FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 maart 2001

Gewonden bij schietpartij op school Californië

Een schietpartij op een school net buiten San Diego (VS) heeft vandaag aan twee scholieren het leven gekost en 13 gewonden opgeleverd. Een leerling van de school is gearresteerd.

De schietpartij op Santana High in Santee, California begon tijdens een pauze, om een uur of half tien plaatselijke tijd. Eén van de slachtoffers overleed ter plekke, de tweede, een 15-jarige jongen, liet in een nabijgelegen ziekenhuis het leven.
Volgens de plaatselijke sherrif waren onder de gewonden twee volwassenen. De verdachte zal naar verwachting ook als een volwassene worden berecht.

Volgens een ooggetuige glimlachte de student toen hij het vuur opende: "Hij keek in het rond, lachte, vuurde nóg eens twee schoten af en verdween weer," aldus een medescholier.

Volgens de rector van de school heeft het gebouw geen metaaldetectoren, maar wordt er vertrouwd op het personeel van de instelling.

(ook EricV bedankt voor de tip)

Ontsnapte stier door straten Heerenveen

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag heeft een stier een tijd lang de straten van Heerenveen onveilig gemaakt. De stier zou (als vervanging voor een schaap) in verband met de mond- en klauwzeerbesmettingen door Moslims worden geofferd in voor de offerfeesten a.s. dinsdag.

Het beest zag z'n vrijheid tegemoet toen hij vanochtend door de ruit van een slachterij sprong. Inmiddels is het dier verdoofd en door een kraan uit z'n benarde positie bevrijdt, nadat 't in een steegje was gevlucht.

Overigens kwam er voor de betreffende slachterij nog meer slecht nieuws: de Algemene Inspectiedienst heeft alle werkzaamheden in 't pand stilgelegd vanwege onvoldoende veiligheidsmaatregelen in verband met dezelfde mond- en klauwzeerbesmettingen...

Van Morrison gaat z'n leven verfilmen

De Ierse zanger Van Morrison gaat zijn leven verfilmen. In de afgelopen jaren hebben enkele filmmakers al voorstellen gedaan om een film over zijn leven te maken, maar "Van The Man" heeft besloten het gewoon zelf te doen.

De zanger, onder andere bekend van de hits Gloria en Bright Side of the Road, bezocht met een filmploeg plekken uit zijn jeugd in Belfast. Iedereen die hij tegenkwam, verzocht hij om absolute geheimhouding. Ook op een etentje dat hij gaf voor zijn oude schoolvrienden benadrukte hij zijn wens in stilte te kunnen filmen. Dat lijkt nu mislukt. Wanneer de film klaar is, is niet bekend.

Van Morrison, geboren in 1945 als George Ivan Morrison, is een artiest met een loopbaan die al minstens dertig jaar succesvol verloopt. Ooit begon hij in Belfast in het bandje Them.

Ku Klux Klan mag stuk snelweg adopteren

De racistische organisatie Ku Klux Klan mag deelnemen aan een programma waarbij vrijwilligers een stuk snelweg 'adopteren' en het schoonhouden in ruil voor een vermelding langs dat stuk weg. Dat blijkt uit een vonnis van het Hooggerechtshof in Washington. Dat vernietigde de weigering van de staat Missouri op een verzoek van de KKK voor deelname aan 'Adopt-A-Highway'.

Missouri dacht de aanvraag van de Klan te kunnen weigeren zonder dat er sprake zou zijn van beperking van het recht van vrije meningsuiting. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vond ook dat het verzoek geweigerd kon worden omdat de burgerrechten geschonden zouden worden als een racistische groep zou profiteren van een regeling die door de overheid gefinancierd wordt.

De uitspraak is het einde van een juridische strijd die in 1994 begon met de aanvraag van de hoogste KKK-functionaris in Missouri, Michael Cuffley, om een halve mijl (0,8 kilometer) van de Interstate 55 te mogen verzorgen. Over dat stuk weg worden zwarte leerlingen naar 'witte' scholen vervoerd in het kader van de bestrijding van rassendiscriminatie.

