7: meest geanticipeerde games

Kn0x

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Deze keer blikken we terug op golden oldies. Game waar men jaren op wachtte, die op de releasedatum gekocht moesten worden. Kortom, de zeven meest geanticipeerde games. KoosyNL, Notorious_Roy, koei, OrganicLifeform, Nebo, Kn0x en D-vide maakten hun keuzes en lichten deze hieronder toe.

KoosyNL

Game: Age of Empires 3
Platform
: PC
Verschenen in: 2005
Redacteur:
 KoosyNL
 

Al sinds het begin van de Age of Empires-serie heb ik een zwak voor de serie gehad. Vooral Age of Empires 2 heb ik helemaal grijs gespeeld. Online gamen had ik nog niet ontdekt waardoor ik de hele dag potjes tegen de computer aan het spelen was. Hierdoor had ik het gevoel dat ik enorm goed was, een illusie die bruut werd onderbroken toen Age of Mythology verscheen en ik ging proberen om online wat potjes te winnen.

Toch werd ik enorm fanatiek met Age of Mythology en online ook best wel goed waardoor ik zelfs nog een hele korte periode bij de top 1000 van de wereld behoorde. Age of Mythology was ook de game waardoor ik actief werd op fora, ik vrijwilliger werd op een grote fansite en begon met het maken van online strategy guides.

Niet gek dus dat toen Age of Empires 3 werd aangekondigd, ik niet kon wachten om die te spelen. In 2006 was het zo ver. Ik stond 's ochtends vroeg al bij de gameboer, daarna even naar school, en de rest van de tijd alleen maar gamen! Ondanks dat ben ik nooit zo fanatiek met de game geworden. Waaraan dat lag weet ik niet. Het zou de game zelf kunnen zijn, pistolen en geweren trekken me toch minder dan zwaarden en pijlen, maar wellicht dat World of Warcraft er ook iets mee te maken heeft gehad.

notroy

Game: Super Mario RPG
Platform
: Super Nintendo
Verschenen in: 1996
Redacteur: Notorious_Roy


Begin en midden jaren '90 was ik net als elke Nintendo-fan lid van het gave blad Club Nintendo. In Club Nintendo stond alles wat je wilde weten over Nintendo. Van aankomende consoles tot cheatcodes tot aankomende games. Toen ik op een gegeven moment een artikel las over een nieuwe Super Mario-game die Nintendo samen met Squaresoft ging maken kreeg ik overal kippenvel. Het toffe van Mario gecombineerd met het epische van Squaresoft? AWESOME!

Lang heb ik op de game gewacht, maar nooit is deze in Europa verschenen. Via import heb ik nog wel geprobeerd om de game te spelen, maar er zat een soort beveiliging op waardoor er vrijwel geen enkele convertor werkte. Aangezien ik nog niet zoveel geld tot mijn beschikking had was een import-SNES geen optie. Met tranen in mijn ogen moest ik de game aan me voorbij laten gaan. Ik heb het Nintendo eigenlijk nooit vergeven.

In 2008 verscheen de game overigens alsnog in Europa en wel voor Wii dankzij de Virtual Console-service. Doordat je aangekochte Wii-games nog steeds gekoppeld zijn aan je console en niet aan je account download ik 'm echter niet. Ik wacht al zo lang dat ik best nog even wat langer kan wachten!

koei

Game: Animal Crossing
Platform
: Gamecube
Verschenen in: 2002
Redacteur: koei

Ik was vroeger niet echt een gamer. Al dat schieten vond ik maar niks, doe mij maar wat vrolijkers! Op het vliegveld onderweg naar de zon liep ik met mijn toenmalige vriendje nog even een tijdschriftenwinkel in voor wat lectuur. Uiteindelijk viel de keuze op een pakket waar ook de nieuwste Power Unlimited bij zat. Halverwege de vakantie was ik door mijn eigen boeken en tijdschriften heen, en dus ging ik maar over op de tijdschriften van mijn vriend. De E3 was net geweest, dus er zat een speciale E3 bijlage bij en daarin las ik over een vrolijk spel met allerlei dieren, waarbij je bomen kon planten en kon handelen, en dat allemaal real time. Eindelijk een spel dat me wél aansprak! Een tijd later kocht ik bij de release van The Legend of Zelda: Windwaker mijn eerste nieuwe console: de GameCube. Ik heb gezocht naar de onbekende game over dieren, maar natuurlijk had ik geen idee meer wat de titel van het spel was. Uiteindelijk ontdekte ik dat het Animal Crossing moest zijn, een spel dat helaas alleen in de VS was verschenen.

