FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 december 2008

Internationale tour Wilders met Fitna

PVV-leider Geert Wilders maakt een internationale tour met zijn anti-Koranfilm Fitna. Hij laat de film onder meer zien in Israël, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Wilders meldt dat morgen in dagblad Spits, zo bevestigde de PVV-voorman zondagavond zelf. De 17 minuten durende film kwam eind maart uit op internet. Wilders maakte de productie om "de gevaren van de Koran en de islam te laten zien".

Bekend was al dat Wilders volgend voorjaar ook in de Verenigde Staten is om de American Freedom Award in ontvangst te nemen. De American Freedom Alliance reikt de onderscheiding elk jaar uit aan een individu of organisatie die met moed en toewijding de vrijheid in de wereld verdedigt.

Uitslagen Duitsland speelronde 16

Dit weekend stond de zestiende speelronde in de Bundesliga op het programma. Vrijdag wist Bayern München thuis met 2-1 van 1899 Hoffenheim te winnen, waardoor het nu medekoploper is. Daarachter wist Hetha BSC niet te winnen van Schalke 04, waardoor het Bayer Leverkusen weer zag passeren op de ranglijst.

Schalke 04 - Hertha BSC

Het Schalke 04 van de onder druk staande Fred Rutten nam het zaterdag thuis op tegen de nummer drie Hertha BSC. In een vrij saaie wedstrijd kwam de thuisclub in de tweede helft op voorsprong door een blunder van Hertha-keeper Jaroslav Drobny. Hij miste een voorzet van Jefferson Farfán, waardoor Gerald Asamoah kon scoren.

Hamburger SV

1.FC Köln moest het zondag opnemen tegen Hamburger SV. De club van Martin Jol is op de ranglijst wat weggezakt na een goede seizoensopening. In Keulen wit Mladen Petric in het eerste half uur tweemaal te scoren voor de gasten uit Hamburg. De uiteindelijke uitslag bedroeg 1-2, in een wedstrijd waar arbiter Manuel Gräfe de aandacht trok. Hij wilde Petric geel geven na het uittrekken van zijn shirt bij een van de doelpunten, maar de Kroaat had zijn shirt aangehouden. Na overleg met de grensrechter bedacht hij zich en gaf geen kaart.

Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt probeerde deze week het debacle vorige week tegen Werder Bremen weg te spoelen. Deze week nam de nummer twaalf uit de Bundesliga het thuis op tegen VfL Bochum. Bij rust stond Eintracht al met 2-0 voor door twee doelpunten van Nikos Liberopoulos. Markus Steinhöfer breidde met een afstandschot van 30 meter de score uit, waarna Marco Russ de 4-0 einduitslag op het bord zette.

Bayer Leverkusen pakte drie punten uit bij Borussia Mönchengladbach. Met de 1-3 uitslag nestelt de club zich weer in de top 3. VfB Stuttgart boekte in de middenmoot een overwinning door uit Energie Cottbus met 0-3 te verslaan. Onderin boekte Karlsruher SC een belangrijke 1-0 overwinning op Werder Bremen.

Uitslagen speelronde 16:

ThuisUitUitslag
Bayern München 1899 Hoffenheim2-1
Karlsruher SC Werder Bremen1-0
Arminia Bielefeld Borussia Dortmund0-0
Schalke 04 Hertha BSC1-0
Energie Cottbus VfB Stuttgart0-3
Eintracht Frankfurt VfL Bochum4-0
Borussia Mönchengladbach Bayer Leverkusen1-3
VfL Wolfsburg Hannover 962-1
1. FC Köln Hamburger SV1-2

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 1899 Hoffenheim 16 11 1 4 34 41 - 22
2 Bayern München 16 10 4 2 34 37 - 22
3 Bayer Leverkusen 16 10 1 5 31 35 - 20
4 Hertha BSC 16 9 3 4 30 23 - 19
5 Hamburger SV 16 9 3 4 30 25 - 24
6 VfL Wolfsburg 16 7 5 4 26 34 - 23
7 Schalke 04 16 7 5 4 26 23 - 15
8 Borussia Dortmund 16 6 8 2 26 25 - 18
9 VfB Stuttgart 16 7 3 6 24 24 - 21
10 Werder Bremen 16 6 5 5 23 37 - 27
11 Eintracht Frankfurt 16 5 4 7 19 23 - 28
12 1. FC Köln 16 6 1 9 19 17 - 24
13 Hannover 96 16 4 4 8 16 19 - 31
14 Arminia Bielefeld 16 2 7 7 13 14 - 26
15 Karlsruher SC 16 4 1 11 13 15 - 28
16 Energie Cottbus 16 3 3 10 12 11 - 28
17 VfL Bochum 16 1 8 7 11 17 - 28
18 Borussia Mönchengladbach 16 3 2 11 11 17 - 33

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1 Vedad Ibi¨ević 1899 Hoffenheim 18
2 Patrick Helmes Bayer Leverkusen 12
3 Grafite VfL Wolfsburg 11
4 Claudio Pizarro Werder Bremen 10
5 Milivoje Novakovič 1. FC Köln 9
=Artur Wichniarek Arminia Bielefeld 9

Programma speelronde 17:

DatumThuisUit
12/12Borussia Dortmund Borussia Mönchengladbach
13/12Werder Bremen VfL Wolfsburg
13/12Hamburger SV Eintracht Frankfurt
13/12VfL Bochum 1. FC Köln
13/12VfB Stuttgart Bayern München
13/12Bayer Leverkusen Energie Cottbus
13/12Hannover 96 Arminia Bielefeld
13/12Hertha BSC Karlsruher SC
14/121899 Hoffenheim FC Schalke 04

Gewonde vuurwerkknutselaar aangehouden

Een inwoner van Vught is vanmiddag gewond geraakt toen in zijn woning zelfgemaakt vuurwerk explodeerde. In de woning is een aanzienlijke hoeveelheid vuurwerk aangetroffen, waaronder zeer zwaar vuurwerk. Ook vond de politie grondstoffen om vuurwerk te produceren. De Brabander is, nadat zijn brandwonden in een ziekenhuis zijn behandeld, overgebracht naar een politiebureau, waar hij in de cel zit.

Een Explosieven Opruimingscommando, de technische recherche, bomexperts en het milieuteam van de politie moesten eraan te pas komen om het vuurwerk en de grondstoffen veilig te kunnen afvoeren.

Diverse ruiten van de woning aan de Pieter van Breugellaan zijn gesneuveld, maar zijn vrouw en kind raakten niet gewond. De verdachte, wiens leeftijd nog niet bekend is gemaakt, was rond 16.30 uur zelf vuurwerk aan het maken. De politie onderzoekt de zaak.

Politiecommissaris: veelplegers harder straffen

Rechters moeten veelplegers harder straffen. De straffen die veelvuldig veroordeelde criminelen krijgen opgelegd, zouden meer gericht moeten zijn op vergelding en preventie dan op resocialisatie. Dat schrijft de Amsterdamse politiecommissaris Hans Schönfeld vandaag in een opiniestuk op de website van de Volkskrant.

Schönfeld pleit ervoor bij een vijfde of tiende veroordeling het streven naar 'heropvoeding' van de dader te vervangen door een streven naar vergelding en het voorkomen van toekomstige criminaliteit. "Door op deze wijze te straffen geeft men slachtoffers genoegdoening en beschermt men de maatschappij."

DVD: Silk

Met de donkere dagen voor Kerst vlak voor ons wordt het tijd voor een goede dramafilm. Silk doet een poging zo'n goede dramafilm te zijn. Met hoofdrollen voor Keira Knightley (Pirates of the Carribean, Atonement) en Michael Pitt (Murder by Numbers, Funny Games) is Silk goed om je tijdens die langere avonden te vermaken. Je moet wel van drama houden, want als er één aspect een rol speelt in deze boekverfilming is het wel drama. De bestseller van Alessandro Baricco vormt de basis waarop Silk gebaseerd is. Het verhaal draait om Hervé Joncours, een jonge man die het leger als enig toekomstperspectief ziet, en Hélène, een mooie lerares op een basisschool. De twee vinden elkaar en besluiten om samen gelukkig verder te leven.
In het Frankrijk van de negentiende eeuw waren er niet veel manieren om een welstandige burger te worden. Hervé besluit het leger in te gaan om op die manier voor brood op de plank te zorgen. Vlak voor zijn uitzending krijgt zijn leven een verrassende wending.

Nys oppermachtig in Baskenland

Sven Nys heeft in het Spaanse Igorre de vijfde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen gewonnen. De Belg liet de concurrentie ver achter zich.

De zege van Nys kwam tijdens de gehele wedstrijd niet in gevaar. Het was de vierde keer dat Nys de wedstrijd in Spanje won. Klaas Vantornout en Erwin Vervecken eindigden als tweede en derde.

In de stand om de wereldbeker gaat Nys met 355 punten ruim aan de leiding. Bart Wellens staat met 279 punten tweede, Zdenek Stybar en Kevin Pauwels bezetten met 273 punten een gedeelde derde plek.

Nog geen operaties in Sittards ziekenhuis

De lucht in twee van de vier operatiekamers van het Maaslandziekenhuis in Sittard is na een reinigingsbeurt nog net niet schoon genoeg. Daarom blijven de vier ok's, die woensdag dicht gingen, voorlopig gesloten. Het ziekenhuis laat via een woordvoerder weten eigenlijk te hebben gehoopt dat de kamers vandaag weer gebruiksklaar zouden zijn.

De lucht is volgens de eigen Zwitserse normen niet steriel genoeg. Dat werd opgemerkt tijdens een meting, waarbij te hoge microbiologische waarden werden vastgesteld. Hoewel het ziekenhuis de kamers had mogen blijven gebruiken, werd besloten ze toch te sluiten en te reinigen, zegt de woordvoerder. Het Maaslandziekenhuis telt in totaal acht operatiekamers. In de andere vier kamers voldoet de lucht wel aan de normen.

De kamers zijn inmiddels opnieuw gereinigd en gedesinfecteerd. Monsters wijzen vermoedelijk woensdag uit of de lucht na deze beurt wel steriel genoeg is. Alle vier kamers blijven nu dicht, omdat ze tot één complex behoren. Anders kan sprake zijn van overdracht van lucht die niet schoon genoeg is naar kamers waar dit wel zo is.

De vier ok's waarvan de lucht wel schoon genoeg is, zitten in een ander complex. Deze kamers worden uit voorzorg ook gereinigd, als de operatiekamers in het andere gebouw weer in gebruik zijn. Het Maaslandziekenhuis verhuist overigens eind januari naar een nieuwe locatie.

Patiënten van het ziekenhuis hebben volgens het hospitaal geen infecties opgelopen als gevolg van de lucht. De reiniging heeft consequenties voor het aantal operaties dat het ziekenhuis kan uitvoeren. Om overlast voor patiënten zo veel mogelijk te voorkomen, wordt in de ok's die niet dicht zijn langer gewerkt. De woordvoerder denkt dat voor de kerst alle achterstanden weggewerkt kunnen zijn.

Babylijkje Enschede heeft geleefd

Het jongetje wiens lijkje dinsdag in Enschede is gevonden, heeft vermoedelijk nog enige tijd geleefd. Daar gaat de politie althans vanuit, liet een woordvoerder vandaag weten. Het lichaam is op dit moment nog bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het lichaam van de baby verkeerde bij de vondst in verregaande staat van ontbinding. Het lijkje werd gevonden door twee mensen bij een garagecomplex aan de Haaksbergerstraat. De politie gaat uit van een misdrijf. Het lichaam is naar het NFI gestuurd voor sectie. Inmiddels is het instituut gevraagd meer onderzoek te doen, zegt de politiewoordvoerder. Zo moet onder meer duidelijk worden hoe lang geleden en waaraan de baby is overleden en hoe oud hij was.

Het lichaam moet voor de begrafenis eerst worden vrijgegeven door justitie. Dat gebeurt volgens de politiewoordvoerder als het NFI het onderzoek heeft afgerond. Wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk. De gemeente Enschede gaat aangifte doen van de geboorte van het jongetje en geeft hem dan ook een naam. Dan dragen zij ook zorg voor de begrafenis, meldt de zegsvrouw.

Meest gedownloade PC games van 2008 bekend

Dat piraterij op de PC een groot probleem is, is al sinds jaar en dag bekend. Met het gemak en lastige bestrijdbaarheid van bittorrent-programma's is het stelen van PC games nu echt een eitje van een cent. Reden dus om een onofficiële PC Piraterij Top 10 2008 uit te brengen!

Het gaat hier om games die op het bittorrent-netwerk aangetroffen zijn, precies hoe dit is gemeten is nog onduidelijk. Het lijkt vrij logisch dat private-trackers uitgesloten van deelname zijn, en natuurlijk is piraterij via usenet en andere middelen hiermee nog niet getest.

We zien dat Spore de eerste plek bezit, juist een game waar veel mensen het niet eens waren met de strenge DRM beveiliging op de game. De tweede plek is voor The Sims 2, een game die het ook na al die jaren goed blijft doen. Assassin's Creed sluit de top 3 af, met onder zich nog eens zeven bekende PC-games. Wie durft alvast te voorspellen welke game volgend jaar het meest gedownload zal zijn?











