FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 juli 2011

Rijn bij Lorelei weer vrijgegeven

De Rijn bij de Lorelei, ten zuiden van Koblenz, is weer vrijgegeven. Dat meldt vervoersorganisatie EVO vrijdagavond. Donderdagavond liepen voor de tweede keer dit jaar schepen op deze plek vast.

Het eerste vastgelopen schip was een Nederlands vrachtschip dat is geladen met negentienhonderd ton grind. Het tweede schip vervoert zand. De twee schepen liepen donderdagavond vast. Een tanker die voor anker lag vanwege de stremming kwam daar vrijdag bij. Het anker raakte los, waardoor ook de tanker aan de grond liep.

Het schip met grind werd als eerste weggehaald en is naar de Loreleihaven gesleept. Een eerste poging het schip met zand los te trekken mislukte, waarop werd besloten het vaartuig verder te lichten. Ondertussen waren ook twee sleepboten begonnen met het lostrekken van de tanker. Korte tijd later meldde EVO dat de Rijn weer was vrijgegeven.

Begin dit jaar was de Rijn wekenlang geblokkeerd door een gestrand schip met zwavelzuur aan boord. Dat was eveneens in de buurt van de beruchte Loreleibocht.

Nieuwe verdachte Amsterdamse zedenzaak gepakt

In de Amsterdamse zedenzaak is een nieuwe verdachte aangehouden. Het gaat om een 41-jarige man uit Kudelstaart, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam vrijdag.

De man wordt verdacht van het bezitten en downloaden van kinderporno. Politie en justitie kwamen hem op het spoor doordat hij heeft gechat met hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. De man wordt niet verdacht van het misbruiken van kinderen en werkt ook niet met kinderen, benadrukt de woordvoerder.

De 41-jarige man werd maandag al aangehouden, maar justitie heeft de arrestatie aanvankelijk niet actief naar buiten gebracht. Het OM heeft de arrestatie wel gemeld aan de ouders van de slachtoffertjes in de zedenzaak, omdat het Amsterdamse OM het onderzoek leidt.

De hechtenis van de verdachte is donderdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam op voorwaarden geschorst. Dat betekent dat hij vrijkomt, maar zich wel aan bepaalde regels moet houden. Zo moet hij zich beschikbaar houden voor het onderzoek.

Politicus geschorst na prijzen ideeën Breivik

Een hooggeplaatst lid van de Italiaanse Lega Nord is vrijdag geschorst omdat hij de antimoslimretoriek van de Noorse terrorist Anders Behring Breivik prees. Mario Borghezio is drie maanden op non-actief gesteld.

Borghezio zei op de Italiaanse radio dat hij Breiviks 'weerstand tegen de islam' deelt, evenals de oproep tot een 'kruisvaart' door christenen tegen Europa's 'afdrijving' richting de islam. Volgens Borghezio denken 'honderd miljoen mensen (in Europa) er ook zo over'. Borghezio zit in het Europees Parlement en is een belangrijke regionale leider van de anti-immigrantenpartij Lega Nord, een coalitiepartner van de partij van premier Silvio Berlusconi.

"Ik beantwoord de schorsing op de manier die de militante soldaat die ik vind dat ik ben dat zou doen: ik gehoorzaam", zei Borghezio tegen televisiestation La 7. "Ook al moet ik wel benadrukken dat de schorsing totaal onrechtvaardig is."

Vrijdag heeft Borghezio zijn excuses aangeboden aan de Noorse ambassade in Rome, meldde persbureau ANSA. Zijn uitlatingen zouden 'verkeerd geïnterpreteerd' zijn. Breivik pleegde vorige week vrijdag twee aanslagen waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen. Hij wilde de wat hij noemde islamitische verovering van Europa tegengaan.

Borghezio staat bekend om zijn provocerende uitlatingen. In mei noemde hij oorlogsmisdadiger Ratko Mladic een patriot en zei hij dat de Serviërs de 'oprukkende' islam hadden kunnen tegenhouden.

Ajax en Roma akkoord inzake Stekelenburg

Ajax en AS Roma zijn het in hoofdlijnen eens geworden over de transfer van doelman Maarten Stekelenburg naar de Italiaanse club. De overeenstemming met AS Roma is onder voorbehoud van vervulling van een aantal voorwaarden.

Eerder bereikte Stekelenburg al een conventant met de Romeinse club. Daarna was het de beurt aan de clubs om de transfersom te bepalen. De vaste doelman van het Nederlands elftal stond tot medio 2012 onder contract bij de Amsterdamse ploeg. In totaal keepte Steek in 282 officiële wedstrijden voor Ajax en won hij met de club drie keer het landskampioenschap, drie keer de KNVB Beker en vier keer de Johan Cruijff Schaal.


Ajax en AS Roma akkoord inzake Stekelenburg. (Foto: Pro Shots)

PSV meldt zich voor El Hamdaoui

Het lijkt erop dat Mounir El Hamdaoui op korte termijn jong Ajax kan gaan verlaten. Marcel Brands heeft tegenover het Eindhovens Dagblad gezegd dat PSV zich heeft gemeld bij de landskampioen voor de Marokkaan. 

De Eindhovenaren zien in El Hamdaoui de perfecte speler om de vacature van centrumspits te vervullen. El Hamdaoui staat bij de Amsterdammers nog tot medio 2014 onder contract maar lijkt bij Ajax niet meer op speelminuten te hoeven rekenen. 


El Hamdaoui mogelijk naar PSV (foto: Pro Shots)

Gears of War nu ook bordspel

Het populaire Gears of War is binnenkort niet meer alleen te spelen in de vorm van een third-person shooter op de Xbox 360, maar ook als bordspel. Je speelt dan met drie vrienden tegen de kwaadaardige Locust in zeven verschillende scenario's die iedere keer anders kunnen verlopen. Wanneer een speler aan de beurt is, kunnen er door het gebruik van kaarten diverse acties ondernomen worden, zoals het schieten op de tegenstander of het zoeken van dekking.

De onderstaande video laat zien hoe het spel zal spelen en geeft alvast wat inzicht in de regels.

Gears of War: The Board Game zal eind dit jaar verschijnen.

Uitslagen oefenduels 29 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Almere City FC
FC Viitorul Constanta (Roe) 0-0
Roda JC Kerkrade
Vukovic
Málaga CF (Spa)
Baptista, Buonanotte 
1-2
RKC Waalwijk Sparta Rotterdam
John, Schmeltz
0-2
Harkemase Boys SC Cambuur
Van der Heide, De Vries
1-2
FC Den Bosch
Van Moorsel
Jong PSV
1-0
SC Veendam
Kluin
FC Emmen
Ter Heide (2), De Visscher 
1-3
MVV Maastricht
Rajcomar 
Visé (Bel)
1-0
Excelsior Willem II
0-0
Go Ahead Eagles
Kromkamp, Janota, eigen doelpunt
Real Mallorca (Spa)
3-1
Middlesbrough (Eng) PSV
Wijnaldum, Lens, Zeefuik
2-3
Helmond Sport
Veerman
KV Turnhout
1-0

Joris Mathijsen (Málaga CF) in duel met Mads Junker van Roda JC. (Proshots)

Vettel: "Het zal lastig worden"

Red Bull Racing domineerde met Sebastian Vettel een groot deel van de eerste helft van het Formule 1-seizoen 2011, maar hieraan lijkt nu een einde te zijn gekomen. De Duitser bleef vandaag in Hongarije in de tweede vrije training steken op plaats vijf en denkt dat net het lastig wordt om de McLarens en Ferrari's van zich af te houden dit weekend.

"Ik voelde me wel goed in de auto, maar we zijn hier niet zo sterk als vorig jaar," zei Vettel die weet dat een herhaling van de dominantie van vorig jaar en van eerder dit seizoen lastig zal worden. "Het zit allemaal dicht bij elkaar en Ferrari en McLaren zijn erg snel, dus wij moeten ons verbeteren en ervoor zorgen dat we ook vooraan mee kunnen doen."

De Duitser moest vandaag de beide McLarens, de Ferrari van Fernando Alonso en zijn Red Bull-teamgenoot Marc Webber voor zich dulden. De regerend wereldkampioen weet dat ook op de Hungaroring de banden weer doorslaggevend zullen zijn. "Het belangrijkste is dat we ze zo managen dat ze het zowel tijdens een enkele snelle ronde als tijdens een lange stint goed doen, zonder dat ze overmatig slijten. Maar het zal lastig worden," zei Vettel over een mogelijke zege.

Complete Turkse militaire top weg

Het hoofd van de Turkse strijdkrachten en de leiders van de landmacht, de marine en de luchtmacht, hebben alle vier hun functie neergelegd. De reden ligt vermoedelijk in een conflict over voorgenomen benoemingen van militairen die in 2003 een coup zouden hebben beraamd.

Volgende week komt de Hoge Militaire Raad van Turkije bijeen om over een aantal belangrijke promoties te beslissen. Het heeft er alle schijn van dat de Turkse militaire top een aantal mensen naar topposities wilde promoveren, die van een couppoging in 2003 werden verdacht. Het Turkse leger heeft zich in het verleden de rol toebedicht van hoeder van de streng-seculiere staat.

Turkse soldaatZeventien generaals en admiralen die destijds vast hebben gezeten wegens verdenkingen omtrent de vermeende couppoging van 2003 komen in aanmerking voor promotie. Naar verluidt weigert de regering van premier Erdogan deze aanstellingen goed te keuren, en hebben de leden van de militaire top daarom allemaal hun functie neergelegd.

De coupplannen zouden indertijd onder meer het opblazen van moskeeën en het uitlokken van spanningen met Griekenland hebben behelst. In de daaropvolgende chaos zouden de militairen de macht hebben willen grijpen. De verdachten stelden echter dat de onderschepte teksten slechts hypothetische scenario's waren voor hoe het leger met politieke onrust om moest gaan.

De traditionele rol van de strijdkrachten als beschermers van het secularisme resulteerde in de tweede helft van de vorige eeuw in een aantal machtsovernames. In 1997 deed het leger dat voor laatst, toen het de regering van premier Erbakan afzette, omdat diens Welvaartspartij werd verdacht van een verborgen islamistische agenda.

Tukse premier ErdoganVolgens Erdogan wilde het leger in 2003 iets soortgelijks bewerkstelligen tegen zijn regering. Destijds vreesden veel Turken dat het secularisme in hun land gevaar liep met Erdogan en zijn in de islam gewortelde AKP aan het roer. De Europese Unie heeft in toetredingsgesprekken met Turkije altijd geëist dat de macht van het leger werd ingeperkt.

Playmate biedt excuses aan voor seksopmerking

Crystal Harris heeft haar excuses aangeboden voor een opmerking die ze onlangs maakte over seks met haar ex-verloofde, Hugh Hefner. De 25-jarige playmate verbrak vorige maand haar relatie met de 85-jarige Playboy-baas, vlak voordat ze zouden trouwen.

Eerder deze week zei Harris in een interview met radiopresentator Howard Stern dat ze slechts één keer het bed heeft gedeeld met Hefner en het na twee seconden al voor gezien hield. "Het interview met Stern heeft me verrast, hij was ongenadig", schrijft ze op Twitter. "Ik was niet voorbereid en heb dingen uitgekraamd die ik niet had moeten zeggen. Het spijt me."

Hefner lijkt de excuses te hebben aanvaard. "Ik denk inderdaad dat Crystal aan Howard heeft verteld wat hij wilde horen", laat hij weten via Twitter.

Rooney aanwezig bij afscheid van der Sar

Wayne Rooney is komende woensdag aanwezig bij het afscheid van Edwin van der Sar in de Amsterdam Arena. De sterspeler van Manchester United heeft zijn komst bevestigd.

In de Arena zullen woensdag drie wedstrijden gespeeld worden. Begonnen word met een wedstrijd tussen D1 ploegen van Ajax en Manchester United. Daarna zal het Ajax van 1995, onder leiding van Louis van Gaal, het opnemen tegen het Oranje van 1998 met Guus Hiddink als coach.

Bij Ajax hebben Finidi George en Nwankwo Kanu hun komst toegezegd. Eerder werd ook al de komst bekend van Danny Blind, Frank en Ronald de Boer, Patrick Kluivert, Jari Litmanen, Marc Overmars en Frank Rijkaard. Namens Oranje zullen Dennis Bergkamp, Giovanni van Bronckhorst, Ruud Hesp, Pierre van Hooijdonk, Wim Jonk, André Ooijer, Richard Witschge, Aron Winter en Jaap Stam aan de aftrap verschijnen.

Als laatste is er een wedstrijd tussen het huidige Ajax en een door Van der Sar samengesteld 'Dream Team'. Naast Wayne Rooney zullen nog ook Ryan Giggs, Alessandro Del Piero, Paul Scholes, Michael Carrick, Rio Ferdinand, Louis Saha, Rafael van der Vaart en Nemanja Vidic deelnemen.

Atleet Merritt snel bij rentree

LaShawn Merritt heeft bij zijn rentree vandaag bij de Diamond League in Stockholm laten zien dat hij nog steeds snel is. De regerend olympische kampioen op de 400 meter eindigde als tweede op die afstand in de Zweedse stad.

Tussen oktober 2009 en januari 2010 werd Merritt driemaal positief bevonden op de verboden anabole steroïde DHEA. Hij kreeg een schorsing opgelegd van twee jaar die vorig jaar door een Amerikaans arbbitragehof werd verlaagd naar 21 maanden. Hierdoor kan hij deze zomer al weer in actie komen.

Katje verjaagt muizen voor olifanten

De olifanten in Ouwehands Dierenpark hebben er sinds kort een huisgenoot bij. Fanta, een katje van enkele weken oud, woont bij hen in de stal. Men hoopt dat het beest een einde gaat maken aan de muizenplaag die het olifantenverblijf teistert, zo heeft de Rhenense dierentuin vrijdag bekendgemaakt.

De muizen vormen een probleem, aangezien ze via hun uitwerpselen en urine ziekten kunnen overbrengen op de olifanten. Maar bestrijding is lastig, aangezien het natuurlijk niet mogelijk is om gif te strooien, aldus een woordvoerder van Ouwehands. Bovendien staan de staldeuren van het verblijf vaak open, zodat er steeds nieuwe muizen binnen kunnen komen.

Kitten Fanta, waarschijnlijk een jong van een verwilderde poes, is in de zoo gevonden. De olifanten hebben hun piepkleine medebewoner geaccepteerd.

Twaalf arrestaties om drugshandel in Brabant

Bij een internationale actie zijn de afgelopen weken twaalf mensen aangehouden voor drugshandel in Brabant. Ook is in totaal ongeveer zeventien kilo softdrugs in beslag genomen, meldt de politie vrijdag.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie twee weken geleden vermoedde dat in een pand aan de Korenbeursstraat in Bergen op Zoom een drugsdeal zou plaatsvinden. Die vrijdag gingen twee Fransmannen het pand binnen en stapten korte tijd later met een derde man in twee voertuigen en reden richting Steenbergen. Daar bezochten ze een growshop, om vervolgens naar België te vertrekken.

Belgische agenten wilden de mannen controleren, maar ze gingen ervandoor. In Beveren vloog het voertuig van de Fransmannen uit de bocht, waarop ze hun auto achterlieten te voet verdergingen. Agenten wisten ze echter aan te houden. In de kofferbak zat 12,5 kilo hennep.

Ook de eigenaar van het pand in Bergen op Zoom en de man die de Fransmannen naar Steenbergen bracht zijn aangehouden. Ze zitten nog steeds vast. Het pand aan de Korenbeursstraat is doorzocht, evenals de woningen van de verdachten en nog een aantal panden. In een van de woningen werd tweehonderd gram hasj gevonden. In een ander pand lag nog eens 250 gram wiet. Ook werd een auto in beslag genomen.

In een eveneens doorzochte loods in Steenbergen trof de politie achter een dubbele wand een hennepdrogerij aan. Op dat moment lag niets te drogen, maar wel werd er twee kilo wiet gevonden. Ook volgden nog meer arrestaties en drugsvondsten.

Vanwege de arrestaties en drugsvondsten moet een zaak aan het Korenbeursplein van de burgemeester dicht, omdat er voor de tweede keer een overtreding van de Opiumwet werd geconstateerd. Een andere zaak aan het plein heeft een waarschuwing gekregen. Ook wil de gemeente Steenbergen optreden tegen de growshop die de Fransmannen hebben bezocht.

Karelse zet druk op NAC-selectie

Een oefenduel met Olympiakos vormt morgengavond het sluitstuk van de voorbereiding van NAC Breda. John Karelse zet de druk op de ketel.

NAC kent een wisselvallige aanloop naar het nieuwe seizoen, maar Karelse houdt de moed erin. Vanmorgen trainde de selectie voor het laatst voor de seizoensopening in het eigen Rat Verlegh Stadion, meldt de Eredivisionist via het digitale thuis.

In het oefenduel met Olympiakos mag in grote lijnen dezelfde ploeg verwacht worden die dinsdag tegen Levante UD begon. Die wedstrijd haalde het einde niet vanwege diverse opstootjes. "Maar er is nog niets beslist", aldus Karelse, die de druk erop zet.

"De wedstrijd tegen Olympiakos hoort nog gewoon tot de voorbereiding en in de aanloop naar de eerste competitiewedstrijd tegen FC Twente, volgende week zondag, gaan we alles optellen en aftrekken en bepalen we met welke ploeg we de competitie beginnen."

Karelse zet druk op de ketel (Foto: Proshot)

Discuswerper Cadée vierde in Stockholm

Bij de wedstrijden in de Diamond League in Stockholm is Erik Cadée vierde geworden bij het discuswerpen. De Nederlander kwam in zijn derde worp tot zijn grootste afstand van 63,21 meter.

Cadée, die zich al heeft geplaatst voor het WK atletiek in Zuid-Korea komende maand, moest een kleine twee meter toegeven op winnaar Virgilijus Alekna uit Litouwen. De tweevoudig olympisch kampioen kwam tot 65,05 meter.

Brawn: "Ik heb fouten gemaakt"

Ross Brawn vindt dat hij als teambaas de verantwoordelijkheid moet nemen voor het niet op topniveau presteren van Mercedes Grand Prix. Sinds Mercedes in 2010 Brawn GP overnam heeft de renstal nog geen race gewonnen en dit jaar heeft zich zelfs nog geen Zilverpijl op het podium kunnen melden.

"Ik neem de schuld op me, ik heb fouten gemaakt. Mijn keuzes zijn niet altijd goed uitgepakt. De overgang van Brawn GP naar Mercedes GP heeft te lang geduurd. In de fabriek hebben we tegelijk twee moeilijke taken op ons genomen. De problemen van de auto corrigeren en verbeteringen doorvoeren aan de structuur om dit soort problemen voor de toekomst te voorkomen," zei Brawn tegen Bild.

"Onze rijders treft geen blaam. Uit deze auto valt niet meer te halen. Een derde van onze middelen wenden we inmiddels aan voor de auto voor volgend jaar en in de toekomst zullen we hiervan de vruchten plukken. Mijn familie en ik zijn financieel onafhankelijk, maar ik zal niet stoppen voordat Mercedes GP races wint."

Drie Spanjaarden in halve finale Gstaad

De halve finales bij het ATP-toernooi van Gstaad worden gedomineerd door Spaanse tennissers. Nicolás Almagro (1), Fernando Verdasco (4) en Marcel Granollers (8) bereikten de laatste vier. Mikhail Youzhny (3) uit Rusland is de enige niet-Spanjaard die nog meedoet bij het Zwitserse graveltoernooi.

