De vijf beste games van 2021

#1 – Returnal
De Finse ontwikkelaar Housemarque had altijd al potentie om iets heel moois te creëren. In het verleden hebben ze namelijk al een heleboel niche arcade-achtige toppers gemaakt. Nu blijkt dat de developers van Housemarque, als ze maar genoeg budget krijgen, ook gewoon een AAA-topper kunnen maken. Sterker nog, ze hebben de beste game van 2021 gemaakt.



In Returnal speel je als Selene, een astronaut die neerstort op een vijandige planeet genaamd Atropos. Daar ontvouwt zich een geweldig avontuur dat voornamelijk heel veel bloedstollende actie bevat. Het doel is om drie verschillende thematische speelgebieden te doorspelen en tussendoor moet je allerlei booby traps, tig vijanden en pittige bazen overleven.

De reden dat Returnal zo goed is kan simpel worden uitgelegd: het spel maakt een directe verbinding met het gedeelte van je brein dat dopamine loslaat. De goddelijke besturing, de bullet hell-achtige gameplay en de heerlijke guns die uitstekend ondersteund worden door de DualSense-features zorgen voor een uitmuntende speelervaring waar ik maar geen genoeg van kon krijgen.

Returnal is trouwens ook een roguelike, maar er zijn meer dan genoeg permanente upgrades om ervoor te zorgen dat geen enkele run echt tijdsverspilling wordt. Het heeft verder ook nog een onverwacht sterk sci-fi verhaal. Na het uitspelen van de game heb ik nog uren op allerlei internetfora theorieën en interpretaties zitten lezen en daaruit bleek dat er heel veel slimme narratieve elementen in de game zitten.



Returnal had ook het beste baasgevecht van het jaar. De muziek van dit conflict zal me ook nog lang bijblijven. Returnal mag dan een prachtige AAA-titel zijn, het heeft de hardcore ziel van Housemarque’s arcade-games behouden. Wat mij betreft was dit overduidelijk het hoogtepunt in games in 2021.