Mijn schoonvader kreeg een paar maanden later als eerste in de familie een creditcard, en één van zijn eerste bestellingen was speciaal voor mij een versie van Animal Crossing uit Amerika én een freeloader om het spel te kunnen spelen. Anderhalf jaar later verscheen het spel na veel onduidelijkheid alsnog in Europa, maar toen was ik er alweer klaar mee. Uiteindelijk bleek het toch veel van hetzelfde te zijn, zeker als je altijd rond dezelfde tijd van de dag speelde. Tel daarbij op dat je na een paar dagen niet spelen op je kop kreeg van de dieren uit je dorp en het moge duidelijk zijn dat ik er na een tijdje gewoon klaar mee was!

Kensuke

Game: Vagrant Story
Platform
: PlayStation 
Verschenen in: 2000
Redacteur: OrganicLifeform

Nadat we, bij mij thuis, van de Sega Megadrive over waren gestapt op de Playstation, groeide niet alleen het aantal uren dat ik aan het gamen sloeg, maar ook mijn interesse in het medium nam aanzienlijk toe. Ik begon bladen te lezen waarin meer stond over het maken van games, over welke games er binnenkort uit zouden komen en of de games die uitkwamen eigenlijk wel goed waren.

Het eerste magazine dat ik kocht, kocht ik omdat de voorkant mij betoverde. Erop stond een soort buikdanseres, in vlammen gehuld. Op de omslag stond in grote letters Vagrant Story geschreven. Eenmaal thuis las ik het artikel dat erbij hoorde. Je zou vechten tegen reusachtige monsters, sprookjesachtige omgevingen verkennen, je eigen wapens in elkaar knutselen en een raadselachtig verhaal doorlopen. Toen las ik het nog een keer. En nog een keer. Ik bleef het lezen totdat de review eindelijk in een nieuw nummer stond. De game zou fantastisch zijn: alles wat Vagrant Story gamers beloofd had, werd waargemaakt.

Vanwege mijn beperkte budget huurde ik de game en vol verwachting plaatste ik het schijfje in mijn grijze PSX. De betoverende wereld, de unieke grafische stijl, het opmerkelijke vechtsysteem, de muziek...alles was goed. Ver kwam ik niet (de game speelde totaal anders dan alles wat ik gewend was en hij moest na een paar dagen weer terug naar de videotheek), maar het is één van die games die ik nooit meer zal vergeten en die, inmiddels, een mooie plaats heeft ingenomen tussen mijn andere spelletjes.

nebo

Game: Yoshi´s Island
Platform
: Nintendo DS
Verschenen in: 2006
Redacteur: Nebo

De SNES had vele goede games. Tijdens de piekjaren van het apparaat waren mijn broer en ik nog kleine kinderen met een bescheiden wekelijks zakcentje. Dat betekende dat we maar weinig games konden kopen. Eén van de games die we samen kochten was Yoshi's Island. Toen wist ik nog niet exact wat we in handen hadden. Een klein draakachtig dinosaurusje met een baby op zijn rug. Ik wist toen niet eens dat dit jaren later Mario zou worden.

Wat ik ook niet wist, is dat dit één van mijn beste aankopen ooit zou worden. Yoshi's Island was een platform-game zoals ik die nog nooit gespeeld had. De game kende kleurrijke, krijtachtige levels met collectibles om je per level meer dan eens zoet te houden. Jaren later, ten tijde van de Nintendo DS, kondigde Nintendo Yoshi's Island DS aan. Mijn hart maakte een sprongetje en ik heb de ontwikkeling nauw gevolgd.