Missouri weigerde dat omdat de KKK een organisatie is die alleen 'ariërs' als lid toelaat, omdat zij anti-discriminatiewetgeving heeft geschonden en omdat zij zich schuldig heeft gemaakt aan geweld. De Klan tekende beroep aan omdat zij vond dat haar burgerrechten werden geschonden. Federale rechters gaven de Klan gelijk. Daarop stapte Missouri naar de hoogste rechter, daarbij gesteund door 28 andere staten. Die zijn het allemaal met Missouri eens dat een vermelding van de 'adoptant' langs de snelweg meer betekent dan alleen informatie of een dankbetuiging. ,,Het zou ook acceptatie inhouden, een boodschap dat de staat de Klan ziet als een waardevol lid van de maatschappij, net als de Rotary Club, die het volgende stuk weg schoonhoudt'', schreven zij.

Misbruik bij mannen bestaat

Er zijn meer hulpverleners nodig die zich richten op mannelijke slachtoffers van seksueel en fysiek geweld in de huiselijke kring. Tot nu toe worden mannelijke slachtoffers nauwelijks gesignaleerd, terwijl uit onderzoek blijkt dat die er wel zijn.

Slachtoffers van seksueel en fysiek geweld komen volgens Smit vaak met andere klachten in het hulpverleningscircuit terecht. Dat geldt voor vrouwen en mannen, maar de zorgsector houdt zich vooral bezig met hulp aan vrouwelijke slachtoffers. Hulpverleners herkennen vaak wel de signalen bij vrouwelijke slachtoffers, maar niet bij mannen. Mannen beleven hun klachten en problemen volgens Smit anders dan vrouwen en hanteren vaak andere strategieën om hun problemen op te lossen.

Er zijn volgens de onderzoekster nog te weinig hulpverleners die verdekte signalen van, vaak in het verleden ervaren, geweld bij mannen herkennen. Vroegtijdige signalering en behandeling kunnen naar haar mening helpen te voorkomen dat slachtoffers vervallen in de daderrol, zoals vaak gebeurt. Uit onderzoek blijkt dat mannen wanneer ze zich niet erkend en gerespecteerd voelen, vaak trachten met geweld een rest van erkenning en eigenwaarde af te dwingen.

Een landelijke onderzoek uit 1997 geeft aan dat 43 procent van de mannen in Nederland ooit slachtoffer is geworden van huiselijk geweld. Bij 35 procent betreft het fysiek geweld, bij 25 procent geestelijk geweld en bij 13 procent seksueel geweld.

Temptation Island in Nederland

De SBS-groep gaat een Nederlandse versie maken van het Amerikaanse realityprogramma Temptation Island. Dat heeft een woordvoerder van de commerciële omroep maandag bekend gemaakt.

Op Temptation Island verblijven vier jonge, ongetrouwde stellen samen met 26 sexy vrijgezellen. Kunnen de relaties dan nog standhouden, is de vraag die centraal staat.

De woordvoerder kan nog niet zeggen wanner het programma te zien zal zijn. Evenmin is zeker op welke zender het komt. De SBS-groep is verantwoordelijk voor drie zenders: SBS6, Net5 en op termijn Veronica (nu nog Fox8). De vereniging Veronica is uit de HMG-groep gestapt en zal binnenkort uitzenden op het huidige kanaal van Fox.

De Nederlandse versie van Temptation Island is een uitvloeisel van een maandag bekendgemaakte overeenkomst tussen SBS en Fox Television Studios, een onderdeel van het concern News Corporation van mediamagnaat Rupert Murdoch. De twee vormen een gezamenlijke onderneming voor de productie van amusementsprogramma's voor Nederland, België, Scandinavië, Zwitserland en landen in Midden-Europa.

Fox Television produceert Temptation Island in de Verenigde Staten. In Europa komen er minstens drie versies van dertien afleveringen, voor Nederland, Scandinavië en Zwitserland.

