Hoogervorst: Balkenende reageerde te laat

Hans Hoogervorst vindt dat premier Balkenende te laat heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van de kredietcrisis. "Ik had dat persoonlijk wat eerder gedaan", zei de voorzitter van het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag in het tv-programma Buitenhof. Vrijdag verkondigde de minister-president dat Nederland waarschijnlijk op een recessie afstevent. Hoogervorst begrijpt dat Balkenende de bevolking niet onnodig bang wilde maken, maar vindt toch dat hij eerder van zich had mogen laten horen.

Hoogervorst, die namens de VVD een jaar minister van Financiën was, benadrukte dat de crisis ontstaan is doordat er 'wereldwijd met geld is gesmeten' en dat de problemen niet op te lossen zijn door met 'nog meer geld te smijten'. Hiermee doelde hij op de reddingsacties van regeringen om de economie overeind te houden. "Je moet de problemen niet naar de overheidssector verleggen", zei Hoogervorst.

De bestuursvoorzitter van de AFM wees erop dat volgend jaar vermoedelijk tien procent van het bruto binnenlands product (bbp) wordt uitgegeven aan de hulp aan bedrijven. Bij de steun aan banken wordt er vanuit gegaan dat dit geld later terugvloeit, maar dit kan volgens Hoogervorst nog wel eens langer duren dan verwacht.

Hoogervorst pleit voor een aanscherping van de regels voor hypotheekverstrekking. Hij is bezorgd dat op termijn meer mensen hun hypotheeklast niet meer kunnen betalen. In Nederland komt nu een op de duizend huishoudens met een hypotheek in de problemen. Hoogervorst waarschuwt voor 'Amerikaanse toestanden', waar dit percentage zeven keer zo hoog ligt. Samen met de Nederlandsche Bank onderzoekt de AFM momenteel of de regels voor hypotheekverstrekking wel streng genoeg zijn.