FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 juli 2010

Monkey Island 2: LeChuck's Revenge SE komt deze week

Na het succes van de vorig jaar uitgegeven HD-remake van The Secret of Monkey Island, komt nu ook deel twee uit voor Steam, Xbox Live, PSN en in de App Store. De game zal op 7 juli uitkomen.

In deze HD-remake zitten nu ook stemmen wanneer je de originele versie kiest. Voor de rest is het spel identiek aan de versie die negentien jaar geleden is uitgekomen. Wanneer je Monkey Island 2 op Steam koopt krijg je de remake van The Secret of Monkey Island er gratis bij.

 

'Ajax kijkt naar Payet als vervanger van Suárez of Pantelic'

Ajax lijkt rekening te moeten houden met een vertrek van Luis Suárez. De Uruguayaanse aanvaller maakt een goed WK door, waardoor de Amsterdammers moeten kijken naar mogelijke alternatieven.

Diverse Franse media melden dat Ajax interesse heeft voor Dimitri Payet. De 23-jarige speler van AS Saint-Étienne kan op meerdere posities in de aanval uit de voeten. Of de transfer ook doorgang vindt is niet duidelijk, daar preses Rick van den Boog onlangs nog aangaf zich niet op de transfermarkt te willen roeren indien Suárez blijft.

Martin Jol gaf later aan er zeker nog wel een spits bij te willen hebben na het vertrek van Marko Pantelic, die nog geen nieuwe club heeft gevonden. Payet zou vijf miljoen euro op moeten brengen, een relatief hoog bedrag voor de Ajacieden.

Beide partijen zouden inmiddels een onderhoud hebben gehad. De gesprekken waren nog van een oriënterende aard, maar volgens enkele Franse media is de kans tachtig procent dat Ajax en Saint-Étienne eruit komen.

Sauber: "Verschil tussen kwalificatie en race te groot"

Peter Sauber, de eigenaar van het BMW Sauber F1 Team wil dat het team de problemen in de kwalificaties op gaat lossen. De C29's van Kamui Kobayashi en Pedro de la Rosa kwalificeerden zich in Valencia slecht, maar de bolides bleken in de race wel over een goed tempo te beschikken.

"De cruciale vraag is: waarom is ons team snel in de race en niet in de kwalificatie," zei Sauber in Blick. "Onze engineers en coureurs moeten dit zo snel mogelijk tot op de bodem uitzoeken." De Zwitser voegde er aan toe dat de auto veel potentieel heeft maar in een relatief klein gebied goed werkt. Het nieuwe aerodynamische pakket dat in Valencia geïntroduceerd is moet het potentieel beter gaan benutten.

[MotoGP] Rossi mogelijk eerder terug dan verwacht

MotoGP-coureur Valentino Rossi is mogelijk eerder terug dan verwacht. De Italiaan liep een gebroken scheenbeen op in de training voor de race in Mugello en kijkt sindsdien toe. De Italiaanse media verwachten dat de Yamaha-coureur tijdens de Grand Prix van Duitsland op de Sachsenring op 18 juli er al bij kan zijn.

Het herstel van Rossi verloopt na de operaties aan zijn been zeer voorspoedig. Hij zal volgens La Gazzetta dello Sport volgende week op het circuit van Mugello, Misano of Imola mogelijk al een test achter gesloten deuren uit gaan voeren. De Italiaan zelf was na zijn ongeval erg optimistisch na zijn herstel. "Ik zal het nodige doen om te revalideren zodat ik opnieuw kan meestrijden in de competitie."

Olympische Spelen 2012 zonder vuvuzela's

De Olympische Spelen in 2012 moeten vuvuzela-vrij worden. Dat stelde de grote baas van het organisatie comité Sebastian Coe vandaag.

De plastic toeters zijn de hit van het WK-voetbal in Zuid-Afrika. Maar Coe denkt dat het geluid, dat lijkt op een zwerm uit de kluiten gewassen wespen, storend kan zijn voor atleten. "Stel je voor dat je vlak voor de start van de honderd meter uit je concentratie wordt gebracht door die toeters. Dat kan niet", aldus Coe. Eerder weerde de organisatie van het tennistoernooi van Wimbledon in Londen al de vuvuzela's van de tribune.

Coe monteerde samen met Jacques Rogge, voorzitter van het internationaal olympische comité, vandaag het 2.012e stoeltje van het nieuwe olympisch stadion in Londen. Het onderkomen moet aan het eind van het jaar worden opgeleverd.

[Tour] Cancellara: "Het was goed om te wachten"

Fabian Cancellara zorgde er vandaag zelf voor dat hij zijn gele trui moest afstaan aan ritwinnaar Sylvain Chavanel. De Zwitser van Saxobank legde het peloton lam, om zodoende de gevallen renners terug te laten keren. Niet geheel ontoevallig zaten daarbij de broertjes Schleck, zijn ploeggenoten.

"Er was sprake van een grote val met veel grote renners daarbij," zei 'Sparcatus' na de etappe voor de camera's van de NOS. "Uit respect hebben we niet doorgereden. Het was goed om te wachten"

Van Marwijk wil 'gewoon niet' over eventuele finale praten

Bert van Marwijk wordt moe van het praten over de finale van het WK. Het Nederlands elftal kruist morgen de degens met Uruguay in de halve finale van het mondiale eindtoernooi en de bondscoach richt zijn pijlen louter op die wedstrijd.

"Iedereen heeft het maar over de finale", aldus Van Marwijk op de persconferentie aan de vooravond van het duel in de halve finale. "Alsof we even van Uruguay winnen. Ik vind dat Uruguay indruk heeft gemaakt. Vooral de passie van dat land spreekt me enorm aan. Ik wil gewoon niet over de finale praten."

"Ik heb veel respect voor de trainers die wel met Nederland de finale hebben gehaald, onder wie Rinus Michels, maar dat is nu niet aan de orde", vervolgde de bondscoach. "Ik wil eerst deze halve finale winnen. Ik wil het niet over de finale hebben gewoon. Dat betekent niet dat dit ons eindstation is. We zijn twee jaar geleden aan iets begonnen dat moet leiden tot de wereldtitel."

Zwemvaardigheid kinderen steeds slechter

Het is steeds slechter gesteld met de zwemvaardigheid en conditie van kinderen. Dat stelt de Reddingsbrigade Nederland maandag na de eerste zomerweek van dit jaar. De Reddingsbrigade moest de afgelopen week 716 keer hulp verlenen op en rond het water.

In totaal werd 28 keer hulp verleend aan baders en zwemmers en 28 keer aan opvarenden. In 551 gevallen ging het om het verlenen van eerste hulp. In zeventien gevallen was sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Bij veel inzetten ging het om zwemmers die kramp kregen of onwel werden. "Het eerste mooie weer leidde daarmee niet tot grote problemen, maar de brigades moesten wel meteen flink aan de bak", aldus de organisatie.

Behalve dat de conditie en zwemvaardigheid van kinderen slechter wordt, valt het de Reddingsbrigade ook op dat er steeds meer kitesurfers in de problemen komen. De organisatie adviseert beginners daarom een cursus te volgen en waarschuwingsmateriaal als noodvuurwerk bij zich te dragen.

Blatter kijkt tot nu toe met tevredenheid terug op WK

Sepp Blatter kijkt tot nu toe tevreden terug op het WK in Zuid-Afrika. De voorzitter van de FIFA zei vandaag tijdens een persconferentie dat hij altijd achter de organisatie is blijven staan. Hij wilde het niet over de kritiek op de wereldvoetbalbond hebben.

Het mondiale eindtoernooi kreeg veel kritiek te verwerken, maar Blatter bleef rustig. "Meer dan 500.000 mensen zijn naar Zuid-Afrika gekomen en misschien zijn het er nog wel meer. Het 'oude' Europa voorspelde dat de fans niet op zouden komen dagen. Nou, hier zijn ze", zegt Blatter.

"Ik ben vandaag een zeer gelukkige voorzitter en hoop dat ik dat aan het eind van de week kan herhalen." Volgens Blatter heeft de komst van verschillende prominente politici en staatshoofden naar Zuid-Afrika laten zien wat voor invloed het WK heeft.

"Er zit een politieke dimensie in het voetbal. Hoeveel staatshoofden zijn er niet naar Zuid-Afrika gekomen? Ze willen allemaal dat er een foto van hen wordt gemaakt op de tribunes. Dat is de macht van voetbal. Voetbal brengt emotie in een harde wereld. Kijk naar het nieuws, dan zie je dat de camera's na 12 juli weer naar elders gebracht worden. We bieden de wereld hoop dat de mens door voetbal misschien wat beter kan worden."

EU-lidstaten willen samen vaccins aankopen

Als nog eens een pandemie zoals de Mexicaanse griep uitbreekt, moet de Europese Commissie de vaccins gaan aankopen namens alle EU-landen. Ministers van Volksgezondheid van de 27 EU-landen hebben dat maandag bepleit bij de Europese Commissie tijdens een informeel EU-beraad in Brussel.

Dat verklaarden de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx en EU-commissaris John Dalli (Gezondheid) na afloop. De bijeenkomst was de eerste informele raadsvergadering onder Belgisch voorzitterschap.

Bij de uitbraak van de griep kocht ieder land zelf vaccins en antivirale middelen. Nederland kaapte een groot deel van de vaccins voor de neus van andere EU-landen weg. Toen de griep bleek mee te vallen, zat Nederland met een overschot, dat moeilijk te verkopen was.

"In 2008 weigerden tijdens een simulatieoefening 22 van de 27 lidstaten een gemeenschappelijke aanpak van wat toen nog een denkbeeldige pandemie was", zei Onkelinx. "Vandaag heb ik tijdens de vergadering geen enkele vorm van kritiek gehoord op een gemeenschappelijke aankoop van vaccins. Meer nog, er is zelfs gesproken over gemeenschappelijke opslag."

EU-commissaris Dalli komt in de herfst met een voorstel voor een gemeenschappelijk aankoopplan op vrijwillige basis. Demissionair minister Ab Klink (Gezondheid) was niet bij het EU-beraad.

ANP197960
EU-lidstaten willen samen vaccins aankopen (Foto: ANP)

[Tour] Chavanel: "Zal elke dag van het geel genieten"

Sylvain Chavanel is na vandaag de verrassende nieuwe leider in de Tour de France. De Fransman van Quick-Step won niet alleen de etappe naar Spa, maar werd dus ook de nieuwe leider. Hiermee was Chavanel natuurlijk in zijn nopjes.

"Dit is een groot moment voor mij en de ploeg," zo zei Chavanel na zijn dubbelslag. "Het leidersgroepje bevatte winnaarstypes. Jerôme Pineau wilde de bolletjestrui, ik mikte al snel op ritwinst. En dan pak ik ook het geel. Ik zal er elke dag van genieten. Alle opofferingen zijn niet voor niets geweest."

De Grave: Rutte geen premier van paars-plus

VVD-prominent Frank de Grave vindt dat partijleider Mark Rutte geen premier moet worden van een paars-pluskabinet. Als VVD, PvdA, D66 en GroenLinks een coalitie vormen, zouden de politiek leiders van die partijen volgens De Grave in de Tweede Kamer moeten blijven zitten.

Hij zei dat maandagavond in het televisieprogramma Netwerk. De Grave noemde drie namen van premierskandidaten voor de VVD als er een paars-pluskabinet komt: EU-commissaris Neelie Kroes, partijvoorzitter Ivo Opstelten ("zou een hele goede kandidaat zijn") en Ben Verwaayen (topman van Alcatel-Lucent). De Grave zelf heeft geen ambities om premier te worden. "Ik heb het boek van de politiek helemaal uitgelezen. Voor mij is dat hoofdstuk gesloten", zei de oud-minister.

Tour 3: Een plasje olie

Wat een prachtige etappe had kunnen worden, werd een kutetappe. Chavanel was uiteraard een renner die verdiende te winnen, want hij was het, die de vlucht inleidde en stand hield. Samen met zeven andere vluchters bouwde hij een voorsprong op die tot ongeveer zes minuten opliep. Daarna bracht Cervélo de achterstand terug tot ongeveer drie minuten. Het was duidelijk dat Hushovd iets van plan was.

Sneijder ontkent beledigen van 'idioten' Maradona en Dunga

Wesley Sneijder ontkent Diego Maradona en Dunga idioten te hebben genoemd. Dat maakte de sterspeler van het Nederlands elftal duidelijk via een persverklaring.

De uitlatingen zorgden in Zuid-Amerika voor de nodige reuring, maar Sneijder sust de boel via een officieel communiqué. Het blad Helden citeerde Sneijder, die Dunga en Maradona beledigde, na afloop van het duel in de kwartfinale met Brazilië (2-1).

"Ik heb liever Van Marwijk langs de kant dan idioten als Maradona of Dunga", zou de middenvelder hebben gezegd. "Sneijder heeft het woord idioot niet in de mond genomen", valt in de verklaring te lezen volgens De Telegraaf.

"Hij heeft gezegd dat Dunga en Maradona van elkaar verschillen en dat zij ook weer verschillen van zijn eigen coach Van Marwijk." Maradona en Dunga zijn inmiddels uitgeschakeld van het WK na verlies tegen respectievelijk Duitsland en Nederland.

[Tour] Uitslag en standen na tweede etappe

Vandaag werd de tweede etappe verreden in de Tour de France, van Brussel naar Spa over 211 kilometer. Vanaf vandaag elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.


Uitslag etappe 2:  Brussel - Spa 211 kilometer

# Renner Ploeg Tijd
1 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 4.40.48
2 Maxime Bouet (Fra) AG2R - La Mondiale + 3,56
3 Fabian Wegmann (Dui) Milram z.t.
4 Robbie McEwen (Aus) Katusha z.t.
5 Christian Knees (Dui) Milram z.t.
6 Jürgen Roelandts (Bel) Omega-Pharma Lotto z.t.
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo z.t.
8 Linus Gerdemann (Dui) Milram z.t.
9 Matth. Ladagnous (Fra) La Française des Jeux z.t.
10 Bernard Eisel (Oosl) HTC Columbia z.t.
13 Karsten Kroon BMC Racing Team z.t.
20 Martijn Maaskant Garmin z.t.
25 Robert Gesink Rabobank z.t.
41 Bram Tankink Rabobank z.t.
139 Lars Boom Rabobank + 8,51
141 Maarten Tjallingii Rabobank + 8,58
143 Koos Moerenhout Rabobank z.t.
187 Niki Terpstra Milram + 19,03

Klassement na etappe 2

# Renner Ploeg Tijd
1 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 10.01.25
2 Fabian Cancellara (Zwi) Saxo Bank + 2,57
3 Tony Martin (Dui) HTC Columbia + 3,07
4 David Millar (GB) Garmin + 3,17
5 Lance Armstrong (VS) RadioShack +3,19
6 Geraint Thomas (GB) Team Sky + 3,20
7 Alberto Contador (Spa) Astana + 3,24
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 3,25
9 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 3,29
10 Linus Gerdemann (Dui) Milram + 3,32
35 Martijn Maaskant Garmin + 3,46
41 Robert Gesink Rabobank + 3,48
50 Bram Tankink Rabobank + 3,51
93 Karsten Kroon BMC Racing Team + 4,10
135 Maarten Tjallingii Rabobank + 8,48
140 Koos Moerenhout Rabobank + 9,09
153 Lars Boom Rabobank + 11,56
183 Niki Terpstra Milram + 18,40


Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Sylvain Chavanel (Fra) Quic Step 44
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 35
3 Jürgen Roelandts (Bel) Omega Pharma Lotto 34
4 Mark Renshaw (Aus) HTC Columbia 30
5 Thor Hushovd (Noo) Cervélo 26


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Jérôme Pineau (Fra) Quick Step 13
2 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 8
3 Rein Taaramäe (Est) Cofidis 8
4 Maxime Monfort (Bel) HTC Columbia 5
5 Matthew Lloyd (Aus) Omega Pharma Lotto 4


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Tony Martin (Dui) HTC Columbia 10.04,32
2 Geraint Thomas (GB) Team Sky + 0,13
3 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 0,22
4 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 0,28
5 Kristjan Koren (Slo) Liquigas + 0,32


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 Quick Step 30.11,40
2 RadioShack + 2,51
3 HTC Columbia + 2,52
4 Garmin + 2,53
5 Team Sky + 3,07
12 Rabobank + 3,49

Nieuwe Spaanse abortuswet in werking

In Spanje is maandag een nieuwe abortuswet in werking getreden. De nieuwe wet staat toe dat zwangerschappen in de eerste veertien weken zonder beperkingen worden afgebroken en bepaalt dat 16- of 17-jarigen daarvoor geen toestemming van hun ouders nodig hebben, hoewel die wel moeten worden ingelicht.

De wet werd in februari door het parlement goedgekeurd, maar de conservatieve oppositiepartij PP is naar het Constitutionele Hof gestapt, dat de wet buiten werking kan stellen of wijzigen. Het is niet bekend wanneer het hof uitspraak doet.

De nieuwe wet biedt volgens minister van emancipatiezaken Bibiana Aido meer juridische zekerheid voor vrouwen en medisch personeel. Volgens de oude wet uit 1985 konden vrouwen door een abortus buiten bepaalde strenge criteria in theorie in de gevangenis belanden, maar in de nieuwe wet staat uitdrukkelijk dat abortus een recht is en is de dreiging van gevangenisstraf weggenomen.

[Tour] Gesink verbaasd over 'rare situatie'

Robert Gesink is verbaasd over de neutralisatie van de tweede etappe van de Tour de France door het peloton. Na een aantal valpartijen in de afdaling van de Col du Stockeu besloot Fabian Cancellara dat er niet meer gekoerst werd om de klassementsrenners te laten terugkeren. "Ineens was het een schande om door te rijden. Het was een rare situatie."

Gesink begreep aan de finish nog niet goed waarom er gewacht moest worden. "Ik was als een van de weinigen overeind gebleven en zat samen met Oscar Freire in de voorste groep. Achteraf gezien hadden we gewoon door moeten rijden." Cancellara legde de koers echter lam om op de broertjes Schleck, Lance Armstrong, Alberto Contador en Cadel Evans te wachten.

Cancellara sprak na afloop van de enige juiste beslissing. "Het was gevaarlijk en er was een grote valpartij", zei de ploeggenoot van de broertjes Schleck. "Het zou niet juist zijn geweest om door te rijden." De Zwitser raakte door die actie wel zijn gele trui kwijt aan etappewinnaar Sylvain Chavanel.

Fietser (34) alsnog overleden na ongeval Amsterdam

Een 34-jarige fietser is vrijdag overleden aan de verwondingen die hij opliep bij een aanrijding met een auto op 22 juni in Amsterdam. Dat meldt de politie maandag. De man lag sinds het ongeval in kritieke toestand in een ziekenhuis.

De fietser werd 22 juni op de President Kennedylaan in de Rivierenbuurt rond 08.00 uur aangereden toen hij overstak. De man raakte bewusteloos en werd met hersenletsel naar een ziekenhuis gebracht. De automobilist moest mee naar een politiebureau voor verhoor, maar werd later op vrije voeten gesteld.

De politie is op zoek naar mensen die iets hebben gezien, maar nog niet met de politie hebben gesproken.

Williams gebruikt eigen KERS in 2011

Het Formule 1-team van Williams gebruikt volgend seizoen een eigen versie van het Kinetic Engery Recovery System. Technisch directeur Sam Michael maakte bekend dat de Britse renstal net als de andere teams een systeem met batterijen gaat gebruiken.

Vorig seizoen werkte Williams aan een systeem met een vliegwiel, maar teambaas Frank Williams zei dat het systeem te groot was voor de F1-bolide. Inmiddels heeft het systeem zijn weg wel gevonden naar de straat. Voor de Formule 1 wordt daarom gekozen voor een meer conventioneel systeem met batterijen die de remenergie op gaan slaan. Deze versie van KERS wordt in de eigen fabriek in Grove ontwikkeld.