PositieGameDownloadsRelease
1Spore1.700.000September 2008
2The Sims 21.150.000September 2004
3Assassin's Creed1.070.000November 2007
4Crysis940.000November 2007
5Command & Conquer 3860.000Maart 2007
6Call of Duty 4830.000November 2007
7GTA San Andreas740.000Juni 2005
8Fallout 3645.000Oktober 2008
9Far Cry 2585.000Oktober 2008
10Pro Evolution Soccer 2009470.000Oktober 2008

Uitslagen Engeland speelronde 16

Dit weekend werd in Engeland de zestiende speelronde afgewerkt. Manchester United wist maar moeizaam van Fulham te winnen en Liverpool bleef koploper door winst op Blackburn Rovers. Hieronder volgt een overzicht van dit weekend.

Manchester City wint wederom niet
Manchester City is er dit weekend weer niet in geslaagd om een duel te winnen. Fulham wist de miljoenenformatie van trainer Mark Hughes op 1-1 te houden. Hierdoor zullen The Citizens vooralsnog in de middenmoot van de Premier League fungeren.

Na zes minuten wedstrijd kwam Manchester City al op voorsprong door een treffer van Mwaruwari. Ruim twintig minuten later schoot de uitblinkende Bullard met een fraai schot voor de gelijkmaker. In het resterende deel van de wedstrijd wisten beide ploegen niet meer te scoren.

Liverpool blijft koploper na winst op Blackburn Rovers
Liverpool gaat ook na dit weekend aan de leiding in de Premier League. The Reds slaagden er namelijk in om de wedstrijd tegen Blackburn Rovers met 3-1 te winnen. Dirk Kuyt bewees opnieuw zijn waarde. De Nederlander scoorde niet, maar bereidde wel twee doelpunten voor.

Alle doelpunten in dit duel vielen pas na rust. In de 69e minuut opende Xabi Alonso de score en tien minuten later genoot Liverpool van een 2-0-voorsprong door een treffer van Benayoun. In de laatste vijf minuten wist Blackburn Rovers nog wel de aansluitingstreffer via Santa Cruz te maken, maar Gerrard besliste het duel in de laatste minuut.


Uitslagen van speelronde 16:

ThuisUitUitslagen
6 dec, 13:45 FulhamManchester City 1 - 1
6 dec, 16:00 Blackburn RoversLiverpool 1 - 3
6 dec, 16:00 Newcastle UnitedStoke City 2 - 2
6 dec, 16:00 Hull CityMiddlesbrough 2 - 1
6 dec, 16:00 ArsenalWigan Athletic 1 - 0
6 dec, 16:00 Bolton WanderersChelsea 0 - 2
6 dec, 18:30 Manchester UnitedSunderland 1 - 0
7 dec, 16:00 West Bromwich AlbionPortsmouth 1 - 1
7 dec, 17:00 EvertonAston Villa 2 - 3

Stand:

#Club GespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
1 Liverpool 16 11 4 1 37 24-9
2 Chelsea 16 11 3 2 36 35-6
3 Manchester United 15 9 4 2 31 27-10
4 Arsenal 16 9 2 5 29 28-19
5 Aston Villa 16 8 4 4 28 25-18
6 Hull City 16 7 5 4 26 24-25
7 Portsmouth 16 6 5 5 23 19-23
8 Everton 16 6 4 6 22 22-25
9 Fulham 15 5 5 5 20 13-12
10 Bolton Wanderers 16 6 2 8 20 18-19
11 Wigan Athletic 16 5 4 7 19 18-20
12 Middlesbrough 16 5 4 7 19 16-23
13 Stoke City 16 5 4 7 19 17-27
14 Manchester City 16 5 3 8 18 30-24
15 West Ham United 15 5 3 7 18 17-22
16 Newcastle United 16 3 7 6 16 19-24
17 Tottenham Hotspur 15 4 3 8 15 17-21
18 Sunderland 16 4 3 9 15 13-25
19 Blackburn Rovers 16 3 4 9 13 17-31
20 West Bromwich Albion 16 3 3 10 12 12-28

Topscorers:

#Naam spelerClubDoelpunten
1AnelkaChelsea13
2ZakiWigan Athletic8
=Cristiano RonaldoManchester United8
=DefoePortsmouth8
=RobinhoManchester City8
6BentTottenham Hotspur7
=AgbonlahorAston Villa7
=Van PersieArsenal7

Programma speelronde 17:

DatumThuisUit
13/12MiddlesbroughArsenal
13/12Wigan AthleticBlackburn Rovers
13/12SunderlandWest Bromwich Albion
13/12Stoke CityFulham
13/12Manchester CityEverton
13/12LiverpoolHull City
13/12Aston VillaBolton Wanderers
13/12Tottenham HotspurManchester United
14/12PortsmouthNewcastle United
14/12ChelseaWest Ham United

Pelgrims op hadj nu bij Mekka op berg Arafat

Circa drie miljoen moslims zijn in Mekka begonnen aan de beklimming van de berg Arafat. Twee miljoen van hen komen van buiten Saoedi-Arabië.

Honderdduizend veiligheidsmensen zijn ingezet om de pelgrims bij de traditionele hadj te begeleiden en om te voorkomen dat zij elkaar onder de voet lopen. Daarnaast zijn er diverse eerstehulpposten ingericht voor bedevaartgangers die desondanks toch verwondingen oplopen.

De pelgrims zullen de komende dagen doortrekken naar Mina, een vallei buiten de stad. In deze vallei zal het offerfeest gehouden worden, welke afgesloten zal worden door een ritueel waarbij de pelgrims stenen zullen gooien naar pilaren die symbool staan voor de duivel. In het verleden zijn bij dit ritueel vele mensen onder de voet gelopen.

Om incidenten bij het ritueel zo veel mogelijk te voorkomen zijn de pilaren waarop de moslims richten vergroot en zijn er extra bruggen aangelegd. In het verleden vielen bij de hadj honderden doden. Vorig jaar lukte het voor het eerst in tijden om de situatie onder controle te houden.

Overzicht Eredivisie speelronde 14

Dit weekend werd in de Eredivisie speelronde veertien afgewerkt. Ajax boekte een krappe zege op FC Volendam. Ook AZ wist zijn duel te winnen. De Alkmaarse formatie was te sterk voor Heracles Almelo. Verder zegevierde PSV in het duel tegen FC Groningen en verslikten NAC Breda en Feyenoord zich in respectievelijk ADO Den Haag en De Graafschap.

Uitslagen veertiende speelronde:

ThuisUitUitslagen
PSVFC Groningen 4 - 2
FC TwenteSparta 6 - 2
Roda JCVitesse 3 - 0
AZHeracles Almelo 2 - 0
FC VolendamAjax 1 - 2
NECFC Utrecht 1 - 2
NAC BredaADO Den Haag 0 - 4
FeyenoordDe Graafschap 1 - 3
Willem IISC Heerenveen 1 - 3

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Topscorers:

#Naam spelerClubAantal doelpunten
1Mounir El HamdaouiAZ14
2Frank DemougeWillem II12
3Matthew AmoahNAC Breda11
4Danijel Pranjicsc Heerenveen10
5Marcus BergFC Groningen9

Programma speelronde 15:

Datum Thuis Uit
12/12AjaxNAC Breda
13/12ADO Den HaagRoda JC
13/12SC HeerenveenDe Graafschap
13/12Willem IINEC
13/12FeyenoordAZ
14/12VitessePSV
14/12FC UtrechtFC Volendam
14/12FC GroningenFC Twente
14/12Heracles AlmeloSparta

Records op slotdag Swim Cup

Op de slotdag van de Swim Cup in Eindhoven sneuvelde er een aantal Nederlandse records,

Lia Dekker, het jongere zusje van Inge, verbeterde het Nederlands record op de 100 meter schoolslag naar 1:09.12. Lennart Stekelenburg klokte ook een NR op de 100 meter schoolslag. Bovendien was zijn tijd van 1:00.57 0.14 onder de limiet voor het wereldkampioenschap volgend jaar zomer.

De 200 meter vrije slag was een strijd tussen topzwemsters Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk. Heemskerk vertrok zeer snel en tikte in 1:58.18 als eerste aan, 0.03 onder de WK-limiet. Inge Dekker eindigde als tweede in een nieuw persoonlijk record van 1:58.43 en Veldhuis werd derde in 2:01.12.

28 miljoen nummers Rock Band gedownload

Harmonix brengt elke weer nieuwe nummers uit voor Rock Band en Rock Band 2. Eigenaren van Rock Band kunnen inmiddels ruim 500 nummers downloaden om te spelen. Begin 2008 stond de teller van downloads op een schamele 2,5 miljoen, maar inmiddels zijn er al 28 miljoen nummers gedownload.

Het gaat dus erg goed met Rock Band en Harmonix blijft de game vrolijk ondersteunen door middel van nieuwe nummers.

Vuurwerkbril in opmars

De vuurwerkbril lijkt in opmars te zijn. Dit jaar zijn tot nu toe ongeveer driehonderdduizend vuurwerkbrillen besteld. Vorig jaar gingen nog 55 duizend van deze brillen over de toonbank. Dat heeft de oprichter van het bedrijf Vuurwerkpreventie, Lex Makkinje, vandaag bekendgemaakt.

Het bedrijf introduceerde de vuurwerkbril in Nederland. Van de Firegoogs, de bril van Vuurwerkpreventie, zijn tot nu toe ongeveer honderdvijftigduizend besteld door en geleverd aan verkooppunten, zegt Makkinje. "Maar dat aantal neemt van dag tot dag toe."

Ook een aantal andere spelers heeft inmiddels vuurwerkbrillen op de markt gebracht. Makkinje schat dan ook dat dit jaar tot nu toe in totaal zo'n driehonderdduizend vuurwerkbrillen op de markt zijn gebracht. Hoeveel brillen dit jaar worden verkocht, weet Makkinje nog niet. "Vorig jaar waren ze binnen twee dagen uitverkocht."

De Firegoogs, gemaakt van polycarbonaat en bedoeld om het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk te maken, wordt geadviseerd door Consument en Veiligheid. De brillen zijn onder meer te koop bij vuurwerkverkooppunten, optometristen, ziekenhuizen en apothekers. Bij 85 procent van alle vuurwerkverkooppunten worden volgens Vuurwerkpreventie vuurwerkbrillen verkocht.


Vuurwerkbril in opmars  (foto: DAG)

'Westerveld hoopt op contract bij Valencia'

Sander Westerveld hoopt binnenkort plaats te nemen op de bank van Valencia als tweede keeper.

Dat meldt RTV Rijnmond zondag. De Nederlandse doelman zit sinds de zomer zonder club nadat hij Sparta verliet.

De 34-jarige Westerveld, in Mallorca woonachtig, hoopt de vrijgekomen plek als tweede keeper van Valencia te kunnen gaan bekleden. Timo Hildebrand en de Spaanse club ontbonden deze week in 'goed overleg' het contract.

Westerveld, zesvoudig international, kwam in het verleden naast Sparta Rotterdam al uit voor FC Twente, Vitesse, Liverpool, Portsmouth, Everton, Real Sociedad en UD Almeria.

Uitslagen hockey Rabo Hoofdklasse

Dit weekend werd weer een volledig programma afgewerkt bij de mannen en vrouwen in de Rabo Hoofdklasse. Hieronder volgen de uitslagen.

Uitslagen dames:

ThuisUitUitslag
Den BoschHurley5-2
AmsterdamHCKZ2-1
KampongRotterdam3-0
SCHCLaren2-2
NijmegenHGC2-2
HDMPinoké2-1

Stand dames:

PositieClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1Den Bosch113149-16
2Amsterdam112837-11
3Laren102025-13
4Kampong101918-11
5SCHC111823-24
6HDM101514-14
7HCKZ111322-20
8Nijmegen111115-20
9Rotterdam11918-24
10HGC10811-30
11Pinoké11710-27
12Hurley11210-42



Uitslagen heren:
ThuisUitUitslag
Oranje ZwartHGC3-2
BloemendaalHCKZ7-1
Den BoschLaren2-2
PinokéKampong3-3
AmsterdamTilburg7-1
RotterdamSCHC5-4


Stand heren:

PositieClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1Bloemendaal112744-20
2Oranje-Zwart112633-13
3Amsterdam102335-18
4Rotterdam101931-26
5SCHC101431-33
6Kampong111426-33
7Laren101231-28
8Den Bosch101231-29
9HGC101034-32
10Tilburg11929-46
11Pinoké10525-46
12HCKZ10212-38

Heroes - verkracht door Tim Kring

PAS OP SPOILERS! In den beginne was er seizoen 1 van Heroes. Een vernieuwende serie rond mensen die van de ene op de andere dag merken dat ze superkrachten hebben. Zoiets als in de X-Men maar dan net iets anders. Geen mutanten maar mensen als jij en ik die tijd kunnen stilzetten, onsterfelijk zijn, kunnen vliegen of de toekomst kunnen schilderen.
Een waar fenomeen was geboren. Helaas is de serie inmiddels verkracht.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 14

Dit weekend werd de veertiende speelronde in de eredivisie gespeeld. AZ won zijn wedstrijd tegen Heracles Almelo en blijft koploper. Ook naaste achtervolger Ajax won zijn eigen wedstrijd. De Amsterdammers staan tweede op drie punten achterstand. FC Twente bezet na dit weekend de derde plaats.

