Carmack: games verminderen agressie

Kevin (KoosyNL)

De discussie of games wel of niet agressie en geweld veroorzaken lijkt de laatste tijd weer op te laaien. Dit zou er mee te maken kunnen hebben dat Anders Breivik, de schutter van het drama in Noorwegen, Modern Warfare 2 een prima trainingssimulator vond. Toch beweert John Carmack, oprichter van Id Software en praktisch de uitvinder van het first person shooter-genre, dat games juist agressie verminderen.

Carmack gelooft dat er meer bewijzen zijn dat agressie juist vermindert door het spelen van games. Er zijn studies die juist laten zien dat het spelen van gewelddadige spelletjes als een uitlaatklep kan dienen. Daarnaast komt hij ook nooit agressieve gamers tegen op bijvoorbeeld QuakeCon. Het is eerder het tegenovergestelde.

"If you go to QuakeCon and you walk by and you see the people there and compare that to a random cross section of a college campus, you're probably going to find a more peaceful crowd of people at the gaming convention. I think it's at worst neutral and potentially positive."

Carmack krijgt bijval van onderzoekers en rechters. Zo was er eerder dit jaar een uitspraak van de Supreme Court die aangaf dat het verbieden van gewelddadige games ongrondwettelijk was en dat niet kon worden bewezen dat het spelen van games voor extra geweld zorgde. Een ander onderzoek liet zien dat games wel eens de oorzaak konden zijn van minder criminaliteit in de VS, en gisteren noemde een psycholoog het nog een soort racisme.

John Carmack