Kinderoncologisch centrum in Amsterdam

Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC) komt op het terrein van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Het centrum moet in 2013 de deuren openen, meldt het centrum maandag.

Verschillende ziekenhuizen hadden aangegeven graag het centrum erbij te willen hebben, maar een commissie koos uiteindelijk voor de locatie in Amsterdam. Het NKOC gaat samenwerken met het Amsterdamse kankerinstituut.

Het NKOC is een initiatief van ouders en artsen en moet een topziekenhuis voor kinderen met kanker in Nederland worden. Het wil wetenschappelijk toponderzoek en topkinderoncologische zorg concentreren in een internationaal vooraanstaand centrum. Dat moet de overlevingskans voor kinderen met kanker vergroten tot boven de negentig procent in 2025. Ook moeten kinderen minder last krijgen van de effecten van de behandeling.

Rolstoeltennissers succesvol op Wimbledon

Esther Vergeer en Sharon Walraven hebben de Wimbledontitel veroverd in het dubbelspel voor rolstoeltennissters. Het als eerste geplaatste duo kwam net als in de halve eindstrijd niet in de problemen. Daniele di Toro en Lucy Shuker werden met 6-2, 6-3 verslagen.

Voor Walraven is het haar eerste grandslamtitel. Vergeer heeft nu zestien grandslamtitels in het dubbelspel, en vijftien in het enkelspel. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door het Belgisch/Nederlandse duo Annick Sevenans/Aniek van Koot. Dat koppel versloeg de Nederlandse Jiske Griffioen en Florence Alix-Gravelier uit Frankrijk met 6-3, 6-7 (2), 6-4.

Robin Ammerlaan en Stefan OIsson hebben de herendubbeltitel op Wimbledon veroverd. In de finale won het Nederland/Zweedse duo verrassend van de lijstaanvoerders. Na een stroef begin trokken Ammerlaan en Olsson met 6-4, 7-6 (4) aan het langste eind tegen Stephane Houdet en Shingo Kunieda (1). Voor Ammerlaan was het de eerste grandslamtitel van 2010.

Eerder verloor hij de finale van Australian Open en Roland Garros. In totaal heeft Ammerlaan tien titels behaald in het dubbelspel.

Culinair 'cadeau' komt dief duur te staan

Een 34-jarige man uit Enschede is zondag opgepakt in zijn woonplaats, nadat hij zichzelf met gestolen cadeaubonnen culinair aan het verwennen was. Dat meldt de politie maandag. De man liep tegen de lamp, omdat de 48-jarige rechtmatige eigenaresse van de bonnen bij de horecagelegenheid aan de Lochemstraat kwam melden dat de bonnen gestolen waren.

Ze had ze eerder die dag daar gekocht. Aan de hand van de geregistreerde nummers kon de uitbater zien dat op dat moment iemand in het restaurant aan het dineren was met die bonnen. Daarop werd de politie ingeschakeld, die de man naar de herkomst van de cadeaubonnen vroeg. De man bekende de bonnen uit de fietstas van de vrouw te hebben gestolen. De man werd voor verder onderzoek vastgezet op een politiebureau.

Feyenoord test Russische spits

Feyenoord lijkt de zo gewenste spits gevonden te hebben. Fedor Smolov, die mag vertrekken bij Dinamo Moskou, traint mee in de Kuip. Als de Rus een goede indruk maakt, wil Feyenoord proberen hem te huren.

De twintigjarige Smolov werd overbodig bij Dinamo Moskou, nadat die club de Duitser Kevin Kuranyi aantrok. De lange aanvaller kwam bij zijn club nog niet veel in actie in het eerste elftal. Leo Beenhakker, technisch directeur van Feyenoord, liet weten dat er hoe dan ook een spits moet komen. De jonge Luc Castaignos is nu de enige echte spits in de selectie van trainer Mario Been. Beenhakker zou zijn getipt door Dick Advocaat.

Van der Sloot maakt rentree bij RBC

Marcel van der Sloot keert terug bij RBC Roosendaal. De stijlvolle spelverdeler gaat op amateurbasis spelen voor de club waar hij in 2001 zijn profloopbaan begon. Van der Sloot was transfervrij, nadat zijn contract bij De Graafschap was afgelopen.

De dertigjarige Gouwenaar vertrok in 2003 uit Roosendaal, nadat hij slechts tien duels had gespeeld in het eerste elftal. Bij het toenmalige TOP Oss groeide de langharige middenvelder uit tot één van de betere spelers in de Jupiler League. De Graafschap lijfde hem in, maar dat werd geen succes. Het verhuurde Van der Sloot drie keer aan FC Dordrecht. Daar was hij basisspeler, maar had hij ook veel last van diverse blessures. FC Dordrecht wilde hem definitief inlijven, maar Van der Sloot kiest dus voor een rentree bij RBC. De middenvelder speelde 174 competitiewedstrijden als prof, waarin hij 38 keer scoorde.

Van Marwijk: "Iedereen fit"

Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal kan morgenavond tijdens de halve finale op het WK tegen Uruguay beschikken over een fitte selectie. Joris Mathijsen en Robin van Persie werkten vandaag probleemloos de groepstraining af. Ze zijn allebei inzetbaar.

"Mathijsen heeft nog wel knieklachten", stelde Van Marwijk. "Maar hij is fit om te spelen. Ook Van Persie heeft niet zo veel last van zijn arm dat hij niet in actie kan komen."

De bondscoach van het Nederlands elftal moet alleen Gregory van der Wiel en Nigel de Jong missen, beide spelers zijn geschorst voor de halve eindstrijd tegen Uruguay.in Kaapstad.

Graafland nu op proef bij Excelsior

Excelsior laat vanaf morgen Ronald Graafland meetrainen. De Rotterdammers zoeken nog een ervaren doelman en mogelijk kan Graafland die vacature invullen.

Mocht Graafland een goede indruk maken, komt het mogelijk tot een rentree bij Excelsior. De 31-jarige Rotterdammer stond bij die club al in 86 competitieduels onder de lat. De ervaren Graafland is transfervrij. Zijn contract bij Vitesse werd niet verlengd.

In Arnhem kampte de bij Feyenoord opgeleide Graafland met de nodige blessures. Eerder speelde hij dus geruime tijd bij Excelsior. Onlangs meldde hij zich aan bij Team VVCS en trainde hij al een week mee bij Willem II. Dat resulteerde niet in een contract.

McEnroe: "Nadal kan de US Open winnen"

De winnaar van Wimbledon, Rafael Nadal, is volgens John McEnroe zeer zeker goed genoeg om de US Open ook op zijn naam te schrijven. "Nadal wil zo graag de US Open winnen, het is niet zo moeilijk om hem deze keer als grote favoriet aan te wijzen, zelfs al heeft hij dit nog nooit gewonnen".

"Rafa is net een beest. Hij is mentaal en fysiek ongekend sterk op dit moment. Ik ben ervan overtuigd dat hij dit kan", ging de levende legende verder. De huidige nummer een van de wereld heeft alle andere Grand Slams al op zijn naam staan, maar de finale op Flushing Meadows heeft hij nog nooit mee mogen maken.

McEnroe, die vier keer de US Open op zijn naam heeft staan, denkt dat de Spanjaard een tijdje rust gaat nemen voordat de US Open in augustus van start gaat. Nadal schreef Wimbledon dit jaar voor de tweede keer op zijn naam door de als twaalfde geplaatste Thomas Berdych in de finale in drie sets naar huis te sturen.

Afgelopen jaar in Amerika wist Nadal het tot de halve finale te schoppen. Hij werd daarin verslagen door de latere winnaar Juan Martin del Potro. Een jaar eerder moest hij het eveneens in de halve finale afleggen, maar toen was Andy Murray een maatje te groot voor de Spanjaard.

McEnroe had ook wat te zeggen over Federer, die verrassend in de kwartfinale verloor op Wimbledon en zo afdaalde naar de derde positie op de ranking. "Federer heeft het geweldig gedaan op Wimbledon. Zo goed zelfs dat alles behalve winnaar worden van het toernooi verlies zou betekenen." Ook verwachte McEnroe dat de Zwitser zeker nog terug gaat komen. "Federer heeft zoveel talent en doorzettingsvermogen. Ik ben ervan overtuigd dat hij zeker nog Grand Slams op zijn naam gaat zetten".

Kolk vervolgt zijn loopbaan in Duitsland

Santi Kolk vervolgt zijn loopbaan in Duitsland. De aanvallende middenvelder heeft een driejarig contract getekend bij 1. FC Union Berlin. Dit team speelt in de 2. Bundesliga. Kolk komt transfervrij over van Vitesse.

De 28-jarige Hagenaar speelde sinds 1999 als prof in de Eredivisie en Jupiler League. Kolk deed dit voor ADO Den Haag, SC Heerenveen, RKC Waalwijk, wederom ADO Den Haag, opnieuw SC Heerenveen, FC Den Bosch, Excelsior, FC Zwolle, nogmaals ADO Den Haag en Vitesse. Daar speelde Santi Glitter de afgelopen drie seizoenen. In 276 competitieduels scoorde de sierlijke speler 72 doelpunten.

Square Enix bevestigt Europese uitgave van 3rd Birthday

Het nieuwste PSP-spel van Square Enix, The 3rd Birthday, komt ook naar het Europese grondgebied, zo heeft SE-directeur Yoichi Wada vandaag laten weten. Het eerste deel van Parasite Eve verscheen nooit in Europa, terwijl het tweede deel dat wel deed. De spin-off in de PE-serie heeft nog geen officiële datum van uitgave gekregen, daar het spel in ieder geval dit jaar nog uitkomt in Japan.

 

 

Sparta verwelkomt zes testspelers

Afgelopen week kondigde technisch directeur Rob Baan van Sparta Rotterdam al aan dat er een aantal testspelers naar Spangen zou komen. Baan had het over een zevental, maar vandaag meldden zich zes spelers op het Kasteel. Zij hopen indruk te maken op trainer Jan Everse en zo een contract af te dwingen.

De bekendste spelers van het zestal zijn Kelvin Maynard en Levi Schwiebbe. De 23-jarige Schwiebbe is een middenvelder, die de afgelopen vier seizoenen voor ADO Den Haag speelde. Die club verhuurde hem ook nog een half seizoen aan Haarlem. Schwiebbe speelde 74 competitieduels als prof, zonder te scoren. Rechtsback Maynard komt al vier seizoenen uit voor FC Volendam. De 23-jarige speler kwam in die periode tot 82 wedstrijden.

Voorts komen Vlatko Lazic, een jonge vleugelaanvaller van Ajax, spits Chevello de Rijp en verdedigende middenvelder Mohamed Madmar van AZ op proef. De Rijp speelde in het seizoen 2008/09 nog twaalf duels op huurbasis voor Telstar, waarin de twintigjarige Amsterdammer niet scoorde. De laatste tester is een Senegalees die voor Austin Aztecs in de Verenigde Staten speelt. Het gaat om rechtsback Salif Diao-Jiminez. Ook middenvelder René van Dieren van Excelsior Maassluis en verdediger Tim Noordraven van FC Utrecht zijn op proef. Zij trainen al vanaf zaterdag mee.

Twee 'monsterlijke' verzamelaarsedities van Gran Turismo 5

De Indiase PlayStation-baas Atindriya Bose heeft onlangs zijn mond voorbij gepraat en gezegd dat er twee 'monsterlijke' verzamelaarsedities van Gran Turismo 5 op de markt komen.

Bose legt uit: 'In de ene zit wat extra content en collectibles en in de andere zit nóg meer extra content', dat volgens de directeur 'verder dan het spel gaat'. Het heeft wel allemaal met auto's te maken, maar wat precies, 'dat kan ik niet zeggen', aldus Bose.

Examenvraag kost leraar rechterhand

Een Indiase leraar heeft een examenvraag met zijn rechterarm moeten bekopen. De vraag van de 52-jarige T. J. Joseph ging over Mohammed. Een groepje mannen kon de vraag niet waarderen en hakte gisteren de rechterhand van de leraar af.

Het slachtoffer werd in april gearresteerd wegens een examenvraag op een christelijke scholengemeenschap in de provincie Kerala. Volgens moslims was de vraag beledigend voor de profeet Mohammed en ze dienden hierop met succes een aanklacht in.

Joseph, op borgtocht vrijgelaten, was gisteren met zijn moeder op de terugweg na een kerkdienst. Een groep van acht moslims blokkeerde zijn auto. Hierna stapten de moslims uit en hakten ze de rechterhand van het slachtoffer bij zijn pols af.

De beste man werd met spoed geopereerd om de hand weer aan zijn lichaam te naaien. De politie heeft inmiddels twee verdachten weten te arresteren. Josephs werkgever, Newman College, wil niet vertellen hoe de gehate vraag exact luidde.

DLC van Crackdown 2 onthuld

De eerste twee downloadbare packs van Crackdown 2 zijn onthuld via het spel zelf en wel via de Avatars Awards. Spelers krijgen extra kledingstukken voor hun digitale evenbeeld, wanneer zij 'Fly Swat' in pack Toy Box en '15 Minutes of Malm' in pack Deluge uitspelen.

De kleren waarmee je beloond wordt zijn de Green Agency en de PvP Agency pakken, wanneer je de eerdergenoemde missies uitspeelt. Daarnaast krijg je de Green Agency en PvP Agency helmen wanneer je beide packs hebt aangeschaft. Wanneer de downloadbare packs uitkomen is nog onbekend.

 

 

Boete voor in billen knijpen agente

Een 29-jarige man uit Bunschoten is veroordeeld tot een boete van duizend euro voor het in de billen knijpen van een agente. De rechtbank in Utrecht acht de man schuldig aan aanranding, laat een woordvoerder maandag weten.

Het incident had plaats op 18 april. Ook nadat de agente aangaf dat de man van haar af moest blijven, ging hij door. Volgens regionale media kneep de man, die op dat moment dronken was, de agente in haar billen omdat hij haar achterwerk mooi vond.

De man moet de agente ook een schadevergoeding betalen. 

Museumkaart vijf euro duurder

De Museumkaart wordt vijf euro duurder. De prijs is per 1 juli verhoogd naar 39,95 euro per jaar. Dat laat de Nederlandse museumvereniging maandag weten. De afgelopen drie jaar kostte de kaart, die gratis toegang biedt tot ongeveer vierhonderd musea, nog 35 euro.

De verhoging is te wijten aan de stijgende toegangsprijzen van musea. Om musea voldoende te kunnen blijven vergoeden, is de prijs verhoogd. Jongeren tot en met 24 jaar betalen voortaan 19,95 in plaats van 17,50 euro. Mensen die de kaart voor het eerst aanvragen, moeten eenmalig 4,95 euro administratiekosten afrekenen.

Sinds 1 juli zijn Science Center Nemo in Amsterdam en Panorama Mesdag in Den Haag ook gratis te bezoeken met een museumkaart. In oktober volgen het Anne Frank Huis en het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Museumkaart vijf euro duurder
Museumkaart vijf euro duurder (Foto: Novum)

Ruim honderd roofvogels gedood in Friesland

In Friesland zijn de eerste zes maanden van dit jaar meer dan honderd roofvogels gedood. Bij de Friese Milieu Federatie zijn 104 zekere gevallen gemeld.

Een belangrijk deel wordt veroorzaakt door mensen die zeggen weidevogels te beschermen, laat de organisatie weten. De werkelijke cijfers zouden veel hoger zijn.

Vooral de buizerd (75), bruine kiekendief (14) en havik (12) moeten het ontgelden. In 28 gevallen was sprake van vergiftiging en 25 keer werden nesten met eieren of jongen uit een boom gegooid. Zeker tien keer werd een roofvogel afgeschoten. Ook werden geregeld eieren vernield. Volgens de federatie is Friesland de 'trieste' koploper in Nederland.

De cijfers zouden hoger liggen omdat met name in het noord-westen van de provincie weinig systematisch onderzoek wordt gedaan. Bovendien worden delen van Friesland al jaren niet meer onderzocht omdat hier alle nesten systematisch worden 'vervolgd', aldus de federatie. Dit zou sommige onderzoekers demotiveren om dergelijke gebieden nog te inventariseren.

Israël laat consumptiegoederen door

Israël heeft maandag de beperkingen op het doorlaten van consumptiegoederen naar de Gazastrook opgeheven. Wel blijft er een beperking op de invoer van de broodnodige bouwmaterialen. De versoepeling van het embargo volgde na stevige kritiek op Israël vanwege een aanval op een hulpkonvooi dat onderweg was naar Gaza. Bij de commandoraid vielen negen doden.

Om de zieltogende economie van Gaza een oppepper te geven heeft Israël tevens besloten een aantal grondstoffen toe te laten tot het gebied.

Onder de oude regels werden slechts enkele tientallen producten waaronder basisvoeding en medicijnen tot de Gazastrook toegelaten. Nu worden alle producten toegelaten, behalve producten die op een lijst staan.

Vooruitzichten voor het herstel van de schade die werd aangericht tijdens het militaire offensief van Israël vorig jaar zijn echter onzeker. Materialen als staal en cement blijven verboden. Volgens Israël kunnen deze materialen door Hamas worden gebruikt voor militaire doeleinden.

De materialen worden alleen doorgelaten onder Israëlische supervisie en in overleg met de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever, de Verenigde Naties en andere internationale hulporganisaties die zich bezig houden met bouwprojecten. Omdat niet duidelijk is hoeveel materiaal Israël nu door wil laten is het moeilijk te voorspellen of en in hoeverre de nieuwe regels Gaza helpen bij het herstellen van de schade.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri noemde het nieuwe beleid van Israël 'waardeloos'. "Het probleem is niet het goedkeuren van nieuwe producten, maar het opheffen van de blokkade", zei hij.

Israël en Egypte sloten drie jaar geleden de grens met Gaza nadat de islamitische Hamas de macht in het gebied had overgenomen. De blokkade had tot doel Hamas te verzwakken. Dat is niet gelukt.

'Brandweer kan natuurbranden niet aan'

De Nederlandse brandweer is onvoldoende toegerust om natuurbranden te bestrijden. Landelijk is er een tekort aan speciale wagens voor natuurbranden, waardoor deze vuren vooral met stadsbrandweerwagens worden bestreden. Dat zegt Allard van Gulik van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) maandag in het televisieprogramma EénVandaag.

Voor grote branden als die op de Strabrechtse Heide afgelopen weekeinde moeten speciale brandweerwagens uit de Veluwe worden ingezet, omdat andere korpsen vaak niet over genoeg materiaal beschikken. In droge periodes met veel natuurbranden zou dit grote risico's opleveren. In het geval van de Strabrechtse Heide, waar zo'n tweehonderd hectare verloren ging, werd de hulp van het leger ingeroepen.

Volgens van Gulik is een reorganisatie en verdere professionalisering van de brandweer noodzakelijk om specialisaties als bosbrandbestrijding op peil te brengen. Korpsen zouden zich moeten specialiseren. "Op de Veluwe zijn we goed in het bestrijden van natuurbranden, dus moeten we hier meer op inzetten. In Rotterdam is veel chemische industrie. Dat zouden we bij grote branden prima kunnen uitruilen."

Hoogleraar rampenbestrijding bij de Universiteit van Amsterdam Ira Helsloot heeft een andere oplossing voor ogen: terug naar de oude situatie waarbij boeren de brandweer helpen. Dat scheelt volgens hem heel veel geld en druk op het brandweerapparaat. De gemeente Ommen is nog de enige gemeente die boeren inzet om natuurbranden te bestrijden. De brandweer spreekt van een succes: 110 boeren werken daar vrijwillig mee.

Man schiet op passerende trein

Een 22-jarige man uit Heerhugowaard is zondagavond opgepakt omdat hij met een vuurwapen op een trein had geschoten. Doelwit was een passerende trein, die rond 22.45 uur op de J.J.P. Oudweg in Heerhugowaard onder vuur werd genomen. Bij het incident sneuvelde een raam. Niemand raakte gewond, meldt de politie maandag.

