FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 augustus 2011

'Netanyahu hield geheim overleg tegen'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich vorige week donderdag gekeerd tegen een geheim overleg dat als doel had een diplomatieke confrontatie met de Palestijnen bij de Verenigde Naties te voorkomen. Dat heeft een Palestijnse regeringsfunctionaris maandag gezegd.

De Israëlische president Shimon Peres had zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas gevraagd om het overleg. Hij wilde het plan van de Palestijnen om steun te vragen van de Verenigde Naties voor Palestijnse onafhankelijkheid bespreken. Peres beloofde voorafgaand aan de bespreking met creatieve ideeën te komen om de crisis op te lossen.

Abbas reisde vervolgens naar buurland Jordanië. Op het laatste moment belde Peres op om de bespreking af te zeggen, volgens hem omdat premier Netanyahu tegen de bespreking was.

Spanje Europees kampioen onder 19

Spanje is maandag in Roemenië Europees kampioen onder 19 jaar geworden. In Chiajna werd Tsjechië in de finale na de verlenging met 3-2 verslagen. Voor Spanje is het de vijfde keer dat de Europese titel in de leeftijdscategorie tot 19 jaar wordt veroverd. Het toernooi, dat pas sinds 2002 door deze leeftijdsgroep wordt gespeeld, werd eerder in 2002, 2004, 2006 en 2007 gewonnen door de Spanjaarden.

Tsjechië leek lange tijd de titel voor de eerste keer voor zich op te gaan eisen. Ladislav Krejci scoorde in de 52e minuut en de 1-0 bleef tot de 85e minuut op de borden staan. Toen maakte Jon Aurtenetxe de gelijkmaker.

Ook in de verlenging scoorde Tsjechië eerst. Invaller Patrik Lacha zorgde in de 97e minuut voor de 2-1. Weer kwam Spanje echter terug. Ook hier was een invaller belangrijk. Paco Alcacer trof in de 108e en de 115e minuut doel.

Verdachte steekpartij Nieuwdorp blijft vast

De 39-jarige verdachte van de dodelijke steekpartij in het Zeeuwse Nieuwdorp is maandag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Hij blijft nog zeker twee weken vastzitten, laat het Openbaar Ministerie in Middelburg weten. De man uit Borssele wordt ervan verdacht een 36-jarige plaatsgenote te hebben doodgestoken.

Het incident vond vrijdag iets voor 18.00 uur plaats in een park achter de Hertenweg. De oorzaak van de steekpartij ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. De man werd dezelfde avond aangehouden.

Velthuizen krijgt boete

Keeper Piet Velthuizen krijgt een boete opgelegd van zijn oude club Hércules Alicante. De sluitpost, die onlangs weer een contract tekenende bij Vitesse, dacht transfervrij te kunnen vertrekken. De Spanjaarden weigeren hem echter vrij te geven vanwege een financieel conflict.

Velthuizen werd onlangs verwacht op een training van Hércules Alicante maar kwam niet opdagen omdat de doelman inmiddels alweer in Arnhem traint. Terwijl er door de club uit Spanje nog helemaal geen akkoord is gegeven om te vertrekken.

Als de club uit Alicante Velthuizen voor zondag nog niet heeft vrijgegeven bestaat er de kans dat hij de eerste wedstrijd tegen ADO Den Haag moet missen.

Turkse militairen gedood door Koerdische rebellen

Koerdische rebellen hebben maandag in het zuidoosten van Turkije drie Turkse militairen gedood en vier verwond bij een aanval op een voertuig van het leger. Dat heeft het kantoor van de gouverneur van de provincie Van bekendgemaakt.

De rebellen namen het voertuig met automatische geweren onder vuur. Ook een voertuig van de gouverneur werd geraakt.

De afgelopen twee weken zijn meer dan twintig Turkse militairen gedood in gevechten met Koerdische rebellen. De strijd heeft ook aan tien rebellen het leven gekost.

Binnenkort TimeSplitters 4 aankondiging?

Het laatste deel van de serie, TimeSplitters: Future Perfect, stamt alweer uit 2005, maar als we het blad Official Playstation Magazine UK moeten geloven dan wordt er binnenkort een nieuwe game in de franchise aangekondigd. Ook schijnen de apen met geweren een come-back te gaan maken. Eerder werd er al bekend dat studio Crytek de serie nieuw leven in wilde blazen.

TimeSplitters verscheen in het jaar 2000 en was een game die bestemd was voor het uitkomen van de, toen nieuwe, Playstation 2. De serie draaide om het reizen door de tijd en kreeg twee vervolgen. Alledrie de games werden goed ontvangen en gemaakt door Free Radical Design. Die ontwikkelaar is inmiddels overgenomen door Crytek.

GameInformer bestempelt het nieuws over de TimeSplitters 4-aankondiging wel duidelijk als een gerucht en voegt daar zelf een nieuwe aan toe: wellicht een aankondiging tijdens GamesCom 2011? We zullen het zien.

Bijna helft smartphones draait nu op Android

Bijna de helft van de smartphones in de wereld draait op Android, het besturingssysteem van Google. Dat heeft onderzoeksbureau Canalys becijferd.

De smartphonemarkt groeide in het tweede kwartaal op jaarbasis met 73 procent, met meer dan 107,7 miljoen slimme mobieltjes die werden verscheept van de fabrikant naar de detailhandel.

In de 56 landen waar Canalys meet, draait 48 procent van de telefoons op Android. Sinds het vierde kwartaal van vorig jaar is het systeem van Google leidend.

Medisch Spectrum Twente langer dicht om MRSA

Het Medisch Spectrum Twente houdt twee afdelingen ook dinsdag nog dicht vanwege de vondst van de ziekenhuisbacterie MRSA. Dat laat het ziekenhuis in Enschede maandagavond weten. De opnamestop die zondag werd ingesteld is verlengd tot dinsdagavond.

Uit tests bleek volgens het ziekenhuis dat er maandag geen nieuwe besmettingen met de bacterie zijn, maar nog niet alle uitslagen zijn binnen. Naar verwachtingen zijn dinsdag alle uitslagen binnen.

Vorige week dinsdag werd de bacterie, die ongevoelig is voor bepaalden soorten antibiotica, aangetroffen bij een patiënt. Die werd in quarantaine genomen, maar omdat twee medewerkers zondag ook besmet bleken, werd een opnamestop afgekondigd.

Voor gezonde mensen levert de MRSA-bacterie geen gevaar op, maar mensen met een slechte weerstand kunnen er abcessen of longontsteking van krijgen.


Medisch Spectrum Twente langer dicht om MRSA (Foto: Novum)

[Upd] Ernstige scheepsbrand Alkmaardermeer

Bij een scheepsbrand op het Alkmaardermeer zijn meerdere gewonden gevallen. Voordat er brand uitbrak zou er een explosie zijn gehoord. De brandweer heeft het incident opgeschaald naar GRIP 3, een traumahelikopter is inmiddels ter plaatse.

Er waren zo'n tien tot vijftien mensen op de boot. De politie meldt dat er nog mensen in het water zouden liggen. Deze foto is op Twitter te vinden. De boot is inmiddels gezonken, er zouden ook kinderen aan boord zijn. De politie meldt meerdere gewonden.

Update 23.22 uur
Inmiddels is bekend geworden dat het gaat om een speedboot die ontplofte toen de motor gestart werd. Aan boord waren zeven kinderen en acht volwassen. Negen mensen raakten gewond, waarvan twee ernstig. Deze twee mensen, een kind en een volwassene, zijn met zware brandwonden naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht.

Weer heeft beperkt invloed op opkomst verkiezingen

De invloed van slecht weer op de opkomst bij verkiezingen is een stuk minder groot dan wel eens wordt gedacht. Goed of slecht weer maakt een verschil van 2 tot 3 procent in de opkomst. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Twee sociologen namen de weersomstandigheden van de Tweede Kamerverkiezingen van 1971 tot en met 2010 onder de loep. Bij hevige regen daalt de opkomst 1 procent. Als de zon volop schijnt gaan er 1 1/2 procent meer mensen stemmen dan als de zon zich de hele dag niet laat zien.

Het is de eerste studie in ons land naar de relatie tussen weer en kiezersopkomst.


Weer heeft beperkt invloed op opkomst verkiezingen (Foto: Novum)

Werkloosheid in Nederland laagste na Oostenrijk

Nederland had in juni 2011 na Oostenrijk de laagste werkloosheid binnen de Europese Unie. De werkloosheid lag in Nederland op 4,1 procent, 0,4 procentpunt lager dan in juni 2010. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Gemiddeld is in de EU bijna 10 procent van de beroepsbevolking op zoek naar een baan.

In de EU heeft Spanje de hoogste werkloosheid. Daar is 21 procent van de beroepsbevolking werkloos. Litouwen en Letland volgen na Spanje met respectievelijk 16,3 en 16,2 procent. In Letland daalde het aantal mensen zonder baan wel fors. Een jaar geleden was nog bijna 20 procent werkzoekend.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder zakte de gemiddelde werkloosheid binnen de EU met 0,3 procentpunt. In negentien landen daalde het aantal werkzoekenden, zeven EU-staten telden een hogere werkloosheid. In het geplaagde Griekenland steeg het aantal werklozen het hardst, van 11 naar 15 procent.

Griekenland en Spanje scoren ook slecht wat betreft jeugdwerkloosheid. Ruim 45 procent van de Spaanse en twee op de vijf Griekse jongeren onder de 25 jaar heeft geen baan. Nederlandse jongeren zijn het beste af in Europa. In Nederland is maar 7,1 procent van de jonge beroepsbevolking werkloos, in de EU is dat gemiddeld ongeveer 20 procent.

'Van Heeswijk bekent gebruik epo'

Max van Heeswijk bekent in de nieuwe NUsport dat hij tijdens zijn wielercarrière heeft gebruikt. De oud-renner van onder andere Discovery Channel zei in een interview met het blad epo te hebben gebruikt.

In de voorpublicatie staat dat de tweevoudig etappewinnaar in de Vuelta à España danig schrok van zijn onthulling dat hij de diskette uit de minidisc van de verslaggever haalde en meenam. Ondanks dat wordt de onthulling wel geplaatst. Van Heeswijk stopte na 2007 met wielrennen. Van Heeswijk was zowel bij US Postal als bij Discovery Channel teamgenoot van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong.

In een reactie tegen het Limburgse L1 ontkent Van Heeswijk overigens dat hij dopinggebruik heeft toegegeven. "Het is gewoon roddeljournalistiek. Ik ben altijd een schone renner geweest en van dopinggebruik is echt geen sprake. Al mijn uitspraken staan ook op band," aldus Van Heeswijk, die een schadeclaim tegen het blad gaat indienen.

TMF nu ook van de digitale tv

Per 1 september zal TMF uit de digitale pakketten van de grote aanbieders als Ziggo en UPC verdwijnen. Dit zeggen woordvoerders van de telecommunicatiebedrijven. In november 2010 verdween TMF al van de meeste tv's en in april dit jaar verdween het van de analoge tv.

Een woordvoerder van TMF wil niet ingaan op het nieuws. ''We komen naar buiten met de online plannen op het moment dat wij dat willen." TMF zal bij UPC worden vervangen door MTV Music 24.

Nabestaanden aanslagen Londen staken roep om onderzoek

Nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in het Londense openbaar vervoer in 2005 hebben hun pogingen opgegeven om de regering te dwingen een openbaar onderzoek te houden naar de terreurdaden, die aan 52 mensen het leven kostten.

Volgens een advocaat van de nabestaanden is het gerechtelijke vooronderzoek naar de rol van de nooddiensten en binnenlandse inlichtingendienst MI5 voldoende. De fouten die in dit onderzoek aan het licht kwamen zijn door de betreffende diensten aangepakt.

"Tegen deze achtergrond erkennen onze cliënten dat een onderzoek naar de kwestie (...) alleen maar onnodig veel onrust zou veroorzaken bij de nabestaanden, de overlevenden en de medewerkers van de nooddiensten die aanwezig waren", aldus advocaat Clifford Tibber.

Sommige nabestaanden zeggen nog steeds onbeantwoorde vragen te hebben over de rol van MI5. De organisatie had twee van de daders al langer in het vizier, maar maakte geen jacht op hen.

Uit het gerechtelijk vooronderzoek, dat in mei werd afgerond, blijkt echter dat de terreurdaden niet te wijten zijn aan door MI5 gemaakte fouten. Wel kreeg de dienst kritiek op de wijze waarop dossiers worden bijgehouden en surveillancefoto's worden gebruikt. Volgens de regering zijn de procedures hierover inmiddels verbeterd.

Zuid-Koreanen verdacht van spionage

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben vijf Zuid-Koreanen ingerekend die verdacht worden van spionage voor Noord-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse aanklager Lee Jin-han maandag gezegd.

De vijf zouden een organisatie hebben gevormd die militaire geheimen en andere informatie doorspeelde aan het Noord-Koreaanse spionagedepartement '225'. Een 48-jarige Zuid-Koreaanse zakenman met de achternaam Kim zou sinds het midden van de jaren negentig diverse malen met Noord-Koreaanse geheim agenten hebben gesproken in China.

Er is een onderzoek ingesteld naar andere Zuid-Koreanen die ook betrokken zouden bij spionagepraktijken.

AU-militairen dood bij aanslag Mogadishu

Twee zelfmoordterroristen hebben maandag twee militairen van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Mogadishu met zich mee de dood ingenomen. De terroristen werden door militairen neergeschoten maar wisten nog wel hun explosieven tot ontploffing te brengen.

De terroristen hadden zich vermomd als vredesmilitairen om de basis van de AU-macht in de Somalische hoofdstad te betreden, zei een woordvoerder.

Poetin: samengaan met Wit-Rusland mogelijk

De Russische premier Vladimir Poetin heeft zich maandag uitgesproken voor een samengaan van Rusland en Wit-Rusland. De opmerkingen van de premier waren een reactie op een vraag van een jonge Wit-Rus, die zich afvroeg of een terugkeer naar de eenheid van de Sovjet-Unie mogelijk was.

Volgens Poetin is een dergelijke eenheid 'mogelijk, wenselijk en volledig afhankelijk van de wens van het Wit-Russische volk'.

De grens van Rusland en Wit-Rusland is al open. Russen en Wit-Russen kunnen vrij reizen en emplooi zoeken in beide landen. Van alle voormalige Sovjetrepublieken wordt Wit-Rusland nog steeds beschouwd als het meest 'Sovjet'. Dit komt voornamelijk voor rekening van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, die het land met ijzeren vuist regeert. Desondanks is Loekasjenko geenszins bereid de soevereiniteit van zijn land op te geven.

Gevraagd naar het totalitarisme van de Wit-Russische leider zei Poetin dat het een 'inefficiënte manier van regeren' is, omdat het 'vrijheid en persoonlijke creativiteit vernietigt'.


Poetin: samengaan met Wit-Rusland mogelijk (Foto: Novum)

Dost geen optie voor Feyenoord

Bas Dost was voor Feyenoord de ideale kandidaat om de aanval te versterken. Helaas is de transfersom van ongeveer vijf miljoen euro te hoog voor de Rotterdammers, waardoor er definitief van wordt afgezien, zo meldde Voetbal International.

Afgelopen winter probeerde Feyenoord de spits al naar De Kuip te halen, maar een transfer ketste af. Dost gaf aan liever naar Ajax te willen maar ook dit kwam niet tot stand. Destijds hadden de Rotterdammers vier miljoen euro over voor de spits van SC Heerenveen.

Feyenoord blijft op zoek naar aanvallende versterking. De club heeft haar pijlen nu gericht op ADO Den Haag-aanvaller Lex Immers.

S. Sánchez wint Draai van de Kaai

Samuel Sánchez heeft in Roosendaal de Draai van de Kaai gewonnen. De winnaar van de bolletjestrui van de afgelopen Tour de France wist de Italiaan Ivan Basso en Johnny Hoogerland voor te blijven.

De Spanjaard van Euskaltel is de opvolger van Andy Schleck, die vorig jaar de sterkste was in Brabant. Morgen zal Tourwinnaar Cadel Evans zijn enige optreden in een Nederlandse criterium maken. Hij komt dan aan de start in Surhuisterveen.


Samuel Sánchez winnaar Draai van de Kaai (Foto: Pro Shots)

VS onderschept onderzeeër met cocaïne

De Amerikaanse kustwacht heeft in de Caraïben een onderzeeër met een hoeveelheid cocaïne ter waarde van 125 miljoen euro onderschept. Een kotter trof de duikboot op 13 juli aan voor de kust van Honduras, zei de kustwacht maandag.

Drugssmokkelaars maken steeds vaker gebruik van onderzeeërs om drugs ongezien te verschepen. Vooral in de Stille Oceaan is dit inmiddels een beproefde methode. De Amerikaanse en Hondurese autoriteiten zeiden dat dit de eerste keer was dat een dergelijk vaartuig in Caraïbische wateren is onderschept.

Kritiek op verkrijgbaarheid NS-abonnementen

De nieuwe abonnementen van de NS zijn moeilijk verkrijgbaar. De abonnementen, die sinds maandag verkocht worden, kunnen pas medio volgende maand bij NS-balies worden aangeschaft terwijl de NS wel had toegezegd dat ze daar te koop zouden zijn. Dat stelt reizigersorganisatie Rover.

Rover zegt veel klachten te krijgen van reizigers die een abonnement wilden kopen bij een NS-servicepunt maar met lege handen naar huis moeten, omdat ze nu alleen online of telefonisch verkocht worden. Op internet kopen is bovendien lastig omdat daarvoor een digitale versie van een pasfoto nodig is. Niet veel mensen hebben dat.

Bovendien zou NS-personeel slecht op de hoogte zijn over de nieuwe abonnementen. "Baliemedewerkers komen niet verder dan een verwijzing naar de NS-website."

De nieuwe abonnementen waren volgens Rover nog niet klaar om ingevoerd te worden. Dat zou blijken uit het feit dat de NS-balies ze nog niet verkopen. Ook de constatering dat ze pas vanaf volgend jaar bij andere vervoerders kunnen worden gebruikt schiet Rover in het verkeerde keelgat.

Rover heeft de NS gevraagd om opheldering over de slechte bereikbaarheid van de abonnementen.

Door het invoeren van nieuwe abonnementen is het voordeelurenabonnement niet meer verkrijgbaar. De opvolger biedt geen korting meer in de avondspits. De NS zegt daarmee de drukte beter te willen spreiden.

Contente Domenicali: "Ons glas is nog altijd halfvol"

Fernando Alonso wist niet te winnen tijdens de Grand Prix van Hongarije. Teambaas Stefano Domenicali was echter wel content met de podiumplaats. Domenicali wist dat het ook anders af had kunnen lopen.

"Volgens mij mogen we wel tevreden zijn met hoe het is gegaan", aldus Domenicali. "Voor de start van de race hoopten we wellicht op iets meer, maar dit is volgens mij de natste juli in de geschiedenis van de Formule 1. Ik weet niet of dat echt zo is, maar de laatste drie races zijn verreden in omstandigheden die ons bepaald niet liggen. De race werd echter bepaald door incidenten, zowel positief als negatief."

