Internetbedrijf prins Bernhard jr. wankelt

Het internetbedrijf Scaramea waarvan prins Bernhard jr. mede-directeur is, wankelt financieel. Achmea (Centraal Beheer, FBTO) ziet zo weinig heil meer in Scaramea dat dit financiële conglomeraat de stekker uit het internetbedrijf heeft getrokken. Het avontuur met Bernhard's Scaramea heeft Achmea ƒ80 miljoen gekost.

De tweede zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven wordt momenteel hard met de internetcrisis geconfronteerd. Amper een jaar na zijn huwelijk met Annette Sekrève moet het door hem opgerichte Clockwork als belangrijkste deelneming van Scaramea vechten om te overleven. De perspectieven zijn daarbij slecht.

Achmea kondigde gisteren aan geen cent meer in haar verliesgevende meerderheidsdeelneming te willen steken. Nu de financiering wordt gestopt, gaat Scaramea een zeer onzekere toekomst tegemoet. Achmea spreekt over ongunstige marktomstandigheden, waardoor er voor onafhankelijke internetbedrijven als Scaramea weinig positieve vooruitzichten bestaan.

Achmea bezit 83,5 procent van de aandelen. De rest is in handen van twee stichtingen, één voor personeel en één voor het management. In laatstgenoemde stichting waarin ook de directeuren Jacometti en Landheer zitting hebben, heeft de prins zijn belang ondergebracht.

Aanvankelijk leek het Bernhard jr. zakelijk zeer voor de wind gegaan. In zijn studietijd richtte hij een koeriersdienst onder de naam Ritzen-koeriers op. Voordat internet een hype werd, begon Bernhard Clockwork, waarvan hij nog steeds de enige directeur is. Dit e-commerce bedrijf werd later overgenomen door Achmea en samengevoegd met Scaramea. De prins kwam met gratis internet via NokNok.

Ook werd onder de naam Nok Down een club begonnen voor collectieve inkoop onder het motto 'Samen betalen we minder'. Maar deze activiteiten leidden alleen maar tot verliezen. Ook Mr Finch, een website voor het vergelijken van verzekeringen, draait onbevredigend.

Geprobeerd is vooral met advieswerk en de bouw van websites geld te verdienen. Maar Centraal Beheer en FBTO lieten hun sites liever door anderen bouwen. Clockwork maakte wel de eigen Scaramea-site. "Maar dat is een hele simpele", sneert een woordvoerder van Achmea.

Volgens dezelfde zegsman zijn Bernhard jr. en zijn mededirecteuren eind vorig jaar al gewaarschuwd dat het niet langer zo kon doorgaan met Clockwork en Mr Finch. "Maar sindsdien is daar niets mee gebeurd", luidt het wrang.