Gewaarschuwde agenten troffen ter plaatse een aantal mensen en twee auto's aan. Een van de aanwezige mannen, de 22-jarige man uit Heerhugowaard, gaf aan te hebben geschoten. Het wapen is in beslag genomen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Onbekend is wat hem bezielde.

Verplichte gewichtsverdeling in F1 in 2011

In de Formule 1 zal komend seizoen voor het eerst in de historie een verplichte gewichtsverdeling gaan gelden. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport zal de verdeling van het gewicht tussen de voor- en achterzijde van de bolides de ratio van 46:54 hebben. Reden hiervoor is de komst van bandenleverancier Pirelli.

De teams verenigd in de Formula One Teams' Association willen de problemen vermijden die in 2009 ontstonden toen Bridgestone met het overgaan naar de slicks nieuwe bandencompounds introduceerde. Door met de komst van Pirelli de gewichtsverdeling vast te zetten worden dergelijke problemen voorkomen omdat alle renstallen in hetzelfde schuitje zitten.

Maradona wil weg als coach van Argentinië

De rol van Diego Maradona als bondscoach van Argentinië lijkt uitgespeeld. De bondscoach geeft dinsdag in een interview aan dat hij niets meer kan toevoegen aan het nationale elftal.

Tegenover het Argentijnse Cronica hint Maradona dat zijn periode als bondscoach van de Argentijnen erop zit. "Dit is het, mijn tijd zit erop", somberde Pluisje dinsdag. "Ik heb alles wat ik in me heb gegeven. Dat is niet genoeg gebleken." Maradona lag tijdens de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika hevig onder vuur, maar door het goede spel van Argentinië snoerde hij de critici lang de mond.

Zijn gebrek aan ervaring kwam in de kwartfinale van het WK echter aan het licht, daar hij tactisch werd overklast door zijn Duitse collega Joachim Löw. De keuzeheer maakte met een frisse ploeg gehakt van de Zuid-Amerikanen, die met 4-0 het onderspit dolven. Niettemin pleitten de Argentijnen voor het aanblijven van Maradona.

Toch lijkt het erop dat Maradona zal aftreden. "Ik wil voor nu alleen gaan genieten van het leven met mijn familie", zei Maradona. Maandag keerde de nationale ploeg terug in Argentinië, waar het met groot enthousiasme werd onthaald.

Grensrechter zag het schot van Lampard niet goed

Het ongeldige doelpunt van Frank Lampard blijft ook een week na het WK-duel tussen Duitsland en Engeland de gemoederen bezighouden. Assistent-scheidsrechter Mauricio Espinosa heeft dinsdag toegegeven dat hij niet wist of de bewuste bal over de lijn was.

In de achtste finale van het WK tussen Duitsland en Engeland had Lampard de 2-2 op zijn schoen. Zijn schot belandde op de onderkant van de lat, passeerde de doellijn, maar dat werd niet geconstateerd door Espinosa en scheidsrechter van dienst Jorge Larrionda. De arbitrage liet gewoon doorspelen, waarna de Duitsers uitliepen naar een 4-1 overwinning.

De Uruguayaan zegt tegen El País dat hij wel op de goede plek stond, maar de situatie zo snel voorbij ging, dat hij het niet goed zag. "Het was een hard schot en ik zag het gewoon niet goed." Direct na het incident werd arbiter Larrionda samen met zijn assistenten Espinosa en Pablo Fandino naar huis gestuurd door de FIFA.

"In de rust hebben we het moment niet teruggezien. Maar je proefde aan alles dat er iets niet in orde was", kijkt Espinosa terug. "Toen we het later op televisie terug zagen, wisten we dat we fout zaten. Het is een triest gevoel. We hadden ons zo lang voorbereid en verheugd op het WK. We moeten het accepteren. Het leven gaat door."

Pedrosa: "Mijn hart sloeg over van de schrik"

Tijdens de Grand Prix van Spanje, in Barcelona ging coureur Dani Pedrosa uitstekend van start. Hij wist het zelfs tot de eerste positie te schoppen, totdat hij de schrik van zijn leven kreeg. Zijn remmen weigerden dienst, en dat zorgde voor grote schrik. Na een tijdje werkten ze alsnog, maar konden niet voorkomen dat Pedrosa met een rotgang van de baan vloog en hierdoor terugviel naar plek tien.

De Spanjaard wist na het terugvallen naar de tiende stek via een verder uitstekende race zichzelf nog naar de tweede plek te vechten.

"De start ging erg goed en ik pakte de leiding", zei Pedrosa na afloop tegen de BBC. "Daarna ging het mis. Mijn remmen werkten gewoon totaal niet en mijn hart sloeg op dat moment behoorlijk over. Ik deed mijn best om te remmen en uiteindelijk lukte dat toch, al vloog ik wel van de baan. Ik wist vervolgens nog wat posities goed te maken. Ik kon Lorenzo zijn tempo niet bijhouden, maar wist uiteindelijk nog wel tweede te worden."

Teamgenoot Andrea Dovizioso liet na de wedstrijd weten dat zijn crash ook te wijten was aan de falende remmen. "Vanaf de eerste ronde werkte mijn achterrem niet goed. Ik kon nog wel snel rijden, maar moest telkens op de limiet zitten", aldus de Italiaan. "In bocht 9 ging ik daaroverheen en toen crashte ik."

Man (23) sterft tijdens nieuwste Twilight

Een 23-jarige man uit Nieuw-Zeeland heeft gisteravond in een bioscoop in de stad Wellington het loodje gelegd. De jongeman woonde er een vertoning van het nieuwste deel van de Twilight-serie bij.

Het slachtoffer werd na afloop van de vampierenfilm gevonden door een schoonmaker. Hij trof de jongeman onderuitgezakt in zijn stoel aan. De schoonmaker dacht zelfs dat hij sliep.

Of de tienerfilm nu doodsaai is of niet, is niet bekend. De politie zal vandaag een onderzoek doen in de bioscoop. Morgen zal er tevens een autopsie plaatsvinden op het lichaam van het slachtoffer.

Spike woedend om 'drankprobleem'

Het leven van een Nederlandse rock&roll-band gaat niet over rozen, daar weet Spike van Di-rect alles van. Afgelopen weekend had de gitarist een probleempje met drank: koffie.

Backstage, vlak voor een optreden, stootte een EHBO-dame hete koffie over de hand van Spike. De gitarist ontstak in een grote woede. De EHBO-medewerkster wilde hem nog helpen, maar daar wilde Spike niks van weten. De dame bood haar excuses aan maar Spike accepteerde die niet. Zie hier een foto van Spike met een zere hand en de EHBO-dame.

Garcia: " Uruguayaanse spelers zijn vechters"

Het Nederlands elftal moet in de halve finale van het WK voetbal vooral de vechtersmentaliteit van Uruguay vrezen. Dat zegt Uruguayaan in Groningse dienst Gonzalo Garcia.

De speler van FC Groningen vertelt tegenover de Telegraaf over de tomeloze inzet van de nationale ploeg. De aanvaller benadrukt dat het elftal dinsdag in Kaapstad alles zal doen om het vaderland trots te maken.

"De spelers zijn vechters. Uruguayanen zijn echt hele trotse mensen, dat kun je je bijna niet voorstellen", aldus Garcia die benadrukt dat het volk in zijn geboorteland de selectie op handen draagt. "Ze zijn nu al helden in Uruguay. De mensen vinden het geweldig dat we als één van de kleinste landen van Zuid-Amerika bij de beste vier landen op een WK horen."

In de hoofdstad Montevideo, de geboorteplaats van Garcia, zal het één groot feest zijn als Uruguay wint van Oranje. "Dan gaat iedereen de straat op", zegt de technicus lachend.

Uruguay werd twee keer wereldkampioen, in 1930 en 1950, en staat voor het eerst in 40 jaar in de halve eindstrijd van het WK.

Nigeria heft schorsing voetbalteam op

De regering van Nigeria heeft de schorsing van het nationale voetbalelftal opgeheven. Dat maakte een woordvoerder van president Goodluck Jonathan bekend. Wereldvoetbalbond FIFA dreigde het land uit te sluiten van alle internationale competities als de regering het besluit niet zou terugdraaien.

De slechte prestaties op het WK in Zuid-Afrika waren aanleiding voor de schorsing van twee jaar. Nigeria werd zonder zege in de groepsfase uitgeschakeld.

Webber krijgt oude chassis van Vettel

Mark Webber heeft na zijn crash in Valencia van Red Bull Racing een nieuw chassis mogen ontvangen. De Australiër zal de Grand Prix van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone gaan rijden met het chassis dat eerder dit seizoen door teamgenoot Sebastian Vettel in de ban is gedaan.

Vettel wilde na de Grand Prix van Monaco niet meer met chassis nummer drie rijden omdat er wat mis mee zou zijn. De Duitser kreeg chassis nummer twee voor de race in Turkije. Daarna is Red Bull het chassis nummer drie uitgebreid gaan onderzoeken en heeft er reparaties aan uitgevoerd. Overigens is het geen slecht chassis dat Webber krijgt, want Vettel heeft er eerder dit jaar in Maleisië mee gewonnen.

Ricco doet machstgreep in Oostenrijk

Riccardo Riccò heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van Oostenrijk. De Italiaan van Ceramica Flaminia won de rit naar de Kitzbüheler Horn en nam daardoor de leiding in het klassement over. De oud-dopingzondaar legde zijn medevluchters op de slotklim herhaaldelijk een hoog tempo op en de Cobra kon daardoor alleen naar de finish.

Emmanuele Sella (CarmiOro NGC) kwam 53 seconden achter Riccò als tweede aan, voor zijn ploeggenoot Sergio Pardilla. Pieter Weening kwam op iets meer dan drie minuten als twaalfde binnen. In het klassement heeft Riccò een voorsprong van 57 seconden op Sella. Weening staat daarin dertiende op ruim drie minuten van Riccò.

Ricco doet machstgreep in Oostenrijk
Ricco doet machstgreep in Oostenrijk (Foto: Novum)

Boulahrouz traint zoals hij speelt

Khalid Boulahrouz start morgen waarschijnlijk voor de tweede keer dit WK in de basis. De verdediger vervangt de geschorste Gregory van der Wiel in de halve finale tegen Uruguay. Voor Boulahrouz is de voorbereiding niet anders dan normaal. "Ik train zoals ik speel."

Boulahrouz vindt het belangrijk om er altijd voor te gaan. "Ik ben niet iemand die relaxed kan trainen en er dan ineens kan staan. Dat is niet goed voor mijn lichaam en niet goed voor mijzelf", benadrukt De Kannibaal tegenover Novum Nieuws. "Ik probeer altijd het uiterste te geven. Dan zie je dat je in de wedstrijd minder problemen hebt."

Een andere Oranje-speler die vermoedelijk in de basis start is Demy de Zeeuw. Op het middenveld treft hij Mark van Bommel naast zich, die dit toernooi voor zijn doen maar weinig kaarten pakt. "Als je goed speelt heb je ook geen gele kaarten nodig", redeneert De Zeeuw. "Hij lost alles heel slim op. Dat doet hij heel goed."

John Heitinga waakt vooral voor onderschatting. "Je weet dat je dinsdag vol aan de bak moet. Het gaat niet makkelijk worden, want die andere ploegen plaatsen zich ook niet zomaar voor de halve finale." Zijn oud-ploeggenoot bij Atlético Madrid, Diego Forlán, is volgens Heitinga een gevaarlijke speler. "Diego moet je kort dekken. Ik ken hem wel vrij goed van de training, dat is een voordeel tegen Uruguay."

El Akchaoui voor drie jaar naar Heerenveen

Youssef El Akchaoui heeft zijn overgang naar sc Heerenveen afgerond. De 29-jarige linksback komt transfervrij over van N.E.C. Nijmegen en tekent een contract voor drie jaar in Friesland. Hij herstelt momenteel nog van een kuitbeenbreuk.

El Akchaoui brak zijn kuitbeen terwijl hij was uitgeleend aan de Duitse club FC Augsburg. Die blessure verhinderde hem eerder een contract te tekenen bij de ploeg van trainer Ron Jans. De Marokkaan speelde eerder onder meer bij Feyenoord in de jeugd en bij Excelsior en ADO Den Haag. Na Bas Dost en Arnold Kruiswijk is El Akchaoui de derde nieuweling bij de Friezen.

[Tour de France] Uitslag tweede etappe

De tweede etappe in de Tour de France, van Brussel naar Spa over 201 kilometer, is gewonnen door de Fransman Sylvain Chavanel. De 31-jarige Fransman, die zijn tweede zege boekte in een Tour de France, kwam alleen over de finish en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement.

Na tien kilometer koersen was het Chavanel die wegsprong uit het peloton. Hij kreeg gezelschap van Lloyd, Roelands, Burghardt, Pineau, Taaramäe, Turgot en Gavazzi. Na 33 kilometer koersen hadden ze al een voorsprong van bijna zes minuten. Dat was ook de maximale voorsprong die ze kregen, want daarna liep het langzaam terug.

In het peloton begon men te rijden en onder aanvoering van Saxobank, de ploeg van geletruidrager Fabian Cancellara, liep de voorsprong terug. Zo'n 57 kilometer voor de meet vond er een valpartij in het peloton plaats. De renners, die betrokken waren bij de val, konden, op Mickaël Delage na, verder. De Fransman van Lotto moest opgeven.

Zo'n 38,5 kilometer voor de finish was het de Belg Roelands die alleen aan kop reed. Sylvain Chavanel wist zich bij hem aan te sluiten. De rest van de oude kopgroep was teruggehaald door het peloton. Chavanel wist op de Col de Stockeu Roelands van zich af te schudden en ging alleen verder. Uit het peloton probeerde verschillende renners te ontsnappen. In de afdaling kwamen wederom veel renners ten val, waaronder Gavazzi en Andy Schleck. Op het eerste gezicht leek het ernstig, maar de Luxemburger ging toch verder. Ook Niki Terpstra, Tyler Farrar en Petacchi vielen, maar konden toch hun weg vervolgen.

Aan de kop kon Roelands weer bij Chavanel aansluiten. Het peloton was door de vele valpartijen een stuk kleiner geworden. De gebroeders Schleck, Lance Armstrong en Alberto Contador waren de belangrijkste namen die niet in het kleine peloton zaten. Vooraan had Chavanel Roelands weer van zich weten af te schudden. De groep van Armstrong en Contador wist een achterstand van twee minuten op het peloton, dat de benen stil hield, goed te maken en sloten zich weer aan. Hierdoor konden de gebroerders Schleck vijftien kilometer voor de streep ook weer bij het peloton aansluiten.

Op negen kilometer van de meet was de voorsprong van Chavanel op het peloton twee minuten en vijftig seconden. In het peloton reed men niet meer en daardoor ging Chavanel, renner van Quick Step, eenvoudig naar de dagwinst en pakte hij ook de leiding in het algemeen klassement. Zijn ploeggenoot Pineau is bovendien morgen de eerste drager van de bolletjestrui.

[Tour] Chavanel slaat dubbelslag

De tweede etappe in de Tour de France, van Brussel naar Spa over 201 kilometer, is gewonnen door de Fransman Sylvain Chavanel. De 31-jarige Fransman, die zijn tweede zege boekte in een Tour de France, kwam alleen over de finish en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement.

Na tien kilometer koersen was het Chavanel die wegsprong uit het peloton. Hij kreeg gezelschap van Lloyd, Roelands, Burghardt, Pineau, Taaramäe, Turgot en Gavazzi. Na 33 kilometer koersen hadden ze al een voorsprong van bijna zes minuten. Dat was ook de maximale voorsprong die ze kregen, want daarna liep het langzaam terug.

In het peloton begon men te rijden en onder aanvoering van Saxobank, de ploeg van geletruidrager Fabian Cancellara, liep de voorsprong terug. Zo'n 57 kilometer voor de meet vond er een valpartij in het peloton plaats. De renners, die betrokken waren bij de val, konden, op Mickaël Delage na, verder. De Fransman van Lotto moest opgeven.

Zo'n 38,5 kilometer voor de finish was het de Belg Roelands die alleen aan kop reed. Sylvain Chavanel wist zich bij hem aan te sluiten. De rest van de oude kopgroep was teruggehaald door het peloton. Chavanel wist op de Col de Stockeu Roelands van zich af te schudden en ging alleen verder. Uit het peloton probeerde verschillende renners te ontsnappen. In de afdaling kwamen wederom veel renners ten val, waaronder Gavazzi en Andy Schleck. Op het eerste gezicht leek het ernstig, maar de Luxemburger ging toch verder. Ook Niki Terpstra, Tyler Farrar en Petacchi vielen, maar konden toch hun weg vervolgen.

Aan de kop kon Roelands weer bij Chavanel aansluiten. Het peloton was door de vele valpartijen een stuk kleiner geworden. De gebroeders Schleck, Lance Armstrong en Alberto Contador waren de belangrijkste namen die niet in het kleine peloton zaten. Vooraan had Chavanel Roelands weer van zich weten af te schudden. De groep van Armstrong en Contador wist een achterstand van twee minuten op het peloton, dat de benen stil hield, goed te maken en sloten zich weer aan. Hierdoor konden de gebroerders Schleck vijftien kilometer voor de streep ook weer bij het peloton aansluiten.

Op negen kilometer van de meet was de voorsprong van Chavanel op het peloton twee minuten en vijftig seconden. In het peloton reed men niet meer en daardoor ging Chavanel, renner van Quick Step, eenvoudig naar de dagwinst en pakte hij ook de leiding in het algemeen klassement. Zijn ploeggenoot Pineau is bovendien morgen de eerste drager van de bolletjestrui.

Schweinsteiger bedankt Van Gaal voor succes

Duitsland swingt op het WK. Bastian Schweinsteiger is één van de succesnummers. Hij dankt zijn succes aan zijn trainer Louis van Gaal.

Bastian Schweinsteiger schittert voor Duitsland op het WK. De speler van Bayern München heeft het goede spel naar eigen zeggen te danken aan trainer Louis van Gaal. De Nederlandse coach haalde hem van de zijkant naar het centrum van het middenveld.

Schweinsteiger bedankte zijn trainer aan de vooravond van de halve finale tegen Spanje, die woensdag in Durban gespeeld wordt. "Van Gaal gaf me die kans en dat is goed gegaan. Daarvoor ben ik hem dank verschuldigd."

Na het afhaken van Michael Ballack ontpopt hij zich tot de leider van Duitsland. Legende Franz Beckenbauer noemde Schweinsteiger maandag dan ook de beste speler van het toernooi. Zeven spelers van Bayern maken deel uit van de selectie van bondscoach Joachim Löw. De keuzeheer werd door zijn aanvallende speelstijl eerder al 'Louis van Löw' genoemd.

ZZ Top en The Doobie Brothers naar Enschede

De Amerikaanse rockformatie ZZ Top komt naar Nederland. De band treedt op 19 oktober samen met The Doobie Brothers op in Go Planet in Enschede. Dat maakte organisator Mojo Concerts maandag bekend.

ZZ Top, bekend van de baarden, lange jassen en zonnebrillen, begon in de jaren zeventig en scoorde hits als Gimme all your Lovin, La Grange, Sharp Dressed Man en Tush. De formatie bestaat nog steeds uit de oorspronkelijke bandleden: bassist Dusty Hill, gitarist Billy Gibbons en drummer Frank Baerd.

De Amerikaanse rockband The Doobie Brothers gaat ook al mee sinds de jaren zeventig. Ze maakten hits als Long Train Running, What a Fool Believes en Listen to the Music. Begin jaren tachtig gingen de bandleden ieder hun eigen weg, maar in 1987 kwamen ze weer bij elkaar voor een benefietconcert. Dit jaar komen ze met een nieuw album.

Geen brandstof meer voor Iraanse vliegtuigen

Vliegvelden in Groot-Brittannië, Duitsland, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit weigeren nog langer brandstof te leveren voor Iraanse vliegtuigen. Dit maakten de Iraanse persbureaus ISNA en IRNA maandag bekend.