"En dus mag je blij zijn met een podium in deze omstandigheden, het glas is halfvol. Ik ben er van overtuigd dat we na de zomerstop kansen hebben op meer goede resultaten. Zonder Vettel zou dit kampioenschap erg open zijn. Maar we blijven vechten tot het mathematisch onmogelijk is om kampioen te worden."

Setfoto's en video's van The Dark Knight Rises

De verwachtingen voor Christopher Nolan's derde Batman-film zijn hooggespannen. Omdat veel van de filmlocaties van The Dark Knight Rises bij fans bekend zijn en sommige scènes nou eenmaal in het openbaar gefilmd worden levert dat soms sneaky beelden van filmploegen op. Vooralsnog was daar niet veel op te zien, maar dat is nu wel anders.

In recente setfoto's van The Daily Mail en Getty Images is te zien hoe Christian Bales Batman het opneemt tegen Tom Hardy's Bane. Goed te zien is hoe Bane, die na zijn verschijning in de Batman-comics ook voorkwam in het zwaar bekritiseerde Batman & Robin en de videogame Arkham Asylum, nu over dezelfde realistische ruwe look beschikt als de eerdere schurken van Christopher Nolan.

The Dark Knight Rises: setfoto met Batman en Bane

In video's van dezelfde opnames is te zien hoe dit gevecht onderdeel is van een flinke chaos. Batman en Bane delen hun gevecht met Gotham's finest en andere criminelen.

The Dark Knight Rises verschijnt in de zomer van 2012 in de bioscopen.

Jeffren mag van Barça met Sporting praten

Aanvaller Jeffren heeft van FC Barcelona toestemming gekregen om met Sporting Portugal te praten. Dat verklaarde trainer Josep Guardiola vandaag op een persconferentie in Miami. De 23-jarige Spanjaard verlaat de Verenigde Staten vanavond nog om te onderhandelen met Sporting.

Jeffren is een product van de jeugdopleiding van Barça. De in Venezuela geboren Spanjaard speelde voor Barcelona C en Barcelona B voordat hij in het seizoen 2008-2009 debuteerde in het eerste team. De afgelopen twee seizoenen fungeerde hij vooral als invaller. Het contract van de Spaanse jeugdinternational loopt nog tot het einde van het seizoen.

'Udinese hield bespreking met El Hamdaoui'

Mounir El Hamdaoui heeft Udinese volgens Voetbal International flink laten schrikken. De aanvaller van Ajax en zijn zaakwaarnemer Sigi Lens hadden een ontmoeting met de Italianen.

Zij zouden in het diepste geheim hebben onderhandeld over een transfer van El Hamdaoui, maar voorzitter Giampaolo Pozzo van Udinese, zou met zijn mond vol tanden hebben gestaan. De salariseisen van de speler zijn namelijk te gortig voor Udinese.

Lens heeft ontkend dat de bespreking heeft plaatsgevonden. "Totale onzin. Ik begrijp niet wie dit jullie heeft verteld. Het is helemaal niet waar", aldus de belangenbehartiger van El Hamdaoui tegenover het medium.

Udinese zou zich ook nog niet bij Ajax hebben gemeld voor El Hamdaoui, terwijl PSV op het vinkentouw zit voor de aanvaller. De Eindhovense club vindt de vraagprijs voor de hoofdpersoon te hoog.

'Frasier' wellicht burgemeester van New York

Kelsey Grammer ziet het best zitten om de burgemeester van New York te worden. De 56-jarige acteur, die bekend is als Frasier uit de gelijknamige serie, heeft voor zichzelf besloten dat hij na zijn carrière in Hollywood voor een functie in de politiek gaat.

"Ik heb een geweldige carrière gehad en ongelofelijke mogelijkheden benut. Maar ik zie mijn politieke aspiraties als het ontbrekende stukje van mijn leven", geeft hij toe tegen de Amerikaanse krant New York Post. "Op die manier hoop ik iets goeds te kunnen doen voor mensen en een beetje terug te geven."

Grammer houdt zich op de vlakte over wanneer hij echt werk gaat maken van zijn politieke carrière. Hij heeft wel toegegeven dat als hij zichzelf ooit kandidaat stelt voor burgemeester, dat waarschijnlijk het burgemeesterschap van New York wordt. De acteur heeft Los Angeles inmiddels verlaten en zich definitief gevestigd in de Big Apple.

Grammer kan zich de komende tijd alvast voorbereiden op een functie in de politiek met zijn rol in Boss. De acteur speelt in de nieuwe dramaserie de burgemeester van Chicago. De eerste aflevering is dit najaar te zien in de Verenigde Staten.

Inbreker besmeurt hond met pindakaas

Een inbreker heeft onlangs flink huisgehouden in Seattle. De nog onbekende crimineel heeft het hele interieur van zijn slachtoffers huis besmeurd met pindakaas en jam. Zelfs de huishond moest eraan geloven.

Een inwoner van de Amerikaanse stad deed in de ochtend van 21 juli een bizarre ontdekking. Volgens een vandaag vrijgegeven politierapport zaten de vloeren en de meubels in zijn huis onder de jam en pindakaas. Ook de trouwe viervoeter zat onder het broodbeleg.

Dit was niet het enige dat in huis werd aangetroffen. De inbreker bleek namelijk ook in het bed van zijn dochter te hebben gekotst. De inbreker heeft overigens niet veel buitgemaakt. Het enige dat in het huis wordt vermist, is een pot pindakaas.

TVM-schaatsploeg traint in Minsk

De TVM-schaatsploeg gaat voor het eerst voor een trainingskamp naar Minsk. De ploeg van sterren als Sven Kramer en Ireen Wüst strijkt vanaf 20 augustus in de Wit-Russische hoofdstad neer omdat daar sinds kort een overdekte ijsbaan ligt en daar enkele weken zomerijs is.

Veiligheid was een issue dat in het besluit meespeelde, maar op advies van coach Bart Veldkamp, die een tijdje in Wit-Rusland verbleef, zal de ploeg naar Minsk afreizen.

Gilbert baalt van fusie

Philippe Gilbert baalt van de fusie van Omega-Pharma met Quick-Step. De renner van wat nu nog Omega-Pharma Lotto is moest het nieuws via de pers vernemen.

"Het zou getuigen van respect voor mijn resultaten als de sponsors mij persoonlijk op de hoogte zouden hebben gebracht", aldus de Belgisch kampioen in de Waalse krant  Le Soir. Gilbert weet nog niet waar hij volgend seizoen rijdt. "Ik ben degene die beslist over mijn volgende sportieve project. Lotto, BMC, Quick-Step en Astana hebben mij tot dusver een serieus voorstel gedaan."

Scheidsrechters letten op tenen trappen

De scheidsrechters in het betaald voetbal gaan extra letten op tenen trappen. Dat zei scheidsrechtersbaas Dick van Egmond maandag op Radio 1. "Dat is een van de nieuwe overtredingen, is afgelopen seizoen naar voren gekomen. Het is in het veld vaak moeilijk te zien, dus we hopen dat dat makkelijker wordt als de scheidsrechters weten waar ze op moeten letten."

Volgens de KNVB is tenen trappen een vorm van ernstig gemeen spel. Net als op elleboogstoten en overtredingen op de enkels staat daar maar een straf op: rood. "We willen die overtredingen uitbannen. Dat is natuurlijk een utopie, maar we moeten sportiviteit en respect naar voren brengen. Het is duidelijk dat het daar nog al eens aan ontbreekt."

Muster (43) verliest bij rentree

Tennisser Thomas Muster heeft op 43-jarige leeftijd zijn rentree gemaakt op de ATP-Tour. De Oostenrijker ging voor eigen publiek in Kitzbühel echter al in de eerste ronde onderuit.

Muster verloor met 6-3 en 6-0 van de Duitser Philipp Kohlschreiber. De winnaar van Roland Garros in 1995 speelde dit jaar al wel wedstrijden in challengertoernooien, maar wist dit jaar nog geen partij te winnen.

Heidfeld: "Spa beslissend voor rest seizoen"

Nick Heidfeld vindt dat de komende Formule 1-race op Spa-Francorchamps bepalend wordt voor de rest van het seizoen van Lotus Renault GP. Dan komt de Franse renstal met een grote update voor de R31. Gisteren viel de Duitser nog met een brandende auto uit op de Hungaroring.

"Als die updates niet werken, hebben we een probleem. Ik heb echt het gevoel dat het er wat dat betreft in Spa eindelijk van moet komen, want we roepen nu al een aantal races dat we weten waarom het slecht gaat en weer vooruitgang moeten maken," zei Heidfeld tegen Autosport. "We zijn vervolgens tijdens al die Grands Prix met allerlei kleine veranderingen aan de auto op de proppen gekomen, maar in België hebben we voor het eerst een echt grote update."

"We moeten in Spa de juiste weg weer inslaan, dus laten we maar op het beste hopen," zei Heidfeld die weet dat Lotus Renault GP een goede start van het seizoen meemaakte met twee podiumplaatsen, maar daarna voorbijgestreefd is door vele andere teams. Het team staat nog wel vijfde in de stand om het constructeurskampioenschap.

Meer huizen verkocht door verlaging belasting

In de maand juli zijn 15 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) bevestigde maandag berichtgeving van die strekking van de NOS. "De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft een positief effect op de verkoop van huizen."

Werden er in Nederland in juli vorig jaar ongeveer 10.000 huizen verkocht, nu staat de teller rond de 11.500, aldus de zegsman. Het kabinet verlaagde de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. "Dat heeft een positieve impuls gegeven. Het lijkt erop dat de negatieve spiraal doorbroken is", aldus de woordvoerder van de NVM.

Voor het hele derde kwartaal verwacht de NVM een toename van de verkoop van huizen met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Meer huizen verkocht door verlaging belasting
Meer huizen verkocht door verlaging belasting (Foto: ANP)

'Toestroom Polen veel groter dan verwacht'

De toename van het aantal migranten uit Midden- en Oost-Europese landen, vooral Polen, is veel groter dan verwacht. Dat schrijven minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken maandag in reactie op vragen van de tijdelijke onderzoekscommissie 'Lessen uit recente arbeidsmigratie' van de Tweede Kamer.

De VVD-bewindslieden noemen de sterke stijging van de arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa 'de belangrijkste ontwikkeling' sinds 2004.

In 2004 schatte het Centraal Planbureau (CPB) in dat de instroom van migranten uit nieuwe EU-lidstaten tot in 2006 circa 7500 tot 15.000 personen zou bedragen. Dat aantal kwam bovenop ongeveer 10.000 seizoensarbeiders. Begin 2008 waren er volgens schattingen minimaal 100.000 Oost-Europeanen en begin dit jaar stonden er bijna 200.000 geregistreerd.

Volgens Kamp zijn de arbeidsmigranten welkom in Nederland zolang ze werken en in hun eigen bestaan kunnen voorzien, maar niet om een beroep op uitkeringen te doen.

'Toestroom Polen veel groter dan verwacht'
'Toestroom Polen veel groter dan verwacht' (Foto: ANP)

Gasunie boekt halfjaarverlies door afwaardering

Gasunie heeft over de eerste helft van 2011 een verlies van 548 miljoen euro geboekt als gevolg van een afwaardering bij het transportnet, meldt de staatsdeelneming maandag. In totaal waardeerde Gasunie 900 miljoen euro af op netbeheerder Gas Transport Services (GTS), als gevolg van de aankondiging van de toezichthouder NMa dat nieuwe regels gaan gelden aangaande de tarieven die de dochter in rekening mag brengen.

Het gevolg is dat GTS lagere tarieven in rekening zal moeten brengen, waardoor de inkomsten dalen. Volgens de NMa moeten de tarieven zelfs met terugwerkende kracht worden verlaagd. De strop voor Gasunie kan daardoor nog oplopen tot een totaalbedrag van 1,7 miljard euro.

Het bedrijf spreekt van een tegenslag die sinds de oprichting van het bedrijf nog niet eerder is voorgekomen. "Dit is een enorme tegenvaller, in de eerste plaats voor ons bedrijf en onze aandeelhouder, de Nederlandse staat, maar ook voor het verder kunnen ontwikkelen van de gasrotonde", aldus chief executive Paul van Gelder van Gasunie in een toelichting.

De omzet van het aardgasbedrijf steeg naar 847 miljoen euro van 780 miljoen euro in de eerste helft van 2010. Het bedrijfsresultaat, voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) steeg naar 603 miljoen euro van 535 miljoen euro.

Tegenover het verlies over de eerste 6 maanden dit jaar stond vorig jaar, bij afwezigheid van bijzondere waardeveranderingen, een nettowinst van 274 miljoen euro.

Safina pas in 2012 weer in actie

Dinara Safina komt dit kalenderjaar niet meer in actie. Dit liet de Russin vandaag weten. De voormalig nummer één van de wereld heeft nog altijd te veel last van problemen aan haar rug en moet noodgedwongen rust houden.

"Ik weet niet hoe lang het gaat duren, want ik wil mezelf en mijn lichaam niet langer pijnigen", aldus Safina in een korte verklaring. "Dit jaar zal ik in ieder geval niet meer spelen."

Safina speelde begin mei haar laatste partij. Ze verloor in de eerste ronde van het Spaans Open van de 28-jarige Tsjechische qualifier Klara Zakopalova.

EK-goud voor inlineskatester Kamminga

Bij het EK inlineskaten in Heerde heeft Nederland wederom een gouden medaille binnengehaald. Op de 1.000 meter bij de vrouwen wist Manon Kamminga zich te verzekeren van de titel. Bij de mannen wist op deze afstand Crispijn Ariëns een bronzen plak in de wacht te slepen.

Kamminga kreeg in de finale veel hulp van landgenote Bianca Roosenboom die zich aan kop van de wedstrijd nestelde. In de slotfase liet ze Kamminga passeren, zodat zij naar het goud kon gaan. De Duitse Jana Gegner wist het gat nog wel te dichten, maar verder dan zilver kwam ze niet. Het brons was voor de Italiaanse Erika Zanetti.

Bij de mannen wilde Mark Horsten met een vroege aanval iedereen verrassen, maar dit mislukte. De Belg Bart Swings kon daarna eenvoudig naar de titel snellen voor de Fransman Elton de Souza en Ariëns.

Hillen snijdt in hogere segment van defensie

Een op de drie bestuursfuncties bij defensie verdwijnt. In de rest van de organisatie verdwijnt een op de zes functies. Bovendien wil minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dat de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand omlaag gaat.

Dat lichtte hij toe in een maandag verstuurde Kamerbrief waarin hij nadere uitleg geeft aan zijn reorganisatieplannen. Hillen moet een miljard euro inleveren van het budget van 8,5 miljard euro.

Voor 1200 militairen is geen plaats meer. De helft van de te verminderen functies komt uit het hogere segment, de andere helft uit het lagere segment.

Marco Borsato ziet op tegen stembandoperatie

Marco Borsato ziet erg op tegen de operatie die hij binnenkort moet ondergaan. Onlangs is een poliep aangetroffen op de stembanden van de 44-jarige zanger, die half augustus wordt verwijderd.

"Natuurlijk ben ik bang, het is heel eng", gaf hij maandagavond toe in RTL Boulevard. "Het is gewoon een fysiek probleem en het gaat ook niet met rusten over. Er zit een knobbel op en het moet er gewoon af. Het is wel te doen zeggen ze, maar ik vind het wel spannend."

Borsato kreeg na zijn concerten in het GelreDome en het Antwerpse Sportpaleis last van zijn stem. Hoewel het een zeer vervelende aandoening is, komt de ingreep op een goed moment in zijn schema. "Het is een vakantieperiode, dus als het moet gebeuren is nu het moment", zei hij. De zanger heeft alleen zijn jaarlijkse fanclubdag op zondag 18 september moeten afzeggen.

Volendam trekt Ahahaoui en L. Piqué aan

FC Volendam heeft zich voor komend voetbalseizoen versterkt met aanvaller Achmed Ahahaoui en verdediger Lorenzo Piqué. Beide spelers trainden al even mee met Het andere oranje en wisten zo bij de Jupiler League-club een contract in de wacht te slepen.

De 28-jarige Ahahaoui kwam in het verleden uit voor HFC Haarlem, Go Ahead Eagles en VVV-Venlo. Bij die laatste club werd zijn contract na afgelopen seizoen niet verlengd. Dat gold ook voor 20-jarige Piqué die moest vertrekken bij ADO Den Haag. Beiden kunnen komende vrijdag hun debuut maken voor Volendam in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht.

Braamhaar actief in voorronde CL

Niet alleen FC Twente is actief in de voorrondes van de Champions League. Ook de Nederlandse scheidsrechter Eric Braamhaar zal woensdag present zijn.

De arbiter heeft van de UEFA te horen gekregen dat hij aankomende woensdag de wedstrijd tussen Dinamo Kiev en Rubin Kazan mag leiden in de derde voorronde van het kampioenenbal. Het duel heeft in Kazan plaats.

Rubin wist de eerste ontmoeting met 2-0 te winnen van Dinamo, dat als tweede Oekraïnse ploeg de Champions League moet gaan bereiken. Shakhtar Donetsk werd vorig seizoen kampioen in de Premier League van Oekraïne.

Wielrenner Horner heeft bloedprop in longen

Chris Horner heeft een forse tegenvaller te verwerken gekregen. De Amerikaan heeft namelijk een bloedprop in zijn longen zitten. Deze kwetsuur is een gevolg van de zware valpartij in de zevende etappe van de Tour de France, waarbij de wielrenner van Team RadioShack tegen het asfalt smakte.

"Nu blijkt dat ik mijn blessurelijst van mijn crash in de Tour kan aanvullen. Een gebroken neus, gebroken rib, een pijnlijke kuit en enkel, een splijtende koppijn en... een bloedprop in mijn long. Nee, dat is nooit goed," liet Horner in een reactie weten.

Horner koos ervoor om in de Verenigde Staten van de valpartij in La Grande Boucle te herstellen. De Amerikaan had de fietstraining nog maar net hervat, waarna hij werd getroffen door steeds heftiger wordende pijnscheuten in zijn zij. Na een bezoek bij de dokter werd hij meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar hij op de intensive care belandde.

In de komende periode zal Horner nog een aantal tests ondergaan. Daarnaast krijgt hij ook bloedverdunners.

Feyenoord kan Miyaichi vergeten

Feyenoord kan de komst van Ryo Miyaichi vergeten. De Japanner staat onder contract bij Arsenal, dat hem komend seizoen graag wil behouden. In de voorbereidingen maakte het Aziatische talent namelijk veel indruk op trainer Arsène Wenger.

"Mijn plan is om een werkvergunning voor hem te regelen en hem bij Arsenal te laten spelen," liet Wenger op de officiële website van Arsenal weten. Hiervoor zullen The Gunners een speciale jury moeten overtuigen, omdat Miyaichi niet voldoende interlands heeft gespeeld. Uitzonderlijke talenten zullen uiteindelijk toestemming krijgen om in de Engelse competitie te spelen. Of dat voor de Japanner ook geldt, is nog onduidelijk.