PSV werd tegen FC Groningen in de eerste helft weggespeeld. Bij rust stond Groningen met 0-2 voor door doelpunten van Berg en Lovre. Daarnaast misten de Groningers nog een aantal kansen. In de tweede helft onderging PSV een metamorfose. Met Bakkal en Amrabat als invallers liep het ineens een stuk beter. Binnen zeven minuten scoorden de Eindhovenaren drie keer. Nadat Lazovic de 4-2 scoorde was de wedstrijd beslist.

Ajax had tegen hekkensluiter FC Volendam een moeizame middag. In de eerste helft speelde de ploeg van Marco van Basten matig en na 41 minuten kwam Volendam zelfs op voorsprong. Sheotahul was de doelpuntenmaker. Een minuut later was het alweer gelijk toen Suárez de 1-1 scoorde. In de tweede helft kwam Ajax op voorsprong toen Vertonghen scoorde uit een kopbal. Kort daarvoor miste Tuyp namens Volendam nog enorme kans. Daarna moest Volendam komen maar het werd niet gevaarlijk. Achterin gaf het ruimte weg, maar daar deed Ajax niks mee.

Feyenoord leed in eigen huis een pijnlijke nederlaag tegen De Graafschap. De bezoekers kwamen al snel op voorsprong toen Feyenoord in de middencirkel de bal verspeelde en Oost alleen op doelman Timmer afliep. De spits bleef kalm en scoorde. Daarna kregen de Rotterdammers een overwicht, maar kansen waren er in de rest van de eerste helft niet. In de tweede helft kreeg het die wel, maar Fer en Bahia misten. Aan de andere kans was het plotseling wel raak, Den Ouden scoorde de 0-2. Den Ouden scoorde ook de 0-3 toen hij Timmer met een stiftje verschalkte. De wedstrijd was gespeeld en de 1-3 van Hofland was alleen nog van belang voor de statistieken.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Roda JC klopte Vitesse met 3-0 en FC Twente boekte een ruime zege op Sparta Rotterdam, 6-2. AZ behield de koppositie door een 2-0 overwinning op Heracles Almelo. NAC Breda ging thuis onderuit tegen ADO Den Haag, 0-4. NEC verloor met 1-2 van FC Utrecht en sc Heerenveen won de uitwedstrijd tegen Willem II met 1-2.

Alle uitslagen van dit weekend:
Zaterdag 6 december:                             
PSV – FC Groningen (4-2)
Roda JC – Vitesse (3-0)
FC Twente – Sparta Rotterdam (6-2)
AZ – Heracles Almelo (2-0)
                                       
Zondag 7 december:                               
FC Volendam – Ajax (1-2)
Feyenoord – De Graafschap (1-3)
NAC Breda – ADO Den Haag (0-4)
NEC – FC Utrecht (1-2)
Willem II – sc Heerenveen (1-3)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Uitslagen Eredivisie 7/12/2008

Omm half drie begonnen er vier edstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Feyenoord - De Graafschap 1-3
11’ Oost 0-1
51’ Den Ouden 0-2
69’ Den Ouden 0-3
79’ Hofland 1-3


Toeschouwers: 42.000
Scheidsrechter: Van Boekel
Stadion: De Kuip
Gele kaart: Bahia (Feyenoord), Oost (De Graafschap)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Tiendalli (Slory/63), Bahia, Hofland, v.Bronckhorst, Wijnaldum, El Ahmadi, Fer, Lucius, Bruins (Pedro/53), Makaay

De Graafschap: Heijblok, Bot, Keller, Hese, Fränkel, Schuurman, Meijer, Jungschläger, v.d.Ouweland (J.Buijs/86), Den Ouden (De Groot/78), Oost (Robbemond/82)



NAC Breda - ADO Den Haag 0-4
9’ Hoogendorp 0-1
69’ Knopper 0-2
80’ Knopper 0-3
85’ Soltani 0-4


Toeschouwers: 16.000
Scheidsrechter: Vink
Stadion: ADO Den Haag Stadion
Gele kaart: Mtiliga, Gorter (NAC Breda), Kum, Soltani, Meriç (ADO Den Haag)

Opstellingen

NAC Breda: Ten Rouwelaar, De Graaf, Zwaanswijk, Kwakman, Mtiliga, v.d.Leegte, Tamerus (Cairo/46), Gorter, Kolkka (Idabdelhay/71), Kramer, Lurling (Pattinama/81)

ADO Den Haag: Zwinkels, Ammi, Horváth, Kum, Piqué, Rankovic, Knopper (Resodihardjo/84),Cornelisse, Meriç (Schwiebbe/79), Hoogendorp (Milic/77), Soltani



NEC - FC Utrecht 1-2
33’ Ntibazonkiza 1-0
78’ Cziommer 1-1
90’ Van der Gun 1-2

Toeschouwers: 12.250
Scheidsrechter: Kuipers
Stadion: De Goffert
Gele kaart: El-Akchaoui (NEC), Van der Gun (FC Utrecht)

Opstellingen

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum, Schöne, Davids, Ntibazonkiza (Worm/64, Kivuvu/84), Janssen (John/60), Bouaouzan

FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Keller, Schut, Shew-Atjon, Silberbauer, Maguire, Caluwé, George (Cziommer/66), v.d. Gun, Boussaboun (Loval/25)



Willem II - SC Heerenveen 1-3
45’ Smárason 0-1
65’ Demouge 1-1
70’ Grindheim 1-2
90+3’ Väyrynen 1-3

Toeschouwers: 12.700
Scheidsrechter: Verbist (Bel)
Stadion: Willem II stadion
Gele kaart: Kargbo, Janse (Willem II), Smárason, Grindheim, Breuer, Beerens (SC Heerenveen)

Opstellingen

Willem II: Aerts, Janse, Schenkel, Swinkels, Veloso (Mourad/76), Muhamadu (Zijler/61), Kargbo (Quasten/62), Boutahar, Mathijssen, Akgün, Demouge

SC Heerenveen: Steppe, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov, Väyrynen, Grindheim, Svec, Beerens, Smárason, Paulo Henrique (Ghoochannejhad/85)

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Gisteren stond de twaalfde speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op zondag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

ASWH - Scheveningen 2-2 (0-1)
23. 0-1 Domingos Lopes de Brito 57. 1-1 Joshua Brard 60. 1-2 Domingos Lopes de Brito 70. 2-2 Ivar Eltenberg
Rood: Mike van Gool (Scheveningen, 2 x geel)

Barendrecht - Quick Boys 6-0 (4-0)
5. 1-0 Mathijs Tabbers 23. 2-0 Mathijs Tabbers 35. 3-0 Alexander van Dommelen 45. 4-0 Mathijs Tabbers 48. 5-0 Jermaine Sandvliet 76. 6-0 Stanley Husen

DOTO - Capelle 0-3 (0-1)
25. 0-1 Nick van Baaren 66. 0-2 Patrick Molendijk 75. 0-3 Henk Roeland

Excelsior Maassluis - Heerjansdam 1-1 (1-0)
20. 1-0 Stephan van de Velde 51. 1-1 Marwin Richard

Katwijk - ARC 1-0 (0-0)
84. 1-0 Maarten Cieremans

Noordwijk - FC Lisse 2-4 (1-2)
24. 1-0 Joost Leonard 29. 1-1 Peter Bos (eigen doelpunt) 37. 1-2 Dwight Krolis (eigen doelpunt) 64. 1-3 Rik Vermeulen 72. 2-3 Celcius Grant 88. 2-4 Kay Eijspaart

Ter Leede - Rijnsburgse Boys werd afgelast


STAND

1. Rijnsburgse Boys 11-31
2. Capelle 12-26
3. Ter Leede 11-23
4. Barendrecht 12-22 (+9)
5. Katwijk 12-22 (+4)
6. ASWH 11-19
7. Quick Boys 12-18
8. Excelsior Maassluis 12-16
9. FC Lisse 11-15
10. Noordwijk 12-13
11. Scheveningen 11-7 (-9)
12. DOTO 11-7 (-13)
13. ARC 12-7
14. Heerjansdam 12-4

Topscorers:

1. Sergio Ommel (Ter Leede) 13
2. Henk Roeland (Capelle) 8
3. Arie Jonker (Katwijk) 7
=. Joost Leonard (Noordwijk) 7
5. Laurens Visser (Capelle) 6


Hoofdklasse B

DOVO - AFC Ajax 0-0 (0-0)
Rood: Marco van Rooijen (DOVO), Sergio Keizersweerd (AFC Ajax)

Hoek - Kozakken Boys 1-1 (1-1)
20. 1-0 Josimar Pattinama 29. 1-1 Marruchen Zimmerman
Rood: Geert Bosschaart (Hoek, 2 x geel)

Jodan Boys - Sparta Nijkerk 0-0 (0-0)
Bijzonderheid: Doelpunt Sander van Gool (Jodan Boys) afgekeurd

SDC Putten - Geinoord 0-1 (0-0)
78. 0-1 Daan van der Valk
Bijzonderheid: Daan van der Valk (Geinoord) mist strafschop

Volendam - GVVV 0-2 (0-2)
20. 0-1 Edwin van Rooijen 23. 0-2 Edwin van Rooijen

IJsselmeervogels - Bennekom 4-0 (3-0)
5. 1-0 Bram Meurs 15. 2-0 Jeffrey Winter 17. 3-0 Kwong-Wah Steinraht 86. 4-0 Raymond Bronkhorst

Zwaluwen '30 / Henver - Spakenburg 1-4 (0-2)
7. 0-1 Thijs Houwing 22. 0-2 Thijs Houwing (strafschop) 63. 0-3 Ruben Wilson 68. 1-3 Ferdy Kaleveld 90. 1-4 Christy Bonevacia

STAND

1. IJsselmeervogels 12-29
2. GVVV 12-24 *
3. Spakenburg 12-23 *
4. Hoek 12-19
5. Bennekom 12-18
6. Sparta Nijkerk 12-16
7. Volendam 12-15 (+3)
8. DOVO 12-15 (-7)
9. Kozakken Boys 12-14 (0)
10. SDC Putten 12-14 (-4)
11. Jodan Boys 12-12
12. Zwaluwen '30 / Henver 12-11
13. Geinoord 12-10
14. AFC Ajax 12-9

*= één punt in mindering

Topscorers:

1. Thijs Houwing (Spakenburg) 10
=. Kwong-Wah Steinraht (IJsselmeervogels) 10
3. Dennis van Meegdenburg (GVVV) 8
4. André Kemper (IJsselmeervogels) 7
=. Jaap Molenaar (Volendam) 7
=. Daan van der Valk (Geinoord) 7
=. Clint van der Wal (Bennekom) 7
=. Ruben Wilson (Spakenburg) 7
=. Marruchen Zimmerman (Kozakken Boys) 7


Hoofdklasse C

Be Quick '28 - PKC '83 6-1 (4-1)
8. 1-0 Nick Kok 10. 2-0 Nick Kok 18. 3-0 Tom IJzerman 27. 3-1 René van der Weij (strafschop) 45. 4-1 Nick Kok 55. 5-1 Yassine Manar 61. 6-1 Tom IJzerman (strafschop)

HHC Hardenberg - Flevo Boys 4-3 (1-1)
15. 1-0 Martijn Berger 21. 1-1 Arjen Spaan 50. 1-2 Michel Willems 57. 2-2 Tony Alberda 70. 3-2 Martijn Berger 71. 3-3 Winfried Tromop 86. 4-3 Gerard Kocks

ONS Sneek - Excelsior '31 0-3 (0-0)
53. 0-1 Sjors Brugge 75. 0-2 Gerald Janssen 90 (+1). 0-3 Bart Slagman

Oranje Nassau - Berkum 1-5 (1-3)
13. 1-0 Renco van Eeken (strafschop) 16. 1-1 Marc van der Meulen 29. 1-2 Marc van der Meulen 38. 1-3 Marc van der Meulen (strafschop) 80. 1-4 Chris van der Meulen 87. 1-5 Chris van der Meulen
Rood: Martin de Roo (Berkum)

SC Genemuiden - Nunspeet 1-2 (0-1)
45 (+1). 0-1 Bram Zwaan 50. 1-1 Herman van Dijk 80. 1-2 Arie Smit (strafschop)

Staphorst - Harkemase Boys 2-1 (1-1)
36. 1-0 Bas Bloemen 44. 1-1 Dennis Loer 64. 2-1 Martijn Brakke

WHC - Go-Ahead Kampen 1-2 (0-0)
50. 0-1 Marc van der Vegte 70. 0-2 Iury da Silva 87. 1-2 Guntac Akkaya

STAND

1. Harkemase Boys 11-23
2. HHC Hardenberg 11-22
3. Nunspeet 12-22
4. Go-Ahead Kampen 12-20
5. Excelsior '31 11-19
6. Be Quick '28 11-18 (+12)
7. WHC 11-18 (+5)
8. Berkum 12-17
9. ONS Sneek 12-15
10. Staphorst 12-14
11. Flevo Boys 12-13
12. PKC '83 12-11
13. SC Genemuiden 11-9
14. Oranje Nassau 12-7

Topscorers:

1. Marc van der Meulen (Berkum) 10
2. Martijn Barto (Harkemase Boys) 9
=. Arjen Postma (Flevo Boys) 9
=. Jurrian Zandbergen (Go-Ahead Kampen) 9
5. Nick Kok (Be Quick '28) 8

Jeugd aan de haal met koets

Een man uit het Drentse Meppel zag gisteravond vier jongeren met een bijzonder vervoermiddel. De jongens liepen namelijk met een koets.