Het besluit is het gevolg van een nieuwe wet die de Amerikaanse president Obama afgelopen donderdag heeft ondertekend. Met deze nieuwe wet, in combinatie met nieuwe sancties van de Verenigde Naties en de Europese Unie, wordt het voor Iran moeilijk om verder te gaan met zijn nucleaire programma, omdat het deels afgesloten wordt van de buitenwereld. Het land kan dan geen petroleumproducten meer importeren en ook haar toegang tot het internationale bancaire systeem wordt beperkt.

Met de boycot willen de landen de Iraanse productie van nucleaire wapens stopzetten. Iran wordt er al jaren van verdacht kwade bedoelingen te hebben met zijn nucleaire programma. Het land zelf claimt zijn nucleaire programma alleen te willen gebruiken voor vreedzame doeleinden.

Vakantiefiles vooral in buitenland verwacht

Het begin van de zomervakantie voor het noorden van Nederland leidt het komende weekeinde vooral in het buitenland tot files. Maar ook in Nederland staan vrijdag vanaf de middag veel files, verwacht de ANWB. Voor 925.000 Nederlanders begint vrijdag de vakantie.

Vooral in het midden van Nederland loopt het verkeer dan vast. Knelpunten zijn te vinden op de A1, de A28 en de A50. De A2 tussen Amsterdam en Den Bosch loopt naar verwachting ook vol.

Het North Sea Jazz Festival zorgt ervoor dat wegen rond Rotterdam vrijdag ook overbelast raken. De wegen rond Maastricht krijgen het zwaar door een reeks concerten van André Rieu en Q-dance in de Amsterdam ArenA trekt zaterdagavond tienduizenden bezoekers. Komend weekeinde wordt in Weert het festival Bospop gehouden.

De Franse politie waarschuwt dat zaterdag grote drukte op de routes naar het zuiden wordt verwacht. De langste files staan doorgaans in de Rhône-vallei op de A6/A7 en de A10 bij Orléans. De Tour de France zorgt zaterdag en zondag voor drukte in de Franse Alpen.

In Duitsland worden vollere snelwegen verwacht in het noorden en oosten van het land. De ANWB verwacht in het noorden de meeste drukte bij Hamburg en Bremen. In het zuiden loopt het verkeer in de wijde omgeving van München vast.

De A10 tussen Salzburg en Villach wordt in Oostenrijk het grootste knelpunt. Daar stond zaterdag al meer dan twintig kilometer file door werkzaamheden. In Zwitserland dreigen vakantiegangers urenlang vast te komen staan voor de Sint Gotthardtunnel.

Lichaam Bobby Fischer opgegraven

De IJslandse autoriteiten hebben het lichaam van het in januari 2008 overleden schaakgenie Bobby Fischer laten opgraven om via DNA-onderzoek te kunnen bepalen of hij de vader is van een 9-jarig Filipijns meisje. De moeder, Marilyn Young, zegt dat het meisje, Jinky Young, een kind van Fischer is. Fischer overleed zonder een testament na te laten en er is allerlei juridisch getrouwtrek rond zijn nalatenschap ontstaan.

Fischers stoffelijke resten werden zondag opgegraven op de begraafplaats van de Laugardalur-kerk in de buurt van Selfoss, in het zuiden van IJsland. De opgraving geschiedde in het bijzijn van een arts, een priester en de plaatselijke politiechef. Nadat wat DNA was afgenomen, werd het lichaam herbegraven, zo melden de IJslandse media.

Fischer werd in zijn hoogtijdagen als schaker een icoon van de Koude Oorlog door in 1972 sovjet-wereldkampioen Boris Spasski te onttronen. Hij vestigde zich in 2005 in IJsland en overleed er een kleine drie jaar later op 64-jarige leeftijd.

Japans debuut van Kinect

Op 1 juli heeft men in Japan op de 2010 Game Tools and Middleware Forum te Tokyo kennis kunnen maken met de Kinect. De demonstratie, die achter gesloten deuren plaatsvond, werd goed bezocht door Japanse game-makers en dit was voor de meesten van hen de eerste gelegenheid om de nieuwe motion controller uit te proberen.

Kinect Adventures werd het meest getoond tijdens de demo. Op de vraag wat onder aanwezigen de indrukken waren, bleek het sleutelwoord "immersion" te zijn bij het beschrijven van de ervaringen. Veel aanwezigen vonden dat het feit dat het hele lichaam meewerkt tijdens het spelen aan deze ervaring bijdraagt.

Veel game-makers vonden ook dat de Kinect beter reageerde dan ze aanvankelijk hadden gedacht. Er was kennelijk een relatief wijdverspreid gerucht dat de Kinect sloom en niet precies zou zijn en dat er sprake zou zijn van "lagging". Dezelfde game-makers beschreven echter ook vrij specifiek wanneer deze problemen optraden. Als er te dicht op de Kinect gestaan wordt, of te ver er vanaf werd het apparaat trager in het registreren van de bewegingen. De ideale afstand zou ongeveer 2,5 meter zijn. Dit klinkt misschien als een triviaal detail, maar deze afstand is van cruciaal belang als Microsoft de Kinect in Japan serieus wil verkopen, aangezien de gemiddelde grootte van kamers in Japan aanmerkelijk kleiner is dan in het westen.

Hoewel er getwijfeld werd aan deze praktische kant van de Kinect voor Japanse consumenten was men wel zeer positief over de Kinect-games zelf.

Kinect in Japan

Irmatov fluit halve finale Oranje

Ravshan Irmatov fluit morgen de halve finale op het WK voetbal tussen Nederland en Uruguay. De arbiter uit Oezbekistan leidde eerder de kwartfinale van Duitsland tegen Argentinië. Irmatov floot ook de openingswedstrijd van het WK tussen gastland Zuid-Afrika en Mexico.

Zijn landgenoot Rafael Iljasov en Bachadir Kotsjkarov uit Kirgizië zullen hem assisteren. Yuichi Nishimura is de vierde official. De Japanner floot vrijdag de kwartfinale tussen Nederland en Brazilië.

Autorover opgepakt na twee achtervolgingen

De politie heeft na achtervolgingen op zaterdag en zondag een Rotterdammer opgepakt voor twee voorvallen waarbij met geweld een auto werd gestolen. Bij een achtervolging raakte een agent volgens de politie gewond. De 29-jarige verdachte wordt er ook van verdacht een handtas van een vrouw te hebben geroofd.

De dader trok zaterdag op de P.C. Noutenslaan in Rijswijk even na 16.15 uur een 50-jarige vrouw uit haar Toyota RAV4. De volgende ochtend werd een vrouw op de Floralaan in Pijnacker beroofd van haar handtas. De dader reed weg in de Toyota die een dag eerder was gestolen.

De politie zette een achtervolging in, maar de dader wist te ontkomen. De auto werd uiteindelijk leeg teruggevonden in de Stastokstraat in Den Haag.

Zondagmiddag werd op het Generaal Eisenhowerplein in Rijswijk met geweld een groene Mercedes coupé gestolen. De politie hoefde niet lang na te denken om de link te leggen en zette de omgeving af.

Ook de Rotterdamse politie werd gewaarschuwd, vanwege vermoedens dat de man daar heen zou rijden. Daar werd het kenteken in een systeem gezet dat automatisch kentekens herkent. Daardoor werd de verdachte al snel getraceerd op de A15.

Weer zette de politie de achtervolging in, waarbij een agent met zijn auto tegen een paal knalde. Hij is met nekletsel behandeld in een ziekenhuis. De verdachte scheurde uiteindelijk de afslag Feijenoord-Ridderster af, waarna agenten hem klemreden op de Kreekkade.

Hij probeerde te voet verder te vluchten, maar gaf op toen een waarschuwingsschot werd gelost. De man wordt verdacht van meerdere berovingen en tanken zonder te betalen.

Brits koningshuis kost 46 miljoen euro

De Britse koninklijke familie heeft vorig jaar voor 38,2 miljoen pond (ongeveer 46 miljoen euro) aan kosten gemaakt. Dit maakte Buckingham Palace maandag bekend.

Het bericht valt slecht bij de Britse burgers, nu de overheid onder leiding van premier David Cameron zware economische bezuinigingen heeft aangekondigd.

Eerder al werd er een stop gezet op het aannemen van nieuwe werknemers voor het paleis en maakte de minister van Financiën George Osborne bekend dat de kosten van de koninklijke familie voortaan met dezelfde kritische blik bekeken zullen worden als alle andere overheidsuitgaven.

Ondanks dat het totale bedrag ten opzichte van vorig jaar met 7,9 procent is gedaald, kondigde de actiegroep Republic aan maandag voor het paleis te protesteren. Zij eisen meer transparantie in de uitgaven die het Britse koningshuis doet. "De hervormingen in de financiering die de regering heeft beloofd, zijn een goed begin maar ze gaan niet ver of snel genoeg", verklaarde Graham Smith van de actiegroep.

Eerder dit jaar werd bekend dat het Britse koningshuis het duurste is van Europa, gevolgd door de Nederlandse koninklijke familie. Koningin Beatrix en haar gevolg zijn verantwoordelijk voor 39,6 miljoen euro aan kosten per jaar.

Fietsersbond vraagt om gladheidbestrijdingsplannen

Onder het motto 'Beter te vroeg dan te laat' presenteert de Fietsersbond hartje zomer een wensenlijst voor gladheidbestrijding op fietsroutes. Fietsers gingen afgelopen winter massaal onderuit op spekgladde fietsroutes, met duizenden ongevallen als gevolg.

In de Tweede Kamer werden vragen gesteld over de talrijke gemeenten die fietspaden links lieten liggen bij het bestrijden van gladheid. De Fietsersbond vraagt daarom aan alle gemeenten een adequatere aanpak voor te bereiden. Er is nu nog genoeg tijd goede plannen maken en materialen aan te schaffen, meldt de bond maandag.

Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) vroeg de Fietsersbond het beleid van gemeenten te analyseren. Met onder meer gegevens van het meldpunt van de Fietsersbond is een beeld geschetst van de situatie op de fietspaden afgelopen winter. Het rapport gladheidbestrijding wordt donderdag gepresenteerd in Utrecht.

Fietsersbond vraagt om gladheidbestrijdingsplannen
Fietsersbond vraagt om gladheidbestrijdingsplannen (Foto: Novum)

Hotelspringer veertien dagen langer vast

De Australische toerist die donderdagavond in Amsterdam uit een hotelraam sprong en daarbij een Braziliaan ernstig verwondde, blijft nog veertien dagen vastzitten. Dat besloot een rechter-commissaris in Amsterdam maandag.

De 28-jarige Australiër was onder invloed van drugs toen hij rond 19.15 uur van drie hoog uit het raam van zijn hotel in de Kerkstraat sprong. Hij kwam terecht op de 19-jarige Braziliaan, die met twee vrienden op een terras zat. Het slachtoffer is met zwaar rugletsel naar het ziekenhuis gebracht en is geopereerd. Hij zal mogelijk nooit meer helemaal herstellen.

De Australiër werd samen met twee landgenoten van 26 en 27 aangehouden. Ze hadden meerdere soorten drugs tot zich genomen. De man die uit het raam sprong, is ook met rugletsel naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek niet ernstig gewond. Zijn twee reisgenoten zijn vrijgelaten.

Löw wil Spanje onder druk tot fouten dwingen

Joachim Löw beschouwt Spanje als de grote favoriet voor de WK-titel, maar is er desondanks van overtuigd dat zijn ploeg ten koste van de Spanjaarden de finale kan bereiken. Volgens de Duitse bondscoach moet zijn elftal Spanje tot fouten dwingen. "Ze hebben zoveel controle over de bal, dat wij ze de hele wedstrijd onder druk moeten zetten."

"Ze hebben niet één Messi, maar verschillende Messi's om een wedstrijd te beslissen", vervolgt Löw. "Het wordt zwaar, maar we hebben laten zien dat we veel kwaliteit hebben." Beide ploegen gelden tot dusver als de smaakmakers van het toernooi. Duitsland maakte indruk door de grootmachten Engeland en het Argentinië van Diego Maradona naar huis te sturen.

De route van de Spanjaarden naar de laatste vier was op papier met Portugal en Paraguay iets eenvoudiger. In beide wedstrijden kroonde David Villa zich tot matchwinner. De toekomstige spits van FC Barcelona is met vijf goals topscorer van het toernooi. "Wij hebben Duitsland twee jaar terug in de finale van het EK ook verslagen. Ze zullen niet blij zijn ons weer te treffen", blikte Villa alvast vooruit naar de wedstrijd van woensdagavond.

[Upd] Turkije eist nog excuses van Israël

Turkije lijkt zijn houding tegenover Israël te verzachten. Ankara eist alleen nog excuses van de Israëlische regering voor de aanval op een hulpkonvooi voor Gaza eind mei, waarbij negen Turken omkwamen. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, maandag in de krant Hürriyet.

Hij zei dat Turkije zijn diplomatieke banden met Israël zal verbreken, als dat land geen verontschuldigingen aanbiedt. De Turkse regering eiste eerder nog een internationaal onderzoek naar het incident, maar heeft deze voorwaarde nu losgelaten. Israël is een eigen onderzoek begonnen. Davutoglu zei daarmee te kunnen leven.

De minister liet verder weten dat Turkije zijn luchtruim heeft gesloten voor alle Israëlische militaire vluchten. Eerder werd al een gezamenlijke oefening van de Turkse en Israëlische luchtmacht door Ankara geannuleerd.

Update 15:53 uur:

Avigdor Lieberman, Israëlisch minister van buitenlandse zaken, heeft al aangegeven dat zijn land niet van plan is zijn excuses te gaan aanbieden. Dit zei Lieberman eerder maandag tijdens zijn staatsbezoek aan Letland.

FIFA-prijs en Gouden Bal samen verder

Vanaf komend jaar is er nog maar één prijs voor de beste voetballer ter wereld. De Gouden Bal en de FIFA-award voor Wereldvoetballer van het Jaar worden samengevoegd. De vernieuwde Gouden Bal wordt in januari voor het eerst uitgereikt. Dat maakten de uitgever van het tijdschrift France Football, dat de Gouden Bal-verkiezing organiseert, en FIFA-voorzitter Sepp Blatter vandaag bekend.

De Gouden Bal is de oudste van de twee prijzen. In 1956 liet France Football voor het eerst sportjournalisten stemmen over toen nog de beste speler van Europa. Sinds 1995 kunnen ook niet-Europeanen die in Europa spelen de prijs krijgen. In 2007 werd de verkiezing opengesteld voor alle voetballers.

De FIFA-award werd in 1991 voor het eerst uitgereikt. Bondscoaches en aanvoerders van nationale ploegen mogen hun stem uitbrengen. Lionel Messi won vorig jaar beide prijzen.

Zeven keer legde een Nederlander beslag op de Gouden Bal. Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974) en Marco van Basten (1988, 1989 en 1992) wonnen de prijs drie keer. Ruud Gullit won in 1987. Van Basten is de enige Nederlander die door de FIFA tot beste voetballer werd gekroond. Dat gebeurde in 1992.

Chery definitief naar FC Emmen

FC Emmen heeft Tjaronn Chery vastgelegd. De 22-jarige middenvelder komt over van FC Twente, dat hem het afgelopen seizoen al verhuurd had aan RBC Roosendaal. Gisteren was er nog sprake van een nieuwe verhuurperiode voor Chery, maar vandaag maakte de kampioen van de Eredivisie op de clubsite bekend dat het een definitieve transfer betreft.

Chery maakte op 26 oktober 2008 zijn debuut in het betaalde voetbal voor FC Twente. Hij viel toen in in de wedstrijd tegen Vitesse. Na de winterstop werd de middenvelder vehuurd aan Cambuur Leeuwarden waar hij vijftien maal in actie kwam. Het afgelopen seizoen speelde Chery dertig wedstrijden voor RBC, waarin hij éénmaal wist te scoren. Dat doelpunt, zijn enige tot nu toe, scoorde hij overigens tegen zijn nieuwe werkgever, FC Emmen.

Boete voor nachtelijke sprong in Nieuwe Maas

Twee feestgangers die van een partyboot de Nieuwe Maas insprongen hebben dit moeten bekopen met een fikse boete. Een 50-jarige man uit Dordrecht en een 40-jarige vrouw uit Rotterdam kregen vier bekeuringen van in totaal driehonderd euro, meldt de politie.

De feestboot voer vrijdag rond 03.00 uur nabij de Rotterdamse Willemsbrug. De twee besloten om midden op de rivier overboord te springen. De zeehavenpolitie, de havendienst en de schipper van het partyschip zetten een zoekactie op touw. Ander scheepvaartverkeer werd gewaarschuwd dat er twee mensen in het water lagen.

De vrouw werd uiteindelijk door de schipper van de boot uit het water gevist, de man kon op eigen kracht het Noordereiland bereiken, waar hij op de oever klauterde. De twee zijn aangehouden. Ze gaven na afloop van hun onbesuisde actie toe dat het levensgevaarlijk was.

Duitsland fit voor ontmoeting met Spanje

De Duitse bondscoach Joachim Löw beschikt woensdag voor de wedstrijd in de halve finale van het WK tegen Spanje over een vrijwel fitte selectie. Vandaag trainden middenvelder Sami Khedira en aanvaller Cacau nog wel apart van de groep, maar alleen over het meespelen van de laatste bestaat nog enige twijfel.

De halve finale op het WK in Zuid-Afrika is een herhaling van de eindstrijd van twee jaar eerder tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Spanje won destijds met 1-0. Middenvelder Thomas Müller is voor de ontmoeting met Spanje geschorst. Hij wordt waarschijnlijk vervangen door Piotr Trochowski of Toni Kroos.

Sony slaat nieuwe weg in met PSP-reclames

Sony liet op de E3 al zien dat ze een nieuwe weg inslaan met de PSP-reclames aangezien de verkoop van het apparaat nu tegenvalt. De eerste twee reclames zijn nu te bewonderen.

Hierin zien wij Marcus 'PSP' Rivers, een jongen die bekend is uit comedyfilms. Hij speelt hier eigenlijk als een jongere Kevin Butler, die de reclames voor de PlayStation 3 doet. In de eerste commercial zien wij ook dat Marcus de iPhone en de games daarop afzeikt.

Schenkeveld langdurig uitgeschakeld

Bart Schenkeveld zal voorlopig niet in actie komen voor Feyenoord. De jonge verdediger heeft op de eerste training de voorste kruisband van zijn linkerknie ingescheurd. Schenkeveld zal geopereerd worden en moet daarna nog zeven tot negen maanden revalideren.

"Natuurlijk is dit een enorme teleurstelling", laat Schenkeveld in een reactie weten. "Ik had heel erg uitgekeken naar het nieuwe seizoen en na één training zit het er voorlopig op. Maar de knop moet zo snel mogelijk om. Ik ga me volledig richten op de operatie en de revalidatie en reken erop hier sterker uit te komen."

'Geen partijleiders in het kabinet'

De leiders van de partijen die straks een kabinet gaan vormen, moeten in de Tweede Kamer blijven zitten. Dat komt de stabiliteit van het kabinet ten goede, stelt oud-informateur Herman Tjeenk Willink.

Partijleiders moeten alleen zitting nemen in het kabinet als daar een dringende reden voor bestaat, schrijft Tjeenk Willink in een notitie die hij maandag samen met zijn eindverslag heeft aangeboden aan koningin Beatrix. Tjeenk Willink vindt verder dat er geen uitgebreid regeerakkoord moet komen waarin het hele kabinetsbeleid wordt vastgelegd. Hij bepleit alleen een akkoord over de financiële hoofdlijnen voor de komende vier jaar.

Bij onderwerpen waarover niets is afgesproken, is het dan de Tweede Kamer die besluit wat er moet gebeuren. Zo kunnen ook partijen die niet in de regering komen, toch meepraten. Tjeenk Willink verwijst hierbij expliciet naar de PVV, die ondanks de verkiezingswinst niet gaat regeren.

