproject is simpelweg Teddy Bear.

De film is gebaseerd op een tekening waarop een kleine teddybeer bewapend met een zwaard een slapend meisje beschermt tegen een draak. Onder de illustratie staat de tekst 'Teddyberen beschermen sinds 1902 onschuldige kinderen tegen monsters onder hun bedden'.

Hiram Garcia, een voormalig assistent van Johnson, stuitte op de tekening van Alex Panagopoulos, een Griekse it'er die in zijn vrije tijd fantasytekeningen maakt. Hij bracht de tekening onder aandacht van Johnson.

De worstelaar en actieheld is bekend van films als Fast Five en The Scorpion King. Hij zoekt momenteel naar een geschikte scenarist voor zijn film over onoverwinnelijke teddyberen.


Dwayne Johnson werkt aan film over teddybeer (Foto: Novum)

Overtoom bevestigt: "Transfer naar AZ gaat goed komen"

De overgang van Willie Overtoom naar AZ is op een haar na rond. Slechts details scheiden de middenvelder van een terugkeer naar Alkmaar.

Heracles Almelo heeft zich inmiddels kunnen vinden in een aanbod van AZ. Dat bevestigde voorzitter van de Heraclieden Jan Smit tegenover Voetbal International. Over de voorwaarden van de transfer worden geen mededelingen gedaan.

Ook Overtoom zelf bevestigde tegenover hetzelfde medium dat een overgang aanstaande is. "Dinsdag hebben we een goed gesprek gehad en het is op een paar dingen rond", aldus de international van Kameroen. "We zijn het nog niet eens over een paar kleine dingen, zoals de contractduur en de inhoud daarvan, maar dat gaat goed komen."

Over zijn beweegredenen is Overtoom duidelijk: "Ik merkte gewoon dat AZ mij heel graag wilde hebben en ik heb er een goed gevoel bij."

'Vervang Dijsselbloem als minister'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kan beter vervangen worden als bewindsman. Dijsselbloem kan een functie als minister en voorzitter van de eurogroep niet combineren volgens 65 procent van de deelnemers aan een peiling op fok.nl.

De Nederlandse bewindsman werd maandag gekozen tot voorzitter van het belangrijkste financiële overleg in Europa. Velen zijn bang dat hij het Nederlandse belang als voorzitter van het overleg niet goed kan behartigen. Slechts een kwart van de respondenten denkt dat de twee functies te combineren zijn.

Onder de 65 procent die de functies onverenigbaar vindt, zit 15 procent die wel iets ziet in het aanstellen van een extra staatssecretaris terwijl 50 procent een nieuwe minister de beste optie vindt. Er deden ruim 1700 deelnemers aan de peiling mee.

PVV
Volgens de PVV kan Dijsselbloem niet langer het Nederlandse belang dienen nu hij voorzitter is geworden van de eurogroep, het overlegorgaan van de eurolanden. De motie van wantrouwen van de PVV tegen de minister werd dinsdag in de Tweede Kamer verworpen.

Timmermans wil Britten bij EU houden

Nederland wil Groot-Brittannië graag binnen de Europese Unie houden. "Want de EU hervorm je van binnenuit, niet door weg te lopen". Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag weten in een reactie op de speech van de Britse premier David Cameron.

Cameron kondigde aan dat de inwoners van Groot-Brittannië mogen stemmen over de vraag of het land uit de Europese Unie moet stappen. Timmermans noemt het referendum een 'Britse aangelegenheid'. Voor Nederland is het in elk geval niet aan de orde, zegt hij. In een reactie op de speech pleitten de PVV en SP ervoor dat Nederland ook een referendum organiseert.

"In Nederland, bij alle terechte kritiek die er is op het functioneren van de EU, staat het lidmaatschap niet of nauwelijks ter discussie, zoals ook uit de uitslag van de recente parlementsverkiezingen blijkt", stelt Timmermans. Hij wil samen met de Europese partners werken aan een betere EU.

Timmermans is het eens met Cameron dat de EU moet worden hervormd. De 'weeffouten' in de euro moeten worden gerepareerd, de lidstaten moeten noodzakelijke hervormingen doorvoeren en 'Brussel' moet zelf de broekriem aanhalen en veel efficiënter gaan werken. "Op bijna al deze punten zijn het VK en Nederland bondgenoten. Daarom willen wij ook graag de Britten aan boord houden in de EU."

Timmermans hoopt dat de Britse regering mee wil doen aan het hervormen van de EU. "Een hervormde, meer democratische, meer efficiënte en economisch sterkere EU is het beste recept om alle Europese burgers te overtuigen van nut en noodzaak van dit in onze geschiedenis unieke vredesproject."

NK marathon op natuurijs vrijdag in Elburg

Het NK marathon op natuurijs wordt vrijdag verreden in het Gelderse Elburg, op het Veluwemeer. De KNSB gaf woensdag groen licht na een inspectie van het ijs, meldt de gemeente. Het is het vijfde jaar op rij dat er gestreden kan worden om de nationale titel op natuurijs, een record.

De laatste vier NK's werden georganiseerd op de Oostvaardersplassen, het Zuidlaardermeer, Belterwiede en de Rietplas. Op de Rietplas toonde Jorrit Bergsma zich vorig jaar de sterkste.

De mannen rijden honderd kilometer. Voor de vrouwen wordt de finish na zeventig kilometer getrokken. Na het NK vertrekt het schaatspeloton naar Oostenrijk, waar maandag de Grand Prix op de Weissensee wordt verreden.

Kuijt: "Geduld kennen ze niet in Turkije"

Dirk Kuijt kreeg er maandag een stadgenoot bij in de persoon van Wesley Sneijder. De aanvaller van Oranje waarschuwt de Utrechter voor enkele valkuilen. De supporters van Galatasaray onthaalden Sneijder maandag als de verlosser van het vliegveld van Istanbul.

Typisch Turkije, meent Kuijt. "Als Turken iets willen, willen ze het ook metéén. Geduld zit niet in hun systeem. Wesley hebben ze als een god binnengehaald en nu gaan ze eisen dat hij ook meteen zo presteert", zegt Kuijt tegen Algemeen Dagblad.

De oud-Feyenoorder speelt sinds dit seizoen bij rivaal Fenerbahçe. Ook Kuijt werd door zo'n tienduizend fans welkom geheten, maar de aanvaller stelt dat zijn overgang met minder hectiek gepaard ging. Reden hiervoor was dat hij aan het begin van de zomer zijn transfer maakte.

"Zelfs nog voor het EK begon. Daardoor kon ik rustig op vakantie, de verhuizing regelen en een voorbereiding draaien zonder gedoe aan mijn hoofd. Ik weet zeker dat mijn goede start daarop is terug te voeren. Ik maakte zes goals in de eerste zeven wedstrijden, waaronder één tegen Galatasaray. Dan kom je heerlijk binnen."

Amateurvoetbal opnieuw volledig afgelast

De KNVB heeft vanwege de weersomstandigheden alle wedstrijden in het amateurvoetbal voor komend weekeinde afgelast. Dat heeft de voetbalbond woensdag bekend gemaakt. "De afgelasting geldt voor alle districten en landelijke competities veldvoetbal, inclusief de Topklasse Zaterdag en Topklasse Zondag", aldus de KNVB.

De competities van de B-junioren Eredivisie en Women BeNeleague gaan vooralsnog wel door. Deze competities vallen onder een andere afgelastingsregeling. Afgelopen weekeinde lag vanwege de weersomstandigheden ook het amateurvoetbal eruit. Ook enkele wedstrijden in de Jupiler League gingen niet door.

Voor in het betaalde voetbal zijn er op dit moment nog geen wedstrijden uit het programma gehaald. In de Eredivisie staan onder andere  de toppers tussen Feyenoord en koploper Twente en Vitesse en Ajax op het programma. Het stadion van Vitesse is voorzien van een dak dat volledig dicht kan.

'Marc Dutroux is slachtoffer'

Marc Dutroux is een slachtoffer, en daarmee dient rekening gehouden te worden. Desondanks zou hij zeker niet vrijgelaten moeten worden, want hij is nog steeds een gevaar. Dat zegt tenminste Dutroux' lijfarts Michel Matagne.