In het afgelopen seizoen was Miyaichi te bewonderen op de Nederlandse velden. Het talent speelde in het tweede deel van het seizoen bij Feyeonord en liet daar een verbluffende indruk achter. Nu worden de gemaakte speelminuten in ons land mogelijk beloond met een plekje in de selectie van Arsenal.

Foto's: Summer Darkness Utrecht

Heb je eenmaal je stoute schoenen aangetrokken op het donkere weekend dat Summer Darkness heeft, dan is alles wat je nodig hebt een goed humeur. Namelijk, in de binnenstad van Utrecht is er tijdens dit weekend van alles te beleven. In zowel de aanwezige mensen alsmede het programma reflecteert Summer Darkness de diversiteit die Gothic eigenlijk is. Waar veel mensen Gothic alleen maar zien als zwart, komt men toch ineens bedrogen uit, of juist niet. Want het is zoveel meer. Van de kleurrijke 'cybers' tot klassieke Victoriaans geklede dames en heren. Van het steeds populairder wordende steampunk in al haar facetten tot strak en glimmend latex, mensen in alle soorten en maten en nog diversere outfits bevolken ineens de oude binnenstad. Toeristen en stadsbewoners kijken hun ogen uit maar hier en daar durft een dappere ziel contact te maken. Het resultaat is vaak een open gesprek over de leefwereld van en Gothic.

Wederom ritzege Kittel in Polen

Marcel Kittel heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. Na 162 kilometer koersen, van Czestochowa naar Dabrowa Górnicza, was de Duitser van Skil-Shimano de sterkste in de massaprint.

Kittel won gisteren ook al de eerste etappe en behield dus de leiding in het algemeen klassement.

Overigens werd de etappe vandaag ontsierd dor een grote valpartij. In de laatste kilometers smakte een groot deel van het peloton tegen het asfalt in de brede straten van Dabrowa Gornicza.

Vrouw valt van pier bij uitstrooien as

Een vrouw is gewond geraakt toen ze op de pier van IJmuiden de as van een dierbare in zee wilde uitstrooien en ten val kwam. Ze viel woensdag van de pier af en kwam in het water terecht. Een sportvisser kon haar terug op de pier krijgen, meldt een woordvoerder van de Reddingsbrigade maandag, die spreekt van een 'buitengewoon triest voorval'.

De vrouw, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, is met de hoofd- en beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Haar verwondingen vallen mee.

Sonde op zonne-energie naar Jupiter

NASA stuurt deze week een ruimtesonde naar Jupiter. De sonde, Juno genaamd, wordt van energie voorzien door zonnepanelen. Niet eerder is een ruimtesonde die wordt voortgedreven door zonne-energie aan zo'n lange reis begonnen.

Voorzien van drie enorme zonnepanelen ziet Juno er enigszins uit als een windmolen. De sonde wordt vrijdag vanaf Cape Canaveral in Florida met een raket de ruimte ingeschoten.

Het duurt 5 jaar voor Juno Jupiter heeft bereikt. Eenmaal aangekomen bij de grootste planeet in ons zonnestelsel zal de sonde een jaar lang rond Jupiter cirkelen om foto's te maken en andere gegevens te verzamelen.

NASA stuurt komende maanden nog twee sondes de ruimte in. Eén zal de maan verkennen, de ander Mars.

Kashechkin keert terug bij Astana

Wielrenner Andrey Kashechkin rijdt per direct voor Astana. De 31-jarige Kazach liet zijn contract bij Lampre enkele dagen geleden ontbinden. Kashechkin rijdt de rest van dit jaar voor niets en tekende een contract voor de seizoenen 2012 en 2013. In 2006 en 2007 reed hij ook al voor Astana, maar daar werd hij toen wegens dopinggebruik ontslagen.

"Het is een geweldige dag in mijn wielercarrière", meldt Kashechkin op de website van Astana. "Ik wilde graag terugkeren bij Astana. Ik ben een Kazach en dit team is opgezet om ons land te representeren." Kashechkin stelt dat de Vuelta zijn eerste race wordt in de kleuren van zijn nieuwe werkgever. "Ik richt me op een topvijfklassering."

De Vuelta begint op 20 augustus in Benidorm.

Barton mag gratis weg bij Newcastle

Joey Barton mag transfervrij vertrekken bij Newcastle United. Dat heeft de Engelse club vandaag gemeld. De 28-jarige middenvelder had nog een contract voor een seizoen bij de Magpies, maar weigerde bij te tekenen en leverde op Twitter telkens kritiek op het beleid van de Premier Leagueclub. Volgens Barton moet de club niet steeds de beste spelers verkopen.

Voor Newcastle United was de maat vol. Barton had eerder aangekondigd op Twitter een beslissing over zijn toekomst bekend te maken, maar dat wilde de club niet afwachten.

Het enfant terrible wordt al zijn hele carrière achtervolgd door disciplinaire problemen. In 2008 zat hij zelfs 77 dagen in de gevangenis wegens mishandeling. Desondanks was hij razend populair bij de fans van Newcastle. In de verkiezing voor speler van het jaar eindigde Barton afgelopen seizoen als tweede bij de supporters.


Barton mag gratis weg bij Newcastle (Foto: Novum)

'Jongeren vinden zwartwerken oké'

Ruim de helft van de jongeren (52 procent) heeft geen probleem met zwart werk. Drie op de tien denken dat alleen de werkgever strafbaar is bij zwart werk en niet de werknemer. Dat blijkt uit een enquête van Eenvandaag onder 1400 jongeren van 12 tot 24 jaar. Van de ondervraagden neemt 63 procent een baantje in de zomer.

Een op de vijf jongeren heeft de afgelopen twee jaar wel eens zwart gewerkt. Een bijna even grote groep geeft zelfs de voorkeur aan zwartwerken. Ze kiezen voor een zwart baantje, omdat dat beter verdient en het vrijblijvender is. Het risico van een boete en een naheffing nemen ze, voor zover ze daarvan op de hoogte zijn, voor lief.

Een grotere groep, ruim de helft van de jongeren, werkt liever wit. De verzekering bij ziekte en ongelukken en de bescherming tegen ontslag geven de doorslag.

Verreweg de meeste jongeren (93 procent) werken deze zomer wit. 40 procent van hen heeft echter geen contract getekend. Jongeren met een vakantiebaan werken voornamelijk in een winkel (27 procent) en in de horeca (16 procent).

'De Jager zweeg om onrust te voorkomen'

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft gezwegen over de 35 miljard euro aan extra garantiestellingen voor Griekenland omdat hij geen onrust wilde hebben op de financiële markten. Dat staat volgens Wouter Koolmees (D66) in een vertrouwelijke brief aan de Tweede Kamer, waarin hij maandag inzage heeft gekregen.

Koolmees heeft daarvoor alle begrip, zei hij op BNR, maar hij had het wel graag eerder gehoord van De Jager, die vorige week ook al een brief schreef aan de Tweede Kamer over de exacte omvang van het nieuwe steunpakket voor Griekenland. De bewindsman had daar ook best wel een vertrouwelijke bijlage bij kunnen doen om de Kamer goed te informeren, stelt de D66'er.

NRC Handelsblad schreef vrijdag dat boven op de 109 miljard euro publieke steun nog eens 35 miljard euro extra nodig is voor garantiestellingen. Het gaat volgens De Jager om een garantiestelling van 'slechts enkele dagen' voor het geval dat de ECB Griekse schuldpapieren niet langer als onderpand voor ECB-leningen kan aanvaarden.

In de vertrouwelijke brief worden geen bedragen genoemd die met de garantiestelling zijn gemoeid. Ook in een openbare brief gaat De Jager daar niet op in. De bewindsman zegt wel dat hij de extra steun al heeft genoemd tijdens het debat op 21 juli, zonder in te gaan op de details.

Koolmees noemt het hele proces 'zeer amateuristisch'. Vorige week bleek namelijk dat premier Mark Rutte (VVD) zich had vergist over het precieze bedrag dat Nederland bijdraagt aan de Grieken. "Dat zorgt voor wantrouwen, voor discussie en gedonderjaag", zegt Koolmees. "Dat is niet goed voor de financiële markten."

Kamerlid Ewout Irrgang van de SP liet maandag weten dat hij niet tevreden is met de brief van De Jager. "Is onduidelijk of er 35 miljard extra is toegezegd door Rutte. Geblunder van 85 miljard? Alle reden voor een snel Kamerdebat", twitterde hij maandagochtend.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie spreekt op Twitter van 'ongehoord slordige communicatie' van het kabinet. "Lijkt een beetje op Grieks boekhouden", doet ook fractieleider van D66 Alexander Pechtold een duit in het zakje.

Het debat vindt waarschijnlijk over twee weken plaats. Voor dat debat krijgt de Kamer eerst een technische briefing van ambtenaren van het Ministerie van Financiën over het steunpakket voor Griekenland.

[Spoiler] Batman krijgt hulp in Arkham City

In tegenstelling tot Christopher Nolans The Dark Knight Rises, zullen Bane en Batman in Arkham City wel samenwerken. Dit zal, volgens website Go Nintendo, gebeuren tijdens een aantal speciale missies waarin er door de held gezocht wordt naar een aantal ladingen chemicaliën. Bane zal niet speelbaar zijn, maar door de computer bestuurd worden.

Verder wist de site te melden dat er ongeveer vier uur van de game met Catwoman gespeeld kan worden en dat het centrale verhaal van Batman: Arkham City langer zal zijn dan dat van Arkham Asylum. Daarnaast zijn er natuurlijk de side-quests, die je op ieder moment in het spel opnieuw kunt proberen, wanneer het je de eerste keer niet lukt. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je betere wapens en vaardigheden hebt, voordat je je nog eens aan zo'n missie waagt.

Go Nintendo vermeldde in het artikel ook een filmpje van GameSpot. Het is een opname van het Comic-Con 2011 Batman: Arkham City-panel. De makers en een aantal van de stemacteurs komen aan het woord.

Batman: Arkham City komt 21 oktober uit op de PS3, Xbox 360 en pc.

Noorse terrorist haat Madonna en Angelina Jolie

Anders Behring Breivik heeft een diepgewortelde haat tegenover verschillende sterren, onder wie Madonna, Angelina Jolie en Heidi Klum. Dat staat in het manifest dat de Noorse terrorist schreef voordat hij vorige maand zijn bloederige aanslagen pleegde. Hij hekelt hen omdat ze het vermengen van rassen verheerlijken.

Madonna adopteerde twee donkere kinderen uit het Afrikaanse land Malawi. Jolie adopteerde op haar beurt drie kinderen, afkomstig uit Cambodja, Ethiopië en Vietnam. Heidi Klum is getrouwd met zanger Seal, die van Nigeriaanse en Braziliaanse afkomst is.

"De enige reden dat deze personen op de eerste plaats beroemd zijn geworden is vanwege hun noordelijke of Europese kenmerken. Unieke kenmerken die zijn ontstaan in een evolutieproces dat meer dan een miljoen jaar heeft geduurd", schrijft Breivik. "Deze kenmerken, zowel fysiek als mentaal, zijn dankzij hun foutieve beslissingen voor altijd weggevaagd."

De 32-jarige Breivik pleegde vorige maand een aanslag op regeringsgebouwen in Oslo en richtte met vuurwapens een bloedbad aan op het eiland Utøya. Daarbij vonden 77 mensen de dood. Hij handelde onder meer uit onvrede over de immigratie van moslims naar zijn land.


AEX van +1,4 procent naar -1,4 procent

Ondanks het bereikte schuldenakkoord in de Verenigde Staten zijn de graadmeters aan het Damrak in Amsterdam maandag in de min geëindigd.

Ook andere, meer richtinggevende Europese beurzen gingen onderuit na tegenvallende data over de Amerikaanse productiesector. Zorgen over de economie van de VS liggen hieraan ten grondslag.

De AEX met hoofdfondsen sloot 1,4 procent lager op 324,59 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, verloor 1,1 procent tot 549,50 punten. In Londen bleef het verlies beperkt tot 0,7 procent, terwijl de indices in Frankfurt en Parijs respectievelijk 2,9 en 2,3 procent omlaag gingen.


Koersveloop AEX 1 augustus 2011 (Bron: IEX)

Sijsling ten koste van Clément door in Segovia

Igor Sijsling is doorgedrongen tot de tweede ronde van het challengertoernooi van Segovia. De 23-jarige Amsterdammer versloeg in een spektakelstuk voormalig toptienspeler Arnaud Clément. Sijsling trok in een spannende tiebreak in de derde set de wedstrijd naar zich toe: 6-2, 1-6 en 7-6 (8).

Sijsling speelt in de volgende ronde tegen de Deen Frederik Nielsen of Grégoire Burquier uit Frankrijk.

De tennisser, die op de vandaag gepubliceerde wereldranglijst drie plaatsen klom naar de 178e positie, strandde vorige week bij de challenger in het Italiaanse Recanati in de tweede ronde.

Burgemeester Helmond weer bedreigd

De burgemeester van Helmond Fons Jacobs is opnieuw bedreigd. Twee weken geleden deed hij aangifte na een bedreigend bericht op Twitter. Een 19-jarige man is opgepakt en na verhoor weer vrijgelaten, meldt een woordvoerder van de politie. Hij benadrukt dat het incident niets te maken heeft met bedreigingen die Jacobs eerder ontving.

Jacobs wordt sinds het begin van dit jaar permanent beveiligd vanwege bedreigingen. Deze hebben te maken met de vergunning die hij had gegeven aan een tweede coffeeshop in Helmond, Carpe Diem.

In december moesten de burgemeester en zijn echtgenote onderduiken. Sinds begin juli is de gepantserde cabine met gewapende agenten voor de woning van Jacobs weg.

Hacker LulzSec op borgtocht vrij

Een Britse rechtbank heeft maandag een tiener op borgtocht vrijgelaten die ervan wordt beschuldigd de woordvoerder van hackersbewegingen LulzSec en Anonymous te zijn. De 18-jarige Jake Davis werd vorige week gearresteerd in zijn woning op de Shetlandeilanden.

Davis wordt onder andere beschuldigd van een aanval op de afdeling Zware Georganiseerde Misdaad van de Britse politie. Volgens de politie gaat Jake Davis schuil achter de nickname Topiary en handelde hij als woordvoerder van Anonymous en LulzSec die achter grote cyberaanvallen op onder andere het Playstation Network van Sony zaten.

Davis moet op 30 augustus voorkomen. Tot die tijd mag hij geen gebruik maken van het internet.

Internetarchivaris wil alle boeken in archief

De oprichter van Internet Archive, een vindplaats voor alle webpagina's die sinds 1996 hebben bestaan, is een boekenarchief aan het aanleggen. Brewster Kahle wil van elk boek dat ooit is gepubliceerd een papieren kopie opslaan.

De werken worden opgeborgen in grote containers, waar per stuk ongeveer veertigduizend boeken in passen. Tot nu toe heeft de 50-jarige Kahle vijfhonderdduizend boeken verzameld. Hij denkt ruimte te hebben voor ongeveer een miljoen boeken en gaat ervan uit dat het zal lukken uiteindelijk tien miljoen boeken in het archief op te nemen. Kahle gaat er niet van uit dat hij alle boeken die ooit gepubliceerd zijn zal binnenkrijgen.

"We willen zien dat boeken voor altijd leven", zegt de internetpionier over het initiatief. "Boeken blijven een rol spelen." De boeken die tot nu toe binnenkwamen, van Moby Dick tot Costa Rica voor Dummies, worden stuk voor stuk opgenomen in een database, waar ze makkelijk kunnen worden opgezocht.

Het boekenproject is niet bedoeld als bibliotheek waar mensen regelmatig boeken kunnen lenen. Het is vergelijkbaar met de Wereldzaadbank op Spitsbergen. Daar liggen zaden opgeslagen van zo veel mogelijk gewassen ter wereld. Net als de zaden moeten de boeken fungeren als 'back-up', mocht er bijvoorbeeld ooit getwijfeld worden aan de waarheidsgetrouwheid van de elektronische uitgave van een boek.


Internetarchivaris wil alle boeken in archief (Foto: Novum)

Twente zonder Bajrami en Chadli naar Roemenië

FC Twente-trainer Co Adriaanse kan woensdagavond tegen FC Vaslui geen beroep doen op Emir Bajrami en Nacer Chadli. Het tweetal, dat zaterdag tegen Ajax ook al ontbrak, is nog niet fit. Dat meldt de winnaar van de Johan Cruijff Schaal.

Denny Landzaat is woensdag wel weer van de partij. De middenvelder was een tijdje uit de roulatie, maar maakte afgelopen weekeinde zijn rentree bij Jong FC Twente. De Tukkers, die morgenochtend met 21 spelers afreizen naar Roemenië, verdedigen in de return van de derde voorronde van de Champions League een 2-0 voorsprong.

Schippers: nog steeds te veel onverzekerden

Het aantal onverzekerden is weliswaar opnieuw afgenomen, maar er zijn in Nederland nog steeds te veel mensen zonder een zorgverzekering. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer over de VWS-verzekerdenmonitor.

Op 1 mei 2010 liepen er 136.450 mensen onverzekerd rond. Een jaar daarvoor ging het nog om 152.450 personen. De afname komt door een goede voorlichting en de 'dreiging' van een actieve opsporing van onverzekerden, schrijft de bewindsvrouw.

Sinds maart dit jaar maakt de wet het mogelijk om onverzekerde mensen actief op te sporen en hen te manen om een verzekering af te sluiten. Het College voor zorgverzekering is hiermee voortvarend aan de slag gegaan: in mei waren al zestigduizend onverzekerden opgespoord en aangeschreven.

Uit de monitor blijkt verder dat er op 31 december 2010 geen wanbetalers waren met een premieachterstand van meer dan zes maanden bij een zorgverzekeraar. Dan gaat het niet om degenen die een afbetalingsregeling hebben getroffen. Hoeveel er dat zijn, is onbekend.

Ook zijn zorgaanbieders minder kwijt aan het betalen voor zorg aan illegalen en andere onverzekerbare vreemdelingen. Dat kostte vorig jaar 14,4 miljoen euro, terwijl met 44 miljoen rekening was gehouden. Het blijkt dat de kosten die ziekenhuizen en ander zorginstellingen hebben gemaakt lager waren dan was ingeschat.

Blom en Kuipers mogelijk naar EK 2012

Scheidsrechters Kevin Blom en Björn Kuipers zijn in de race om volgend jaar op het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne te mogen fluiten. Beide arbiters staan op de Europese elitelijst.

Op die lijst staan 23 arbiters, waarvan er gedurende het seizoen 2011-2012 door voetbalbond UEFA twaalf worden aangewezen om naar het EK te mogen gaan. De laatste Nederlander die actief was op een groot eindtoernooi was Pieter Vink bij het EK van 2008.

Neergeschoten Pool langer in de cel

De 30-jarige Pool die vrijdag met een mes zwaaide bij het vliegveld van Eindhoven blijft nog zeker twee weken in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Bosch maandagmiddag bepaald. De man wordt verdacht van bedreiging, poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling.

De marechaussee loste vrijdagochtend meerdere schoten bij de ingang van de luchthaven. De man werd in zijn been geraakt. De Pool ligt in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen.

Volgens een zanger die een videoclip op het vliegveld opnam, kwam de Pool met een mes aanlopen en bedreigde hij de cameraploeg. Daarna bedreigde hij een marechaussee met het mes.