Toen de man vroeg naar de reden van de wandeling, zetten zij het op een lopen. De Drent zette hierop de achtervolging in, terwijl zijn vriendin de politie inlichtte. Toen de agenten verschenen, had de man al een belhamel in de kraag gevat.

De gepakte jongeman blijkt een zeventienjarige knul uit het nabijgelegen Nijeveen. De politie is druk bezig de eigenaar van het rijtuig te achterhalen en probeert de andere drie daders boven water te krijgen.

Professionele wietkwekerij opgerold in Utrecht

In een bedrijfspand in Utrecht is gisterochtend een professionele wietkwekerij aangetroffen. In de zes ruimtes in het pand stonden 3876 hennepplanten. Daarnaast werden bijna zeven kilo gedroogde henneptoppen en 194 lampen in beslag genomen. Een 59-jarige man uit Bilthoven is aangehouden en zit vast.

Alle planten en aangetroffen apparatuur is vernietigd. Energiebedrijf Eneco heeft vastgesteld dat de stroom werd afgetapt. In het pand werd ook vuurwerk aangetroffen, waaronder vijf Chinese rollen. De politie vermoedde dat wiet werd gekweekt in het pand aan de Noordersluis, dat rond 06.00 uur werd binnengevallen.

De Utrechtse politie laat vandaag ook weten dat aan het eind van gistermiddag in een pand aan de Notebomenlaan ruim 772 kilo vuurwerk werd aangetroffen. De partij bestond onder meer uit 42 Chinese rollen en vier flowerbeds. Een 46-jarige man uit Soesterberg meldde zich bij de politie toen die het pand onderzocht. Ook hij krijgt een proces-verbaal. Al het vuurwerk wordt vernietigd.

Huisdieren steeds vaker als kind beschouwd

Huisdieren worden steeds meer gezien als volwaardig onderdeel van de familie. Vier op de vijf Nederlanders denken dat honden over tien jaar als kind worden beschouwd. Zeven op de tien hebben hetzelfde idee bij katten, meldt onderzoeksbureau TNS Nipo. Die ondervroeg ruim duizend mensen hierover. Zelfs mensen zonder huisdieren voelen zich meer met hen verbonden.

Negen op de tien Nederlanders vinden dat de overheid het inenten van katten en honden moet verplichten. Ook verwachten zij dat de overheid met betrekking tot verantwoord huisdierbezit de komende tien jaar meer gaat controleren en strengere sancties gaat toepassen.

De ondervraagden denken dat de meer menslievende houding zich tevens vertaalt in onder meer de ontwikkeling van de medische technieken om het dier zo lang mogelijk in leven te houden, zoals lasertechniek, gebitsbehandelingen en chemokuren. Transplantatie bij honden of katten vinden twee op de vijf Nederlanders over tien jaar acceptabel.

Daarnaast verwachten de deelnemers dat meer varianten in voedingswaren voor honden en katten komen, zoals meer vers voer of light-voer. Ook denkt 41 procent dat er meer kleding komt voor de viervoeters.

Verbeek verliest vertrouwen spelers

Een groot deel van de selectie van Feyenoord heeft laten weten niet meer achter Gert-Jan Verbeek te staan. In de Telegraaf, dat zich op een peiling baseert, is te lezen dat 80% van de spelers niet meer in de oefenmeester geloofd.

Veel spelers zijn het namelijk niet eens met het zware trainingsprogramma van Verbeek. Dit zou mede de oorzaak kunnen zijn van de blessuregolf, waar de club uit Rotterdam-Zuid dit seizoen mee te maken heeft. Ook de tactische keuzes en de manier van communiceren van de trainer valt slecht bij de selectie.

Verbeek zou wel voldoende praten, maar dit zou op een bijzonder onprettige manier gaan. Ook de medische staf van Feyenoord heeft dit bevestigd.

Naast de onvrede binnen de selectie meldt de krant ook dat er al een aantal incidenten heeft plaatsgevonden. Zo zou Verbeek een directe confrontatie met Jon Dahl Tomasson hebben gehad en kwam de volledige medische staf voor niets naar De Kuip, omdat de oefenmeester niet had gemeld dat de spelers vrij waren.

Recentelijk werden Roy Makaay, Kevin Hofland en Theo Lucius nog gekleineerd na de nederlaag in de UEFA Cup bij Deportivo La Coruña (3-0).

Kiplagat wint Montferland Run

Lornah Kiplagat heeft in 's-Heerenberg de Montferland Run gewonnen. De wereldkampioene op de halve marathon liep de wegwedstrijd over 15 kilometer in een tijd van 48 minuten en 49 seconden.

De Keniaanse Sylvia Kibet eindigde vanmiddag als tweede op ruim een minuut achterstand.

Bij de mannen won de Ethiopiër Dereje Tesfaye die in de sprint zijn landgenoot Betona Sahle Warga versloeg. Patrick Stitzinger was met de zevende plaats de beste Nederlander.

Ivanov fluit PSV - Liverpool

De Champions League wedstrijd tussen PSV en Liverpool staat komende dinsdag onder leiding van Nikolay Ivanov. De Rus is voor de Nederlandse voetbalfans een oude bekende.

In 2006 floot Ivanov op het WK de achtste finale tussen Nederland en Portugal. Hij deelde daarin 16 gele en 4 rode kaarten uit. PSV strijdt tegen Liverpool om de derde plaats in de poule, die recht geeft op een plaats in de knock-outfase van de UEFA Cup.

Zatlap vergist zich in huis

Een 33-jarige man uit Franeker had afgelopen nacht echt te diep in het glaasje gekeken. De Fries was zo ver heen, dat hij niet opmerkte dat hij in het huis van de buurvrouw rondscharrelde in plaats van zijn eigen. De vrouw des huizes bleek juist op visite bij andere buren.

Hier hoorde de 55-jarige vrouw ineens dat er bij haar werd ingebroken. Gealarmeerde agenten troffen in het huis een bloedspoor aan dat naar boven liep. Eenmaal boven stuitte de politie op een dronkel kerel, die op bed zijn roes uitsliep.

De agenten wisten hem echter niet aan het verstand te peuteren dat hij in het verkeerde bed lag. Zelfs toen hem de verschillende huisnummers werden getoond, bleef hij ervan overtuigd in zijn eigen huis te zijn. Pas na een tijdje viel het kwartje (ruim elf eurocent-red.), waarop de man zich aankleedde en de woning verliet. Omdat de zuiplap bereid is de schade te vergoeden, heeft de buurvrouw besloten af te zien van aangifte.

Schaatsen: Terugblik WB Changchun

Dit weekend waren er wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Changchun. Hieronder een korte terugblik op deze wedstrijden.

De eerste 500 meter voor mannen werd zaterdag gewonnen door de Chinees Yu Fengton. Met een tijd van 34,97 bleef hij als enige onder de 35 seconden. Beste Nederlander was Simon Kuipers die met een tijd van 35,36 als vierde eindigde. Annette Gerritsen werd derde op de 500 meter bij de vrouwen. Gerritsen reed een tijd van 38,86. Jenny Wolf was een klasse apart. De Duitse boekte haar vierde WB-zege van dit seizoen met een tijd van 38,09. De Canadese Kristina Groves won de 1.000 meter bij de vrouwen. Groves kwam tot een tijd van 1.18,18. Laurine van Riessen pakte met 1.18,48 het brons. De laatste afstand van de eerste dag, de 1.000 meter bij de mannen, werd gewonnen door Lee Kyou-hyuk. De Koreaan reed met 1.09,68 een nieuw baanrecord. Stefan Groothuis reed een tijd van 1.10,15 en werd daarmee tweede.

Op de tweede dag won de Rus Dmitry Lobkov de tweede 500 meter van het weekend. Lobkov bleef Yu Fengrong, die op de zaterdag de snelste was, een fractie voor met een tijd van 35,07. Jenny Wolf won bij de vrouwen ook de tweede 500 meter. De Duitse reed met 37,98 bovendien een nieuw baanrecord. Annette Gerritsen, gisteren nog derde, werd vandaag tweede in een tijd van 38,52. Laurine van Riessen won voor het eerst in haar loopbaan een wereldbekerwedstrijd. In Changchun was de Nederlandse met een tijd van 1.17,25 de snelste op de 1.000 meter. Ook bij de mannen was er Nederlands succes op de kilometer. Simon Kuipers zegevierde in een tijd van 1.09,83. De Amerikaan Shani Davis werd met 1.09,99 tweede en de derde plaats was ook voor een Nederlander, te weten Stefan Groothuis die een tijd noteerde van 1.10,01.

Voor meer schaatsnieuws kijk je op FOK!sport!

 

FOTA wil meer geld van Ecclestone

De Formula One Teams' Association wil meer geld ontvangen van Bernie Ecclestone. De FOTA gaat zich bij de Formule 1-baas sterk maken voor het verkrijgen van een groter deel van de inkomsten die de Formule 1 genereert.

"Het is noodzakelijk dat we met Bernie Ecclestone gaan praten over de verdeling van de inkomsten", verklaart FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo. FIA-voorzitter Max Mosley is het hierover eens. "De FIA wil graag met de FOTA samenwerken om de FOM (Formula One Management, red.) te overreden om het prijzengeld zo te verdelen dat twaalf teams gegarandeerd elk minstens 40 miljoen euro krijgen. Hierdoor zou een volle startgrid worden verzekerd met de mogelijkheid dat nieuwe teams in de Formule 1 willen stappen."

In totaal zet de Formule 1 800 miljoen euro om per jaar. Hiervan gaat de helft naar de teams en de andere helft naar Ecclestone en de CVC Capital Partners.

Jack Spijkerman in ziekenhuis opgenomen

Jack Spijkerman is gisteravond in het ziekenhuis opgenomen. Hij heeft problemen met zijn longen. Dat heeft zijn zegsman vandaag gemeld.

Volgens de woordvoerder zouden de klachten niet ernstig zijn en is de presentator uit voorzorg opgenomen. Het is nog niet duidelijk of het om een klaplong gaat. De presentator lag drie jaar geleden bijna twee weken daarvoor in het ziekenhuis.

De 60-jarige Spijkerman is al een jaar niet meer op televisie te zien geweest. Toen de zender Tien in augustus vorig jaar stopte met uitzenden, gingen de meeste prominenten over naar RTL Nederland. Het bedrijf had echter geen interesse in Spijkerman. Hij werkt nu nog voor Talpa Media aan een paar pilots, volgens zijn woordvoerder.

Jack Spijkerman  (foto: ANP)

Hoogervorst: Balkenende reageerde te laat

Hans Hoogervorst vindt dat premier Balkenende te laat heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van de kredietcrisis. "Ik had dat persoonlijk wat eerder gedaan", zei de voorzitter van het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag in het tv-programma Buitenhof. Vrijdag verkondigde de minister-president dat Nederland waarschijnlijk op een recessie afstevent. Hoogervorst begrijpt dat Balkenende de bevolking niet onnodig bang wilde maken, maar vindt toch dat hij eerder van zich had mogen laten horen.

Hoogervorst, die namens de VVD een jaar minister van Financiën was, benadrukte dat de crisis ontstaan is doordat er 'wereldwijd met geld is gesmeten' en dat de problemen niet op te lossen zijn door met 'nog meer geld te smijten'. Hiermee doelde hij op de reddingsacties van regeringen om de economie overeind te houden. "Je moet de problemen niet naar de overheidssector verleggen", zei Hoogervorst.

De bestuursvoorzitter van de AFM wees erop dat volgend jaar vermoedelijk tien procent van het bruto binnenlands product (bbp) wordt uitgegeven aan de hulp aan bedrijven. Bij de steun aan banken wordt er vanuit gegaan dat dit geld later terugvloeit, maar dit kan volgens Hoogervorst nog wel eens langer duren dan verwacht.

Hoogervorst pleit voor een aanscherping van de regels voor hypotheekverstrekking. Hij is bezorgd dat op termijn meer mensen hun hypotheeklast niet meer kunnen betalen. In Nederland komt nu een op de duizend huishoudens met een hypotheek in de problemen. Hoogervorst waarschuwt voor 'Amerikaanse toestanden', waar dit percentage zeven keer zo hoog ligt. Samen met de Nederlandsche Bank onderzoekt de AFM momenteel of de regels voor hypotheekverstrekking wel streng genoeg zijn.