Almagro treft Verdasco in de halve eindstrijd. De nummer één van de plaatsingslijst was in de kwartfinale met 6-4 en 7-5 te sterk voor landgenoot Feliciano Lopez. Verdasco won in de kwartfinale van Julien Benneteau: 6-4, 5-7 en 6-1.

Youzhny hield de Oostenrijker Andreas Haider-Maurer uit de halve finale. De Rus won met 6-4, 5-7 en 6-4. Hij neemt het op tegen Granollers die de thuisspelende Stanislas Wawrinka (2) verraste met 6-3 en 6-2.

Jongeren gered uit Parijse catacomben

Het mysterie hoe drie jongeren konden worden gered nadat ze twee dagen hadden rondgedwaald in de catacomben van Parijs is opgelost. Ze lieten briefjes achter voor hun redders terwijl ze een uitweg zochten. De drie werden woensdagmiddag gevonden.

De jongeren verdwaalden maandagavond toen ze het netwerk van meer dan 300 kilometer aan tunnels onder Parijs met vrienden bezochten. Mobiele telefoons hebben er geen bereik en toen ze niet terugkwamen schakelden de anderen de politie in.

In sommige tunnels liggen rijen met netjes opgestapelde skeletten van eeuwen geleden. Het grootste gedeelte is niet toegankelijk voor publiek.

Onderzoek mogelijk lijk in riool Amsterdam

De politie is een onderzoek gestart naar een mogelijk stoffelijk overschot van een mens in een riool in Amsterdam. Medewerkers van een rioleringsbedrijf stuitten vrijdag aan het einde van de ochtend tijdens het schoonmaken van een rioolput aan de Cruqiusweg op iets verdachts en waarschuwden de politie.

De politie is nog altijd bezig met het onderzoek, meldt een woordvoerder rond 20.15 uur. Volgens de woordvoerder kan het inderdaad gaan om menselijke resten.

Ov-journalist dient klacht in over justitie

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter heeft een klacht ingediend bij de hoofdofficier van Justitie in Utrecht. Hij wordt gehinderd in de uitoefening van zijn vak en verliest daardoor grip op het ov-chipkaartdossier waarmee hij landelijk de publiciteit haalde, zegt hij.

"Ik heb openheid gegeven over alles behalve mijn bronnen. Ik heb altijd fair gespeeld en wil gewoon mijn vak beoefenen", zegt hij naar aanleiding van een verhoor van het Openbaar Ministerie eind juni.

Sindsdien heeft De Winter niet van justitie gehoord. Hij weet niet of hij wordt vervolgd voor fraude of niet. "Zodra de zaak begint ben je al beperkt in wat je kunt doen. Ik ben als freelance journalist kwetsbaar en raak langzaam mijn ov-dossier kwijt."

Andere media hebben meer bewegingsvrijheid, merkt De Winter. "Ik kan niet op dezelfde manier als andere media aan nieuwsgaring doen." Hij merkte dat hij bijvoorbeeld geen citaten of antwoorden meer krijgt van bepaalde instanties.

De Winter toonde in januari aan hoe de ov-chipkaart met een goedkoop apparaatje en wat software gekraakt kan worden. Justitie verhoorde hem nadat het bedrijf achter de kaart aangifte had gedaan van fraude met het reisbewijs.

"Iedere journalist heeft recht op gelijke behandeling. Ik heb het gevoel dat mijn recht op persvrijheid wordt geschonden." De Winter hoopt dat de zaak snel wordt afgehandeld.

Rijn bij Lorelei opnieuw geblokkeerd

De Rijn bij de Lorelei, ten zuiden van Koblenz, is voor de tweede keer dit jaar geblokkeerd. Donderdagavond liepen twee schepen vast. Vrijdagmiddag kwam daar een derde schip bij. Dat heeft de vervoersorganisatie EVO gemeld.

De EVO verwacht dat de blokkade vrijdagavond wordt opgelost. Begin dit jaar was de Rijn wekenlang geblokkeerd door een gestrand schip met zwavelzuur aan boord. Dat was eveneens in de buurt van de beruchte Loreleibocht.

Het eerste vastgelopen schip is een Nederlands vrachtschip dat is geladen met 1900 ton grind. Het tweede schip vervoert zand. Schip nummer drie is een tanker die voor anker lag vanwege de stremming. Het anker raakte los, waardoor ook de tanker aan de grond liep.

Nieuwe aanhoudingen na rellen in Helmond

Twee mannen uit Helmond zijn aangehouden in verband met ongeregeldheden eerder deze maand. Daarbij werden agenten met onder meer stenen bekogeld. Eerder werden al negen relschoppers aangehouden.

Zaterdagnacht 10 juli was het erg onrustig in Helmond. Door het warme weer en de kermis was het drukker dan normaal en om 03.00 uur werd de sfeer grimmig rond de Kasteellaan. Meerdere keren moest de politie ingrijpen omdat mensen op de vuist gingen. De massa keerde zich tegen de politie en mensen gooiden met stenen. Niemand raakt gewond.

Dinsdag werden een 19-jarige en een 20-jarige man uit Helmond opgepakt. Ze zijn vrijdag voorgeleid en moeten nog veertien dagen langer vast blijven.

Verwijderen fietsen niet overal onrechtmatig

De rechterlijke uitspraak over het verwijderen van een fiets door de gemeente Utrecht geldt niet automatisch voor alle gemeenten. Dat laat de Utrechtse rechtbank vrijdag weten in reactie op een bericht dat in de Volkskrant verscheen. Daarin werd gemeld dat gemeenten niet zonder waarschuwing fout geparkeerde fietsen mogen verwijderen.

De rechter oordeelde deze maand dat de gemeente de fiets die buiten de rekken bij het Centraal Station stond niet had mogen verwijderen. De eigenares van het rijwiel was naar de rechter gestapt, en die stelde haar in het gelijk. Ze kreeg een schadevergoeding van 51,50 euro.

In de toen geldende Algemene Plaatselijke Verordening (APV) stond dat fietsen alleen verwijderd mochten worden als deze aantoonbaar gevaar opleveren. Dat was niet zo in het betreffende geval.

De rechtbank laat vrijdag weten dat de uitspraak slechts betekent dat de gemeente Utrecht haar eigen beleid verkeerd heeft toegepast. Dit betekent niet dat alle gemeenten voortaan fout zitten als ze fietsen verwijderen, omdat dit afhankelijk is van de daar geldende verordening. Inmiddels is er in Utrecht een nieuwe APV.

'EU wil opheldering aanpak uitkeringstoerisme'

De Europese Commissie heeft Nederland om opheldering gevraagd vanwege de plannen van de Zuid-Limburgse gemeente Vaals om het uitkeringstoerisme tegen te gaan. Het is mogelijk in strijd met het vrij verkeer van personen binnen de unie, meldt de NOS vrijdag.

Wethouder van Vaals Jean Paul Kompier kondigde eerder deze week aan dat hij nieuwe inwoners uit andere EU-lidstaten voortaan alleen welkom heet als ze hun eigen broek kunnen ophouden. Vaals kampt met een groot aantal inwoners dat een beroep doet op de sociale zekerheid. Negen procent van de nieuwe inwoners vraagt meteen een uitkering aan.

Onder de inwoners die meteen een uitkering aanvragen zitten veel Polen en Roemenen. Kompier doet juist een beroep op een Europese richtlijn om hen buiten de deur te houden. Die is in Nederland nog niet ingevoerd, maar de Belgische gemeente Plombières zou met deze regel uitkeringstoeristen al met succes weren.

Gewonde bij schietpartij in Rotterdam-Zuid

Bij een schietpartij in Rotterdam is vrijdag een persoon gewond geraakt. De dader is voortvluchtig, meldt een woordvoerder van de politie. Het incident vond rond 19.00 uur plaats op de Brielselaan in Rotterdam-Zuid.

De man werd gewond aangetroffen in een tramhokje. Hij was aanspreekbaar op het moment dat hij per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd.

De politie is een zoektocht naar de dader gestart. Zijn signalement is bekend.

Nicolette van Dam in verwachting

Nicolette van Dam is in verwachting van haar eerste kindje. Dat heeft haar woordvoerder bevestigd. De 26-jarige presentatrice is eind februari uitgerekend.

"Ik ben dol op ze, wil ze heel graag. Maar wel later", liet ze onlangs nog weten in een interview met Flair. "Ik heb een zwak voor kinderen, misschien wel omdat ik altijd kinderprogramma's en -films heb gemaakt. Ze zijn zo puur, kwetsbaar en zwak."

Van Dam heeft al vier jaar een relatie met winkelvastgoedhandelaar Bas. "We zijn elkaars verlengstuk geworden", zei ze in het tijdschrift. "Ik droom van een bruiloft, maar nu nog niet."

De twee kochten enige tijd geleden een huis in Amsterdam. Ze zijn momenteel op vakantie in Spanje, schrijft RTL Boulevard.

Honden vergiftigd in Limburg

Meerdere honden zijn in het Limburgse Guttecoven vergiftigd. Een verboden bestrijdingsmiddel is aangebracht op kippenbotjes die op de Steinakker zijn neergelegd. Een hond is overleden, meldt de politie vrijdag.

Mensen die hun hond uitlaten in Guttecoven, in de gemeente Sittard, wordt gevraagd alert te zijn. Ze moeten ervoor zorgen dat hun viervoerter buiten niets eet. De politie is een onderzoek gestart.

Beenhakker naar Ujpest

Leo Beenhakker heeft een nieuwe baan. Hij wordt technisch directeur van Ujpest FC.

De Hongaarse club was twintig maal landskampioen, maar de laatste titel dateert alweer uit 1998. "Ujpest moet terug naar de plek waat het in het Europese voetbal hoort," zo zei Beenhakker bij zijn aanstelling.

Beenhakker zat sinds januari zonder club. Toen werd hij als technisch directeur door Feyenoord op non-actief gesteld.

Een jaar schorsing tennisser Kendrick

De Amerikaanse tennisser Robert Kendrick is door de internationale tennisfederatie ITF voor een jaar geschorst. De 31-jarige Kendrick had na zijn verliespartij in de eerste ronde van Roland Garros op 22 mei positief getest op methylhexanamine. Dat verboden middel werkt stimulerend. Ook zou het vetverbrandend werken. Kendrick mag vanaf 22 mei volgend jaar weer tennissen.

Kendrick beweert het middel te hebben binnengekregen via een middel tegen jetlag. Dat had hij van een bevriende tennistrainer in Florida gekregen met de bewering dat het volledig natuurlijk was. Omdat het zijn eerste dopingschorsing is en de ITF accepteerde dat hij het niet bewust had ingenomen, werd slechts een jaar schorsing opgelegd.

BBC bezuinigt op uitzendrechten Formule 1

De BBC zal vanaf volgend jaar nog maar de helft van de Formule 1 races uitzenden. Uit kostenbesparingen is besloten de rechten van 2012 tot en met 2018 te delen met de Britse betaalzender BSkyB.

De BBC, die vanaf 2009 de exclusieve rechten had, was naar verluidt per jaar tussen de de 30 en 40 miljoen Engelse pond (ongeveer 34 en 45 miljoen euro) kwijt. BSkyB, het moederbedrijf van Sky Sports, maakte bekend dat het juist grote winst heeft geboekt.

Door de deal is het voor het eerst dat de Formule 1 in een land niet volledig beschikbaar is voor een open net.

Chip moet boerenzwaluwen beschermen

De Vogelbescherming heeft de afgelopen weken vijftig boerenzwaluwen voorzien van een elektronische chip op hun rug, een zogeheten geolocator. Hiermee wil de organisatie de exacte trekroute en overwinteringsplaatsen van deze vogel vastleggen. Die informatie is nodig om de pleisterplaatsen van de vogels beter te beschermen.

Het aantal boerenzwaluwen gaat namelijk hard achteruit, meldt de natuurorganisatie vrijdag via natuurbericht.nl. De boerenzwaluw is een van de bekendste trekvogels. Ze overwinteren ten zuiden van de Sahara, maar het is onduidelijk waar precies. Onderzoek met het 'ringen' van de vogels heeft dat niet duidelijk kunnen maken.

De half miljoen Nederlandse boerenzwaluwen die de afgelopen honderd jaar zijn geringd, hebben slechts tachtig terugmeldingen uit Afrika opgeleverd. Dat is te weinig om de vogel goed te kunnen beschermen.

De geolocator is een vederlichte elektronische chip die twee keer per dag de exacte locatie opslaat waar de boerenzwaluw zich bevindt. Als de vogels volgend voorjaar terugvliegen naar Neerland, kunnen de chips worden uitgelezen.

Dan wordt duidelijk waar de vogels op hun trektocht exact 'bijtanken' en verblijven. Deze pleisterplaatsen kunnen dan met hulp van plaatselijke natuurorganisaties worden beschermd. Ook andere trekvogels kunnen daarvan profiteren.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. Nintendo 3DS heeft daarnaast ook oude handheld-klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die deze week nieuw in de eShop staan.

WiiWare
Successfully Learning German Year 5

Nintendo 3DS Download Software
Let's Golf! 3D

Virtual Console (Nintendo 3DS)
Baseball

Nintendo DSiWare
Artillery: Knights vs. Orcs
GO Series Portable Shrine Wars
Successfully Learning German Year 5

Op de site van Nintendo kun je een korte trailer zien met daarin de nieuwe titels.

Ecclestone stelt aangepaste kalender 2012 voor

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is druk bezig om de twintig races tellende kalender voor het seizoen 2012 samen te stellen. Autosportfederatie FIA stelde onlangs een voorlopige kalender vast, maar hierin zouden door Ecclestone veel wijzigingen in doorgevoerd worden.

Belangrijkste punt in het nieuwe voorstel is het verdwijnen van de Grand Prix van Turkije. Verder zal het seizoen op 18 maart in Australië geopend worden, waarna het circus meteen doorvliegt naar Maleisië. De wedstrijd in Bahrein was oorspronkelijk dit jaar de seizoensopener, maar vanwege de onrust in de regio wil Ecclestone de race verplaatsen naar 4 november, een week na de Grand Prix van Abu Dhabi.

Ook is duidelijk geworden dat de Grand Prix van de Verenigde Staten niet gekoppeld wordt aan de race in Canada, maar aan de wedstrijd in Brazilië. De reden dat er op 18 november geracet wordt is dat het in de zomer erg warm is in Austin, Texas. Tot slot verhuist de Grand Prix van India hierdoor naar het voorjaar.

Voorstel Ecclestone kalender 2012

Datum Grand Prix
18 maart Australië
25 maart Maleisië
8 april China
22 april India
13 mei Spanje
27 mei Monaco
10 juni Canada
24 juni Europa (Valencia)
8 juli Groot-Brittannië
22 juli Duitsland (Hockenheim)
29 juli Hongarije
2 september België
9 september Italië
23 september Singapore
7 oktober Japan
14 oktober Zuid-Korea
28 oktober Abu Dhabi
4 november Bahrein
18 november Verenigde Staten
25 november Brazilië

UEFA verlicht straf Mourinho

Jose Mourinho hoeft niet bij vier maar slechts bij drie Champions Leagueduels van Real Madrid vanaf de tribune toe te kijken. Dat bepaalde de beroepscommissie van de Europese voetbalbond UEFA vandaag. Zijn voorwaardelijke straf is verhoogd van één naar twee duels. Een boete van vijftigduizend euro bleef wel staan.

Mourinho kreeg de straf in mei opgelegd omdat hij in de eerste halve finale van de Champions League tegen aartsrivaal Barcelona werd weggestuurd. Na afloop beweerde de Portugees dat de UEFA op de hand was van Barcelona. Scheidsrechters zouden stelselmatig partij kiezen voor de Catalanen.

Mourinho heeft de eerste wedstrijd van zijn schorsing al uitgezeten in de return in de halve finale van vorig seizoen. Daardoor moet hij de eerste twee pouleduels in het komende seizoen aan zich voorbij laten gaan. Mourinho heeft tien dagen om beroep aan te tekenen bij het internationaal sportarbitragehof CAS.

Nintendo draait verlies op elke 3DS

Nintendo maakt vanaf augustus verlies op elke verkochte Nintendo 3DS als gevolg van een op donderdag aangekondigde prijsdaling. Dat schrijft de financiële website Bloomberg. Het is niet bekend hoe groot het verlies per verkochte spelcomputer precies is.

Het is voor spelcomputerfabrikanten niet ongewoon om verlies te draaien op de verkoop van hardware. Zo verkochten de concurrenten Sony en Microsoft in het verleden hun spelcomputers onder de kostprijs om het geld later via de verkoop van spellen weer terug te verdienen. Nintendo heeft in het verleden echter altijd winst op de verkoop van zijn producten gemaakt.

Nintendo kondigde donderdag aan de Nintendo 3DS vanaf 12 augustus dertig procent in prijs te verlagen. De beslissing is het gevolg van tegenvallende verkoopcijfers van de draagbare spelcomputer.

Ocarina of Time eerste millionseller op 3DS

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D heeft meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het is de eerste game op de Nintendo 3DS die de grens van een miljoen passeert. Dat schrijft de website Eurogamer.

De remake van de Nintendo 64-klassieker ging in het Westen meer dan achthonderdduizend keer over de toonbank. In Japan zijn er een kleine driehonderdduizend exemplaren verkocht. De release zorgde tevens voor een kleine verkoopimpuls van de Nintendo 3DS in Japan. In Nederland was The Legend of Zelda: Ocarina of Time de eerste game voor de 3DS die in de Nederlandse verkooptoptien verscheen.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time is volgens critici de beste Zelda-game aller tijden. Het origineel verscheen in december 1998 voor de Nintendo 64, terwijl het in 2003 opnieuw werd uitgegeven voor de Gamecube als onderdeel van de The Legend of Zelda: Collector's Edition. De versie voor de Nintendo 3DS ligt sinds 17 juni in de winkel.

Rob Cohen regisseert film Koreaanse oorlog

Rob Cohen gaat het oorlogsdrama 1950 regisseren. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een journaliste die meereist met een peloton Amerikaanse soldaten tijdens de oorlog in Korea, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Het verhaal is gebaseerd op de artikelen van Marguerite Higgins, een journaliste bij de New York Herald Tribune. Het verblijf van de soldaten eindigt met de massale evacuatie op kerstavond van bijna tweehonderdduizend Zuid-Koreanen die vluchtten voor de oprukkende Noord-Koreaanse en Chinese legers.

"De Koreaanse Oorlog wordt vaak 'de vergeten oorlog' genoemd en het wordt tijd dat we ons die weer gaan herinneren", zegt Cohen. "Door het verhaal door de ogen van Higgins te vertellen wordt het op elk niveau een heel ander soort oorlogsfilm."

Cohen is vooral bekend van grootse actiefilms als DragonHeart, The Fast and the Furious en The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Hij werkt momenteel aan de misdaadthriller I, Alex Cross, waarin Tyler Perry de rol van detective Cross speelt die op zoek is naar de moordenaar van zijn zwangere vrouw.

1950 wordt een co-productie met een Zuid-Koreaanse productiemaatschappij en wordt met een budget van honderd miljoen dollar de grootste in de geschiedenis van dat land. De opnames gaan in mei van start zodat de film in het voorjaar van 2013 in première kan gaan.


Rob Cohen regisseert film Koreaanse oorlog (Foto: Novum)

Japanse premier wil kernenergie terugdringen

Japan moet proberen de afhankelijkheid van kernenergie de komende vier decennia terug te dringen en meer gebruik maken van zonne-energie en andere duurzame energiebronnen. Dat heeft premier Naoto Kan vrijdag gezegd. In het land bestaan ernstige zorgen over het gebruik van kernenergie na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van 11 maart.