Matagne wijst erop dat Dutroux in zijn jeugd ernstig mishandeld is door zijn ouders. Zij sloegen hem met bamboestokken, hingen hem ondersteboven van een brug, sloten hem op en vernederden hem. "Ik heb tien assisenprocessen meegemaakt en nooit zag ik een jongen met zoveel verzachtende omstandigheden," zegt Matagne.

Daaraan heeft Dutroux ernstige angstcomplexen overgehouden. Zo vertelt Matagne dat Dutroux zo'n angst heeft voor het donker, dat hij het al in z'n broek doet wanneer hij een blinddoek om moet als hij naar een andere gevangenis verplaatst wordt. Ook stress heeft z'n uitwerking op zijn darmen.

Matagne pleit er daarom voor om het zeer strenge gevangenisregime van de beruchte pedofiel en moordenaar te matigen. Dutroux zit grotendeels in isolatie. "Soms belt hij me 's avonds en ben ik de eerste persoon met wie hij die dag een woord wisselt." vertelt Matagne, die zo'n drie keer per week met Dutroux belt.

Ook aan medische hulp zou het Dutroux ontbreken. Toen hij last kreeg van spontane breuken in de rug, met voortdurende hevige rugpijn als gevolg, duurde het een half jaar voordat er röntgenfoto's gemaakt mochten worden. Aan de oefeningen die hij van de fysiotherapeut moet doen, komt hij echter nooit aan toe, doordat hij vanwege de strenge regels niet naar de sportzaal kan.

Desondanks vindt Matagne wel dat Dutroux niet vrijgelaten moet worden. Dutroux verschijnt op 4 februari voor de rechter om z'n vrijheid te bepleiten, maar daar is hij volgens Matagne nog niet klaar voor: "Hij is zich niet bewust van de zwaarheid van zijn feiten. Dus bestaat het risico dat hij herbegint."

Excelsior laat Alberg naar Turkije gaan

Roland Alberg vertrekt met onmiddellijke ingang bij Excelsior. De 22-jarige middenvelder heeft een contract getekend bij het Turkse Sanica Boru Elazigspor, laat de Rotterdamse eerstedivisionist woensdag weten. De Noord-Hollander was bezig aan zijn tweede seizoen bij Excelsior, maar kon niet meer rekenen op een basisplaats.

De voormalige jeugdspeler van AZ wordt in Turkije ploeggenoot van Marvin Zeegelaar, die eerder onder meer voor Ajax en Excelsior speelde. Elazigspor staat zestiende in de Turkse competitie.

Emmense (56) valt bejaarde ex aan met mes

Een 56-jarige vrouw uit Emmen is dinsdag aangehouden omdat ze haar 73-jarige ex-man met een mes te lijf was gegaan. De man raakte gewond aan zijn hand en heeft aangifte tegen de vrouw gedaan.

De twee hadden ruzie gekregen in de woning van de vrouw in de wijk Emmerhout in de Drentse plaats. De vrouw pakte daarbij een mes en zwaaide ermee om zich heen. Het slachtoffer was zelf naar het ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat twee pezen van zijn hand waren doorgesneden. De vrouw wordt woensdag verhoord.

Málaga huurt Lugano van Paris Saint-Germain

Málaga heeft de rest van het seizoen de beschikking over Diego Lugano. De 32-jarige verdediger komt op huurbasis over van Paris Saint-Germain. In de Franse hoofdstad kwam Lugano niet aan spelen toe. Hij werd in de zomer van 2011 overgenomen van Fenerbahçe, maar kwam dit seizoen nog niet een keer in actie.

De 76-voudig international van Uruguay staat nog tot medio volgend jaar onder contract bij Paris Saint-Germain. "Hij krijgt in Spanje meer speeltijd", liet PSG-trainer Carlo Ancelotti weten. Het is niet duidelijk of de nummer vijf van de Primera División een optie tot koop heeft bedongen.


Málaga huurt Lugano van Paris Saint-Germain (Foto: Novum)

Geen Sneijder in voorselectie Oranje

Louis van Gaal heeft de voorlopige selectie van Oranje voor het oefenduel met Italië bekengemaakt. Jonathan De Guzman en Ricky van Wolfswinkel zijn de opvallendste namen.

Wesley Sneijder ontbreekt in de 23-koppige voorselectie van bondscoach Louis van Gaal. De middenvelder kwam de voorbije maanden niet aan spelen toe bij Internazionale, al is daar met zijn transfer naar Galatasaray nu een einde aan gekomen. Ook Rafael van der Vaart ontbreekt, de middenvelder van Hamburger SV is pas net hersteld van een hamstringblessure.

John Heitinga en doelman Maarten Stekelenburg zitten bij Everton en AS Roma op de bank, waardoor ze nu niet zijn opgeroepen voor het oefenduel met Italië op 6 februari. Van Gaal heeft Kenneth Vermeer, Michel Vorm en Tim Krul in de voorlopige selectie opgenomen.

Jonathan De Guzman is een opvallende naam in de voorselectie. De middenvelder stond ooit al eens op een voorlopige lijst van Oranje onder Marco van Basten, maar met zijn goede prestaties bij Swansea City heeft de oud-Feyenoorder nu ook de aandacht van Van Gaal.

In de aanval is er een plek weggelegd voor Ricky van Wolfswinkel. De spits van Sporting CP speelde in 2010 één A-interland voor Oranje tegen Oekraïne in een duel waar de vaste internationals ontbraken. Ola John is eveneens opgenomen in de voorselectie, de aanvaller van Benfica zat voor het EK ook al bij de groep maar viel op het laatste moment af.

Op vrijdag 1 februari maakt Van Gaal zijn definitieve selectie bekend.

Voorlopige selectie

Doel: Tim Krul (Newcastle United), Kenneth Vermeer (Ajax) en Michel Vorm (Swansea City)

Verdediging: Daley Blind en Ricardo van Rhijn (beiden Ajax), Khalid Boulahrouz (Sporting), Daryl Janmaat, Joris Mathijsen, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij (allen Feyenoord)

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (FC Twente), Marco van Ginkel (Vitesse), Jonathan de Guzman (Swansea City), Adam Maher (AZ) en Kevin Strootman (PSV)

Aanval: Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Ola John (Benfica), Dirk Kuijt (Fenerbahҫe), Jeremain Lens (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Ruben Schaken (Feyenoord) en Ricky van Wolfswinkel (Sporting)

Zeven tips over fatale schietpartij Rotterdam

Over de fatale schietpartij zondagavond in Rotterdam heeft de politie zeven tips binnengekregen. Dat meldt de Rotterdamse politie woensdag. Aan het incident werd dinsdagavond aandacht besteed in het programma Opsporing Verzocht.

Bij de schietpartij op de Essenburgsingel in Rotterdam-West kwam een 37-jarige man uit Meeuwen-Gruitrode, in de Belgische provincie Limburg, om het leven. Het slachtoffer wist nog zelf de politie te bellen voor hij aan zijn verwondingen bezweek. Agenten troffen de inmiddels overleden man aan in een auto.

De politie onderzoekt nog wat de Belg in Rotterdam kwam doen.

Yolanthe alleen onder begeleiding de straat op

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft nog niet veel gezien van Istanbul. De Turkse media hebben zich op de presentatrice en haar man Wesley Sneijder gestort nu de voetballer de Milanese club Internazionale heeft verruild voor Galatasaray. Ze gaat daarom de deur voorlopig alleen onder begeleiding uit.

"Nu we in deze dagen in alle kranten staan, is het niet handig om alleen de straat op te gaan", zegt ze woensdag in het AD. "Maar met de tijd zal ik rustig de stad gaan verkennen."

Hoewel het echtpaar een groot aantal bekenden treft in de stad ziet Yolanthe best op tegen het opbouwen van een nieuw leven. "Dat is wel iets waar je even doorheen moet bijten als je verhuist naar een ander land."

Bolletjesslikker opgepakt in internationale trein

De marechaussee heeft maandag tussen Arnhem en Utrecht in een internationale trein een bolletjesslikker aangehouden. De 32-jarige Griek bleek 74 bolletjes cocaïne te hebben ingenomen, laat de marechaussee woensdag weten.

De bolletjesslikker werd bij een controle door een medereiziger aangewezen als eigenaar van onbeheerde bagage. De man bleek een dag eerder uit de Dominicaanse Republiek te zijn gekomen. Omdat de marechaussees het vermoeden kregen dat hij bolletjes had geslikt, moest hij mee naar het cellencomplex op Schiphol. Daar bekende hij.

