FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 augustus 2001

Samaranch met nierproblemen in ziekenhuis

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Juan Antonio Samaranch is maandag opnieuw in een ziekenhuis opgenomen. De 81-jarige Spanjaard, die onlangs aftrad als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft problemen met zijn nieren.

Hij moet een aantal dagen ter observatie in het ziekenhuis in Barcelona blijven.

In juli heeft Samaranch al elf dagen in een kliniek in Lausanne gelegen. Hij kwam toen net terug van het IOC-congres in Moskou waar de Belg Jacques Rogge als zijn opvolger werd gekozen.

Zwerver redt toerist

showan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 34-jarige dakloze man heeft maandag een 32-jarige Italiaanse toerist gered die bij het Centraal Station in Amsterdam in het water was gevallen.

De zwerver zag een grote groep mensen langs de kant staan. De man wurmde zich tussen de toeschouwers door en zag alleen nog de benen van de drenkeling boven water uitsteken. Hij bedacht zich geen moment, sprong het slachtoffer na en haalde hem naar de kant.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht. De politie heeft zich over de reddende engel ontfermd.

Eerste crash Formule-1 2-zitter een feit

The Foxman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eerste crash met een tweezitter is een feit. De twijfelachtige eer was voor het Minardi team. Nigel Mansell crashte tijdens de allereerste Formule-1 twee-zitter race. Tijdens een evenement op het circuit van Donington, Engeland waren de twee twee-zitters van het Minardi team met een race bezig.

In de ene Minardi bestuurd door Nigel Mansell zat Jonathan Frost, een zakenman die 55.000 Engelse Ponden betaalde voor de rit. In de andere Minardi bestuurd door Fernando Alonso zat teambaas Paul Stoddart. De wagen van Mansell kroop na een bocht in de achterkant van de Minardi van Alonso. Resultaat was een vliegende Minardi van Mansell, een afgebroken wiel, een gebroken voorvleugel en een kapotte achterkant van de andere wagen.

Nigel Mansell kon er na de crash wel de lol van inzien: "Ik denk dat ik een hoop mensen had moeten inhalen via de lucht."

Iedereen bleef ongedeerd bij de crash. De winnaar?? Dat was teambaas Paul Stoddard

Ajax wil kwalificatie Champions League

Het doel van Ajax woensdagavond in de return van de derde voorronde van de Champions League bij Celtic is duidelijk. "We willen ons kwalificeren voor het hoofdtoernooi", zei trainer Co Adriaanse dinsdag stellig.

Adriaanse wilde een dag voor de krachtmeting in een uitverkocht Parkhead zijn opstelling nog niet bekendmaken. Afgaande op de laatste training zou het best wel eens kunnen dat de oefenmeester zijn ploeg opnieuw een ander systeem oplegt en met twee centrumspitsen en vier middenvelders gaat voetballen. Machlas en Arveladze vormden tijdens verschillende oefeningen een spitsenkoppel.

"Dat was niet voor niets", aldus Adriaanse die verder ook nog kwijt wilde te overwegen zonder echte buitenspelers te gaan spelen. "Je weet dat ik graag met vleugelspitsen voetbal. Maar dan moet ik ze wel hebben."

Ikedia en Van der Meyde zijn geblesseerd. De sneller dan verwacht van een griep genezen Hossam, voetbalnaam Mido, is in de ogen van Adriaanse nog geen echte linksbuiten. "Hij moet nog wennen", aldus de trainer die in Van der Gun ook geen specifieke rechtsbuiten ziet. "Cedric is in mijn ogen op z'n best als hij vlak achter de spitsen speelt. Net zoals Knopper."

Adriaanse hoopt nog steeds op kwalificatie voor de Champions League. "Natuurlijk wordt het heel moeilijk maar ik denk echt nog dat we ons kunnen kwalificeren. Celtic was in Amsterdam een klasse beter dan wij maar dat lag ook aan ons. Alle drie de goals werden ingeleid door enorme fouten. Dat zie ik niet weer gebeuren."

Vergunningen radiostations 1 jaar verlengd

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft de vergunningen voor de commerciële radiostations noodgedwongen met maximaal een jaar verlengd tot 1 september 2002. Ze heeft de zenders in een brief op de hoogte gebracht van het besluit.

De maatregel is noodzakelijk omdat het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer het oneens zijn over de manier waarop de frequenties voor de commerciële zenders moeten worden herverdeeld. PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie en SGP willen een vergelijkende toets, terwijl het kabinet wil veilen.

"Het voornemen bestaat om de definitieve politieke besluitvorming af te ronden in september", aldus De Vries in de brief aan de stations. De huidige vergunning van de zenders loopt op 1 september af.

'Stiltes' in de ether
Als De Vries de vergunningen niet zou verlengen, zouden er 'stiltes' in de ether vallen. Het belang van de luisteraars is daarom gediend bij verlenging. De zenders zijn verplicht medewerking te verlenen aan de realisatie van de nieuwe indeling, als de frequenties zijn herverdeeld. Als de zenders medewerking weigeren of frustreren dan kan De Vries de vergunning intrekken.

Vergelijkende toets
Het kabinet komt nog deze maand met de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheid om de frequenties middels een vergelijkende toetst te verdelen. Daarbij worden de frequenties toegewezen op basis van bedrijfseconomische- en inhoudelijke criteria. PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie en SGP hadden dat vlak voor het zomerreces in een motie gevraagd. De Vries gaf direct aan dat het kabinet vasthoudt aan het plan om te veilen. Aan de vergelijkende toets kleven volgens haar te veel bezwaren.

Tara Singh Varma-prijs verdwijnt

De Tara Singh Varma-prijs voor verdiensten ten bate van vrouwelijke migranten krijgt een andere naam. Minister Van Boxtel voor Grotesteden- en integratiebeleid, die de prijs eerder dit jaar instelde, maakte dat dinsdag bekend.

Tara Singh Varma nam in mei afscheid van de Tweede Kamer omdat ze volgens eigen zeggen terminaal ziek was en niet lang meer te leven had. Eind juli werd bekend dat zij haar ziekte had verzonnen. Ze zou psychisch ziek zijn en zich de dodelijke ziekte hebben ingebeeld.

Toen eerder dit jaar nog algemeen werd geloofd dat Singh Varma stervende was, stelde minister Van Boxtel de prijs in voor personen of instellingen die zich inzetten voor verbetering van de positie van allochtone vrouwen. Singh Varma heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor verbetering van de positie van allochtonen, en in het bijzonder van allochtone vrouwen.

Van Boxtel vindt het beter de prijs los te koppelen van de persoon Singh Varma, na alle commotie die is onstaan. GroenLinks heeft begrip voor de beslissing van Van Boxtel. "We hadden het wel verwacht", zei een woordvoerder.

Reiziger minstens een maand out

Michael Reiziger is ten minste een maand uitgeschakeld door een spierscheuring in de linkerhamstring. Hij mist de competitiestart in Spanje en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland op 1 september. "Dit is heel frustrerend'', vertelde hij dinsdag.

