Straf voor ex-wethouder om sjoemelen met wachtgeld

Redactie

Een oud-wethouder van de gemeente Driebergen-Rijsenburg gaat een taakstraf van honderd uur uitvoeren omdat hij inkomsten heeft verzwegen, waardoor hij te veel wachtgeld kreeg. De ex-wethouder is akkoord gegaan met dit voorstel van het Openbaar Ministerie.

De man, VVD'er Stan Klijnhout, was tot 2006 wethouder in de gemeente, die in 2006 opging in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast werkte hij zestien uur per week als directeur van het Marechausseemuseum.

Nadat zijn functie als wethouder tot een einde kwam, ontving Klijnhout wachtgeld. In mei 2006 werd het aantal uren dat hij als museumdirecteur actief zou zijn, met terugwerkende kracht per 1 januari 2006 uitgebreid van zestien naar 38 uur.

De extra inkomsten die hieruit voortvloeiden, heeft de museumdirecteur niet uit zichzelf opgegeven. Daardoor werd in de bepaling van de hoogte van zijn wachtgeld hier geen rekening mee gehouden. Zodoende ontving hij van 1 januari 2006 tot 13 september 2009 te veel wachtgeld.

De ex-wethouder heeft het te veel ontvangen wachtgeld inclusief rente inmiddels terugbetaald. Ook heeft Klijnhout zich teruggetrokken uit de politiek; in oktober trad hij per direct terug als raadslid van de gemeente Utrechte Heuvelrug vanwege de affaire.

Mede omdat Klijnhout het geld heeft terugbetaald en uit de politiek is gestapt, vond het OM een taakstraf voldoende straf voor de oud-wethouder.