Het onderzoek naar de schoten wordt geleid door de rijksrecherche.

Nederland ontloopt Italië in groepsfase EK honkbal

Nederland krijgt volgend jaar bij het EK honkbal in de groepsfase te maken met België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Groot-Brittannië. Dat heeft de honkbalbond KNBSB bekendgemaakt. Het EK wordt volgend jaar september georganiseerd in Nederland en maakt deel uit van de festiviteiten ter gelegenheid van het eeuwfeest van de KNBSB. Over de speellocaties wordt later deze maand beslist.

Italië, dat Nederland vorig jaar na twaalf jaar onttroonde als Europees kampioen, is ingedeeld in poule A en treft Zweden, Griekenland, Kroatië, Rusland en Spanje. Oranje is recordhouder met twintig Europese titels, Italië volgt met negen.

KNVB blij met Belgische scheidsrechters

Als het aan de Nederlandse voetbalbond ligt, zullen er ook komend seizoen Belgische arbiters in de Eredivisie actief zijn en andersom. Scheidrechtersbaas Dick van Egmond zei vanmiddag dat de KNVB tevreden is met het samenwerkingsverband en dat ze dit willen voortzetten.

In de loop van deze maand zal een evaluatie volgen met de Belgische voetbalbond. De samenwerking tussen beide landen startte in 2004.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heet de nieuwe God-game van Ubisoft?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

GroenLinks-Kamerlid Dibi doet opnieuw aangifte

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi gaat opnieuw aangifte doen vanwege een doodsbedreiging. Maandag schreef twitteraar HvDuijn op Twitter: "Ik hoop echt dat ze je afknallen samen met al je linkse vriendjes". Vorige week kondigde Dibi ook al aan aangifte te doen, nadat een andere twitteraar opriep 'dit Marokkaanse insect te verdelgen'.

"Ik haat aangiftes", zegt Dibi. "Ik bedenk opeens hoe vaak Geert Wilders wel niet aangifte heeft moeten doen tegen dit soort bedreigingen." Het Kamerlid wil 'uit deze onheilspellende sfeer komen' en een inhoudelijk debat voeren over de woede in de samenleving.

Volgens HvDuijn, die Hans van Duijn zou heten, is er geen sprake van bedreiging, maar spreekt hij slechts een wens uit. "Als je Wilders niet constant beschuldigt van alles en nog wat dan gebeuren dit soort dingen niet", bijt hij het Kamerlid nog toe.

De twitteraar Stop_Links, die opriep om Dibi te verdelgen, heeft nog niet gereageerd op een aanbod van de GroenLinkser. Vrijdagavond maakte Dibi bekend dat hij bereid is geen aangifte tegen Stop_Links te doen als deze zijn excuses aanbiedt, belooft nooit weer tot geweld op te roepen en een persoonlijk gesprek wil aangaan. De aangifte gaat door, meldt Dibi.

Het Kamerlid daagde vorige week PVV-leider Geert Wilders uit om mee te helpen de voedingsbodem voor geweld weg te nemen. Hij deed dat naar aanleiding van de aanslagen die Anders Behring Breivik in Noorwegen pleegde. Breivik refereerde in zijn manifest meerdere keren aan Wilders.

Hoewel Dibi benadrukte dat Wilders niet medeplichtig is aan de gebeurtenissen in Noorwegen, heeft de PVV-leider wel de plicht om de discussie aan te gaan bij dat deel van zijn achterban dat mogelijk begrip heeft voor wat Breivik heeft gedaan. Hij zou zo de woede die bij deze PVV'ers leeft kunnen helpen kanaliseren, denkt Dibi.

Volgens Wilders wil Dibi een politiek slaatje slaan uit de gebeurtenissen in Noorwegen. Hij vindt dit 'ranzig'. Maandag zei hij in De Telegraaf dat linkse politici hem willen demoniseren. "Ze kunnen de boom in. Allemaal", sprak hij.


GroenLinks-Kamerlid Dibi doet opnieuw aangifte (Foto: Novum)

Meer explosieven uit woning Emmen gehaald

In de woning in Emmen waar zondag een explosie plaatsvond zijn meer explosieve stoffen gevonden. Ze zijn zondagavond op een braakliggend terrein nabij Emmen tot ontploffing gebracht, zegt een politiewoordvoerder.

Om wat voor stof het gaat, wordt later duidelijk. De politie weet het al, maar wil in het belang van het onderzoek nog niets zeggen. De hoeveelheid wordt omschreven als 'drie zakken of drie zakjes'.

Bij de explosie in de woning aan de Torenvalk werd zondagmiddag een deel van het dak weggeblazen. De bewoners van tien omliggende panden kunnen voorlopig niet thuis slapen. De politie zag na de explosie twee bebloede mannen het pand uitrennen, die werden opgepakt en naar een ziekenhuis gebracht.

De politie heeft hen kort gesproken. Ze raakten 'behoorlijk gewond', maar verkeren buiten levensgevaar. De verwachting is dat ze nog een dag in het ziekenhuis moeten blijven. Het gaat om de 25-jarige bewoner en een 20-jarige plaatsgenoot.

Bij het eerste onderzoek in het pand is de woning 'grof' doorzocht. "Dat is op zo'n manier gedaan dat we met een gerust hart konden gaan slapen", zegt de woordvoerder. Maandag is het pand verder uitgekamd door agenten en explosievendeskundigen. Dat gebeurde ook met de woning van de 20-jarige.

RAGE 2 al onderweg

RAGE is pas over twee maanden in de winkels te vinden, maar John Carmack van id Software geeft al aan dat ze al aan een tweede deel in de nieuwe franchise denken. Ook geeft hij aan dat hij aan de andere id Tech 5-projecten gaat werken, naast zijn werk aan de id Tech 6-ontwikkeling.

In een interview gaf John Carmack aan dat alles in RAGE nu vaststaat en ze nu bezig zijn met het optimaliseren van het spel en gevonden bugs op te lossen. "We hebben nog enkele weken om alles te polijsten, feedback te krijgen en dan een laatste keer polijsten, maar ik ben nu al opgewonden om wat we gaan doen in RAGE 2, hoe we enkele aspecten van RAGE die we nog niet goed onder de knie hadden verder gaan uitdiepen. We kunnen hier nog veel meer doen om het leuker te maken".

Carmack is daarnaast bezig met toekomstige projecten die met de id Tech 5-engine gebouwd gaan worden, zoals Doom 4, en merkte op dat hij daarnaast ook bezig is met het ontwikkelen van de id Tech 6-engine. Een druk bezet mannetje dus.

RAGE komt uit 7 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

RAGE

Internet ook bij T-Mobile duurder, wel onbeperkt

Mobiel internetten wordt ook bij T-Mobile duurder. In navolging van de grote concurrenten KPN en Vodafone maakte de provider maandag zijn nieuwe abonnementsprijzen bekend. Hoewel internet ook bij T-Mobile duurder wordt, blijft het in tegenstelling tot bij de concurrenten wel mogelijk onbeperkt te internetten.

T-Mobile richt zich vooral op smartphonebezitters. In alle abonnementsvormen zit een vorm van mobiel internet inbegrepen. Bij de duurdere pakketten is gebruik van de vijffhonderd wifi-hotspots van T-Mobile inbegrepen.

Bij de duurste abonnementsvormen gaat de internetsnelheid omhoog naar 7,2 megabit per seconde, even snel als Vodafone belooft. De databundel loopt daarbij uiteen van vijfhonderd tot duizend Megabyte. Het eerste jaar hoeft niet extra worden betaald bij overschrijding van de bundel, daarna kan onbeperkt internet voor 4,95 worden aangezet.

Internetten buiten de bundel gaat wel langzamer, maar ook dat kan met een extra uitgave worden verholpen. Voor een tientje wordt de opgesoupeerde bundel verdubbeld.

De nieuwe prijzen gaan op 15 augustus in en gelden niet voor bestaande klanten. Vodafone is maandag al begonnen en in september volgt KPN met nieuwe abonnementen. Bij KPN en Vodafone wordt internet niet alleen duurder, maar worden ook de databundels verlaagd. Vodafone biedt wel een voordeliger pakket aan voor internet in het buitenland.

De verhoging van de prijzen wordt ingegeven door een explosieve stijging van mobiel internet. Ook wordt er minder ge-sms't, doordat mensen vaker gebruik maken van gratis berichtenprogramma's, zoals Ping en Whatsapp.

Vodafone wil Whatsapp in een apart pakket verkopen. Als de nieuwe Telecomwet ook in de Eerste Kamer wordt aangenomen, mag dat niet meer.

Veiligheid rond moskeeën Griekenland opgevoerd

De Griekse politie heeft de veiligheid opgevoerd bij moskeeën en andere plekken waar veel immigranten samenkomen. De extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen uit vrees voor navolgers van Anders Behring Breivik, de dader van de aanslagen in Noorwegen.

Griekenland vormt een potentiële voedingsbodem voor extreemrechts: de economie bevindt zich op een dieptepunt, terwijl het land een van de grootste toegangswegen tot de Europese Unie is voor illegale migranten. Vorig jaar november werd in Athene een lid van een neonazipartij gekozen tot gemeenteraadslid.

Sinds het begin van de financiële crisis eind 2009 is er sprake van een toename van raciaal gemotiveerd geweld, zeggen mensenrechtengroepen. Het afgelopen jaar zijn zeker tien gebedsruimtes voor moslims aangevallen door vandalen. De politie erkent dat er nu en dan een toename is van geweld door extreemrechtse groepen, maar voegt eraan toe dat veel aanvallen in Athene in feite voortkwamen uit rivaliteit tussen criminele bendes.

Scheidsrechters scherper op elleboogstoot

De scheidsrechters in het Nederlandse betaalde voetbal treden dit seizoen harder op tegen ernstig gemeen spel. Dat zei scheidsrechtersbaas Dick van Egmond vandaag in Zeist, waar hij een toelichting gaf op de spelregelwijzigingen en technische richtlijnen.

De arbiters wordt onder meer gevraagd scherper te letten op elleboogstoten. "Afgelopen seizoen zijn een aantal elleboogstoten niet bestraft met een rode kaart", aldus Van Egmond.

Nieuwe regisseur voor Die Hard 5

Noam Murro (Smart People) werd eerder dit jaar genoemd als regisseur van Die Hard 5. De Israëlische regisseur moest echter verstek laten gaan, nadat hij een aanbod had gekregen om de regie van 300: Battle of Artemisia op zich te nemen. 20th Century Fox heeft inmiddels haar oog laten vallen op een nieuwe kandidaat.

Via de website van Twitch vernemen we dat Fox een aanbod heeft gedaan aan John Moore. Moore is bekend van actiefilms zoals Max Payne en Behind Enemy Lines. Of de regisseur geïnteresseerd is in de baan is nog onbekend.

Het scenario voor Die Hard 5 is geschreven door Skip Woods (G.I. Joe: The Rise of Cobra). Begin 2010 lichtte Willis al een tip van de sluier op, door te vertellen dat het vijfde deel van de succesvolle reeks over John McClane, een wereldwijd avontuur zou worden. Uit anonieme bronnen is inmiddels bekend gemaakt dat Die Hard 5 voor een deel in Rusland afspeelt.

Bruce Willis heeft inmiddels ook al aangegeven om een zesde deel van de Die Hard reeks te willen maken. Volgens de acteur zal dat deel zich afspelen in buitenaardse kringen.

Omega Pharma en Quick-Step fuseren

Omega Pharma zal komend seizoen samen met Quick-Step een nieuw Belgisch wielerteam opzetten. Omega Pharma, momenteel nog co-sponsor van een team met Lotto, was al enige tijd op zoek naar een team om mee samen te gaan. In dat verband werd eerder ook Vacansoleil genoemd.

Het is dus echter Quick-Step geworden, waar Patrick Lefevere de baas van is. Over de samenstelling van de nieuwe ploeg is nog niks bekend. Wel heeft Tom Boonen pas zijn contract verlengd en lijkt hij in ieder geval te blijven. Jurgen Vandenbroeck zal in ieder geval niet meegaan. Hij koos voor het Lotto-deel van de ProTeam-formatie. Over de toekomst van Philippe Gilbert is ook nog niet veel duidelijk, al lijkt een verdere toekomst bij één van de twee teams niet waarschijnlijk.

80 procent geiten ingeënt tegen Q-koorts

Ruim 80 procent van de geiten- en schapenhouders heeft zijn dieren laten vaccineren tegen de Q-koorts. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit maandag.

Het gaat om 82 procent van de bedrijven die zijn dieren heeft gevaccineerd en geregistreerd. Bedrijven die hun geiten en schapen al wel hebben gevaccineerd maar dit nog niet hebben laten registreren, krijgen nog een week de tijd om hun administratie op orde te brengen.

De vaccinatie is verplicht en moest voor 1 augustus zijn afgerond. De Voedsel en Waren Autoriteit gaat daarom de bedrijven controleren die hun geiten en schapen nog niet hebben ingeënt. Inenting gebeurt dan op kosten van de geitenhouder. Voor een bedrijf met duizend dieren kan dat ruim 7000 euro kosten.

Ook bedrijven die wel hun zaakjes op orde hebben, kunnen te maken krijgen met een onverwachte controle van de toezichthouder.

Twee weken geleden had nog maar 32 procent van de geiten- en schapenhouders zijn dieren laten inenten. Bedrijven met een publieke functie, zoals kinder- en zorgboerderijen, hebben tot 1 januari de tijd voor de vaccinaties. Van deze bedrijven heeft nog maar 26 procent de dieren laten inenten.

Pas als alle geitenhouders hun dieren hebben laten inenten, willen staatssecretaris van Landbouw Bleker (CDA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overwegen om de Q-koortsmaatregelen te versoepelen. Op dit moment gelden nog mest- en hygiënemaatregelen en geldt een uitbreidingsverbod. Ook moeten dieren die net zijn bevallen worden afgeschermd.


80 procent geiten ingeënt tegen Q-koorts (Foto: Novum)

Israël levert verdachte van oorlogsmisdaden uit

De Bosnische Serviër Aleksander Cvetkovic kan door Israël worden uitgeleverd aan Bosnië om daar terecht te staan op beschuldiging van oorlogsmisdaden. Dit heeft een rechtbank in Jeruzalem maandag bepaald. Cvetkovic wordt verdacht van betrokkenheid bij een bloedbad in Bosnië in juli 1995. Hij is met een Israëlische getrouwd en heeft de Israëlische nationaliteit.

De 43-jarige Cvetkovic werd in januari gearresteerd naar aanleiding van een Bosnisch uitleveringsverzoek. Hij wordt door de Bosnische justitie gezocht wegens betrokkenheid bij een bloedbad onder moslims op een boerderij in de buurt van Srebrenica. Hij wordt ervan verdacht deel te hebben uitgemaakt van een acht man tellend executiepeloton dat tussen de duizend en twaalfhonderd Bosnische moslims heeft geëxecuteerd.

Als Cvetkovic niet tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep gaat, wordt hij binnen twee maanden aan Bosnië uitgeleverd, zei het Israëlische ministerie van justitie.

Leonardo DiCaprio opnieuw in western

Leonardo DiCaprio heeft zijn oog laten vallen op een rol in The Creed of Violence, de nieuwe film van Todd Field. Nadat eerder al bekend werd dat DiCaprio een schurkenrol speelt in Quentin Tarantino's Django Unchained, zal de acteur ook in de western van Field te zien zijn, aldus de LA Times. 

Creed of Violence speelt zich af tijdens de Mexicaanse revolutie van 1910, gezien vanuit het oogpunt van een illuster duo: Rawbone, een geharde crimineel, en John Lourdes, een FBI-agent. Rawbone wordt gesnapt bij het smokkelen van munitie en krijgt, om uit de gevangenis te blijven, een deal aangeboden. Informatie over criminele activiteiten in ruil voor immuniteit. Rawbone en Lourdes gaan samen de Mexicaanse onderwereld in. Een slangennest vol met smokkelaars, professionele moordenaars en ander tuig. Wat Rawbone niet weet, is dat Lourdes een geheim met zich meedraagt. Lourdes is namelijk Rawbones zoon. 

Creed of Violence is gebaseerd op het gelijknamige boek van Boston Teran uit 2010. Geruchten gaan inmiddels dat DiCaprio een hoofdrol aangeboden heeft gekregen. We wachten in spanning af of hij een crimineel of een wetsdienaar gaat vertolken.

Briatore genoemd in omkoopschandaal Ecclestone

Voormalig Renault-teambaas Flavio Briatore wordt genoemd in een omkoopschandaal dat momenteel in de Formule 1 speelt. F1-baas Bernie Ecclestone zou bankier Gerhard Gribkowsky miljoenen hebben betaald tijdens de overgang van de rechten van de sport van BayernLB naar CVC Capital. De Brit ontkent dit en meldt dat hij voor 44 miljoen dollar afgeperst is.

Briatore is vriend van Ecclestone en wordt genoemd als mogelijke hulp voor de 80-jarige Brit. De SudDeutsche Zeitung weet te melden dat Briatore samen met een Zwitserse advocaat Ecclestone heeft geholpen om via een constructie met lege vennootschappen en fake consultancy-contracten het geld aan Gribkowsky over te maken. Inmiddels zijn vier advocaten van Ecclestone hierover gehoord.

El Makrini naar SC Cambuur

Mohamed El Makrini heeft bij SC Cambuur een contract voor één jaar getekend, met een optie voor nog eens een jaar. Dit maakte de Friese club vandaag bekend.

De oud-speler van FC Den Bosch kwam vorige week op proef en wist de technische staf voldoende te overtuigen van zijn kwaliteiten. Den Bosch wilde overigens wel verder met de Utrechter van Marokkaanse afkomst, maar daarvoor ontbraken de financiële mogelijkheden.

Kabinet: bijdrage bank aan depositogarantie vooraf

Het kabinet wil de financiering van het depositogarantiestelsel veranderen. Vanaf 1 juli 2012 moeten banken elk kwartaal een storting doen in een fonds voor de depositogarantie. Het kabinet maakte het besluit hierover maandag bekend.

In het depositogarantiestelsel worden bedragen op een spaarrekening tot honderdduizend euro gegarandeerd. Gaat een bank failliet, dan wordt het spaarbedrag toch uitgekeerd. Momenteel worden deze kosten achteraf betaald door de banken die niet failliet zijn gegaan.

De kredietcrisis heeft volgens het kabinet duidelijk gemaakt dat dit systeem niet goed werkt. Door elk kwartaal te storten worden de bijdragen van banken meer verspreid. Hoe gezonder een bank is, hoe lager de bijdrage van de bank zal zijn.

Bovendien is door de wijziging het garantiesysteem niet meer gratis. Ook een bank die failliet gaat, heeft dan door elk kwartaal een storting te doen zelf bijgedragen aan de vergoeding aan de spaarders.

Per 1 juli 2012 moet de nieuwe wet ingaan. In de tien jaar daarna moet het fonds zijn opgebouwd tot één procent van het totale bedrag aan gegarandeerde deposito's. Dat komt nu overeen met vier miljard euro. Mocht het bedrag bij een faillissement niet hoog genoeg zijn, dat wordt het bedrag volgens het huidige systeem aangevuld.

