NFL op FOK!

Op 9 September gaat de NFL in Amerika weer van start, met als grote apotheose de finale, de Superbowl, die dit seizoen gespeeld wordt in New Orleans Louisiana, waar de New Orleans Saints hun thuishaven hebben.
De Superbowl

De Superbowl is al jaren het grootste eendaagse evenement in Amerika, en in totaal zullen er zo'n 43 miljoen huishoudens in de VS, en velen in de rest van de wereld, kijken naar de finale. De trofee die het winnende team na de Superbowl krijgt, de Vince Lombardi Trophy, kost zo'n 12.000 dollar om te maken.

Maar voordat de laatste twee teams gaat strijden om de felbegeerde trofee, en de bijbehorende superbowlring, worden we getrakteerd op drie maanden lang durende prachtsport.

De regels.

De regels van het American Football zijn relatief simpel. Het volgende stukje is bedoeld om de basisregels van het American Football begrijpelijk uit te leggen.

Het veld is 100 yards (ongeveer 90 meter) lang, en ongeveer 50 yards breed. Aan beide zijdes langs het veld liggen de "Endzones" het gebied waar de aanvallende ploeg de bal moet zien te krijgen om een "Touchdown" te scoren, hetgeen de ploeg 6 punten oplevert. Om dit te bereiken heeft elke aanvallende partij 4 beurten, "downs" genaamd, om 10 yards verder te komen. Dit in mogelijk op de volgende manieren.

1.Lopend. Bij deze optie geeft de quarterback (de spelverdeler) de bal aan een medespeler die met de bal rennen zoveel mogelijk terreinwinst probeert te boeken.
2.Gooien. Hiermee probeert de quarterback de bal door de lucht bij een medespeler (meestal de receiver) te krijgen.

De quarterback mag de bal slechts een keer in een voorwaartse beweging gooien. Als de bal buiten de lijnen gegooid word gaat er een beurt van de vier af, en wordt het spel hervat op de plaats waar de vorige down begon.
Als een ploeg na drie downs niet 10 yards verder is gekomen hebben ze weer twee opties, als de bal dichtbij genoeg is mogen ze proberen de bal tussen de palen door te schieten, een zgn "Field Goal", waarvoor het team drie punten ontvangt. Als dat niet lukt krijgt de andere partij de bal op de plaats van de kick. De andere optie is een zgn "Punt kick" waarmee men probeert de tegenstander zover mogelijk van de eigen endzone te krijgen.

Na een touchdown mag de partij een extra punt proberen te verdienen, door een 15 yards field goal te proberen, of twee punten door de bal in de endzone te krijgen.
Verder zijn er twee punten te verdienen door de verdedigende partij als ze een speler van de aanvallende ploeg in de endzone van de tegenstander kunnen tackelen, dat heet een safety.

Dit is een hoop info, en dit is natuurlijk alleen de kale basis van het spel, en tijdens het verdere seizoen zal ik nog wat meer uitleggen over de regels.

Volgende week:

- De teams, wie zijn ze, waar zitten ze, en hoe zijn hun kansen?

Uiteraard zullen wij van Fok!zine proberen jullie elke week op de hoogte houden van de ontwikkelingen naar de Superbowl toe.

Heb je vragen over American Football, of opmerkingen mail dan naar atrimar@fokzine.net