In het najaar werd op het zelfde traject een Fransman opgepakt met cocaïnebolletjes. Volgens de marechaussee is het echter vrij uniek dat een bolletjesslikker tijdens een treincontrole tegen de lamp loopt. Ze worden doorgaans vooral op luchthavens gepakt.

[NBA] Oklahoma wint in Los Angeles van Clippers

Oklahoma City Thunder heeft dinsdag de topper in de NBA tegen Los Angeles Clippers gewonnen. De koploper in de Western Conference was in Los Angeles met 109-97 te sterk voor de thuisploeg, die derde staat in de westerse divisie. Kevin Durant was met 32 punten de uitblinker bij Oklahoma. Russel Westbrook voegde daar 26 punten aan toe.

De Clippers hadden de laatste vier thuisduels tegen Oklahoma nog in hun voordeel beslist, maar zelfs de 31 punten en elf rebounds van Blake Griffin konden het team niet helpen. De basketballers uit Los Angeles moesten het stellen zonder de geblesseerde spelverdeler Chris Paul.

Overige uitslagen NBA
Detroit Pistons - Orlando Magic 105-90
Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 110-102
Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 95-90


Oklahoma wint in Los Angeles van Clippers (Foto: Novum)

Unilever zet AEX op winst

De Europese beurzen lieten dinsdag een gemengd beeld zien. In Amsterdam hield de AEX het hoofd boven water dankzij goed ontvangen resultaten van zwaargewicht Unilever. Beleggers wachten nog op de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond.

"Het is een beetje een saaie beurs. Er gebeurt niet zoveel. Het is wachten op de kwartaalcijfers van Apple en de stemming in de VS over het schuldenplafond. In Amsterdam doet Unilever het goed na de cijfers, en ook SBM gaat verder omhoog. Het aandeel van de dag is echter SNS Reaal. Daar dreigt een nationalisatie en dat is niet echt goed voor het sentiment", aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 354,22 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 552,35 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent. De DAX in Frankfurt won 0,2 procent en de FTSE in Londen steeg 0,1 procent.

Unilever ging aan kop in de AEX met een winst van 2,7 procent. Volgens analisten heeft het levensmiddelenconcern een sterk vierde kwartaal achter de rug met solide resultaten. Unilever blijft vooral stevig groeien in opkomende landen in Azië en Zuid-Amerika.

KPN stond onderaan met een min van 2,5 procent. Het telecomconcern had te kampen met een adviesverlaging door Citigroup.

In de MidKap ging SNS Reaal 9 procent onderuit. Aandeelhouders vrezen een mogelijke nationalisering van het financiële concern, dat lijdt onder de grote verliezen van zijn vastgoedpoot. Detacheerder Brunel was de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent.

Bij de kleinere fondsen zakte Beter Bed 2,5 procent. De beddenverkoper zag de winst in het afgelopen kwartaal verdampen door de slechte economische omstandigheden in Spanje.

In Frankfurt daalde Siemens 0,8 procent. Het Duitse technologieconcern heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. SAP klom 2,7 procent. De Duitse softwaremaker voorziet voor 2013 een winst van 5,85 tot 5,95 miljard euro en een omzetgroei van 11 tot 13 procent.

De euro was 1,3335 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 96,76 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,1 procent duurder op 112,50 dollar.

Regisseur Alan Parker geëerd met Bafta

Alan Parker krijgt de Bafta Fellowship. Het is de hoogste eer van de Britse Academie voor Film- en Televisiekunsten. De 68-jarige Brit regisseerde drama's als Midnight Express en Angela's Ashes en muziekfilms als Fame en Evita.

Parker krijgt de prijs volgende maand bij de uitreiking van de Bafta's. De filmmaker, die bekendstaat om zijn uitgesproken persoonlijkheid, heeft laten weten uitermate dankbaar te zijn met de prijs. "Je maakt je altijd zorgen dat zo'n prijs het einde van je carrière betekent", aldus de regisseur. "Maar het is heel prettig."

Onder anderen Charlie Chaplin, Alfred Hitchock en Elizabeth Taylor ontvingen eerder een Bafta Fellowship. De Bafta's worden 10 februari uitgereikt in Londen.


Regisseur Alan Parker geëerd met Bafta (Foto: Novum)

Austin Pettis naar Super Bowl Party

Het is de Super Bowl Party opnieuw gelukt een grote naam naar Nederland te halen. Niemand minder dan St Louis wide receiver Austin Pettis komt op 3 februari aanstaande voor een Meet & Greet, tijdens de enige officiele Super Bowl Party van Nederland. Pettis heeft de agenda vrijgemaakt om handtekeningen uit te delen en met Nederlandse fans op de foto te gaan.

Pettis zal dit op specifieke tijden tijdens het avondvullende programma doen. Voor de rest staat Pettis in de startblokken om oud-teamgenootCedric Febis de hand te schudden en de spannende titelstrijd tussen San Francisco 49ers en Baltimore Ravens te aanschouwen.

Pettis werd in de derde ronde van de 2011 NFL Draft gekozen door de Rams als talent van Boise State Broncos, het collegeteam waar ook de Nederlanders Ricky Tjong-a-Tsoe en Geraldo Boldewijn voor uit komen. Bij Boise had hij zich laten gelden als de All-time leader in receptions (229) en touchdown catches (39). Inmiddels is de ballenvanger van vaste waarde voor hoofdcoach Jeff Fisher. Pettis vergaarde in twee seizoenen in Missouri 57 catches voor 517 yards en vier touchdowns.

Leider EU-parlement: EU à la carte kan niet

"Cameron's Europa à la carte is geen optie. We moeten ons richten op banen en groei, niet op oeverloze discussies over Europese verdragen."

Dat stelde de voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Martin Schulz, woensdag in een eerste reactie op de Europese speech van de Britse premier. "We hebben een Groot-Brittannië nodig dat volledig meedoet en niet voor anker ligt in de haven van Dover. Groot-Brittannië kan de EU vormgeven door met zijn partners samen te werken."

Pix 'n Love-boeken wederom vertraagd

Pix 'n Love heeft wederom laten weten dat hun volgende twee geplande releases vertraagd zijn. Er wordt geen reden opgegeven buiten het reorganiseren van het bedrijf en een nieuwe uitgever, maar The History of Mario en Gunpei Yokoi: Life and philosophy of the Nintendo gaming God komen pas tegen de zomer.

Al geruime tijd zijn de boeken via hun website voor te bestellen, maar is er geen contact mogelijk met de mensen achter Pix 'n Love. Sporadisch wordt er gereageerd via hun Twitter, maar op e-mails lijkt geen respons te komen. De twee boeken die in het verleden verschenen zijn, twee delen van The History of Nintendo, zijn wereldwijd goed ontvangen.

Laten we hopen dat de volgende twee boeken nu écht gaan verschijnen in enkele maanden... 

PixNLove

'Misschien maar stoppen met de Fyra'

"Het is de vraag of we reizigers een plezier doen als we de order voor meer Fyra's annuleren. Eén, twee, drie hebben we geen andere hogesnelheidstreinen. Maar we overwegen om helemaal te stoppen met de Fyra. Het vertrouwen in de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda is weg." Dat zei NS-directeur Bert Meerstadt woensdagmorgen bij RTL Z.

Voordat hij een besluit om te stoppen met de Fyra wil hij een onafhankelijk onderzoek naar de problemen met de trein. Meerstadt denkt niet aan opstappen nu de problemen met de Fyra maar blijven aanhouden. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de mislukking.

Hij gelooft niet dat de Italianen de problemen binnen een paar dagen kunnen oplossen. Dinsdag zei de tweede man van de treinenbouwer dat het een kwestie van dagen is omdat het zou gaan om een "simpel probleem". Meerstadt zegt dat de problemen er ook al waren toen het nog niet gesneeuwd had.

Meerstadt houdt de optie open om de treinen terug te geven. "Dat kan contractueel, maar het wordt dan ook nog een hele kunst om het geld terug te krijgen."