Het kabinet heeft banken uitgenodigd op het besluit te reageren.

Gilbert nu tweede op UCI-lijst

Op de nieuwste editie van de UCI World Tour ranking is Philippe Gilbert dankzij zijn overwinning in Clásica San Sebastián van de derde naar de tweede plaats gestegen. Cadel Evans blijft op nummer één staan terwijl Alberto Contador nu de nummer drie is. Robert Gesink blijft op de achttiende plaats de beste Nederlander.

Leopard-Trek blijft in het ploegenklassement aan de leiding voor BMC Racing Team en HTC-Highroad. Rabobank staat negende en Vacansoleil achttiende en laatste.

In het landenklassement veranderde er weinig in de top. Spanje blijft eerste voor Italië en Australië. Nederland bezet de zevende plaats.

VVD-bestuurder haalt uit naar Wilders

De vicevoorzitter van de VVD Mark Verheijen heeft hard uitgehaald naar Geert Wilders. Aanleiding is het artikel maandag in De Telegraaf, waarin de PVV-leider reageert op alle kritiek die hij te verduren kreeg na de aanslagen in Oslo. Wilders zegt zich gedemoniseerd te voelen door linkse politici als Job Cohen (PvdA).

"Ach arme Geertje. Wat nou 77 doden? Waren we toch bijna vergeten dat HIJ natuurlijk grootste slachtoffer is van Breivik", schrijft Verheijen - tevens gedeputeerde in Limburg - maandag op Twitter. "Wilders en een aantal linkse politici konden het niet laten 'Noorwegen' politiek te gebruiken", vervolgt hij. "Dat mogen we niet vergeten."

Verheijnen is de eerste VVD'er die publiekelijk zo hard uithaalt naar Wilders, die met zijn partij het kabinet van VVD en CDA voorziet van gedoogsteun.

Wilders haalde op zijn beurt in het artikel hard uit naar onder meer de PvdA. Cohen riep vorige week naar aanleiding van 'Oslo' Wilders op zijn woorden te matigen. De Noorse terrorist Anders Behring Breivik refereerde meerdere malen aan Wilders in zijn manifest. De PVV-leider vindt echter dat hem niets te verwijten valt. "Links grijpt dit aan om te proberen af te rekenen met de PVV en demoniseert er flink op los met een bijna ziekelijke gretigheid", zegt hij in de krant.

Tofik Dibi (GroenLinks) riep Wilders vorige week op om in debat te gaan met een deel van zijn achterban dat mogelijk begrip heeft voor wat Breivik heeft gedaan. De PVV-leider zou zo de woede die bij deze PVV'ers leeft, kunnen helpen kanaliseren, denkt Dibi.

Het Kamerlid heeft het interview met Wilders inmiddels ook gelezen. Hij roept de PVV-leider via Twitter op om te stoppen met het afleiden van de aandacht en bij te dragen aan 'minder in plaats van nog meer woede in je achterban'.

Olympische nominatie voor triatlete Boterenbrood

Sportkoepel NOCNSF heeft triatlete Danne Boterenbrood genomineerd voor deelname aan de Olympische Spelen van London 2012. De Nederlands kampioene voldeed op 17 juli tijdens de World Championship Series in Hamburg aan de limiet door een achtste plaats te behalen.

De triatlon heeft volgend jaar op 7 augustus plaats in het Hyde Park, het grootste park van Londen. De triatlon bestaat uit 1.500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen.

Een nominatie wordt niet vanzelfsprekend omgezet in een startbewijs voor de Spelen. Daarvoor moeten de genomineerde sporters eerst nog vormbehoud tonen, door in het volgende seizoen nogmaals aan een prestatienorm te voldoen.

Bof is geen kinderziekte meer

Dat kinderen de bof krijgen komt tegenwoordig nog maar zelden voor, maar de ziekte duikt wel steeds vaker op bij tieners en twintigers. De complicaties zijn daarmee ook van een andere aard.

Bij 12 procent van de volwassen mannen die op latere leeftijd de bof krijgen, gaat dat gepaard met een testikelontsteking. Kinderen die de bof krijgen, hebben daar geen last van. Dit komt namelijk alleen voor na de puberteit.

Dat zei maandag arts-epidemioloog Susan Hahné van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Button: "Red Bull moet zich zorgen maken"

Jenson Button schreef gisteren op de Hungaroring de Grand Prix van Hongarije op zijn naam. De Britse McLaren-rijder was de beste onder de wisselende omstandigheden en troefde zo Sebastian Vettel en Fernando Alonso af. Hij vindt dat Red Bull Racing niet langer het dominerende team is en zich zorgen moet gaan maken.

"We hebben drie van de laatste vijf races gewonnen, dus we zijn gewoon goed bezig. Ik denk dan ook dat Red Bull zich zorgen moet gaan maken, want we komen zowel tijdens de kwalificatie als de race steeds dichterbij. Ik ben het team daar dankbaar voor, want het is mede door hun harde werk dat we het gat hebben kunnen dichten," zei de Brit die eerder dit jaar ook al de Grand Prix van Canada wist te winnen.

In het kampioenschap staat Button nu 100 punten achter leider Vettel. De Brit weet dat een titel lastig gaat worden, maar hij wil zijn huid duur gaan verkopen. "Mijn achterstand op Sebastian Vettel is erg groot. Dat komt vooral omdat ik in de twee races voor Hongarije ben uitgevallen. Dat heeft mijn kampioenschapskansen eigenlijk verpest. De enige manier om dat nog goed te maken, is door elke race voor Sebastian te eindigen, dus dat ben ik nu van plan."

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 24-07-2011 t/m zaterdag 30-07-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness blijft de nummer één van Engeland en Just Dance 2: Extra Songs kruipt dichterbij naar de tweede plaats van de lijst.

Stijger van de week is L.A. Noire, die stijgt met 22 plaatsen naar plek elf. Daler van de week, met 24 plaatsen, is Dungeon Siege III naar plaats 31.

De lijst bestaat uit zeven Wii-games, zeventien Xbox 360-games, acht PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-games, vijf DS-games en één 3DS-game.

chart

United verlengt met middenvelder Valencia

Antonio Valencia heeft een nieuwe verbintenis getekend bij Manchester United. Het contract van de 25-jarige Ecuadoraan is met twee jaar verlengd tot de zomer van 2015, meldt de Engelse landskampioen. Valencia kwam twee seizoenen geleden over van Wigan Athletic en ontwikkelde zich tot een belangrijke kracht voor United.

Manager Sir Alex Ferguson vindt dat Valencia's 'snelheid en veelzijdigheid' van grote waarde zijn geweest. "Sinds zijn komst heeft hij echt een fantastische bijdrage geleverd."

Ook de middenvelder zelf hoopt de stijgende lijn voort te zetten. "Ik hoop dat ik mij kan blijven ontwikkelen. Vanaf mijn eerste dag ben ik hier gelukkig geweest "

Valencia speelde in twee jaar 69 wedstrijden voor United. De 45-voudig international begon zijn carrière bij El Nacional in eigen land en diende daarna ook de Spaanse clubs Villareal en Recreativo Huelva. In de zomer van 2006 belandde hij in Engeland bij Wigan.


United verlengt met middenvelder Valencia (Foto: Novum)

Barbecue verbannen uit Amsterdamse parken

Het Amsterdamse stadsdeel Zuid gaat een barbecueverbod instellen voor parken. In het Vondelpark mag alleen nog op een aantal aangewezen plekken worden gebarbecued. Ook in andere parken gaan strenge regels gelden 'om schade aan de parken en overlast voor bezoekers en omwonenden te beperken', meldt het stadsdeel.

In het Vondelpark, Sarphatipark, Gijsbrecht van Aemstelpark en het Martin Luther Kingpark blijft het op een aantal plekken wel toegestaan om te barbecueën. Deze plekken worden met borden aangegeven en voorzien van vuurvaste containers waar het afval veilig gedumpt kan worden.

In het Beatrixpark en Amstelpark zijn geen geschikte locaties gevonden om barbecueën toe te staan. Daarom mag daar helemaal niet worden gebarbecued.

De bezoekers van de parken worden met borden geïnformeerd over het braadverbod. In het Vondelpark worden de borden op 8 augustus geplaatst; twee weken daarna komen de borden in de overige parken. Zodra de borden zijn geplaatst, wordt het barbecueverbod gehandhaafd.


Barbecue verbannen uit Amsterdamse parken (Foto: Novum)

Tientallen gewonden bij rellen Zuid-Italië

Ongeveer 30 mensen zijn maandag in de Zuid-Italiaanse stad Bari gewond geraakt bij gevechten tussen asielzoekers en de politie. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld. De immigranten koelden hun woede erover dat zij zo lang op een beslissing over hun asielverzoek moeten wachten.

Sommige asielzoekers blokkeerden een snelweg en een spoorbaan. Anderen staken afvalbakken en banden in brand en wierpen stenen naar agenten. De agenten antwoordden met traangas.

Super Street Fighter IV AE krijgt balans-patch

Super Street Fighter IV: Arcade Edition zal dit jaar nog gepatcht worden om de balans onder handen te nemen. Deze (gratis) Ver. 2012 patch zal tegen het einde van de zomer in Japanse arcades getest worden. Dit heeft producer Yoshinoro Ono tijdens het Evo-toernooi aangekondigd.

Arcade Edition kwam onder vuur te liggen van fans omdat het nieuwe personage Yun te sterk zou zijn, terwijl andere personages minder sterk zijn gemaakt. Tijdens het Evo-toernooi werd voormalig Super Street Fighter IV wereldkampioen Umehara Daigo, die met Yun speelde, uitgeschakeld door de Koreaan Poongko met Seth. De Japanner Fuudo heeft het toernooi gewonnen met Fei Long.

Nieuwe liedjes Amy Winehouse gaan over scheiding

Het derde album van Amy Winehouse gaat over haar huwelijk met Blake Fielder-Civil, en de scheiding van de twee. Winehouse was voor haar dood al een tijdje bezig aan de plaat. Haar eerste cd ging over haar weg naar de top, het tweede album over het begin van haar relatie met Blake.

Volgens de Britse krant Daily Mail is haar neergang te volgen in het nog onuitgebrachte materiaal. Hoewel de nummers veel over haar drugs- en alcoholverslaving lijken te gaan, zouden de liedjes erg sterk zijn. "Mensen die de liedjes hebben gehoord, zeggen dat ze echt heel erg goed zijn", zegt een woordvoerder van de familie Winehouse. "Ze zijn net zo autobiografisch als haar eerdere materiaal."

Amy zou al zeker een jaar aan het album bezig zijn, volgens de woordvoerder. Tijdens een werkvakantie in het Caribisch gebied zou de zangeres al twaalf nummers hebben opgenomen. Het album gaat volgens de woordvoerder over de periode na 2006, toen haar succesalbum Back To Black uitkwam. "De periode na 2006 was erg zwaar, zeker toen Blake naar de gevangenis moest. Daar kwam de scheiding nog eens bij."

Amy Winehouse overleed op 23 juli, op 27-jarige leeftijd. Ze werd gevonden in haar woning in Londen. De belangstelling voor haar platen nam enorm toe na haar overlijden. In zeventien landen stond ze de week na haar overlijden bovenaan de top tien van iTunes. Of het nieuwe materiaal ooit verschijnt is nog maar de vraag. Haar ouders moeten beslissen over het al dan niet uitbrengen van een derde album.

Racen en crashen in Driver: San Francisco-multiplayer

Over een maandje komt Driver: San Francisco uit en de game zal ook een multiplayer-modus bevatten. Ubisoft heeft nu een nieuwe video vrijgegeven waarin we meer zien van de multiplayer. We krijgen in de video uitleg over de verschillende modi met ondersteunende gameplaybeelden.

Driver: San Francisco komt 2 september uit voor Xbox 360, PS3 en PC. Bekijk hieronder de multiplayervideo.

Lollipop Chainsaw komt naar Europa

Het bizarre actiespel Lollipop Chainsaw komt volgend jaar naar Europa. Dat schrijft de website Eurogamer. Het wordt een actiespel waarin cheerleader Juliet helemaal losgaat op kwaadaardige zombies. Ze loopt dan ook met een kettingzaag door de spelwereld.

Aan Lollipop Chainsaw wordt onder meer gewerkt door de excentrieke gameontwikkelaar Goichi Suda, ook bekend als Suda 51. Eerder was Suda verantwoordelijk voor actiespellen als Killer7, No More Heroes en het vorige maand verschenen Shadows of the Damned.

In tegenstelling tot andere zombiespellen gutst het bloed niet in het rond in het nieuwe spel. Volgens het Japanse magazine Famitsu wordt het scherm roze gespetterd wanneer een zombie aan zijn einde komt. De bizarre grafische vormgeving moet de game samen met de pakkende titel een cultstatus geven.

Lollipop Chainsaw wordt gemaakt voor de Xbox 360 en PlayStation 3.


Lollipop Chainsaw komt naar Europa

Puyol hervat groepstraining bij Barcelona

Carlos Puyol werkt hard aan zijn rentree bij Barcelona. De 33-jarige verdediger kan weer met de rest van de spelers meetrainen. Puyol kampte het afgelopen halfjaar met knieproblemen en werd in juli nog geopereerd. "Maar ik heb geen problemen met mijn knie meer", verzekert de Spanjaard. "Ik voel mij elke dag beter, maar het herstel gaat traag. Het gaat beetje bij beetje vooruit."

Puyol pint zich niet vast op een datum voor zijn rentree. "Ik weet niet hoelang het duurt voordat ik weer terug ben, maar ik wil er zo snel mogelijk weer bij zijn. Iedereen die mij kent, weet dat ik zo in elkaar steek", zegt hij op de clubsite.

De 94-voudig international kwam op 28 maart in de gewonnen Champions League-finale tegen Manchester United voor het laatst in actie.

Puyol maakt zich op voor zijn dertiende seizoen bij de hoofdmacht van Barça. Het clubicoon speelde al 348 competitieduels. Voor zijn doorbraak speelde de verdediger nog vier jaar in Barcelona B.

Dertig Vietnamese peuters lopen vergiftiging op

Rond de dertig Vietnamese peuters uit de stad Thuan An zijn met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis beland. Ze hadden bij de lunch op hun peuterschool met ontsmettingsmiddel vermengde melkpap gekregen. Dat meldt de Vietnamese nieuwssite VietnamNet maandag.

Volgens een arts van het plaatselijke ziekenhuis liepen de 3-jarige peuters een Chloramine-B-vergifitiging op. Dat gebeurde vrijdag. Hoewel drie van de kinderen er slecht aan toe waren, konden ze allemaal maandag het ziekenhuis weer verlaten.

VietnamNet meldt dat de leiders van de peuterschool, die geen vergunning had, per ongeluk ontsmettingsmiddel in melk hadden opgelost, in plaats van tarwepoeder.

O'Grady naar GreenEdge

Stewart O'Grady zal komend wielerseizoen voor de GreenEdge-ploeg uit gaan komen. De 38-jarige Australiër komt over van Leopard-Trek en is de eerste renner die voor het nieuwe team getekend heeft.

"Stuart liet al in januari weten dat hij deel wil uitmaken van dit project. De komende dagen en weken zullen we de komst van meerdere grote namen aankondigen," zei een van de financiers van de nieuwe ploeg, Gerry Ryan, tegen The Australian. De ploeg zal komend seizoen meedoen in de grote koersen. "De Tourorganisatie heeft ons al verteld dat we welkom zijn. We willen een ploeg van 28 coureurs formeren, van wie tachtig procent de Australische nationaliteit bezit."

In de komende periode zullen meer namen van renners bekend worden. De verwachting is dat in ieder geval Robbie McEwen zal gaan tekenen, ookal ontkent hij zelf nog. Ook de Nederlanders Pieter Weening, Sebastian Langeveld en Jens Mouris zouden naar de nieuwe ploeg gaan.

Witcher 2 Xbox 360-versie vertraagd

De Xbox-360 versie van The Witcher 2 heeft enkele maanden vertraging opgelopen en zal nu in het eerste kwartaal van 2012 uitkomen, maakt ontwikkelaar CD Projekt bekend. De extra tijd wordt gebruikt om de titel zo goed mogelijk over te brengen, maar heeft ook te maken met de rechtszaak met Namco Bandai.

Namco Bandai heeft een geschil met Optimus SA, het overkoepelende bedrijf van CD Projekt Red, over de publicatie van de titel. Namco Bandai gaf de PC-versie uit, maar de 360-versie zal in Europa door THQ worden uitgegeven, en in de VS door Atari, wat onder Namco valt. Verward? Wij ook.

Man fotografeert onder rokje vrouw

Een 54-jarige man is zondagmiddag in Tilburg aangehouden omdat hij een foto maakte onder het rokje van een 28-jarige vrouw uit Putten. Tegenover de politie bekende de man uit Oosterhout hij dat vaker deed en dat hij op zijn computer thuis enkele tientallen van dergelijke foto's had staan.

Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten. De politie heeft de fotocamera en de computer in beslag genomen. De gefotografeerde vrouw heeft aangifte gedaan.

Een 41-jarige inwoner van Goirle hield de fotograaf staande. Hij belde de politie en droeg de man aan agenten over.

Softbalvrouwen winnen ook tweede duel op EK

De Nederlandse softbalvrouwen hebben ook hun tweede wedstrijd op het Europees kampioenschap in het Italiaanse Ronchi dei Legionari gewonnen. Oranje versloeg België met 9-0.

Gisteren begon Nederland met een 24-0 overwinning op Oekraïne. Na twee duels gaat de ploeg van bondscoach Craig Montvidas aan de leiding in groep B.

De nummers één en twee van de groep plaatsen zich voor de volgende ronde op het EK.

Radio 3FM werkt aan benefietconcert voor Afrika

Radio 3FM wil binnen een paar weken een benefietconcert voor Afrika organiseren. De opbrengst van Rock for Africa moet naar Giro 555 gaan, dat momenteel geld inzamelt voor slachtoffers van de hongersnood in de Hoorn van Afrika.

"Het gaat om astronomische aantallen mensen", stelt Wilbert Mutsaers, zenderbaas van 3FM. Hij kwam afgelopen weekeinde op het idee voor een benefietconcert. "Ik was zaterdagavond nog wat aan het lezen over de ramp en dacht: we moeten wat gaan doen", vertelt Mutsaers maandagochtend op de radiozender.

"Het lijkt wel alsof mensen niet met z'n allen tegelijk in actie komen omdat het zomertijd is en iedereen op vakantie gaat", constateerde Mutsaers, waarna hij artiesten polste. Met wie hij gesproken heeft, houdt de zenderbaas nog even in het midden, maar volgens Mutsaers zijn alle artiesten enthousiast. "Iedereen zegt meteen: natuurlijk doen we dat."

De zenderbaas hoopt het benefietconcert eind augustus of begin september te houden. Via Twitter suggereert hij een koppeling aan Lowlands, dat van 19 tot en met 21 augustus plaatsvindt. "Maandag 22 augustus aansluitend aan Lowlands? Podia, 3FM, tv zijn er al, artiesten deels ook", suggereerde Mutsaers zondag.