Kan wil dat er meer geïnvesteerd wordt in duurzame energie. Daarnaast wil hij dat het nationale beleid om private ontwikkeling van kernenergie te stimuleren onder de loep genomen wordt. Kans oproep is tevens een poging om tot overeenstemming te komen over het regeringsstandpunt wat betreft kernenergie. Zijn regering is zeer verdeeld over de koers die gevaren moet worden als het gaat om kernenergie. Kan kondigde eerder aan af te treden zodra het herstel van het land op de rails is.

Eerder deze maand zei Kan dat hij het liefst zou zien dat er, in het licht van de ramp met de Fukushima Dai-ichi-centrale, helemaal geen gebruik meer wordt gemaakt van kernenergie. Hij werd daarin tot de orde geroepen door zijn eigen kabinet en de oppositie noemde hem onverantwoordelijk. Kan zei later dat de uitlatingen zijn 'persoonlijke mening' weergaven. Het plan dat Kan vrijdag presenteerde kan in beginsel rekenen op steun van het kabinet.

Japan heeft weinig natuurlijke hulpbronnen en heeft lange tijd een agressief kernenergiebeleid gevoerd. Vóór de ramp was Japan voor een derde van de energiebehoefte afhankelijk van kernenergie en het was van plan dat op te voeren tot ongeveer de helft in 2030.

De Japanse bevolking stelt zich sinds de ramp kritisch op tegenover kernenergie, maar machtige bedrijven en overheidsdepartementen stellen dat kernenergie noodzakelijk is voor de Japanse economie en dat het relatief veilig en schoon is. Ook zouden alternatieve energiebronnen te duur zijn.


Japanse premier wil kernenergie terugdringen (Foto: Novum)

Training Day-regisseur verfilmt casinoroof

Antoine Fuqua heeft getekend voor de regie van Storming Las Vegas. De actiefilm gaat over een oud-militair uit Cuba die het Las Vegas van de jaren negentig ruim een jaar opschrikte met talloze overvallen op casino's, schrijft de Amerikaanse filmblog Deadline. Fuqua is bekend van onder meer de thriller Training Day met Denzel Washington.

Storming Las Vegas is op waarheid gebaseerd en gaat over de Cubaan Jose Vigoa, die door het Sovjetleger opgeleid werd tot elitesoldaat. In de jaren negentig trekt hij naar Las Vegas waar hij met zijn handlangers zestien maanden lang de meest vooraanstaande casino's en hotels in de gokstad overvalt. De Cubaan weet miljoenen dollars te stelen, maar wordt uiteindelijk gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan vijfhonderd jaar.

Lorenzo di Bonaventura is gevraagd de film te produceren. Hij is bekend als producent van grote actiefilms als Salt en Transformers: Dark of the Moon. De 45-jarige Fuqua werkt momenteel onder meer aan een biopic over rapper Tupac Shakur. Zijn laatst verschenen rolprent is de actiefilm Brooklyn's Finest uit 2009.

De actiefilm over Jose Vigoa is gebaseerd op het boek Storming Las Vegas: How a Cuban-Born, Soviet-Trained Commando Took Down The Strip to the Tune of Five World Class Hotels, Three Armored Cars, and Millions of Dollars. John Huddy schreef de non-fictieroman in 2008.


Training Day-regisseur verfilmt casinoroof (Foto: Novum)

Dodencijfer aanslagen Noorwegen naar 77

Het aantal doden als gevolg van de aanslagen van vorige week in Noorwegen is vrijdag opgelopen tot 77. Een gewonde van de schietpartij op het eiland Utøya overleed in het ziekenhuis, aldus de politie.

In totaal kwamen door de schietpartij op Utøya 69 mensen om het leven. De bomaanslag op het regeringshoofdkwartier in Oslo eiste acht levens. De 32-jarige Anders Behring Breivik heeft de aanslagen bekend.

Wahlberg wil serie Entourage verfilmen

De komische serie Entourage wordt verfilmd. Producent Mark Wahlberg wil de film desnoods zelf financieren, zegt hij tegen de Amerikaanse filmblog Deadline.

"Entourage lijkt op The Hangover", vindt Wahlberg. In de serie wordt veel gevloekt en komt veel naakt voorbij. De acteur, die vorig jaar te zien was in boksfilm The Fighter, vindt een film over de tv-serie passen binnen het huidige filmklimaat. "Kijk naar het succes van 18-plusfilms tegenwoordig." Wahlberg bedacht de serie die deels is gebaseerd op zijn eigen ervaringen als beginnend acteur.

Co-producent Doug Ellin ziet een film over filmster Vincent Chase, gespeeld door Adrian Grenier, en zijn vrienden ook wel zitten. "We gaan zeker een film maken, de vraag is wanneer en hoe snel."

In Nederland werd de HBO-serie uitgezonden door Comedy Central.


Wahlberg wil serie Entourage verfilmen (Foto: Novum)

Junglemeisje Britt scoort op internet

Britt Dekkers nummer F*cking Vet is een hit op YouTube. De officiële clip en andere video's van het nummer zijn inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken. Het liedje is een parodie op Loca People van Sak Noël.

"Hoe fucking vet is dat, toch niet normaal", zegt de 19-jarige blondine. "Ik kan het bijna niet geloven gewoon." Het nummer was een bescheiden succesje in de hitlijsten. Zo stond het lied in de top tien van de i-Tunes Top 100 en kwam ze op nummer 11 binnen in de Single Top 100.

Britt werd bekend van de programma's Take Me Out en Echte Meisjes in de Jungle. 'Fucking vet' was een van haar meest gebruikte uitspraken in het laatste programma.

Maffialid aangehouden in Zeewolde

Een 36-jarige maffioso is vrijdagochtend aangehouden in een park met recreatiebungalows in Zeewolde. Het gaat om een lid van het Italiaanse misdaadgenootschap Camorra. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De man is op verzoek van de antimaffia-autoriteiten van Napels opgepakt. Voor de verdachte was door de Italiaanse justitie een Europees arrestatiebevel uitgegeven.

De 'clan Polverino' waartoe de man zou behoren is volgens de Italiaanse justitie verantwoordelijk voor grootschalige import van hasj uit Marokko, via Spanje naar Italië. Ook houdt de groep zich bezig met het witwassen van misdaadgeld en afpersing. De drugs zou verder worden gedistribueerd naar maffiagroepen in Campania en Sicilië.

In mei van dit jaar zijn in Italië veertig verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij de clan. Daarbij werd beslag gelegd op onroerend goed, land, auto's en motorfietsen.

Meat Loaf gaat van stokje tijdens concert

Meat Loaf is donderdagavond flauwgevallen bij een optreden. De 63-jarige rocker stond op het podium in Pittsburgh toen hij van zijn stokje ging.

Meat Loaf zakte tijdens het concert plotseling in elkaar, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Artsen renden het podium op om te kijken wat er mis was met de rocker. Hij krabbelde echter weer snel overeind en was in staat het optreden te vervolgen.

Later op de avond, terwijl hij zijn hit Paradise by The Dashboard Light zong, deed Meat Loaf uit de doeken wat er met hem was gebeurd. "Ik ben verdomme flauwgevallen", zei hij. "Ik heb astma en ik kon geen adem krijgen."

Vrouw komt om bij steekpartij in Zeeland

Een vrouw is vrijdag om het leven gekomen bij een steekpartij in het Zeeuwse Nieuwdorp. De dader, een man, is aangehouden, meldt de politie. De oorzaak van de steekpartij ligt in de relationele sfeer.

De hulpdiensten werden iets na 18.00 uur gewaarschuwd. De steekpartij vond plaats aan de Hertenweg. Of het incident in een woning of op straat plaatsvond, weet een politiewoordvoerder nog niet. De identiteit van het slachtoffer en de verdachte is nog onbekend.

WK-zilver voor BMX'er Van Gorkom

BMX'er Jelle van Gorkom heeft zilver behaald op het WK in Kopenhagen. In de Deense hoofdstad moest hij op de tijdrit alleen buigen voor de Noor Andrè Fosså Aguiluz. Aguiluz was in 33,811 seconden 38 duizendsten sneller dan Van Gorkom. Brons was er voor de Australiër Brian Kirkham die Raymon van der Biezen net van het podium hield.

Bij de vrouwen was Nederland niet succesvol. Merle van Benthem werd dertiende, Lieke Klaus veertiende.

Het WK BMX in Kopenhagen duurt nog tot en met morgen. Dan worden de gewone races verreden.

WK-zilver voor BMX'er Van Gorkom (Foto: Proshots)

Martino neemt ontslag bij Paraguay

Gerard Martino heeft zijn ontslag ingediend als bondscoach van Paraguay. Dat deed hij vijf dagen nadat hij met zijn ploeg de finale van de Copa America verloor van Uruguay. De 48-jarige Argentijn zei niet tevreden te zijn met de progressie van de Paraguyaanse ploeg sinds het WK van vorig jaar.

Martino had Paraguay sinds 2006 onder zijn hoede. In 2010 leidde hij het Zuid-Amerikaanse land naar de tweede ronde van het WK. Een jaar later stroomde Paraguay met vijf gelijke spelen door naar de finale van het Zuid-Amerikaans kampioenschap. In de kwartfinale en de halve finale had de ploeg strafschoppen nodig.

Klinsmann nieuwe bondscoach Team USA

Jürgen Klinsmann volgt Bob Bradley op als bondscoach van de Verenigde Staten. Dat heeft voorzitter Sunil Gulati van de Amerikaanse voetbalbond US Soccer bekendgemaakt. Klinsmann is met een Amerikaanse getrouwd en woont al jaren in de VS. Sinds hij in 2009 werd ontslagen bij Bayern München zat hij zonder werk.

De 46-jarige Klinsmann was tussen 2004 en 2006 al bondscoach van Duitsland. Door Die Mannschaft frisser en aanvallender te laten spelen en op het WK in eigen land derde te worden, werd Klinsi als trainer mateloos populair. In het seizoen 2008-2009 was hij hoofdverantwoordelijke van Bayern München, maar in het Zuid-Duitse hield hij het maar tot eind april 2009 vol.

Klinsmann, die als voetballer uitkwam voor Stuttgarter Kickers, VfB Stuttgart, Internazionale, AS Monaco, Tottenham Hotspur, Bayern München en Sampdoria, speelde 108 interlands voor Duitsland. De oud-spits scoorde daarin 47 keer. Met Duitsland werd hij in 1990 wereldkampioen en in 1996 Europees kampioen.

Klinsmann wordt maandag officieel gepresenteerd. Negen dagen later staat zijn eerste duel als keuzeheer van de Amerikanen al gepland. Dan oefent de VS in Philadelphia tegen Mexico.

Bijna 25.000 moorden in Mexico in 2010

In Mexico zijn in 2010 door geweld 24.374 mensen door geweld om het leven gebracht. In vergelijking met 2009 is dat een toename van bijna 23 procent.

Dat meldde de Mexicaanse krant El Universal vrijdag op gezag van het nationale instituut voor statistiek en geografie (Inegi). De meeste doden door geweld vielen vorig jaar in de noordelijke deelstaat Chihuahua. Daar zijn in 2010 4747 moorden gepleegd.

Mexico is al jarenlang het toneel van een drugsoorlog. Rivaliserende bendes bestrijden elkaar. Ook zijn er bloedige confrontaties tussen de kartels en het leger.

Bijna 25.000 moorden in Mexico in 2010
Bijna 25.000 moorden in Mexico in 2010 (Foto: ANP)

CAS: Cielo nam middel niet bewust

Vandaag heeft het CAS naar buiten gebracht waarom de Braziliaanse zwemmer César Cielo Filho geen schorsing heeft gekregen voor dopinggebruik. Het arbitragehof voor sport zegt dat het middel waarop Cielo in mei testte, Furosemide, in een vervuilde cafeïnecapsule zat.

Cielo liet direct na zijn positieve test al weten dat het middel in cafeïnecapsules moest hebben gezeten. De apotheek, die de capsules heeft gemaakt, heeft tegenover het CAS verklaard dat op dezelfde dag medicijnen voor hartpatiënten zijn gefabriceerd die furosemide bevatten. Het CAS besloot hierop Cielo niet te schorsen.

Zwembad dicht om wateroverlast

Een zwembad in Westerbork is in ieder geval dit weekend gesloten vanwege wateroverlast. Dat meldt de gemeente Midden-Drenthe vrijdag. De wateroverlast is ontstaan door een gesprongen leiding.

De leiding die de circulatie van het bassinwater regelt sprong vrijdagochtend. Hierdoor kwam een deel van de machinekamer onder water te staan. De brandweer heeft het water weggepompt. De leiding wordt dit weekend hersteld. Warmtepompen moeten ervoor zorgen dat leidingen en elektriciteitskabels opdrogen.

Maandagochtend besluit de gemeente of het openluchtzwembad De Boskamp weer open kan. Vanwege de sluiting van het zwembad zijn de openingstijden voor een ander zwembad, De Peppel in Beilen, verruimd.

Lowlands-baas: PVV komt in de buurt van de NSB

Lowlands spreekt zich onomwonden uit tegen het kabinet en tegen Geert Wilders in het bijzonder. Volgens festivaldirecteur Eric van Eerdenburg staat de PVV 'dicht bij het gedachtegoed van de NSB'.

Volgens Van Eerdenburg heeft Lowlands nooit een politieke kleur gehad. "Iedereen mocht, en mag nog steeds, op ons festival zijn zegje doen. Ook Wilders is hier eens te gast geweest, jaren geleden, toen hij nog niet zo naar fascisme leunde." Maar inmiddels is een grens bereikt en vindt Van Eerdenburg dat hij zich moet uitspreken.

De festivaldirecteur spreekt van een hetze die premier Mark Rutte (VVD), staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) en Kamerlid Bart de Liefde (VVD) voeren tegen cultuur. De bezuinigingen op podiumkunsten en de btw-verhoging voor cultuur vindt hij inconsequent en dom. Volgens Van Eerdenburg is het kabinet overgeleverd aan de PVV.

"Die blonde volksverlakker krijgt in ruil voor de macht toch lekker zijn zin, powered by loze liberale mantra's en een gehoorzaam hakkelende staatssecretaris", staat in de festivalkrant. "Fok dat, zeggen 55 duizend Lowlanders."

Bang dat Lowlands zich ten onrechte uitspreekt namens alle bezoekers is Van Eerdenburg niet. "Wij nemen als festival stelling. Popfestivals hebben altijd al de tegencultuur vertegenwoordigd. Lowlands staat voor verbroedering en saamhorigheid, en daar staat de PVV haaks op."

Toch zijn ook PVV-stemmers welkom op het festival, dat van 19 tot en met 21 augustus in Biddinghuizen wordt gehouden. "Er zullen best wat mensen een kaartje hebben gekocht die op de PVV-stemmen. Zij zullen dan anders denken over politiek dan wij."

Wilders is niet onder de indruk van de uitlatingen van Van Eerdenburg. "Domkoppen heb je overal", laat hij in een reactie aan Novum Nieuws weten.


Lowlands-baas: PVV komt in de buurt van de NSB (Foto: Novum)

Hek doorboort pols meisje

Een 15-jarig meisje uit Dordrecht is donderdagmiddag dusdanig ongelukkig gevallen dat een spijl van een hek haar pols doorboorde. De brandweer moest eraan te pas komen om het hek door te knippen. Het slachtoffer is met hek en al door ambulancepersoneel naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie vrijdag.

Het voorval had donderdagmiddag plaats aan het Maaskant-Erf. Hoe het met het meisje gaat, is onbekend.

Breivik wil niet met psychiaters praten

Anders Behring Breivik, die wordt verdacht van twee aanslagen waarbij vorige week ten minste 76 mensen omkwamen, weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Dat melden Noorse media.

De 32-jarige man spreekt daarmee schijnbaar tegen wat zijn advocaat eerder verklaarde: die stelde dat Breivik krankzinnig is. Volgens de krant Bergens Tidende wil hij echter niet door experts uit Noorwegen worden onderzocht.

Breivik zou al eerder deze week hebben geëist door buitenlandse psychiaters te worden onderzocht. In ruil voor deze en een aantal voorwaarden zou hij vervolgens informatie willen geven over eventuele medeverdachten. Het psychiatrisch onderzoek had volgens de planning op 1 november afgerond moeten zijn, zodat de rechtszaak tegen de man rond de jaarwisseling van start zou kunnen gaan.

De verdachte is vrijdag voor de tweede maal verhoord. De zaterdag na de aanslagen werd hij al zeven uur ondervraagd. Volgens de politie claimt Breivik onderdeel te zijn van een anti-islamitisch terreurnetwerk dat nog meer aanslagen heeft beraamd. Het is onduidelijk of de autoriteiten in willen gaan op Breiviks eis van onderzoek door buitenlandse experts.

Excelsior legt stagiair Oost vast

Aanvaller Jason Oost speelt de komende twee jaar voor Excelsior. Dat melden de Kralingers op hun website. De 28-jarige speler trainde al een tijdje op proef bij de Rotterdammers. Oost maakt na twee jaar zijn rentree op de Nederlandse velden. De afgelopen seizoenen stond hij onder contract bij Lommel United, voorheen KVSK United, in de Belgische Tweede Klasse.

Oost brak in het seizoen 2002-2003 door bij RKC Waalwijk. Via Sparta Rotterdam, VVV-Venlo en De Graafschap kwam hij in 2009 in België terecht. Daar scoorde hij in 55 competitieduels tien keer.

Trulli blij met nieuwe stuurbekrachtiging

Jarno Trulli is blij met de nieuwe stuurbekrachtiging die Team Lotus dit weekend op de bolide van de Italiaan gemonteerd heeft. De Italiaan kan daardoor de T128 beter aanvoelen, wat vanmiddag in de tweede vrije training in Hongarije al resulteerde in een snellere tijd dan teamgenoot Heikki Kovalainen.

"Ik ben erg tevreden over mijn dag. Ik wil mijn team enorm bedanken voor de nieuwe stuurbekrachtiging die zij mij heeft gegeven en het geduld dat zij met mij heeft gehad. Ik zit nu met een stuk meer vertrouwen in de auto en kon eindelijk op zoek naar een goede afstelling voor de wagen," zei Trulli die in de tweede vrije training op de Hungaroring slechts een fractie langzamer was dan de Toro Rosso van Sébastien Buemi.

Teamgenoot Kovalainen had wat meer moeite vandaag. "We hebben een stap voorwaarts gezet met de updates. Ik moet alleen nog een goede balans vinden voor de auto. Ik heb een paar verschillende dingen geprobeerd met de set-up, maar op beide compounds is de auto nog niet ideaal."

Oorlogsfilm George Lucas vanaf januari in de bioscoop

Er waren wat vertragingen, maar de door George Lucas geproduceerde oorlogsfilm Red Tails zal vanaf januari 2012 in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn. Vanaf 20 januari 2012 vliegen de gevechtsvliegtuigen over het witte doek.

De film kent een zeer sterke cast met, zet je schrap; Terrence Howard, NeYo, Andre Royo, Nate Parker, David Oyelowo, Cuba Gooding Jr., Bryan Cranston, Method Man, Tristan Wilds, Kevin Phillips, Rick Otto, Lee Tergesen, Elijah Kelley, Marcus T. Paulk, Leslie Odom Jr., Michael B. Jordan, Jazmine Sullivan, Edwina Finley, Daniela Ruah en Stacie Davis. 

De film gaat over de Tuskogee Airmen, een legendarische groep van Afro-Amerikaanse gevechtspiloten gedurende de tweede wereldoorlog. Het productieteam kreeg voor de film toegang tot originele missie logboeken en spraken met een aantal nog levende piloten van de Tuskogee eenheid.

Red Tails is geregisseerd door Anthony Hemmingway, die eerder naam maakte met the Wire. De muziek voor de film wordt geleverd door Terrence Blanchard, die filmliefhebbers wel kennen van zijn werk voor Spike Lee.

Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Stekelenburg morgen medisch gekeurd

Maarten Stekelenburg ondergaat morgen een medische keuring bij AS Roma. Dat liet zijn zaakwaarnemer Rob Jansen weten. De doelman van Ajax vliegt vanavond naar de Italiaanse hoofdstad.

"We hebben voldoende indicaties om die kant op te gaan. De clubs zijn er vrijwel uit en we gaan ervan uit dat het bij terugkomst helemaal rond is", aldus Jansen. Trainer Frank de Boer houdt al rekening met een snelle transfer. Kenneth Vermeer staat bij de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente onder de lat bij de Amsterdammers.

Stekelenburg zaterdag medisch gekeurd
Stekelenburg zaterdag medisch gekeurd (Foto: ANP)

CDA wil meer spitsstroken permanent open

Het CDA wil dat het kabinet meer spitsstroken permanent openstelt voor het verkeer. Tweede Kamerlid Ger Koopmans heeft daarover vrijdag vragen gesteld aan minster van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

"Asfalt is niet om naar te kijken, maar om over te rijden", licht hij zijn standpunt toe. Eerder werd bekend dat de bewindsvrouw onderzoekt of op een aantal trajecten in de Randstad de spitsstroken voortaan 24 uur per dag open kunnen. Wat Koopmans betreft, komen daar in elk geval snelwegen in de provincies Limburg en Gelderland bij.

Emmen trekt twee nieuwe spelers aan

FC Emmen-trainer René Hake kan komend seizoen beschikken over Elson do Rosario Almeida en Michal Mravec. Het duo tekende een tweejarig contract bij de club uit de Jupiler League.

De 21-jarige Almeida speelde vorig seizoen nog in het beloftenteam van FC Utrecht, maar een doorbraak in de Galgenwaard zat er niet in. Almeida is een offensief ingestelde middenvelder, die ook in de voorhoede zou kunnen spelen. Hij speelde en trainde al enige tijd mee in Emmen.

De Slowaak Mravec komt over van Sporting Kansas City. De 24-jarige middenvelder is fysiek sterk en kwam eerder uit voor MSK Zilina.

De Boer: "Vermeer keept tegen Twente"

Kenneth Vermeer zal zaterdag onder de lat staan bij Ajax, als de Amsterdammers in de Amsterdam ArenA om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente spelen.

Maarten Stekelenburg wordt gepasseerd, omdat de transfergeruchten hevig zijn. "Alleen een bankgarantie staat de overgang van Maarten naar AS Roma nog in de weg. Daarom kies ik voor Kenneth Vermeer als keeper tegen FC Twente. Het zou raar zijn als Kenneth in aanloop naar de competitie geen belangrijke wedstrijden zou spelen. Daarom keept hij", aldus Frank de Boer.

De coach van Ajax reageerde op de persconferentie voorafgaand aan het treffen ook op de prijs die te winnen valt. "Natuurlijk is het niet de belangrijkste prijs, maar het is wel een prijs. Bovendien komt de wedstrijd voor ons op een prachtig moment. Een week voor de competitie kunnen we nu tegen een sterke tegenstander spelen en precies zien hoe we ervoor staan."

Ajax moet het zonder Jan Vertonghen stellen, die met liesklachten kampt. "Het gaat wel beter met Jan, maar hij heeft toch nog wat last van zijn lies. Met het oog op de competitiestart willen we geen risico met hem nemen. Daarom speelt hij niet tegen FC Twente."


De Boer: "Vermeer keept tegen Twente" (Foto: Proshots)

[Upd] Serero toch speelgerechtigd

Ajax heeft een blunder begaan bij het inschrijven van zijn spelers voor de Johan Cruijff Schaal. Het duel dat morgen in de ArenA zal worden afgewerkt zal het zeer waarschijnlijk moeten doen zonder de aanwezigheid van Thulani Serero. 

De Amsterdammers noemen de fout bij monde van trainer Frank de Boer "Erg slordig, maar we gaan er alles aan doen om Serero alsnog speelgerechtigd te krijgen." De landskampioen die het morgen tegen bekerwinnaar FC Twente moet opnemen is inmiddels in gesprek met de KNVB. De Amsterdammers verwachten dat de aanwinst afkomstig van Ajax Cape Town morgen alsnog op het wedstrijdformulier zal verschijnen. 

Ajax en FC Twente zullen morgen om 20:00 uur gaan strijden voor de eerste prijs van dit seizoen.

Update 17:14 uur:

Serero is toch speelgerechtigd en zit bij de selectie voor het duel met Twente, geeft Ajax te kennen. Er ontstond verwarring rondom de administratieve afwikkeling van zijn overschrijving, maar de twijfels zijn weggenomen.


Serero niet ingeschrijven voor JC-schaal (foto: proshots)

Nieuwe ego-wet Berlusconi door senaat

De Italiaanse Senaat heeft vrijdag ingestemd met een wijziging van de procedure in strafzaken waardoor processen veel langer kunnen duren. Dat kan leiden tot verjaring tijdens het proces.

Volgens de oppositie is er opnieuw sprake van een wet die speciaal is gemaakt om premier Berlusconi uit de persoonlijke problemen te helpen. Hij zou de verjaring willen bereiken van de zaak-Mills, waarin hij terechtstaat voor het kopen van een valse getuigenis in zijn voordeel.


Nieuwe ego-wet Berlusconi door senaat (Foto: Novum)

Amy Winehouse scoort dood beter dan levend

De muziek van Amy Winehouse verkoopt beter dan ooit nu de zangeres is overleden. Winehouse staat deze week zes keer in de Single Top 100. Drie nummers haalden de hitlijst nooit eerder. Winehouse' twee albums staan hoog in de Album Top 100. Back to Black komt binnen op de tweede plaats.

Met Back to Black wist Winehouse in 2007 de eerste plek in de albumlijst te veroveren. Haar debuutalbum Frank komt deze week binnen op de zevende plek van de hitlijst. Die plaat kwam in 2004 niet verder dan de 68e positie. Adele weet de koppositie nog steeds vast te houden. De Britse zangeres, die Winehouse bedankte voor haar invloed op de muziekindustrie, staat na 27 weken in de lijst nog steeds op nummer een.

In de Single Top 100 is de achtste plek Winehouse' hoogste notering. Valerie, in 2008 haar enige nummer 1-hit scoorde, komt weer binnen in de top tien. Rehab, de single waarmee Amy wereldwijd doorbrak, verovert de dertiende plek. Het nummer kwam in 2006 niet verder dan de veertiende positie.

Ook You Know I'm No Good is postuum vaker verkocht dan tijdens Amy's leven. De single staat deze week op nummer 27, terwijl het in 2006 bleef steken op de veertigste plek. Met de nummers Back to Black, Love Is a Losing Game en Tears Dry on Their Own wist Winehouse de hitlijst helemaal niet te halen. De liedjes komen deze week wel voor in de Single Top 100.

Hoeveel singles en albums er deze week van Winehouse in Nederland zijn verkocht, is niet duidelijk. Platenmaatschappij Universal wil die cijfers niet vrijgeven. Winehouse is postuum niet alleen in Nederland populair, ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vliegt haar muziek over de toonbank.

Winehouse bracht twee albums uit, Frank en Back to Black. De zangeres werkte jaren aan haar derde plaat, die zo goed als af zou zijn. Of er nog nieuw materiaal van haar verschijnt, bepalen haar ouders. Nu Winehouse is overleden, is het aan hen om te bepalen of er een derde album komt.

De 27-jarige zangeres stierf zaterdag in haar woning in Noord-Londen. Of de zangeres is bezweken aan haar problemen met alcohol en drugs, vaak onderwerp van haar liedjes, is nog niet duidelijk. Het wachten is op de resultaten van het toxicologisch onderzoek, dat kan twee tot vier weken duren. Winehouse werd dinsdag gecremeerd.

Zaanstad komend seizoen in A-League

Zaanstad heeft bij de Nederlandse Volleybal Bond bekend gemaakt dat ze graag gebruik wil maken van de mogelijkheid om naar de A-League te promoveren. De Nevobo had Zaanstad uitgenodigd om deze plaats over te nemen van VC Nesselande.

VC Nesselande uit Zevenhuizen heeft aangegeven haar eerste herenteam uit de A-League te willen terugtrekken. Zaanstad heeft de mogelijkheid om met de heren in de A-League uit te komen met beide handen aangegrepen.

Afgelopen seizoen werd Zaanstad vierde in de B-League. Kampioen uit de B-League, Fusion uit Rotterdam, nam in april het aanbod aan om in plaats van Taurus in de A-League te gaan spelen. Zalsman/Reflex uit Kampen nam het aanbod aan om in plaats van Webton Twente in de A-League te gaan spelen. Door toetreding van Zaanstad in de A-League is deze weer compleet en bestaat het uit tien teams.

VC Nesselande werd afgelopen seizoen, onder de naam Rivium Rotterdam Volleybal, nog kampioen in de A-League. Vanwege onvoldoende financiële middelen heeft de vereniging besloten om haar eerste herenteam op te heffen. Zij zullen dus komend seizoen niet uitkomen in de B-League.

Amber Alert-meisje meldt zich

De 14-jarige Vera Maria de Vries uit Groesbeek, die was vermist, is terecht. Het meisje, voor wie de politie eerder op de dag een Amber Alert uitgaf, heeft zichzelf gemeld op een politiebureau in Den Haag. Dat meldt een woordvoerder.

Hoe het met het meisje gaat, kan de politie nog niet zeggen. Agenten in Den Haag zijn nog met haar in gesprek.

Het meisje ging donderdag van huis om bij een vriendin te logeren. Daar kwam ze nooit aan. In de loop van de avond heeft haar familie haar als vermist opgegeven, waarna de politie een onderzoek begon.

In Den Haag zijn drie arrestaties verricht in verband met de verdwijning van het kind. De drie arrestanten worden verdacht van onttrekking aan het ouderlijk gezag. Het drietal is langer vastgezet voor verhoor. De politie deed vrijdagmiddag ook huiszoeking in woningen waar het meisje mogelijk was.

Evans van start in Colorado

Cadel Evans zal van 22 tot en met 28 augustus meedoen aan de Tour of Colorado. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

De Tour of Colorado is de vervanger van de Tour of Missouri en is na de Ronde van Californië de grootste wielerkoers in de Verenigde Staten. Naast Evans doen ook de broers Fränk en Andy Schleck mee aan de Tour of Colorado.

Evans aan de start in Tour de Colorado (Foto: Proshots)

Spong: Noors bloedbad bij zaak-Wilders

Volgens advocaat Gerard Spong heeft PVV-leider Geert Wilders het klimaat helpen scheppen waarin de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik zijn daden beging. Dit wil Spong meenemen in het hoger beroep in de zaak tegen Wilders.

"Geert Wilders heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en daden van Breivik. Ik zou zeggen dat hij het Noorse bloed op zijn lippen heeft", aldus Spong vrijdag in het KRO-radioprogramma Goedemorgen Nederland.

Dat Wilders na het drama afstand van Breiviks daad nam, is volgens Spong een 'erg simpele ontkenning'. "Hij heeft de voedingsbodem geschapen, ideeën aangedragen die vervolgens tot inspiratie hebben gediend van deze meneer", vervolgt de advocaat. "Daar is meneer Wilders toch ten volle verantwoordelijk voor. Hij heeft op zijn minst bijgedragen aan het klimaat, de omstandigheden die hebben geleid tot deze gruwelijke daad."

Spong heeft bij de Hoge raad een verzoek ingediend om het Noorse bloedbad te betrekken bij het hoger beroep van de rechtszaak tegen Wilders wegens haatzaaien en discriminatie. Dit wil hij ook doen in het geval van een eventuele zaak bij het Europese Hof. De raadsman meent dat de aanklacht tegen Wilders en de Noorse massamoord niet los van elkaar kunnen worden gezien.

Breivik doodde een week geleden 76 mensen. Door een autobom in de Noorse hoofdstad vielen 8 doden; op een jeugdkamp van de Arbeiderspartij schoot hij 68 jongeren dood. Naar verluidt streefde de Noor ernaar om de partij haar toekomst te ontnemen, omdat hij deze verantwoordelijk acht voor de moslimimmigratie.

Wilders heeft vanaf zijn vakantie-adres op de uitspraken van Spong gereageerd door te stellen dat de advocaat een Wilders-fobie heeft. "Arme man, hij is kennelijk zo geobsedeerd door mij dat hij deze beledigende wartaal uitslaat. Ik neem hem niet meer serieus, net als de meeste mensen, denk ik", aldus de PVV-leider.

Wilders gaat toon niet matigen

PVV-leider Geert Wilders is niet van plan om een mildere toon aan te slaan, 'zeker niet over de vreselijke islam'. Dat heeft Wilders vrijdag via Twitter laten weten.

Wilders reageerde op een peiling van Maurice de Hond waaruit blijkt dat 52 procent van de ondervraagden vindt dat Wilders zijn toon niet hoeft te matigen na het bloedbad dat Anders Behring Breivik een week geleden aanrichtte. "Mooi, want Wilders zal zijn toon ook nooit matigen", reageert de PVV-leider.

Uit de peiling blijkt tegelijkertijd dat een forse minderheid van 44 procent wel vindt dat Wilders een mildere toon moet aanslaan. Dat percentage is het hoogst bij de PvdA (78 procent). Van de PVV-kiezers vindt slechts 3 procent dat Wilders moet dimmen.

Bijna driekwart van de aanhang van PvdA, D66 en GroenLinks vindt dat er de afgelopen jaren een klimaat is geschapen waarin Breivik tot zijn daden kon komen. Bij rechtse kiezers is een minderheid deze mening toegedaan: 15 procent bij de PVV, 20 procent bij de VVD en 36 procent bij het CDA.

Van de mensen die vinden dat een dergelijk klimaat is geschapen, noemt 79 procent Wilders medeverantwoordelijk. Ook de media (61 procent) en islamitische fundamentalisten (60 procent) krijgen de schuld.

Wilders reageerde eerder deze week met een schriftelijke verklaring op de aanslagen in Noorwegen en het rechtse gedachtegoed van de dader. "De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot", stelde Wilders in de verklaring. "Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk."

Schoorel naar halve eindstrijd Dortmund

Thomas Schoorel heeft zich voor de halve finales geplaatst van het challengertoernooi in Dortmund. De 22-jarige Amsterdammer versloeg in de kwartfinales de Slowaak Martin Klizan met 6-3 en 6-4.

In de halve finale moet de als tweede geplaatste Schoorel het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Argentijn Facundo Bagnis en de Duitser Bjorn Phau.

Schoorel naar halve finales Dortmund (Foto: Proshot)

Arrestaties bij zoektocht naar vermiste 14-jarige

De politie heeft vrijdag in Den Haag twee mannen en een vrouw gearresteerd. Zij zouden te maken hebben met de vermissing van de 14-jarige Vera Maria de Vries uit Groesbeek, voor wie de politie eerder op de dag een Amber Alert uitgaf.

Het meisje ging donderdag van huis om bij een vriendin te logeren. Daar kwam ze nooit aan. In de loop van de avond heeft haar familie haar als vermist opgegeven, waarna de politie een onderzoek begon.

De politie vermoedt dat zij op dit moment in Den Haag of omgeving is. In Den Haag zijn ook de arrestaties verricht. De drie arrestanten worden verdacht van onttrekking aan het ouderlijk gezag. De politie doorzoekt vrijdagmiddag huizen waar het meisje mogelijk is.

Het vermiste meisje heeft bruin haar en droeg op de dag van haar verdwijning een blauwe spijkerbroek, een zwarte legging en een zwart leren jasje. Verder heeft ze een neuspiercing en een blokbeugel met blauwe elastiekjes.


Arrestaties bij zoektocht naar vermiste 14-jarige (Foto: Novum)

PVV: maximumprijs voor schone onderbroek

Er moet een maximumbedrag komen voor het wassen en strijken van kleding. Daarvoor pleit PVV-Kamerlid Fleur Agema vrijdag in vragen aan staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Aanleiding is een bericht in het Algemeen Dagblad dat inwoners van zorginstellingen zich blauw betalen aan het laten wassen van hun kleding. De kosten die in rekening worden gebracht zijn gestegen naar soms wel tweehonderd euro per maand, schreef de krant vrijdag.

Volgens Agema is dat een veelvoud van de 36 euro die in 2009 door de Nederlandse Zorgautoriteit nog werd vastgesteld als gemiddelde prijs per maand voor het wassen van kleding.

Vanwege de 'kwetsbare en afhankelijke' positie van inwoners van zorginstellingen zou er daarom een maximumbedrag worden vastgesteld, vindt zij. Veldhuijzen van Zanten moet dat gaan regelen. Ook zouden zorginstellingen moeten worden verplicht om hun prijslijst voor aanvullende diensten openbaar te maken.

Arsenal-middenvelder Diaby mist seizoensopening

Arsenal moet het voorlopig stellen zonder Abou Diaby. De 25-jarige Fransman is aan zijn enkel geopereerd en wordt door manager Arsène Wenger pas eind augustus terug verwacht. De vijftienvoudig international mist daardoor de competitiewedstrijden tegen Newcastle United, Liverpool en Manchester United en de playoffs voor een plek in de Champions League.

Diaby werd vorig seizoen ook al geteisterd door fysiek ongemak en kwam daardoor maar tot zestien optredens. In totaal speelde de ploeggenoot van Robin van Persie in vijf seizoenen 108 competitieduels. Daarin vond Diaby, die zijn carrière begon bij Auxerre, veertien keer het net.

[F1] Uitslag tweede vrije training Hongarije

Lewis Hamilton heeft, net als vanmorgen, ook tijdens de tweede vrije training voor de grand prix van Hongarije de snelste tijd gereden. De coureur van McLaren bleef Fernando Alonso en Jenson Button voor.

Uitslag tweede vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:21.018 29
2 Fernando Alonso Ferrari 1:21.259 40
3 Jenson Button McLaren 1:21.322 34
4 Mark Webber Red Bull 1:21.508 35
5 Sebastian Vettel Red Bull 1:21.549 35
6 Felippe Massa Ferrari 1:22.099 31
7 Nico Rosberg Mercedes 1:22.121 40
8 Michael Schumacher Mercedes 1:22.440 36
9 Paul di Resta Force India 1:22.835 40
10 Adrian Sutil Force India 1:22.981 37
11 Kamui Kobayashi Sauber 1:23.030 34
12 Sergio Perez Sauber 1:23.399 37
13 Rubens Barrichello Williams 1:23.679 34
14 Nick Heidfeld Lotus Renault 1:23.679 28
15 Pastor Maldonado Williams 1:24.181 39
16 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:24.182 26
17 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:24.546 21
18 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:24.878 35
19 Jarno Trulli Team Lotus 1:24.994 38
20 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:25.447 39
21 Timo Glock Virgin 1:26.823 33
22 Jerome d` Ambrosio Virgin 1:27.261 28
23 Daniel Ricciardo HRT 1:27.730 31
24 Vitantonio Liuzzi HRT 1:28.255 25

VVD: sociale huurwoning voor middeninkomens

Middeninkomens moeten gewoon een sociale huurwoning kunnen krijgen. Wel zouden corporaties dan een iets hogere huur moeten kunnen vragen, vindt Tweede Kamerlid Betty de Boer van regeringspartij VVD.

Uit onderzoek van brancheorganisatie Aedes zou blijken dat het afgelopen halfjaar duizenden huurders met een middeninkomen door woningcorporaties zijn geweigerd voor een sociale huurwoning. Reden hiervoor zijn nieuwe Europese regels, die bepalen dat nog maar tien procent van de vrijkomende woningen met een huur onder de 652,50 euro mogen worden toegewezen aan huishoudens met een bruto-inkomen boven de 33.614 euro.