AEX sluit de dag hoger af

De Amsterdamse beurs is op de eerste dag van de nieuwe weging nauwelijks van z'n plaats gekomen. De hele dag schommelde de AEX-index rond het slot van vrijdag en sloot uiteindelijk de dag af op een stand van 592,24 een winst van 1,97 punten of 0,33%. De Midkap sloot de dag eveneens in de plus op een stand van 620,64, een winst van ruim 6 punten.

Het waren vooral de financiële waarden die de AEX op z'n plaats hielden. ABN Amro verloor 2,69% op €22,82 en Aegon moest 93 eurocent (2,49%) inleveren op €36,36. De technologiefondsen lieten over het algemeen een positief beeld zien. KPNQwest (één van de nieuwelingen in de index) wist de vloer met een winst van ruim 8% te verlaten. ASML won eveneens 8%, UPC 6% en Philips voegde 5% aan de koers toe.
Buhrmann, weer terug in de AEX, maakte vandaag bekend voor f. 590 miljoen het Amerikaanse bedrijf US Office Products over te nemen. Hierdoor versterken ze hun positie als marktleider in de distributie van kantoorartikelen. De aankondiging dat de overname wordt gefinancierd door het uitgeven van nieuwe aandelen zorgde voor een lauwe ontvangst van het overnamenieuws en de koers van het aandeel sloot dan ook 3,44% lager op €30,35.

De Amerikaanse beurzen zijn de handelsdag ook hoger van start gegaan. Op dit moment staat de Dow Jones op een winst van 62 punten (0,59%) op 10.528, de NASDAQ wint ruim 1% op 2.140.

All your euros are belong to us

lurky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De officiële website van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro (www.euro.nl) is maandag gekraakt. In plaats van allerlei informatie over de nieuwe Europese munt, krijgt de bezoeker de mooie krom-engelse zin: ,,All your euros are belong to us :-)'' (sic) voorgeschoteld. Het is onduidelijk wie er achter de kraak zit.

Het Nationaal Forum is de praatclub waar alle belanghebbenden, van ministerie en bedrijfsleven tot Consumentenbond, vertegenwoordigd zijn om de overgang van de gulden naar de euro soepeltjes te laten verlopen.

Ook op ons forum wordt ondertussen de nodige aandacht gegeven aan "All your base are belong to us"
Lees deze en deze topics maar eens door

Roemeense politiemensen corrupt?

Het Roemeense ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke corruptie door een aantal hoge politieambtenaren. Op een internetsite staan twaalf namen van politiemensen met daarbij gedetailleerde informatie over wat zij zouden hebben uitgespookt.

Onder de twaalf is de commandant van Constanta (zuidwesten). Deze kolonel Balanuta zou geld hebben verduisterd. Hij zou eigenaar zijn van een villa van drie ton, een bedrag dat hij onmogelijk van zijn salaris bij elkaar had kunnen sparen. Andere officieren worden op de internetsite beschuldigd van tabakssmokkel.

De internetsite is gemaakt door anonieme bronnen, die overigens wel uit politiekringen afkomstig lijken. De informatie is namelijk zeer gedetailleerd. De makers zeggen de corruptie aan de kaak te willen stellen. De site is inmiddels al zo'n 6300 keer bezocht.

Massale opkomst Ricky Martin in A'dam

Een bezoek van latin-zanger Ricky Martin heeft maandag gezorgd voor een oploop van honderden enthousiaste fans, voornamelijk meisjes. De fans probeerden in de omgeving van de Amsterdam ArenA een handtekening van hun idool te bemachtigen.

De zanger is in Amsterdam te gast bij het radiostation Radio 538. Ook bezoekt Martin, bekend van hits als Livin' la Vida Loca het Big Brotherhuis in Almere. Daar wordt het programma Starmaker opgenomen, waarbij de bewoners van het huis worden klaargestoomd voor het sterrendom.

Chipper ruimt het veld voor Chipknip

De Chipper, de elektronische geldpas van ING, verdwijnt. Nederland krijgt één elektronische portemonnee: de Chipknip. Dit heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag bekendgemaakt.