De rechterverdediger liep de kwetsuur afgelopen vrijdag op toen hij probeerde een tegenstander te tackelen in het oefenduel van Barcelona tegen Parma. "Het was alsof ik een schop van achteren kreeg, het voelde heel gek'', verzucht Reiziger. In het ziekenhuis bleek dat er een spier in het dijbeen is gescheurd. Direct was al duidelijk dat Reiziger alleen door een wonder op tijd zou kunnen herstellen voor de wedstrijd tegen Ierland.

Problemen in selectie
Het afhaken van de rechtsback is voor bondscoach Louis van Gaal de zoveelste tegenvaller voor de cruciale wedstrijd tegen Ierland. Frank de Boer heeft een achillespeesblessure. De kans is klein dat hij zich volgende week dinsdag in Nederland meldt voor het trainingskamp van Oranje. De verdediger, die toch al amper wedstrijdritme heeft door zijn schorsing in de afgelopen 2 maanden, ondergaat donderdag en vrijdag tests, waarna hij zelf de knoop doorhakt.

Edgar Davids is nog steeds geschorst wegens vermeend dopinggebruik. Ook Bobby Petta van Celtic kan zeker niet meedoen tegen Ierland. Hij liep vorige week bij het Nederlands elftal een spierscheuring op. Marc Overmars heeft een spierverrekking. Zijn selectie voor Oranje lijkt vooralsnog niet in gevaar.

Middenvelder Paul Bosvelt van Feyenoord, die in het verleden aantoonde ook als rechtsback goed uit de voeten te kunnen, is wel weer beschikbaar. Linkerverdediger Arthur Numan van Glasgow Ranger speelt ook weer wekelijks voor zijn club. Van Gaal maakt maandag zijn selectie bekend. Nederland moet van Ierland winnen om kans te houden op kwalificatie voor het wereldkampioenschap van volgend jaar.

Buurtbewoners stelen zandbak leeg

'Schande', zegt T. Molenaar van speeltuinvereniging De Voorloper aan de Kerkstraat in Wormerveer. Na de vakantie trof ze een lege zandbak aan. ,,Alleen wat blubber is er nog over. De rest is door buurtbewoners weggehaald om de tuintjes op te hogen'', beweert ze.

De speeltuin is twee maanden dicht geweest. Maandagmiddag ging Molenaar naar de speeltuin om de boel voor een nieuw seizoen schoon te maken. ,,Toen we aankwamen zagen we dat de zandbak helemaal leeg was. Het zand was weggehaald door buurtbewoners. Zelf heb ik dat niet gezien. Maar een bewoonster, die vlakbij de zandbak woont, heeft mensen met kruiwagens met zand zien rijden. Er staan wel hekken om de zandbak, maar je kan de poort gewoon openen'', aldus de Wormerveerse.

De speeltuinvereniging zit behoorlijk met de situatie in de maag. Molenaar: ,,Al sinds 1985 bedruipen we onszelf. Van de gemeente krijgen we geen cent subsidie. Wel wordt er geholpen als er iets opgeknapt moet worden. Ook krijgen we elk jaar nieuw zand. Dat hebben we dit keer in het voorjaar gekregen. We hopen dat we van de gemeente weer nieuw zand krijgen. Geld hebben we er niet voor.''
De voorzitter zegt dat de speeltuinvereniging een belangrijke functie heeft voor de buurt. ,,Niet alleen voor kinderen, maar ook volwassenen. Er worden bijvoorbeeld klaverjasbijeenkomsten georganiseerd. Voor de kinderen is het natuurlijk hartstikke leuk om een speeltuin in de buurt te hebben. Kinderen van school De Pionier komen regelmatig langs.''

Het stoort Molenaar dat buurtbewoners snel klagen als er papier of glas in de speeltuin ligt. ,,Maar helpen is er meestal niet bij. Dat mensen zand weghalen uit de zandbak, daar heb ik helemaal geen woorden voor. Een lege zandbak is nog gevaarlijk ook. Een kleuter kan er snel invallen. We zijn wel verzekerd, maar dit moet je natuurlijk voorkomen. We hopen nu maar dat de gemeente de zandbak weer snel vult.''

Vrouwen roken meer als ze gelukkig zijn

Vrouwen roken om andere redenen dan mannen. Mannen zullen eerder een sigaret opsteken als ze boos zijn, vrouwen hebben meer zin in een rokertje als ze gelukkig zijn. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de University of California, en gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nicotine and Tobacco Research.

Van alle proefpersonen in de studie werd de bloeddruk om de 20 minuten gemeten, de gemoedsgesteldheid geobserveerd en de gerookte sigaretten geteld, en dat gedurende 48 uur.
Bleek dat zowel mannen als vrouwen naar een sigaret grijpen als ze in een boze stemming zijn - maar dat verband is sterker bij mannen.

Zowel mannen als vrouwen rookten meer als ze zich triest voelden, en zelfs dubbel zoveel als normaal als ze nerveus waren. Maar vrouwen rookten meer dan mannen als ze zich gelukkig voelden. «Stoppen met roken en rookpreventie kunnen dus erg gebaat zijn met nieuwe methodes die beter omgaan met boosheid en stress, en die ook de algemene invloed van emoties in rekening brengen», zegt onderzoeker Dr Ralph Delfino.

Muziek heeft geen positief effect op werkprestaties

Muziek heeft geen positief effect op de prestaties van mensen. Ook draagt muziek niet bij aan een betere werksfeer. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van de Wetenschapswinkel van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB), die de conclusies dinsdag naar buiten heeft gebracht. Het onderzoek naar de effecten van muziek op de werkvloer werd verricht in opdracht van de stichting Bestrijding Akoestische Vervuiling (BAM), die tot doel heeft ongewenste geluiden af te schaffen danwel te beperken.

Onderzoekers Vera Rijcken en Esther de Brouwer stelden 59 mensen bloot aan diverse soorten geluid en muziek en lieten hen onderwijl diverse taken verrichten. Het blijkt dat mensen geheugentaken significant beter verrichten zonder geluid. Bij overige taken werden geen belangrijke verschillen gevonden. Het maakt bij de geheugentest overigens niet uit of mensen naar radio, spraak of klassieke muziek luisteren: in alle gevallen scoorden de proefpersonen slechter dan de personen die taken in stilte volbrachten.

Pedofielen hebben meer stress

Pedofielen hebben meer stress en daardoor meer stresshormonen in hun hersenen dan andere mensen. Dat blijkt uit onderzoek van een Maastrichtse hoogleraar. De wetenschapper denkt dat medicatie, zoals het antidepressiemiddel Prozac, de stress kan verminderen.

Volgens de hoogleraar is een pedofiel meer gestresst dan andere mensen, wat de pedofiele neigingen versterkt. Hij denkt dat met name stress tijdens de jeugd aanleiding tot pedofilie kan geven. Hij denkt ook wel dat mensen met stress niet per definitie tot pedofilie neigen.

32-jarige man overleden aan meningokokken

Een 32-jarige man uit Assendelft is afgelopen weekeinde in ziekenhuis De Heel in Zaandam overleden aan de gevolgen van besmetting met meningokokken. Dat is dinsdag bekendgeworden.