Woningzoekenden die zich geen dure huur- of koopwoning kunnen veroorloven, zouden daardoor in de problemen komen. De Boer wijst erop dat corporaties best meer woningen mogen verhuren aan mensen met een middeninkomen. Het kost de corporaties alleen wel meer, omdat het rijk niet meer garant staat voor de financiering van deze woningen. Een iets hogere huur zou dat probleem kunnen oplossen.

Ook zouden huishoudens die meer verdienen dan 33.614 euro de huurwoning moeten kunnen kopen van de woningcorporatie. Zij refereert aan het regeerakkoord, waarin is afgesproken dat huurders het recht krijgen om hun woning tegen een redelijke prijs te kopen van de corporatie.

Het Kamerlid wil 'zo snel mogelijk' een debat voeren met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) om de belemmeringen voor middeninkomens om een sociale huurwoning te krijgen, weg te nemen.

'Italië redt Griekenland niet'

Italië gaat mogelijk niet meer mee doen aan het reddingsplan van Griekenland, meldt persbureau Reuters vrijdag. De zogeheten 'step-out' optie kan realiteit worden als de Italianen meer rente over hun staatsobligaties moeten betalen dan met de Grieken is afgesproken in het reddingsplan.

Deze week liepen de rentes van vooral Spanje en Italië weer hard op. Spanje betaalt nu 6,1 procent, terwijl Italië ruim 5,9 procent moet betalen over tienjaars-staatsobligaties. Deze rentes liggen dicht tegen de records aan die eerder deze maand werden bereikt.

Italië en Spanje, de derde en vierde economie van de eurozone, zijn hiermee mogelijk toekomstige zorgenkindjes binnen de Europese muntunie. De vraag is dan ook of het noodfonds groot genoeg is de twee grote Zuid-Europese landen op te vangen als zij verder in de problemen komen.

Rapper koopt vliegtuig voor 55 miljoen

Rapper Soulja Boy heeft zichzelf deze week voor zijn 21e verjaardag een duur cadeau gegeven. Hij trakteerde zichzelf op een privéjet van zo'n 55 miljoen dollar, weet de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het toestel, een Gulfstream G5, kost normaal gesproken zo'n 35 miljoen. Soulja Boy heeft de standaardversie echter nog flink laten pimpen. Hij heeft daar maar liefst nog eens twintig miljoen dollar voor neergeteld.

Voor het extraatje krijgt hij onder meer een luxe badkamer, twaalf Italiaanse leren stoelen, meerdere tv-schermen en maar liefst vier verschillende bars in het toestel. Ook wil Soulja Boy het toestel nog laten schilderen, de rapper wil zijn persoonlijke logo op het vliegtuig geschilderd zien.

Natuurlijk is een verjaardag niet compleet zonder feestje. Vrijdag vieren onder meer Bow Wow en Sean Kingston het feest in een nachtclub in Miami. Kosten voor het partijtje zijn een kleine drie ton.

De rapper scoorde nog nooit een hit in Nederland. De video van het nummer Crank That was lange tijd een van de best bekeken filmpjes op Youtube.

Steve Carell heeft last van oude gewoontes

Komiek Steve Carell is zo gewend om voor de komische serie The Office strak in de camera te kijken dat hij er niet mee op kan houden. De acteur is gestopt met de serie om zich op zijn filmcarrière te concentreren, maar moet erg wennen. "In het begin keek ik de hele tijd in de lens tot ik dacht, wat ben ik in godsnaam aan het doen, dit is geen documentaire."

De komiek brak met zijn hoofdrol in de Amerikaanse versie van The Office door als acteur. De serie is geïnspireerd op de Britse versie met Ricky Gervais en gaat over het kantoorleven en is gefilmd als ware het een documentaire. Carell maakte dit jaar zijn laatste aflevering als afdelingschef Michael Scott.

De 48-jarige Carell is vanaf 8 september te zien in de komedie Crazy, Stupid, Love naast Julianne Moore. De actrice vond het een feest om met de komiek te werken. "Ik heb zelden zo'n alert persoon gezien als Steve", zegt de roodharige actrice. "Hij ziet alles wat om hem heen gebeurt en legt als geen ander verbanden."

Carell is blij met zijn keuze de populaire tv-serie te verlaten. "Het is precies hoe ik het me had voorgesteld."


Steve Carell heeft last van oude gewoontes (Foto: Novum)

Kevin Bacon speelt slechterik naast Ryan Reynolds

Kevin Bacon is in verregaande onderhandeling om een crimineel te spelen in de stripverfilming R.I.P.D. Welke rol hij precies gaat spelen, is onduidelijk. Jeff Bridges en Ryan Reynolds hebben al getekend voor de hoofdrollen in de superheldenfilm, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In de actiekomedie spelen Bridges en Reynolds twee overleden politieagenten die werken voor het R.I.P.D., het Rest In Peace Department. De vermoorde agent, gespeeld door Reynolds, wil wraak nemen op zijn moordenaar.

De 53-jarige Bacon is momenteel als slechterik te zien in X-Men: First Class. Bacon is vanaf 8 september te zien in de komedie Crazy, Stupid, Love, waarin hij de getrouwde Julianne Moore versiert.

R.I.P.D. wordt geregisseerd door Robert Schwentke, die vorig jaar de stripverfilming Red maakte met Bruce Willis en Morgan Freeman. De actiekomedie over de overleden agenten is gebaseerd op de comics van Peter M. Lenkov. De film moet in 2013 in de bioscopen verschijnen.


Kevin Bacon speelt slechterik naast Ryan Reynolds (Foto: Novum)

Films korter te zien in bioscoop

Films zijn in de toekomst waarschijnlijk minder lang in de bioscoop te zien. Dat zegt Lauge Nielsen, directeur van bioscoopketen Pathé, vrijdag tegen radiozender BNR. De filmmarkt beweegt sneller dan voorheen, vooral sinds de introductie van video-on-demand (VOD).

"Veel films zijn nu na zes tot acht weken al uitgedraaid", zegt Nielsen. "Het gemiddelde zal in de toekomst waarschijnlijk neerkomen op vier tot zes weken." Pathé is met 21 vestigingen marktleider van de Nederlandse bioscopen en verkoopt bijna de helft van alle bioscoopkaartjes.

Met VOD kunnen films tegen betaling legaal via internet worden bekeken. Een film is doorgaans vier maanden na de bioscooppremière beschikbaar op VOD. Momenteel wordt in de Verenigde Staten gedebatteerd of deze tijd moet worden ingekort tot drie of zelfs twee maanden.

De nieuwe technische ontwikkelingen beperken het filmaanbod voor de bioscoopganger niet, zegt een woordvoerder van Pathé. Het is eerder een flexibeler programmering die afgestemd kan worden op de betreffende films en het bijbehorende publiek.

Met de oprukkende digitale techniek hoeft een film niet te worden teruggespoeld en kan in principe meteen een nieuwe voorstelling worden gestart. Hierdoor is minder tijd nodig tussen de voorstellingen. Zo kunnen in kortere tijd meer bezoekers de film zien, waarmee het mogelijk is in minder tijd hetzelfde aantal voorstellingen en bezoekers te behouden. Vooral bij populaire films zou dit een pluspunt zijn.

Aan de andere kant zijn sommige films niet gebaat bij veel voorstellingen per week, maar juist bij een langere looptijd, aldus Pathé. Zo heeft het publiek voor bijvoorbeeld arthousefilms langer de mogelijkheid de film te bezoeken. Daar is dan ook ruimte voor omdat de grote kaskrakers niet meer de zalen 'bezet' houden.

Vrouw krijgt werkstraf in pijnlijke zaak

Een 43-jarige vrouw die haar vriend in september vorig jaar aan de ballen trok, heeft vrijdag een werkstraf van zestig uur gekregen van de politierechter in Utrecht.

Tijdens een ruzie dacht de vrouw naar eigen zeggen dat haar vriend haar van de trap wilde duwen. In een flits trok ze daarop aan zijn ballen en draaide die om. Ze is veroordeeld voor mishandeling. Aanvankelijk was haar zware mishandeling ten laste gelegd, maar daarvan kwam het Openbaar Ministerie terug.

Domenech krijgt één miljoen euro

Raymond Domenech, voormalig bondscoach van Frankrijk, krijgt een vergoeding van een miljoen euro voor zijn ontslag vorig jaar na het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Domenech en de voorzitter van de Franse voetbalbond zijn dit overeengekomen.

Overigens moet de bond de overeenkomst volgende week nog wel goedkeuren, maar dit geldt als een formaliteit.


Domenech krijgt ontslagvergoeding van miljoen euro (Foto: Proshots)

Nog twee Nederlanders op verzendlijst Breivik

Er zijn nog twee Nederlanders aan wie de Noorse terrorist Anders Behring Breivik zijn manifest heeft gestuurd. Het gaat om de bloggers Tom Zwitser en Marcel Bas, bleek vrijdag.

Zwitser ontdekte het manifest in zijn spambox, nadat hij was benaderd door de Noorse krant VG die contact zocht met alle geadresseerden. "Verbijsterend", zegt Zwitser op Twitter. Breivik noemt hij een kindermoordenaar. Bas meldt, eveneens op Twitter, erg geschrokken te zijn. Hij vindt het walgelijk dat zijn adres op de lijst stond.

Donderdag werd al duidelijk dat een andere blogger, Erik van Goor, een van de 1002 geadresseerden was. Van Goor liet vrijdag weten dat hij stopt met zijn bijdragen aan de website Catholica. Dat hij op de verzendlijst van Breivik stond, grijpt hem bij nader inzien meer aan dan hij aanvankelijk dacht.

Breivik stuurde zijn manifest de wereld in kort voordat hij vorige week toesloeg. Het Openbaar Ministerie is bezig te onderzoeken hoeveel Nederlanders er onder de geadresseerden zijn.

[WK] Lochte pakt met estafetteploeg vierde goud

De Amerikaanse zwemmers zijn in Shanghai voor de vierde keer op rij wereldkampioen geworden op de 4x200 meter vrije slag. Michael Phelps, Peter Vanderkaay, Richard Berens en Ryan Lochte hadden 7.02,67 minuten nodig voor de zestien banen.

Op driekwart van de race lagen de Amerikanen nog zes tienden achter op Frankrijk, maar slotzwemmer Lochte, die zijn vierde wereldtitel veroverde, maakte de achterstand ruimschoots goed. Frankrijk werd tweede in 7.04,81. China pakte het brons met 7.05,67.

Daniel Gyurta prolongeerde zijn wereldtitel op de 200 meter schoolslag. De Hongaar zag Kosuke Kitajima tot 150 meter onder het wereldrecord zwemmen, maar achterhaalde de Japanner in het laatste deel. Gyurta klokte 2.08,41 minuten, Kitajima volgde op ruim twee tienden: 2.08,63. De Duitser Christian vom Lehn pakte met 2.09,06 het brons.

Overname SBS afgerond

Sanoma en Talpa hebben de overname van SBS Nederland afgerond. Dat maakte Sanoma vrijdag bekend. De overeenkomst waarbij de twee partijen SBS overnemen van ProSiebenSat.1 werd 20 april aangekondigd.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit gaf Sanoma en Talpa vorige week toestemming voor de aankoop. Voorwaarde was wel dat Talpa-baas John de Mol zijn belang in RTL Nederland van de hand zou doen. Donderdag werd bekend dat RTL John de Mol per 2012 uitkoopt.

Sanoma is voor twee derde eigenaar geworden van SBS Nederland. De overige 33 procent van de aandelen zijn in handen van Talpa.

SBS Nederland is nu in zijn geheel ondergebracht bij Sanoma. Dat betekent dat onder meer de drie tv-zenders SBS 6, Net5 en Veronica, enkele kleinere doelgroepzenders en het blad Veronica Magazine, nu onder de Finse uitgever vallen.

Als gevolg van de deal tussen RTL Nederland en John de Mol neemt ook Talpa enkele zenders onder zijn hoede. Het gaat om de radiozenders Radio 538, Radio 10 Gold en Slam FM. John de Mol koopt deze zenders eind dit jaar terug van RTL als onderdeel van de uitkoopovereenkomst die donderdag werd aangekondigd.

'Air France crash te wijten aan menselijke fouten'

De crash met een toestel van Air France twee jaar geleden was het gevolg van een opeenstapeling van menselijke fouten en onbetrouwbare instrumenten. Dat heeft de Franse dienst voor onderzoek van vliegtuigongelukken BEA vrijdag gezegd in een samenvatting van het onderzoeksrapport.

Op basis van het onderzoek naar de crash adviseert BEA piloten beter te trainen in het handmatig besturen van een vliegtuig. Ook moeten de piloten beter worden getraind op het omgaan met een overtrokken vlucht op grote hoogte.

Volgens de samenvatting van het rapport had de piloot met de minste ervaring grote moeite het toestel uit de overtrokken vlucht te halen. Dit leidde uiteindelijk tot de crash van het toestel in de Atlantische Oceaan waarbij alle 228 inzittenden van de Airbus A330 om het leven kwamen.

Later vrijdag wordt het uitgebreidere rapport gepresenteerd.

Meijer aanvoerder van De Graafschap

Aankomend seizoen zal Rogier Meijer de aanvoerder bij De Graafschap zijn, zo meldt de Doetinchemse club op haar digitale thuis.

Vorig seizoen was Muslu Nalbantoğlu de aangewezen man, maar hij raakte ernstig geblesseerd. Inmiddels is de rechtsback van de Superboeren weer hersteld en maakte hij zijn eerste minuten in oefenwedstrijden.

De Graafschap laat weten dat de situatie mogelijk opnieuw wordt overzien als Nalbantoğlu weer honderd procent fit is. Trainer Andries Ulderink heeft voor Meijer gekozen, omdat hij als steunpilaar wordt gezien.

'Dierenleed erger dan bloedbad Oslo'

Het bloedbad dat vorige week werd aangericht is niks vergeleken met wat McDonald's en Kentucky Fried Chicken aanrichten. Dat is de opmerkelijke conclusie van zanger Morrissey.

"We leven in een moordzuchtige wereld, dat weer eens duidelijk is geworden in Oslo. Maar dat is niks met het leed dat McDonald's en Kentucky Fried Chicken dagelijks aanricht." Morrissey bracht dit statement voordat hij zijn nummer 'Meat is Murder' zou spelen. Hij zei het voor een groot publiek in Warschau. Volgens zijn woordvoerder staat Morrissey nog steeds achter zijn statement.

[WK] Van Rouwendaal verrast op 200 rug

Sharon van Rouwendaal heeft zich bij het wereldkampioenschap zwemmen in Sjanghai verrassend als zesde geplaatst voor de finale van de 200 meter rugslag. De 17-jarige Nederlandse zwemster tikte aan in een tijd van 2.08,42. Daarmee verbeterde ze het Nederlands record (2.09,14) van Femke Heemskerk.

Van Rouwendaal had eerder deze week ook al haar persoonlijk record op de 100 meter rugslag verbeterd. Op die afstand eindigde ze als elfde.


Van Rouwendaal verrast op 200 rug (foto: Proshots)

Maand cel voor Poolse homohater

Een 30-jarige man uit Polen moet een maand de cel in omdat hij eerder deze maand in het Amsterdamse Rembrandtpark twee homo's in elkaar heeft geslagen. Dat heeft de politierechter in Amsterdam bepaald.

Op 11 juli sprak de Pool de twee slachtoffers aan, met de vraag of zij homo waren. Een van de twee zei ja. "Ik zal jullie eens laten zien wat we in Polen met homo's doen", reageerde de Pool, die de mannen vervolgens begon te schoppen en te slaan. Een van de twee werd in zijn nek getrapt. Bij zijn aanhouding bespuwde en beledigde de Pool bovendien politieagenten.

De officier van justitie had vijf maanden cel geëist, maar de rechter achtte slechts de mishandeling van een van de twee homo's bewezen. Het OM gaat in hoger beroep.

Mammoetbot in Texelse duinen gevonden

In de Texelse duinen is deze week een mammoetbot gevonden. Een opmerkelijke vindplaats, omdat de duinen in de ijstijd nog niet bestonden, meldt natuurcentrum Ecomare vrijdag.

Het bot komt waarschijnlijk uit de Noordzee en is op het strand terechtgekomen bij het opspuiten van zand. Iemand moet het daar gevonden hebben en vervolgens weer in de duinen hebben achtergelaten.

Het gaat om een handwortelbeentje dat in de voorpoot van het dier heeft gezeten. Een boswachter vond het toen hij bij de Mokweg jacobskruiskruid aan het weghalen was.

Marechaussee schiet man neer op Eindhoven Airport

Een medewerker van de marechaussee heeft vrijdagochtend op Eindhoven Airport een man met een mes neergeschoten. De messentrekker is met onbekend letsel afgevoerd naar een ziekenhuis. Dat zegt een woordvoerder van de marechaussee. Over de achtergrond van het incident is nog niets bekendgemaakt.

De marechausseemedewerker werd door de man met het mes bedreigd. Het schietincident vond plaats voor de ingang van de luchthaven. Uit het geluid bij videobeelden is op te maken dat de marechaussee meerdere schoten loste. De marechaussee sprak Engels tegen de man. De ingang is door de marechaussee afgesloten.

Een ooggetuige verklaart op de site van Omroep Brabant dat een man voor de ingang met een mes zwaaide. De marechaussee schoot hem daarop in het been.

Het vliegverkeer ondervindt vooralsnog geen hinder van het incident, laat een woordvoerder van Eindhoven Airport weten. "Operationeel zijn er geen gevolgen." Of dit zo blijft, is niet zeker.

Beelden van het incident zijn hier te bekijken.

[WK] Hattrick Amerikaan Lochte

Ryan Lochte heeft op het WK in Shanghai op de 200 meter rugslag zijn derde wereldtitel veroverd. De Amerikaan noteerde een winnende tijd van 1.52,96 minuten en bleef daarmee de Japanner Ryosuke Irie ruim voor: 1.54,11. Het brons werd een prooi voor Tyler Clary. Lochte pakte eerder al goud op de 200 meter wisselslag en de 200 meter vrije slag.

Rebecca Soni veroverde goud op de 200 meter schoolslag. De Amerikaanse tikte aan na 2.21,47 minuten. De Russische Yuliya Efimova volgde op precies driekwart tel: 2.22,22. De Canadese Martha McCabe legde op grote achterstand (2.24,81) beslag op het brons. Soni pakte eerder al goud op de 100 meter schoolslag.

Olivia Wilde wil pornoactrice zijn

Stelt u zich eens voor. Olivia Wilde als pornoactrice. En dan niet zomaar een actrice maar de grootste die het filmgenre voor volwassenen ooit gekend heeft! Dit zal een feit zijn als de aantrekkelijke actrice, die binnenkort te zien is in Cowboys & Aliens, de rol van Linda Lovelace gaat spelen in de film Lovelace, aldus E! Online.

Eerder gingen al geruchten dat de actrice al had getekend voor de film maar dat bleek niet te kloppen. Wilde heeft echter wel laten weten geïnteresseerd te zijn in de rol. Wilde: "Ik zou dit een ongelofelijke eer vinden. Het is een geweldige rol. Ze was een fascinerende vrouw."

Linda Lovelace was de ster uit Deep Throat, de legendarische hardcore natuurfilm uit 1972, die door liefhebbers van het genre wel eens liefkozend de "Citizen Kane" van de 18+ films wordt genoemd.