De 7 miljoen Chippers, waarvan 6,5 miljoen Postbankpassen, gaan werken via de Chipkniptechnologie. Er zijn 14,5 miljoen passen met Chipknip in omloop.
De banken hopen dat door het begraven van de strijdbijl de elektronische portemonnee succesvol wordt. De NVB verwacht dat door uitbreiding van de betalingsmogelijkheden en door nieuwe toespasssing zoals in het vervoer het gebruik van het pasje sterk zal toenemen.

De invoering van de euro moet de twijfelaars over de streep trekken. Met een elektronische portemonnee kan de consument 'gedoe' voorkomen in de periode dat de gulden naast de euro bestaat.

Sinds de invoering van de Chipper/Chipknip lopen consumenten, ondanks verwoede pogingen van de banken, niet warm voor het pasje. Mensen hebben er wel een, omdat hij automatisch zit 'ingebakken' in de pinpas, maar gebruiken de chip amper.

8 Jarige op kroegentocht door Hengelo

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hij was nog maar acht jaar jong en had net een hele nacht doorgezakt met zijn drie vriendjes van vijftien en dertien. Het was zondagochtend even voor half zeven in de Marktstraat, middenin het Hengelose centrum.

Politiesurveillanten wisten niet wat ze zagen toen ze het jeugdige viertal tegen het lijf liepen. Ze besloten de jongeren naar huis te brengen. Daar troffen ze echter niemand aan, want ook de ouders waren een nacht aan het stappen. Ze zullen deze week de jeugdagent op bezoek krijgen voor een stevig gesprek, aldus een politiewoordvoerder.

Meer jonge doden door hartstilstand

Het aantal jongeren dat is overleden door een hartstilstand is is behoorlijk gestegen in Amerika. Hoewel een hartstilstand onder de 35 nog altijd een zeldzame manier is om dood te gaan (1 procent van alle doodsoorzaken), is het aantal jongens en meiden dat dood ging hieraan de afgelopen tien jaar verrassend toegenomen. Experts denken dat het niet gaat om een eenmalige en toevallige opleving, maar om een nieuwe 'trend'.

Volgens de onderzoekers is de oorzaak vooral te vinden in roken, overgewicht en drugsgebruik. Vooral het gebruik van cocaïne verhoogt de kans op een hartstilstand aanzienlijk.

Opvallend is dat vooral het aantal jonge vrouwen dat stierf aan een hartstilstand flink gestegen is: de afgelopen 8 jaar zijn drie keer zoveel vrouwen hieraan doodgegaan dan voor die tijd. Voorlopig blijft een hartstilstand toch vooral mannen te raken: bijna 75% van alle hartstilstanden.

Nieuw salaris-record!

Als je dacht dat twintig miljoen dollar al een hoop poen is voor een enkele filmrol, maak je borst dan maar nat: de lat wordt binnenkort verhoogd naar vijfentwintig miljoen!

Dat is immers het bedrag dat Mike Myers heeft aangeboden gekregen voor een derde optreden als groovy geheim agent Austin Powers. En hij kan ook nog eens twintig procent van de winst krijgen. Als je nu denkt dat ze compleet gestoord zijn om hem dat te geven, bedenk dan wel dat de vorige Powers-film 'The Spy Who Shagged Me' meer dan driehonderd miljoen dollar wereldwijd heeft opgebracht. De bijna-trilogie is het meest winstgevende product van filmstudio New Line, die maar al te graag op herhaling gaan.

Naast Myers, zijn ze ook in onderhandeling met Jay Roach, die de beide vorige films regisseerde. Het verhaal van de nieuwe film klinkt in ieder geval goed: Austin en Dr. Evil die elkaar in de jaren vijftig als klasgenoten het leven zuur maken. Groovy, baby!

Site 'star-maker' simpele html-kopie

Vandaag begint soon-to-be-'ME' Veronica met de uitzendingen van het programma Star-Maker. Vanuit het tot hypermoderne living omgebouwde voormalige Big Brotherhuis strijden 12 beroemdheden in spé om een plekje bij de laatste zes.