Quantic Dream bezig met PlayStation 4

Quantic Dream, bekend van de thriller Heavy Rain, werkt aan een game voor de PlayStation 4. De Franse gamestudio heeft de domeinnaam singularityps4.com geregistreerd. Het spel is nog niet aangekondigd. Dit jaar komt Quantic Dream met Beyond: Two Souls voor de Playstation 3.

Topman David Cage liet vorig jaar een demonstratiefilmpje zien over een robot die emoties kon tonen. Kara, zoals de vrouwelijke cyborg wordt genoemd, was volgens hem geïnspireerd door het boek The Singularity is Near van Ray Kurzweil.

Mocht Quantic Dream werken aan een game met de naam Singularity, dan kan het zichzelf in de vingers snijden. In 2010 gaf Activision een schietspel uit met dezelfde naam.


Quantic Dream bezig met Playstation 4

Recordaantal faillissementen in 2012

Vorig jaar zijn er 11.235 bedrijven en particulieren failliet verklaard, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2011 en het hoogste aantal ooit. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.

Het vorige record dateert uit 2009. Toen telde het CBS 10.559 faillissementen. Het afgelopen jaar gingen er vooral veel bedrijven over de kop. In total werden er 7373 bedrijven failliet verklaard, een groei van 19 procent. Dat cijfer is exclusief eenmanszaken. Van die groep konden 1243 ondernemers het hoofd niet meer boven water houden. Dat betekent een groei van 29 procent vergeleken met 2011.

Het aantal natuurlijke personen dat vorig jaar failliet ging klom met 10 procent tot 2619.

Recordaantal faillissementen in 2012
Recordaantal faillissementen in 2012 (Foto: ANP)

South Park niet blij met THQ-veiling

Het bedrijf achter tekenfilmserie South Park is niet blij dat de game South Park: The Stick of Truth geveild wordt. Gamebedrijf THQ, dat zich door een faillissement genoodzaakt ziet tot deze verkoop, stelt dat het handelt binnen vastgestelde regels. Dat schrijft techweblog Digital Trends. De veiling is afgelopen nacht begonnen.

South Park Digital Studios meent het recht te hebben de game terug te kopen tegen betaling van de investering die THQ gedaan heeft. Gameuitgever THQ stelt dat deze regel alleen opgaat wanneer het bedrijf contractbreuk pleegt. Dat zou niet het geval zijn.

THQ is afgelopen nacht begonnen met de verkoop van gameseries als Saint's Row, Metro en MX vs ATV. Onder meer een investeringsgroep, gamestudio Double Fine en uitgevers Ubisoft, Warner Bros Interactive en Electronic Arts zullen bieden op een of meer producten. Het is niet bekend of en wat reeds verkocht is.


South Park niet blij met THQ-veiling 

Wilders: Ook Nederland EU-referendum

De Britse premier David Cameron verdient hulde vanwege zijn voornemen om een referendum te houden over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat twittert PVV-leider Geert Wilders in reactie op de woensdag uitgesproken speech van Cameron. Hij roept premier Mark Rutte (VVD) op om Camerons voorbeeld te volgen.

"Hulde voor premier Cameron die het Britse Volk een referendum gunt over de EU", twitterde Wilders. "Ook het Nederlandse volk verdient een referendum", zegt hij daarna tegen Rutte.

Cameron kondigde woensdag het referendum aan als zijn Conservatieven althans de volgende verkiezingen winnen. Tijdens zijn langverwachte speech zei de premier dat de ontgoocheling over de EU 'niet eerder zo groot was' en dat de voorwaarden van het Britse EU-lidmaatschap moeten worden herzien.

Cellen ontruimd vanwege rook in rechtbank Den Bosch

De cellen in het paleis van justitie in Den Bosch zijn woensdagochtend ontruimd omdat er rook in de kelder stond. Een ontruiming van het hele gebouw was niet nodig, meldt de rechtbank. Volgens Omroep Brabant werden ongeveer tien gevangenen geëvacueerd.

De gevangenen zijn voor de zekerheid overgebracht naar een politiebureau. De zittingen werden uitgesteld, maar zijn inmiddels hervat.

Eerste toertocht donderdag in Overijssel

Overijssel heeft de primeur van de eerste toertocht op natuurijs deze winter. De ijsclubs van Giethoorn en Wanneperveen organiseren donderdag de Vijf Merentocht, een tocht van zo'n 25 kilometer.

De KNSB bepaalde woensdagochtend dat het ijs dik genoeg is voor de tocht. Liefhebbers kunnen voor zes euro een startkaart kopen. De starttijden zijn van 09.00 tot 14.00 uur. Volgens de ijsclubs is er genoeg parkeerruimte in de omgeving.

De tocht werd vorig jaar februari voor het laatst gehouden. Er deden toen ongeveer tienduizend mensen aan mee.

Vanmiddag Nintendo Direct, mogelijk over Virtual Console voor Wii U

Vanmiddag om 15.00 uur is er een nieuwe Nintendo Direct. Deze video's van Nintendo geven vrijwel altijd nieuwe informatie over aangekondigde games, of onthullen nieuwe games en features voor bestaande consoles en handhelds.

De Nintendo Direct van vandaag is aangekondigd als Nintendo Direct voor games en software voor Wii U. Zonder al te veel te hypen kunnen we vrijwel met zekerheid zeggen dat het om een aankondiging over de Virtual Console voor Wii U gaat. Op de websites van Nintendo in Europa is inmiddels ook Wii U Virtual Console opgenomen in de broncode van de site.

Wii U

Kok snijdt vrouw in stukken

De in Rusland wereldberoemde chefkok Alexei Kabanov (38) heeft zijn vrouw vermoord en in stukken gesneden, nadat zij lucht kreeg van een affaire tussen hem en een andere vrouw. Dat meldt het AD.

De kok trok eerder zelf aan de bel na de 'vermissing' van zijn vrouw. Zo plaatste hij wanhopige oproepjes op facebook en deed zelfs een tv-interview vanuit de keuken waarin hij haar vermoord had.

Nadat de man een leugendetectortest weigerde voelde de politie nattigheid en plaatste een telefoontap. Hieruit kwam de affaire die de kok had naar boven.

Bij een inval werden uiteindelijk de lichaamsdelen teruggevonden. Ze lagen op het balkon, keurig verpakt in folie. De man kan uiteindelijk maximaal 15 jaar cel opgelegd krijgen.

Disney brengt Aladdin naar Broadway

De animatiefilm Aladdin gaat naar Broadway. Disney belooft van de film een spectaculaire musical te maken vol 'grote nummers en veel zang en dans'.

De blockbuster uit 1992 wordt op de planken gebracht met nieuwe muziek van Alan Menken. Daarnaast wordt ook een aantal personages en toverkunsten aan het theaterstuk.

Casey Nicholaw, bekend van de succesvolle Broadway-musical The Book of Mormon, gaat de musical Aladdin produceren. Het is de bedoeling dat het stuk eerst negen weken in Toronto wordt opgevoerd waarna het in 2014 in het New Amsterdam Theatre op Broadway te zien is.

Thomas slaat slag in tweede rit, Slagter vierde

Geraint Thomas heeft woensdag de tweede etappe in de Tour Down Under gewonnen. De 26-jarige Brit van Sky versloeg na een 116 kilometer lange rit van Mount Barker naar Rostrevor medevluchters Javi Moreno en Ben Hermans in de sprint. De Nederlander Tom-Jelte Slagter van Blanco Pro Cycling finishte op korte afstand als vierde.

Thomas sprong in de finale weg uit het peloton. Hij werd achterhaald door Moreno en Hermans, maar rekende in de sprint af met de Spanjaard en de Belg. De etappe werd ontsierd door een valpartij, waarbij onder anderen wereldkampioen Philippe Gilbert betrokken was. Thomas neemt de leiderstrui over van André Greipel, die de eerste rit op zijn naam had geschreven. Slagter bezet de vijfde plaats.

Thomas Dekker: ga alles vertellen

Wielrenner Thomas Dekker gaat tegenover de Dopingautoriteit een volledige bekentenis afleggen over zijn dopingverleden. Dekker, die anderhalf jaar geleden na een dopingstraf terugkeerde in het peloton, zal daarbij niemand sparen. "Ik heb er voor gekozen alles wat ik weet te vertellen: namen, data en details", laat hij woensdag in een verklaring weten.

