Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam

Christopher Lloyd over Back to the Future: "Nog steeds uniek"

Hij werd bij het grote publiek wereldberoemd door zijn iconische rol als Doctor Emmett L. Brown in de Back to the Future-filmreeks. Christopher Lloyd is voor het eerst in Nederland en wilde graag met FOK! gaan zitten voor zijn eerste Europese interviews in 10 (!) jaar tijd.

Het is voor Christopher Lloyd de eerste keer dat hij op een conventie is in Nederland, maar hij bezoekt wel al een flinke tijd deze evenementen over de hele wereld: "Je ontmoet zoveel mensen. Voordat ik ermee begon dacht ik echt bij mezelf 'Hoe ga ik hier de hele dag zitten om dingen te signeren?', maar vanaf de eerste persoon die naar het tafeltje komt, is er een connectie. Soms is het heel simpel, maar soms gaat het ook veel dieper. Dat is voor mij echt een goed en fijn gevoel."

Het is dan ook eigenlijk altijd die filmreeks die er nog steeds voor zorgt dat mensen hem graag willen ontmoeten: "Van al het werk dat ik heb mogen doen, is Back to the Future echt heel uniek. Het enthousiasme van men voor deze films is ongekend. Ik heb al vaak meegemaakt dat mensen me vertellen dat ze technici, dokters, scheikundigen zijn geworden door de invloed van deze films. Naast dat, is er ook een grote groep die me vertelt dat de films een belangrijk deel van hun kindertijd zijn geweest. Michael J. Fox, Robert Zemeckis en Bob Gale hebben echt iets speciaals gemaakt."

Inmiddels is het bijna 2025 en dus ook bijna tien jaar na de voorspelde toekomst van de tweede film. Lloyd's visie op die voorspelde toekomst uit 1989 door Zemeckis en Gale is heel duidelijk: "Het legt veel vast van wat er toen gedacht werd wat er in de toekomst zou zijn. Er is ook best veel werkelijkheid geworden. We hebben nog geen vliegende auto's maar ze gaan er echt komen, er is een mogelijkheid."

Comic Film & Manga Fest 2024: Christopher Lloyd in een DeLorean (Foto: Peter Breuls)
Comic Film & Manga Fest 2024: Christopher Lloyd in een DeLorean (Foto: Peter Breuls)

Lloyd heeft zelf een duidelijk idee over waar hij naartoe zou gaan als hij echt een DeLorean tot zijn beschikking zou hebben: "Soms vragen mensen mij waar ik zelf naartoe zou gaan als ik in de toekomst kon reizen, dan zeg ik altijd dat ik 50 jaar vooruit zou reizen. Er is op dit moment zoveel gaande in de wereld, dus 2075 klinkt wel interessant voor mij, om te zien waar alles wat nu ontwikkeld wordt ons gaat brengen."

Er is al een aantal keer sprake geweest van een remake van Back to the Future, maar maakt zoiets wel een kans? Zouden mensen echt nog naar een remake in de bioscoop gaan? "Ik denk zeker van wel. Het succes van de films had ook vooral te maken dat er een familiegevoel in zat; je had Marty, zijn vader, zijn moeder. Uiteindelijk had zelfs Biff te maken met het creëeren van dat familiegevoel. Er zitten in de films hele universele types die ook nog vandaag de dag zouden werken, dus ik denk dat er zeker een kans is dat het zou kunnen slagen."

Inmiddels is er wel een andere soort vertelling van de eerste film te zien, namelijk in musicalvorm. Back to the Future: The Musical ging in 2021 in première in het Londense West End, trekt inmiddels ook volle zalen op Broadway en een Japanse versie is aangekondigd. Lloyd woonde toentertijd de eerste voorstelling in Londen bij: "Het was geweldig. Toen ik eerst hoorde dat ze er een musical van gingen maken dacht ik echt 'Hoe dan?!', want de DeLorean is in de films echt een personage. Ik zag het toen niet voor me hoe dat ging werken op een podium in een musical met alle beperkingen die daarbij komen kijken, maar ze hebben het echt gedaan. Het werkt en de muziek is top. Wat ik het mooiste vind is dat het echt de geest van de film in zich heeft."

Lloyd heeft nog wel een advies voor iedereen: "Jullie weten wat Doc zegt aan het einde van de laatste film; the future is whatever you make it, so make it a good one."