Verder moet al in een vroeg stadium worden afgesproken welke personen welke ministersposten krijgen, vindt Tjeenk Willink. Zo kunnen de bewindspersonen zelf meer bijdragen aan het programma van het kabinet.

Tjeenk Willink heeft de afgelopen week overleg gevoerd met koningin Beatrix en de fractievoorzitters. Dat leidt ertoe dat er de komende tijd onderhandeld gaat worden over de vorming van een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat gebeurt onder leiding van de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA).

Twee gewonden bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in een Rotterdamse woning zijn maandagochtend twee mensen gewond geraakt. De slachtoffers van 45 en 23 jaar uit Rotterdam waren voor de melding al op eigen gelegenheid naar het Zuiderziekenhuis gegaan. Niemand is aangehouden. De politie is een onderzoek gestart.

De melding van de schietpartij in de Bonaventurastraat in de Tarwewijk kwam rond 05.30 uur binnen. De recherche onderzoekt de woning op sporen. Over de toedracht van het incident is nog niets duidelijk.

Nederland in de race voor EK vrouwenvoetbal 2013

Nederland is definitief kandidaat voor het EK voetbal voor vrouwen in 2013. De KNVB moest voor 15 juni het zogeheten bid inleveren bij de Europese voetbalbond UEFA. Nederland krijgt in de strijd om de organisatie concurrentie van Zweden. De UEFA maakt de definitieve keuze in oktober bekend.

De UEFA brengt een bezoek aan beide landen, waarna een evaluatierapport wordt geschreven voor het comité dat verantwoordelijk is voor het vrouwenvoetbal. Daarnaast ontvangt het uitvoerend comité van de UEFA een advies. Dat comité hakt op 4 of 5 juni in Minsk in Wit-Rusland de knoop door.

De kwalificatieduels voor het EK beginnen volgend jaar. De huidige Europees kampioen is Duitsland, dat de beker vorig jaar zomer in Finland in ontvangst nam. Nederland verloor toen in de halve finale met 2-1 van Engeland.

A1-Ring niet terug op F1-kalender

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz noemt de geruchten dat de A1-Ring terugkeert op de Formule 1-kalender onzin. De Oostenrijker knapt het circuit momenteel op zodat er weer geracet kan worden. Er wordt 70 miljoen euro gestoken in een nieuw pitcomplex en nieuwe tribunes.

Het F1-circus deed de A1-Ring in 2003 voor het laatst aan, maar vorige week doken er in Valencia geruchten op dat F1-baas Bernie Ecclestone een oog had laten vallen op het circuit als vervanger voor een Aziatische race.

"Het is complete onzin," zei Mateschitz afgelopen weekend in de Salzburger Nachrichten. "Jammer genoeg werd de onzin door verschillende media opgepakt en verspreid. Het enige wat ik er over kan zeggen dat zowel Bernie als ik er niets van af weten. Er is niets gaande."

Uruguay maakt plan om Robben te stoppen

Coach Oscar Tabarez van Uruguay heeft een plan opgesteld om Oranje-spits Arjen Robben tegen te houden. Uruguay speelt morgen de eerste halve finale tegen Nederland. Sebastian Abreu, held van Uruguay tijdens de penaltyserie tegen Ghana,: "Tabarez heeft er met ons over gesproken hoe we een speler als Robben tegen moeten houden, maar tijdens een wedstrijd is het altijd anders. We weten nu hoe we het moeten doen, alleen is het de vraag of we het ook echt kunnen".

Vleugelspits Robben startte wegens een hamstringblessure niet in de groepfase en maakte pas zijn debuut op dit WK in de achtste finale tegen Slowakije. Ondanks dit wordt hij toch gezien als een van de sleutelspelers van trainer Bert van Marwijk.

De halve finale is voor Uruguay de eerste sinds 1970, maar Abreu liet weten dat de coach eist dat ze geconcentreerd blijven en het nu niet laten verzaken: "Tabarez heeft gevraagd om ons volledig te concentreren, niet alleen tijdens de wedstrijden, maar ook tijdens de trainingen. Op het moment is hij meer dan tevreden over ons spel."

"We hebben veel video's van Nederland bekeken, we wisten namelijk niet veel over ze. Het spel van Oranje heeft veel overeenkomsten met dat van ons, heel aanvallend en met slimme spelers als Sneijder en Robben."

Uruguay zal het tegen Nederland moeten doen zonder de geschorste ajacied Luis Suárez en verdediger Jorge Fucile. Aan de andere kant kan Diego Godin, die tegen Ghana wegens een blessure afwezig was, wel weer meedoen aan Uruguayaanse zijde.

Gordon noemt rechtszaak belachelijk

Gordon vindt de rechtszaak die een kandidate van de talentenjacht 'Holland's Got Talent' heeft aangespannen belachelijk. "Ze heeft geen been om op te staan. Alleen al omdat ze een quitclaim heeft ondertekend waarin ze toestemming geeft de beelden uit te zenden", vertelt hij in De Telegraaf.

Toch begrijpt het jurylid de vrouw wel. "Als je denkt goed te kunnen zingen, maar je klinkt als een luchtalarm uit de Tweede Wereldoorlog, dan is dat ook een teleurstelling." Gordon vertelt dat het optreden van de vrouw verschrikkelijk was en dat hij niet 'twee kostbare minuten naar kattengejank' wilde luisteren.

Gordon vindt dat hij vriendelijk is gebleven tegen de deelneemster. Samen met zijn medejuryleden Patricia Paay en Dan Karaty vertelde het jurylid de vrouw dat zij dit haar omgeving niet aan mocht doen. "Ik vind het dieptriest dat zij blijkbaar geen mensen om zich heen heeft die eerlijk tegen haar zijn."

De advocaat van de deelneemster heeft geconcludeerd dat er sprake is van dwaling en wil maandag tijdens een kort geding een uitzendverbod vorderen. "Ik beschik over getuigenverklaringen van mensen die verklaren dat het publiek werd gemanipuleerd en dat het geluid en de microfoon niet in orde waren."

Jurylid Gordon noemt rechtszaak belachelijk
Jurylid Gordon noemt rechtszaak belachelijk (Foto: Novum)

Motta zesde aanwinst Juventus

Marco Motta is de zesde speler die Juventus komend seizoen komt versterken. De 24-jarige verdediger komt op huurbasis over van Udinese. De club uit Turijn heeft ook een optie tot koop bedongen. Afgelopen seizoen speelde de Italiaan voor AS Roma.

Motta speelde sinds 2005 bij Udinese, dat de transferrechten van de speler deelde met AS Roma. De afgelopen twee seizoenen was de rechterverdediger actief voor de club uit de hoofdstad. Udinese verwierf eind juni de volledige transferrechten, zodat er een deal met Juventus gemaakt kon worden.

Voor Juventus is het de zesde versterking voor het komend seizoen. De Oude Dame bereikte eerder al overeenstemming met Marco Storari, Simone Pepe, Jorge Martinez, Leonardo Bonucci en Davide Lanzafame.

Ben Stiller was werkverslaafd

Ben Stiller was verslaafd aan werken. "Ik ben het geweest, maar zodra je dat herkent is de eerste stap voor het oplossen van dat probleem al gezet", vertelt de 44-jarige acteur in AD. "Ik begin nu van andere zaken in mijn leven te genieten, zoals mijn jongste van 4."

De acteur heeft naar eigen zeggen sommige dingen in zijn leven verpest. Hij heeft vier keer auditie gedaan voor een film waarin ook Susan Sarandon speelde. "Man, ik was zo nerveus dat ik die kans verpestte en die rol aan mij voorbij zag gaan."

Stiller wilde na het spelen in komische films bewijzen dat hij tot meer in staat was. "Daarom produceer ik films, maar zo langzamerhand wil ik bewijzen dat ik ook in een ander genre kan overleven."

De nieuwste film waarin de acteur een rol speelt, is 'Greenberg'. Stiller speelt de neuroot Greenberg, een veertiger die herstellende is van een zenuwinzinking. "Ik denk dat iedereen wel dit soort mensen in zijn omgeving heeft. Mannen die overal een mening over hebben en daar urenlang over kunnen doorzeuren."

Ben Stiller was werkverslaafd
Ben Stiller was werkverslaafd (Foto: Novum)

Beckenbauer: "Finale tussen Nederland en Duitsland geweldig"

Als het aan Franz Beckenbauer ligt spelen Duitsland en Nederland de finale van het WK voetbal. Dat zegt de voormalig topvoetballer vandaag op een persconferentie rondom een sponsorbijeenkomst van Adidas.

Vooraf waren er sceptische geluiden te horen over de organisatie van het WK. Beckenbauer vond dat toen al onterecht. "Het is een prachtig toernooi geweest tot nu toe", zegt hij. "Zuid-Afrika kan heel trots zijn. Op alle fronten heeft de organisatie het geweldig gedaan."

Net als over de WK-organisatie is het Duitse icoon ook euforisch over Die Mannschaft, dit WK de meest spectaculair spelende ploeg. "De speelstijl is fantastisch. Iedereen beweegt en vraagt om de bal. Dit team verrast iedereen, ook de mensen in Duitsland. Ik moet twintig jaar terug gaan om een team van dezelfde stijl te vinden. In 1990 wonnen wij zo het WK in Italië. Maar zo ver is het nu nog niet."

"Schweinsteiger doet het uitstekend, hij is een nieuwe superster en de beste speler in de vijf tot nu toe gespeelde wedstrijden van Duitsland", denkt Beckenbauer. "Als Duitsland het WK wint is hij een kandidaat om de Gouden Bal in de wacht te slepen." Ook over Özil, één van de andere uitblinkers, is hij positief. "Maar ik hoop dat hij in de Bundesliga blijft spelen. Zo veel grote spelers houden we niet meer over anders."

Kijkend naar de finale heeft Der Franz één wens. "Als Europeaan, en sorry voor Spanje, zou een finale tussen Nederland en Duitsland geweldig zijn."

Cavani: "Uruguay is niet echt een verrassing te noemen"

Uruguay speelt morgen de halve finale op het WK tegen Nederland. Mede door de schorsing van Luis Suárez is het zeer waarschijnlijk dat Edinson Cavani in de basis speelt. Cavani vertrouwt op een overwinning van zijn land.

Voor velen is de plek van Uruguay in de halve finale onverwachts. Men zou Uruguay als de verrassing van het toernooi kunnen zien. "Dat kan, maar als men kijkt naar onze selectie en waar iedereen speelt, dan is het niet echt een verrassing te noemen", reageert Cavani tegenover La Gazzetta dello Sport. "Het overgrote deel speelt in de Italiaanse, Spaanse, Nederlandse, Portugese en Argentijnse competities. Er is ervaring, kwaliteit en jeugd."

Cavani geeft blijk van vertrouwen in de komende ontmoeting met Oranje. "Het is het hoogtepunt van mijn carrière. Het spelen van een halve finale van een WK op 23-jarige leeftijd zal een onvergetelijke ervaring worden. Ik geloof dat we op dit moment niet moeten nadenken over het verleden, maar naar de toekomst moeten kijken. De afgelopen jaren zijn veel dingen veranderd, dat zal tegen Nederland blijken."

De spits van Palermo ziet het gevaar voorin liggen bij Oranje, maar geeft aan dat zij daar een soortgelijke kracht tegenover kunnen stellen. "We kunnen winnen. Bij Nederland ligt de kracht vooral in de aanval, Arjen Robben heeft een paar geweldige dingen laten zien. Maar wij hebben Diego Forlán, hij is ook een kampioen van de buitencategorie."

'Paars-plus doet verkiezingen meest recht'

Een kabinet paars-plus van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 doet binnen de informatie-opdracht van informateur Herman Tjeenk Willink het meeste recht aan de uitslag van de verkiezingen. Dat stelt Tjeenk Willink in zijn eindverslag aan koningin Beatrix.

Tjeenk Willink hoefde niet meer te kijken naar een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA. Binnen alle overgebleven varianten doet paars-plus dus volgens hem het meest recht aan de verkiezingsuitslag. Hij wijst er op dat de vier partijen die paars-plus vormen zestien zetels winst boekten bij de verkiezingen. Bovendien telt deze coalitie drie partijen die zetels wonnen en maar één partij (PvdA) die (een beperkt aantal) zetels verloor.

Een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA leed gezamenlijk een verlies van veertien zetels. Een vierpartijenkabinet van VVD, PvdA, CDA en D66 leed gezamenlijk zeven zetels verlies, een combinatie van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks leed elf zetels verlies.

Michelin teleurgesteld over beslissing FIA

Bandenfabrikant Michelin heeft aangegeven teleurgesteld te zijn over het besluit van de FIA om vanaf volgend jaar maar één bandenleverancier in de Formule 1 toe te laten. Het Franse bedrijf wilde alleen terugkeren in de F1 als de bandenmonopolie die momenteel nog geldt wordt afgeschaft.

Baas van de sportafdeling Nick Shorrock liet het volgende aan Auto Hebdo weten: "Men heeft ons gevraagd of we interesse hadden om terug te keren in de Formule 1 en daar hebben we op gereageerd. Vervolgens is ons gevraagd om een offerte te maken op basis van de huidige regelgeving. Dat hebben we niet gedaan. Competitie is namelijk een van onze vier voorwaarden om in de Formule 1 te stappen. De andere drie voorwaarden zijn respect voor het mileu, aandacht voor onze technologie en dat de banden een bepaalde rol moeten spelen in de race."

Vanaf 2011 zal er alleen nog maar met de banden van Pirelli worden gereden.

Puyol en Fàbregas inzetbaar voor Spanje

Cesc Fàbregas en Carles Puyol zijn woensdag inzetbaar als Spanje het opneemt tegen Duitsland in de halve finales van het WK voetbal. Beide spelers hielden lichte blessures over aan de met 1-0 gewonnen kwartfinale van zaterdag tegen Paraguay.

"Beide spelers zijn fit", aldus dokter Oscar Luis Celada. Puyol kreeg in het duel met Paraguay een bal in zijn gezicht. De verdediger kampte daarna met een beperkt gezichtsvermogen en liet zich vervangen.

Fàbregas heeft last van zijn schouder, maar speelt desnoods met een injectie. "Het is pijnlijk, maar ik kan het aan", aldus Fàbregas in de Spaanse krant Sport. "Als de bondscoach me nodig heeft ben ik er klaar voor, ook al is daar een injectie voor nodig." Wisselspeler Raul Albiol zal niet in actie komen wegens een blessure aan zijn rechterbeen.

Bayern wil Stekelenburg naar Duitsland halen

Bayern-trainer Louis van Gaal wil keeper Maarten Stekelenburg naar Duitsland halen. De huidige keeper van Ajax en het Nederlands elftal moet het keepersprobleem van de Rekordmeister gaan oplossen.

Stekelenburg is momenteel aan een uitstekend WK bezig, iets wat ook in Zuid-Duitsland opgevallen is. Ondere andere de redding op het schot van Kaká in de kwartfinale tegen Brazilië was er een uit het boekje. Ook een ronde eerder tegen Slowakije was de Steek met enkele reddingen bepalend voor Oranje.

Het Duitse voetbaltijdschrift Kicker meldt dat Stekelenburg samen met de keeper van AS Monaco Stéphane Ruffier de grootste kandidaten zijn om het doel van Bayern te gaan verdedigen. Dit seizoen stond oude rot Hans-Jörg Butt in de goal. Na het stoppen van Ollie Kahn in 2008 heeft de ploeg uit Beieren nog steeds geen geschikt opvolger kunnen vinden.

Fluminense nieuwe club van Deco

Anderson Luis de Souza, voetbalnaam Deco, vertrekt waarschijnlijk naar Fluminense. De Braziliaanse club beweert dat het met de speler een akkoord heeft bereikt over het salaris en de duur van het contract.

Deco moet nu alleen nog overeenstemming zien te bereiken met zijn huidige werkgever, Chelsea. "Het hangt nog alleen af van het ontbinden van zijn contract bij Chelsea en een medische keuring. Over het salaris en de duur van het contract hebben we inmiddels een akkoord bereikt", zegt Celso Barrios, voorzitter van het bedrijf dat eigenaar is van de club.

Anderson Luis de Souza werd op 27 augustus 1977 geboren in Brazilië. In 1997 werd hij door Benfica naar Portugal gehaald. Zijn grootste prijzen won hij met FC Porto (onder meer Champions League en UEFA Cup) en FC Barcelona (Champions League en twee landstitels). Met Chelsea won hij afgelopen seizoen de dubbel.

In 2008 stapte Deco van Barça over naar Chelsea. Het afgelopen jaar kwam hij daar echter minder aan spelen toe. Vanwege zijn leeftijd wil de Portugees daarom nu Europa de rug toekeren en teruggaan naar Brazilië.

Purnell hekelt stuurloze Formule 1

Voormalig technisch adviseur van de FIA en oud-teambaas van Jaguar, Tony Purnell is zeer kritisch op de hoge heren van de Formule 1: "Niemand weet wie de baas is."

Tegenover The Paddock liet hij weten dat de Formule 1 de afgelopen jaren, in zijn ogen, de verkeerde kant op is veranderd. "De auto's zijn lelijk en racen niet best", zegt hij. "De sport is bovendien geen goed platform meer voor veel sponsoren en staat bol van de schandalen."

Het grootste probleem in de koningsklasse van de autosport is volgens Purnell de onduidelijkheid. Voor niemand is het echt duidelijk wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft. "Tegenwoordig weet niemand meer wie er de baas is in de Formule 1. Het is onduidelijk of de FIA, de FOM (het bedrijf van Bernie Ecclestone - de commerciële uitbater van de Formule 1, red.) of de teams met de scepter zwaaien."

"Gelukkig vindt het publiek het nog wel leuk", nuanceert Purnell zijn uitspraken. "De fans accepteren veel, zolang je ze maar iets geeft wat ze willen en verder nergens anders kunnen krijgen."

"De FOM slaagt er goed in om de Formule 1 als product neer te zetten en over de hele wereld te verkopen, maar van echte concurrentie is natuurlijk ook geen sprake."

"De boodschap is dan ook dat een product - zoals de Formule 1 - best lucratief kan zijn, ook al wordt de boel op een ongeïnspireerde en onsamenhangende manier geleid. Zolang de concurrentie haar producten niet op een betere manier aan de man kan brengen, is er weinig reden om je zorgen te maken over de zakelijke kant van het verhaal."

'Kampvuur veroorzaakte heidebrand'

De heidebrand op de Strabrechtse Heide is veroorzaakt door een kampvuur. Dat zegt een boswachter van Staatsbosbeheer maandag in het Eindhovens Dagblad. Staatsbosbeheer kon niet direct op het verhaal reageren.

Wandelaars zouden het kampvuur ongeveer anderhalve week geleden hebben ontdekt. Aanvankelijk kon de brandweer het niet vinden. Toen het vuur was geblust, laaide het nog vier keer op. De vierde keer ging het vrijdag mis.

Meer dan tweehonderd hectare heide is in vlammen opgegaan. De brand is moeilijk te bestrijden omdat het vuur onder de dichte humuslagen blijft smeulen. Daardoor kan het zich verspreiden en kan de brand elders opeens opnieuw oplaaien. Bij het bestrijden van het vuur zijn zondag op het hoogtepunt vierhonderd brandweermannen en honderd militairen ingezet.

Zondagnacht is niet geblust en is de brand alleen in de gaten gehouden. Maandagochtend bleek dat enkele bomen vlam hadden gevat, maar die zijn inmiddels geblust.

Een ploeg van tachtig brandweermannen en honderd militairen gaat maandag verder met nablussen, meldt een woordvoerder van de brandweer. "Dat is erg intensief werk. We moeten de grond met de schop omploegen omdat het vuur soms een halve meter diep zit." Zij kon het verhaal over het kampvuur overigens niet bevestigen.

