Keurmerk voor brand adviesburo's

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Adviesbureaus voor brandveiligheid schieten als paddestoelen uit de grond, maar hun werk is vaak onder de maat. Door het ontbreken van keurmerken weten brandweer en gemeente nauwelijks iets van de kwaliteit van een ingehuurd bureau.

Deskundigheid over brandveiligheid is 'booming business' geworden sinds de cafébrand in Volendam. Uit onderzoek van de Commissie Alders en het Algemeen Dagblad bleek in april dat 80 procent van de gemeenten een grote achterstand heeft bij het verstrekken van de verplichte gebruiksvergunningen. Commerciële bureaus springen daarop in. Volgens voorzitter Van Lochem van het NIBRA (Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding) is er sprake van wildgroei op het terrein van preventiebureaus. De inhaalslag bij het verlenen van gebruiksvergunningen kan volgens hem leiden tot 'schijnveiligheid'.

Geschat wordt dat er momenteel 30 à 40 brandadviesbureaus zijn. Hoeveel precies is onduidelijk, omdat centrale registratie ontbreekt. Iedereen mag zich preventieadviseur noemen. "Twee jaar geleden waren er nog maar twee. Nu komen er wekelijks nieuwe bij", zegt René Hagen, hoofd expertise en onderzoek van het NIBRA. "Ze groeien niet alleen in aantal, maar ook in omvang. De meeste zijn een jaar geleden als eenmansbedrijf begonnen en hebben nu vaak al tien werknemers." De adviesbureaus behandelen het hele traject van vergunningverlening tot aan de handtekening onder de vergunning. Die komt van de gemeente, omdat die de eindverantwoordelijkheid draagt.