Breivik wil niet met psychiaters praten

Anders Behring Breivik, die wordt verdacht van twee aanslagen waarbij vorige week ten minste 76 mensen omkwamen, weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Dat melden Noorse media.

De 32-jarige man spreekt daarmee schijnbaar tegen wat zijn advocaat eerder verklaarde: die stelde dat Breivik krankzinnig is. Volgens de krant Bergens Tidende wil hij echter niet door experts uit Noorwegen worden onderzocht.

Breivik zou al eerder deze week hebben geëist door buitenlandse psychiaters te worden onderzocht. In ruil voor deze en een aantal voorwaarden zou hij vervolgens informatie willen geven over eventuele medeverdachten. Het psychiatrisch onderzoek had volgens de planning op 1 november afgerond moeten zijn, zodat de rechtszaak tegen de man rond de jaarwisseling van start zou kunnen gaan.

De verdachte is vrijdag voor de tweede maal verhoord. De zaterdag na de aanslagen werd hij al zeven uur ondervraagd. Volgens de politie claimt Breivik onderdeel te zijn van een anti-islamitisch terreurnetwerk dat nog meer aanslagen heeft beraamd. Het is onduidelijk of de autoriteiten in willen gaan op Breiviks eis van onderzoek door buitenlandse experts.