Onenigheid tussen Hamilton en Alonso opgelost

De onenigheid tussen Lewis Hamilton en Fernando Alonso is voorbij. De Spanjaard had na de Grand Prix van Europa zware kritiek op het feit dat Hamilton ondanks een overtreding tijdens de safety car toch tweede kon worden op het circuit in Valencia.

"We hebben contact met elkaar gehad", liet Hamilton aan persbureau Reuters weten. "We hebben elkaars mobiele nummer en we hebben met elkaar ge-sms't. Alles is cool tussen ons. Ik heb een berichtje gestuurd om te vragen hoe het met hem ging en hij antwoordde dat alles goed was en dat het een zwaar seizoen was."

Grachten A'dam al vol voor huldiging

Er is veel belangstelling voor een plekje in een van de grachten van Amsterdam, vooruitlopend op een eventuele huldiging van het Nederlands Elftal.

Dat blijkt uit de (ludiek bedoelde) site oranjegrachten.nl waar mensen alvast een plekje kunnen reserveren. In 1988 werd Nederland Europees kampioen en werd het een chaos in de grachten van Amsterdam. Het team maakte een rondvaart tijdens de huldiging met als gevolg dat Oranjefans over woonboten meeliepen waardoor er een paar zonken.

Via Facebook wordt nu al druk overlegd over de eventuele huldiging en op oranjegrachten.nl hebben zich al achtduizend mensen aangemeld die graag een plekje reserveren. Overigens vallen hier uiteraard geen rechten aan te ontlenen. Initiatiefnemer Sidney Brandeis is in ieder geval blij dat zijn ludieke actie aanslaat. Bekijk hier welke plekjes er nog over zijn.



Kom op tijd want vol is vol!


Positieve ontvangst Argentijnse selectie in Buenos Aires

De Argentijnse selectie is, ondanks de zware nederlaag tegen Duitsland van afgelopen zaterdag, in eigen land met gejuich ontvangen. Duizenden supporters waren naar de luchthaven van Buenos Aires gekomen.

Op een aantal spandoeken stond dat Diego Maradona moest aanblijven als bondscoach. Overigens kregen de fans de spelers nauwelijks te zien. De Argentijnse selectie werd met een bus snel weggevoerd van het vliegveld.

Vluchtende verdachte vernielt solarboot

Een verdachte heeft op zijn vlucht voor de politie een boot op zonne-energie van de TU Delft vernield. Hij rende zondag in Leeuwarden over de zonnepanelen van de afgemeerde boot en sprong daarna het water in. De organisatie spreekt van 'een onverlaat'.

De zonnecellen raakten door de vluchtpoging beschadigd. De boot was in Leeuwarden voor de Frisian Solar Challenge. Dat is een race met boten op zonne-energie over de route van de Elfstedentocht, waar 44 teams uit binnen- en buitenland aan meedoen.

De TU Delft was favoriet voor de race. De boot verscheen maandag met beschadigde zonnepanelen aan de start, waar voormalig astronaut Wubbo Ockels het startschot voor de proloog gaf. "Hoe groot de schade is, moet nog blijken. We moeten nog meten wat voor effect deze actie heeft op de prestaties van de zonnecellen", zegt een woordvoerder van de universiteit. Een schadebedrag kan ze dan ook niet noemen.

De boot presteert in ieder geval slechter dan gehoopt. De boot finishte maandag als derde. De wedstrijd over 220 kilometer duurt zes dagen.

Zondag werden sprintwedstrijden in de Prinsentuin in de Friese hoofdstad gehouden. Een stadswacht zag toen een groepje jongeren onder invloed van alcohol of drugs bij een auto en waarschuwde de politie. Die controleerde het kenteken en ontdekte dat de eigenaar wordt gezocht.

De 23-jarige Leeuwardenaar zette het echter op een lopen zodra hij de agenten zag. Na zijn sprong op de boot in het water van de Prinsentuin werd hij opgevist en aangehouden.

Interpol wil hulp publiek

Interpol wil hulp van het publiek bij de opsporing van 26 voortvluchtige verdachten. De internationale politieorganisatie heeft daartoe maandag een oproep gedaan.

Interpol startte in mei een internationale operatie om 450 voortvluchtige verdachten op te sporen. Tot dusverre zijn 39 verdachten die op die lijst stonden opgepakt, onder wie het vroegere Colombiaanse model Angie Sanclemente Valencia, die door Argentinië werd gezocht wegens handel in drugs. Over heel veel verdachten is inmiddels informatie binnengekomen.

Op de lijst staan 26 voortvluchtigen die verdacht worden van zware misdrijven zoals moord, mensensmokkel en seksueel misbruik van kinderen. Van deze 26 ontbreekt tot dusverre echter ieder spoor. Interpol hoopt nu dat het publiek kan helpen deze 26 op te sporen. De organisatie heeft op haar website foto's en biografische informatie over de verdachten geplaatst.

Het is voor het eerst dat Interpol hulp vraagt bij de opsporing van een hele groep verdachten. In het verleden heeft de politieorganisatie, waarbij wereldwijd 186 landen zijn aangesloten, wel enkele malen de hulp van het publiek ingeroepen bij de opsporing van individuele verdachten. Het ging toen om van seksueel misbruik verdachte pedofielen.

Interpol hoopt vooral ook dat mensen die actief zijn op internet, bijvoorbeeld op sociale netwerksites als Facebook, kunnen helpen de verdachten te vinden. Veel van de lijst van 26 zijn al jaren voortvluchtig. Zij ginger er vandoor in een tijd dat dit soort sites er nog niet of nauwelijks waren.

Op de lijst van 26 staan onder anderen een van kinderverkrachting verdachte Zuid-Afrikaan, een van drugshandel en zware geweldpleging tegen de politie verdachte Braziliaan en een van moord verdachte Litouwer.

Slechtere oogst verwacht door droogte

De droogte zorgt dit jaar voor een slechtere oogst. Dat verwacht de belangenvereniging van boeren en tuinders in het zuiden van Nederland ZLTO. Van een 'ramp' is volgens een woordvoerder nog geen sprake. "We hoeven nog niet om subsidie te roepen."

Veel gewassen lijden onder de droogte. "Bij aardappels verdroogt bijvoorbeeld de knol, graan wordt te vroeg rijp waardoor het zetmeel- en eiwitgehalte niet goed is", legt de woordvoerder uit.

De meeste waterschappen hebben al verboden te sproeien met oppervlaktewater. Water oppompen mag nog wel, maar niet alle boeren zijn daartoe in staat. Zeeland is daarin een geval apart omdat het grondwater daar vaak te zout is om mee te sproeien.

"Doordat het lang koud bleef kwam de oogst maar niet op, toen was het opeens erg warm en nat waardoor de planten naar boven schoten. Maar dan hebben ze water nodig om verder te gaan en dat is er opeens niet", zegt de woordvoerder. Boeren op kleigrond zijn volgens hem nu beter af dan boeren op zandgrond. Zand houdt water namelijk slechter vast.

In individuele gevallen kan het volgens de woordvoerder tot tragedies leiden, maar er zijn ook boeren die hier hun voordeel uit halen. "Doordat het gras niet groeit moet een koeienboer bijvoorbeeld graan bijkopen. De graanboer kan zijn oogst dus wel kwijt." De graanoogst lijdt niet erg onder de droogte omdat graan pas later opkomt.

Het KNMI verwacht tot zondag alleen hier en daar een buitje.

Hagenaar met anderhalve kilo coke opgepakt

Een 28-jarige Hagenaar is zondagavond in zijn woonplaats aangehouden met anderhalve kilo cocaïne en een vuurwapen op zak. In zijn woning werd een groot geldbedrag aangetroffen. Dit is samen met de drugs, het wapen en drie auto's in beslag genomen, meldt de politie.

De man werd rond 21.00 uur op het Frederik Hendrikplein staande gehouden. Hij was al vaker met justitie in aanraking gekomen wegens drugshandel. Nadat de coke was gevonden werd ook zijn woning doorzocht. Daar werd het geld aangetroffen. De man zit vast.

Transformers: War for Cybertron

Als je een kind uit de jaren tachtig bent, dan weet je al genoeg bij het woord Transformers. Autobots, in vermomming op de aarde, die de mensheid keer op keer redden van de Decepticons, hun aartsvijanden. Auto's, trucks, vliegtuigen, heuse cassetterecorders tot gehele steden die kunnen transformeren in robots. Hoe vaak heb ik niet gedroomd dat ik zo'n HeadMaster was en een robot als kameraad had.
Door de huidige interesse van de grote mediabazen in de tekenfilmrobots en de kracht van de hedendaagse spelcomputers is deze droom waarheid geworden. Ik mag een Transformer besturen! En wel in het spel Transformers: War for Cybertron.

Wallage en Rosenthal nieuwe informateurs

Jacques Wallage (PvdA) en Uri Rosenthal (VVD) gaan leiding geven aan de onderhandelingen voor de vorming van een paars-pluskabinet. Zij worden benoemd tot informateur.

De huidige informateur Herman Tjeenk Willink is om 11.00 uur gearriveerd bij paleis Huis ten Bosch, waar hij zijn eindverslag uitbrengt aan koningin Beatrix. Hij zal adviseren om Rosenthal en Wallage te benoemen als nieuwe informateurs. Beiden gaan vervolgens langs bij de koningin, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks kwamen zaterdag onder leiding van Tjeenk Willink tot de conclusie dat er voldoende basis is om te gaan onderhandelen.

Waarschijnlijk starten de onderhandelingen tussen Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GL) maandagmiddag in het gebouw van de Eerste Kamer.

Verliefde Fries wil niet weg bij hoer

De politie heeft zondagmiddag in Leeuwarden een 39-jarige man uit het Friese Burdaard uit een peeskamer gehaald. De politie moest ingrijpen omdat de man, zo meldde de politie maandag, verliefd was geraakt op een 33-jarige prostituee. Hij wilde haar "nooit meer verlaten."

De man bracht de vrouw van lichte zeden zaterdagavond een bezoek. Omdat hij na meerdere verzoeken van de vrouw niet wegging belde ze zondagmiddag om half zes de politie. "Zijn aanhouding ging moeizaam, hij moest worden gedwongen", aldus een politiewoordvoerder. De politie heeft een goed gesprek met de man gevoerd. "Hij zag in dat hij het niet helemaal goed had gedaan."

De man heeft een proces-verbaal gekregen en krijgt naar alle waarschijnlijkheid een boete wegens huisvredebreuk.

[Tour] Bruyneel: "Armstrong deelde mentale tik uit"

Johan Bruyneel, de Belgische ploegleider van Team RadioShack, is van mening dat zijn renner Lance Armstrong in de proloog van de Tour de France een mentale tik heeft uitgedeeld aan zijn belangrijkste concurrent Alberto Contador. Armstrong was in de tijdrit vijf seconden sneller dan de Spanjaard.

"Lance deelde een mentaal tikje uit aan Contador. Die had niet verwacht dat dit zou gebeuren. Uiteindelijk was het in een individuele tijdrit zijn eerste rechtstreekse verlies van Lance sinds januari 2009. Die prestatie mag gezien worden", schrijft Bruyneel in zijn column in Het Nieuwsblad. "Al kan je bezwaarlijk zeggen dat Contador een slechte tijdrit heeft gereden", voegt hij er aan toe.

"Maar zijn uitslag is toch een bewijs van mijn stelling dat Contador net iets minder is dan vorig jaar. Een proloog zegt veel over hoe je aan een Tour begint. Maar ik ken hem voldoende. Hij heeft zoveel zelfvertrouwen dat hij denkt dat hij in de cols iedereen naar huis rijdt. Het effectief ook doen, is nog wat anders. Dat zien we dan wel weer in de bergen zelf."

Lotus laat Fauzy op Silverstone rijden

Lotus Racing zal Fairuz Fauzy dit seizoen nog viermaal laten rijden in een vrijdagtraining. De Maleisiër mag op Silverstone, in Hongarijke, in Singapore en in Abu Dhabi achter het stuur plaatsnemen van de bolide van Jarno Trulli of van Heikki Kovalainen.

Fauzy testte voor het seizoen in Jerez en Barcelona, maar kwam daarna alleen in zijn thuisland Maleisië in een vrijdagtraining in actie. Later in het seizoen heeft hij nog wel een shakedown uitgevoerd. "Ik ben erg benieuwd hoeveel vooruitgang we hebben geboekt sinds ik voor het laatst in de auto heb gereden," zei Fauzy. "Ik ben trots dat ik opnieuw een actieve rol mag spelen in de ontwikkeling van het team. Ik hoop dat ik een positieve bijdrage kan leveren om de aansluiting te vinden met het middenveld."

Teambaas Tony Fernandes zegt blij te zijn dat hij de Maleisiër nog wat extra meters kan laten maken. "Fairuz levert geweldig werk af. Zowel op de baan als daarbuiten. Zijn enthousiasme en feedback tijdens de raceweekends maken hem een toegevoegde waarde voor ons team. Hij bewijst dat met hard werken, doorzettingsvermogen en toewijding dromen kunnen uitkomen, waar je ook vandaan komt. Dat inspireert het hele Maleisische volk."

[Upd] Nep ABN-AMRO site probeert gegevens te ontfutselen

Veel mensen ontvangen vandaag een mail die afkomstig lijkt te zijn van de ABN AMRO bank.  In de mail wordt gemeld dat de klant een bericht in zijn ABN AMRO inbox zou hebben.  Indien op de link geklikt wordt komt men terecht op een site die sprekend lijkt op die van de bank, maar bedoeld is om uw inloggegevens te ontfutselen.

De inhoud van de mail luidt als volgt:

"Geachte ABN AMRO lid,
U hebt 1 nieuw bericht in uw inbox te wachten map.
Klik hier om te lezen
PS: Voor het uitschakelen van e-mail meldingen van nieuwe berichten, ga naar 'Mijn account' nadat je bent ingelogd

Met vriendelijke groet,
Dank u voor het gebruik van ABN AMRO Internet Bankieren

ABN AMRO"

Zoals vaker het geval is bij deze manier van phishing - het trachten te ontfutselen van gegevens van gebruikers - is er sprake van gebrekkig en onprofessioneel taalgebruik in de mail, en staat ook de site zelf vol met fouten.

Op de nepsite wordt onder meer gevraagd om uw 'rekeningnummerr', met dubbel r. Na invoeren van de gegevens op de eerste pagina wordt op de tweede pagina gevraagd naar de response, pincode, geboortedatum en telefoonnummer.  Met deze gegevens is het in theorie mogelijk een transactie uit te voeren of telefonisch accountinformatie te wijzigen.

Saillant detail; op de phishingsite worden gebruikers gewaarschuwd alleen door te gaan indien het slotje in de adresbalk van de browser zichtbaar is. Deze is echter niet zichtbaar omdat de site via het http protocol benaderd wordt in plaats van het beveiligde https protocol.

UPDATE 10:50
Inmiddels merkt Google Chrome de site aan als phishingsite. De site zelf lijkt inmiddels grotendeels uit de lucht te zijn.

UPDATE 11:20
Een half uur later dan Chrome merkt ook Firefox de site aan als Phishingsite.
 


Links de echte, rechts de vervalste

Moutinho verruilt Sporting voor Porto

João Moutinho verlaat Sporting Portugal voor een contract bij aartsrivaal FC Porto. De 23-jarige middenvelder speelde zeven jaar voor Sporting, maar vertrekt nu voor elf miljoen euro naar de havenstad. Daar tekent Moutinho een contract voor vijf seizoenen.

Moutinho maakte in 2004 zijn debuut bij Sporting, waar hij nog een contract had tot de zomer van 2014. De laatste jaren droeg hij ook de aanvoerdersband van de club uit Lissabon. De middenvelder was echter toe aan een nieuwe uitdaging. Voor het nationale team speelde de Portugees 26 wedstrijden, al werd hij voor het WK in Zuid-Afrika verrassend thuisgelaten.

Porto moet bij een eventuele volgende transfer van Moutinho 25 procent van de winst afstaan aan de hoofdstedelingen. Zij krijgen als onderdeel van de deal ook de volledige rechten over Nuno André Coelho, die nog voor vijftig procent in het bezit waren van Porto.

Media: "Niet over de finale praten, aub"

De Nederlandse kranten kijken vandaag allemaal vooruit naar de halve finale op het wereldkampioenschap voetbal, tussen Nederland en Uruguay. De Telegraaf meldt dat de spelers het in het weekeinde rustig aan hebben gedaan.

Na de sensationele overwinning op Brazilië werd met familie, kinderen en bekenden een hapje gegeten, waarna een dag later een licht programma werd afgewerkt in de fitnesszaal.

Daarna richtte Oranje zijn vizier op Uruguay, morgen de tegenstander in de halve finale. De Zuid-Amerikanen missen Ajacied Luis Suárez, die in de slotminuut van de verlenging tegen Ghana hands op de doellijn maakte. Maar ook zonder Suárez is Uruguay gevaarlijk, waarschuwt bondscoach Bert van Marwijk in De Telegraaf. "Het blijven elf Uruguayanen waartegen we moeten strijden op het veld."

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Brazilië hoefde de coach geen enkele speler extra te motiveren. Tegen Uruguay ligt mogelijk onderschatting op de loer. Het AD kopt daarom ook: "Niet over de finale praten, aub." Van Marwijk in die krant: "Uruguay is een levensgevaarlijke tegenstander die niet voor niets in de halve finale van het WK staat."

In Trouw, De Volkskrant en nrc.next verdrong de tourstart in Rotterdam het WK voetbal van de voorpagina, maar in het sportkatern leveren die kranten uiteraard ook een vooruitblik op de halve finale.

Ouders krijgen eerste kind steeds later

In twintig jaar is de gemiddelde leeftijd waarop ouders hun eerste kind krijgen met vier jaar toegenomen. Voor mannen steeg de leeftijd waarop ze voor het eerst vader worden van 27 naar 31 jaar, de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden nam in twee decennia toe van 24 naar 28 jaar. Dit blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat mensen geboren van 1945 tot 1964 met elkaar vergeleek.

Mannen die in de periode tussen 1945 en 1964 zijn geboren, hebben vaker geen kinderen dan vrouwen van die generatie. Bovendien neemt het aantal kinderloze mannen toe. Een op de zes mannen die kort na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren heeft geen kinderen, tegen een op de vier uit de periode 1960-1964. Vrouwen zijn minder vaak kinderloos. De hogere kinderloosheid onder mannen komt onder meer doordat mannen vaker geen partner hebben.

Uitslagen oefenduels 4 juli

Hoewel het WK nog bezig is zijn verschillende profclubs de voorbereiding alweer begonnen. Ook oefenwedstrijden horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslag
Willem II
Hakola, Lasnik, Van Zaanen, Waalkens, Sheotahul
Brabants Dagblad Klasbakkenteam 5-2
AZ
El Hamdaoui (3), Messaoud (3), Alberg (2), Elm, Jonathas, Martens, Van der Velden, Dembélé      
VV Albatross 13-1
ADO Den Haag
Van den Bergh (2), Kubik (2), Immers, Powel
Team VVCS 6-0

Coolen verlaat RBC voor Australisch avontuur

Rini Coolen, manager voetbalzaken en hoofdtrainer/-coach bij RBC Roosendaal, heeft overeenstemming bereikt met het Australische Adelaide United over een tweejarige verbintenis.

De 43-jarige oefenmeester, die enkele maanden geleden bij RBC Roosendaal bij de contractverlenging overeen kwam bij een eventuele positieverbetering tussentijds weg te mogen, vertrekt per direct uit Roosendaal. Assistent-trainer Eric Hellemons neemt voorlopig de trainingen en de coaching over.

Coolen trad november 2008 bij RBC Roosendaal in dienst als opvolger van de ontslagen Rob Meppelink. Daarvoor was hij als trainer bij AGOVV en FC Twente actief.

