'Kampvuur veroorzaakte heidebrand'

De heidebrand op de Strabrechtse Heide is veroorzaakt door een kampvuur. Dat zegt een boswachter van Staatsbosbeheer maandag in het Eindhovens Dagblad. Staatsbosbeheer kon niet direct op het verhaal reageren.

Wandelaars zouden het kampvuur ongeveer anderhalve week geleden hebben ontdekt. Aanvankelijk kon de brandweer het niet vinden. Toen het vuur was geblust, laaide het nog vier keer op. De vierde keer ging het vrijdag mis.

Meer dan tweehonderd hectare heide is in vlammen opgegaan. De brand is moeilijk te bestrijden omdat het vuur onder de dichte humuslagen blijft smeulen. Daardoor kan het zich verspreiden en kan de brand elders opeens opnieuw oplaaien. Bij het bestrijden van het vuur zijn zondag op het hoogtepunt vierhonderd brandweermannen en honderd militairen ingezet.

Zondagnacht is niet geblust en is de brand alleen in de gaten gehouden. Maandagochtend bleek dat enkele bomen vlam hadden gevat, maar die zijn inmiddels geblust.

Een ploeg van tachtig brandweermannen en honderd militairen gaat maandag verder met nablussen, meldt een woordvoerder van de brandweer. "Dat is erg intensief werk. We moeten de grond met de schop omploegen omdat het vuur soms een halve meter diep zit." Zij kon het verhaal over het kampvuur overigens niet bevestigen.