'Ingreep SNS nabij'

Het reddingsplan van bank en verzekeraar SNS Reaal wordt de komende dagen al bekendgemaakt, en niet pas medio februari. Nationalisatie is daarbij een serieuze optie. Dat zeggen politieke en financiële bronnen, schrijft De Telegraaf woensdag.

Al sinds het najaar wordt gespeculeerd over de staatssteun aan SNS. De financiële instelling heeft een vastgoedportefeuille waarop het al meer heeft moeten afschrijven dan het aankoopbedrag. Dat heeft de kapitaalbuffers flink aangetast.

De bank meldde eerder alle opties te onderzoeken en verwees voor de bekendmaking daarvan naar de publicatiedatum van de jaarcijfers, 14 februari. Ook nu ontkent een woordvoerder in De Telegraaf dat een reddingsplan al nabij is. "Nu is het nog te vroeg."

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie niet toestaat dat de drie andere Nederlandse systeembanken SNS overnemen. Reden is de staatssteun aan ING en ABN AMRO, waardoor zij geen overnames mogen doen. Hierdoor is ingrijpen door de overheid waarschijnlijker geworden. De staat heeft nog 850 miljoen euro aan steun aan SNS openstaan.