Bureaustoelen Dirk Scheringa onder de hamer

Liefhebbers van DSB-parafernalia kunnen de komende tien dagen hun slag slaan. De bureaustoelen en tafels waaraan onder meer Dirk Scheringa en Gerrit Zalm hebben vergaderd, schaats-, wielren- en skeelerkleding van de DSB-sportploegen en originele klapstoeltjes uit het oude AZ-stadion 'de Hout' gaan allemaal onder de hamer bij de inboedelveiling van de failliete bank van Dirk Scheringa.

Sinds afgelopen weekeinde kan er op de website van veilinghuis Troostwijk geboden worden op de inboedel van het DSB-hoofdkantoor in Wognum. Naast computers, telefoons, kasten, brandblussers en een brandkast kunnen koopjesjagers de hand leggen op kerkbanken, ingelijste foto's van DSB-oprichter Dirk Scheringa met onder meer schaatser Shani Davis en 'motivatieprenten' met als motto "niet uitstellen tot het mis gaat".

Bureaustoelen Dirk Scheringa onder de hamer (Foto: ANP)

Nieuwe Oddworld mogelijk onderweg

De man achter de Oddworld-serie, Lorne Lanning, heeft eerder dit jaar al gezegd dat er voorlopig géén nieuwe Oddworld game komt (maar wel dat de klassieker op Steam te downloaden zal zijn), maar een onbevestigd Twitter-profiel spreekt het eerste tegen.

De tweets die afkomstig zouden zijn van hoofdrolspeler Abe refereren vaak aan gebeurtenissen uit Abe's Oddysee. Ook spreekt hij van 2.5D wanneer hem gevraagd wordt of er sprake is van meer dan twee dimensies.

Dit kan het volgende betekenen: Het is een marketing stunt voor Oddworld dat op Steam verschijnt, of het betekent helemaal niets en neemt iemand ons vreselijk in de maling. Lanning, spreek de verlossende woorden.

 

Onderzoek naar huiszoekingen bij aartsbisdom

Het Brusselse parket-generaal onderzoekt of de huiszoekingen op 24 juni in het aartsbisdom Mechelen-Brussel en bij de Belgische kardinaal Godfried Danneels wel volgens de regels zijn verlopen. Dat hebben Vlaamse media maandag gemeld.

Advocaat Fernand Keuleneer van het aartsbisdom en van kardinaal Danneels stuurde het parket eerder een brief waarin hij het verloop van de huiszoekingen aan de kaak stelde.

De procureur-generaal wil het onderzoeksdossier zo snel mogelijk op zijn rechtsgeldigheid toetsen. Indien hij vindt dat de huiszoekingen en inbeslagnames niet volgens het boekje zijn verlopen, kan hij aan de rechter vragen om ze nietig te verklaren. Hij kan ook vragen om het onderzoeksdossier weg te halen bij de huidige onderzoeksrechter.

Justitie was bij de huiszoekingen op zoek naar achtergehouden pedofiliedossiers.

[Tour] De etappe van vandaag

De tweede etappe van de 97e editie van de Tour de France wordt geheel op Belgische grond verreden. De rit van 201 kilometer gaat van Brussel, met een behoorlijke omweg, naar Spa. Daar wordt na een heuvelachtige finale gefinisht.

Brussel
Brussel is naast de hoofdstad van België ook de stad waar de Europese Unie is gevestigd. In Brussel en omgeving wonen ruim 1.000.000 mensen. Brussel ontstond in de tiende eeuw rond een Romeins legerkamp op een eiland in de Zenne. Het groeide uiteindelijk in de negentiende eeuw uit, nadat het eerst de hoofdstad was van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, tot de hoofdstad van België. Grote trekpleister in de is zijn onder andere het Atomium, wat een vergroot ijzerkristal voorstelt. Dit monument werd geplaatst voor de wereldtentoonstelling van 1958.

De stad heeft elf keer de Tour de France mogen begroeten, waarbij het in 1958 ook de Tourstart had. Voor gisteren werd er in 1992 voor het laatst gefinisht in Brussel, toen was Laurant Jalabert de winnaar.

Spa
Spa ligt in de provincie Luik en heeft ruim 10.000 inwoners. De stad is natuurlijk bekend om het water. Het Spa water, dat ijzer- en koolzuurhoudend is, kende een geneeskrachtige werking en trok veel mensen naar de stad. De stad werd daardoor zo bekend dat in de 19e eeuw "spa" in het Engels een soortnaam werd voor een kuuroord. Een ander bezienswaardigheid rond Spa is het circuit van Spa-Francorchamps, waar elk jaar het Formule 1-circus te gast is.

Op dat circuit vond de tot nu toe enige etappe plaats die in Spa finishte. Op het circuit was Fransman Bernard Hinault de sterkste in een tijdrit.

Etappebeschrijving
De etappe kent een rustige opbouw met eerst 100 kilometer vlakke wegen. Daarna gaan de coureurs de Ardennen in, waar enkele bergen uit de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik worden beklommen. In totaal staan zes beklimmingen op het programma, drie van de vierde en drie van de derde categorie.

De laatste berg van de dag, de Col du Rosier, bevindt zich op twaalf kilometer van het einde. Een uitgelezen kans voor de specialisten om voor de etappezege te gaan, al is de kans op een sprint met een grote groep altijd aanwezig.

 

Profiel

 

Algemeen klassement na de eerste etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxo Bank 5.19.38
2 Tony Martin (Dui) HTC Columbia +0.10
3 David Millar (GB) Garmin +0.20
4 Lance Armstrong (VS) RadioShack +0.22
5 Geraint Thomas (GB) Team Sky +0.23
6 Alberto Contador (Spa) Astana +0.27
7 Tyler Farrar (VS) Garmin +0.28
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack z.t.
9 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky +0.32
10 Linus Gerdemann (Dui) Milram +0.35

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cavendish
**** Farrar
*** Petacchi, Hushovd
** Rojas, Ciolek, Freire
* L-L Sanchez

 

V. Williams zakt op wereldranglijst

Door haar vroege uitschakeling op Wimbledon is Venus Williams twee plaatsen gezakt. De oudste van de zusjes Williams bezet nu de vierde plaats op de wereldranglijst achter zus Serena, Jelena Jankovic en Caroline Wozniacki.

De verliezend finaliste van Wimbledon, Vera Zvonareva, maakte een reuzensprong van de 21e naar de negende plaats. Arantxa Rus blijft nog steeds de beste Nederlandse op de lijst, al zakte ze wel acht plaatsen en is ze nu de nummer 128 van de wereld. Michaëlla Krajicek zakte van de 128e naar de 135e plaats.

Proefspelers ADO maken indruk op Van den Brom

Christian Supusepa en Frantisek Kubik hebben tijdens hun trainingsstage bij ADO Den Haag een goede indruk achtergelaten bij trainer John van den Brom. Dat meldt RTV West.

Beide spelers zagen hun stage al verlengd worden en het clubloze duo lijkt snel een contractaanbieding van ADO te kunnen verwachten. De club uit de Hofstad is al twee weken met de voorbereiding bezig. Het team van Van den Brom wil de vijftiende plek van vorig seizoen verbeteren.

Supusepa is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax. De 21-jarige verdediger kwam echter nooit verder dan het tweede elftal. Frantisek Kubik is via Tscheu La Ling bij ADO Den Haag terecht gekomen. De aanvaller was het laatst namelijk actief bij AS Trencin in Slowakije, waar La Ling clubeigenaar is.

ADO Den Haag ontliep vorig seizoen maar net degradatie naar de Jupiler League. Verschillende spelers lagen tijdens het jaar overhoop met trainer Raymond Atteveld, die daarom werd ontslagen. Zijn vervanger is John van den Brom, die met AGOVV knap zesde werd in de Jupiler League.

Utrecht wil Vorm voor 2,5 miljoen euro laten gaan

Michel Vorm heeft een gelimiteerde transfersom in zijn contract staan van 2,5 miljoen euro. Dat bevestigt de keeper in De Telegraaf.

"Het verbaast me dat dit bekend is, maar het klopt. Ik ga daar niet over liegen. Ik vind 2,5 miljoen euro niet veel voor de tweede keeper van het Nederlands elftal, maar aan de andere kant leven we nu in een tijd, dat clubs niet meer veel kunnen en willen betalen", aldus de doelman, die momenteel met Oranje in Zuid-Afrika is.

Vorm dong de gelimiteerde transfersom af toen hij zijn contract verlengde tot medio 2012. De 26-jarige sluitpost houdt echter rekening met een vertrek. "Ik sta hier met jongens die de Champions League-finale hebben gespeeld en echte topschutters als Sneijder, Van Persie, Van der Vaart, Kuyt en Huntelaar", vervolgt Vorm. "Zij schieten de ballen toch anders, venijniger en preciezer op doel dan, met alle respect, Ricky van Wolfswinkel."

De doelman benadrukt dat een vertrek geen noodzaak is. "Maar ik ben er wel mee bezig." Een voorkeur heeft Vorm niet. "Engeland zal moeilijk worden, omdat de meeste doelmannen daar 1,90 meter of langer zijn. Maar in Spanje of Duitsland kom je wel even grote keepers als ik tegen. En wat is klein? Het gaat erom dat je de ballen tegenhoudt. Als ik nou 1,70 was geweest, dan hadden ze een pupillenlatje moeten ophangen."

De Bakker stijgt acht plaatsen op wereldranglijst

Thiemo de Bakker is op de nieuwste editie van de wereldranglijst acht plaatsen gestegen. De Bakker bezet nu de 41e plaats. Robin Haase steeg elf plaatsen en is nu de nummer 140 van de wereld.

Zoals afgelopen week al bekend werd, zakte Roger Federer naar de derde plaats. Novak Djokovic bezet nu de tweede plaats achter Rafael Nadal.

Tomas Berdych, gisteren verliezend finalist op Wimbledon, steeg van de dertiende naar de achtste plaats.

Olielek kost BP meer dan 3 miljard dollar

Het olielek in de Golf van Mexico heeft oliemaatschappij BP tot nu toe 3,12 miljard dollar (2,37 miljard euro) gekost. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. Vorige week stond de teller nog op 2,65 miljard dollar.

Naast de kosten voor de pogingen om het lek te dichten en de olie op te ruimen, moet BP ook diep in de buidel tasten om de tienduizenden claims van benadeelden te betalen.

[NBA] Nowitzki blijft Mavericks trouw

De Duitse basketbalvedette Dirk Nowitzki blijft Dallas Mavericks trouw. De 32-jarige forward zet binnenkort zijn handtekening onder een vierjarig contract, met een waarde van naar verluidt 80 miljoen dollar (64 miljoen euro).

Nowitzki, in 2007 verkozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de NBA, had als 'free agent' de kans om deze zomer over te stappen naar een andere club.

Nowitzki (2,13 meter) speelt al twaalf jaar voor de Mavericks. De Duitser is topscorer aller tijden van de club uit Dallas en heeft een gemiddelde van 22,9 punten per wedstrijd.

Net als Nowitzki besloot ook Joe Johnson geen gebruik te maken van zijn transfervrije status. De guard blijft de komende zes jaar verbonden aan Atlanta Hawks, zo liet zijn zaakwaarnemer weten. De 29-jarige Johnson heeft een gemiddelde van 17,6 punten per wedstrijd.

Oranje vliegt naar Kaapstad

De selectie van het Nederlands elftal vliegt vanmorgen naar Kaapstad. Daar speelt het morgen in het Green Point stadion de halve finale van het WK voetbal tegen Uruguay.

Vandaag traint Oranje nog in Kaapstad. Ook daar is het door de FIFA niet toegestaan dat de landen in het betreffende stadion oefenen. Bondscoach Bert van Marwijk wijkt met zijn mannen uit naar een andere accommodatie in de stad.

In de groepsfase speelde Nederland ook al eens in Green Point. Het won er van Kameroen (2-1).

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de topsalarissen bij hulporganisaties.

Onder druk van minister Verhagen heeft het Rode Kruis het salaris van de directeur verlaagd. Die directeur verdiende, inclusief toeslagen, meer dan 200.000 euro. Volkomen terecht dat daar wat af is gegaan. Immers, mensen schenken geld bij collectes of door legaten, en mogen er dan ook op vertrouwen, dat dat geld wordt besteed aan hulp, en niet aan topsalarissen.

Vraagje:

Ongeluk met luchtambulance VS eist vijf levens

Een ongeluk met een luchtambulance in de Amerikaanse staat Texas heeft zondag aan alle vijf inzittenden het leven gekost.

Het vliegtuig, een tweemotorige Cessna 421, stortte kort nadat het was opgestegen neer in een open veld in de omgeving van Alpine, driehonderd kilometer ten zuidoosten van El Paso. Volgens de politie probeerde de piloot klaarblijkelijk terug te keren naar de luchthaven voor een noodlanding.

Biografie Anne Frank in stripvorm

Een biografie van Anne Frank wordt vrijdag in stripvorm uitgebracht. Schrijver Sid Jacobson en tekenaar Ernie Colón, beiden uit Amerika, werkten hiervoor nauw samen met de Anne Frank Stichting, schrijft Metro maandag.

De strip wordt uitgebracht in verband met het 50-jarig jubileum van het Anne Frank Huis. De stichting koos voor een strip omdat kinderen steeds minder lezen, zegt directeur van de stichting Hans Westra in de krant. "We vinden het belangrijk dat kinderen het verhaal van Anne Frank kennen, dus gingen we op zoek naar een moderne vorm."

Aanvankelijk had Westra zijn twijfels, maar uiteindelijk is het volgens hem 'de moeite van het experiment waard gebleken'. In Metro straat maandag een bladzijde uit de strip afgebeeld.

Paars-plus in startblokken voor onderhandelen

Informateur Herman Tjeenk Willink brengt maandagochtend eindverslag uit aan koningin Beatrix. Hij heeft de geesten bij VVD, PvdA, D66 en GroenLinks rijp gemaakt om onderhandelingen over een paars-pluskabinet te beginnen.

De bedoeling is dat de fractieleiders Mark Rutte van VVD, Job Cohen van PvdA, Alexander Pechtold van D66 en Femke Halsema van GroenLinks maandagmiddag beginnen met onderhandelen.

Zaterdag concludeerden de vier partijleiders dat de onderhandelingen kunnen beginnen, ondanks dat de verschillen nog groot zijn. Bijna twee weken eerder zei Rutte nog, na gesprekken over paars-plus onder leiding van de eerste informateur Uri Rosenthal, geen perspectief te zien voor deze combinatie. Maar "na diverse informele gesprekken" stelde de VVD-leider het toch aan te durven.

Nadat Tjeenk Willink bij de koningin is geweest, wordt naar verwachting direct opvolging voor hem geregeld. Volgens het eindverslag van zijn voorganger Rosenthal zou zowel een informateur van VVD- als van PvdA-huize moeten proberen een kabinet te vormen rond de twee grootste partijen na de verkiezingen op 9 juni; VVD en PvdA.

Bioware toont wat van de The Old Republic multiplayer

Half juni was de E3 in Los Angeles, hier was Bioware ook aanwezig met hun MMORPG Star Wars: The Old Republic. Een aantal mensen mocht achter de schermen spelen met de game en kon ook wat ervaren van het multiplayer-gedeelte. Bioware heeft nu een filmpje online gezet over dit multiplayer-gedeelte.

Het filmpje laat een stukje van het conversatiesysteem zien en een gevecht samen met andere spelers. Hetzelfde stukje is al eerder getoond maar nu is er nog wat commentaar bij van iemand van Bioware. In het filmpje zien we de Trooper, Smuggler, Jedi Knight en de Consular.

Salaris directeur Rode Kruis gematigd

De directeur van het Rode Kruis laat noodgedwongen zijn salaris verlagen. Als hij dat niet doet dreigt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) de subsidiekraan dicht te draaien, schrijft de Volkskrant maandag.

Ook andere ontwikkelingsorganisaties snijden volgens de krant in salarissen om subsidie te blijven ontvangen. Zo moet ook de directie van SNV Nederland inleveren. Het bevriezen van het salaris is niet genoeg. SNV werd eerder op de subsidie gekort omdat medewerkers te veel verdienden.

Medewerkers van ontwikkelingsorganisaties mogen niet meer verdienen dan een directeur-generaal bij de rijksoverheid, wat neerkomt op 121 duizend euro. Anders worden ze gekort op hun subsidie.

Die norm is gebaseerd op een 36-urige werkweek. Het Rode Kruis heeft steeds aangevoerd dat het salaris van directeur Cees Breederveld is gebaseerd op een 40-urige werkweek, waardoor hij recht zou hebben op bijna 142 duizend euro. Door allerlei toeslagen zou hij echter meer dan twee ton krijgen.

De Tweede Kamer eiste een paar weken geleden al dat er een salarisplafond komt vanwege de ophef rond de salarissen bij SNV.

De topsalarissen bij SNV en Rode Kruis zijn volgens de Volkskrant omstreden onder ontwikkelingsclubs. Ze zouden een voedingsbodem zijn voor de kritiek op ontwikkelingshulp. Bij organisaties zoals SOS Kinderdorpen, Oxfam Novib en War Child zouden de salarissen van de directie rond een ton liggen.

China veroordeelt Amerikaanse geoloog

Een rechtbank in China heeft maandag een Amerikaanse geoloog van Chinese afkomst tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het verzamelen en illegaal doorgeven van staatsgeheimen. De man, Xue Feng, arrangeerde voor zijn werkgever, het energieadviesbureau IHS Energy, de aankoop van een gedetailleerde commerciële database over de Chinese olie-industrie, die voor het grootste deel in handen van de staat is.

Met Xue werden ook drie Chinese staatsburgers veroordeeld. Een kreeg eveneens acht jaar gevangenisstraf, de twee anderen elk 2,5 jaar. De vier kregen bovendien geldstraffen van 5800 tot 23.400 euro opgelegd.

De in China geboren en in de Verenigde Staten opgeleide Xue werd 2,5 jaar geleden opgepakt. Tegen consulaire medewerkers van de Amerikaanse ambassade verklaarde hij dat hij door agenten van de staatsveiligheidsdienst met brandende sigarettenpeuken was bewerkt en met een asbak op zijn hoofd geslagen. Hij wilde dat ruchtbaarheid werd gegeven aan zijn zaak, maar zijn vrouw vreesde dat publiciteit repercussies kon hebben voor familie in China. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken koos daarop voor stille diplomatie, maar veel geholpen lijkt dat niet te hebben.

De Amerikaanse ambassade liet in een verklaring weten ontsteld te zijn over het vonnis. De ambassade drong er bij China op aan Xue om humanitaire redenen uit gevangenschap te ontslaan en hem onmiddellijk uit te wijzen.

Dodelijk busongeval in Filipijnen

Bij een busongeluk in de stad Toledo, in het midden van de Filipijnen, zijn zaterdag vijftien mensen om het leven gekomen en 48 gewond geraakt. Door falende remmen botste de bus tegen een betonnen versperring. Dat heeft de politie zondag gezegd.

De bus vervoerde voornamelijk fabrieksarbeiders die onderweg naar huis waren. Terwijl de chauffeur met hoge snelheid op een heuvelhelling naar beneden reed, weigerden de remmen. Om een groep voetgangers te ontwijken ramde de bestuurder het voertuig tegen de betonnen versperring.

De meeste slachtoffers kwamen in de bus om het leven, maar vijf mensen overleden toen ze naar buiten werden geslingerd.

Het ongeval was het tweede dodelijke ongeluk in de afgelopen twee weken in dit gebied. Vorige maand verongelukte een door Iraanse medische studenten gehuurde bus op een bergweg nabij de stad Toledo. Hierbij kwamen 21 mensen op.

A67 maandagochtend toch open

Alle rijstroken van de A67 zijn maandagochtend toch open. Eerder werd verwacht dat een rijstrook bij Someren dicht zou blijven omdat daar brandweerslangen liggen, maar die zijn zondagnacht verwijderd, laat Rijkswaterstaat weten.

