Slechtere oogst verwacht door droogte

De droogte zorgt dit jaar voor een slechtere oogst. Dat verwacht de belangenvereniging van boeren en tuinders in het zuiden van Nederland ZLTO. Van een 'ramp' is volgens een woordvoerder nog geen sprake. "We hoeven nog niet om subsidie te roepen."

Veel gewassen lijden onder de droogte. "Bij aardappels verdroogt bijvoorbeeld de knol, graan wordt te vroeg rijp waardoor het zetmeel- en eiwitgehalte niet goed is", legt de woordvoerder uit.

De meeste waterschappen hebben al verboden te sproeien met oppervlaktewater. Water oppompen mag nog wel, maar niet alle boeren zijn daartoe in staat. Zeeland is daarin een geval apart omdat het grondwater daar vaak te zout is om mee te sproeien.

"Doordat het lang koud bleef kwam de oogst maar niet op, toen was het opeens erg warm en nat waardoor de planten naar boven schoten. Maar dan hebben ze water nodig om verder te gaan en dat is er opeens niet", zegt de woordvoerder. Boeren op kleigrond zijn volgens hem nu beter af dan boeren op zandgrond. Zand houdt water namelijk slechter vast.

In individuele gevallen kan het volgens de woordvoerder tot tragedies leiden, maar er zijn ook boeren die hier hun voordeel uit halen. "Doordat het gras niet groeit moet een koeienboer bijvoorbeeld graan bijkopen. De graanboer kan zijn oogst dus wel kwijt." De graanoogst lijdt niet erg onder de droogte omdat graan pas later opkomt.

Het KNMI verwacht tot zondag alleen hier en daar een buitje.