Niet lang daarna verscheen de game. Zoals velen van jullie weten zijn games vaak al enkele dagen voor de release te vinden in zekere winkels. Yoshi's Island DS was hier geen uitzondering op en ik had hem zo vroeg als mogelijk was in handen. De game had vrijwel alles uit zijn SNES-broer, maar raakte qua sfeer en beleving niet de juiste snaar. Teleurgesteld als ik was, heb ik de game toch in zijn geheel uitgespeeld. Anticipatie is een kwaad dat mijn verwachtingen onredelijk hoog maakte.

kn0x

Game: Football Manager
Platform
: PC
Verschenen in: vanaf 2006
Redacteur: kn0x

Een game die je niet snel verwacht te zien in deze lijst is Football Manager. Sowieso zijn jaarlijkse reeksen niet echt games waar je jaren naar uit kijkt. Maar voor mij persoonlijk hoort deze game hier wel thuis. Er zijn namelijk maar weinig games waar ik naar smacht. Er zijn genoeg titels die ik graag wil hebben, maar ik ben ook wel bereid om ze in de budgetbakken te kopen. Zelfs grote titels als Heavy Rain, Duke Nukem, Final Fantasy XIII of God of War 3 heb ik later pas gekocht of nog niet eens in huis gehaald.

Op Football Manager na. Elk jaar weer kijk ik met liefde uit naar de datum waarop het vervolg uit komt. Elk jaar download ik de demo en scheld ik op Sports Interactive als de demo weer veel te vroeg stopt (6 maanden maar). Dit spel is de enige game die ik op de releasedatum koop en helemaal grijs speel. Als ik alle uren Football Manager ooit bij elkaar op zou tellen, zou ik waarschijnlijk realiseren dat ik een absurde verslaving heb. En dat heb ik ook. Ik kan geen dag zonder Football Manager. Op werk zit ik tactieken uit te werken op een kladje, ik spendeer uren in-game op zoek naar dat ene talentje voordat een grootmacht als Manchester United of Real Madrid hem weer oppikt. Ik kan me kapot ergeren als mijn verdediger weer een rode kaart krijgt terwijl zijn tackling op laag staat. Ik kan uren doorgaan op deze manier. Het moge duidelijk zijn dat Football Manager voor mij Game of the Universe is en deze dus ook in de 7-serie thuis hoort.

In plaats van een trailer van Football Manager heb ik de intro gekozen van FIFA 2006. Daarin wordt namelijk perfect beschreven wat voetbal is. Dat gevoel heb ik elke keer als ik Football Manager start.

 

kn0x

Game: Final Fantasy VII Compilation
Platform
: PlayStation 3
Verschenen in: 2004
Redacteur: D-vide


Toen ik Final Fantasy voor het eerst op de PSX speelde, was ik flabbergasted hoe diep je in een spel kon raken en betrokken kon zijn met karakters. Ik had hem al meerdere keren uitgespeeld en aan vrienden aangeraden toen ineens, in 2003, een filmpje op het internet verscheen. Omdat youtube er nog niet was, moest ik de AVI downloaden van een site die de mysterieuze naam "Advent Children" had. Omdat er Final Fantasy VII voor stond, had ik natuurlijk geen keus Oh. Mijn. Lieve. Hemel. Na 30 seconden van bezinning zette ik het filmpje nog eens aan. En nog eens. En nog eens.. 3 uur later droeg mijn moeder me achter de computer weg en probeerde ze wat leven in me te krijgen. Sinds die dag heb ik elke mogelijke keer mijn vaste site bekeken of er nog wat nieuws was.

De prequels en sequels die werden aangekondigd lieten me zwijmelen voor de computer en toen de film in Japan uit was heb ik mezelf niet kunnen tegenhouden. Ik heb hem gedownload en met Engelse ondertiteling bekeken. Foei. Daarna heb ik hem gekocht, als ook de Crisis Core editie PSP, Dirge of Cerebrus en Advent Children Complete ondanks dat ik geen blu-ray speler bezit. Ik ben niet teleurgesteld in Final Fantasy VII, de games prijken fier op mijn schouw. Nou hoorde ik laatst dat er voor de 3DS ook een Final Fantasy VII op komst is...