Het gesprek met het Nederlandse antidopingbureau zal volgens zijn management SEG binnen 2 weken worden gehouden. Dekker, die rijdt voor het Amerikaanse Garmin, verblijft momenteel in Spanje voor een trainingskamp.

Thomas Dekker: ga alles vertellen
Thomas Dekker: ga alles vertellen (Foto: ANP)

Professionele developers omarmen de Global Game Jam

Meer dan 500 gamedevelopers uit Nederland doen komend weekend (25 t/m 27 januari) mee aan de Global Game Jam. Daarmee is het record van vorig jaar aan flarden. Onder de deelnemers bevinden zich ruim 150 professionals met een baan of eigen bedrijf, bovenop het hoge aantal ambitieuze studenten.

Volgens mede-organisator Dutch Game Garden toont dit aan hoezeer de Global Game Jam is uitgegroeid tot een begrip onder Nederlandse gameontwikkelaars.

In Amsterdam doen medewerkers mee van de studio’s Guerrilla Games (bekend van o.a. de Playstation-hit Killzone) en Vanguard Games (Greed Corps, Gatling Gears). In Hilversum, Breda, Leeuwarden en Enschede zijn professionele gamedesigners aanwezig van o.a. Little Chicken, Nixxes, Vertigo Games, Codeglue, Grendel Games, Monkeybizniz en E-Semble. 

De Global Game Jam is een wereldwijd evenement waarbij teams van spellenmakers in slechts 48 uur een volledige videogame bouwen. Tijdens de Global Game Jam ontstaan nieuwe bedrijven wanneer een spel zo goed bevalt dat de makers besluiten de titel samen verder te ontwikkelen. Dat leverde in het verleden commerciële games op als Catch-22 en Resonance.

Nieuw voor Nederland is dat deelnemers hun eigen vorderingen actief vastleggen met hun mobiele telefoon of webcam. Het resultaat wordt een “crowdsourced” film onder de titel Global Game Jam BACKSTAGE waaraan iedereen een bijdrage mag leveren.

In Nederland ligt de organisatie van de Global Game Jam in handen van Dutch Game Garden en vijf HBO’s: de HKU in Hilversum, de HvA in Amsterdam, de NHTV in Breda, de NHL Hogeschool in Leeuwarden en Saxion Hogeschool Enschede. Deze onderwijsinstellingen stellen ook de locaties beschikbaar. Het evenement gaat vrijdagmiddag 25 januari van start en eindigt op zondagmiddag 27 januari om 5 uur ‘s middags. Deze editie is mede mogelijk gemaakt door Microsoft Nederland en een bijdrage uit het Level Up!-programma in het kader van Kansen voor West. Control Magazine, het vakblad voor de Nederlandse gamesindustrie, is mediapartner van de Global Game Jam NL.

Britten krijgen exit-referendum EU

De Britse premier David Cameron heeft woensdag een referendum aangekondigd over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Hij zei dat in zijn langverwachte toespraak over de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU.

Volgens hem zijn veel Britten gedesillusioneerd over de EU en is er in Groot-Brittannië steeds meer minder steun voor politieke integratie met meer macht voor Brussel. Hij wil opnieuw onderhandelen over de relatie met Brussel en de Britten vervolgens eind 2017 de keus geven tussen het resultaat daarvan en het verlaten van de EU. Voorwaarde is wel dat Cameron's Conservatieve Partij eerst nog de verkiezen wint.

Cameron kondigt referendum EU aan
Cameron kondigt referendum EU aan (Foto: ANP)

Dit artikel is door FOK! geredigeerd

Tekken Card Tournament aangekondigd

Speluitgever Namco Bandai heeft een online card battle-spel aangekondigd, getiteld Tekken Card Tournament. Dit is een crossplatformspel waarin mogelijkerwijs Android-gebruikers het kunnen opnemen tegen iOS-bezitters.

Hoewel de uitgever nog niet scheutig is geweest met het verschaffen van informatie rondom de spelregels, heeft het al wel screens geplaatst op de Facebook-pagina van de franchise, die een klein voorproefje geven op wat we kunnen verwachten.

Afgaande op de screens, zien we dat spelers drie mogelijkheden hebben in een gevecht. In de, aan tijd gekoppelde beurt per speler, kun je aanvallen, verdedigen of je ergens op concentreren. We nemen aan dat het succes van die acties leunen op de statistieken per personage.

Om dit project meer houvast te bieden komen er in de lente ook fysieke kaarten uit, waarmee ook zonder de app gespeeld kan worden. Maar deze kaarten kun je wel digitaliseren en gebruiken in Tekken Card Tournament. Tevens is het mogelijk om via AR de personages in de echte wereld te plaatsen.

Hoewel Namco Bandai nog geen platformen bekend heeft gemaakt, gaan we ervan uit dat dit spel uitkomt op zowel Android als iOS.

'Te veel vreemdelingen in isoleercel'

Detentiecentra hebben in de eerste helft van 2011 zo'n 450 keer vreemdelingen in een isoleercel gezet. Dat schrijft Trouw woensdag. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen noemt dat aantal in de krant 'buitenproportioneel veel'.

In de eerste helft van 2011 zaten er gemiddeld 1230 mensen in de vier detentiecentra die Nederland telt. Het gaat om vreemdelingen die het land niet uit zichzelf verlaten.

"Mensen ervaren zo'n isoleercel als marteling", aldus Gesthuizen. Volgens haar heeft maar een kwart van de vreemdelingen die worden opgesloten in een isoleercel daadwerkelijk iets op zijn kerfstok. "Daar tegenover staat dat negentig procent van hen psychische klachten heeft. Voor hen lijkt me zo'n isoleercel niet de beste oplossing." Het Kamerlid maakt zich vooral zorgen om het gemak waarmee vreemdelingen in een isoleercel worden gezet.

Het gebruik van de isoleercel is omstreden. Eerder drong de Inspectie voor de Gezondheidszorg erop aan geen psychiatrische patiënten meer in isoleercellen te plaatsen. In augustus toonde de Raad van Europa zich nog kritisch op het Nederlandse beleid voor illegale vreemdelingen. De raad vindt onder meer dat voor vreemdelingen die worden opgesloten andere regels moeten gelden als voor gewone gevangenen. Ook zou het routinematig opsluiten in isoleercellen moeten stoppen.

Robert Jensen in voorjaar terug op tv

Robert Jensen maakt binnenkort zijn tv-comeback. De 39-jarige radio- en tv-presentator, die in 2011 van de buis verdween, is vanaf 21 maart te zien met een nieuwe, nog titelloze talkshow.

Jensen maakte de afgelopen tijd een reis naar Los Angeles en keek oude afleveringen van zijn show Jensen! terug. "Ik zag die afleveringen en dacht: ik wil terug naar hoe ik begonnen ben", zegt hij woensdag in Spits. Zijn nieuwe show wordt twee keer per week uitgezonden op Veronica.

"Sommige mensen zullen wel nooit in mijn show komen", zegt Jensen over zijn imago als 'enfant terrible'. "Ze zijn bang of vinden het te confronterend omdat ze zich liever achter pr-praatjes verschuilen dan dat ze zichzelf zijn. Dat is dan maar zo."

'Ingreep SNS nabij'

Het reddingsplan van bank en verzekeraar SNS Reaal wordt de komende dagen al bekendgemaakt, en niet pas medio februari. Nationalisatie is daarbij een serieuze optie. Dat zeggen politieke en financiële bronnen, schrijft De Telegraaf woensdag.

Al sinds het najaar wordt gespeculeerd over de staatssteun aan SNS. De financiële instelling heeft een vastgoedportefeuille waarop het al meer heeft moeten afschrijven dan het aankoopbedrag. Dat heeft de kapitaalbuffers flink aangetast.

De bank meldde eerder alle opties te onderzoeken en verwees voor de bekendmaking daarvan naar de publicatiedatum van de jaarcijfers, 14 februari. Ook nu ontkent een woordvoerder in De Telegraaf dat een reddingsplan al nabij is. "Nu is het nog te vroeg."

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie niet toestaat dat de drie andere Nederlandse systeembanken SNS overnemen. Reden is de staatssteun aan ING en ABN AMRO, waardoor zij geen overnames mogen doen. Hierdoor is ingrijpen door de overheid waarschijnlijker geworden. De staat heeft nog 850 miljoen euro aan steun aan SNS openstaan.