Nadat Lovelace in 1974 nog een vervolg maakte op Deep Throat verliet ze in het midden van de jaren zeventig de porno-industrie. In een tweetal boeken, Ordeal en Out of Bondage, zou Lovelace later claimen dat het haar sadistische eerste echtgenoot was die haar dwong om mee te werken aan de seksfilms. Daarnaast was Lovelace een tijdje de woordvoerster van de antipornografie beweging in Amerika.

Lovelace zal worden geregisseerd door Rob Epstein en Jeffrey Friedman, die eerder hun krachten bundelden voor de Allen Ginsberg biografie Howl. De film zal in de loop van 2012 in de bioscopen verschijnen. Voor de hardcore liefhebbers van Lovelace zal er nog een film verschijnen, namelijk Inferno: A Linda Lovelace Story met Malin Akerman (Watchmen) in de titelrol.

'Vertonghen mist JC Schaal'

De kans dat Jan Vertonghen morgen op het veld te zien is tijdens de strijd om de Johan Cruijff schaal is bijna 0. De verdediger trainde vandaag niet mee met de groep. Gisteren werd de Belg ook al vroegtijdig naar de kant gehaald, uit voorzorg.

Het principe van trainer Frank de Boer is dat als een speler niet aanwezig is op de laatste training voor een wedstrijd, hij ook niet zal spelen tijdens de wedstrijd.

Doelman Maarten Stekelenburg trainde vandaag gewoon mee, ondanks de hardnekkige geruchten dat hij in Rome medisch gekeurd zou worden.


'Vertonghen mist JC Schaal' (foto: Proshots)

Dubai richt zich op Olympische Spelen 2024

Dubai ziet af van een kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2020 en richt zich op de organisatie van de Spelen in 2024. Dat heeft de oliestaat vandaag bekendgemaakt. Volgens het nationaal olympisch comité heeft "een haalbaarheidsonderzoek uitgewezen dat zeventig procent van de eisen voor de infrastructuur al aanwezig zijn, maar is een bod voor 2024 beter getimed".

Madrid, Rome en Tokyo hebben zich al officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020. Istanbul voegt zich waarschijnlijk op korte termijn bij dat rijtje. De inschrijving sluit op 1 september.

Polen: Russische fouten bij vliegramp

Het vliegtuigongeluk in Rusland in 2010 waarbij de Poolse president Lech Kaczynski en 95 andere inzittenden omkwamen is mede veroorzaakt door onjuiste instructies van Russische luchtverkeersleiders. Dat staat in een Pools rapport over het ongeluk dat vrijdag is vrijgegeven.

Daarnaast was volgens het rapport de landingsbaan op het vliegveld nabij Smolensk niet goed verlicht. In het rapport wordt echter ook stevige kritiek geuit op de Poolse betrokkenen. Zo ontbrak het de piloten aan de benodigde training om het vliegtuig, een Toepolev-154, te besturen. De hoofdpiloot was bovendien onervaren en omdat hij de enige persoon aan boord was die Russisch sprak werd hij overweldigd door de omstandigheden, aldus het rapport.

Een Russisch rapport over het ongeluk dat vorige maand werd vrijgegeven legde alle schuld voor het ongeluk bij Polen. Volgens de Russische lezing werden de Poolse piloten door de politici aan boord onder druk gezet om te landen in de slechte weersomstandigheden. Dat rapport heeft de toch al moeizame relatie tussen Rusland en Polen verder onder druk gezet.

Het Poolse rapport spreekt de Russische bevindingen tegen. Volgens Polen werd er geen druk uitgeoefend op de piloten en probeerden zij niet eens te landen toen ze met een van de vleugels een boom raakten en neerstortten. De piloten waren in een rondje aan het vliegen om te bepalen al dan niet te landen, aldus het Poolse rapport.


Polen: Russische fouten bij vliegramp (Foto: Novum)

Duke Nukem pc-patch vergroot aantal gun-slots

Een klacht die velen hadden aangaande Duke Nukem Forever was de beperking van het aantal wapens dat je kon dragen. Daarvoor brengt Gearbox nu een patch uit die het mogelijk maakt vier in plaats twee guns te dragen.

Andere toevoegingen die de patch zal bieden zijn:
- Valve Anti-Cheat System (VAC)-ondersteuning
- Push-to-talk voice chat
- De mogelijkheid de FOV aan te passen

Helaas zal de patch alleen maar beschikbaar zijn voor pc-gamers. Studiobaas George Broussard verklaart dat zij dit doen om de besturing op de consoles simpel te houden.

"We tried for a long time to support lots of guns but we simply could not find a nice way to map it to a controller, despite trying 4-5 designs. We gave it enough time and decided to stop swimming against the current and adopt what was basically the 'standard'."

Klinkt geloofwaardig…toch?

Amber Alert voor 14-jarig meisje

De politie heeft vrijdag een Amber Alert uitgegeven voor een 14-jarig meisje uit Groesbeek (Gelderland). Het gaat om Vera de Vries, die donderdag van huis ging om bij een vriendin te logeren. Daar is ze nooit aangekomen.

De politie waarschuwt met het systeem, dat in Nederland sinds november 2008 bestaat, in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk mensen. Het alarm wordt verstuurd via sms, e-mail, beeldkranten, sociale netwerken op internet en op televisie.

Amber Alert voor 14-jarige meisje
Amber Alert voor 14-jarig meisje (Foto: ANP)

Gele hoes voor Mario & Sonic

Voor Nintendo Wii zijn de hoesjes over het algemeen wit. New Super Mario Bros. Wii kwam weliswaar in het rood en in Japan zijn de games een 18+-rating zwart, maar de rest is allemaal wit. In november komt daar verandering in als Mario en Sonic alvast beginnen met de Olympische Spelen.

Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games verschijnt namelijk in een geel hoesje voor Nintendo Wii. Of de 3DS-versie ook in het geel komt is op dit moment nog niet bekend.

Mario

Dibi overweegt aangifte tegen twitteraar

Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) denkt er serieus over om aangifte te doen tegen de twitteraar @Stop_Links, die op de site oproept om het Kamerlid te 'verdelgen'. Dat meldt Dibi eveneens via Twitter.

De twitteraar @Stop_Links, die zichzelf verder Marcel Attaturk jr. noemt, schreef "?verdelg dit Marokkaanse insect! #PVV op 1!". Ook noemde hij Dibi 'vies, smerig links tuig'. Volgens Dibi heeft de twitteraar hiermee een grens overschreden, omdat hij oproept tot geweld.

Dibi daagde eerder deze week via Twitter PVV-leider Geert Wilders uit om mee te helpen de 'voedingsbodem voor geweld' weg te nemen, dit naar aanleiding van de aanslagen die Anders Behring Breivik in Noorwegen pleegde. Breivik refereerde in zijn manifest meerdere keren aan Wilders.

Hoewel Dibi benadrukt dat Wilders 'niet medeplichtig' is aan de gebeurtenissen in Noorwegen, heeft hij wel de 'plicht' om de discussie aan te gaan met een deel van zijn achterban dat mogelijk begrip heeft voor wat Breivik heeft gedaan. De PVV-leider zou zo de woede die bij deze PVV'ers leeft, kunnen helpen kanaliseren, denkt Dibi.

Dibi liet eerder deze week weten dat hij naar aanleiding van de aanslagen in Noorwegen een debat wil met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over vreemdelingenhaat en over de 'opvallende raakvlakken' tussen de politieke ideologie van de Noorse terrorist Breivik en Nederland.

Dronken snorfietser sleurt agent zestig meter mee

Een dronken snorfietser heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Groningen een agent van de Spoorwegpolitie zestig meter meegesleurd. De agent raakte niet ernstig gewond. De man op de brommer kwam verderop ten val, waarna hij 'met gepast geweld' werd overmeesterd. Daarbij sloeg hij wel nog een agent in zijn gezicht, meldt de politie.

De 32-jarige verdachte reed met knipperende richtingaanwijzer door de Gelkingestraat toen hij een stopteken kreeg en negeerde. In een poging de agenten te ontwijken botste de Groninger tegen een politieauto. Toen hij wilde wegrijden greep de agent hem bij zijn arm. De politieman werd twee straten meegesleurd, waarna de verdachte onderuit ging.

Met hulp van andere agenten werd de brommerrijder ingerekend. De meegesleurde agent en de geslagen collega hebben aangifte gedaan. Hij bleek ruim tweeënhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te hebben. De man zit nog vast en wordt vrijdag in de loop van de dag verhoord.

[WK] Kromowidjojo pakt brons op 100 vrij

Bij het wereldkampioenschap zwemmen in Sjanghai heeft Ranomi Kromowidjojo de bronzen plak gepakt op de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo zwom een tijd van 53,66. De andere Nederlandse deelneemster in de eindstrijd, Femke Heemskerk, eindigde met de vierde plaats in 53,72 net naast het podium.

De wereldtitel ging gedeeld naar Aljaksandra Herasimenia en Jeanette Ottesen. De Deense en Wit-Russin tikten allebei aan in 53,45.


Brons Kromowidjojo op 100 meter vrije slag (Foto: proshots)

Happy Feet is weer helemaal gezond

Happy Feet, de inmiddels beroemde keizerspinguïn die een verkeerde afslag nam en vijf weken geleden terecht kwam op een strand in Nieuw-Zeeland, is weer helemaal gezond. Het gaat hem inmiddels zo goed - hij is maar liefst vier kilo zwaarder geworden - dat hij binnenkort in de vrije natuur kan worden uitgezet.

Het is de eerste keer in 44 jaar dat een keizerspinguïn in Nieuw-Zeeland is beland. De dieren leven normaal gesproken rond Antarctica, ruim 3200 kilometer van Nieuw-Zeeland.

Happy Feet vertoeft, sinds hij op het strand werd gevonden, in de dierentuin van Welington, waar hij per dag ruim twee kilo zalm naar binnen werkt. Deze week werd het dier goed onderzocht om te beoordelen of hij sterk genoeg is om naar zijn eigen leefgebied te kunnen terugkeren. Dat is het geval. Volgens een woordvoerster van de dierentuin wordt Happy Feet een dezer weken op vrije voeten gesteld.


Happy Feet is weer helemaal gezond (Foto: Novum)

EA niet tevreden over 3D-opbrengst

Game-gigant EA vindt 3D-gaming niet echt de tijd en moeite waard. Ze gaan liever investeren in sociale en online games. Dit zegt CEO John Riccitiello in de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Deze visie van EA staat haaks op de visie die Sony heeft wat betreft het gamen in 3D.

Riccitiello: "We zien veel hogere opbrengsten in de sociale en online markten en erg matige opbrengsten in de 3D-markt. We gaan daarom onze resources verplaatsen. Om eerlijk te zijn zien we ook geen verbetering in de 3D-markt. De verkoop van 3DTV's blijft nog achter en we hebben geen zin om die markt te pushen. We reageren op de consument."

Sony is het hier niet mee eens. Volgens Mick Hocking (degene die 3D-gaming binnen Sony leidt) is het een goed eerste jaar geweest: "We hebben meer dan 50 miljoen PlayStation 3 console op de wereld die 3D-beelden kunnen tonen en de verkoop van 3DTV's groeit gestaag. Bovendien hebben de fans ons laten weten dat de 3D-games die we maken erg tof zijn."

Wel vindt Hocking dat er meer developers zich moeten focussen op 3D en dat ook beter moeten doen. Niemand heeft iets aan haastig in elkaar gedraaide 3D-beelden: "We moeten iederen fatsoenlijk met 3D leren om te gaan en daarom geven we zoveel mogelijk support aan de verschillende developers. Ze moeten daarvoor wel hun uiterste best doen om 3D in de hoogste kwaliteit te leveren. Als je ziet wat Avatar kan betekenen in de filmindustrie zien we dat goede 3D erg belangrijk is."

Willem Dafoe in monsterfilm van Guillermo del Toro

Willem Dafoe is in bespreking met regisseur Guillermo del Toro voor zijn nieuwe monsterfilm Pacific Rim. De Amerikaanse acteur zou een wetenschapper gaan spelen, die experimenteert met het fokken van immense, bloeddorstige monsters, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Het duurt uiteraard niet lang voordat de monsters weten te ontsnappen en zich vergrijpen aan miljoenen sappige mensen in enkele grote steden. In allerijl moeten enorme gevechtsrobots worden gebouwd om het tegen de monsters op te nemen.

De 56-jarige Dafoe is binnenkort te zien in de Australische productie The Hunter, waarin hij een jager speelt die de laatste Tasmaanse tijger moet afschieten. Pacific Rim staat gepland voor 2013.


Willem Dafoe in monsterfilm van Guillermo del Toro (Foto: Novum)

Tygo Gernandt wil kind op zijn arm

Tygo Gernandt wil ooit nog een rol spelen waarin hij met een kind op de arm loopt. "Dat soort rollen komt er nu steeds meer aan. Dat is het leuke aan ouder worden, je krijgt steeds andere rollen aangeboden", zegt de 37-jarige acteur tegen Novum Nieuws.

Een vaderrol zit er voorlopig voor hem niet in. "Die aanbieding heb ik nog steeds niet gekregen. Maar het leuke van acteren is dat je steeds in een nieuwe fase komt omdat je ouder wordt."

Gernandt heeft al veel verschillende rollen op zijn naam staan. De acteur begon zijn acteercarrière ooit in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden en brak door met de jongerenserie Fort Alpha. Hij was te zien in films als Van God Los, Het Schnitzelparadijs en Ik Omhels Je Met 1000 Armen. Dit jaar verschijnt de oorlogsfilm Süskind, waarin Gernandt een rol speelt.

"Ik heb enorme mazzel gehad dat ik zoveel verschillende rollen heb mogen spelen", legt Tygo uit. "Maar er kleeft iets jongensachtigs aan mij, waardoor ik bepaalde personages nog nooit heb gespeeld. Hopelijk komt dat ooit nog eens."

Voor de acteur, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn drugsverleden, is acteren zijn nieuwe drug. "Ja, dat is bijna een soort verslaving, ik moet acteren. Als ik dat niet doe, word ik thuis heel vervelend. Maar misschien moet ik daar eens mee ophouden. Dan krijg ik wellicht ooit nog eens een vrouw, dat is ook wel weer leuk."


Tygo Gernandt wil kind op zijn arm (Foto: Novum)

Samsung produceert Vita-CPU

Het lijkt erop dat Samsung de centrale processor voor PlayStation Vita gaat produceren. Dat blijkt uit een bericht van Semiconductor Industry News. Volgens hen gaat Samsung een 45 nm-process gebruiken om de chips te bakken. Samsung maakt op dit moment vele chips, waaronder voor smartphones.

Hoewel het bericht niet officieel bevestigd is lijkt het vanwege de ervaring van Samsung een logische keus. PlayStation Vita gebruikt een ARM Cortex A9 core (4 core) CPU. Eerder verschenen er geruchten dat Sony had RAM-geheugen verlaagd had, maar dat is nooit bevestigd. PlayStation Vita heeft op dit moment nog geen releasedatum, misschien krijgen we die in augustus tijdens Gamescom te horen.

Boogerd: "Gesink is wereldtop"

Robert Gesink behoort volgens Michael Boogerd nog steeds tot de beste ronderenners van het peloton. Ondanks een teleurstellende tour heeft Boogerd, in zijn column in De Telegraaf, nog steeds vertrouwen in de kwaliteiten van de Raborenner.

"Robert Gesink heeft al meerdere malen in zijn carrière bewezen dat hij bij de absolute wereldtop behoort," aldus Boogerd. "En tussen die wereldtop zal hij ook na een slechte Tour weer plaatsnemen. Zijn klasse verloochent zich niet. Hij zal topprestaties blijven neerzetten en volgend jaar zonder tegenslag gewoon met de besten strijden in de Tour."

De voorbereiding van Gesink kon volgens de oud-wielrenner wel beter. "Ik denk dat zijn voorbereiding op deze Tour met twee hoogtestages een belangrijk onderdeel in de evaluatie moet zijn. Dat is belangijker dan de nadruk op zijn mentale weerbaarheid te leggen."

Verder ziet Boogerd een mooie toekomst in het verschiet voor Gesink. "Gesink is pas 25 jaar. Er wachten hem nog vele mooie jaren. Daar heb ik het volste vertrouwen in."


Boogerd: "Gesink is wereldtop" (Foto: Proshots)

[F1] Uitslag eerste vrije training Hongarije

Lewis Hamilton heeft vanmorgen tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd gereden. De coureur van McLaren bleef Sebastian Vettel en Fernando Alonso voor.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:23.350 19
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:23.564 24
3 Fernando Alonso Ferrari 1:23.642 29
4 Mark Webber Red Bull 1:23.666 12
5 Jenson Button McLaren 1:23.772 20
6 Felippe Massa Ferrari 1:24.115 25
7 Nico Rosberg Mercedes 1:24.250 22
8 Michael Schumacher Mercedes 1:24.369 20
9 Sergio Perez Sauber 1:24.620 24
10 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:25.093 22
11 Kamui Kobayashi Sauber 1:25.113 21
12 Paul di Resta Force India 1:25.336 22
13 Nico Hulkenberg Force India 1:25.357 17
14 Rubens Barrichello Williams 1:25.836 24
15 Bruno Senna Lotus Renault 1:25.855 25
16 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:25.890 28
17 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:26.099 36
18 Pastor Maldonado Williams 1:26.124 25
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:26.878 26
20 Jarno Trulli Team Lotus 1:27.352 21
21 Timo Glock Virgin 1:28.533 30
22 Jerome d` Ambrosio Virgin 1:28.903 22
23 Vitantonio Liuzzi HRT 1:29.059 24
24 Daniel Ricciardo HRT 1:29.904 26

Vlaar: "Koeman heeft er wel kijk op"

Ron Vlaar denkt dat de keuze van Feyenoord om Ronald Koeman aan te stellen als nieuwe hoofdtrainer de juiste was. Vlaar heeft een goede indruk gekregen van de coach. "Hij heeft er wel kijk op; ik denk dat hij onze groep beter en hechter kan maken", zegt de aanvoerder van Feyenoord tegen NUsport. Volgens Vlaar is de sfeer in de selectie aanzienlijk verbeterd na een groepsgesprek.

Dat gesprek moest de kou uit de lucht halen na het wegstemmen van trainer Mario Been. "Ik vind dat we nog meer naar elkaar toe moeten groeien, maar ook dat we op de goede weg zijn. We weten dondersgoed wat er van ons wordt verwacht. Meer dan ooit. Als je ziet hoe goed wij trainen en hoe professioneel wij met de situatie omgaan... Daar is helemaal niets mis mee."

Volgens Vlaar is het belangrijk dat de verhoudingen op het veld goed zijn. "Als prof moet je zakelijk en privé gescheiden kunnen houden. Je kunt het met iemand oneens zijn, dat maakt niet uit. Als je in het veld maar voor elkaar door het vuur gaat."

Vlaar: "Koeman heeft er wel kijk op" (Foto: Proshots)

Voormalig president Nintendo verliest

De sombere cijfers die Nintendo gisteren presenteerde hebben geresulteerd in een waardevermindering van Nintendo's aandelen met 12% aldus een raportage van Bloomberg. Nintendo reageerde door de prijs van de 3DS met een derde te verlagen om zo vraag te creëren en stelde de verwachte inkomsten naar beneden bij. Wanneer deze voorspellingen accuraat blijken zullen Nintendo's inkomsten op het laagste niveau sinds 1986 uitkomen. Wanneer dit nieuws voor Nintendo reeds somber is, dan is er één man nog slechter af, Hiroshi Yamauchi.

Yamauchi is de 83-jarige oud-president van de elektronica-gigant en sinds 2002 met pensioen bij het bedrijf dat zijn grootvader heeft opgericht. Geschat wordt dat Yamauchi nog steeds ongeveer 10% van Nintendo's aandelen in privébezit heeft. De daling van gisteren heeft de voormalig directeur waarschijnlijk $540 miljoen 'armer' gemaakt volgens marktanalist Bloomberg.

