Vrouwen roken meer als ze gelukkig zijn

Rob (R@b)
Vrouwen roken om andere redenen dan mannen. Mannen zullen eerder een sigaret opsteken als ze boos zijn, vrouwen hebben meer zin in een rokertje als ze gelukkig zijn. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de University of California, en gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nicotine and Tobacco Research.

Van alle proefpersonen in de studie werd de bloeddruk om de 20 minuten gemeten, de gemoedsgesteldheid geobserveerd en de gerookte sigaretten geteld, en dat gedurende 48 uur.
Bleek dat zowel mannen als vrouwen naar een sigaret grijpen als ze in een boze stemming zijn - maar dat verband is sterker bij mannen.

Zowel mannen als vrouwen rookten meer als ze zich triest voelden, en zelfs dubbel zoveel als normaal als ze nerveus waren. Maar vrouwen rookten meer dan mannen als ze zich gelukkig voelden. «Stoppen met roken en rookpreventie kunnen dus erg gebaat zijn met nieuwe methodes die beter omgaan met boosheid en stress, en die ook de algemene invloed van emoties in rekening brengen», zegt onderzoeker Dr Ralph Delfino.