De radiozender wil de komende dagen meer details bekendmaken over Rock for Africa. Een datum en locatie zijn nog niet gevonden. "Naar aanleiding van Twitter ben ik overspoeld met reacties. De goodwill is er dus en dat doet me goed. Nu gaan we aan de slag met de details."

Mutsaers hoopt dat hij met Rock for Africa niet alleen veel geld ophaalt voor Giro 555, maar wil ook meer aandacht creëren voor de ramp in Afrika. "Ik hoop dat de bewustwording in Nederland wat groter wordt. We kunnen natuurlijk niet als klein land die astronomische ramp daar even oplossen, maar er is wel hulp geboden en met alles wat wij ophalen worden mensenlevens gered."

AS Roma-spits Vucinic op weg naar Juventus

Slechts een gunstige afloop van de medische keuring scheidt Mirko Vucinic nog van Juventus. De 27-jarige spits is vanmorgend in Turijn gearriveerd om zich te laten keuren, meldt de Oude Dame. Vucinic speelde de afgelopen vijf seizoenen voor AS Roma. In 147 competitieduels trof hij 46 keer doel.

De 23-voudig Montenegrijns international speelt al meer dan tien jaar in Italië. In 2000 verruilde hij het Montenegrijnse Sutjeska voor Lecce. Vucinic diende Giallorossi zes seizoenen alvorens hij overstapte naar AS Roma.


AS Roma-spits Vucinic op weg naar Juventus (Foto: Novum)

'Gewelddadige games voorkomen agressie'

De bekende game-ontwikkelaar John Carmack ziet gewelddadige games niet als een bron voor agressie maar juist als een uitlaatklep. Volgens de bedenker van het legendarische schietspel Doom lucht het enorm op om monsters in een virtuele wereld neer te schieten.

"Veruit de meeste onderzoeken tonen aan dat mensen niet agressiever worden van gewelddadige games. Ik weet zeker dat de fans van schietspellen op ons jaarlijkse QuakeCon-evenement een stuk vredelievender zijn dan de gemiddelde student. De relatie tussen geweld in games en geweld in de echte wereld is verwaarloosbaar en misschien zelfs wel positief", aldus Carmack in gesprek met de website IndustryGamers.

De mening van Carmack staat lijnrecht tegenover die van de Noorse winkelketen Coop. Zij besloten vorige week alle gewelddadige games uit de schappen te halen vanwege de moordpartij door Anders Behring Breivik. De dader bleek een fanatiek gamer te zijn en gebruikte naar eigen zeggen het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 2 om zijn daad voor te bereiden.


'Gewelddadige games voorkomen agressie' (Foto: Novum)

Nu ook valse Ikea ontdekt in China

In de Chinese plaats Kunming blijkt een namaak-Ikea te staan. Dit meldde persbureau Reuters maandag. Kortgeleden maakte het persbureau al melding van een valse winkel van elektronicafabrikant Apple in dezelfde stad.

De Chinese meubelwinkel heet weliswaar geen Ikea, maar 11 Furniture, maar lijkt toch verdacht veel op zijn grote Zweedse broer. Zo hanteert de winkel dezelfde geelblauwe huisstijl als Ikea, en lijken veel producten die in de winkel te koop zijn wel erg op hun Zweedse evenknieën.

"Dit is een nieuw fenomeen. Er zijn al heel lang namaakartikelen op de markt, maar nu zien we ook steeds meer dienstgerelateerd kopieergedrag waarbij winkelformules worden gestolen", zei een Chinese analist maandag in reactie op de 'ontdekking' van de nep-Ikea.

Foto's van de winkel zijn hier te bekijken.

Nu ook valse Ikea ontdekt in China
Nu ook valse Ikea ontdekt in China (Foto: ANP)

Brajkovic, Klöden en Horner langer bij RadioShack

Andreas Klöden, Janez Brajkovič en Christopher Horner hebben hun contract met twee jaar verlengd bij RadioShack. Dit maakte de wielerploeg vandaag bekend.

Klöden was dit jaar de sterkste in de Ronde van het Baskenland voor ploeggenoot Horner. Horner won de Ronde van Californië. Brajkovic wordt door Johan Bruyneel gezien als leider voor de toekomst. Hij werd dit seizoen voor de vierde maal nationaal kampioen tijdrijden en moest net als Klöden na een val opgeven in de Tour de France.

Laatste Harry Potter-film haalt miljard op

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 heeft al meer dan 1 miljard dollar opgebracht. De film draait ruim twee weken in de bioscopen. Het is de eerste Potter-film die de magische grens doorbreekt, maakte distributeur Warner Bros zondag bekend.

Het oude record was voor Harry Potter and the Sorcere's Stone uit 2001 die in totaal 974,8 miljoen dollar ophaalde. Het kaartje voor Deathly Hallows Part 2 kost meer dan het gemiddelde bioscoopkaartje, omdat het een 3D-film is. De film brengt daarom meer geld in het laatje. Sorcerer's Stone heeft echter nog steeds de meeste kaartjes verkocht.

In totaal hebben negen films de grens van 1 miljard dollar doorbroken, waaronder The Dark Knight, Alice in Wonderland en dit jaar Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Het record voor bestverdienende film staat nog steeds op naam van Avatar. De film haalde in 2009 in totaal 2,8 miljard dollar op. Op nummer twee staat Titanic met 1,8 miljard van dezelfde regisseur, James Cameron.

HP

Laatste Harry Potter-film haalt miljard op (Foto: Novum)

Snelheidsduivels raken motoren na klopjacht kwijt

De Friese politie heeft zondag vier motorrijders aangehouden die zonder motorrijbewijs met gemiddeld 190 kilometer per uur over de A7 scheurden. Toen een motoragent ze aan de kant wilde zetten, ging een van hen tegen het verkeer op de A7 in om te ontkomen, meldt de politie. Uiteindelijk moesten alle bestuurders hun motor inleveren. De motoragent zag de snelheidsduivels zondag aan het eind van de middag van Joure richting Sneek rijden. Hij besloot alvast zijn collega's te waarschuwen omdat hij vermoedde dat de vier ervandoor zouden gaan als hij een stopteken zou geven.

Toen hij de mannen net voor Sneek naar de kant dirigeerde, gaf alleen een 30-jarige gehoor. De drie anderen gingen er volgens de politie met hoge snelheid vandoor. Een van hen ging met flinke vaart tegen het verkeer op de A7 in, richting Bolsward. Meerdere automobilisten belden 112 omdat ze voor hem moesten uitwijken.

Toen hij de snelweg verliet, werd hij opgewacht door een politiewagen die de weg blokkeerde. De 23-jarige motorrijder probeerde toch tussen de auto en de vangrail door te gaan, maar kwam ten val en werd aangehouden. De twee andere motorrijders waren richting Joure gevlucht.

Een 24-jarige snelheidsduivel werd met zijn 33-jarige passagier door meerdere agenten klemgereden op het verkeersplein bij Joure. Hiervoor werd het verkeer stilgelegd. De laatste motorrijder was Sint Nicolaasga ingevlucht. Een agent in zijn vrije tijd zag hem staan en vertrouwde het niet, waarop hij zijn collega's belde. Daarop werd het dorp afgesloten en doorzocht.

Toen de 20-jarige motorrijder werd gevonden, probeerde hij weer te ontkomen. Een politiewagen tikte hem echter aan, waardoor hij viel en kon worden aangehouden.

De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau, waar bleek dat ze geen motorrijbewijs hebben. Hun motoren zijn daarom in beslag genomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Ferrari wil zich in Q3 verbeteren

Het Formule 1-team van Ferrari wil proberen zich te verbeteren in de kwalificaties. De Italiaanse bolides zijn over het algemeen snel in de kwalificatie, maar toch is het verslaan van Red Bull en McLaren lastig. Mochten de verbeteringen slagen dan weet het team uit Maranello dat het in de rest van het jaar kan strijden om de zeges.

Afgelopen weekend kwalificeerde Felipe Massa zich in Hongarije als vierde, met daarachter Fernando Alonso. In de race werd Alonso derde en Massa zesde. "Ik denk dat we nu in de omstandigheid verkeren dat we er in de race bij zitten. Dit weekend waren er veel factoren die de uitkomsten hadden kunnen veranderen. Qua prestaties moeten we ons in Q3 nog verbeteren, want daar missen we nog wat," zei teambaas Stefano Domenicali.

"Ik denk dat we onafhankelijk van de anderen niet het maximale uit de auto halen," vervolgt de Italiaan over Q3. "Kijk bijvoorbeeld naar Red Bull, want zij zijn in Q1 en Q2 conservatiever en sparen wat vermogen, wat ze er later in de kwalificatie wel uitgooien." Hij weet dat de Ferrari's moeite hebben om de banden op temperatuur te krijgen en dat de warmere omstandigheden in het voordeel van de Italianen zijn. In Hongarije was dit afgelopen weekend niet het geval.

In het kampioenschap staat leider Sebastian Vettel 89 punten voor op Ferrari-rijder Fernando Alonso. "Het kampioenschap zal lastig worden en het enige dat helpt is de komende races te winnen. Misschien dat Sebastian wat problemen krijgt, het zal lastig worden, maar ik hoop het. Als we hem aanvallen dan is het kampioenschap mathematisch gezien nog steeds niet beslist. Ons doel is om er nog steeds in te kunnen geloven en te vechten tot het eind van het jaar."

Dark Souls

Denk aan een spel waarin je minstens tweehonderd keer in een level doodgaat, al doe je nog zo je best. Bij veel mensen zal Demon's Souls door het hoofd schieten, één van de lastigste spellen van de laatste jaren. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: het kan altijd lastiger, want de spirituele opvolger Dark Souls nadert onze consoles.

Zweedse tanker door piraten aangevallen

Piraten hebben voor de kust van Benin een Zweedse tanker aangevallen. De aanval kon worden afgeslagen door de marine van Benin. Dit heeft de Zweedse rederij Wisby Shipmanagement, de eigenaar van de tanker, maandag bekendgemaakt.

De piraten waren er zondag in geslaagd om aan boord van de tanker Gotland Sofia te komen, zei de rederij. Toen een schip van de marine van Benin naderde, vluchtten zij echter weg.

Er vielen geen gewonden onder de bemanningsleden - achttien Filipijnen, vier Zweden en een Oekraïner -, maar ze zijn wel enorm geschrokken, zei Wisby Shipmanagement.

Armored Core V vertraagd

Slecht nieuws voor de mech-fanaten onder ons: From Software heeft laten weten dat de release van Armored Core V in Japan verzet is naar januari 2012. Het vijfde deel in de serie stond eigenlijk gepland op een launch in oktober.

De reden voor de vertraging is volgens de ontwikkelaar de feedback die ze verkregen hebben na de recente multiplayer bètatests. Voor de Europese fans verandert er niet zo veel. De release in de westerse landen blijft Q1 2012.

Rus, Krajicek en Bertens zakken op ranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen is Arantxa Rus twee plaatsen gezakt. Rus, nog altijd de beste Nederlandse, is nu de nummer 80 van de wereld.

Michaëlla Krajicek leverde zeven plaatsen in en staat nu op de 173e plek. Ook Kiki Bertens, de derde Nederlandse, zakte. Bertens bezet nu plaats 179.

In de top van de ranglijst veranderde er niets. Caroline Wozniacki blijft de nummer één van de wereld, gevolgd door Kim Clijsters en Vera Zvonareva.

Xenoblade krijgt release in Australië

Nintendo Australië heeft vandaag bekendgemaakt dat Xenoblade Chronicles een release in Australië en Nieuw Zeeland krijgt op 1 september, 2 weken na de Europese release. Het spel zal verkrijgbaar zijn tegen de standaard belachelijke prijs van AU $99 (€76).

De Europese release van de Monolith Soft-RPG is vervroegd naar halverwege augustus. Of onze versie ook gebundeld zal worden met een soundtrack-cd is nog onbekend. Een US-release is tot op heden nog niet aangekondigd.

Xenoblade Chronicles lijkt een meesterwerk te worden en moet het maximale uit de Wii-hardware gaan halen. Een preview van de JRPG staat deze week op FOK!games. Hou onze site dus in de gaten.

xenoblade banner

David Guetta legt album stil voor Jessie J

David Guetta was klaar met de opnames van zijn nieuwe cd, maar toen Jessie J contact met hem zocht, besloot hij zijn album per direct terug te halen. De dj heeft een nummer met de Price Tag-zangeres opgenomen en dit alsnog aan de cd toegevoegd.

"Het album was klaar, maar toen nam Jessie contact op over een samenwerking", vertelt Guetta aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Dus ik heb mijn platenlabel gebeld en gezegd: laat alles stopzetten. Dit album kan niet worden uitgebracht zonder dit nummer."

De twee hebben het liedje niet samen opgenomen, maar alleen gecommuniceerd via internet. De dj heeft het nummer vanuit Ibiza opgenomen. "Ik moest naar de lounge van het vliegveld om te werken. Gekkenhuis. Ik zat de hele dag in de lounge met mijn koptelefoon op. Ik zag eruit als een zwerver terwijl ik de vocale mix op mijn laptop afmaakte."

Op de nieuwe cd werkt Guetta samen met verschillende grote namen, zoals Flo Rida, Lil Wayne, Usher en Snoop Dogg. Nothing But the Beat is vanaf 29 augustus te koop.

Vitesse-aanwinst Ibarra revalideert in Quito

Vitesse-aanwinst Renato Ibarra zal voorlopig in eigen land revalideren. Ibarra liep vorige week tijdens een training van Ecuador onder 20 een blessure op. Vanwege een spierscheuring staat hij naar verluidt enkele weken aan de kant.

"We hebben afgesproken dat hij in Quito revalideert tot zijn werkvergunning binnen is. Zodra die er is, komt hij naar Vitesse om de revalidatie te voltooien," aldus Ted van Leeuwen, technisch directeur van Vitesse.

Halo Anniversary-trailer laat plot zien

Voor de Halo-fans waarbij de herinnering aan het eerste deel wat roestig is, heeft 343 Industries een story-teaser trailer vrijgegeven van haar remake van de klassieker.

De developer heeft al eerder aangegeven dat het plot verteld zal worden door 'terminals' in het spel. Deze terminals, blijkbaar voorzien van een auto-tune robot stem, leiden je door het verhaal heen van Halo: Combat Evolved Anniversary Edition en geven inzicht in Chiefs motivatie om de buitenaardse planeet te bezoeken.

Halo: Combat Evolved Anniversary Edition is speelbaar vanaf mid november 2011 en is exclusief voor Xbox 360.

Ibuki en Kuma in Street Fighter X Tekken

Tijdens Evo 2011, het jaarlijkse fighter-spektakel, heeft de producer Yoshinori Ono twee nieuwe personages onthuld voor Street Fighter X Tekken. Ninjameid Ibuki uit Street Figher-franchise en de beer Kuma uit Tekken-reeks zullen gaan vechten in de nog uit te komen crossover-fighter.

De producer heeft twee teaserfilmpjes getoond tijdens Evo 2011, waarin overduidelijk Ibuki en Kuma te herkennen zijn. Deze twee strijders worden aan een toch al leuk vechtersbazenrijtje toegevoegd. Tot nu toe zijn Ryu, Kazuya, Ken, Nina, Guile, King, Abel, Marduk, Cammy, Bob, Chun-Li, Julia Chang, Sagat, Hwoarang, Dhalsim, Steve Fox, Poison en Yoshimitsu al eerder bekendgemaakt.

Voor PlayStation 3- of Vita-spelers is Cole ook als exclusief personage toegevoegd. Street Fighter X Tekken komt ergens in maart 2012 uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Breath of Fire IV in augustus naar PSN

Breath of Fire IV zal vanaf 16 augustus te downloaden zijn via de Amerikaanse PlayStation Store. Een prijs is nog niet bekendgemaakt en of er een Europese release zal gaan komen is ook nog niet bekendgemaakt. Vanaf 16 augustus zullen er ook enkele BoF IV-avatars te downloaden zijn via het PSN.

De RPG kwam in 2001 uit voor Europa op de PlayStation, een pc-versie kwam later in 2003 uit. De game begint met een groepje mensen die een prinses zoeken die al een tijdje vermist is. Ze komen in aanraking met de vreemde 'Ryu' die een grote rol zal spelen in het geheel.

BOF IV
Een gevechtsscène uit de originele PS-versie.

Prijswinnaars van de maand juli!

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand juli! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Gangland blu-ray-pakket
Cansu
elineK
Boterhamzakje

Gangland dvd-pakket
Razo
Ooni
joasik1

150 euro aan i Cadeau.nl gadgets
Cat22

FOK!Ubi-maandag winnaar (11 juli)
Game Tour de France
jacobaan

Tickets STOMP @ DeLaMar Theater
GuitarJJ
koentjedrummer
Drebbelman
bergersjo

FOK!Ubi-maandag winnaar (18 juli)
Call of Juarez T-shirt

Mad-MonKey

Vrijkaarten Campzone 2011
Bobseltje
KeFFuR1208

Electronic Family kaarten
ForrestX
Pizza_Shooter
DeeBee
Michel86
Zoot
Maharbal
koningkerel
Crystal_Rain
Livedeejay
HugoBaas
Timti
Fom
Joe-Momma
Solique
criminal_mind
Helpmefok
Gitank2
Physics
xCore
Scorpionitic
Traxilletje
athina80
Ronaldo1978
Innitowinnit
Scharreltarrel

TCM Pop Up Cinema - Amsterdam
troma78
TheFallenAngel
Karstman
Gillingham
MakuMaku
jercovski
BLeeN
steeg
eekhoorn12
Wootism
Timti
AssFokker
bballer89
svefn
Teddy80
Djenuziz
ARNORDMANN
arjen1986
BroekJ1987
Len2926
KirovAir
kwackytim

Hoofdtelefoon Aureol Massive van Teufel
densmee
o.la
Iemand91
Gesmoltenkaas

FOK!Ubi-maandag winnaars (25 juli)
Call of Juarez: The Cartel

Mystic4Life
MelanieA

Weekendkaarten Castlefest
Tijnes
bballer89
cindy29
gauloises010
zarlor

Kaartjes Latin Lovers
motormuis1959
Kiwi_Kevin
Wootism
Raii
Timti
Bouke-p
Blizzie
GuitarJJ
arjen1986
Weissman
Koning2
XethaX
Geeodorah
VeniVidiViciV
Lithia
Balkanmeisje
neilpatrick
BundyChen
Toverheks
Contador_The_Best

Kaartjes Good Charlotte @ Paradiso
stigmatic_agony
-Marc-
Loveless85

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen, moet je even mailen naar pr@fok.nl.

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Leden Molukse motorclub weer vrij

Alle vijftig leden van de Molukse motorclub Satudarah zijn weer vrij. De politie heeft maandag de laatste zes leden vrij gelaten, zij hebben een proces-verbaal gekregen voor het verstoren van de openbare orde.

Zaterdag werden leden van de motorclub aangehouden omdat de politie bang was voor een confrontatie met de Hells Angels. Leden van Satudarah bleken wapens bij zich te hebben en zijn na een vechtpartij met de mobiele eenheid allen aangehouden.