De man was op 10 augustus opgenomen in De Heel, waar na onderzoek werd vastgesteld dat de man was besmet met de meningokokkenbacterie van het type B. Daardoor had de man bloedvergiftiging opgelopen. Volgens de GGD Zaanstreek-Waterland is geen sprake van verband met andere gevallen die de afgelopen weken op verschillende plaatsen in het land zijn geconstateerd. De mensen die veel met het slachtoffer in contact stonden, hebben antibiotica gekregen. Extra maatregelen zijn volgens de GGD niet nodig.

SIOD gaat uitkeringsfraude opsporen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zet per 1 januari 2002 een nieuw orgaan in in de strijd tegen uitkerings- en premiefraude: Deze Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst moet zich profileren als een FIOD.

Het hoofdkantoor van de dienst komt in Den Haag; deelvestigingen komen in Amsterdam, Groningen, Breda, Roermond en Arnhem. De SIOD gaat 345 medewerkers tellen, waarvan er zeventig op het hoofdkantoor komen te zitten. De rest van de werknemers wordt verspreid over de regionale vestigingen. De SIOD richt zich in eerste instantie op uitkeringsfraudezaken van minstens f 25.000 en premiefraudezaken van minstens een ton.

De SIOD-ambtenaren krijgen verregaande bevoegdheden. Zij mogen telefoongesprekken afluisteren, criminele groepen infiltreren, auto's doorzoeken en pseudoaankopen doen. Gewone sociale rechercheurs mogen dat niet.

Het kabinet besloot vorig jaar tot de oprichting van de SIOD. De dienst valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van SZW.

MTV weigert clip Zegers vanwege naakt

Vanwege het hoge naaktgehalte heeft de muziekzender MTV besloten om de videoclip van ex-Onderweg naar Morgenster Chris Zegers niet uit te zenden. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse muziekzender TMF en The Box, waar de clip van 'Circles' wel te zien is. "Bij het maken van de videoclip is wel degelijk rekening gehouden met de richtlijnen van MTV" ,aldus een woordvoerder van Chris Zegers' platenmaatschappij.

Dat ze bij MTV echter zo preuts zijn en deze clip onder het kopje 'Nudity' is afgekeurd, hadden wij niet verwacht. Bij een gemiddelde aflevering van Baywatch zie je meer bloot..."

Er wordt nu gekeken of de videoclip voor MTV wordt aangepast, maar gevreesd wordt dat het concept dan verloren gaat. De single 'Circles' ligt vanaf 7 september in de winkel.

Britten ontvluchten Salou na aanslag ETA

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 200 Britse toeristen hebben gisteren voortijdig hun vakantie in Salou afgebroken en hun koffers gepakt. Na de aanslag van de ETA, dit weekeinde in de badplaats aan de Costa Dorada, durven de Britten niet langer in Spanje te blijven. In hoeverre ook buitenlandse toeristen uit andere landen het voorbeeld van de Britten hebben gevolgd, is nog onduidelijk.

De gemeenteraad van Salou kwam zaterdag kort na de aanslag in spoedvergadering bijeen. Buitenlandse gasten werden tot kalmte gemaand, aangeraden het incident te vergeten en verder van de zon te genieten. Overigens valt de leegloop nog mee, er waren zo'n 5000 Britten in Salou.

Meerderheid Britten wil herenigd Ierland

Een meerderheid van de Britten is voor hereniging van Noord-Ierland met de Ierse Republiek. Dit blijkt uit een opiniepeiling die dinsdag wordt gepubliceerd in de krant The Guardian.

Van de ondervraagden spreekt zich 41 procent zich uit voor aansluiting van Noord-Ierland bij de Ierse Republiek, terwijl 26 procent vindt dat Noord-Ierland een deel van het Verenigd Koninkrijk moet blijven. De rest van de ondervraagden had geen mening. Bij eerdere enquêtes in de jaren '80 en '90 waren beide kampen nog bijna even sterk.

Met name de protestantse unionisten in Noord-Ierland vinden dat hun eilanddeel de unie met Groot-Brittannië in stand moet houden. De katholieken in Ierland willen een eenheid. In de Ierse Republiek sprak bij een opiniepeiling twee jaar geleden 86 procent van de ondervraagden zich uit voor hereniging.

Britse functionarissen hadden al eerder gewaarschuwd dat het publiek het geduld dreigt te verliezen met het al decennia voortslepende Noord-Ierse probleem.

Duet Britney & Robbie opgenomen!

Robbie Williams en Britney Spears nemen een duet op voor de nieuwe cd van Williams die in november uitkomt. Op 'Swing When Your Winning' staan nummers van Dean Martin en Frank Sinatra.

Ook de Australische actrice Nicole Kidman maakt haar opwachting op de nieuwe cd. Dit meldt het showbizzpersbureau WENN.

Robbie Williams is bezig met een solocarrière, nadat hij de Britse jongensband Take That verliet. De populaire Amerikaanse zangeres Britney Spears scoorde een aantal hits, met onder meer 'Oops… I did it again', 'Lucky' en 'Stronger'.

Hackers ontdekken groot lek in Hotmail

Een groep hackers heeft een beveiligingslek gevonden in de email-dienst van MSN Hotmail. Op de website van hackersgroep Root Core is de lezen hoe de mailtjes getoond kunnen worden.

Om een bericht te kunnen lezen heeft de hacker de gebruikersnaam en het nummer van het bericht nodig. Hierdoor is de bedreiging niet zo groot, aangezien het nummer gegokt moet worden. Bovendien kan men met deze methode niet in de inbox van de hotmailgebruiker komen.

De groep biedt op zijn website een scanprogrammaatje aan, dat per seconde een nummer voor een bericht probeert te openen. Om dat te gebruiken is echter wel een breedbandaansluiting nodig en het Hotmail-adres van de dader van de hack zou vrij makkelijk te achterhalen zijn.

Het is niet voor het eerst dat Microsoft in verlegenheid wordt gebracht met de zwakke beveiliging van Hotmail.

Met dank aan Migi en Berney voor de TIP!

Kort geding Davids 29 augustus

Het kort geding dat Edgar Davids heeft aangespannen tegen de voorzitter van de voetbalbond FIFA, Sepp Blatter, komt woensdag 29 augustus voor bij de rechtbank in Amsterdam. De voetballer van Juventus eist dat Blatter uitspraken over hem rectificeert.

De preses van de FIFA verklaarde op 1 augustus tijdens een tv-interview met de NOS dat in de dopingzaak rond Davids meer aan de hand zou zijn dan een te hoge nandrolonwaarde. Davids wil dat Blatter zijn uitspraken publiekelijk terugneemt.

Blatter heeft tot nu toe alleen via een woordvoerder laten weten dat zijn woorden niet zo bedoeld waren. "De woorden van Blatter zijn de hele wereld over gegaan", zegt Davids' advocaat mr. S. Kalff. "Davids wil dat Blatter de schade van die uitlatingen nu wegneemt via een publiekelijke verklaring met dezelfde impact. Dat kan bijvoorbeeld op televisie of met het versturen van een communiqué naar enkele grote persbureaus."

Bij een dopingtest werd op 4 maart na de wedstrijd tussen Juventus en Udinese een te hoge dosis nandrolon bij Davids gevonden. De Italiaanse voetbalbond en de FIFA legden hem wegens doping een voorlopige schorsing op.

NOS-nieuws weer op tijd!