Leuk concept, maar Veronica zou Veronica niet zijn als er niets iets raars aan de hand was.
Schorpioen, een gebruiker op ons FOK!forum, bekeek de html code van de officiële Star-Maker site eens goed en deed daar de volgende ontdekking.

Heb net even in de html bron van de starmaker site gekeken. En wat zie ik in de meta tags:

<meta name="description" content="De officiële site van het televisieprogramma Een Wereld van Verschil van de TROS.">
<meta name="keywords" content="www.eenwereldvanverschil.nl, www.wereldvanverschil.nl, wereldvanverschil, wereld van verschil, werel, foster parents plan, foster parent plan, foster, parent, plan, tros, tv, televisie, wilbert gieske, pauline huizinga, paulien huizinga, ivette forster, ivet, yvette, forster, martine van os, lieve martine">

Zéér professioneel dus. De HTML bouwer vond de broncode van de bewuste tros-site schijnbaar zó inspirerend dat hij besloot deze letterlijk te kopieëren van de site van het TROS-Programma 'Een Wereld Van Verschil'. Mocht schijnbaar niet teveel kosten...

Schorpioen, bedankt voor de tip

Nutella tegen Gnutella

De voedingsgigant Ferrero, die vooral bekend is als producent van het choco-smeersel Nutella, ligt overhoop met de internetsite Gnutella. Deze site biedt onder meer de mogelijkheid gratis muziek te downloaden.

Voor diezelfde activiteit werd het befaamde Napster onlangs veroordeeld. Ferrero zegt dat het schadelijk is voor het imago van het concern als de merknaam Nutella in verband wordt gebracht met diefstal van geestelijk eigendom.

De eerste slag heeft Ferrero gewonnen: de rechtbank van Keulen heeft het concern gelijk gegeven. Ook omdat de overeenkomst van de beide namen aantoonbaar niet toevallig is. De jonge uitvinder van Gnutella, Justin Frankel, heeft de naam geschapen door die van de gebruikte software GNU te koppelen aan zijn favoriete broodbeleg. Zodoende is de site Gnutella.de nu leeg, terwijl de eveneens veroordeelde na-aper Newtella.de zijn eigen site tot ‘verboten' verklaart. Maar andere versies, zoals Newtellanews.com en de Britse Gnutella.co.uk zijn nog volop actief.

Daarmee dient zich een probleem aan voor de advocaten van Ferrero en vele van hun collegae. Want anders dan Napster bedient Gnutella - dat ook de uitwisseling van films en programma's mogelijk maakt - zich niet van een centrale server, zodat het nauwelijks door gerechtelijke bevelen kan worden gestopt. Oprichter Frankel had het programma aan iedereen ter beschikking gesteld via zijn internetbedrijf Nullsoft. Toen dat een jaar geleden werd overgenomen door AOL Time Warner, haalde dit daarmee dus ook een dief van zijn eigen octrooirechten in huis.

Straf voor verspreiding virus

Mensen die via het internet of op enige ander manier moedwillig virussen verspreiden, kunnen in Nederland een celstraf van maximaal vier jaar krijgen.

Dit staat duidelijk beschreven in artikel 350a van het wetboek van strafrecht: "Hij die opzettelijk en wederrechterlijk gegevens ter beschikking stelt of verspreidt die bedoeld zijn om schade aan te richten door zichzelf te vermenigvuldigen in een geautomatiseerd werk, wordt bestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren."

De verspreider van een virus kan ook rekenen op een fikse geldboete. Een onderdeel van de Korps Landelijke Politiediensten, een 'cyberpolitieteam', zorgt voor naleving van deze wet.

Tunnel gegraven onder Sovjet-ambassade

De Amerikanen blijken een geheime tunnel te hebben gegraven onder de Sovjet-ambassade in Washington, die nu als de ambassade van Rusland dient. Volgens The New York Times wisten de Russen er echter waarschijnlijk van dankzij de FBI-mol Robert Hanssen, die vorige maand werd opgepakt op beschuldiging van spionage voor Rusland.