[AO] Murray zet Chardy simpel opzij

Andy Murray is woensdag eenvoudig doorgedrongen tot de halve finale van de Australian Open. De 25-jarige Schot rekende met 6-4, 6-1 en 6-2 af met de Fransman Jérémy Chardy. Murray leverde voor het eerst dit toernooi zijn opslag in, maar hij sloeg onmiddellijk terug om een plek in de volgende ronde veilig te stellen.

Daarin neemt de nummer drie van de plaatsingslijst het vrijdag op tegen Roger Federer (2) of Jo-Wilfried Tsonga (7). De Zwitser en de Fransman staan later woensdag nog tegenover elkaar.

Murray sloeg in alle drie de sets al snel toe. Alleen in het eerste bedrijf wist Chardy, die in de derde ronde verrassend Juan Martin del Potro (6) versloeg, nog enigszins terug te komen. Het is het vierde jaar op rij dat Murray, de winnaar van de US Open, de halve finale bereikt in Melbourne.


Murray zet Chardy simpel opzij (Foto: Novum)

Falcao: "Geen contact met Real Madrid"

Radamel Falcao is een gewilde spits in transferland. Hij ontkent echter dat Real Madrid hem zou willen kopen. De 26-jarige Colombiaan speelt momenteel bij Atlético Madrid. Hij werd de laatste tijd gelinkt aan onder meer Chelsea en Real Madrid.

Falcao zou al een ontmoeting hebben gehad met de voorzitter van Real, maar daar is niks van waar volgens de spits. "Alles is gelogen. De laatste tijd zijn er veel geruchten over mij geweest", vertelde hij Antena 3. "Iedereen die zegt dat ik met Florentino Perez (voorzitter Real Madrid, red.) heb gegeten, liegen. Ook ben ik niet met Cristiano Ronaldo naar het Gouden Bal-gala afgereisd."

De oud-speler van River Plate en Porto blijft geheimzinnig over zijn toekomst. "Mijn doel is om meer talen te spreken. Ik ken een beetje Portugees en Engels is belangrijk in het leven, daarom wil ik dat leren. Daarna wil ik Frans of Italiaans leren."

BBC-presentator verdacht van 15 zedendelicten

De voormalige Britse televisiepresentator Stuart Hall wordt verdacht van veertien aanrandingen en één verkrachting. Dat heeft de Britse politie woensdag bekendgemaakt. De zaken uit de jaren '60, '70 en '80 kwamen aan het rollen nadat zijn BBC-collega Jimmy Saville mogelijk honderden meisjes seksueel bleek te hebben misbruikt.

Hall was tot kort voor zijn arrestatie vorige maand nog regelmatig op de BBC-radio te horen, voornamelijk als sportverslaggever. Hij staat vooral bekend om het presenteren van het programma It's A Knockout in de jaren '70. Toen hij na ondervraging op borgtocht werd vrijgelaten, heeft de BBC hem op non-actief gesteld.

Hall zou in 1976 een 22-jarige vrouw hebben verkracht, aldus de politie. De aanrandingen zouden tussen 1967 en 1986 hebben plaatsgevonden. Tien meisjes van toentertijd tussen de 9 en 16 jaar zouden daarvan het slachtoffer zijn. De BBC wilde niet reageren op de aanklachten.

BBC-presentator verdacht van 15 zedendelicten
BBC-presentator verdacht van 15 zedendelicten (Foto: ANP)

'Bedrijven sluizen geld weg via Nederland'

De grootste multinationals ter wereld hebben sinds 2005 honderden nieuwe fiscale constructies in Nederland opgezet. Dat stelt de Volkskrant, die de jaarverslagen van de 100 grootste wereldwijd opererende ondernemingen en hun Nederlandse dochterbedrijven onderzocht.

Volgens de krant sluisden in 2011 deze multinationals zeker 57 miljard euro van en naar Nederland, zonder veel belasting te betalen. Google, IBM en ENI sluisden de meeste bedragen door Nederland.

Uit het Volkskrant-onderzoek blijkt dat de Nederlandse belastingdruk voor de brievenbusfirma's zeer ondoorzichtig is, maar in elk geval laag. De bedrijven hebben vertrouwelijke afspraken - zogenoemde tax rulings - gemaakt met de Nederlandse Belastingdienst en betaalden tussen de 0 en 5 procent belasting over het geld dat zij van en naar Nederland boekten.

'Bedrijven sluizen geld weg via Nederland'
'Bedrijven sluizen geld weg via Nederland' (Foto: ANP)

Israëlische verkiezingen eindigen in impasse

De Israëlische verkiezingen zijn geëindigd in een verlammende impasse tussen premier Benjamin Netanyahu en zijn centrumlinkse rivalen. Volgens Israëlische media had ieder blok zestig van de 120 parlementszetels toen 99,8 procent van de stemmen was geteld.

De al zeer verzwakte Israëlische leider moet hierdoor een coalitie met partijen van beide kampen vormen. Dat wordt niet gemakkelijk omdat de partijen een totaal andere kijk hebben op hoe vrede moet worden bereikt en op andere zaken.

Verdediger Yanga-Mbiwa naar Newcastle

De Franse international Mapou Yanga-Mbiwa verruilt de Franse kampioen Montpellier voor het Engelse Newcastle United. Dat heeft de Franse club dinsdag gemeld. De 23-jarige verdediger moet alleen nog medisch worden gekeurd bij de club waarvoor de Nederlanders Tim Krul en Vurnon Anita uitkomen.

Volgens Franse media zou met de transfer een bedrag van acht miljoen euro gemoeid zijn. Yanga-Mbiwa zal een contract met een looptijd van liefst 5,5 jaar ondertekenen. Op zijn weg naar Engeland wordt hij gevolgd door Yoan Gouffran. De aanvaller van Girondins Bordeaux maakte dinsdag via twitter zijn overgang bekend. "Woensdag ben ik speler van Newcastle en ik ben er trots op", liet hij via de berichtenservice weten.

De Franse invasie was ingeleid door de komst eerder deze maand van Mathieu Debuchy, de rechtsback die werd overgenomen van Lille. Ook Nancy-speler Massadio Haidara is dicht bij een overgang naar Noord-Engeland.

Thai 10 jaar cel in om belediging koningshuis

Een prominente Thaise tijdschriftredacteur en arbeidsrechtenactivist is woensdag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het belasteren van de koninklijke familie van Thailand. Hoewel verschillende mensenrechtenorganisaties hadden opgeroepen tot de vrijlating van Somyot Pruksakasemsuk, die sinds 2011 vastzit, werd hij toch veroordeeld.

De wetten tegen majesteitsschennis zijn zeer streng in Thailand en worden door critici beschouwd als een schending van vrijheid van meningsuiting.

De artikelen op basis waarvan Somyot is veroordeeld werden onder een pseudoniem in het tijdschrift Stem van Taksin gepubliceerd, dat inmiddels ter ziele is gegaan. Somyot lanceerde het tijdschrift in 2009 om politiek nieuws en stukken waarin de schrijvers zich afzetten tegen het establishment te publiceren.

Rechters vonden dat in twee artikelen de koninklijke familie werd belasterd en stelden vast dat Somyot dat wist en toch besloot de stukken te publiceren. Voor elk stuk kreeg hij een celstraf van vijf jaar opgelegd. Somyot zei tegen de straf in beroep te gaan, maar voegde eraan toe geen koninklijk pardon te zullen vragen.

Hoewel de artikelen in 2010 werden gepubliceerd, werd Somyot pas een jaar later opgepakt, nadat hij een petitie had opgesteld om artikel 112 van het wetboek van strafrecht te herzien, waarin staat dat 'een ieder die de koning, de koningin, de troonopvolger of de regent belastert, beledigt of bedreigt' een gevangenisstraf van drie tot vijftien jaar krijgt.

De Europese Unie liet in een reactie weten dat het vonnis 'het recht op de vrijheid van het meningsuiting en persvrijheid ernstig ondermijnt' en dat het Thailands imago als een vrije en democratische maatschappij aantast'.

