Viking: Battle for Asgard

Hack & Slash-games, het is een genre dat in Europa maar niet echt wil doorbreken. Je hebt weliswaar een God of War, maar de meeste goede titels blijven vaak beperkt tot Japan. Wij krijgen vaak matige games als Untold Legends. Het vervelende is dat ik best een groot fan ben van het genre. Wat is er namelijk ontspannender dan weinig nadenken en vooral gamen. Mijn enthousiasme was dan ook groot toen ik de eerste beelden zag van Viking: Battle for Asgard. Halfdode monsters afslachten met een brute Viking, daar ben ik altijd wel voor in. Na veel hypen hier op FOK!games verscheen de game onlangs op mijn deurmat. Ik sprintte naar mijn 360 om eens te kijken of de game me inderdaad het plezier zou gaan brengen waar ik op hoopte.

Viking: Battle for Asgard speelt zich af in mythologisch Noorwegen. De godin Hel is boos, omdat ze door Odin is verbannen uit Walhalla en ze zint op wraak. Vanuit de onderwereld lanceert ze een grootscheepse aanval op Midgard met als doel de wolf Fenrir te bevrijden. Zijn vrijheid moet het einde van de wereld, Ragnarok, inleiden en de dood van Odin. Uiteraard laten de goden dit niet zomaar gebeuren. Freya, de godin van de liefde, geeft een van de Vikingen, Skarin, een amulet waarmee hij speciale krachten krijgt. Dit in de hoop dat hij de Vikingen kan leiden in de oorlog tegen Hel. Als speler neem je natuurlijk de controle over Skarin en begin je deze oorlog.

Je zult met Skarin verscheidene levels afwerken. Deze levels bestaan uit eilanden die door de legioenen van Hel zijn veroverd. Zo heb je in het eerste, Niflberg, nog een klein kamp en moet je langzaam de rest veroveren. Elk eiland kent een aantal kritieke punten die je moet veroveren, zoals een farm of een quarry, en nog een aantal kleine kampementen. Waar je ook gaat, overal wordt het bewaakt door soldaten en zitten er Vikingen opgesloten. Het veroveren van deze punten bestaat dan ook uit het verslaan van alle vijanden en het bevrijden van je mogelijke vrienden. Als het gaat om een kampement zullen de Vikingen zich bij je aansluiten, bij de wat belangrijkere punten hebben ze vaak eerst nog een opdracht voor je. Deze bestaan meestal uit dingen als het doden van een verrader of het bevrijden van nog meer Vikingen.

Nu is dat niet alles wat je moet doen in een level. Voor je klaar bent om definitief de legioenen van Hel van het eiland te verdrijven moet je ze ook nog saboteren en een draak oproepen. De draak oproepen is een kwestie van de steen vinden, waarmee je ze kan oproepen. Dit staat heel duidelijk uitgelegd en kan dus niet misgaan. Eenmaal opgeroepen zal een draak voor je vechten in grote veldslagen. Het tweede is dus het saboteren van de vijand. Daarvoor moet je zijn basis binnensluipen, een kleine route door deze basis lopen om uiteindelijk iets kapot te maken. Goed opletten is hier een vereiste, want zodra één vijand je ziet duurt het vaak niet lang voor meer je zien en voor je het weet heeft een van hen op zijn oorlogshoorn geblazen en komt er geen einde meer aan de hoeveelheid vijanden die op je af komen. Het enige wat je dan nog kan doen is doodgaan en opnieuw beginnen. Zeker in de eerste missie zal dit je erg vaak gebeuren en dat wil nog wel leiden tot flink wat frustraties.