De FBI en de National Security Agency gebruikten de tunnel om gesprekken in de ambassade af te luisteren en boodschappen te onderscheppen. De tunnel werd eind jaren zeventig aangelegd, toen het nieuwe onderkomen voor de Sovjet-diplomaten werd gebouwd.

De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren destijds verwikkeld in een diplomatieke rel over de bouw van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Moskou, die vol afluisterapparatuur bleek te zitten.

In het Amerikaanse Congres was er destijds felle kritiek op de locatie die de regering voor de Sovjet-ambassade had gekozen. Het gebouw staat op een heuvel die bekend staat als Mount Alto, een van de hoogste punten van Washington. Dat is een gunstige positie voor elektronische afluisteroperaties.

Het blijkt nu echter dat de Amerikanen onder het gebouw bezig waren. Volgens The New York Times heeft de tunnel honderden miljoenen gekost; weggegooid geld, omdat de Russen ervan wisten.

Coca Cola verliest topman

Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola ziet zijn tweede man vertrekken. Jack Stahl, twintig jaar aan het concern verbonden, heeft besloten op te stappen.
Volgens ingewijden vertrekt hij omdat hij geen kans ziet alle touwtjes bij de onderneming handen te krijgen.
Pas vorig jaar kreeg Stahl zijn huidige functie. Zijn opstappen houdt verband met wijzigingen in de bedrijfsstructuur die Coca-Cola zondag bekendmaakte. Bestuursvoorzitter Douglas Daft verklaarde dat de nieuwe organisatie voor Stahl aanleiding was "om elders te zoeken naar uitdaging". De twee zouden niet goed met elkaar hebben kunnen opschieten.

De nieuwe bedrijfsstructuur van Coca-Cola houdt in dat er vier divisies komen, Amerika, Azië, Europa/Afrika en New Business Ventures. Daarmee wordt de organisatie platter dan tot nu toe. Bovendien krijgen de nieuwe divisies meer eigen verantwoordelijkheid.

Parlementsleden uitgenodigd voor seksbeurs

Organisatoren van een erotische beurs in de Australische staat Queensland sturen vrijkaartjes aan parlementsleden. Daarmee willen ze de parlementariërs overtuigen van het feit dat kiezers van seks houden.

Volgens de organisatoren van de (s)expositie moet de conservatieve staat hoognodig wat meer bij de tijd gaan leven. Met hun actie willen zij bereiken dat de parlementsleden zich inzetten voor het versoepelen van de plaatselijke strenge censuur.

Aguilera shockeert fans

Zangeres Christina Aguilera heeft haar fans geshockeerd tijdens een concert in Long Island, New York, door Michael Jackson na te doen. Net zoals wat de King of Pop deed eind jaren '80 om aandacht te krijgen, greep ze zich tijdens het optreden in haar kruis.

Aguilera, die door een Engels Showbizz tijdschrift uitgeroepen is tot slechtst geklede vrouw, voldeed aan dat beeld door in een opzichtig glitterpakje te verschijnen. Het was echter vooral het feit dat ze haar eigen edele delen betastte en nog meer was afgevallen, waarover de fans verbaasd waren.

Personeel NS geen vertrouwen in directie

De overgrote meerderheid (93 procent) van het rijdend personeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zegt geen vertrouwen meer te hebben in de directie van het bedrijf. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête onder het personeel van de NS. Het onderzoek is op initiatief van de zogenoemde samenwerkende personeelscollectieven gehouden.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de machinisten en de conducteurs willen dat er een commissie wordt ingesteld die het conflict tussen de directie en het rijdend personeel moet oplossen. De personeelscollectieven zijn bereid zich te binden aan de oplossing die deze commissie eventueel voorstelt.

Napster-filter vooralsnog niet actief

Napster, de omstreden uitwisseldienst voor muziekbestanden op internet, lijkt vooralsnog geen filter te hebben geplaatst op haar programma.