Cate Blanchett onthult ster op Walk of Fame

Cate Blanchett heeft dit weekeinde haar ster onthuld op de Hollywood Walk of Fame. De Australische actrice verklaarde tegenover het Amerikaanse programma Entertainment Tonight vereerd te zijn. "Het heeft een soort eeuwigheidswaarde", zei ze. "Ik had nooit durven dromen dat dit zou gebeuren."

Bij de ceremonie was Steven Spielberg aanwezig, die de actrice regisseerde in de vierde Indiana Jones-film. Ook regisseur David Fincher was aanwezig om de filmster te feliciteren met haar ster. Blanchett is te zien in zijn film 'The Curious Case of Benjamin Button', die eind deze maand in Amerika in première gaat.

De 39-jarige Blanchett brak in 1998 internationaal door met de titelrol in de film 'Elizabeth'. Ze speelde verder onder meer in de 'Lord of the rings'-trilogie en werd vijf keer genomineerd voor een Oscar. In 2003 nam ze het beeldje mee naar huis voor haar bijrol als Katherine Hepburn in 'The aviator'.


Cate Blanchett onthult ster op Walk of Fame  (foto: DAG)

Oorlog in Red Faction: Guerilla zet Mars op zijn kop

De Earth Defense Force kwam op Mars aan als de bevrijder. In plaats van het bevrijden van de inwoners van Mars namen ze de inwoners gevangen en lieten ze de mensen werken als slaven. Dit kan niet langer zo blijven, en een revolutie staat op het punt om uit te breken. Een revolutie die de speler in goede banen zal moeten gaan leiden. Red Faction: Guerilla staat gepland voor de laatste week van januari en komt uit op PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Amsterdamse raadsleden: vervang term allochtoon

De term allochtoon moet worden vervangen door termen als Turkse Amsterdammer. Dat vindt twee derde van de ruim 92 raadsleden die deelnamen aan een peiling hierover, meldt de website nieuwsuitamsterdam.nl. Een kwart is tegen. Zij vinden dat het invoeren van nieuwe termen geen problemen oplost. Ook stellen de tegenstanders dat de nieuwe termen na een tijdje toch een negatieve bijklank krijgen.

Eén raadslid meldt echter dat veel mensen tegenwoordig een gemengde achtergrond hebben en dat het nogal zwart-wit is alleen in 'allochtoon' of 'autochtoon' te denken. Het zou beter zijn te denken in economische en sociaal-culturele achterstanden en verschillen.

Het onderzoek wijst volgens de site ook uit dat allochtone raadsleden net zo vaak voor een harde aanpak zijn als hun autochtone collega's. VVD'ers zijn vaker voor een harde aanpak, terwijl leden van GroenLinks het er vaker niet mee eens zijn. PvdA-raadsleden zitten er tussenin, hoewel ze onderling sterker van mening verschillen.

Verder vindt 38 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat vrouwen hun hoofddoek af moeten doen als deze hun loopbaan schaadt en is 44 procent ervoor dat buitenlandse jongeren die zich misdragen sneller het land worden uitgezet. Meer nadruk op de Nederlandse normen en waarden vindt 48 procent een goed idee.

Ruim negen op de tien raadsleden vinden dat de angst van autochtone bewoners over veranderingen in de buurt serieus moeten worden genomen. Een aantal voegt daar aan toe dat hetzelfde moet worden omgegaan met de angsten van allochtone bewoners.

Aissati stelt rentree nog even uit

Ismail Aissati wil nog even wachten met het maken van zijn rentree. De middenvelder van Ajax is inmiddels hersteld van een knieblessure. De speler kwam deze zomer over van rivaal PSV, maar heeft door zijn gekwetste knie nog geen enkele minuut in het eerste elftal kunnen spelen.

Op 24 september werd Aissati geopereerd aan zijn knie. Nu lijkt hij weer fit. "Ik heb nog steeds een lange weg te gaan," vertelt Aissati echter tegenover AT5. "Ik zit nu op zestig procent. Laat mij eerst maar rustig wat ritme opdoen in het tweede elftal."

Marco van Basten gaf eerder al aan voorzichtig te zijn met de spelers die terugkomen van een lange blessure. Jeffrey Sarpong zit in hetzelfde schuitje als Aissati.

Honda sluit terugkeer niet uit

Takeo Fukui, de grote baas van Honda, sluit niet uit dat de autofabrikant uit Japan in de toekomst terug zal keren in de Formule 1. Eerder deze week maakte de renstal bekend te stoppen met deze tak van autosport. Als reden werd de tegenvallende verkoopcijfers genoemd.

"In de toekomst kan er van alles gebeuren, maar nu stoppen we eerst. De denkwijze van Honda over de sport is niet veranderd, maar het personeel dat Formule 1-ervaring heeft, kunnen we nu gebruiken voor zaken op straatauto's, zoals de hybride technologieën waar we mee bezig zijn," liet Fukui in een reactie weten.

"We blijven doorgaan met de MotoGP en IndyCars, maar over andere activiteiten zullen we nog wel nadenken," ging de preses verder. "Ook zal de Grand Prix van Suzuka (het circuit waar Honda eigenaar van is, red.) volgend jaar doorgang vinden, alleen zijn wij er zelf niet bij."

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Honda zijn rentree in de Formule 1-wereld zou maken. In 1964 begonnen de Japanners met een eigen team, dat vier jaar later weer werd opgeheven. Destijds droeg men de tegenvallende verkoopcijfers als argument aan. Daarnaast speelde de dood van coureur Jo Schlesser ook een rol.

In 1983 keerde Honda terug als motorleverancier van Spirit en stapte een jaar later al over naar Willams. Drie jaar later pakte Nelson Piquet de wereldtitel. Een jaar later kozen de Japanners voor het beëindigen van de samenwerking. In datzelfde begon men met het leveren van motoren aan McLaren. Ook Ayrton Senna koos er in 1988 voor om naar McLaren over te stappen.

Bij McLaren werden in de periode tussen 1988 en 1991 uiteindelijk vier wereldtitels in de wacht gesleept. Senna pakte er drie en Alain Prost schreef één wereldkampioenschap op zijn naam. Na 1992 trok Honda zich wederom uit de Formule 1 terug. Een jaar later startte de Japanners opnieuw een project om met een eigen team terug te keren. In dat jaar was men vooral bezig met testen. Jos Verstappen werd toen als coureur aangewezen. Na de dood van Harvey Postlethwaite stopte ook dit project weer, maar besloot Honda nog wel actief te blijven als leverancier van motoren. In 2000 werkten zij voor BAR en in 2001 en 2002 voor Jordan.

Eind 2005 slaagde Honda erin om BAR volledig in handen te krijgen en sinds 2006 reed men weer met een eigen fabrieksteam mee. Afgelopen vrijdag strandde ook dit project, nadat men bekend maakte de stekker eruit te trekken.

Uitslag FC Volendam - Ajax

Om half een begon de competitiewedstrijd tussen FC Volendam en Ajax. Hieronder vind je de uitslag.

FC Volendam - Ajax 1-2
41’ Sheotahul 1-0
44’ Suárez 1-1
64' Vertonghen 1-2

Toeschouwers: 5.000
Scheidsrechter: v. Egmond
Gele kaart: Bakens, Sterk (FC Volendam

Opstellingen

FC Volendam: Verhoeven, Koning, Schilder, Bakens, Sterk, Hofstede, De Lange, Sheotahul (Platje/84), Boots (v. Dijk/77), Meijers (Narsingh/84), Tuyp

Ajax: Vermeer, v.d.Wiel (Silva/73), Oleguer, Vertonghen, Vermaelen, Enoh (Blind/62), Sulejmani, Lindgren, Suárez, Cvitanich (Leonardo/ 56),Emanuelson

Jans baalt van verlies bij PSV

FC Groningen slaagde er gisteravond niet in om van PSV te winnen. De ploeg uit het Noorden stond tijdens de rust nog met 2-0 voor, maar na de thee was het PSV dat de klok sloeg. Ron Jans, trainer van de Groningers, was na afloop zichtbaar teleurgesteld.

"Als we in uitwedstrijden een doelpunt tegen krijgen raken we volledig het overzicht kwijt. Wat vandaag gebeurde, is ons dit seizoen vaker overkomen. Eerlijk gezegd weet ik nu niet hoe we dat probleem moeten oplossen, maar we gaan er uiteraard aan werken," liet Jans, die er stevig de balen in had, weten.

De trainer vervolgde met de woorden: "We speelden met vertrouwen. Het enige verwijt dat ik in die fase kon maken was dat het 'maar' 2-0 voor ons was. Nog geen tien minuten na de hervatting zag de wereld er totaal anders uit."

Motorrijder zwaargewond na 'wheelie'

Een motorrijder is gisteravond in Amsterdam zwaargewond geraakt na frontaal op een auto te zijn gebotst. De oorzaak is vermoedelijk een zogenoemde wheelie, het rijden op een motor met het voorwiel in de lucht. Dat meldt de politie vandaag. De man is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis.

De 22-jarige motorrijder kwam op de kruising van de Haarlemmerweg en de Van Hallstraat in aanvaring met een tegenligger. Hij werd gelanceerd en kwam onder een andere auto terecht, waar omstanders hem onder vandaan hebben gehaald. De man was niet meer bij kennis. De politie stelt een onderzoek in.

Portier beschoten in Amsterdam

Een portier van een horecagelegenheid op het Leidseplein in Amsterdam is vanochtend beschoten. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht, maar zijn verwondingen vallen mee. Dat meldt de politie.

In eerste instantie werd gedacht dat het ging om een luchtdrukpistool, maar later bleek het toch om een vuurwapen te gaan. Bij het incident waren in ieder geval twee mannen betrokken. Het motief van de schietpartij, die plaatsvond rond 10.00 uur, is onbekend. De zaak wordt door de politie onderzocht.

Reker spreekt maandag met Salcido

Jan Reker gaat maandag in gesprek met Carlos Salcido. De aanleiding hiervoor zijn de recente uitspraken van de Zuid-Amerikaan aan het adres van trainer Huub Stevens. De verdediger zei dat de oefenmeester hem 'mentaal had doodgemaakt' en sprak over een vertrek bij de club.

"Ik was op de hoogte van de onvrede van Carlos, maar heb hem daarvoor naar de hoofdcoach verwezen," liet Reker in een verklaring weten. "Wij vinden Carlos een voor PSV zeer belangrijke speler die we in deze belangrijke fase van de competitie heel hard nodig hebben."

De preses van de Eindhovenaren was overigens duidelijk voor wat betreft een mogelijk vertrek van Salcido: "In zijn contract staat geregeld onder welke voorwaarden hij kan vertrekken."

Cancellara Zwitsers sportman van 2008

Fabina Cancellara is uitgeroepen tot Zwitsers sportman van het jaar. De wielrenner van Team CSC wist Roger Federer voor te blijven.

Cancellara slaagde er dit jaar in om de Olympische tijdrit en Milaan-San Remo op zijn naam te schrijven. Daarnaast won hij tijdens de Spelen ook nog brons op de wegrit.

Federer won in 2008 onder meer de US Open en sleepte tijdens de Olympische Spelen een gouden medaille bij het dubbelspel in de wacht.

Amstel Tijgers verliezen van Devils

De Amstel Tijgers verloor gisteravond de eerste wedstrijd in het kader van het kampioenschap van Nederland van de Devils uit Nijmegen (2-3). De ploeg uit de hoofdstad kon niet over de jeugdspelers beschikken, aangezien zij aantraden in het duel tussen Geleen en Amsterdam.

Toch kwamen de Tijgers goed uit de kleedkamer en lieten mooi en verzorgd ijshockey zien. In de vierde minuut resulteerde dit al in een doelpunt van Merriam. Dit was ook het beeld voor het resterende deel van de eerste periode, maar de ploeg wist niet meer te scoren. Bovendien had de kans van Sanders, na een aantal schitterende combinaties, een treffer op moeten leveren. Zijn schot miste echteer alle kracht.

Pas in de tweede periode wist Van den Heuvel het tweede doelpunt voor de Tijgers te maken, waar men in de eerste periode zeker nog twee keer had kunnen scoren. Halverwege de wedstrijd slagen de Devils er in om de aansluitingstreffer binnen te tikken. Ramoul is de gevierde man aan de zijde van de Nijmegenaren.

In de derde periode werd het spel van de Amsterdammers slechter, mede door het uitvallen van Hult en Winnik. In de 50e minuut werd Gill voor twee minuten naar de strafbank gestuurd. De Devils wisten van dit buitenkansje te profiteren en kwamen in deze 120 seconden op gelijke hoogte.

In de overtime was het Jefkins, die zijn ploeg de das om doet, door een onnodige overtreding te maken. Hiervoor kreeg hij een 5 + 20 minuten straf. Dit zorgde ervoor dat Sakaluk, na aangeven van Kreuzmann, zijn ploeg uiteindelijk de winst kon bezorgen.