Het NOS Radionieuws begint vanaf woensdag weer precies op tijd. Door een vernieuwde instelling van het zogenoemde audiologo, moeten de radiopiepjes weer exact op het hele uur klinken, aldus de NOS dinsdag.

Sinds 1 april werd het deuntje waarin de radiopiepjes zijn verwerkt, handmatig ingesteld. Dit zorgde voor ontevredenheid bij nieuwslezers en regionale zenders. De regionale zenders die het NOS Radionieuws uitzenden, vielen soms midden in een zin van de nieuwslezer, omdat de klokken niet op elkaar stonden afgesteld.

De NOS heeft nieuwe apparatuur aangeschaft, waarmee de nieuwsdienst weer gekoppeld kan worden aan de tijdsweergave van de atoomklok in het Duitse Braunschweig. Ook de regionale zenders maken hier gebruik van.

Ook duivenmelkers protesteerden tegen het verdwijnen van de piepjes. Elke vrijdagavond om negen uur zetten de vogelliefhebbers hun horloges gelijk op de laatste en langste piep van het radionieuws, om de vliegtijden van hun duiven nauwkeurig te kunnen klokken.

Nederlander eet minder fastfood

Nederlanders eten minder bij snackbars, lunchrooms en fastfood restaurants. Door de BTW-verhoging eerder dit jaar is de totale omzet wel met 2 procent gestegen. Ook cafés werden minder bezocht. De omzet van restaurants is overigens toch nog gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De totale horeca-omzet is in het tweede kwartaal van 2001 5,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Over de eerste 6 maanden van dit jaar is de groei 5,7 procent. In 2000 werd nog een groei van 6,8 procent gemeten. In deze cijfers zitten niet de omzetten uit kantine's, campings en cateringbedrijven.

Tyson niet vervolgd voor verkrachting

De Amerikaanse bokser Mike Tyson wordt niet vervolgd voor verkrachting. De 50-jarige Arlene Moorman uit Californië beschuldigde de voormalige wereldkampioen zwaargewicht vorige maand van dat vergrijp, maar justitie in San Bernardino County oordeelde dat het bewijs tegen Tyson te mager is.

Tyson zou op 16 juli in een huis in Big Bear, 110 kilometer ten oosten van Los Angeles, Arlene Moorman hebben verkracht. Hij was daar om te trainen. Moorman zegt verbijsterd te zijn over de beslissing en overweegt de bokser nu zelf aan te klagen. 'Iron Mike' zat wegens verkrachting en agressief gedrag in het verleden al enkele malen achter de tralies.

Na een maand onderzoek besloten de aanklagers in San Bernardino dat er geen grond is om Tyson te vervolgen. Moormans advocaat suggereerde er sprake is van klassenjustitie. "Van de officier van justitie begreep ik na afloop dat voor hem de vraag was of er sprake was van gewenste seks of verkrachting. Dat lijkt me een kwestie voor een jury. Zeker als een beschuldigde al een veroordeling voor verkrachting op zak heeft, moet de zaak tot op de bodem worden uitgezocht. Ik ben altijd zeer achterdochtig als een beroemdheid met fluwelen handschoenen wordt behandeld", aldus raadsvrouwe Gloria Allred.

Tysons advocaat Darrow Soll denkt dat een aanklacht van Moorman geen enkele kans maakt. Soll verwierp de insinuaties van Moormans advocate. De advocaat van de 35-jarige Tyson zei dat zijn cliënt een test aan de leugendetector heeft ondergaan.

80% Zweedse vrouwen wil meer sex

Acht van de tien vrouwen in Zweden zouden meer seks willen hebben en meer dan helft is ontrouw aan hun partner. Dat heeft het Zweedse boulevardblad Aftonbladet dinsdag geschreven.

In de enquête, onder 1700 vrouwen, noemt tweederde van de ondervraagden het een 'mythe' dat mannen meer van seks houden dan vrouwen. Ook tweederde zegt al bij een eerste afspraakje met een man naar bed te zijn geweest.
Zestig procent van de ondervraagde Zweedse vrouwen zegt anale seks te hebben geprobeerd, maar de helft daarvan heeft het bij een keer gelaten.

Op de vraag wat de meest belangrijke eigenschap is van een man scoorde 'stijl' het hoogst, gevolgd door uiterlijk, intelligentie, geld en machtspositie.

Rapper 2Pac krijgt herdenkingscentrum

(anoniem) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De in september 1996 overleden Amerikaanse rapper Tupac Shakur, beter bekend als 2Pac, krijgt een herdenkingscentrum in de plaats Stone Mountain in de Amerikaanse staat Georgia. De website www.mtv.com meldt dat de eerste werkzaamheden dit weekeinde zijn begonnen. In maart 2003 moet het centrum open gaan voor het publiek.

Tupac Shakur, wiens familie lange tijd in Stone Mountain woonde, werd bijna vijf jaar geleden neergeschoten in Las Vegas. Hij was het meest prominente slachtoffer in een periode die bol stond van de haat tussen rappers van de west- en die van de oostkust. In '97 was Shakurs grote eastcoast-rivaal Notorious B.I.G, echte naam Cristopher Wallace, een ander prominent slachtoffer.

Gangsta Rap
Bij leven was 2Pac een van de populairste rap-artiesten. Van albums als 'All eyez on Me' en 'Me against the World' werden over de hele wereld miljoenen exemplaren verkocht. Hij vierde ook successen als acteur. Na zijn dood verhevigde de discussie over gangsta rap in de Verenigde Staten. Dit rapgenre zou gebruik van geweld en drugs ophemelen. Ook de openlijke toespelingen op seksuele handelingen riepen kritiek op uit onder meer christelijke kring.

Tupac Shakur was een controversieel persoon met zijn met geweld en obsceniteiten doorspekte rapteksten. Geweld speelde ook een grote rol in het echte leven van de rapper. Zo zat hij in de jaren '90 zeker drie keer in de gevangenis, onder meer wegens aanranding van een vrouwelijke fan.

De gewelddadige dood van 2Pac betekende een impuls voor zijn toch al grote populariteit. Platenmaatschappijen en nabestaanden verdienden miljoenen guldens met 'nieuwe' cd's van de overleden rapper.

Het Tupac Amaru Center voor de kunsten krijgt een ruimte voor optredens van artiesten en een kunst-tentoonstelling. Aan de muren komen kunstwerken te hangen die door fans zijn opgestuurd aan Afeni Shakur, de moeder van 2Pac.

NFL op FOK!

Op 9 September gaat de NFL in Amerika weer van start, met als grote apotheose de finale, de Superbowl, die dit seizoen gespeeld wordt in New Orleans Louisiana, waar de New Orleans Saints hun thuishaven hebben.
De Superbowl

De Superbowl is al jaren het grootste eendaagse evenement in Amerika, en in totaal zullen er zo'n 43 miljoen huishoudens in de VS, en velen in de rest van de wereld, kijken naar de finale. De trofee die het winnende team na de Superbowl krijgt, de Vince Lombardi Trophy, kost zo'n 12.000 dollar om te maken.

Maar voordat de laatste twee teams gaat strijden om de felbegeerde trofee, en de bijbehorende superbowlring, worden we getrakteerd op drie maanden lang durende prachtsport.