De slangen lagen daar voor het blussen van de brand op de Strabrechtse heide. De heidebrand was vrijdagmiddag uitgebroken. Honderden brandweermannen en honderd militairen zijn ingezet bij het bestrijden van de brand. Maandag gaat de brandweer verder met nablussen. De brand heeft meer dan tweehonderd hectare heide verwoest.

Insomniac doet niet aan Ratchet & Clank HD

Ratchet & Clank-ontwikkelaar Imsomniac heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in een HD-versie van de twee helden, alleen zullen zij niet degene zijn die de oude versie zullen gaan oppoetsen. Dit is op zich niet verrassend want de Sly Cooper HD Collectie wordt ook niet door hun eigen ontwikkelaar opgepoetst maar door Sanzaru Games.

Insomniac heeft naar aanleiding van een tweet gezegd dat als Sony een HD collectie wil maken dat de ontwikkelaar dit zal steunen maar het niet zelf zal gaan doen. Sony ziet nog wel wat in de twee figuren want opkomende game Heroes on the Move bevat ook deze twee karakters.

Er is nog geen officieel bericht of Sony ook daadwerkelijk wat gaat doen met de Ratchet & Clank-serie, we zullen het nog even moeten afwachten.

Ratchet

Vuurwapen fractiekamer PVV binnengesmokkeld

Undercoveragenten hebben een paar weken geleden een vuurwapen de fractiekamer van de PVV in het Tweede Kamergebouw binnengesmokkeld. De test werd volgens De Telegraaf uitgevoerd nadat PVV-leider Geert Wilders had geklaagd dat zijn beveiliging tekortschoot.

De speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee zou in totaal vier tests hebben uitgevoerd om de beveiliging uit te proberen. Twee tests zouden zijn geslaagd. Of bij alle tests werd geprobeerd wapens naar binnen te smokkelen, is niet duidelijk.

Wilders heeft volgens de krant eerder zelf de beveiliging laten testen. Daarbij zou hij twee ex-agenten van een buitenlandse beveiligingsdienst hebben ingeschakeld. Die experts zouden hem tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittanië dicht hebben genaderd en wisten tot aan de deur van zijn werkkamer op de fractie te komen.

Wilders vermoedt volgens De Telegraaf dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding de nieuwe tests heeft laten uitvoeren. De NCTb en het ministerie van Defensie willen in de krant geen commentaar geven.

Na de geslaagde proeven is de beveiliging op het Binnenhof op aanwijzing van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet opgeschroefd. Zo worden meer detectiepoortjes geplaatst en worden bezoekers bij binnenkomst gescheiden van parlementariërs en fractiemedewerkers.

Verbeet verdient volgens Wilders 'een pluim'. Toch heeft hij het idee dat niet iedereen alert genoeg is. "De oplossing wordt vooral in techniek gezocht", zegt hij in de krant.

[WTCC] Uitslagen Races Portimão

Dit weekend heeft op het circuit van Portimão in Portugal weer een WTCC-evenement plaatsgevonden. De voorste startplekken werden bezet in de eerste race door Tiago Monteiro, Yvan Muller en Augusto Farfus. Tom Coronel had problemen met zijn motor in de kwalificatie, deze lekte namelijk olie, en hij kwam niet verder dan een vijftiende startplaats.

Uitslag race 1:

Tiago Monteiro wist vandaag beslag te leggen op zijn eerste overwinning van het seizoen tijdens zijn thuisrace. De coureur was van poleposition gestart en wist Chevrolet’s Yvan Muller en SR-Sport ploeggenoot Gabriele Tarquini voor te blijven. Norbert Michelisz won het rookie klassement met een zevende plaats overall. Deze overwinning kreeg hij echter niet cadeau; hij was langdurig in gevecht met Michel Nykjær. Fredy Barth wist beslag te leggen op de poleposition in de tweede race, nadat hij deze plaats in de schoot geworpen kreeg omdat Nykjær een lekke band kreeg in de laatste ronde en terugviel naar de zeventiende plaats.

Sergio Hernández ging er vandoor met de titel bij de Indepedents. Gabriele Tarquini en Tom Coronel kenden een uitstekende start en wonnen beiden een groot aantal plaatsen. Coronel reed hierdoor direct bij de start alweer de top tien binnen en wist uiteindelijk zelfs op een zesde plaats te eindigen. In de laatse rondes werd de race vooraan nog spannend omdat Monteiro wat kleine foutjes maakte en zijn banden aan het sparen was, hierdoor konden de coureurs achter hem het gat dichten. Dit mocht echter niet baten en op de streep was de volgorde dan ook Monteiro, Muller, Tarquini, Farfus, Menu, Coronel, Michelisz, Nykjær, Hernández, Barth en O’Young.

 Uitslag race 2:

Gabriele Tarquini wist na een goede eerste race de tweede race wel te winnen. Augusto Farfus werd door de stewards gestraft vanwege een race-incident met Rob Huff uit de eerste race en kreeg een tijdstraf van dertig seconden. Hierdoor viel Farfus terug van de derde naar de vijftiende plaats in de tweede race. Yvan Muller finishte ook in de tweede race als tweede voor Alain Menu.

Vanaf ronde drie ontstond er een groot gevecht tussen Michelisz, Menu, Tarquini, Coronel, Muller, Farfus en Monteiro. In dit gevecht vonden diverse inhaalacties plaats, maar Coronel kon niet echt overtuigen in het gevecht en had moeite met het verdedigen van zijn plaats. Andy Priaulx kende een goede race. Hij startte als negentiende, maar wist net als Coronel in de eerste race een goede inhaalrace te rijden en finishte uiteindelijk op de vierde plaats. Coronel wist nog als tweede SEAT-coureur over de streep te komen en eindigde weer als zesde.

Buffon geopereerd aan slepende rugblessure

Juventus-doelman Gianluigi Buffon is gisteren met succes geopereerd aan een hernia, waardoor hij lange tijd is uitgeschakeld. De keeper is in ieder geval tot de winterstop uitgeschakeld en zal vermoedelijk in 2011 zijn rentree maken.

De doelman van de Italiaanse ploeg kwam op het WK in Zuid-Afrika slechts één helft in actie voor de teleurstellende Azzurri. In de eerste groepswedstrijd tegen Paraguay stond Buffon 45 minuten onder de lat bij de aftredend wereldkampioen Italië. De ervaren keeper werd vervolgens in de rust gewisseld voor reservegoalie Federico Marchetti.

De 32-jarige Buffon had al langere tijd rugklachten, waardoor een operatie noodzakelijk bleek. Na vandaag moet blijken hoe lang de keeper van Juventus moet revalideren. Marco Storari staat tot die tijd onder de lat bij Juve.

Ballack: "Ik was er graag bijgeweest"

Ondanks dat aanvoerder Michael Ballack er niet bij is, presteert Duitsland op het WK in Zuid-Afrika uitstekend. De Duitsers plaatsten zich voor de halve finale. De oud-speler van Chelsea baalt ervan dat hij er niet bij is.

Ballack was getuige van de overwinning van Duitsland in de kwartfinale op Argentinië (4-0). "Het doet pijn, ik had ook graag op het veld gestaan, maar dat is voetbal", zegt de aan zijn enkel geblesseerde speler tegenover ZDF.

"Als je ziet hoe deze ploeg heeft gestreden tegen Argentinië, dan hoort de ploeg bij de grote favorieten. Ik ga ervan uit dat we de finale halen", aldus Ballack. Duitsland mist in de halve finale tegen Spanje de geschorste Thomas Müller.

"Het is belangrijk dat de spelers de voeten op de grond houden en niet hoogmoedig worden. Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren, want de jongens zijn vol zelfvertrouwen", besluit Ballack, die met Duitsland twee jaar geleden onderuit ging tegen Spanje in de EK-finale (1-0 verlies).

Terminal vliegveld New York ontruimd

Een terminal van het vliegveld John F. Kennedy International Airport in New York is zondagavond (lokale tijd) ontruimd. Volgens nieuwszenders ABC en CNN is er een bommelding binnengekomen. Of er daadwerkelijk een explosief is aangetroffen, is niet bekend.

Zondag was het 4 juli, de nationale feestdag van de Verenigde Staten. Dit is een van de drukste dagen van het jaar op Amerikaanse vliegvelden.

Amerikaan wereldkampioen hotdogs eten

De Amerikaan Joey Chestnut heeft zijn wereldtitel hotdogs eten zondag met succes verdedigd. In tien minuten tijd werkte hij 54 broodjes met worstjes naar binnen. Het evenement werd live uitgezonden op de Amerikaanse sportzender ESPN.

Chestnut was in 2007, 2008 en 2009 ook al de beste hotdog-eter ter wereld. Vorig jaar luisterde hij de titel op met een wereldrecord. Toen at hij in tien minuten maar liefst 68 hotdogs op. Dit betekent dat hij minder dan negen seconden nodig had per broodje.

De Japanner Takeru Kobayashi, wereldkampioen van 2001 tot en met 2006, werd zondag gearresteerd bij het WK. Uit woede over het feit dat hij niet mocht meedoen, probeerde Kobayashi het podium te bestormen.

Laura

“Je zit nou al, hoe lang duurt die ellende al?”
“Welke ellende?”
“Die eh... die Laura van je.”
“Bijna zes maanden, maar als je het goed bekijkt is het eigenlijk pas vanaf toen ze –”
“Een half jaar elke week bijna alleen nog over je meisje te ouwehoeren. Nou vind ik het hartstikke leuk dat jullie zijn gaan winkelen en dat ze je heeft verteld hoeveel ze om je geeft en hoeveel jullie gemeen hebben en hoe haar ogen fonkelden in het licht van de ondergaande zon, maar...” Zijn vriend schudde het hoofd met een weemoedige glimlach. “Ik word er soms een beetje moe van.”

Dos Santos wil zich opnieuw bewijzen bij Spurs

Giovanni Dos Santos hoopt na een sterk WK met Mexico zich in de basiself te spelen bij het Engelse Tottenham Hotspur.

De Mexicaan werd het afgelopen seizoen door Spurs verhuurd aan het Galatasaray van trainer Frank Rijkaard. Dos Santos wist, net als eerder bij Barcelona, ook in Turkije niet door te breken. De aanvaller kende een uitstekend WK met het Mexicaanse elftal. El Tri werd in de achtste finale uitgeschakeld door Argentinië (3-1).

"Ik ben zeer ambitieus. Op het moment dat ik vertrok bij Barcelona was het mijn droom om succes te hebben in de Premier League. Ik denk nog steeds dat het mogelijk is. Ik moet nog met de club in gesprek en uitvinden hoe men tegen mij aan kijkt. Ik wil zelf graag blijven", aldus de talentvolle Dos Santos tegenover Sky Sports.

Dos Santos vindt dat het niet doorbreken in de Premier League niet alleen zijn eigen falen is. "Ik ben altijd in mezelf blijven geloven en ben tevreden met wat ik heb laten zien in Zuid-Afrika. In mijn periode bij Tottenham heb ik niet veel geluk gehad. Ik kreeg onder andere te maken met blessures en wisselende managers."

'Kaká begon geblesseerd aan het WK'

Kaká had Oranje meer pijn kunnen doen in de kwartfinale tegen Oranje. Maar Maarten Stekelenburg voorkwam een bijna zekere treffer van de middenvelder van de Gele Kanaries, die tijdens het eindtoernooi niet in beste doen was. Teamarts José Luiz Runco weet waardoor Kaká tegenviel.

"Normaal gesproken was hij er niet eens bij geweest, maar hij wilde het toernooi per se meemaken", aldus de arts, die hiermee aangaf dat Kaká niet geheel fit was begonnen aan het WK in Zuid-Afrika. Het afgelopen seizoen bij Real Madrid kampte de sterspeler met verschillende kleine blessures.

"Ik heb veel geleden door al mijn blessures", aldus de middenvelder in de Braziliaanse media. De uitgeschakelde Brazilianen landden gisteren weer op eigen bodem. De ploeg werd door de fans met uitfluiten en veel gehoon onthaald. "Dat doen ze overal", aldus de nuchtere Kaká over het vijandelijke onthaal.

Dunga officieel ontslagen door Brazilië

Bondscoach Dunga is zondag officieel ontslagen als bondscoach van Brazilië. Dunga gaf eerder al aan te stoppen na het WK. De oud-aanvoerder van de Goddelijke Kanaries had de missie om Brazilië wereldkampioen te maken. Maar de opmars van vijfvoudig eindwinnaar van het WK werd gestopt door Oranje. Nederland won vrijdag met 2-1.

Dunga liet na de wedstrijd al weten niet verder te willen gaan als bondscoach. De Braziliaanse bond heeft gisteren zijn ontslag geaccepteerd. Ook Dunga's assistent Jorginho vertrekt bij de nationale ploeg van Brazilië.

In zijn vier jaar bij de Seleçao maakte Dunga zich niet altijd geliefd in eigen land. De oud-prof liet de bij het volk geliefde Cafú, Ronaldinho en Roberto Carlos links liggen. Bovendien liet hij zijn ploeg erg behoudend spelen.

[upd] Stadsbus ramt woning in Nijmegen

In Nijmegen heeft een stadsbus zondagavond een woning geramd. Daarbij is een aantal mensen gewond geraakt. Omstreeks half twaalf reed de bus rechtdoor waar hij een bocht had moeten nemen.

In de bus waren passagiers aanwezig die gewond zijn geraakt, maar over de aard van de verwondingen is nog niets bekend. Hulpdiensten zijn ter plaatse om de gewonden te verplegen.

Ook over de toedracht van het ongeluk tast men nog in het duister. Op Twitter staat een foto van de plek des onheils.

Update 01:02 uur

Inmiddels is bekend geworden dat de chauffeur van de bus is overleden. Het is niet bekend of hij onwel is geworden. Zeven buspassagiers zijn gewond geraakt, waarvan drie ernstig. De bewoners van de woning zijn ongedeerd, zij lagen allen op de bovenverdieping te slapen.

'Touré wordt bestbetaalde speler in Premier League'

Yaya Touré wordt volgens News of the World grootverdiener bij Manchester City. De Ivoriaan krijgt naar verluidt 225.000 euro per week.

Het salaris van Touré gaat bovendien volgend seizoen nog verder stijgen tot 265.000 euro. De middenvelder, die overkwam van Barcelona, is de eerste speler in Engeland die meer dan 200.000 Britse ponden per week verdiend.

De 27-jarige Touré laat onder meer John Terry, Steven Gerrard en Wayne Rooney ver achter zich. De Ivoriaanse international wordt bij Manchester City een concurrent voor Nigel de Jong als controlerende middenvelder.

Yaya Touré gaat volgens News of the World twee keer zoveel verdienen als zijn broer Kolo bij City. De jongere broer van de aanvoerder van The Citizens tekende voor vijf jaar en is na David Silva en Jerome Boateng de derde aankoop.

[IndyCar] Uitslag Watkins Glen

Will Power heeft de IndyCar-race op Watkins Glen gewonnen. De Australiër domineerde vrijwel de gehele race en won voor zijn Penske-teamgenoot Ryan Briscoe en Ganassi-rijder Dario Franchitti. Door de winst verstevigt Power de leiding in het klassement.

Power mocht van poleposition vertrekken en kreeg na de start Briscoe achter zich aan die teamgenoot Helio Castroneves voorbij gestoken was. De Braziliaan beschikte niet over een goede bolide, want hij zag in de beginfase Franchitti al voorbij snellen. Scott Dixon wilde snel volgen, maar nadat Castroneves na een onbalans van het gas ging raakten beide rijders elkaar waarna ze de pits op moesten zoeken voor nieuwe banden. Hierdoor vielen ze ver terug.

De safety car kwam na zestien ronden in de baan voor een incident waarbij Alex Lloyd Dan Wheldon in de rondte tikte waarna laatstgenoemde de motor af liet slaan. Hij kon uiteindelijk verder rijden, terwijl Lloyd zich als straf terug moest laten zakken naar de laatste positie in het veld. Bijna het hele veld ging naar binnen voor banden en brandstof.

Dixon en Castroneves zaten door hun vroege stop op een andere strategie, maar omdat er geen neutralisaties waren vielen zij ver terug in het veld. De neutralisatie na 39 ronden vanwege het uitvallen van Simona de Silvestro, waarbij ze de muur raakte en de bolide half op de baan parkeerde, zorgde er voor dat het veld weer in elkaar schoof.

Briscoe maakte vooraan de beste stop, voor Power en Franchitti. Eerstgenoemde had geen goede herstart, waardoor Power de leiding weer over kon nemen. Enkele ronden later volgde Franchitti die onderweg naar de leiding leek te gaan. De Schot vergde hierbij te veel van zijn banden en na een fout in de voorlaatste ronde haalde Briscoe hem weer in, waardoor Penske een één-twee behaalde.

Uitslag Watkins Glen

Pos. Coureur Team Tijd
1 W. Power Penske 1:40:27.439
2 R. Briscoe Penske + 1.218
3 D. Franchitti Ganassi Racing + 2.675
4 R. Matos de Ferran Dragon Racing + 8.021
5 M. Moraes KV Racing + 9.323
6 D. Wheldon Panther + 9.752
7 R. Hunter-Reay Andretti Autosport + 10.500
8 S. Dixon Ganassi Racing + 12.055
9 H. Castroneves Penske + 12.983
10 J. Wilson Dreyer & Reinbold + 13.564
11 E. Viso KV Racing + 18.759
12 H. Mutoh Newman/Haas + 20.228
13 Mo. Andretti Andretti Autosport + 26.697
14 P. Tracy Dreyer & Reinbold + 27.731
15 T. Sato (R) KV Racing + 28.877
16 A. Carroll (R) Andretti Autosport + 29.362
17 A. Tagliani FAZZT + 35.375
18 B. Baguette (R) Conquest Racing + 36.535
19 V. Meira A.J. Foyt Enterprises + 36.987
20 D. Patrick Andretti Autosport + 38.268
21 T. Kanaan Andretti Autosport + 38.670
22 M. Romancini (R) Conquest Racing + 1 ronde
23 M. Duno Dale Coyne + 3 ronden
DNF S. De Silvestro (R) HVM Racing + 22 ronden
DNF A. Lloyd Dale Coyne + 38 ronden


Stand na Watkins Glen

Pos. Coureur Team Algemeen
1 Will Power Penske 327
2 Dario Franchitti Ganassi Racing 295
3 Scott Dixon Ganassi Racing 287
4 Ryan Briscoe Penske 280
5 Helio Castroneves Penske 273
6 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport 251
7 Tony Kanaan Andretti Autosport 241
8 Dan Wheldon Panther 211
9 Justin Wilson Dreyer & Reinbold 211
10 Marco Andretti Andretti Autosport 201
11 Danica Patrick Andretti Autosport 190
12 Raphael Matos de Ferran Dragon Racing 174
13 Vitor Meira A.J. Foyt Enterprises 172
14 Alex Tagliani FAZZT 169
15 Mario Moraes KV Racing 161
16 E.J. Viso KV Racing 157
17 Alex Lloyd Dale Coyne 146
18 Hideki Mutoh Newman/Haas 136
19 Mario Romancini (R) Conquest Racing 125
20 Simona De Silvestro (R) HVM Racing 121

Beckenbauer: "Duitsland speelt perfect"

Voor Franz Beckenbauer is er maar één favoriet voor de wereldtitel: Duitsland. De voormalig bondscoach vindt ruim een dag na de 4-0 overwinning op Argentinië dat Die Mannschaft in Zuid-Afrika het perfecte elftal heeft.

"Het elftal is een meesterwerk van bondscoach Joachim Löw. In het verleden zouden de Duitsers mooi voetbal in de kleedkamer achterlaten en puur voor de winst spelen. Dit elftal laat zien dat mooi voetbal en winnen prima valt te combineren," zei Der Kaiser.

Beckenbauer gelooft dat zijn land woensdag Spanje zal moeten kunnen kloppen in de halve finale. "Spanje zoekt naar de vorm. Duitsland heeft die al gevonden."

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.