Rondspetterend bloed in Dawn of War 2

Relic Entertainment heeft een video uitgebracht van Warhammer 40.000: Dawn of War 2. In onderstaande trailer is voornamelijk te zien hoe het bloedvergieten in zijn werk gaat. Je ziet bijvoorbeeld hoe het Tactical Marine Squad zijn tegenstanders aanpakt en hoe de scout-, devastator- en assault marine squads dit doen. Warhammer 40.000: Dawn of War 2 moet in het eerste kwartaal van 2009 op de markt komen voor de PC.

Minder politievrijwilligers, meer volunteers

Het aantal politievrijwilligers neemt geleidelijk aan af. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat veel korpsen minder werven, omdat ze meer met zogenoemde volunteers aan de slag gaan. Dat zegt een woordvoerder van de Landelijke Organisatie van Politie Vrijwilligers (LOPV) vandaag.

Het aantal politievrijwilligers bedraagt voor heel Nederland momenteel ongeveer achttienhonderd. Volgens de woordvoerder waren dat er een paar jaar geleden nog zo'n tweeduizend. Hoeveel volunteers er zijn, weet hij niet precies. "Dat is onduidelijk. Het is ook nog een vrij nieuw fenomeen."

De volunteers gaan niet zoals politiemedewerkers de straat op, maar voeren bijvoorbeeld baliewerkzaamheden uit. Met hun werk willen zij een bijdrage leveren aan de veiligheid. "Vanuit die invalshoek zetten de politievrijwilligers zich ook in."

Behalve dat veel korpsen minder werven, is ook de onaantrekkelijkheid van het politievrijwilligerswerk een oorzaak van de afname. "Tot voor kort konden ze in veel regio's in hooguit de rang van surveillant aan de slag. Dat is de laagste politierang", aldus de woordvoerder. "Surveillanten mogen bijvoorbeeld geen wapen dragen. Als politievrijwilligers meer perspectief wordt geboden, wordt het werk aantrekkelijker voor mensen."

Ook duurt de opleiding lang. "Politievrijwilligers moeten voldoen aan dezelfde opleidingseisen als gewone agenten. Die opleiding duurt ongeveer drie jaar en dat vormt een stevige barrière. Momenteel zijn we dan ook aan het kijken of die opleiding niet sneller kan."


Minder politievrijwilligers, meer volunteers  (foto: DAG)

Midway gaat ten onder?

Het Amerikaanse bedrijf Midway bestaat sinds 1973, en is dus ruim 35 jaar oud. Midway heeft veel successen gehad met onder andere Mortal Kombat. Het gaat de laatste tijd echter niet zo goed meer met Midway.

Het bedrijf heeft de laatste jaren verschillende obligaties en leningen op haar naam staan. In de contracten staat dat wanneer Sumner Redstone zijn aandelen verkoopt, alle obligatiehouders hun geld tegelijkertijd kunnen terugeisen. Nu de aandelen verkocht is Midway bang dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Dit zou betekenen dat Midway $150 miljoen moet afbetalen, en dat geld is er niet.

Daarnaast moet Midway ook onmiddellijk een lening van $90 miljoen afbetalen aan Sumner Redstone's bedrijf National Amusements. Midway zou dan in totaal $240 miljoen moeten terugbetalen. Hierbij komt ook nog eens de $40 miljoen aan schulden. Midway heeft nu vijftig dagen om de eerstgenoemde $150 miljoen te vinden. Lukt dit niet, dan wordt het bedrijf waarschijnlijk bankroet verklaard. Hoe dit afloopt lees je natuurlijk op FOK!games.



PSV mogelijk zonder Koevermans tegen Liverpool

Het is onzeker of Danny Koevermans met PSV kan spelen in het Champions League-duel van PSV tegen Liverpool komende week. Gisteren, in de competitiewedstrijd tegen Groningen, ontbrak hij omdat hij volgens trainer Huub Stevens met een dubbele blessure kampt.

De aanvaller heeft last van zijn lies en zijn heup. "Al met al te veel van het goede om te spelen. Ik moet afwachten of hij dinsdag beschikbaar is," aldus Stevens gisteren.

Omstreden Russell Brand wint Britse komedieprijs

Russell Brand heeft de award voor beste live stand-upcomedian gewonnen bij de British Comedy Awards. Dat meldt BBC News vandaag. De omstreden komiek was niet aanwezig bij de show in Londen. Acteur Adam Sandler overhandigde hem de prijs in Los Angeles. In een videoboodschap verklaarde Brand zijn award op te dragen aan Jonathan Ross.

Met die opmerking verwees Brand naar het incident waarbij hij en Ross vorige maand betrokken waren. In de show van Brand op BBC Radio 2 pleegden de twee komieken een serie treitertelefoontjes naar de 78-jarige Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs. Brand nam, net als twee Radio 2-bazen, ontslag na de beroering die hierdoor ontstond. Jonathan Ross werd drie maanden geschorst door zijn werkgever de BBC.

Ross was ook genomineerd voor een British Comedy Award. Zijn talkshow 'Friday night with Jonathan Ross' maakte kans op de prijs voor beste komedieshow. TV Burp van Harry Hill won echter in deze categorie.


Omstreden Russell Brand wint Britse komedieprijs  (foto: DAG)

Verdonk in peiling op laagste score

Rita Verdonk behaalt vandaag met haar Trots op Nederland (TON) de laagste score sinds ze ruim een jaar geleden met een nieuwe beweging begon. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond staat Verdonk nu op vijf zetels, een minder dan vorige week.

De peiling laat verder weinig verschuivingen zien in vergelijking met vorige week. Het CDA staat onveranderd op 31 zetels, een verlies van 10 in vergelijking met het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer. De PvdA zakt na een flinke opmars weer wat terug en staat zondag op 26 zetels, een minder dan vorige week. De sociaaldemocraten hebben nu 33 zetels in het parlement.

Winst is er deze week voor D66 en de Partij voor de Vrijheid (PVV), die allebei een zetel winnen vergeleken met vorige week en op 16 zetels uitkomen. D66 heeft er nu drie in de Kamer, de PVV staat op negen.

Voor VVD, SP, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren is er niets veranderd. De VVD staat op 20 (22 in Kamer), de SP op 16 (25), ChristenUnie op 6 (6), SGP op 2 (2) en de Partij voor de Dieren op 2 (2).

Van Doorn twaalfde op sprint

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Nagano is Annita van Doorn twaalfde geworden op de 500 meter.

Van Doorn haalde gisteren als eerste Nederlandse shorttracker een nominatie binnen voor de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver.

Niels Kerstholt benutte de herkansingen door zich via twee races te kwalificeren voor de halve finales op de 1500 meter. Door een diskwalificatie eindigde hij slechts als 21e.

De Nederlandse vrouwen werden op de aflossing zevende. In de B-finale eindigden Van Doorn, Liesbeth Mau Asam, Sanne van Kerkhof en Maaike Vos als derde.

Grap loopt uit de hand

De Eindhovense politie heeft vijf mannen met geweld aangehouden na een mislukte grap van één van de mannen. De grappenmaker (25) liep 's nachts na het uitgaan over straat met zijn capuchon over zijn hoofd. Hij had hier gaten in gemaakt, waardoor het leek dat hij een bivakmuts op had.

Surveillerende agenten kwamen de man met de capuchon tegen en vertrouwden het niet helemaal. Hierop spraken zij de man aan, maar deze werd vervelend. De man riep dat de agenten hem los moesten laten en hij probeerde zich los te rukken. Om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie wilden de agenten de man aanhouden.

Redders in nood 

Plotseling kwamen er vier mannen aangerend en zij riepen dat de agenten de man los moesten laten en begonnen, net als de grappenmaker, vervelend te doen. Omdat de agenten zich bedreigd voelden riepen zij naar de mannen dat zij op afstand moesten blijven. Uiteindelijk moesten de agenten geweld gebruiken om de mannen op afstand te houden.

Het was maar een grap 

Met behulp van andere agenten die hun collega's te hulp schoten, konden alle vijf de mannen aangehouden worden. Op het politiebureau bleek dat de 25-jarige man een grap met zijn vier vrienden uit wilde halen. Hij was na het stappen van hen weggelopen en had zijn capuchon, met daarin een aantal gaten, over zijn hoofdgetrokken en wilde hen laten schrikken. Alle vijf de mannen zijn na het verhoor naar huis gestuurd.

 

Ierland roept varkensvleesproducten terug

De Ierse regering heeft de voedselindustrie gisteren opgeroepen alle in Ierland geproduceerde varkensvleesproducten uit de handel te halen vanwege een mogelijke besmetting met dioxine. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.

In varkensvlees afkomstig van enkele Ierse veehouderijen werd vrijdag tot aan tweehonderd keer de toegestane hoeveelheid van het kankerverwekkende dioxine aangetroffen. Volgens de Ierse overheid is er waarschijnlijk iets misgegaan met het varkensvoer, dat aan ongeveer vijftig boerenbedrijven geleverd is.

De toegestane hoeveelheid dioxine in het varkensvlees mag dan overschreden zijn, maar het gevaar voor de volksgezondheid is zeer klein, aldus Ierland.

Het mogelijk besmette vlees is voornamelijk in Ierland en Groot-Brittannië verkocht. Ook de Britse autoriteiten hebben verklaard, dat het risico voor de volksgezondheid nihil is.

Interview: The Rascals

In de backstage ruimte van Tivoli de Helling zitten ze op me te wachten, de jonge bengels van The Rascals. Twee giechelende meisjes van Nu.nl lopen net de kleedkamer uit en nu hebben ze even tijd om FOK! te woord te staan. Ze zijn bijna aan het einde van wat voor de Britse band een druk, vermoeiend, maar bovenal fantastisch jaar is geweest. En terugkijkend op dit jaar is er inderdaad een hele hoop verandert. "Onze gezichten zijn vooral een stuk grijzer geworden", verzucht drummer Greg Mighall.


Interview: The Rascals

In de backstage ruimte van Tivoli de Helling zitten ze op me te wachten, de jonge bengels van The Rascals. Twee giechelende meisjes van Nu.nl lopen net de kleedkamer uit en nu hebben ze even tijd om FOK! te woord te staan. Ze zijn bijna aan het einde van wat voor de Britse band een druk, vermoeiend, maar bovenal fantastisch jaar is geweest. En terugkijkend op dit jaar is er inderdaad een hele hoop verandert. "Onze gezichten zijn vooral een stuk grijzer geworden", verzucht drummer Greg Mighall.



Van den Bergh niet onder de indruk van AZ

AZ won gisteren thuis met 2-0 van Heracles Almelo. In de negentiende minuut zette Ari de Alkmaarders op voorsprong, maaar daarna vergat AZ om verder uit te lopen.

De Almeloërs kregen wel wat kansen, maar wisten niet tot scoren te komen. In de 85e minuut besliste topscorer Mounir El Hamdaoui alsnog de wedstrijd. Heraclied Ricky van den Bergh zei na afloop van de wedstrijd dat hij niet onder de indruk was van de Alkmaarders. "Het was niet een kampioensploeg die ik aan het werk heb gezien."

De trainer van AZ, Louis van Gaal, wist precies waarom zijn ploeg zo veel moeite had met Heracles: "We hadden het moeilijk omdat ze zich goed georganiseerd hadden, de ruimtes klein hielden en er veel dreiging uitging van hun snelle spitsen."

Geen nattigheid meer voor Wet

Sinds 2007 ontwikkelt Artificial Mind & Movement de actiegame Wet voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. In Wet neem je de rol aan van Ruby. Zij is een lieftallige huurling. Tijdens haar opdrachten heeft ze beschikking over verschillende wapens en zwaarden.

De uitgever van Wet was Vivendi, maar na de fusie met Activision leek het erop dat Wet nooit uit ging komen. Maar er is goed nieuws. Ondanks dat Wet enkele maanden geen uitgever heeft gehad, is het spel in leven gebleven. Op de Montreal International Game Summig toonde Artificial Mind & Movement nieuwe beelden van het spel.

Jennifer Aniston geeft hond publiciteitsstop

"Geen Oprah en Vogue meer voor mijn hond." Dat zei Jennifer Aniston dit weekeinde in Los Angeles. De Amerikaanse actrice beweert dat haar huisdier steeds vaker wordt herkend en stelt daarom een publiciteitsstop in voor Norman.

De Welsh-Corgi terriër mix verschijnt regelmatig in de bladen als hij met zijn beroemde bazin wandelt over het strand of rondloopt op de filmset. Norman trekt echter ook steeds vaker opdringerige fans aan en daar wil Aniston haar harige vriend tegen beschermen.

De filmster is vanaf begin volgend jaar te zien in de romantische komedie Marley& Me, waarin een Labrador een van de hoofdrollen speelt. Aniston is dol op dieren, maar bekende wel dat ze ooit een hond heeft weggedaan. "Hij was gevaarlijk, hij beet kinderen", verdedigde ze haar actie. "Ik heb hem teruggebracht naar de fokkerij."