De regels.

De regels van het American Football zijn relatief simpel. Het volgende stukje is bedoeld om de basisregels van het American Football begrijpelijk uit te leggen.

Het veld is 100 yards (ongeveer 90 meter) lang, en ongeveer 50 yards breed. Aan beide zijdes langs het veld liggen de "Endzones" het gebied waar de aanvallende ploeg de bal moet zien te krijgen om een "Touchdown" te scoren, hetgeen de ploeg 6 punten oplevert. Om dit te bereiken heeft elke aanvallende partij 4 beurten, "downs" genaamd, om 10 yards verder te komen. Dit in mogelijk op de volgende manieren.

1.Lopend. Bij deze optie geeft de quarterback (de spelverdeler) de bal aan een medespeler die met de bal rennen zoveel mogelijk terreinwinst probeert te boeken.
2.Gooien. Hiermee probeert de quarterback de bal door de lucht bij een medespeler (meestal de receiver) te krijgen.

De quarterback mag de bal slechts een keer in een voorwaartse beweging gooien. Als de bal buiten de lijnen gegooid word gaat er een beurt van de vier af, en wordt het spel hervat op de plaats waar de vorige down begon.
Als een ploeg na drie downs niet 10 yards verder is gekomen hebben ze weer twee opties, als de bal dichtbij genoeg is mogen ze proberen de bal tussen de palen door te schieten, een zgn "Field Goal", waarvoor het team drie punten ontvangt. Als dat niet lukt krijgt de andere partij de bal op de plaats van de kick. De andere optie is een zgn "Punt kick" waarmee men probeert de tegenstander zover mogelijk van de eigen endzone te krijgen.

Na een touchdown mag de partij een extra punt proberen te verdienen, door een 15 yards field goal te proberen, of twee punten door de bal in de endzone te krijgen.
Verder zijn er twee punten te verdienen door de verdedigende partij als ze een speler van de aanvallende ploeg in de endzone van de tegenstander kunnen tackelen, dat heet een safety.

Dit is een hoop info, en dit is natuurlijk alleen de kale basis van het spel, en tijdens het verdere seizoen zal ik nog wat meer uitleggen over de regels.

Volgende week:

- De teams, wie zijn ze, waar zitten ze, en hoe zijn hun kansen?

Uiteraard zullen wij van Fok!zine proberen jullie elke week op de hoogte houden van de ontwikkelingen naar de Superbowl toe.

Heb je vragen over American Football, of opmerkingen mail dan naar atrimar@fokzine.net

Politie doorzoekt woonkamp op hennep

De politie is dinsdagmorgen met tachtig man een woonwagencentrum aan de Joost de Momperstraat in Eindhoven binnengevallen. Op verschillende plaatsen is gezocht naar hennepkwekerijen, aldus een woordvoerder.

Omstreeks 10 uur waren acht personen aangehouden, had de politie een nog onbekende hoeveelheid hennep aangetroffen en drie auto's en een onbekend geldbedrag in beslag genomen. De actie duurt nog voort.

Bij de inval zijn veertig ME'ers betrokken en evenveel gewone geüniformeerde agenten. De actie verloopt rustig, aldus de woordvoerster van de politie.

Jeugdrechters straffen te licht

Jeugdrechters in Nederland straffen te licht en leggen bovendien te vaak voorwaardelijke of taakstraffen op aan jonge criminelen die in herhaling vallen. Dat stelt het Openbaar Ministerie.

Advocaat-generaal R. de Vries, landelijk coördinator jeugdzaken, uitte de kritiek op de zittende magistratuur maandag in het RTL Nieuws. Volgens de aanklager leggen jeugdrechters stelselmatig lagere straffen op dan wordt geëist om te laten zien dat ze onafhankelijk zijn.

De Vries bekritiseert dit. ,,Als een officier van justitie vijf jaar vraagt voor een doodslag dan moeten rechters niet steeds vier jaar opleggen, stelt de aanklager. Ook leggen rechters volgens hem aan jonge recidivisten te vaak opnieuw voorwaardelijke of taakstraffen op. In die gevallen is een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats, vindt De Vries.

De advocaat-generaal vindt dat de rechters zich moeten conformeren aan de richtlijnen van het Openbaar Ministerie. Volgens een woordvoerder van het OM is de kritiek op de jeugdrechters niet nieuw. Binnen het platform dat zich bezighoudt met jeugdcriminaliteit praten alle betrokkenen over dit soort zaken en daar is ook de zittende magistratuur bij betrokken, aldus de woordvoerder.

Thailand arresteert beruchte pedofiel

In Thailand is een Amerikaanse pedofiel opgepakt die tot de tien meest gezochte misdadigers van de VS behoort. De autoriteiten in Thailand meldden dinsdag dat zij samen met de FBI Eric Franklin Rosser hebben opgepakt.

Rosser staat samen met onder meer terrorist Bin Laden op de FBI-lijst van meest gezochte misdadigers. De 49-jarige producent van kinderporno werd in maart 2000 veroordeeld wegens zes gevallen van seksueel misbruik van kinderen, maar was al geruime tijd voortvluchtig.
De FBI meldt dat Rosser enige tijd door Europa reisde. Hij verbleef waarschijnlijk ook kort in Nederland. Hij werd voor het laatst gezien in Thailand.

Rosser, die in de VS forse gevangenisstraffen en boetes staat te wachten, had een muziekschool voor kinderen in Bangkok. Ooit was hij een pianist van enige faam: hij werkte samen met de Amerikaanse rocker John Mellencamp. Vanuit de Thaise hoofdstad zou hij leiding hebben gegeven aan een pedofiel netwerk. Ook de plaatselijke autoriteiten waren naar hem op zoek in verband met seksueel kindermisbruik.

Californië: Man moord familie uit

Een man in de Amerikaanse staat Californië wordt ervan verdacht dat hij maandag vijf leden van één familie heeft omgebracht. Hij heeft eerst een vrouw doodgestoken. Vervolgens heeft hij in een ander gebouw een 9-jarig meisje, een 10-jarige jongen en hun grootouders omgebracht.

Alle vijf slachtoffers zouden leden zijn van één familie, ook al heeft de politie de precieze gezinsverhoudingen nog niet in kaart gebracht. De vijf omgekomenen woonden in Sacramento, de hoofdstad van Californië, en omgeving. De politie vond vier slachtoffers dood. Het negenjarige meisje leefde nog, maar overleed op weg naar het ziekenhuis. Een kind van drie jaar, de zoon van de verdachte en het eerste slachtoffer, wordt nog vermist. De man zou het hebben meegenomen.

De politie verdenkt de 27-jarige Russische of Oekraïense immigrant Nikolaj Soltys van de daden. De vrouw die hij als eerste doodde, zou zijn vrouw kunnen zijn. Getuigen hebben de man zien rijden in de buurt van de woningen van de slachtoffers. Hij is voortvluchtig. Volgens de plaatselijke sheriff is hij ,,gewapend en gevaarlijk''.
De politie weet nog niet wat het motief is van de bloedige daad. Mogelijk was er sprake van ruzie in de familie.

