Israël extra alert na nieuw dreigement

Israëlische veiligheidstroepen hebben hun waakzaamheid verscherpt na een dreiging op twee fronten van de Palestijnse Hamas-beweging en de Libanese Hezbollah-groep. De militante Hamas verklaarde dat er binnen Israël zelfmoordenaars klaarstaan die bereid zijn zichzelf ieder moment op te blazen "om de zionisten in stukken te scheuren". De verklaring kwam na de begrafenis van een 32-jarige Palestijnse man en zijn twee kinderen van vijf en zes jaar, die zondag in de Gazastrook waren omgekomen.

Voor de Palestijnen staat vast dat het drietal is gedood door een Israëlische antitankgranaat, die hun huis zou hebben doorboord. Het Israëlische leger ontkent echter rond die tijd actief te zijn geweest nabij de plaats van het incident, Rafah aan de grens met Egypte.

Eerder had Israël verklaard dat de familie was omgekomen door een Palestijnse mortiergranaat, die was bedoeld voor een nabijgelegen Israëlische legerpost. Later werd deze versie ingetrokken en gezegd dat de man en zijn kinderen waren omgekomen na het ontploffen van een Palestijnse bom.

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, heeft aangekondigd dat voortaan iedere aanval met een Palestijnse mortier zal worden vergolden. Het leger heeft daartoe speciale eenheden in het leven geroepen, die razendsnel kunnen bepalen waar het afgevuurde projectiel vandaan komt. Palestijnse schutters worden zo gedwongen een grotere afstand in acht te nemen, waardoor de kans om het doel te raken wordt verkleind.

Libanon
Aan de grens met Libanon dreigt volgens Israël na de omstreden Sheeba-boerderijen weer een conflictpunt. De Hezbollah-groepering zou het dorp Ghajar, dat is opgesplitst in een Libanees en Israëlisch deel, willen gebruiken als uitvalsbasis. Eerder deze week werd de plaats door Israël al tot een gesloten militaire zone verklaard om te voorkomen dat Israëlische inwoners door Hezbollah worden gekidnapt.

Ghajar was gesplitst na de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Zuid-Libanon vorig jaar, toen mede onder auspiciën van de VN de nieuwe grenslijn was bepaald. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, heeft de VN-secretaris-generaal, Kofi Annan, gevraagd maatregelen te nemen om problemen in Ghajar te voorkomen. De VN hebben blauwhelmen in de regio, maar die hebben slechts een beperkt mandaat.

Illegaal
Israëlische bulldozers hebben gisteren in Oost-Jeruzalem twee Palestijnse appartementencomplexen en een school vernietigd, die volgens de Israëlische autoriteiten illegaal waren gebouwd. Dit soort acties komt regelmatig voor en vormt een bron van conflicten. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan Jeruzalem te willen 'verjoodsen' door de Palestijnse bewoners te verjagen.

In een teken dat er ondanks alle ellende toch nog samenwerking mogelijk is, hebben Israëlische vrachtwagenchauffeurs toegezegd turbines voor een Palestijnse krachtcentrale van de Israëlische havenplaats Ashdod naar Karni in de Gazastrook te vervoeren. Het vervoer zal vanavond plaatsvinden onder begeleiding van Palestijnse agenten.