Complete Turkse militaire top weg

Het hoofd van de Turkse strijdkrachten en de leiders van de landmacht, de marine en de luchtmacht, hebben alle vier hun functie neergelegd. De reden ligt vermoedelijk in een conflict over voorgenomen benoemingen van militairen die in 2003 een coup zouden hebben beraamd.

Volgende week komt de Hoge Militaire Raad van Turkije bijeen om over een aantal belangrijke promoties te beslissen. Het heeft er alle schijn van dat de Turkse militaire top een aantal mensen naar topposities wilde promoveren, die van een couppoging in 2003 werden verdacht. Het Turkse leger heeft zich in het verleden de rol toebedicht van hoeder van de streng-seculiere staat.

Turkse soldaatZeventien generaals en admiralen die destijds vast hebben gezeten wegens verdenkingen omtrent de vermeende couppoging van 2003 komen in aanmerking voor promotie. Naar verluidt weigert de regering van premier Erdogan deze aanstellingen goed te keuren, en hebben de leden van de militaire top daarom allemaal hun functie neergelegd.

De coupplannen zouden indertijd onder meer het opblazen van moskeeën en het uitlokken van spanningen met Griekenland hebben behelst. In de daaropvolgende chaos zouden de militairen de macht hebben willen grijpen. De verdachten stelden echter dat de onderschepte teksten slechts hypothetische scenario's waren voor hoe het leger met politieke onrust om moest gaan.

De traditionele rol van de strijdkrachten als beschermers van het secularisme resulteerde in de tweede helft van de vorige eeuw in een aantal machtsovernames. In 1997 deed het leger dat voor laatst, toen het de regering van premier Erbakan afzette, omdat diens Welvaartspartij werd verdacht van een verborgen islamistische agenda.

Tukse premier ErdoganVolgens Erdogan wilde het leger in 2003 iets soortgelijks bewerkstelligen tegen zijn regering. Destijds vreesden veel Turken dat het secularisme in hun land gevaar liep met Erdogan en zijn in de islam gewortelde AKP aan het roer. De Europese Unie heeft in toetredingsgesprekken met Turkije altijd geëist dat de macht van het leger werd ingeperkt.