Jennifer Aniston  (foto: ANP)

Unieke foto's John Lennon en Yoko Ono duiken op

Een fotograaf van dagblad De Telegraaf heeft een serie unieke foto's teruggevonden van de 'Bed-In' die John Lennon en Yoko Ono in maart 1969 hielden in het Hilton Hotel in Amsterdam.

Fotojournalist Nico Koster raakte de kostbare negatieven kwijt van een exclusieve fotoshoot die hij in kamer 902 mocht doen. Recent vond zijn dochter het materiaal terug in een doos met oude babyfoto's.

Dat vertelt Koster vandaag in De Telegraaf. De fotograaf kreeg van Lennon alle tijd om een hele serie beelden te schieten die een interview moest ondersteunen dat journalist Henk van der Meyden met het tweetal had.

Beatles-zanger John Lennon en zijn echtgenote Yoko Ono bleven tijdens hun huwelijksreis een week lang in bed in het Hilton Hotel. Zij wilden hiermee wereldvrede promoten en protesteren tegen de oorlog in Vietnam. De beelden haalden voorpagina's van kranten over de hele wereld.

Koster gaat zijn foto's in maart in zijn Galerie Moderne in Amsterdam exposeren.

Moslims vieren Offerfeest

Met het Offerfeest, dat op de tiende dag van de twaalfde maand van de islamitische kalender begint (dit jaar 8 december), herdenken zij dat de profeet Ibrahim (Abraham) bereid was zijn zoon Ismaël aan God te offeren. Toen Ibrahim zijn zoon wilde doodsteken, liet God hem via een engel weten dat een schaap de jongen mocht vervangen.

Moslims offeren daarom op de eerste dag van het feest een schaap of soms een ander dier, zoals een geit of buffel. Het vlees wordt in drieën verdeeld. Een deel is bestemd voor de familie, een ander voor buren of vrienden en het laatste is voor de armen.

Evenals vorig jaar roept de vereniging Samenwerkende Moslim Hulporganisaties (SHMO) moslims op overgebleven vlees in te leveren voor de armen in Nederland. Dat wordt tot houdbare worsten verwerkt. Vorig jaar kwam door de actie, waarin de SHMO met de rooms-katholieke hulporganisatie Cordaid samenwerkt, 2200 kilo vlees binnen. De worsten gingen naar daklozen, verslaafden en mensen met financiële problemen.

Het Offerfeest valt samen met het einde van de hadj, de bedevaart naar Mekka. Alle moslims die daartoe lichamelijk en geestelijk in staat zijn, moeten die eens in hun leven volbrengen.

AI onder de loep in Killzone 2 video

Killzone 2 moet een van de grote knallers voor de Playstation 3 worden in het nieuwe jaar. De game moet het niet alleen hebben van de mooie graphics, maar ook gameplay staat hoog in het vaandel. Een van de elementen die de gameplay ten goede moet komen is de AI. AI designer Rob Heald vertelt in een interview enkele interessante dingen over de AI in Killzone 2. Wil je het interview in HD bekijken? Klik dan hier.

Honderden kinderen zitten onschuldig in gevangenis

Ruim achthonderd kinderen verblijven in Nederland in de gevangenis zonder dat ze veroordeeld zijn voor een strafbaar feit. Er is vanwege de lange wachtlijsten geen plaats voor hen in een kliniek. Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer spreekt in het Ikon-programma Spraakmakende Zaken, dat vanavond wordt uitgezonden, van een 'schandelijke zaak'. "Ik schaam me voor Nederland", zegt hij.

Volgens Brenninkmeijer is het opsluiten van onschuldige kinderen in de gevangenis in strijd met de rechten van de mens. Vier jaar geleden werd het probleem ook al door de ombudsman aangekaart. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) kondigde bij zijn aantreden aan dat hij de capaciteit van gesloten klinieken wilde uitbreiden, maar volgens Brenninkmeijer is hier tot op heden nog onvoldoende aan gedaan. Volgens hem duurt het in het huidige tempo nog tot 2010 voor er voldoende plaats is in klinieken.

Dit is veel te laat, betoogt de Nationale ombudsman. "Mijn geduld was al op toen minister Rouvoet aantrad", zegt hij. Hij vindt dat de minister onmiddellijk op zoek moet naar een tussenoplossing voor de kinderen die onschuldig opgesloten zitten, meestal zonder enige vorm van therapeutische hulp. "Als dit bij volwassenen zou gebeuren, zou het land te klein zijn", aldus Brenninkmeijer.

Nederland begint WK Floorball met nederlaag

Het Nederlands team is het WK Floorball in Tsjechië begonnen met een 14-4 nederlaag tegen Polen.

Polen, dat gezien wordt als favoriet voor het winnen van de B divisie, begon goed en wist in de eerste periode een 5-0 voorsprong te pakken. In de tweede periode wist Nederland eindelijk wat terug te doen en onder aanvoering van Rob Labruyere werd de periode met 4-4 gelijk gespeeld.

In de derde periode liet Polen echter weer zien waarom het hoger staat aangeschreven en liep het via een 5-0 periode stand uit naar 14-4. Vandaag mag Nederland aantreden tegen Japan om de eerste punten van het WK proberen te halen.

In de A divisie boekte Zwitserland een moeizame 7-6 zegen tegen promovendus Estland. Regerend wereldkampioen Zweden daarentegen had weinig moeite met Italië en behaalde met 18-0 een makkelijke overwinning.

Onbekend met Floorball? Aankomende woensdag brengt FOK!sport een special over deze, voor velen, nog onbekende sport.

[WB] Terugblik Changchun

Het afgelopen weekend werden er wereldbekerwedstrijden verreden in Changchun. FOK!sport blikt nog een keer terug.

De eerste 500 meter voor mannen werd zaterdag gewonnen door de Chinees Yu Fengton. Met een tijd van 34,97 bleef hij als enige onder de 35 seconden. Beste Nederlander was Simon Kuipers die met een tijd van 35,36 als vierde eindigde. Annette Gerritsen werd derde op de 500 meter bij de vrouwen. Gerritsen reed een tijd van 38,86. Jenny Wolf was een klasse apart. De Duitse boekte haar vierde WB-zege van dit seizoen met een tijd van 38,09. De Canadese Kristina Groves won de 1.000 meter bij de vrouwen. Groves kwam tot een tijd van 1.18,18. Laurine van Riessen pakte met 1.18,48 het brons. De laatste afstand van de eerste dag, de 1.000 meter bij de mannen, werd gewonnen door Lee Kyou-hyuk. De Koreaan reed met 1.09,68 een nieuw baanrecord. Stefan Groothuis reed een tijd van 1.10,15 en werd daarmee tweede.

Op de tweede dag won de Rus Dmitry Lobkov de tweede 500 meter van het weekend. Lobkov bleef Yu Fengrong, die op de zaterdag de snelste was, een fractie voor met een tijd van 35,07. Jenny Wolf won bij de vrouwen ook de tweede 500 meter. De Duitse reed met 37,98 bovendien een nieuw baanrecord. Annette Gerritsen, gisteren nog derde, werd vandaag tweede in een tijd van 38,52. Laurine van Riessen won voor het eerst in haar loopbaan een wereldbekerwedstrijd. In Changchun was de Nederlandse met een tijd van 1.17,25 de snelste op de 1.000 meter. Ook bij de mannen was er Nederlands succes op de kilometer. Simon Kuipers zegevierde in een tijd van 1.09,83. De Amerikaan Shani Davis werd met 1.09,99 tweede en de derde plaats was ook voor een Nederlander, te weten Stefan Groothuis die een tijd noteerde van 1.10,01.

Win het boek IK JOL- De biografie die alles zegt

FOK! mag in samenwerking met House of Knowledge vijfmaal het boek 'IK JOL- de biografie die alles zegt' weggegeven. Wil je weten hoe je in aanmerking kunt komen? Lees dan verder.

IK JOL- de biografie die alles zegt

Van straatschoffie en ordinaire schopper werd hij profvoetballer. En daarna een van de beste scheidsrechters van Nederland, Europa en de wereld. Maar hij werd ook geschorst op verdenking van het gokken op door hem zelf geleide wedstrijden. Ten onrechte, bleek later. Maar het kleurde zijn dagen wel aardedonker. Zelfs volledige rehabilitatie kreeg het litteken niet weg. Ook de voortdurende oorlog tussen hem en de KNVB trok diepe voren in zijn ziel.

Al is Dick Jol geen profscheidsrechter meer, in zijn biografie kletst hij er nog één keer vol in en blaast hij bergen emoties van zich af. Het leest als een jongensboek, maakt vertrouwelijke informatie openbaar en bevat nog nooit eerder gepubliceerde officiële documenten. Daarnaast werkt IK, JOL op de lachspieren. Snelle, gevatte uitspraken en Haagse bluf gaan hand in hand, ook in confrontaties met David Beckham, Ronald Koeman, Lothar Matthäus,Roberto Carlos, John de Wolf, Nikos Machlas, Johnny Heitinga, Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Sir Alex Ferguson en vele anderen.

'IK JOL- de biografie die alles zegt' is vanaf vandaag te koop in de boekhandel en kost ¤ 16,95.

Wil jij een van de vijf exemplaren, die we mogen weggeven, winnen? Beantwoord dan de volgende vraag: Welke belangrijke finale floot Dick Jol in 2001?

Stuur je antwoord, met vermelding van je username op FOK!, voor 7 december 20:00 uur naar prijsvragensport@fok.nl .

Knut te koop

De heersende financiële crisis slaat hard toe in de dierenwereld. IJsbeer Knut staat noodgedwongen te koop.

Het publiekslievelingetje van dierentuinliefhebbers is onzeker over zijn toekomst. Knut moet verkassen naar een ander onderkomen.

Nadat onlangs zijn verzorger overleed, vierde Knut afgelopen vrijdag nog zijn tweede verjaardag in zijn thuishaven. Het punt is dat de witte publiekslieveling rijp is om voor nageslacht te zorgen. Toch slaagt de Berlijnse zoo er niet in om het benodigde geld voor een nieuw complex voor de ijsberen op te hoesten. Daar komt voor het aantrekken van een wijfje zo'n vijf miljoen euro bij. Te veel voor de Berlijnse zoo en daarom gaat de witte beer in de verkoop.

Aan belangstelling zal het niet liggen. Veel Europese dierentuinen staan in de rij om Knut op te nemen. Hieronder bevinden zich het Zweedse berenpark, een dierenopvangcentrum in Noorwegen en de zoo van Hannover. Kanshebber nummer één is echter de dierentuin van Gelsenkirchen. Die beschikt namelijk over een groot ijsberencomplex plus een wijfje genaamd Lara.

Knut (5 december 2006) werd in de Zoologischer Garten Berlin geboren en door zijn moeder (Tosca) verstoten. Zijn tweelingbroer stierf al na vier dagen. Het ijsbeertje is door verzorger Thomas Dörflein grootgebracht.

IJsbeer Knut te koop  (foto: DAG)

"Jammer dat Salcido afspraken niet nakomt"

PSV-verdediger Carlos Salcido stond gisteren gewoon in de basis bij de wedstrijd tegen FC Groningen (4-2 winst). Ondanks die basisplek is trainer Huub Stevens niet tevreden met de Mexicaan, zo liet de coach na afloop weten.

"Carlos heeft zijn kwaliteiten, die kennen we van hem", aldus Stevens tegenover Sportweek. "Ik heb in een gesprek afspraken met hem gemaakt, en ik vind het jammer dat hij die niet nakomt. Elke PSV-speler heeft in zijn contract staan dat hij zich naar buiten toe niet negatief moet uitlaten over spelers of functionarissen."

Prinses Amalia vijf jaar

Prinses Amalia, de oudste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, is vandaag vijf jaar geworden. De nummer twee in de lijn van troonsopvolging viert het verjaardagsfeestje thuis in Wassenaar, samen met haar ouders en haar twee jongere zusjes.

De erfprinses Catharina-Amalia gaat nu al een klein jaar naar school. Op 10 december vorig jaar, een paar dagen na haar vierde verjaardag, zette ze haar eerste stapjes in groep 1 van de Openbare Bloemcampschool in haar woonplaats.

De school kreeg er een leerlinge bij die op haar eerste schooldag al behoorlijk bij de pinken was. Haar moeder spreekt Spaans met haar, haar vader Nederlands. Van mensen die op bezoek komen, pikte ze daarnaast al Engels op. Het is niet bekend of ze haar verjaardag al op school heeft gevierd of dat nog gaat doen. Willem-Alexander en Máxima willen dat ze haar school zo normaal mogelijk doorloopt. Máxima is ook af en toe overblijfmoeder en heeft dit jaar Amalia's vijf vaste schoolvriendinnen wat beter leren kennen.

Bij de Nederlanders is Amalia in ieder geval flink geliefd. Het afgelopen jaar kwam ze binnen in de top 5 van populairste leden van het koninklijk huis, bleek uit een enquete in opdracht van de NOS eerder dit jaar. Haar ouders Máxima (1), Willem-Alexander (2), haar oma koningin Beatrix (3) en tante prinses Laurentien (4) gaan haar nog voor. "Een jong prinsesje speelt altijd tot de verbeelding van het publiek", luidde de verklaring voor de populariteit van de kleine prinses.

