'Presentatrice gezocht die bijzonder goed is in het afzeiken van quizkandidaten'. Deze niet alledaagse vacature deed RTL 4 onlangs de deur uit. De zender zocht namelijk een presentatrice met botte vaardigheden voor 'De Zwakste Schakel'. Chazia Mourali is de gelukkige geworden. De van oorsprong Britse spelquiz zal in mei in ons land op de buis te zien zijn.Elke donderdagavond om kwart over zes stemmen tien miljoen Britten hun kastje af op 'The Weakest Link', zoals de quiz in Engeland heet. In de 'Triviant-achtige' spelquiz strijden twee teams om een prijs van twintigduizend pond (ongeveer vijfenzestigduizend gulden). Maar het gaat niet om de winnende quizkandidaten. Integendeel, alle ogen zijn gericht op de verliezers.
Verliezers worden zonder pardon door presentatrice Anne Robinson van de tafel verwijderd. Jij bent ongetwijfeld de meest domme persoon die ik ooit ben tegengekomen", of Hoe ben je eigenlijk door de selectie gekomen?" Het zijn maar een paar denigrerende opmerkingen van Robinson die om de haverklap te horen zijn.
De gasten worden vernederd, beledigd en geschoffeerd en mogen uiteindelijk de spelvloer verlaten via de achterdeur 'The Walk of Shame'. Vrij vertaald: De Afgang. Achter de schermen krijgen de verliezers een halve minuut om hun woede te ventileren over Miss Robinson.
Recensies als 'vuile, Britse bitch' of 'Anne Robinson lijkt op de moeder van Hitler' schaden de presentatrice niet. Ook niet de storm van verontwaardiging van Britse kinderpsychologen. Die noemen Robinson een slecht rolmodel voor kinderen die naar de middagshow kijken.
De heftige emoties rond haar persoonlijkheid doen Robinson meer goed dan kwaad. Steeds meer Britten schakelen in op de zwartgeklede vrouw met de hoge, glimmende rijlaarzen. De kijkcijfers van deze sadomasochistisch getinte quiz schieten omhoog. Zo verhuisde het programma vorig jaar van BBC2 naar het veel beter bekeken BBC1.
Sadisme, pijn en vernedering lijken de trend te worden op televisie. Zo baarde vorig jaar nog Ziazinha opzien op de Braziliaanse televisie. Deze heupwiegende presentatrice in leren bodystocking en zorromasker tuigt haar gasten af met een zweepje. Maar ze schept ook genoegen in het epileren van mannenbenen door dik plakband op de benen te plakken en het los te trekken.
De gasten van Robinson ondergaan de vernederingen zonder tegenzin. Het is een spel. Je kijkt hoeveel beledigingen je kunt incasseren voordat je over de rooie gaat", aldus één van de verliezers van The Weakest Link in een uitzending van de BBC.
De BBC plukt de vruchten van het leedvermaak. Zij verkochten de quiz aan tien landen en ze zijn in onderhandeling met nog eens veertien ge‹nteresseerde zenders. De Britse zender verwacht honderd miljoen gulden te verdienen aan het concept en daar zit ook Nederlands geld bij. De Holland Media Groep (HMG) wil in mei de show onder de naam 'De Zwakste Schakel' op RTL 4 uitzenden.
Wie in Nederland de oh's en ah's over zich gaat afroepen, is inmiddels bekend. Columniste en AT5-presentatrice Chazia Mourali mag de taak op zich nemen. Volgens Sussanne van der Klugt, woordvoerder van de HMG, is echt gezocht naar een zelfde type als de Engelse presentatrice. We zochten in elk geval een pittig persoon met dezelfde strenge kwaliteiten als Anne Robinson. Zij is toch de drijvende kracht achter het programma."
Het tijdstip van de uitzending is niet bekend, maar als RTL besluit om hetzelfde tijdstip te handhaven als de BBC, dan kan de HMG klachten van het NICAM verwachten. Dit Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media toetst televisieprogramma's op nieuwe wetgeving over gedragsregels op televisie.
We registreren hoofdzakelijk klachten van ouders die ongerust zijn over wat hun kinderen zien op televisie", zegt NICAM-directeur Wim Bekkers. Dat zijn alle klachten over seks, geweld, angst en drugs. Dat zijn de vier criteria waarover in de nieuwe wet gedragsregels zijn opgesteld. Maar dat sluit niet uit dat wij ook kijken naar grof taalgebruik." Daarin heeft Mourali nu juist les gehad van haar collega. Maar of ze net zo gemeen is als Robinson, valt nog te bezien.