De ooit als rijkste man van Japan aangeschreven Yamauchi bezit volgens de meest recente gegevens $4.6 miljard en neemt daarmee de zesde plaats in op de Forbes-ranglijst van de rijkste japanners. Deze cijfers zullen ongetwijfeld gewijzigd zijn, maar het staat buiten kijf dat de derde president van Nintendo, hoe dan ook, van een natje en een droogje kan blijven genieten wat er ook met Nintendo gebeurt.

 

Ubisofti: DRM is succesvol

Met de komst van het illegaal downloaden en de tweedehandsmarkt voor games, proberen uitgevers het gamers zo moeilijk mogelijk te maken om dit voor elkaar te krijgen. Deze beveiligingen, DRM genaamd, zijn niet heel erg populair. Toch vindt Ubisoft dat de DRM die ze hebben ontwikkeld een succes is.

Ondanks dat de DRM niet populair is bij pc-gamers, vindt Ubisoft dat hun DRM, waarbij je tijdens het spelen continu een verbinding met het internet moet hebben, een groot succes is. Ze zien dat er een duidelijke afname is in het aantal illegaal gedownloade games.

"A clear reduction in piracy of our titles which required a persistent online connection, and from that point of view the requirement is a success"

Het ziet er dus naar uit dat Ubisoft nog even door blijft gaan met deze vorm van DRM.

Assassins creed

Zonder handen

In eerste instantie denk je waarom je in godsnaam een kraan zonder handen zou willen bedienen. Maar dan ga je denken over al die keren dat je met smerige handen eerst de kraan open moest draaien, dan je handen wassen en dan de kraan schoon moest maken. Nee, geniale uitvinding deze kraan en zo snel mogelijk op de markt brengen.

 De kraan is bedacht voor Jasper Dekker. Meer informatie over de werking van de kraan is hier te vinden.

Schalke neemt Roemeen Marica over van Stuttgart

Klaas-Jan Huntelaar krijgt bij Schalke 04 concurrentie van Ciprian Marica. De Roemeense spits komt over van VfB Stuttgart. Marica tekent bij de club uit Gelsenkirchen een contract voor twee jaar. De afgelopen vier seizoenen kwam Marica bij Stuttgart tot 93 optredens en negentien treffers.

Schalke-manager Horst Heldt is tevreden met de komst van de 49-voudig international. "Hij kent de Bundesliga goed, spreekt meerdere talen en was bovendien transfervrij", zegt hij op de clubsite. De 25-jarige Marica speelde voor zijn komst naar Duitsland in 2007 vier seizoenen voor Shakhtar Donetsk en drie jaar bij Dinamo Boekarest.

Nederlandse skateboardster in actie bij X-Games

Nederlandse skateboardster in actie bij X-Games Candy Jacobs zal vanavond als enige Europese vrouw vanavond haar opwachting maken tijdens de X-Games. In de finale zal de Venlose sakteboardster het tegen vijf Amerikaanse en twee Braziliaanse dames opnemen op het onderdeel street. Op ESPN zal het worden uitgezonden en om 23.00 Nederlandse tijd zal het spektakel van start gaan.

De studente verwacht echter niet met een gouden medaille naar huis te gaan. "Hier zijn is het hoogste wat je in onze sport kan bereiken", aldus Jacobs, vanuit Amerika . "Als ik laatste wordt ben ik al blij en als ik als één na laatste eindig ben ik helemaal blij."

"Het is gewoon ongelooflijk bijzonder om hier te zijn. Misschien dat ik over een jaar of drie, vier wel kan meestrijden om de prijzen, maar daarvoor is het nog te vroeg."

De omvang van het evenement heeft flinke indruk gemaakt bij de Nederlands. "Dit is echt gigantisch. Er worden hier hele straten afgezet, ook niet gek want er komen honderdduizenden bezoekers." Miljoenen kijkers zijn ieder jaar getuige van de X-Games. 

Ondanks dat Jacobs in 2009 Europees kampioene werd, schrok ze wel van de uitnodiging. "Ik had zelf niet het gevoel dat ik bij de acht beste skateboardsters ter wereld hoor, maar nu ik hier ben moet ik zeggen dat ik er wel bij pas."

De reden van de uitnodiging waren twee eerdere wedstrijden in Amerika, hierin liet Jacobs zien vrij goed met het hoge niveau mee te kunnen draaien. Tijdens de strijd om de wereldtitel werd ze Venlose zesde. "Het niveau ligt hiet gewoon veel hoger. Dat maakt het extra vet dat ik erbij ben."

Arsenal waarschuwt Barça: "De tijd dringt"

Arsenal-voorzitter Peter Hill-Wood heeft FC Barcelona gewaarschuwd dat het snel moet handelen in de zaak Cesc Fabregas. Arsene Wenger heeft zich altijd fel verzet tegen een transfer van de Spanjaard, maar Hill-Wood is bereid om mee te werken als Barcelona aan de juiste voorwaarden voldoet. De transfersom zou zo'n 45 miljoen euro moeten bedragen. Hill-Wood waarschuwt echter dat de tijd dringt.

"Ze zijn al anderhalf jaar bezig met Fabregas. Het wordt tijd dat ze een beslissing nemen of ze hem willen of niet", zegt de preses in de Daily Star. "De bal ligt bij Barcelona. Ze hebben een bod uitgebracht van nog geen dertig miljoen euro, maar als ze de speler willen hebben, moeten ze de juiste prijs betalen."

Hill-Wood refereert aan andere transfers die Barcelona gesloten heeft. "Kijk naar wat ze voor andere spelers betaald hebben. Ik denk niet dat het bedrag dat wij vragen onredelijk is." Wanneer Arsenal de deur definitief dichtgooit, wil Hill-Wood niet zeggen. "Maar dat moment komt steeds dichterbij."

Erakovic verrast Azarenka in Stanford

Marina Erakovic heeft de Wit-Russische titelverdedigster Victoria Azarenka uitgeschakeld in de tweede ronde van het tennistoernooi in Stanford. De Nieuw-Zeelandse qualifier was de als eerste geplaatste Wit-Russin met 4-6, 7-5 en 6-2 de baas.

Serena Willams plaatste zich wel voor de kwartfinales. De Amerikaanse, die in Stanford haar derde toernooi speelt sinds haar rentree op de tennisbaan, won met 6-2, 3-6 en 6-2 van de Russische Maria Kirilenko.

'Breivik wilde meer aanslagen plegen'

De man die de twee aanslagen in Noorwegen heeft bekend, had uitgebreide plannen voor nog meer terreuracties. Dat heeft zijn advocaat Geir Lippestad gezegd in de vrijdageditie van de Noorse krant Aftenposten.

Volgens Lippestad waren die plannen "net zo concreet" als die voor de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utoya. De 32-jarige Anders Behring Brevik zou op twee andere gebouwen aanslagen hebben willen plegen.

Lippestad zei dat vorige week vrijdag "dingen zijn gebeurd" waarop hij niet kan ingaan. "Het gevolg was dat de zaken anders verliepen dan hij zich had voorgesteld", aldus de advocaat over Breivik.

Door de aanslagen in Oslo en op het eiland Utoya kwamen vorige week 76 mensen om. De politie zal Breivik vrijdag voor de tweede keer uitgebreid verhoren.

Romero naar Roma bij ontbreken akkoord Stekelenburg

Mochten Ajax en AS Roma het toch niet eens worden over de transfer van Maarten Stekelenburg dan zal Sergio Romero van AZ naar Rome vertrekken. De Argentijn moet vijf miljoen euro opleveren, zo heeft AZ aan de Romeinen laten weten. 

De Amsterdammers hebben nogal wat voorwaarden voordat de deal met de Romeinen kan worden gesloten. Omdat de landskampioen in het verleden slechte herinneringen heeft gehad aan de deals met Roma. Bankgaranties en tal van andere juridische instrumenten moeten ervoor zorgen dat Ajax uiteindelijk zes tot acht miljoen euro kan overhouden aan de transfer van de doelman. 

Omdat Roma niet zonder nieuwe doelman aan het nieuwe seizoen wil beginnen hebben zij bij AZ geinformeerd naar Romero. AZ lijkt geen probleem te hebben met het vertrek van de Argentijn en ook de Argentijn heeft wel oren naar een transfer.


Romero bij afketsen deal Stekelenburg naar Roma (foto: proshots)

Woods hersteld van knieblessure

Tiger Woods maakt volgende week zijn rentree bij de Bridgestone Invitational op de Firestone Country Club in de Amerikaanse plaats Akron. De voormalige nummer één van de golfwereld is hersteld van een knieblessure die hem drie maanden aan de kant hield. Woods miste door zijn kwetsuur het US Open en British Open.

"Ik kijk er naar uit om weer aan een toernooi mee te doen", aldus Woods. "Ik voel me fit en ik ben er klaar voor om de strijd weer aan te gaan."

Woods kwam half mei voor het laatst in actie bij het Players Championship. Hij moest toen na negen holes geblesseerd opgeven. Hij is op de wereldranglijst inmiddels afgezakt naar de 21e plaats. De winnaar van 14 majors behaalde zo'n 20 maanden geleden zijn laatste toernooizege bij de Australian Masters.

Hij verbrak onlangs na twaalf jaar de samenwerking met zijn caddie Steve Williams. Woods heeft nog niet laten weten door wie hij zich bij zijn rentree laat begeleiden.

Woods hersteld van knieblessure
Woods hersteld van knieblessure (Foto: ANP)

[WK] Waterpolosters zevende

De Nederlandse waterpolosters zijn zevende geworden bij het WK in Sjanghai. De olympische kampioen versloeg Canada met 7-6 (2-0, 1-3, 3-4 en 1-1).

Iefke van Belkum, Sabrina van der Sloot en Mieke Cabout maakten twee doelpunten. Jantien Cabout en Nomi Stomphorst waren verantwoordelijk voor de andere twee treffers.

Nederland verloor woensdag in de strijd om de plaatsen 5 tot en met 8 van Australië.

Waterpolovrouwen zevende op WK (foto: proshots)

MGS: Peace Walker HD op 60 FPS

Kojima Entertainment zal binnenkort met een verzameling komen van de Metal Gear Solid-games in HD voor de PlayStation 3. Hierin zullen Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 en Metal Gear Solid: Peace walker zitten. Die laatste zal een flinke update krijgen. Niet alleen krijgt de PSP-game Hd graphics maar zal de game ook soepeler lopen.

Hideo Kojima, geestelijk vader van de serie, heeft in een tweet laten weten dat de game op 60 frames per second (FPS) zal gaan lopen.

"60 frames per second in HD… it's the best! Say peace!"

De Metal Gear Solid HD Collection is in de maak door Blueprint die ook de God of War-collection hebben gemaakt. De verzameling zal verschijnen op de PlayStation 3 en de Xbox 360.

Peace Walker

Namco Bandai met Dark Souls en meer op Gamescom

Over een kleine drie weken vindt de Gamescom weer plaats in Keulen. Namco Bandai heeft bekendgemaakt welke games we van de uitgever te zien zullen krijgen. Uiteraard staat Dark Souls, opvolger van sleeper-hit Demon's Souls op het programma, maar er is meer.

Op de beurs zullen we onder andere ook aan de slag kunnen met Ace Combat: Assault Horizon, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations en Ridge Racer: Unbound. Voor Ridge Racer: Unbound zal het de eerste keer zijn dat het publiek aan de slag kan gaan met deze game.

Hou FOK!games in de gaten want wij zullen natuurlijk ook aanwezig zijn op de beurs die van 17 tot en met 21 augustus plaats zal vinden. Natuurlijk kun je ook zelf een kijkje gaan nemen want de beurs is toegankelijk voor de consument.

dark SOuls

Elfde editie Campzone begonnen

CampZone 2011 heeft om middernacht zijn poorten geopend. Het jaarlijkse camping en LAN-evenement vindt ook dit jaar plaats in Oirschot, op het veld van boer Cor. Crewlid Mday was namens FOK! en Games aanwezig bij de opening.

Vrijwilligers liepen af en aan, autos zijn volgepropt met campingspullen en tentjes worden gezamenlijk opgezet. Het evenement, dat van 29 juli tot 8 augustus loopt, ziet altijd een flink aantal bezoekers tegemoet om samen te barbecueën, feesten en te genieten van de zon (die er elk jaar bar weinig is). Vergeet trouwens vooral het gamen niet, met wedstrijden StarCraft 2 of Team Fortress 2 en andere events.

campzone

campzone

campzone

Jol: "Niet blij, wel tevreden"

Martin Jol kwam gisteren met Fulham niet verder dan een 0-0 gelijkspel op bezoek bij RNK Split. Na de zeges op NSI Runavik en Crusaders in de vorige rondes, werd aangenomen dat de Engelse club ook het duel in Kroatië naar zijn hand zou zetten. Maar Split toonde aan een stugge tegenstander te zijn. Jol was gezien de omstandigheden dan ook tevreden met een puntendeling.

"Ik kan leven met het resultaat", zei Jol na de wedstrijd. "Zij speelden met drie verdedigers in het centrum en twee op de flanken. Daardoor werd het voor ons moeilijk om ze onder druk te zetten. Aan het einde van de dag hebben we in een uitwedstrijd 0-0 gespeeld tegen een goede tegenstander."

Jol had toch een kanttekening. "Ik ben niet blij met het resultaat, maar tevreden. Er was zeker een gebrek aan inzet bij mijn spelers. We deden niet genoeg met de bal op hun helft. Dat moet beter."

[WK] Van Rouwendaal door op 200 rug

Sharon van Rouwendaal is bij het WK zwemmen in Sjanghai doorgedrongen tot de halve finales van de 200 meter rugslag. In de series zwom de 17-jarige Nederlandse zwemsters een tijd van 2.09,65 waarmee ze ook voldeed aan de olympische limiet.

Joeri Verlinden plaatste zich als negende voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Met een tijd van 52,27 kwam hij 0,07 seconden tekort voor de olympische eis.

Humble Indie Bundle 3

De Humble Indie Bundles zijn ondertussen bij menig gamer bekend. Het is een initiatief van indiedevelopers en de eigenaars van de Humble Bundle site om samen zieke kinderen te helpen. Zo is sinds afgelopen dinsdag de derde Humble Bundle-collectie te downloaden voor elk gewenst bedrag. Hiervan mag de koper ook zelf beslissen hoeveel van het gespendeerde bedrag naar bijvoorbeeld Child's Play gaat, of ze kunnen er ook voor kiezen om het grootste gedeelte aan de indie-developers te geven. Nu de nieuwste bundel uit is gaan wij even dieper kijken naar de vijf games die er in de collectie zitten, om te zien of deze goed genoeg zijn om ook echt plezier uit het pakket te halen.

Theo Janssen: "Sta straks niet te bibberen op het veld"

Theo Janssen maakt morgen uitgerekend tegen zijn oude club FC Twente zijn debuut voor Ajax. De middenvelder vindt het weerzien speciaal, maar niet meer dan dat.

"Mensen om me heen vinden het gekker dan ik. Het zal leuk zijn om weer bekenden te zien", zegt Janssen op de website van Ajax. Hij denkt terug aan de eerste keer dat hij met FC Twente tegenover zijn jeugdliefde Vitesse stond. "Vooral omdat ik heel lang bij Vitesse heb gespeeld en een heel grote band had met iedereen. Bij Twente heb ik ook een goede band met de supporters en alles er omheen, maar minder dan bij Vitesse. Het zal zaterdag speciaal zijn, maar het is niet zo dat ik straks sta te bibberen op het veld."

De strijd om de Johan Cruijff Schaal is de eerste kans op het winnen van een prijs dit seizoen. "Al moet ik zeggen dat de Johan Cruijff Schaal de minst belangrijke prijs is van de drie", vindt Janssen. "Maar als je iets kunt pakken moet je dat doen. Het zou dom zijn zulke kansen te laten liggen."

Zijn eerste weken bij Ajax zijn de international goed bevallen. "Ik heb mijn plaats gevonden in de groep. Het is sowieso een heel leuke groep die openstaat voor nieuwe jongens. Iedereen wordt goed opgevangen."

Supremacy MMA naar PS Vita

Uitgever 505 Games en Kung Fu Factory kondigen aan dat Supremacy MMA ook uit gaat komen op de PlayStation Vita, later dit jaar. Het spel voor PlayStation Vita bevat exclusieve content, waaronder nieuwe vechters, locaties en functies die alleen op de PlayStation Vita mogelijk zijn.

Het spel is al benoemd tot "het smerigste MMA-spel ooit" met arcade-achtige snelheid en bestaande ingame-vechters waaronder voormalig UFC-kampioen Jens Pulver, maar ook de eerste echte vrouwelijke vechters in MMA, Felice Herrig en Michele Gutierrez.

"De Vita zorgt voor een ongeëvenaarde ervaring op de handheld, die gamers een echte console-ervaring onderweg geeft", zegt Ricci Rukavina, CEO van Kung Fu Factory. "Technische innovaties van de PlayStation Vita en adembenemende graphics maken dit een geweldig platform voor ons spel met snelle, brutale en bloedige gevechten".

"Supremacy MMA brengt MMA waar het nooit eerder heen is gegaan, met ongekende brutaliteit en arcade-snelheid, en nu dus als enige MMA-spel beschikbaar op een handheld in 2011", zei Ian Howe, baas van 505 Games in Noord-Amerika. "De arcade-stijl gameplay is perfect geschikt voor snelle handheld sessies, en het spel ziet er geweldig uit op de nieuwste technologie van Sony".

Supremacy MMA komt eerst uit op PlayStation 3 en Xbox 360 op 20 september dit jaar. De PS Vita-versie komt eind 2011 uit, als ook de handheld zelf te koop is.

'PvdA wil af van multiculti theedrinken'

De PvdA gooit het roer om. De partij van Job Cohen wil af van het softe 'multiculti theedrinken' en gaat zich inzetten op het keihard aanpakken van ontspoorde allochtonen, schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van een uitgelekte e-mail waar de krant de hand op heeft weten te leggen.

Strategisch leider van de partij, Pieter Paul Slikker, heeft maanden aan het plan gewerkt. In het plan is speciale aandacht voor de problemen die allochtonen veroorzaken. "Om het stevig te verwoorden: we gaan niet terug naar de tijd van multiculti theedrinken", aldus Slikker.

Met de koerswijziging wil de grootste oppositiepartij het de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV moeilijk gaan maken. "We hebben het de afgelopen weken in alle gesprekken en onderzoeken weer haarfijn te horen gekregen; dit kabinet is goed bezig", schrijft hij. "Ze zijn daadkrachtig en helder, zetten goede stappen op de veiligheidsagenda en de bezuinigingen mogen dan niet fijn zijn, nodig zijn ze wel."

De partij wil niet inhoudelijk op de uitgelekte e-mail reageren. "Het gaat om een intern stuk", zegt de voorlichter van het partijbureau in de krant.

'Gemeente mag fiets niet zomaar verwijderen'

Gemeenten mogen niet zonder waarschuwing vooraf fietsen verwijderen die volgens hen fout geparkeerd staan. Alleen als een tweewieler zo is neergezet dat deze aantoonbaar gevaar oplevert, mag de gemeente zonder waarschuwing het slot losknippen.

Dat blijkt uit een uitspraak die de bestuursrechter van de rechtbank in Utrecht deze maand heeft gedaan, schrijft de Volkskrant vrijdag. Een fietster wier rijwiel was losgeknipt op het Centraal Station in Utrecht stapte naar de rechter, won de zaak en kreeg duizend euro schadevergoeding toegewezen.