Irak: "Joden zijn zonen van apen en varkens"

D-RiSe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vertegenwoordiger van de Iraakse president Saddam Hussein heeft joden maandag "de zonen van apen en varkens" genoemd. Hij deed dat op een internationale conferentie van 350 islamitische geestelijken in Bagdad.

Izzat Ibrahim, vice-voorzitter van de Iraakse Revolutionaire Bevelsraad riep ook op tot de vernietiging van Israël. "Wij vragen de islamitische en Arabische natie snel in actie te komen om de zonen van apen en varkens, die vreemdelingen in het land zijn, te verdrijven."

De glazenwassers van BigBen

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als bergbeklimmers zoeken vier glazenwassers hoog in de Big Ben, de klokkentoren van het Paleis van Westminster in Londen, houvast met hun voeten op de wijzers en cijfers van het negentiende-eeuwse uurwerk.

De toren meet in totaal 96,3 meter en heeft vier uurwerken. De klokken werden voor het laatst in 1995 schoongemaakt en gerepareerd.

Westminster is over de hele wereld bekend door het geluid van de Big Ben, de klok waar de toren zijn naam aan dankt. In 1993 moesten de Londenaren het klokgelui acht weken missen, omdat het tandwiel het had begeven

AH stopt met thuisbezorgen buiten Randstad

Albert Heijn gaat snijden in de levering van boodschappen aan huis. Grote delen van het land die vanuit de supermarkt worden bezorgd, blijven vanaf 8 september verstoken van Thuisservice. AH trekt zich terug tot de Randstad, met nieuwe distributiecentra in Beverwijk, Rotterdam en Utrecht. Dat heeft Albert Heijn maandag bevestigd.

Klanten kunnen zowel telefonisch als via internet hun bestelling plaatsen. In zes jaar bouwde AH een bereik van 35 procent onder de Nederlandse huishoudens op, maar hoeveel klanten daadwerkelijk van Thuisservice gebruikmaken wil de grootgrutter niet zeggen.

Feit is dat in het noorden, oosten en zuiden van het land veel steden worden geschrapt. Het gaat onder andere om Leeuwarden, Zwolle, Arnhem, Enschede en Maastricht. Volgens AH landelijk slechts 'een paar procent' van alle Thuisservice-klanten, die inmiddels per brief op de hoogte zijn gebracht.

Een woordvoerster weigert te spreken van inkrimping. "We leggen ons toe op een geheel nieuw concept: alleen nog levering vanuit distributiecentra. In sommige delen van het land is de vraag niet groot genoeg om dat nu al economisch verantwoord op te zetten.'' Dat daardoor op korte termijn klanten verloren gaan, staat vast. "Het was geen gemakkelijke keuze. Daarentegen breiden we onze Thuisservice ook uit, bijvoorbeeld in het Gooi. En kunnen we in de Randstad de wachtlijsten verkorten.''

Thuisservice kost de klanten zes tot negen gulden per levering, afhankelijk van het moment. Ook de afzonderlijke boodschappen kunnen iets duurder uitvallen. Een levering wordt minder dan een etmaal na bestelling thuisbezorgd. Bij AH-Thuisservice werken ruim honderd mensen.

Analisten oneens over nieuwe versie Windows

Analistenbureau Gartner gelooft niet dat het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows XP, een substantiële vernieuwing is voor de computergebruiker. Marktonderzoeker IDC ziet wel een rooskleurige toekomst voor XP, zo meldt WebWereld.

Microsoft is al bijna een jaar bezig om de wereld voor te bereiden op de nieuwste versie van Windows. Windows XP, dat op 25 oktober zal worden gepresenteerd, is de eerste Windows-versie die zowel voor zakelijk als privé-gebruik is bestemd. Volgens Microsoft zullen gebruikers vooral gecharmeerd zijn van de nieuwe mogelijkheden op het gebied van multimedia en internet. Ook zijn er veel nieuwe snufjes voor zakelijke gebruikers.

Volgens Gartner-woordvoerder Philips Sargeant voegt Windows XP echter weinig toe aan de bestaande software. "Betrouwbaarheid en stabiliteit zijn de twee pijlers waar de gebruikers op zitten te wachten. Er is wel wat verbeterd, maar het is niet genoeg", aldus Sargeant. Volgens Sargeant zouden bedrijven en consumenten er goed aan doen niet met Windows XP aan de slag te gaan.

IDC denkt hier heel anders over. De marktonderzoeker verwacht dat XP de snelst geaccepteerde Windows-versie in de geschiedenis zal worden. Volgens een woordvoerder van IDC zullen de meeste licenties al in het eerste jaar na de uitkomst van Windows XP zijn uitgegeven.

A50 afgesloten voor reconstructie moord

Een vluchtstrook van de autosnelweg A50 bij Schaijk (Noord-Brabant) is in de nacht van maandag op dinsdag het toneel geweest van een bijzondere reconstructie van een moordzaak.

De rechtbank, normaal in Den Bosch gehuisvest, begon kort na middernacht in een mobiele unit in de berm van de voor autoverkeer afgesloten snelweg met een formele rechtszitting. Doel van de nachtelijke bijeenkomst was het nabootsen van een moord eind februari op een 40-jarige Nigeriaan uit Nijmegen.

De reconstructie van het misdrijf zou eigenlijk om tien uur maandagavond beginnen, maar het lukte de politie pas tegen twaalven om de gehele snelweg af te sluiten voor verkeer. De rechtbank besloot tot de nabootsing op verzoek van het Openbaar Ministerie. Er bestaan nogal wat vragen over de verklaring van een 45-jarige Nigeriaan, ook uit Nijmegen, die van de moord in het drugsmilieu verdacht wordt.

Om de schouw, zoals de reconstructie in vaktermen heet, zo echt mogelijk te laten lijken, was het nodig dat het ongeveer net zo donker was als op de avond van de moord. Het autoverkeer op de snelweg werd stilgelegd, zodat politiemensen met auto's rondjes konden rijden over de weg. Speciaal daarvoor werden door medewerkers van Rijkswaterstaat op twee plaatsen gaten in de vangrail gemaakt.

Drie rechters, een officier van justitie en de advocaat van de verdachte, keken vanuit hun mobiele unit via monitoren naar de reconstructie die de politie samen met de Nigeriaanse man hield. Tot in detail werd de verklaring van de verdachte nagelopen en werden diens handelingen en die van het slachtoffer nagespeeld. In een touringcar naast de tijdelijke rechtbank bekeken journalisten, politiemensen en medewerkers van het Openbaar Ministerie de verrichtingen.

Rond 4.30 uur was de reconstructie afgerond en werd de A50 weer vrijgegeven voor alle verkeer. Er zijn geen mededelingen gedaan over de resulaten van de schouw.

Israël extra alert na nieuw dreigement

Israëlische veiligheidstroepen hebben hun waakzaamheid verscherpt na een dreiging op twee fronten van de Palestijnse Hamas-beweging en de Libanese Hezbollah-groep. De militante Hamas verklaarde dat er binnen Israël zelfmoordenaars klaarstaan die bereid zijn zichzelf ieder moment op te blazen "om de zionisten in stukken te scheuren". De verklaring kwam na de begrafenis van een 32-jarige Palestijnse man en zijn twee kinderen van vijf en zes jaar, die zondag in de Gazastrook waren omgekomen.