Spoorbedrijven komen samen met abonnementen

Treinreizigers kunnen vanaf 1 januari 2012 van nieuwe abonnementen gebruikmaken waarmee ze terechtkunnen bij alle vervoerders op het spoor. Daarover hebben de spoorbedrijven NS, Arriva, Veolia, Connexxion en Syntus een akkoord bereikt. Dat meldde een woordvoerder van de NS maandag.

Het gaat om vijf nieuwe abonnementsvormen. Aanschaf geeft bij voorbeeld recht om vrij in het weekeind of in de daluren te reizen. Er kan ook een 'kidsvrijkaart' bij worden gekocht.

Afname gedwongen ontslagen

Het aantal gedwongen ontslagen is vorig jaar met 14 procent afgenomen vanwege het economisch herstel. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werden 105.000 mensen gedwongen ontslagen. In 2009 waren dat er nog 122.000. Werknemers kunnen te maken krijgen met gedwongen ontslag op initiatief van de werkgever of door een faillissement.

Afname gedwongen ontslagen
Afname gedwongen ontslagen (Foto: ANP)

Metro: Last Light grafisch beter op pc

Metro: Last Light zal de opvolger zijn van Metro 2033. De game die ontwikkeld wordt door 4A Games krijgt een speciale engine die ervoor zorgt dat de game tijdens het ontwikkelen hetzelfde blijft op de vier platformen waar hij voor uitkomt. Het zal wel mogelijk zijn om de pc-versie nog mooier te maken dan die al is.

Voor veel gamers was Metro 2033 een soort paradepaardje voor hun pc. Door een goede pc te hebben waren de graphics van Metro 2033 erg mooi en dat kon je dan weer showen aan je vrienden. Ook met Metro: Last Light zal dit mogelijk zijn aangezien de ontwikkelaars continu nieuwe grafische kaarten ook betrekken bij de ontwikkeling van het spel.

Met de nieuwe engine van het spel kan de ontwikkelaar ook meer doen met de omgeving in het spel. Er zullen meerdere objecten zijn in het spel die kapot kunnen gaan en ook gebruik zullen maken van de verbeterde physics die de engine kan produceren. Metro: Last Light zal volgend jaar uitkomen voor Xbox 360, PS3 en pc. Een Wii U-versie is ook in de maak.

Van Hummel naar Vacansoleil

Kenny van Hummel rijdt volgend jaar voor Vacansoleil. Dit heeft hij vandaag bevestigd tegenover dagblad De Gelderlander.

Van Hummel, die nu nog uitkomt voor Skil-Shimano, geeft als reden voor de overgang dat hij het beste uit zijn loopbaan wil halen. "Ik zal vaker de kans krijgen om wedstrijden op het allerhoogste niveau te rijden en me vaker kunnen meten met de beste sprinters van de wereld."

Vanaf vandaag mogen renners en ploegen hun transfers voor het nieuwe seizoen bekendmaken.

Van Hummel naar Vacansoleil (Foto: Pro Shots)

Carmack: games verminderen agressie

De discussie of games wel of niet agressie en geweld veroorzaken lijkt de laatste tijd weer op te laaien. Dit zou er mee te maken kunnen hebben dat Anders Breivik, de schutter van het drama in Noorwegen, Modern Warfare 2 een prima trainingssimulator vond. Toch beweert John Carmack, oprichter van Id Software en praktisch de uitvinder van het first person shooter-genre, dat games juist agressie verminderen.

Carmack gelooft dat er meer bewijzen zijn dat agressie juist vermindert door het spelen van games. Er zijn studies die juist laten zien dat het spelen van gewelddadige spelletjes als een uitlaatklep kan dienen. Daarnaast komt hij ook nooit agressieve gamers tegen op bijvoorbeeld QuakeCon. Het is eerder het tegenovergestelde.

"If you go to QuakeCon and you walk by and you see the people there and compare that to a random cross section of a college campus, you're probably going to find a more peaceful crowd of people at the gaming convention. I think it's at worst neutral and potentially positive."

Carmack krijgt bijval van onderzoekers en rechters. Zo was er eerder dit jaar een uitspraak van de Supreme Court die aangaf dat het verbieden van gewelddadige games ongrondwettelijk was en dat niet kon worden bewezen dat het spelen van games voor extra geweld zorgde. Een ander onderzoek liet zien dat games wel eens de oorzaak konden zijn van minder criminaliteit in de VS, en gisteren noemde een psycholoog het nog een soort racisme.

John Carmack

Cruijf houdt kritiek op Ajax niet intern

Johan Cruijff is niet van plan om als commissaris van Ajax zijn kritiek op de club alleen intern te uiten, zo meldt hij maandag in zijn column in De Telegraaf.

"Volgens de regels moet ik naar buiten toe mijn mond houden. Hoe meer ik over de regels van de raad van commissarissen nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ik mijn eigen regels moet maken. Als ik zie dat het fout gaat en dan mijn mond hou, wordt het belang van Ajax en de aandeelhouders alleen maar geschaad. Het is daarom simpel, wat voor regels en wetten er ook zijn, het belang van de club gaat boven alles."

Alphen schrijft honderden overledenen aan

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft zo'n zeshonderd overleden mensen een brief gestuurd over het stopzetten van de Alphenpas. "Een pijnlijke fout", meldt een woordvoerder maandag. Vorige week is aan 180 nabestaanden een excuusbrief verstuurd.

De gemeente had 12.500 brieven verstuurd naar adressen uit een verouderd bestand. Ten onrechte was niet goed gekeken naar de gemeentelijke basisadministratie. Toen duidelijk werd dat niet iedereen meer leefde, is nagezocht of op hetzelfde adres nabestaanden wonen. Dat bleek bij 180 adressen het geval.

"Dat deze stap gemist is, is een slordige menselijke fout geweest, die niet had mogen voorkomen", staat in de brief. De gemeente biedt hierin 'oprechte excuses' aan.

Verplicht online geld verdienen met Diablo III

Er zijn weer enkele nieuwtjes tevoorschijn gekomen over Diablo III. Zo zal de game continu verbonden moeten zijn met het internet om te kunnen gamen en er zal een veilingshuis in het spel zitten waar je echt geld kan verdienen of spenderen. Lees hieronder meer over beide systemen.

In Diablo III zal het verplicht zijn om continu online te zijn om te kunnen spelen. Dit is besloten omdat de game een aantal features zal krijgen die een internetverbinding vereisten. Onder deze features zitten onder andere de volgende dingen:

  • Persistente vriendenlijst
  • Chatten met verschillende vrienden in verschillende games
  • Persistente personages worden online opgeslagen (je hoeft niet meer eens in de negentig dagen online te spelen en er zijn item duplicatie cheats)
  • Persistent party-systeem
  • PVP en publieke matchmaking
  • Drop in/out voor co-op gameplay
  • Groter inventaris-systeem dat jouw items deelt onder je personages (momenteel tot 10 personages)
  • Het vernieuwde veilingshuis (zie hieronder)
  • Achievements en stats bijhouden
  • Spelers-banieren waaraan spelers kunnen zien wie wie is en wat hun prestaties zijn. Deze banieren kunnen ook enkele in-game voordelen hebben.

Naast dat Diablo III dus geen offline-mode zal krijgen is er ook een nieuw veilingshuis aangekondigd. Hier zal het mogelijk zijn om spullen die je in het spel vindt te verkopen voor echt geld of voor geld uit het spel zelf. De reden hierachter is dat voorwerpen uit het spel anders toch wel buiten het spel om verkocht zouden worden. Op deze manier heeft Blizzard er meer zicht en controle op. Wel zal je als je wat aanschaft of verkoopt met echt geld dit buiten Blizzard om moeten regelen. Blizzard regelt dus alleen de mogelijkheid tot het aanbieden van en bieden op voorwerpen uit het spel.

Bekijk hieronder enkele screenshots uit de verschillende veilingshuizen. Waar de één geld uit het spel zal gebruiken zal de andere echt geld gebruiken.

Diablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo III

Catherine oorspronkelijk ook voor PC

Catherine, de Japanese game van de makers van Persona, was ooit wellicht ook bedoeld om op de pc uit te komen. De game is in Japan en de VS verschenen voor de PlayStation 3 en Xbox 360 maar oplettende gamers van VG Resource hebben interessante dingen ontdekt op de schijfjes van Catherine.

Op de Xbox 360-DVD van de game hebben ze een hoop bestanden gevonden die niet door de game worden gebruikt. Zo zijn er onder andere templates te vinden van de layout van een controlschema van de pc. De kans bestaat dus dat Atlus er ooit aan zat te denken de game ook op de PC uit te brengen.

Naast de aanwijzingen voor een pc-versie van de game, hebben ze ook nog een hoop plaatjes gevonden waar onderstaande er één van is. Ook zijn er een aantal erotische plaatjes gevonden die jullie op de website van VG Resource kunnen bekijken.

Catherine

Van Geel wil Fer absoluut niet verkopen

Leroy Fer blijft ook komend seizoen speler van Feyenoord. De Rotterdammers willen de middenvelder onder geen beding laten vertrekken.

Fer flirtte lang met FC Twente, maar de Tukkers wilden niet aan de vraagprijs van Feyenoord voldoen. Aangenomen werd dat de club later deze transferperiode een nieuwe poging zou wagen, maar voor technisch directeur Martin van Geel is dat onbespreekbaar. Van Geel trekt de deur resoluut dicht.

"We gaan Fer absoluut niet verkopen", zegt de technisch directeur in het Algemeen Dagblad. "Als we onze sportieve ambities willen waarmaken, kunnen we ons dat simpelweg niet veroorloven. De deur gaat dicht."

Alleen een astronomisch bod zou Feyenoord op andere gedachten kunnen brengen. Het bedrag dat FC Twente voor hem over heeft - zo'n 3,5 miljoen euro - is volgens de Rotterdammers niet astronomisch. "We hebben voor acht miljoen euro aan spelers verkocht. Sportief is nóg een vertrek van een bepalende speler onbespreekbaar. Ja, zo hebben we dat ook aan Leroy en zijn management medegedeeld", aldus Van Geel. Fer heeft nog een éénjarig contract in De Kuip.

Boskalis legt Braziliaanse haven aan

Koninklijke Boskalis Westminster heeft een contract ter waarde van 200 miljoen euro verworven voor de aanleg van de nieuwe haven in Brazilië.

Tot de werkzaamheden behoren het baggeren van een toegangs- en binnenkanaal, een draaikom en een havenbassin, evenals landaanwinningswerkzaamheden. Daarnaast zal Boskalis de oeverbekleding bij de havenmonding aanleggen.

Het havencomplex in het noorden van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro is de grootste havenonderneming in Latijns-Amerika en zal naar verwachting uitgroeien tot een van de omvangrijkste havencomplexen ter wereld, aldus Boskalis.

Werk aan het project gaat naar verwachting binnenkort van start en zal in totaal twee jaar in beslag nemen, stelt de baggeraar.

Tennisser Haase zakt plaatsje op ranglijst

Tennisser Robin Haase is een plaatsje gezakt op de wereldranglijst. De Nederlander neemt sinds vandaag de 53e positie in. Hij verloor afgelopen week in de tweede ronde van het tennistoernooi in Umag van de Kroaat Marin Cilic: 6-4, 4-6 en 3-6.

Haase bereikte vorige week zijn hoogste positie (52e) ooit op de wereldranglijst. Thiemo de Bakker verloor ook een beetje terrein. Hij zakte van plaats 99 naar 100.

Tennisser Haase zakt plaatsje op ranglijst
Tennisser Haase zakt plaatsje op ranglijst (Foto: ANP)

Eikenprocessievlinders overspoelen Nederland

De komende week duiken overal in Nederland grote aantallen eikenprocessievlinders op. De eerste vlinders die voortkomen uit de beruchte eikenprocessierups zijn de afgelopen anderhalve week al door heel Nederland gezien, meldt het Eikenprocessierups Waarnemingsstation maandag op natuurbericht.nl.

Door het warme en droge voorjaar hebben de rupsen zich snel ontwikkeld. Als het zo droog was gebleven, hadden de eerste vlinders begin vorige maand al gevlogen. De regen heeft de ontwikkeling echter vertraagd.

Met het aankomende droge en warme weer worden 'massale vluchten' van vlinders verwacht. Voor het bestrijden van de rups loont het volgens de onderzoekers nog steeds om nesten te verwijderen. Dat scheelt volgend jaar namelijk weer rupsen.

De rups wordt bestreden vanwege zijn brandharen. Die kunnen huiduitslag veroorzaken. Ook de vlinder is niet vrij van deze brandharen. Het nest waar de rupsen in zitten, ligt vol met brandharen. Als ze er als vlinder uit kruipen, nemen ze deze haren mee.


Eikenprocessievlinders overspoelen Nederland (Foto: Novum)

Heitinga vervangt Van der Vaart

John Heitinga zal komende woensdag meedoen aan de afscheidswedstrijd voor Edwin van der Sar. Heitinga vervangt Rafael van der Vaart die met een lichte blessure moest afzeggen.

"Ik ben echt enorm vereerd dat Edwin aan mij heeft gedacht”, zegt de verdediger van Everton, die de komende dagen een druk programma heeft. "Morgen speel ik nog met Everton tegen Werder Bremen, waarna ik met Louis Saha vanuit Bremen naar Amsterdam kom rijden. Een kleine moeite. Dit doe ik graag. Zulke wedstrijden, daar wil je bij zijn."

Gulbis wint toernooi Los Angeles

Ernests Gulbis heeft het ATP-toernooi van Los Angeles gewonnen. In de finale versloeg hij de als eerste ingeschaalde Mardy Fish met 5-7, 6-4 en 6-4.

Nadat hij de eerste set had verloren trok hij de tweede set wel naar zich toe. In de derde set kwam de Let op een voorsprong van 5-1, maar toen kwam Fish nog iets terug. Op het eerste matchpoint van Gulbis was het echter raak en pakte hij zijn tweede toernooizege.

Burgemeester luidt noodklok over parkeergarages

De brandveiligheidseisen voor parkeergarages zijn achterhaald. Er wordt geen rekening mee gehouden dat in auto's tegenwoordig veel meer kunststof wordt verwerkt. Dat schrijft burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders volgende week in een brandbrief aan Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), meldt het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur.

Door die kunststoffen kan de temperatuur oplopen tot 1000 graden, terwijl parkeergarages zijn berekend op 300 of 400 graden. Eind oktober woedde een felle brand in de Haarlemse parkeergarage De Appelaar. Vorige week concludeerde het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) dat de brandweer geen schijn van kans heeft gehad.

Door de enorme rookontwikkeling en de grote hitte was bestrijding van het vuur in de garage niet mogelijk. Op enkele momenten zou de veiligheid van brandweerpersoneel in het geding zijn geweest.

De regionaal brandweercommandant heeft volgens de burgemeester intussen geconcludeerd dat hij een brand in een parkeergarage voortaan niet blust, maar smoort. "Dus drie dagen alles dichtplakken en dan maar hopen dat het vuur uit is."

De brand ontstond vermoedelijk door kortsluiting in de motor van een startende auto. De eigenaresse kon op tijd wegkomen, maar er gingen zeker 26 auto's verloren. Volgens de burgemeester moet worden vastgesteld wat een aanvaardbaar niveau van brandbeveiliging is.

Dat bezoekers op tijd weg kunnen komen is 'zonder twijfel' het belangrijkst. "Maar is het te tolereren dat daarna alle auto's als verloren moeten worden beschouwd?"

Takeshi Miyaji (Grandia) overleden

Takeshi Miyaji, CEO van G-Mode en bedenker van de Grandia-gamereeks, is op 29 juli overleden op 45-jarige leeftijd. Dat heeft G-Mode vandaag laten weten. Miyaji is bekend van zijn werk voor Gamearts, een bedrijf dat hij op 19-jarige leeftijd met zijn broer op heeft gericht.

Bij Gamearts werkte Miyaji onder andere aan Silpheed, Gun Griffon en Grandia. In 2000 richtte hij G-Mode op waar hij nu opgevolgd wordt door Ryu Okoriyama. Waaraan Miyaji overleden is, is niet bekend.

 

Man zwaargewond bij woningbrand Zwijndrecht

Een 48-jarige man is in de nacht van zondag op maandag ernstig gewond geraakt door een brand in zijn woning in Zwijndrecht. De brandweer trof hem aan in de slaapkamer. Een ambulance heeft het slachtoffer naar een ziekenhuis gebracht.

De brand ontstond door nog onbekende oorzaak in de woonkamer van de woning aan de Watermanstraat en was na het redden van het slachtoffer snel onder controle. De woning raakte flink beschadigd. Vier omliggende woningen werden uit voorzorg enige tijd ontruimd.

'Cillessen in beeld bij Ajax'

De Telegraaf weet vandaag te melden dat Ajax interesse heeft in Jasper Cillessen. De doelman van N.E.C. Nijmegen zou in Amsterdam de concurrentie aan moeten gaan met Kenneth Vermeer.

Ajax denkt dat Cillessen de strijd met Vermeer wel aan durft te gaan. Tevens is de Amsterdamse ploeg van mening dat het voor zijn ontwikkeling beter kan zijn, zelfs terwijl hij op de bank bij Ajax zou zitten dan dat de keeper bij N.E.C. in het doel staat.

Behalve Cillessen gaan ook de namen van Michel Vorm en Przemyslaw Tyton rond in Amsterdam. Voor de functie van een echte tweede keeper zou Gabor Babos nog altijd in beeld zijn.


Cillessen in beeld bij Ajax (Foto: Pro Shots)

'PS Vita in oktober'

Niemand weet wanneer we nou naar de winkels kunnen rennen om een PlayStation Vita te kopen, maar er is weer wat bewijs opgedoken dat het eind dit jaar al is. In een reclamefolder van het Britse Blockbuster staat namelijk dat Vita op 28 oktober te koop zal zijn.

IGN heeft zowel bij Blockbuster als Sony nagevraagd of het allemaal klopt. Blockbuster heeft nog niet gereageerd, Sony geeft enkel als antwoord dat Vita een gefaseerde wereldwijde launch krijgt dit feestdagenseizoen. Eerdere geruchten gaven Vita een launch in september, november, december en januari. Misschien dat we op Gamescom een echte releasedatum te horen krijgen.

Vita

Forse boete voor filmpje dief op internet

Voor het op internet plaatsen van foto's en filmpjes van dieven kan straks al snel een boete van 25.000 euro worden opgelegd. Alleen politie en justitie mogen criminelen opsporen, zegt voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm maandag in het AD.

Het is volgens het CBP verkeerd dat winkeliers, pompstationhouders en particulieren mensen aan de schandpaal nagelen. De precieze boetebedragen worden vastgelegd in een wet die komend najaar klaar moet zijn. Het CBP is als adviseur van het ministerie van Justitie nauw bij betrokken bij de inhoud van de wet.

Voor grote bedrijven als Google en Microsoft moet de boete voor het illegaal verzamelen van elektronische gegevens wat het CBP betreft in de miljoenen kunnen lopen.