Afgelopen vrijdag zei Napster dat er direct een filter zou komen die het laden van auteursrechtelijk beschermde muziekstukken onmogelijk zou maken. Maar zowel zaterdag als zondag konden Napster-gebruikers ongehinderd hun harde schijven vullen met de nieuwste mp3's.

Ook zou het niet meer mogelijk moeten zijn om Napster-bestanden thuis op cd-schijfjes te branden. De muziekindustrie reageerde uiterst lauw op deze voorstellen. De aankondiging van het filter, waarvan ook op de website van Napster melding wordt gemaakt, betekende een nieuwe knieval van Napster.

Overigens lopen de alternatieven voor Napster zich al goed warm op internet. Op pagina's als Afternapster is volop programmatuur beschikbaar die het uitwisselen van muziek- en andere bestanden mogelijk maakt, ook als voor Napster het doek echt mocht vallen.

Onderzoek naar dood marshall

De organisatie van de Grand Prix van Australië start een onderzoek naar de crash van Jacques Villeneuve die zondag een marshal langs de baan noodlottig werd. De man kreeg een losgeraakt wiel van de BAR-bolide tegen zijn borst en overleed.

Het gevaar van losgeraakte wielen na een crash was het afgelopen jaar een groot aandachtspunt van de FIA. Dit na de tragische dood van een brandweerman op het circuit van Monza die werd geraakt door een wiel van de auto van Heinz Harald Frentzen. De internationale autosportfederatie oordeelde dat de wielen dit seizoen niet met één, maar met twee kabels aan de ophanging vast moeten zitten. De kabels zijn gemaakt van Zylon, een zeer sterk kunststof dat een kracht van tien ton kan weerstaan. Bij de klap van Villeneuve bleek die voorzorgsmaatregel zondag onvoldoende te werken.

Behalve de dood van de marshal veroorzaakten rondvliegende brokstukken bij zeven toeschouwers verwondingen. Villeneuve werd gelanceerd toen hij over het achterwiel van de auto van Ralf Schumacher reed. De wagen van Villeneuve ging de lucht in en klapte hoog tegen de hekken. Daarbij raakten de twee voorwielen los. Eén wiel doorboorde het hek en raakte de marshal. Voor Villeneuve was het race-ongeluk van vandaag een tragische herhaling van de geschiedenis. In 1977 overleed een toeschouwer bij de GP van Japan toen de auto van zijn vader -Gilles Villeneuve- crashte en over de hekken vloog.

Rondje Aarde

De Amerikaanse miljardair Dennis Tito is er na tien jaar ploeteren eindelijk in geslaagd het felst begeerde reisdocument ter wereld te bemachtigen. De 60-jarige zal op 30 april een droom in vervulling zien gaan wanneer hij als eerste toerist de ruimte in zal worden geschoten aan boord van een Sojoez-raket.

Het kost Tito naar verluidt een slordige twintig miljoen dollar voor een retourtje maar dat is geen enkel probleem voor de steenrijke Amerikaan. Moeilijker was het de juiste personen te vinden in de afbrokkelende structuur van de Russische ruimtevaartorganisatie die zijn droom konden en wilden verwezenlijken.

Opmerkelijke banners bij Vindex en Ilse

Tros Radio Online besteedde er vorige week aandacht aan: de opmerkelijke banners die je te zien krijgt als je bij zoekmachine Vindex een term invult die begint met 'anal'. De redactie van Radio Online had gezocht op 'analogie' (waarom zoekt een mens in godsnaam op 'analogie', maar goed) en kreeg een banner te zien "met, op z'n zachtst gezegd, een nogal ranzige afbeelding van een dame die iets met een heer deed, vergezeld van de oproep om snel de site Bloot.nl te gaan bezoeken".

Wat moet die banner daar, vroegen de presentatoren van Radio Online zich af. De verklaring is simpel, legde Vindex-topman Wiebe Weikamp (die volgens de site van Radio Online trouwens Wijkamp heet) in het radioprogramma uit. De zoekmachine is voor zijn inkomsten afhankelijk van advertentiebanners. En adverteerders adverteren graag op de pagina's met zoekresultaten die passen bij hun site. Zo zal iemand die op 'computer' zoekt, een advertentie voor Dell te zien krijgen, terwijl iemand die op 'anal' zoekt, een banner voor Bloot.nl krijgt voorgeschoteld.