UPDATE: Foto + Bio (Bron:TVBabes)
Chazia studeerde Frans, en begon bij Ireen van Ditshuizen op de redactie van TV3 en vervolgens via het RTL-4 nieuws (redactie) en Kenmerk (verslaggeving en presentatie) ging ze naar AT5.
Daarna kwam Chazia bij de NCRV terecht waar ze onder meer de Sollicitatieshow, Denkwijzer en Netwerk heeft gepresenteerd, en voor Jos op 1 interviewde deze donkerharige tvbabe een aantal schrijvers. Inmiddels werkt Chazia ook veel voor Teleacnot. Ze schrijft een column in het magazine van de Volkskrant op zaterdag. Chazia heeft een bijzondere naam: ze is namelijk de dochter van een Nederlandse moeder en een Tunesische vader.
De Europese Commissie heeft maandagavond met de voetbalbonden FIFA/UEFA een akkoord bereikt over een nieuw transfersysteem. Wat dat in de praktijk precies voor consequenties heeft, is vooralsnog niet geheel duidelijk. Vragen overheersten, nadat de eerste details over het akkoord van Brussel bekend werden. Een volledig vrij verkeer van voetballers, zoals aanvankelijk geëist door de commissie, komt er niet. Contracten dienen, tot op zekere hoogte, gerespecteerd te worden.
Verbintenissen mogen minimaal een jaar en maximaal vijf jaar duren. Ze dienen in elk geval drie jaar gerespecteerd te worden bij spelers tot 28 jaar, twee jaar bij voetballers die ouder zijn. Bij een eenzijdige opzegging in een eerder stadium volgen er sancties.
Wat die precies zijn, moet nog worden besproken. Er zal een geldbedrag tegenover komen te staan, mogelijk volgen er zelfs schorsingen voor spelers of zaakwaarnemers. Vooralsnog is er een principeakkoord, meer niet. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, vroeg zich af of die al wel bij het begin van het komend seizoen is ingevuld.
Na de periode van protectie mag een speler, met inachtneming van vastgestelde transferperiodes, wel gaan of staan waar hij wil. Tenzij er in zijn contract een clausule over een afkoopsom staat.
Wil de speler eerder weg dan heeft hij twee mogelijkheden de afkoopsom te laten vaststellen. Dat kan door een onafhankelijke arbitragecommissie met afgevaardigden van spelers en bonden (en een onafhankelijke voorzitter), of de burgerrechter.
Tegenover het opleiden van spelers komt ook een vergoeding te staan. Daarvoor zijn twee systemen bedacht. De rechtstreekse vergoeding van de club die de speler ,,koopt'' aan de club die hem afstaat en een indirecte. De tweede behelst een soort van verdelingsfonds, waaruit bijvoorbeeld ook amateurclubs nog geld krijgen om te blijven investeren in opleidingen en trainingsfaciliteiten.
Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de internationale spelersvakbond FIFpro, wist ook nog niet precies waaraan hij toe was. ,,Het is allemaal vrij ingewikkeld. De grote vraag blijft: Is dit voor ons voldoende? Er zijn positieve punten, maar uiteindelijk gaat het om de details. Bijvoorbeeld wat nu precies de sancties zijn bij het eenzijdig verbreken van een contract.''
De KNVB is uiterst sceptisch over het akkoord dat de Europese Commissie, de voetbalbonden UEFA/FIFA en de spelersvakbond FIFPro hebben bereikt over een nieuw transfersysteem. Henk Kesler vindt dat de overeenkomst wordt gekenmerkt door ,,vaagheden'' en heeft niet de indruk dat de nieuwe regels zo kunnen worden ingevoerd.
Kesler, jurist, neemt voorlopig afstand van het nieuwe transfersysteem. ,,Inhoudelijk is het lastig oordelen'', stelt hij. ,,Mijn indruk is niet dat de nieuwe regels de oude meteen kunnen vervangen. Er zal echt nog wel een hele tijd over heen gaan voordat dat het geval is.''
Hij vervolgt: ,,Er zijn zóveel onduidelijkheden, bijvoorbeeld over de hoogte van de compensatie voor de clubs die spelers hebben opgeleid en tegen welke voorwaarden een speler nu precies zijn contract kan opzeggen. Juist dit zijn de kardinale punten, hier draait het toch allemaal om. Maar nog weten we niet hoe het nu zal gaan.''