Militanten steken NAVO-trucks in brand

Taliban-strijders hebben vandaag in de stad Peshawar in Pakistan zeker 65 vrachtwagens van de NAVO in brand gestoken. Circa 250 moslimextremisten overvielen kort voor zonsopgang een terrein van de verdragsorganisatie, waarbij ze een bewaker vermoorden. Dat meldde de politie.

De vrachtwagens waren beladen met goederen bestemd voor de internationale troepenmacht in het nabijgelegen Afghanistan. Een tiental bewakers werd ontwapend en moest toezien hoe de militanten alle aanwezige voertuigen met benzine overgoten en in brand staken.

[WB] Winst Kuipers, Groothuis derde

Simon Kuipers heeft de 1.000 meter voor mannen op zijn naam geschreven op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Changchun. De Nederlander zegevierde in een tijd van 1.09,83.

De Amerikaan Shani Davis werd met 1.09,99 tweede en de derde plaats was ook voor een Nederlander, te weten Stefan Groothuis die een tijd noteerde van 1.10,01. Mark Tuitert reed de vijfde tijd met 1.10,07.

In de stand om de wereldbeker gaat Davis nog steeds aan de leiding. De Amerikaan heeft 330 punten. Groothuis staat tweede met 295 punten, Kuipers bezet plaats drie met 280 punten.

Overigens won Sjoerd de Vries de 1.000 meter in de B-groep. De Vries noteerde een winnende tijd van 1.11,11.

Svindal ook de snelste op Super G

Aksel Lund Svindal heeft in het Amerikaanse Beaver Creek ook de Super G op zijn naam geschreven. Gisteren was de Noor al de beste op de afdaling.

Svindal bleef Hermann Maier voor. Maier had bij de laatste tussentijd nog een voorsprong, maar in de laatste meters verloor hij een halve seconde op Svindal. Maiers landgenoot Michael Walchhofer eindigde als derde.

Svindal ging iets meer dan een jaar geleden in Beaver Creek op de training keihard onderuit. Bij dat ongeluk brak hij zijn kaak en z'n neus, raakte een tand kwijt en sneed daarnaast met zijn eigen latten enkele spieren door in zijn linker liesstreek.

[WB] Van Riessen verrast op 1.000 meter

Laurine van Riessen heeft voor het eerst in haar loopbaan een wereldbekerwedstrijd gewonnen. In Changchun was de Nederlandse met een tijd van 1.17,25 de snelste op de 1.000 meter.

Van Riessen liet in haar rit tegen Kristina Groves, gisteren de winnares, een goeie race zien waarin ze de Canadese de baas was. Bovendien reed ze een nieuw baanrecord. Groves eindigde met een tijd van 1.17,80 als tweede. Marianne Timmer werd elfde in 1.19,50 en Annette Gerritsen reed met 1.19,85 de vijftiende tijd.

Bakkal: "Ik hoor in de basis"

Samen met Nordin Amrabat zette Otman Bakkal de wedstrijd PSV-FC Groningen op z'n kop. Bij rust stond het nog 0-2, een kwartier na de pauze was het al 3-2 voor PSV. Bakkal scoorde twee keer. Na afloop sprak Goal.com de succesfactor.

PSV leek voor het eerst in de historie in eigen huis van Groningen te gaan verliezen, totdat het 'gouden duo' Bakkal-Amrabat erin kwam. "Op het moment dat ik er met Nordin in kom weet je dat je 0-2 achter staat en gewoon heel ver naar voren moet spelen", begint Bakkal zijn verhaal. "Dat deden we goed. Ik moet zeggen dat het wel fijn was dat de aansluitingstreffer dan vrij snel na rust valt."

Vrij snel produceerde Bakkal ook zijn tweede van de avond, hetgeen de 2-2 betekende. Lazovic maakte het vervolgens af door eveneens twee keer raak te mikken. De 4-2 zege mocht grotendeels op het conto van de invallers geschreven worden.

Was er bij Bakkal sprake van een revanche op Stevens omdat hij op de bank begon? "Nee, niet echt", aldus de speler zelf tegen Goal.com. "Als ik op de bank zit baal ik natuurlijk altijd. Ik vind ook dat ik moet spelen. Of ik om uitleg heb gevraagd? Nee, zo ben ik niet. Ik zoek m'n vragen en antwoorden liever op het veld."

Bakkal: "Hij heeft me deze week verteld waarom hij de voorkeur geeft aan anderen. Nee, met die reden was ik het niet eens." Was het een woordenwisseling? "Het was niet echt een discussie", antwoordt Bakkal. "Hij heeft aangegeven waarom ik niet speelde en ik heb gezegd dat ik best kon spelen in die opstelling. Dat was het eigenlijk."

"Ik ben vooral blij dat we hebben gewonnen en dat ik twee keer heb gescoord, maar ik denk niet dat dit persé het verschil gaat maken of ik de volgende keer wel speel of niet. Waarom ik dat denk? Dat zegt m'n gevoel gewoon. Van mezelf vind ik dat ik in de basis hoor, dat lijkt me duidelijk. Onomstreden ben ik zeker niet. Dat ben je volgensmij als je een langere periode erboven uit stijgt."

Alarm in Pakistan na 'Indiaas' telefoontje

President Zardari van Pakistan heeft zijn troepen in opperste staat van paraatheid gebracht na een telefoontje van iemand die zich voordeed als de Indiase minister van Buitenlandse Zaken. 'Minister Mukherjee' eiste actie van Pakistan naar aanleiding van de aanslagen in Mumbai. Als er niets zou gebeuren, zou India Pakistan aanvallen. Het leger aan de grens met India hield daarop elke Indiase beweging nauwgezet in de gaten om eventueel direct te kunnen reageren.

De beller probeerde daarna de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, aan de telefoon te krijgen. Dit mislukte omdat haar medewerkers het niet vertrouwden. Rice werd vervolgens gebeld door Zardari, waarop zij belde met de echte minister Mukherjee van India, die zei nooit een dergelijk telefoontje te hebben gepleegd.

De VS is uiterst bezorgd dat deze actie kan leiden tot een oorlog tussen India en Pakistan. Beide kernmachten zijn al tientallen jaren met elkaar in conflicht over Kasjmir, een gebied op de grens van India, Pakistan en China.

[WB] Wederom winst Wolf, Gerritsen tweede

Jenny Wolf heeft ook de tweede 500 meter van dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Changchun op haar naam geschreven. De Duitse reed met 37,98 bovendien een nieuw baanrecord.

Annette Gerritsen, gisteren nog derde, werd vandaag tweede in een tijd van 38,52. Margot Boer werd achtste in 39,18. Marianne Timmer en Thijs Oelema werden elfde en achttiende.

Jenny Wolf gaat in de stand om de wereldbeker met 580 punten aan de leiding. Lee Sang-hwa staat tweede met 430 punten en Gerritsen bezet met 370 punten de derde plek.

[WB] Lobkov Yu de baas

Bij de wereldbekerwedstrijden in Changchun heeft de Rus Dmitry Lobkov de tweede 500 meter van het weekend op zijn naam geschreven. Lobkov bleef Yu Fengrong, die gisteren de snelste was, een fractie voor met een tijd van 35,07.

De Nederlanders stelden teleur. Mark Tuitert was met de elfde plaats en 35,67 de snelste. Simon Kuipers, die gisteren nog als vierde eindigde, werd dertiende vandaag. Stefan Groothuis en Jan Smeekens werden veertiende en vijftiende.

Openbaar vervoer: verkoudheid verzekerd

'Hand voor je mond!' De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om hun mond af te dekken als ze niezen of hoesten. Maar hoe belangrijk precies, dat is nu pas duidelijk geworden door onderzoek. Eén nies van een forens in het openbaarvervoer kan ervoor zorgen dat 150 medepassagiers binnen vijf minuten ook besmet raken.

Zonder zakdoekje of hand voor de mond verspreiden de bacteriën zich binnen enkele seconden via leuningen op roltrappen of via de zittingen van treinen. Voor het onderzoek werden 1300 forensen ondervraagd. Bijna allemaal gaven ze aan minstens één keer verkouden te zijn geweest vorige winter. Eén nies verspreidt 100.000 minuscule druppeltjes met een snelheid van 145 kilometer per uur. Deze druppeltjes vestigen zich op handvatten, deurknoppen en andere voorwerpen die vaak aangeraakt worden. Volgens de berekeningen van de Britse griepexpert Roger Henderson komt zeker 10 procent van de forensen in contact met zo'n 'besmet' oppervlak.

Ook thuiswerkers werden ondervraagd, slechts 58 procent van hen gaf aan afgelopen winter verkouden te zijn geweest. Dit in vergelijking tot 99 procent van de mensen die per metro reizen, 98 procent van de busreizigers en 96 procent van de treinreizigers. Met name mannen vergeten tijdens het niezen hun mond af te dekken, één op de drie draagt een zakdoekje bij zich tegenover 81 procent van de vrouwen.

Rellen in Griekenland na doodschieten jongen

In verschillende steden in Griekenland zijn gisterenavond rellen ontstaan, nadat de politie in Athene een 15-jarige jongen had neergeschoten.

De rellen begonnen in Athene, waar honderden jongeren molotovcocktails en stenen naar de politie gooiden. Ze staken tientallen auto's en vuilniscontainers in brand. Minister van Binnenlandse Zaken Prokopis Pavlopoulos bood daarop zijn ontslag aan wat door premier Costas Karamanlis werd geweigerd. Pavlopoulos betuigde zijn medeleven op televisie en zei dat het onderzoek naar de dood van de jongen in volle gang was.

Twee agenten zijn aangehouden. Volgens een politieverklaring werden agenten door tientallen jongeren belaagd. Toen ze de jongeren wilden aanhouden werden ze opnieuw aangevallen. Daarop losten ze drie waarschuwingsschoten. Een daarvan trof de jongen per ongeluk in zijn maag.

CD: Seimic Records - The Hardstyle Album Part 2

Samen met Fusion en Scantraxx is Seismic één van de grote hardstyle-labels die ons land rijk is. Artiesten als Zany, The Beholder, Max Enforcer en Balistic hebben platen bij dit Rotterdamse label gereleased. Enkele jaren geleden verscheen Seismic Records: The Hardstyle Album, met daarop een overzicht van de hoogtepunten. Inmiddels zijn er weer een heleboel nieuwe hoogtepunten toegevoegd aan het palmares van de Rotterdammers. Tijd dus voor een vervolg: Seismic Records: The Hardstyle Album Part 2!

Piraten gered door Deense marine

Volgens Internationaal recht moet iedereen op zee geholpen worden tijdens een noodgeval, zo ook zeven piraten die op zee dobberden in hun kapotte bootje. Nadat hun motor het had begeven dreven ze twee dagen rond totdat ze gered werden door het Deense marine schip HDMS Absalon.

Toen de Denen aan boord gingen van het bootje vonden ze naast de zeven mannen ook meerdere raketwerpers en machinegeweren hierop werden de mannen vastgehouden op verdenking van piraterij. Bij terugkomst in Jemen zijn alle verdachten overgedragen aan de politie. Het bootje werd uiteindelijk naar de bodem afgezonken.


Beelden van het zinken zijn hier te zien.

Ecclestone en Mosley: "Wakker worden"

Zowel Formule 1-baas Bernie Ecclestone als FIA-president Max Mosley zeggen dat teams zich moeten realiseren dat de kosten in de Formule 1 te hoog zijn opgelopen. Het vertrek van Honda moet voor de resterende teams een eye-opener zijn.

"Dit is een wake-up call. Max en ik zijn niet helemaal achterlijk. We wijzen er al enige tijd op dat teams met een minder groot budget alsnog competitief zouden moeten kunnen zijn,"aldus Ecclestone op Sky News. De Brit denkt dat de Formule 1 de klap van het vertrek van Honda en de kredietcrisis wel te boven komt. "De crisis in de Formule 1 is niet groter dan die bij welk bedrijf waar ter wereld dan ook. De hele wereld is momenteel in crisis, maar de wereld vergaat toch niet? Hetzelfde geldt voor de Formule 1. Dat staat vast"

Ook Max Mosley liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Als de teams nu nog niet doorhebben wat er gaande is, dan is er geen hoop meer voor hen", aldus de FIA-president tegen de BBC. "De teams die donderdag bij elkaar zijn gekomen, zijn allemaal afhankelijk van grote ondernemingen. Ook zij kunnen op een ochtend een fax krijgen met daarin de boodschap dat de stekker eruit wordt getrokken. Als de teams nu dus nog niet uit hun dromen zijn geholpen, dan staat ze in de toekomst wellicht een nare verrassing te wachten."

"Het is mijn werk om nu actie te ondernemen om ervoor zorgen dat dit niet weer gebeurt. Daarom hebben we vanochtend een brief gestuurd naar alle teams waarin we onze plannen om de kosten flink terug te dringen, uit de doeken doen," zegt Mosley. Die maatregelen behelsen onder meer een standaardmotor. Het plan van de FOTA vindt Mosley maar niets.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.