'Kamer wil kwaliteit artsen inzichtelijk op site'

Redactie

Bij een centraal punt moeten patiënten kunnen zien hoe goed artsen en ziekenhuizen scoren en of er problemen zijn geweest met de inspectie of de rechter. Alle openbare informatie over de kwaliteit van artsen en ziekenhuizen moet daar worden verzameld zodat patiënten bewuster een zorgaanbieder kunnen kiezen, zeggen regeringspartijen PvdA en VVD woensdag tegen nu.nl.

Tijdens een debat over de kwaliteit van de zorg presenteren de partijen woensdag hun plan. Het centrale punt, dat als website vorm kan krijgen, moet er volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester voor zorgen dat patiënten 'écht kunnen gaan kiezen tussen zorgaanbieders'. Nu is het volgens haar te veel zoekwerk om een goede keuze te maken.

Ook zou dit ziekenhuizen prikkelen om informatie openbaar te maken. "Je kiest als patiënt immers eerder voor een zorgaanbieder die wél transparant is over zijn kwaliteit", zegt zij tegen nu.nl. Met het punt moet volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen worden benadrukt dat patiënten een vrije keuze hebben.

Al jaren wordt overigens geprobeerd om de kwaliteit van ziekenhuizen inzichtelijk te maken door een ranglijst met sterftecijfers op te stellen. Die cijfers zijn echter nog altijd niet geschikt als keuze-informatie voor patiënten. Een ziekenhuis waar vooral jongeren komen voor een kleine ingreep heeft bijvoorbeeld al snel een lager sterftecijfer dan een ziekenhuis waar vooral ouderen komen voor complexe operaties. Alleen als er gestandaardiseerde cijfers zijn, kan een vergelijking worden gemaakt maar dat is nog niet gelukt.