Dat mensen die op 'analfabetisme' of 'analist' zoeken, ook een banner van Bloot.nl op hun scherm kregen, was natuurlijk een fout. "Nadat jullie ons daarvan vrijdag op de hoogte hadden gesteld, hebben we dat meteen aangepast", aldus Weikamp. "Maar hoe zit het dan als ik 'geillustreerd weekblad' zonder trema intyp", vroeg presentator Van Jole. "De eerste vier letters vormen het woord geil en dus krijg ik die banner weer." Weikamp beloofde het probleem de volgende dag op te lossen. En inderdaad: als we bij Vindex op het woord 'geillustreerd' zoeken, krijgen we nu een keurige banner voor HCC Net te zien.

Bij concurrent Ilse is het probleem duidelijk nog niet verholpen. Wie daar de zoekterm 'geillustreerd' intypt, krijgt maar liefst drie seksbanners op zijn scherm: een voor Bloot.nl en twee voor Erotracks.com. Dat is niet alles. Op de pagina met zoekresultaten staan ook nog eens een betaalde link naar de site Amateurhoeren.nl en een 'promo' voor de site van Playboy. Playboy is evenals Ilse onderdeel van uitgever VNU. Vandaar die promo bovenaan de pagina. Opmerkelijk is dat je bij Ilse geen 'promo' krijgt voor Playboy als je zoekt op 'interview'. En wij maar denken dat Playboy zo bekend was om zijn doorwrochte interviews.

Fraude bij Arbeidsvoorziening Rijnmond

Arbeidsvoorziening Rijnmond heeft er jarenlang een zwartgeldrekening op na gehouden. Dat blijkt uit een onderzoek van het accountantsbureau Deloitte en Touche. Het geld op de rekening was bedoeld voor een project op de Antillen. Het kwam daar ook aan, maar werd dan teruggesluisd naar Nederland.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Arbeidsvoorziening Rijnmond een omstreden werkgelegenheidsproject financierde uit eigen middelen. Daarvoor werden de data van een aantal besluiten vervalst. Met het project was ongeveer 1,2 miljoen gulden gemoeid. In december vorig jaar zijn de directeur en de financieel manager economische zaken van Arbeidsvoorziening Rijnmond ontslagen. Ze hebben naar nu blijkt een schuld achtergelaten van 25 miljoen gulden.

Brug stort in

Een vijftig meter hoge brug in het noorden van Portugal bij de plaats Castelo de Paiva heeft het zondag begeven net toen een bus en twee personenauto's er overheen reden. De voertuigen verdwenen in de diepte.

Volgens het Portugese persbureau Lusa zaten er 67 personen in de touringcar. Het voertuig behoorde toe aan een firma die geregeld lijndiensten onderhoudt tussen Castelo de Paiva en Porto. Onduidelijk is vooralsnog hoeveel mensen in de personenauto's zaten en of iemand het ongeluk heeft overleefd.

De burgermeester van Castelo de Paiva koestert echter weinig hoop. ,,We geloven niet dat er overlevenden zijn '', aldus Paulo Teixeira tegen de Portugese zender SIC. De chef van de hulpdiensten zegt dat de kans praktisch nul is mensen het er levend van af hebben gebracht.

Het ongeluk deed zich voor tussen de steden Castelo de Paiva en Penafiel ongeveer 50 kilometer ten oosten Porto, de tweede stad van het land. Tot nog toe hebben reddingswerkers het lichaam van één man geborgen, aldus een woordvoerster van de reddingsdiensten. Bewoners meldden aan het persbureau Lusa dat ze verscheidene lichamen in de rivier hebben zien drijven.

Een duikersteam en vijf boten zijn ingezet bij de reddings- en bergingswerkzaamheden die ernstig worden gehinderd door de sterke stroming, duisternis en mist.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
special
Random Pics van de Dag #1279
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.