'Kamer wil kwaliteit artsen inzichtelijk op site'

Bij een centraal punt moeten patiënten kunnen zien hoe goed artsen en ziekenhuizen scoren en of er problemen zijn geweest met de inspectie of de rechter. Alle openbare informatie over de kwaliteit van artsen en ziekenhuizen moet daar worden verzameld zodat patiënten bewuster een zorgaanbieder kunnen kiezen, zeggen regeringspartijen PvdA en VVD woensdag tegen nu.nl.

Tijdens een debat over de kwaliteit van de zorg presenteren de partijen woensdag hun plan. Het centrale punt, dat als website vorm kan krijgen, moet er volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester voor zorgen dat patiënten 'écht kunnen gaan kiezen tussen zorgaanbieders'. Nu is het volgens haar te veel zoekwerk om een goede keuze te maken.

Ook zou dit ziekenhuizen prikkelen om informatie openbaar te maken. "Je kiest als patiënt immers eerder voor een zorgaanbieder die wél transparant is over zijn kwaliteit", zegt zij tegen nu.nl. Met het punt moet volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen worden benadrukt dat patiënten een vrije keuze hebben.

Al jaren wordt overigens geprobeerd om de kwaliteit van ziekenhuizen inzichtelijk te maken door een ranglijst met sterftecijfers op te stellen. Die cijfers zijn echter nog altijd niet geschikt als keuze-informatie voor patiënten. Een ziekenhuis waar vooral jongeren komen voor een kleine ingreep heeft bijvoorbeeld al snel een lager sterftecijfer dan een ziekenhuis waar vooral ouderen komen voor complexe operaties. Alleen als er gestandaardiseerde cijfers zijn, kan een vergelijking worden gemaakt maar dat is nog niet gelukt.

Mannen aangehouden na twee ramkraken

De Gelderse politie heeft dinsdagnacht twee mannen aangehouden voor twee ramkraken die waren gepleegd bij tankstations in Garderen en Uddel. De aanhoudingen volgden na een achtervolging waarbij waarschijnlijk een vuurwapen uit de auto werd gegooid, meldt de politie.

Een kwartier na middernacht kwam een melding binnen over mensen die langs de A28 bij Nunspeet hadden getankt zonder te betalen. Ze waren weggereden in een Seat. Een kwartier later werd een tankstation aan de Meervelderweg in Uddel zwaar beschadigd bij een ramkraak, maar het bleef volgens de politie bij een poging. De daders zijn niet binnen geweest.

Nog een kwartier later volgde de ramkraak op het tankstation aan de Koningsweg in Garderen. Daar zouden sigaretten zijn buitgemaakt. Agenten gingen op zoek en zagen in Putten al snel een Seat rijden die wegscheurde toen ze de auto aan de kant wilden zetten.

Tijdens de achtervolging die volgde werd in Putten iets uit de auto gegooid, later werd daar een vuurwapen gevonden. De achtervolging eindigde in Ermelo op de Steijnlaan, een doodlopende straat.

De mannen namen de benen, maar de bestuurder werd direct aangehouden. Het gaat om een man uit Ermelo. De bijrijder, een 23-jarige man uit Harderwijk, vluchtte een woonwijk in. Toen meer agenten met speurhonden ter plaatse kwamen, gaf de verdachte het op en kwam hij tevoorschijn uit de bosjes.

In de auto werd de buit van de ramkraak in Garderen gevonden. De auto zelf bleek afgelopen weekeinde in Twente gestolen te zijn.

Metro's Rotterdam rijden weer

Het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom is weer open. Het metroverkeer is opgestart en de metrolijnen A, B en C rijden naar verwachting tijdens de ochtendspits volgens schema, meldt vervoerder RET woensdag. Het station werd maandag gesloten omdat brokken beton van een parkeergarage in aanbouw op het spoor waren gevallen.

De RET verwachtte dinsdag nog dat het station woensdag een groot deel van de dag dicht zou blijven, maar dat is dus niet het geval. Omdat het station weer open is kunnen reizigers niet meer gratis met de trein reizen tussen Rotterdam Centraal en station Alexander.

De brokken beton vielen door water dat achter de platen beton zat, meldde de gemeente Rotterdam dinsdag. Normaal wordt dat water afgevoerd, maar nu was het bevroren. Door de uitzetting van het ijs werden de betonplaten van de gevel gedrukt.

International Film Festival Rotterdam van start

De 42e editie van het International Film Festival Rotterdam gaat woensdagavond van start. Zoals elk jaar gaat een groot deel van de films die komend jaar in de Nederlandse bioscoop verschijnen op het festival in première. Daarnaast wordt een aantal korte en lange buitenlandse producties vertoond die na hun festivalgang niet meer in Nederland te zien zullen zijn.

De openingsfilm is The Master van regisseur Paul Thomas Anderson. Het drama is geïnspireerd op de hardnekkige geruchten rondom de Scientology-kerk en heeft Joaquin Phoenix als getroebleerde man die heilig gelooft in het charismatische leiderschap van Philip Seymour Hoffmans personage. De film draait vanaf donderdag al in de Nederlandse bioscoop, maar wordt exclusief op het festival vertoond in zeventig millimeter, voor een extra hoge resolutie. Een andere grote Hollywoodfilm is de horrorthriller Stoker, met Nicole Kidman in de hoofdrol van een vrouw die haar tot dan toe onbekende zwager verdenkt van een affaire met haar dochter.

Twee veelbesproken Nederlandse producties die tijdens het IFFR in première gaan, zijn de tragikomedie De Ontmaagding van Eva van End, over de perikelen van een normaal Nederlands gezin, en de thriller De Wederopstanding van een Klootzak met Yorick van Wageningen als door de wol geverfde crimineel die besluit hulpbehoevenden in zijn omgeving een helpende hand te reiken.

Naast speelfilms zijn op het IFFR ook vele tv-series te bekijken. Changing Channels is het vaste programmaonderdeel waarin televisiewerk van speelfilmregisseurs wordt getoond.

Volgende week vrijdag worden de Tiger Awards uitgereikt aan drie filmmakers. Zij winnen tienduizend euro en hun film wordt door de VPRO uitgezonden. Daarnaast worden de drie beste korte films, van minder dan dertig minuten, beloond met de Tiger Cup en drieduizend euro.

De zaterdag erop wordt de publieksprijs uitgereikt. De winnaar wordt bepaald door de gemiddelde rapportcijfers, van 1 tot 5, die de bezoekers na elke film geven. De prijs bestaat uit een waardecheque van 7500 euro. Het festival wordt 3 februari afgesloten met films die al tijdens het festival te zien waren.

De festivaljury bestaat dit jaar uit de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya, de Russische filmmaker Sergei Loznitsa, de Nederlandse regisseur Kees Hin en de Spanjaard José Luis Cienfuegos, artistiek directeur van het Seville European Film Festival.

Shakira bevallen van zoon Milan

Shakira is dinsdagavond bevallen van een zoon. De 35-jarige zangeres en haar vriend, de tien jaar jongere voetballer Gerard Piqué, hebben het jongetje Milan Piqué Mebarak genoemd.

"Met vreugde maken we de geboorte van Milan Piqué Mebarak bekend", staat op de website van Shakira. De zangeres en haar kersverse zoon 'verkeren in uitstekende gezondheid'.

Milan is ter wereld gekomen in Barcelona. Zijn vader speelt bij de club FC Barcelona. Shakira heeft twee jaar een relatie met de voetballer.

[Coppa] Lazio in slotfase naast Juventus

Juventus en Lazio Roma hebben hun eerste duel in de halve finale van de Coppa Italia gelijkgespeeld. In Turijn werd het 1-1. Federico Peluso opende in de 63e minuut de score voor de thuisploeg, maar vier minuten voor tijd kwamen de Romeinen langszij. Stefano Mauri tekende voor die treffer. Over precies een week staat de return in Rome op het programma.

Juventus was in eigen huis de iets betere ploeg, maar toch was de treffer van de Oude Dame niet onomstreden. Peluso, die door een aantal overtredingen al blij mocht zijn dat hij nog in het veld stond, leunde bij zijn kopgoal zwaar op zijn tegenstander. De scheidsrechter zag er echter geen overtreding in en dus telde de treffer.

Na de 1-0 was Juventus nog enkele keren dicht bij een tweede treffer, maar de thuisploeg kreeg de bal niet weer tussen de palen. In de slotfase lukte dat Lazio wel. Een corner werd door de verdediging van Juve doorgekopt, maar belandde in de voeten van Mauri. Ondanks dat hij naar de grond werd getrokken, schoof hij de bal langs Juve-doelman Marco Storari.

