Polen: Russische fouten bij vliegramp

Het vliegtuigongeluk in Rusland in 2010 waarbij de Poolse president Lech Kaczynski en 95 andere inzittenden omkwamen is mede veroorzaakt door onjuiste instructies van Russische luchtverkeersleiders. Dat staat in een Pools rapport over het ongeluk dat vrijdag is vrijgegeven.

Daarnaast was volgens het rapport de landingsbaan op het vliegveld nabij Smolensk niet goed verlicht. In het rapport wordt echter ook stevige kritiek geuit op de Poolse betrokkenen. Zo ontbrak het de piloten aan de benodigde training om het vliegtuig, een Toepolev-154, te besturen. De hoofdpiloot was bovendien onervaren en omdat hij de enige persoon aan boord was die Russisch sprak werd hij overweldigd door de omstandigheden, aldus het rapport.

Een Russisch rapport over het ongeluk dat vorige maand werd vrijgegeven legde alle schuld voor het ongeluk bij Polen. Volgens de Russische lezing werden de Poolse piloten door de politici aan boord onder druk gezet om te landen in de slechte weersomstandigheden. Dat rapport heeft de toch al moeizame relatie tussen Rusland en Polen verder onder druk gezet.

Het Poolse rapport spreekt de Russische bevindingen tegen. Volgens Polen werd er geen druk uitgeoefend op de piloten en probeerden zij niet eens te landen toen ze met een van de vleugels een boom raakten en neerstortten. De piloten waren in een rondje aan het vliegen om te bepalen al dan niet te landen, aldus het Poolse rapport.


Polen: Russische fouten bij vliegramp (Foto: Novum)