Voor de Palestijnen staat vast dat het drietal is gedood door een Israëlische antitankgranaat, die hun huis zou hebben doorboord. Het Israëlische leger ontkent echter rond die tijd actief te zijn geweest nabij de plaats van het incident, Rafah aan de grens met Egypte.

Eerder had Israël verklaard dat de familie was omgekomen door een Palestijnse mortiergranaat, die was bedoeld voor een nabijgelegen Israëlische legerpost. Later werd deze versie ingetrokken en gezegd dat de man en zijn kinderen waren omgekomen na het ontploffen van een Palestijnse bom.

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, heeft aangekondigd dat voortaan iedere aanval met een Palestijnse mortier zal worden vergolden. Het leger heeft daartoe speciale eenheden in het leven geroepen, die razendsnel kunnen bepalen waar het afgevuurde projectiel vandaan komt. Palestijnse schutters worden zo gedwongen een grotere afstand in acht te nemen, waardoor de kans om het doel te raken wordt verkleind.

Libanon
Aan de grens met Libanon dreigt volgens Israël na de omstreden Sheeba-boerderijen weer een conflictpunt. De Hezbollah-groepering zou het dorp Ghajar, dat is opgesplitst in een Libanees en Israëlisch deel, willen gebruiken als uitvalsbasis. Eerder deze week werd de plaats door Israël al tot een gesloten militaire zone verklaard om te voorkomen dat Israëlische inwoners door Hezbollah worden gekidnapt.

Ghajar was gesplitst na de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Zuid-Libanon vorig jaar, toen mede onder auspiciën van de VN de nieuwe grenslijn was bepaald. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, heeft de VN-secretaris-generaal, Kofi Annan, gevraagd maatregelen te nemen om problemen in Ghajar te voorkomen. De VN hebben blauwhelmen in de regio, maar die hebben slechts een beperkt mandaat.

Illegaal
Israëlische bulldozers hebben gisteren in Oost-Jeruzalem twee Palestijnse appartementencomplexen en een school vernietigd, die volgens de Israëlische autoriteiten illegaal waren gebouwd. Dit soort acties komt regelmatig voor en vormt een bron van conflicten. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan Jeruzalem te willen 'verjoodsen' door de Palestijnse bewoners te verjagen.

In een teken dat er ondanks alle ellende toch nog samenwerking mogelijk is, hebben Israëlische vrachtwagenchauffeurs toegezegd turbines voor een Palestijnse krachtcentrale van de Israëlische havenplaats Ashdod naar Karni in de Gazastrook te vervoeren. Het vervoer zal vanavond plaatsvinden onder begeleiding van Palestijnse agenten.

Internetbedrijf prins Bernhard jr. wankelt

Het internetbedrijf Scaramea waarvan prins Bernhard jr. mede-directeur is, wankelt financieel. Achmea (Centraal Beheer, FBTO) ziet zo weinig heil meer in Scaramea dat dit financiële conglomeraat de stekker uit het internetbedrijf heeft getrokken. Het avontuur met Bernhard's Scaramea heeft Achmea ƒ80 miljoen gekost.

De tweede zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven wordt momenteel hard met de internetcrisis geconfronteerd. Amper een jaar na zijn huwelijk met Annette Sekrève moet het door hem opgerichte Clockwork als belangrijkste deelneming van Scaramea vechten om te overleven. De perspectieven zijn daarbij slecht.

Achmea kondigde gisteren aan geen cent meer in haar verliesgevende meerderheidsdeelneming te willen steken. Nu de financiering wordt gestopt, gaat Scaramea een zeer onzekere toekomst tegemoet. Achmea spreekt over ongunstige marktomstandigheden, waardoor er voor onafhankelijke internetbedrijven als Scaramea weinig positieve vooruitzichten bestaan.

Achmea bezit 83,5 procent van de aandelen. De rest is in handen van twee stichtingen, één voor personeel en één voor het management. In laatstgenoemde stichting waarin ook de directeuren Jacometti en Landheer zitting hebben, heeft de prins zijn belang ondergebracht.

Aanvankelijk leek het Bernhard jr. zakelijk zeer voor de wind gegaan. In zijn studietijd richtte hij een koeriersdienst onder de naam Ritzen-koeriers op. Voordat internet een hype werd, begon Bernhard Clockwork, waarvan hij nog steeds de enige directeur is. Dit e-commerce bedrijf werd later overgenomen door Achmea en samengevoegd met Scaramea. De prins kwam met gratis internet via NokNok.

Ook werd onder de naam Nok Down een club begonnen voor collectieve inkoop onder het motto 'Samen betalen we minder'. Maar deze activiteiten leidden alleen maar tot verliezen. Ook Mr Finch, een website voor het vergelijken van verzekeringen, draait onbevredigend.

Geprobeerd is vooral met advieswerk en de bouw van websites geld te verdienen. Maar Centraal Beheer en FBTO lieten hun sites liever door anderen bouwen. Clockwork maakte wel de eigen Scaramea-site. "Maar dat is een hele simpele", sneert een woordvoerder van Achmea.

Volgens dezelfde zegsman zijn Bernhard jr. en zijn mededirecteuren eind vorig jaar al gewaarschuwd dat het niet langer zo kon doorgaan met Clockwork en Mr Finch. "Maar sindsdien is daar niets mee gebeurd", luidt het wrang.

Rosenmöller voelt zich belazerd

En dan nu het volgende deel in de Singh Varma soap:

"Ik ben belazerd en ik voel me belazerd. Ik was een collega. Hoe moet het zijn voor iemand die wél kanker heeft als een publiek figuur zo door de mand valt? Het is een waardeloos gevoel." Voor het eerst spreekt Paul Rosenmöller, leider van GroenLinks, over zijn fractiegenote in de Tweede Kamer Tara Singh Varma en haar vermeende dodelijke ziekte. Rosenmöller zat wekelijks aan haar ziekbed, totdat hij ontdekte dat haar verhaal was verzonnen.

"In de zomer vorig jaar vertelde ze me dat ze ongeneeslijk ziek was, dat ze kanker had. Ze vond het moeilijk erover te praten en dat verbaasde me niet. Op 18 november namen we als fractie afscheid van haar, dat was een heel emotioneel moment. Ik had geen reden te twijfelen. We zouden een collega verliezen; dat was een harde klap. Je doet alles wat je kunt. Ik sprak veel met haar over leven en dood. Niet het soort gesprekken dat je normaal met een collega voert en we kregen een heel sterke vertrouwensrelatie."

"De intensiteit van onze gesprekken nam toe toen ze vertelde dat haar situatie dit voorjaar zou verslechteren. Er waren offerdiensten bij haar thuis, hindoeïstische diensten, samen met haar priester en van de fractie ook Femke Halsema. Ze vroeg of ik er iets wilde zeggen, ook of ik op haar crematie wilde spreken. We hebben er speciaal een avond voor belegd."