Dat het CBP onvoorwaardelijke boetes kan uitdelen is nieuw. De privacywaakhond werd jarenlang als een tandeloze tijger gezien. Dat moet vanaf komend najaar veranderen. Tot nu toe kon het CBP alleen dreigen met voorwaardelijke boetes. Dat betekent dat iemand alleen hoeft te betalen als actie van zijn kant uitblijft.

De strengere maatregelen zijn volgens Kohnstamm nodig omdat steeds meer privacygevoelige gegevens digitaal worden opgeslagen. "En lang niet altijd zorgvuldig."

Het CBP lijkt niet van plan een oogje toe te knijpen voor filmpjes waarop overduidelijk is te zien dat degene in beeld schuldig is. Zo kreeg het verzorgingshuis Herfstzon in het Twentse Goor vorige week nog een brief waarin wordt gedreigd met een dwangsom. Het verzorgingshuis had beelden op internet gezet waarop te zien is dat iemand een kluis steelt.

Kohnstamm kondigt ook een groot onderzoek aan naar regionale elektronische patiëntendossiers. De landelijke variant komt er voorlopig niet, maar regionaal wordt al veel van elektronische dossiers gebruikgemaakt. Vaak zou daar zonder toestemming van de patiënt persoonlijke informatie in staan.

Tientallen lijken op boot bij Lampedusa

De Italiaanse kustwacht heeft 25 lijken aangetroffen op een boot die het Zuid-Italiaanse eiland Lampedusa wilde bereiken. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA maandagochtend gemeld.

De oorzaak van de sterfgevallen is nog niet bekend. Op de boot zaten in totaal 268 immigranten. De boot is onder begeleiding van de kustwacht, die het vaartuig zondagavond had onderschept, op weg naar de haven van Lampedusa.

Veel immigranten uit Afrika steken in boten de Middellandse Zee over en proberen in Lampedusa de Europese Unie binnen te komen. De afgelopen weken kwamen opnieuw duizenden immigranten per boot naar Lampedusa, waar vandaan de Italiaanse autoriteiten hen overbrengen naar het vasteland.

Tientallen lijken op boot bij Lampedusa
Tientallen lijken op boot bij Lampedusa (Foto: ANP)

'Syrie kan elke samenzwering verpletteren'

Syrië is in staat elke 'samenzwering' te verpletteren. Dit schrijft president Bashar al-Assad in een artikel waarin hij maandag het hardhandige optreden van zijn leger tegen betogers verdedigt.

"Samenzweringen maken ons alleen maar sterker", aldus Assad. Volgens het staatshoofd is er sprake van een complot om niet alleen Syrië, maar de hele regio te vernietigen. Syrië zal deze 'kwaadaardige aanval' afslaan met behulp van zijn 'unieke eigenschappen' die het land 'immuun' zouden maken voor complotten.

'Syrië kan elke samenzwering verpletteren'
'Syrië kan elke samenzwering verpletteren' (Foto: ANP)

Schuldenplafond VS met 2,4 biljoen omhoog

Het principeakkoord over de schuldencrisis dat de leiders van de twee grote Amerikaanse partijen zondag bereikten, voorziet in een verhoging van het huidige schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar (circa 10 biljoen euro) met nog eens 2,4 biljoen dollar in twee stappen, aldus politieke bronnen in Washington.

Daardoor zijn vóór 2013 geen nieuwe onderhandelingen over een verdere verhoging nodig. President Obama wilde in het verkiezingsjaar 2012 geen nieuw getouwtrek over schulden en bezuinigingen.

Ramadan zonder Ramadan Festival dit jaar

Het is weer ramadan. Moslims vasten een maand lang om de ziel van zonden te reinigen en te bezinnen. Dat vasten gebeurt door tussen zonsopgang en zonsondergang niet te eten en drinken, roken, vrijen, roddelen en te vloeken. De ramadan is één van de vijf zuilen van de islam. De andere vier zijn het gebed, de bedevaart, het geven van aalmoezen en de getuigenis.

Het is dit jaar voor het eerst in jaren dat er geen Ramadan Festival plaatsvindt. Het festival werd 6 jaar geleden in het leven geroepen als reactie op de moord op Theo van Gogh. Volgens de organisatie was het nodig om stereotypes over moslims weg te nemen en omdat mensen bang waren geworden. Voor elkaar, maar ook voor een terroristische aanslag.

De Unie van Marokkaanse Moskeeën (UMMAO) roept dit jaar op aandacht te besteden aan de Hoorn van Afrika. "Kun je geen geld geven, geef dan aandacht door middel van een gebed", aldus voorzitter Khalil Aitblal. De ramadan duurt tot 30 augustus en eindigt met het Suikerfeest.

De Jager: ECB-garantiebedrag later bespreken

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) ziet momenteel geen reden om met de Tweede Kamer te spreken over een specifiek onderdeel van de Griekse reddingsmaatregelen. Dat heeft hij zondag per brief aan de Kamer laten weten.

Kamerleden hadden verzocht om die brief naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad. Die krant meldde vrijdag dat Nederland, bovenop andere steunmaatregelen, met andere eurolanden in totaal 35 miljard euro moet storten als garantie voor de Europese Centrale Bank (ECB).

Oppositiepartijen wilden in het weekeinde uitleg van de bewindsman, zodat ze maandag kunnen bepalen of ze er een apart debat aan willen besteden. Wat De Jager betreft is dat op dit moment niet nodig. "Aangezien de situatie waarin deze tijdelijke garantiestelling noodzakelijk is nu nog niet aan de orde is, bestaat de mogelijkheid om te zijner tijd hierover te spreken met de Kamer, waar ik op dat moment verslag zal doen over de verschillende opties", schrijft hij.

Deze 35 miljard euro komt bovenop de 109 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, en de miljarden namens de private financiële sector, wist NRC Handelsblad vrijdag te melden. Hoeveel Nederland uiteindelijk zal bijdragen moet nog op Europees niveau worden bepaald.

"Wat betreft de uiteindelijke exacte omvang en vormgeving van de voor de ECB benodigde garantie dient nog overleg plaats te vinden", schrijft De Jager hierover. "Ten aanzien van de omvang merk ik op dat ik in de Kamer duidelijk heb aangegeven dat hierbij een relatie bestaat met de onderpanden die door de Griekse banken aan de ECB zijn gegeven (en daarmee van substantiële aard kan zijn)", staat in de brief.

De Jager: ECB-garantiebedrag later bespreken
De Jager: ECB-garantiebedrag later bespreken (Foto: ANP)

'Nepblinde' kreeg bijna 20 jaar uitkering

Een 62-jarige man in het Zuid-Italiaanse Lecce heeft bijna 20 jaar lang ten onrechte een uitkering gekregen omdat hij blind zou zijn. In die tijd heeft hij 112.000 euro opgestreken.

Sociaal rechercheurs filmden de man terwijl hij zich zonder moeite in de stad bewoog, zonder begeleiding drukke, gevaarlijke kruispunten overstak en bij het boodschappen doen zonder moeite prijzen en andere opschriften las.

Tegen de man, die al een lang strafblad heeft, is aangifte gedaan wegens fraude. Het Openbaar Ministerie is ook een onderzoek begonnen naar de experts, die de blindheid van de man hadden bevestigd, aldus de krant Corriere della Sera.

Wilders beschuldigt tegenstanders van demoniseren

Linkse politici als PvdA-leider Job Cohen 'demoniseren' PVV-leider Geert Wilders. Sinds de aanslagen van de Noor Anders Behring Breivik, waarbij 77 doden vielen, wordt een 'hetze' tegen hem gevoerd, stelt hij maandag in De Telegraaf.

"Als een moslim een terreurdaad pleegt dan ligt het volgens links niet aan de islam, als een gestoorde gek een aanslag in Noorwegen pleegt dan krijgt de PVV het ineens voor haar kiezen", stelt hij. Links grijpt de aanslagen volgens hem aan om met de PVV af te rekenen en zou er met een 'bijna ziekelijke gretigheid' flink op los demoniseren.

Niet alleen links wordt beschuldigd van meten met twee maten. Vorige week wees een redacteur van NRC Handelsblad er in een opiniestuk nog op dat Wilders D66-leider Alexander Pechtold er in 2009 van beschuldigde een 'politieke handlanger' te zijn van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. In 2007 beschuldigde hij Doekle Terpstra van demoniseren. Wilders zei toen dat het 'mede op zijn conto' te schrijven zou zijn als hem wat overkwam.

Wilders heeft al afstand genomen van de daden van Breivik. Hij zegt niet van plan te zijn zich verder te verantwoorden voor 'links'. "Ze kunnen de boom in, allemaal." Hij is ook niet van plan zijn toon te matigen. Zo herhaalt hij dat er teveel 'massa-immigratie' is en teveel 'haatpaleizen', doelend op moskeeën.

Niet zijn woorden, maar het zwijgen van PvdA-leider Job Cohen 'en de rest van links Nederland' over de gevaren van de islam heeft volgens hem negatieve invloed. Er zou sprake zijn van een 'vals politiek spelletje van links en andere verwarde geesten die politieke munt proberen te slaan uit de vreselijke massamoord in Noorwegen'. "Hoe diep kun je zakken?"

Start actieweek voor Hoorn van Afrika

Bij de beurs in Amsterdam wordt maandag om klokslag 9 uur het startsein gegeven voor de actieweek van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de slachtoffers in de Hoorn van Afrika.

De directeuren van de SHO-organisaties slaan daar op de gong van de NYSE Euronext. De actieweek moet een extra stimulans zijn voor bedrijven en particulieren om via allerlei acties geld in te zamelen voor giro 555.

Inmiddels staat er meer dan 13 miljoen euro op 555 voor de slachtoffers van de droogte in Kenia, Ethiopië en Somalië. Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is er 1,1 miljard euro nodig om een eind te maken aan de hongersnood.

Virtuositeitsjaloezie

Mijn ouders schaften een blokfluit en lesboekjes aan en ik begon elke week trouw de deuntjes te fluiten. Het duurde niet lang voor ik het enige boekje met noten dat thuis voorhanden was oppakte en psalmen begon te fluiten, zoals mijn oudste zus dat twintig jaar eerder ook al deed op een traporgel. Elke week weer ging ik netjes naar de lessen. Toch bleek achteraf ook blokfluiten, net als korfbal, postzegels en al het andere, ten prooi te vallen aan mijn wispelturigheid.

Obama: akkoord over staatsschuld

De politieke leiders van Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat en in het Huis van Afgevaardigden hebben zondagavond (plaatselijke tijd) een voorlopig akkoord over de staatsschuld bereikt. President Barack Obama heeft dat in een toespraak bevestigd.

Hij drong er bij de voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden op aan met het plan in te stemmen. De politieke leiders in Senaat en Huis zullen het akkoord maandag aan hun achterban voorleggen. De Senaat stemt mogelijk al maandag over het akkoord, dat moet voorkomen dat de Amerikaanse overheid met ingang van woensdag niet meer aan alle betalingsverplichtingen kan voldoen.

Het plan voorziet in een verhoging van het schuldenplafond, de maximaal toegestane staatsschuld. Ook gaat de Amerikaanse overheid de komende tien jaar 917 miljard dollar bezuinigen. Er komt een speciale commissie die zich over de nadere invulling van het bezuinigingsplan gaat buigen.

De commissie moet het eens worden over extra bezuinigingen van nog eens tenminste 1,5 biljoen dollar, aldus John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis. Dat nieuwe plan moet tot uiterlijk 23 november zijn uitgewerkt.

Volgens Obama worden de bezuinigingen niet te snel ingevoerd om het herstel van de Amerikaanse economie niet te schaden.

De beurzen in Tokio en Sydney reageerden met stijgende aandelenkoersen op het nieuws uit Washington.

Obama: akkoord over staatsschuld
Obama: akkoord over staatsschuld (Foto: ANP)

Trailer the Red Tails

Afgelopen vrijdag wisten we George Lucas fans al te verblijden met het nieuws, dat diens nieuwe film Red Tails vanaf januari 2012 op het witte doek te zien zal zijn. Inmiddels is er een trailer voor de oorlogsfilm uitgebracht.

In Red Tails zien we de belevenissen van een groep Afro-Amerikaanse gevechtspiloten gedurende de tweede wereldoorlog. In de belangrijkste rollen zien we ondermeer Cuba Gooding Jr, Terrence Howard (Iron Man) en Cliff Smith. Smith is bij hiphopfans beter bekend als Method Man.


De trailer voor de George Lucas film Red Tails

Pitt en Jolie op Sarajevo Film Festival

Brad Pitt en Angelina Jolie waren afgelopen zaterdag te gast op het 17e Sarajevo Film Festival in Bosnië. De 36-jarige actrice ging bij de gelegenheid gekleed in een jurk van de Libanese modeontwerpster Elie Saab. Jolie ontving in het nationale theater van Sarajevo de Honorary Heart of Sarajevo award.

"Ik ben blij dat ik in deze prachtige stad mag zijn, in dit mooie land. Vorig jaar was ik hier ook en heb ik genoten van de warmte en gastvrijheid die ik van de lokale bevolking kreeg. Daarnaast loopt hier ook veel getalenteerde mensen rond," aldus de actrice in haar dankwoord.

"Gedurende mijn carrière heb ik niet eerder met zulke gedisciplineerde en getalenteerde artiesten gewerkt als in het afgelopen jaar," zegt Jolie naar aanleiding van haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey.


Angelina Jolie ontvangt het erehart van Sarajevo.

Chuck Norris in the Expendables 2

Het hoofd van een Bulgaarse filmstudio waar the Expendables 2 wordt gemaakt heeft een indrukwekkende lijst van acteurs naar buiten gebracht.

Sylvester Stallone, Jason Statham, John Travolta, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Mickey Rourke en Bruce Willis zullen aan de vervolgfilm meewerken. Dit zegt David Varod, directeur van de Nu Boyana Studios, in een interview met Novinite.

Naast het toevoegen van John Travolta en Chuck Norris is Varod ook zeer te spreken over regisseur Simon West.

"West heeft een goede naam. Hij is al hier en werkt al aan de film", aldus Varod. "Ik geloof dat het vervolg nog beter wordt dan de eerste film."

The Expendables 2 zal vanaf augustus 2012 in de bioscopen draaien.

Dolgopolov pakt eerste titel in Umag

Alexandr Dolgopolov heeft het ATP-toernooi van Umag gewonnen. De 22-jarige Oekraïner was in de finale zijn leeftijdgenoot en thuisfavoriet Marin Cilic de baas met 6-4, 3-6 en 6-3. Voor Dolgopolov, als tweede ingeschaald op het Kroatische gravel, is het zijn eerste toernooizege in zijn loopbaan.

De als vierde geplaatste Cilic had in de tweede ronde nog Robin Haase uitgeschakeld, maar kon het toernooi in Umag niet de eerste thuiswinnaar in 21 jaar bezorgen. De Kroaat blijft steken op zes titels op de ATP-Tour.


Dolgopolov pakt eerste titel in Umag (Foto: Novum)

Voormalig AC Milan-keeper Pazzagli (51) overleden

Voormalig AC Milan-doelman Andrea Pazzagli is zondagochtend op 51-jarige leeftijd overleden na een hartaanval. Dat meldt de Italiaanse club op zijn website. Pazzagli verdedigde tussen 1989 en 1991 het doel van AC Milan. Hij was destijds onder meer teamgenoot van Frank Rijkaard, Marco van Basten en Ruud Gullit.

Pazzagli won met Milan onder meer de Europa Cup, de Europese Super Cup en de Italiaanse Super Cup. Hij speelde ook voor Bologna, Udinese, Catania, Perugia, Ascoli en AS Roma. Sinds 2011 werkte Pazzagli als jeugdtrainer voor de Italiaanse voetbalbond.

S. Williams wint toernooi van Stanford

Serena Williams heeft op het WTA-toernooi van Stanford de eerste titel sinds haar rentree veroverd. De 29-jarige voormalig nummer een van de wereld rekende af met Marion Bartoli: 7-5 en 6-1. Eerder dit jaar was de Française nog te sterk voor de Amerikaanse in de vierde ronde van Wimbledon.

Williams stond sinds haar winst op Wimbledon in 2010 bijna een jaar aan de kant door blessureleed. Vorige maand maakte ze haar rentree in Eastbourne. Williams, momenteel de nummer 169 van de wereld, boekte op het hardcourt van Stanford haar 38e toernooizege.


Serena Williams wint toernooi van Stanford (Foto: Novum)

Game of the Decade-toernooi - Dag 15

Vandaag dag vijftien van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Bejeweled
Wie kent Bejeweled niet? De gameplay is simpel. In een grid zitten verschillende soorten juwelen. Je kan steeds twee juwelenen roteren. Zorg dat je drie op een rij hebt en ze verdwijnen en je krijgt er punten bij. Er zijn al vele ripoffs geweest, maar de gameplay blijft hetzelfde.

Def Jam Fight for NY
Oh wat is dat? Is dat Snoop Dogg die Jay-Z onder een metro schopt? Ja, dat zijn taferelen die je kunt tegenkomen in Def Jam Fight For NY. Alle rappers van het label Def Jam zijn present in deze ubercoole fightinggame.

God of War 3
Het lang verwachte derde deel in de serie die de serie naar de PlayStation 3 bracht waarin je alle overgebleven griekse goden een kopje kleiner moest maken. Dit is nog steeds één van de mooiste games op deze console. Naast de prachtige graphics was de actie nog beter met meer wapens.

Katamari Damacy
De game met wellicht wel de beste soundtrack, Katamari Damacy. Het is een Japanse creatie die behoorlijk goed uitpakt. Als klein menneke moet je bijvoorbeeld een heel huis bij elkaar rollen. Misschien wel de bizarste game in de lijst, maar zeker niet een slechte.

NBA Street Vol 2.
Echte basketballers spelen natuurlijk hoops op de straat! Jeweet. NBA Street Vol 2. bracht veel fun aan het basketbal-genre dankzij de vernieuwde gameplay. Winnen deed je niet door de bal in het net te gooien, maar dat deed je door je tegenstander te dissen met goede tricks.

Return to Mysterious Island
In Return to Mysterious Island speel je als Mina, een vrouw die een vreselijk ongeluk krijgt en wakker wordt op een vreemd eiland. Daar vandaan ontdek je al snel rare dingen en ga je als echte avonturier op pad om het eiland te verkennen. Verplichte voer voor de adventure-liefhebbers.

Super Monkey Ball
Wat doe je als er een zooitje apen in een speelgoedballetje zitten? Rollen uiteraard! In dit puzzel/platform spel bestuur je niet de aapjes zelf maar je moest de levels kantelen, wat voor een verrassend leuke game zorgde.

Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory
Chaos Theory staat nog steeds met vlag en wimpel bovenaan aangeschreven als beste Splinter Cell-game. Het verhaal, de graphics en vooral de missies die onwijs tof zijn doen het nog steeds erg goed onder de fans.

7: meest geanticipeerde games

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Deze keer blikken we terug op golden oldies. Games waar men jaren op wachtte, die op de releasedatum gekocht [b]moesten[/b] worden. Kortom, de zeven meest geanticipeerde games. KoosyNL, Notorious_Roy, koei, kensuke, Nebo, Kn0x en D-vide maakten hun keuzes en lichten deze hieronder toe.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
©FOK.nl e.a.