Timmermans wil Britten bij EU houden

Redactie

Nederland wil Groot-Brittannië graag binnen de Europese Unie houden. "Want de EU hervorm je van binnenuit, niet door weg te lopen". Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag weten in een reactie op de speech van de Britse premier David Cameron.

Cameron kondigde aan dat de inwoners van Groot-Brittannië mogen stemmen over de vraag of het land uit de Europese Unie moet stappen. Timmermans noemt het referendum een 'Britse aangelegenheid'. Voor Nederland is het in elk geval niet aan de orde, zegt hij. In een reactie op de speech pleitten de PVV en SP ervoor dat Nederland ook een referendum organiseert.

"In Nederland, bij alle terechte kritiek die er is op het functioneren van de EU, staat het lidmaatschap niet of nauwelijks ter discussie, zoals ook uit de uitslag van de recente parlementsverkiezingen blijkt", stelt Timmermans. Hij wil samen met de Europese partners werken aan een betere EU.

Timmermans is het eens met Cameron dat de EU moet worden hervormd. De 'weeffouten' in de euro moeten worden gerepareerd, de lidstaten moeten noodzakelijke hervormingen doorvoeren en 'Brussel' moet zelf de broekriem aanhalen en veel efficiënter gaan werken. "Op bijna al deze punten zijn het VK en Nederland bondgenoten. Daarom willen wij ook graag de Britten aan boord houden in de EU."

Timmermans hoopt dat de Britse regering mee wil doen aan het hervormen van de EU. "Een hervormde, meer democratische, meer efficiënte en economisch sterkere EU is het beste recept om alle Europese burgers te overtuigen van nut en noodzaak van dit in onze geschiedenis unieke vredesproject."