De andere halve finale in de Coppa Italia gaat tussen AS Roma en Internazionale. Woensdag staan die twee ploegen in Rome tegenover elkaar. De return van dat treffen volgt echter pas in april.


Remise Juventus en Lazio in Coppa (Foto: Novum)

Schaatster Koen wint tweede kortebaantitel

Schaatsster Leslie Koen heeft voor de tweede keer de Nederlandse titel op de kortebaan veroverd. De Giethoornse versloeg in de finale in Alteveer Bente van den Berge met klein verschil. Koen was in 2010 eveneens de snelste. Bo van der Werff eindigde als derde en Moniek Klijnstra als vierde.

Door de WK sprint komend weekeinde in Salt Lake City ontbraken de grote sprintkanonnen in Alteveer.

Laudrup: "Swansea geen favoriet tegen Chelsea"

Swansea City staat op de rand van de League Cup-finale. Trainer Michael Laudrup verkoopt de huid niet voordat de beer geschoten is.

De ploeg met veel Nederlandse inbreng won twee weken geleden het eerste halve finale-duel van Chelsea met 2-0. Clubtopscorer Michu opende de score vijf minuten voor rust. In blessuretijd gaf Danny Graham zijn ploeg een nog betere uitgangspositie voor het duel van woensdag in Swansea.

Toch wurmt Swansea-coach Laudrup zijn ploeg in de rol van underdog. "Ik denk niet dat wij de favoriet zijn. We weten waartoe Chelsea in staat is. Swansea City is een club die niet gewend is om wedstrijden zoals deze te spelen. We doen natuurlijk wel onze uiterste best om ons doel te bereiken", vertelde hij aan Sky Sports.

Natuurlijk ziet Laudrup wel een kans voor zijn ploeg. "Natuurlijk hebben we nu een betere kans dan voor de uitwedstrijd. Alles wat ik wilde voor het eerste duel was een resultaat waarmee we een realistische kans hadden om verder te komen. Dat is nu zeker het geval."

FOK! wat een weer...Bewolkt of zonnig

Goedemorgen! Het is deze winter al vaker voorgekomen dat het weer er ineens heel anders uit ziet dan dat ik in eerste instantie gedacht had. Dit komt doordat de weermodellen soms te veel vocht berekenen in de atmosfeer en daardoor lijkt het alsof het hele land een geheel bewolkte dag gaat krijgen. Het tegendeel is soms waar en dat bleek gisteren ook het geval te zijn. Ook vandaag hebben we met dit probleem te maken.

Ik denk wel dat de meeste zon in het zuiden te vinden zal zijn en de meeste bewolking in het noorden. Boven Duitsland ontstaat er voortdurend bewolking en door de oostelijke wind zal met name het noorden hier dus last van krijgen. Meer naar het zuiden toe lijkt de bewolking steeds dunner te worden, maar toch wil ik hierbij een slag om de arm houden. Ook is dit van invloed op de temperaturen in de nacht, want mocht het helder zijn dan kunnen de temperaturen zeker boven de sneeuw gaan zakken tot beneden de -10.  Vanmiddag ligt de temperatuur rond de -4 graden en er staat een matige wind uit een oostelijke richting.

Ik sprak er gisteren al over, maar de dooiaanval begint nu toch echt serieuzere vormen aan te nemen. Dit gaat vanaf zondag gebeuren. Of dit ook tot gladheid en andere winterse ongemakken gaat leiden is nog even de vraag, want het is mogelijk dat de temperatuur al snel boven het vriespunt uit gaat komen. Wel is er dan nog het probleem dat de vorst nog in de grond zit.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zoontje in de sneeuw Het zoontje van gerrit098 was heerlijk in de sneeuw aan het spelen.

Sneeuw in de bossen

Een mooie wandeling in de sneeuw. Bij qtel en zijn vrouw was er maar een paar centimeter sneeuw gevallen.


[AO] Azarenka verslaat Kuznetsova in kwartfinale

Titelverdedigster Victoria Azarenka versloeg woensdag een koppige Svetlana Koesnetsova met 7-5 en 6-1 op weg naar de halve finales van de Australian Open.

De nummer 1 van de wereld was het hele toernooi lang nog amper uitgedaagd, totdat ze de dubbele grand-slamkampioen Russische Koesnetsova tegen het lijf liep in de kwartfinales. Na een spannende eerste set die maar liefst 77 minuten duurde, besloot de Wit-Russische Azarenka dat ze wel genoeg had van haar tegenstander en racete ze in 30 minuten door de tweede set heen.

[AC] Ethiopië beboet voor wangedrag fans

Ethiopië is door de Afrikaanse voetbalbond CAF beboet voor misdragingen door fans. Het land moet tienduizend dollar, ruim 7500 euro, betalen. Supporters van Ethiopië gooiden maandag onder meer vuvuzela's en waterflessen op het veld tijdens de door het Oost-Afrikaanse land bij de Afrika Cup in Zuid-Afrika gelijkgespeelde wedstrijd tegen Zambia.

De Ethiopische doelman Jemal Tassew werd na iets meer dan een halfuur weggestuurd nadat hij een karatetrap had gemaakt op een doorgebroken speler. De vele fans, die getuige waren van de eerste Afrika Cupwedstrijd van Ethiopië in 31 jaar, pikten dat niet en bekogelden het veld. Nadat de wedstrijd bijna tien minuten stil had gelegen kon er weer door worden gevoetbald.

De CAF maakte de boete dinsdagavond bekend. De helft van het geldbedrag is echter voorwaardelijk. Pas als Ethiopische supporters zich weer misdragen, moet ook dat deel worden betaald.

The Master

The Master is het schoolvoorbeeld van een film die vooruitstrevend is op het gebied van beeld, geluid en montage. Het is dan ook aan te raden om de messcherpe 70mm-kopie te zien. De beeldenpracht komt in deze versie nog scherper tot uiting en het uitmuntende acteerwerk spat van het scherm. En hoewel het hoogst twijfelachtig is of The Master gezien zal worden als het hoogtepunt in het oeuvre van regisseur Paul Thomas Anderson, is het wel zeker dat het een film is die niet al zijn geheimen bij een enkele kijkbeurt zal prijsgeven.

Zero Dark Thirty

Regisseur Kathryn Bigelow laat na het Oscarwinnende The Hurt Locker wederom zien waarom zij een vrouw is waar rekening meegehouden moet worden in Hollywood. Zero Dark Thirty is niet alleen een uitstekende thriller met een bewonderenswaardig optreden van de zeer talentvolle Jessica Chastain, het is tevens een film geworden die, al dan niet bewust, het publieke debat wederom heeft geopend omtrent de ondervragingstechnieken die door de Verenigde Staten toegepast zijn. Hoewel Bigelow haar film ongetwijfeld nog talloze keren moet verdedigen, staat buiten kijf dat Zero Dark Thirty vanaf het gedurfde begin tot het imponerende einde een meeslepend schouwspel is en zonder twijfel zal worden herinnerend als een filmisch hoogtepunt van een enigszins mager filmjaar.

Gangnam Style levert Google 6 miljoen euro op

De videoclip Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper Psy heeft op YouTube al 8 miljoen dollar (zo'n 6 miljoen euro) aan reclame-inkomsten opgeleverd. Dat meldde Google-manager Nikesh Arora dinsdag.

Gangnam Style is de allereerste video die meer dan een miljard keer bekeken werd op het filmpjeskanaal. Inmiddels staat de teller op 1,2 miljard. YouTube-eigenaar Google verdient geld aan het filmpje door korte reclames af te spelen voordat de clip begint.

Dinsdag werden de jaarcijfers van de zoekmachinegigant bekend. Google heeft in 2012 een recordomzet van ruim 50 miljard dollar gedraaid, een record sinds de oprichting van het bedrijf in 1997. "Geen slechte prestatie in slechts anderhalf decennium", zei topman Larry Page. De sterke vraag naar internetadvertenties speelde daar een belangrijke rol in. De inkomsten op dat gebied namen het afgelopen jaar met bijna 20 procent toe.

Gangnam Style levert Google 6 miljoen euro op
Gangnam Style levert Google 6 miljoen euro op (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.