Haar fiets stond buiten de rekken, maar er wel net naast. Volgens de rechter was de fiets niet gevaarlijk gestald, zoals de gemeente had betoogd. De gemeente moet bij elk zonder waarschuwing losgeknipt rijwiel vooraf kunnen aantonen dat de fiets gevaar oplevert.

Anders is er volgens de rechter alleen sprake van hinder en is verwijdering niet 'spoedeisend'. In dat geval moet de gemeente een label aan de fiets hangen met een redelijke termijn om de eigenaar de gelegenheid te geven de fiets weg te halen.

De Fietsersbond is blij met de uitspraak. Het verwijderen van fietsen is volgens de bond een van de grootste ergernissen onder fietsers. "Deze uitspraak vormt een trendbreuk. Gemeenten hebben jarenlang een spelletje gespeeld met de wet met de begrippen gevaarlijk en spoed. Met deze uitspraak kan dat niet langer", zegt verkeersconsulent Theo Zeegers van de bond in de krant.

A4 richting Belgie dicht door ongeval

Vakantie- en recreatieverkeer richting België ondervindt vrijdagochtend hinder van de nasleep van een ongeval op de A4 richting Antwerpen. De weg is dicht tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Rond 04.30 uur richtte een vrachtwagen bij een eenzijdig ongeval flinke schade aan toen het voertuig ter hoogte van het knooppunt Markiezaat door de middenvangrail reed. Het herstel duurt volgens Rijkswaterstaat nog tot het middaguur.

Verkeer richting Antwerpen-haven wordt bij knooppunt Klaverpolder omgeleid via de A16 richting Breda/Antwerpen.

Het is niet bekend of er bij het ongeval gewonden gevallen zijn.

Weer afluisterrel rond Britse schandaalkrant

Groot-Brittannië is opnieuw in de ban van het mediaschandaal, nu ook de moeder van een vermoord 8-jarig meisje blijkt te zijn afgeluisterd door de inmiddels opgeheven tabloid News of the World. Dat meldde een stichting die mede is opgericht door het slachtoffer.

De moeder rekende de krant juist tot haar bondgenoten. Nadat haar dochter was omgebracht door een pedofiel, hielp News of the World bij het mobiliseren van de volkswoede. Dat resulteerde in een wet die ouders het recht gaf om uit te zoeken of ze in de buurt wonen van zedendeliquenten.

De krant deed de vrouw, Sara Payne, destijds zelfs een mobiele telefoon cadeau. Inmiddels lijkt het erop dat die mobiel is afgeluisterd door een privédetective in dienst van de krant. De gegevens van Payne werden gevonden in de aantekeningen van de privédetective, stelde de stichting The Phoenix Foundation donderdag.

Weer afluisterrel rond Britse schandaalkrant
Weer afluisterrel rond Britse schandaalkrant (Foto: ANP)

Bush wilde rust uitstralen op 9/11

Oud-president George W. Bush heeft zich 10 jaar na de terreuraanslagen van 11 september 2001 alsnog verdedigd tegen kritiek op zijn emotieloze reactie op het nieuws dat een tweede vliegtuig het World Trade Center in New York binnen was gevlogen.

Nadat hem het nieuws over de inslagen werd ingefluisterd, zat de toenmalige president langdurig met een kinderboek op schoot voor een schoolklas. "Ik wilde de kinderen niet bang maken. Ik wilde rust uitstralen", stelde Bush in een interview met tv-kanaal National Geographic, dat op 28 augustus in de Verenigde Staten wordt uitgezonden.

"Mijn eerste reactie was woede, maar toen concentreerde ik me op de kinderen", aldus de oud-president, die vaak is verweten dat hij zijn gezicht destijds perfect in plooi hield en nog minutenlang bleef zitten.

Zelfs Osama Bin Laden kon de verleiding niet weerstaan om de spot te drijven met de voorleessessie. De inmiddels overleden terroristenleider grapte in een van zijn speeches dat er meer dan genoeg tijd was geweest om de aanslagen uit te voeren, omdat Bush zijn handen vol had aan het voorlezen aan een klein meisje.

Bush wilde rust uitstralen op 9/11
Bush wilde rust uitstralen op 9/11 (Foto: ANP)

Eerste slachtoffer Noorwegen vrijdag begraven

Het eerste slachtoffer van de aanslagen in Noorwegen wordt vrijdag bij Oslo begraven. Dat meldde het Noorse persbureau NTB. Het gaat om de Koerdische Bano Rashid (18). Ze werd doodgeschoten op het eiland Utoya.

Rashid kwam op 3-jarige leeftijd met haar familie uit Irak naar Noorwegen en was actief in de lokale afdeling van de jongerenorganisatie (AUF) van de Arbeiderspartij van premier Jens Stoltenberg. Minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Störe, ook van de Arbeiderspartij, houdt een toespraak tijdens de begrafenis.

De begrafenis vindt plaats op het schiereiland Nesodden bij Oslo.

Vrijdag is het een week geleden dat bij een dubbele terreuraanslag in en bij Oslo minstens 76 mensen omkwamen. In het hele land gaat de Noorse vlag halfstok.

'Tippelzone op Schiphol door goedkope vliegtickets'

De steeds goedkoper wordende vliegtickets hebben tot een bloeiende tippelzone achter de douane van Schiphol geleid. Prostituees uit Oost-Europa vliegen naar de Amsterdamse luchthaven om daar met klanten de toiletten of een hotelkamer in te duiken. Dat hebben medewerkers van Schiphol tegen De Telegraaf gezegd.

De vrouwen pikken hun klanten achter de douane op. Ze richten zich op passagiers die wachten om over te stappen of kijken welke vluchten veel vertraging hebben en spreken dan verveelde reizigers aan. "Sommigen vliegen nog dezelfde dag terug", zegt een medewerker van KLM in de krant. "Kennelijk wordt er dan nog genoeg verdiend om winst te maken op het ticket."

Volgens een personeelslid van de luchthaven zijn de afwerkplekken verschillend. "Er zitten twee hotels achter de douane waar overdag voor een laag tarief een kamer gehuurd kan worden. Dat is in principe bedoeld voor reizigers die zich even willen opfrissen of uitrusten als hun vlucht is vertraagd, maar je kunt er natuurlijk ook andere dingen doen?"

De marechaussee laat weten dat pas wordt opgetreden tegen tippelen als er aangifte wordt gedaan. "Maar vooralsnog is dat niet gebeurd. Het fenomeen is wel strafbaar, dus als we het zelf constateren zullen we ertegen optreden", zegt een woordvoerder.

De Amsterdamse belangenvereniging voor prostituees de Rode Draad heeft niet direct problemen met tippelende vrouwen op de luchthaven. "Zolang de vrouwen het maar vrijwillig doen en geen slachtoffer zijn van mensenhandelaren. Ja, prostituees zijn vindingrijk. Ze verzinnen steeds weer wat hè", zegt Metje Blaak van de vereniging in de krant.

'Screening borstkanker voorkomt weinig doden'

Bevolkingsonderzoek speelt amper een rol bij het lagere aantal doden door borstkanker in Europa. De afname in landen die al decennialang bevolkingsonderzoek doen is ongeveer even groot als in landen die pas veel later met de screening begonnen, aldus wetenschappers vrijdag in het British Medical Journal.

Zweden was in 1986 pionier met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker en telde 16 procent minder sterfgevallen door de ziekte. Maar bijvoorbeeld Noorwegen begon pas in 2005 met de screening en heeft toch 24 procent minder doden door borstkanker.

Nederland en België hebben eveneens vergelijkbare daling van het aantal sterftes door borstkanker, ondanks een verschil van circa 10 jaar bij de invoeringsdatum van het bevolkingsonderzoek. Ook zijn er amper verschillen tussen Noord-Ierland (waar veel is getest) en Ierland (waar bevolkingsonderzoek 10 jaar later begon).

De onderzoekers vermoeden dat de afname komt door andere factoren, zoals betere behandeling.

Stemming over schuldenplafond VS uitgesteld

De schuldencrisis in de Verenigde Staten lijkt zich te verergeren. Het Huis van Afgevaardigden heeft de stemming over een Republikeins voorstel over een hogere schuldlimiet en extra bezuinigingen donderdagavond lokale tijd uitgesteld, meldde CNN.

De Republikeinse leider John Boehner probeerde urenlang om tegenstanders in zijn eigen fractie over te halen. Onder anderen presidentskandidate Michele Bachmann is tegen een hoger schuldenplafond. Daarop is een stemming uitgesteld voor onbepaalde tijd.

Stemming over schuldenplafond VS uitgesteld
Stemming over schuldenplafond VS uitgesteld (Foto: ANP)

Noren melden zich bij politieke partijen

Het ledental van politieke partijen in Noorwegen schiet omhoog na de aanslagen. De Noren volgen een emotionele oproep van premier Jens Stoltenberg. Die had gezegd dat Noren op de aanslag moeten reageren door de democratie te versterken.

De sociaaldemocratische Arbeiderspartij van Stoltenberg telde honderden nieuwe leden. Coalitiepartner Socialistische Partij had 290 nieuwkomers.

Opmerkelijk is dat de Vooruitgangspartij, die tegen immigratie is, 487 nieuwe leden verwelkomde. "Normaal is het heel erg rustig in deze tijd van het jaar, dus deze getallen zijn uitzonderlijk", zei een woordvoerder. Veel nieuwkomers zeggen uitdrukkelijk dat ze samen willen optrekken tegen terreur.

De aanslagen van een week geleden waren gericht tegen de Arbeiderspartij, omdat die te veel islamitische immigranten zou toelaten.

Analisten verwachten dat de Arbeiderspartij juist zeer goed zal scoren bij lokale verkiezingen in september. De partij is al jarenlang de grootste en enquêtes tonen dat Noren zeer tevreden zijn over het optreden van premier Stoltenberg na de aanslagen. Van de ondervraagden zei 94 procent dat hij goed heeft gereageerd, aldus bureau InFact voor krant VG donderdag. "Zeldzaam dat iemand zulke eensluidende scores krijgt", oordeelde politicoloog Anders Todal Jenssen van de universiteit in Trondheim.

Vooralsnog zijn de verkiezingscampagnes stilgelegd wegens de aanslagen.

Noren melden zich bij politieke partijen
Noren melden zich bij politieke partijen (Foto: ANP)

Mogelijk honderd doden door bootongeluk Congo

De autoriteiten in het noordwesten van Congo vrezen dat er mogelijk meer dan honderd doden zijn gevallen bij een botsing tussen twee schepen op de rivier de Tshuapa in Congo. Aan boord van een van de boten waren 220 mensen. Dit schip botste op een ander vaartuig.

Rond de honderd mensen wisten zwemmend de kant te bereiken, maar van de anderen is vooralsnog niets vernomen.

Congo is een enorm land met uitgestrekte jungles en grote rivieren. Het land kent weinig verharde wegen en veel mensen verkiezen daarom vaak vervoer over water, ondanks het feit dat ze veelal niet kunnen zwemmen. Het onderhoud van de schepen is echter slecht en geregeld zijn ze overvol. Bovendien zijn er nauwelijks regels.

Dertien miljoen ingezameld tegen hongersnood

Op giro 555 is tot nu toe dertien miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Maar meer geld is heel hard nodig, laten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) donderdag weten.

De SHO zamelen sinds 11 juli geld in voor de Hoorn van Afrika. In Kenia, Somalië en Ethiopië worden vanwege de extreme droogte meer dan tien miljoen mensen door hongersnood bedreigd. Het geld wordt onder meer besteed aan voedsel, water en medische zorg.

De Verenigde Naties hebben woensdag een luchtbrug naar Somalië gelegd in de hoop zo'n 175 duizend van de 2,2 miljoen Somaliërs te bereiken die hulpverleners nog niet hebben geholpen.


Dertien miljoen ingezameld tegen hongersnood (Foto: Novum)

Scarlett Johansson niet op mariniersgala

 Scarlett Johansson is de zoveelste beroemdheid die is uitgenodigd voor het Amerikaanse mariniersgala. De actrice is echter niet van plan te komen. Wel stuurt ze een doos dure champagne.

"Ik ben ontzettend vereerd met de uitnodiging", laat Johansson weten aan de Amerikaanse blog Zap2it. "Helaas kan ik vanwege eerder gemaakte afspraken niet komen, maar ik stuur een doos Moët & Chandon. Ik hef een glas op alle mannen en vrouwen van het korps, als dank voor jullie toewijding in het beschermen van onze natie."

Mila Kunis en Justin Timberlake waren de eerste sterren die een uitnodiging kregen voor het gala. Ook Betty White en Miley Cyrus kregen een invitatie. Kunis en Timberlake hebben laten dat ze erbij zijn op 18 november in Greenville, White niet. Cyrus heeft nog niet gereageerd.

CampZone 2011 van start

CampZone 2011 heeft vandaag om middernacht zijn poorten geopend. Het jaarlijkse camping en LAN-evenement vindt ook dit jaar plaats in Oirschot, op het veld van boer Cor. Vrijwilligers liepen af en aan, autos zijn volgepropt met campingspullen en tentjes worden gezamenlijk opgezet.

Het evenement, dat van 29 juli tot 8 augustus loopt, ziet altijd een flink aantal bezoekers tegemoet om samen te barbecueën, feesten en te genieten van de zon (die er elk jaar bar weinig is). Vergeet trouwens vooral het gamen niet, met wedstrijden StarCraft 2 of Team Fortress 2 en andere events.

campzone

campzone

campzone

Militaire leider Libische rebellen gedood

De militaire leider van de Libische opstandelingen, Abdel Fattah Younes, is gedood. Dat heeft Mustafa Abdel Jalil, de politieke leider van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC), donderdag bekendgemaakt.

Younes was de aanvoerder van de rebellen die sinds februari het regime van kolonel Muammar Kaddafi ten val proberen te brengen.

Volgens Abdul-Jalil is het hoofd van de groep mensen die achter de aanslag zit opgepakt. Eerder donderdag werden Younis en zijn naaste medewerkers gearresteerd door de opstandelingen om ondervraagd te worden. Veiligheidstroepen die Younis arresteerden zeiden dat er vermoedens waren dat de familie van Younis nog banden onderhield met het regime van kolonel Gadhafi.

Voordat Younis overliep naar de opstandelingen was hij minister van binnenlandse zaken in het regime van Gadhafi. Abdul-Jalil zei echter dat de legerleider was opgeroepen om gehoord te worden over 'militaire kwesties'.

Voordat hij verscheen werd hij echter geliquideerd. Abdul-Jalil noemde Younis 'een van de helden van de 17 Februari-revolutie'. Abdul-Jalil bracht de daders van de liquidatie niet direct in verband met het regime. In plaats daarvan waarschuwde hij stijfjes voor 'gewapende groepen' in de steden die in handen van de opstandelingen zijn. Hij voegde daaraan toe dat dergelijke groepen zich moeten aansluiten in de strijd tegen Gadhafi of anders het risico lopen opgepakt te worden.

David Beckham mist dochter tijdens werk

David Beckham vindt het niet leuk om zijn gezin achter te laten als hij de deur uit moet voor een voetbalwedstrijd. Hij mist vooral zijn dochter Harper Seven, die twee weken geleden werd geboren.

"We zijn zo gelukkig met haar", zwijmelt Beckham, die woensdag in New Jersey aan de bak moest met zijn voetbalteam. "Het was heel moeilijk om iedereen achter te laten", laat hij weten aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Ik vind het altijd lastig om afscheid te nemen van mijn familie, vooral mijn dochter. Ik kan niet wachten tot ik haar weer zie, vast kan houden en kan kussen."

Volgens Beckham is zijn dochter 'helemaal geweldig'. Zijn drie zoons, de 12-jarige Brooklyn, 8-jarige Romeo en 6-jarige Cruz zijn gek op hun zusje. "Ze verliezen haar geen moment uit het oog. Ik hoop dat dat over twintig jaar nog steeds zo is.

Ontvangst radiozenders nog niet optimaal

De noodmast in Assen die de FM-ontvangst in Noord-Nederland moet verbeteren, wordt donderdagavond in gebruik genomen. De problemen met de FM-ontvangst zijn daarmee nog niet compleet verholpen, maar wel aanzienlijk minder.

Mensen die kampen met een slechte ontvangst wordt aangeraden om op alternatieve manieren radio te luisteren, zoals via de kabel of internet. Dat meldt de Nederlandse Publieke Omroep.

De ontvangst van de publieke radiozenders vanuit de zendmast in Lopik is nog niet op het oude niveau. Met name de ontvangst van Radio 1 in delen van Zuid-Brabant ondervindt problemen. In delen van Noord-Holland is nog geen ontvangst mogelijk van Radio 4 door beperkingen van de zendmast in Wieringermeer.

Maandag wordt begonnen met het opruimen van de grotere brokstukken van de ingestorte zendmast in Hoogersmilde. Om 13.00 uur wordt het tien ton wegende voetstuk van de zendmast van de betonnen toren getild. De opruimwerkzaamheden nemen waarschijnlijk nog drie weken in beslag.

Game of the Decade-toernooi - Dag 12

Vandaag dag twaalf van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Battlefield 1942
First Person Shooter gezet in Tweede Wereldoorlog. In de game kan je voertuigen besturen zoals helikopters, jeeps en zelfs tanks. BF42 was de grote concurrent van Call of Duty in de tijd en overtrof zijn collega op meerdere fronten.

Darksiders
In Darksiders besturen spelers War, één van de vier ruiters van de apocalyps. Hij hoort noch bij de hel, nog bij de hemel en komt naar de aarde om hier orde te scheppen in de oorlog die gaande is. Darksiders verraste gamers met gameplay die een combinatie bood van games als Zelda en God of War. Binnenkort verschijnt het tweede deel.

Gitaroo Man
Muziek kun je als wapen gebruiken. In Gitaroo Man moet je op de maat van de muziek de bijbehorende knoppen indrukken en bewegingen maken om een tegenstander te verslaan. Het spel verscheen in 2002 voor PlayStation 2 en kreeg in 2006 een vervolg op PSP.

Jak & Daxter
Het begin van een ijzersterke trilogie voor de PlayStation 2. Wanneer Daxter in een bad met dark eco valt, verandert hij in een wezel. Jak & Daxter gaan op pad op zoek naar een oplossing en vinden gaandeweg een groter probleem. De game onderscheidt zich van de twee vervolgen, waar wapens en voertuigen de overtoon hebben.

Myst III
Het derde deel van de Myst-serie verscheen op maar liefst vier compact discs voor de PC en Mac. Later verscheen de point & click-game ook op de PlayStation 2 en Xbox. Je bezoekt verschillende eeuwen en ontdekt alle geheimen die de wereld te bieden heeft.

Red Dead Redemption
Grand Theft Paard, dat beschrijft Red Dead Redemption in een notendop. Rockstar bracht GTA naar het wilde westen. Een grote open wereld met woestijnen, bossen en kleine stadjes waarin je kan doen en laten wat je wilt. De game bevat een interessante versie op bullet-time en de vele random-events zorgen ervoor dat er altijd wel wat te doen is.

Super Mario Galaxy
Mario tart de zwaartekracht in dit eerste, grote avontuur op de Nintendo Wii. Het hoofddoel is nog steeds het verzamelen van sterren en uiteraard is Bowser de grote boosdoener in dit avontuur. De game scoorde vele game of the year-awards in 2007 en is daarom een geschikte deelnemer binnen deze competitie.

TimeSplitters 2
De tweede game van de trilogie die nog altijd om een uitbreiding schreeuwt. Ontwikkelaar Free Radical Design zet een sterke shooter neer die zichzelf niet al te serieus neemt. Vooral de multiplayer-modus was erg geliefd onder de gamers. De multiplayer bood vele verschillende karakters van alle soorten en maten.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.