Interpol wil hulp publiek

Interpol wil hulp van het publiek bij de opsporing van 26 voortvluchtige verdachten. De internationale politieorganisatie heeft daartoe maandag een oproep gedaan.

Interpol startte in mei een internationale operatie om 450 voortvluchtige verdachten op te sporen. Tot dusverre zijn 39 verdachten die op die lijst stonden opgepakt, onder wie het vroegere Colombiaanse model Angie Sanclemente Valencia, die door Argentinië werd gezocht wegens handel in drugs. Over heel veel verdachten is inmiddels informatie binnengekomen.

Op de lijst staan 26 voortvluchtigen die verdacht worden van zware misdrijven zoals moord, mensensmokkel en seksueel misbruik van kinderen. Van deze 26 ontbreekt tot dusverre echter ieder spoor. Interpol hoopt nu dat het publiek kan helpen deze 26 op te sporen. De organisatie heeft op haar website foto's en biografische informatie over de verdachten geplaatst.

Het is voor het eerst dat Interpol hulp vraagt bij de opsporing van een hele groep verdachten. In het verleden heeft de politieorganisatie, waarbij wereldwijd 186 landen zijn aangesloten, wel enkele malen de hulp van het publiek ingeroepen bij de opsporing van individuele verdachten. Het ging toen om van seksueel misbruik verdachte pedofielen.

Interpol hoopt vooral ook dat mensen die actief zijn op internet, bijvoorbeeld op sociale netwerksites als Facebook, kunnen helpen de verdachten te vinden. Veel van de lijst van 26 zijn al jaren voortvluchtig. Zij ginger er vandoor in een tijd dat dit soort sites er nog niet of nauwelijks waren.

Op de lijst van 26 staan onder anderen een van kinderverkrachting verdachte Zuid-Afrikaan, een van drugshandel en zware geweldpleging tegen de politie verdachte Braziliaan en een van moord verdachte Litouwer.