Vergunningen radiostations 1 jaar verlengd

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft de vergunningen voor de commerciële radiostations noodgedwongen met maximaal een jaar verlengd tot 1 september 2002. Ze heeft de zenders in een brief op de hoogte gebracht van het besluit.

De maatregel is noodzakelijk omdat het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer het oneens zijn over de manier waarop de frequenties voor de commerciële zenders moeten worden herverdeeld. PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie en SGP willen een vergelijkende toets, terwijl het kabinet wil veilen.

"Het voornemen bestaat om de definitieve politieke besluitvorming af te ronden in september", aldus De Vries in de brief aan de stations. De huidige vergunning van de zenders loopt op 1 september af.

'Stiltes' in de ether
Als De Vries de vergunningen niet zou verlengen, zouden er 'stiltes' in de ether vallen. Het belang van de luisteraars is daarom gediend bij verlenging. De zenders zijn verplicht medewerking te verlenen aan de realisatie van de nieuwe indeling, als de frequenties zijn herverdeeld. Als de zenders medewerking weigeren of frustreren dan kan De Vries de vergunning intrekken.

Vergelijkende toets
Het kabinet komt nog deze maand met de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheid om de frequenties middels een vergelijkende toetst te verdelen. Daarbij worden de frequenties toegewezen op basis van bedrijfseconomische- en inhoudelijke criteria. PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie en SGP hadden dat vlak voor het zomerreces in een motie gevraagd. De Vries gaf direct aan dat het kabinet vasthoudt aan het plan om te veilen. Aan de vergelijkende toets kleven volgens haar te veel bezwaren.