"Ik wist van de geruchten dat ze niet ziek zou zijn, geruchten, geen feiten en ze kwamen van mensen die een financiële relatie met Tara hadden. Ik weet dat ze ernstige fouten heeft gemaakt in het verleden, maar vertrouwen is hartstikke belangrijk, ook in de politiek. Ze bleef er goed uitzien en ik wist ook wat ze daarvoor deed. Je kunt iemand niet half vertrouwen en half wantrouwen. Als je in de huiskamer spreekt over de naderende dood, twijfel je niet als je de deur achter je sluit. Je zou wel een heel gespleten persoon zijn."

"Ik heb de geruchten ook met haar besproken. Haar gezegd dat ze ervan af zou zijn als ze een verklaring van haar arts gaf. Ze vond het de wereld op z'n kop en dat was het ook. Zij wilde er niet aan. Formeel had ze gelijk, het was haar keuze. Toen had ze geen publieke functie meer en ik heb die afweging gerespecteerd."

"Die vrijdagavond kwam de TROS met een nieuw feit: ze was niet bekend in het ziekenhuis. Op zaterdagmorgen ben ik naar haar toe gegaan. ''Tara, ik heb altijd in je geloofd, ik wil het nog steeds, maar geef me een bewijs, je ponskaartje, je afsprakenkaart. Ik mag dat van je vragen." Zij begreep het. Ze zei ook dat ze niet stond geregistreerd als Varma, maar als Oedayraj Singh Varma. Maar dat was toen niet meer genoeg.

"Ze gaf me namen van twee artsen. Je mag ze alles vragen, zei ze. Ik wilde alleen een bevestiging. Ze beloofde haar artsen te bellen. Ik zou de volgende ochtend met vakantie gaan. Toen ik niets meer van haar hoorde, heb ik zelf gebeld. De ene arts bestond niet, de andere had haar niet als patiënt."

"Ik heb mijn vakantie uitgesteld en ben naar haar toe gegaan. Ze was ingestort toen ze voelde dat de netten zich om haar sloten. Ik heb haar geconfronteerd met de feiten en haar gezegd dat ik die publiek zou maken. Ik heb ook de psychiatrische crisisdienst gebeld. Ze was zeer verward, een gesprek was niet mogelijk."

"Het is een persoonlijk drama. Ik was kwaad, het vertrouwen is gekrenkt. Hoe moet haar familie zich voelen, de Surinaamse gemeenschap, de mensen die wel kanker hebben? Steeds opnieuw draai je de film af. Had ik het eerder moeten weten, had ik dit kunnen voorkomen? "

"Na mijn vakantie heb ik haar gezegd dat ik boos ben, maar ook dat ze alle steun kan krijgen die ze nodig heeft. Ik laat haar niet zomaar zakken. Nee, GroenLinks voelt zich niet verantwoordelijk voor de financiële toezeggingen die ze deed. Ook niet moreel, maar we zijn niet blind. We onderzoeken de schade aan dat Indiase project. Misschien moeten we toch iets doen. Het is bizar en triest. Ik denk vaak aan de vermeende ontvoering van Croiset. Het bestaat dus dat je je omgeving zo lang iets kunt voorspiegelen. Het is een ervaring die een deuk slaat in het vertrouwen dat je in mensen kunt hebben."

Dief breekt in bij rechercheschool

Een inbreker (36) uit Zutphen is tegen de lamp gelopen nadat hij zijn slag wilde slaan in het hol van de leeuw. De man was de rechercheschool aan de Voorsterallee binnengedrongen en had na een strooptocht door het gebouw onder meer een laptop, videorecorder en organizer klaargezet om mee te nemen.

Een medewerker van de rechercheschool betrapte de indringer echter op heterdaad en wist hem te overmeesteren, waarna de man werd overgedragen aan de 'afgestudeerde politie'.

Keurmerk voor brand adviesburo's

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Adviesbureaus voor brandveiligheid schieten als paddestoelen uit de grond, maar hun werk is vaak onder de maat. Door het ontbreken van keurmerken weten brandweer en gemeente nauwelijks iets van de kwaliteit van een ingehuurd bureau.

Deskundigheid over brandveiligheid is 'booming business' geworden sinds de cafébrand in Volendam. Uit onderzoek van de Commissie Alders en het Algemeen Dagblad bleek in april dat 80 procent van de gemeenten een grote achterstand heeft bij het verstrekken van de verplichte gebruiksvergunningen. Commerciële bureaus springen daarop in. Volgens voorzitter Van Lochem van het NIBRA (Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding) is er sprake van wildgroei op het terrein van preventiebureaus. De inhaalslag bij het verlenen van gebruiksvergunningen kan volgens hem leiden tot 'schijnveiligheid'.

Geschat wordt dat er momenteel 30 à 40 brandadviesbureaus zijn. Hoeveel precies is onduidelijk, omdat centrale registratie ontbreekt. Iedereen mag zich preventieadviseur noemen. "Twee jaar geleden waren er nog maar twee. Nu komen er wekelijks nieuwe bij", zegt René Hagen, hoofd expertise en onderzoek van het NIBRA. "Ze groeien niet alleen in aantal, maar ook in omvang. De meeste zijn een jaar geleden als eenmansbedrijf begonnen en hebben nu vaak al tien werknemers." De adviesbureaus behandelen het hele traject van vergunningverlening tot aan de handtekening onder de vergunning. Die komt van de gemeente, omdat die de eindverantwoordelijkheid draagt.

Fries biedt Prins Claus nier aan

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jelle Groen uit Almere wil een nier beschikbaar stellen voor prins Claus. De 43-jarige Groen, geboren en getogen in Friesland, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst al benaderd. Hem is beloofd dat hij snel antwoord zal krijgen. "Ik wil laten zien dat er mensen zijn die een hoge prijs willen betalen voor het koningshuis."

Groen noemt zijn 'daad' geen sensatiezucht. "Ik wil gewoon de prins helpen. De koningin had nooit kunnen zijn wat ze nu is zonder prins Claus."

De Almeerder draagt het koninklijk huis een warm hart toe, maar is beslist niet overdreven Oranjegezind. "Ik heb in de hal een portret van Juliana en Bernhard hangen." Hij zou niet aan iedereen een nier beschikbaar stellen.

"Nee, daar ben ik heel eerlijk in. Maar voor het koninklijk huis, en dan alleen in de eerste graad, zou ik zelfs mijn leven willen opofferen."

Groen heeft ooit de koningin persoonlijk ontmoet. "Dat was bij de opening van het Fries Museum in Leeuwarden."

Snelheid in de spits naar max. 70 km/uur

Smookey en Tijgerbolletje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De maximum snelheid moet tijdens de spits worden teruggebracht naar 70 kilometer per uur. Dit zei minister Netelenbos (Verkeer) maandag op een mini-symposium ter gelegenheid van de bijna afgeronde werkzaamheden aan de A10-West in Amsterdam.

Volgens de minister heeft de aanpak van de A10-West bewezen dat met een lagere snelheid de doorstroming van het verkeer beter verloopt. Bovendien is het veel veiliger. Op de A10-West gebeurden tijdens de werkzaamheden 60 procent minder ongelukken als gevolg van de lagere snelheid, aldus de minister. Netelenbos toonde zich er een voorstander van de maximum snelheid in de spits in ieder geval rond steden in de Randstad, te verlagen tot 70 kilometer per uur.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1270
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
©FOK.nl e.a.