FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 januari 2022

Random Pics van de Dag #535

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Star Wars Eclipse haalt inspiratie uit The Last of Us'

Star Wars Eclipse is één van de op handen zijnde Star Wars-games in ontwikkeling bij Heavy Rain-studio Quantic Dream. Twitter-gebruiker AccountNGT, die vaak zeer treffende voorspellingen doet met betrekking tot leaks en geruchten, schrijft dat Quantic inspiratie voor de game vond in Naughty Dogs The Last of Us.

De in Montréal gelegen studio van Quantic Dream is naar verluidt momenteel bezig met gameplay-prototypes voor Star Wars Eclipse, wat een nieuwe action-adventuregame wordt in het High Republic-tijdperk van Star Wars. Het maakt hierbij volgens AccountNGT gebruik van een combinatie van enerzijds verhaalgedrevenheid en anderzijds actievolle gameplay, overeenkomstig met hoe Naughty Dog dit in The Last of Us aanpakte.

Details van Eclipse zijn nog dungezaaid, maar we weten wel dat de game de mogelijkheid biedt om met verschillende personages het verhaal te doorlopen. Volgens AccountNGT kunnen we 'traditionele' combat verwachten waarbij ook Jedi Fallen Order is genoemd als inspiratie.

Resident Evil 4 VR heeft een update gekregen

Resident Evil 4 VR heeft vandaag een update gekregen. Dat heeft Oculus/Meta in een blogpost bevestigd. De update zou de mobiliteit in het algemeen verbeteren en meer comfort settings hebben toegevoegd. Dit alles ook vanwege feedback van spelers.

De update maakt het verder mogelijk om van dominante hand te wisselen en ook je lengte te wijzigen. Daar blijft het niet bij, want in de blog wordt ook aangekondigd dat dat de Mercenaries-modus later dit jaar gratis aan het spel wordt toegevoegd.

Resident Evil 4 VR kwam vorig jaar uit en is (voorlopig?) exclusief voor de Oculus Quest 2. Fans zijn trouwens enthousiast over deze versie van de Gamecube-klassieker, dus als je een Quest 2 hebt is het misschien de moeite waard om naar dit spel te kijken.

GTA VC: Definitive Edition en drie andere titels naar PS Now

Vanaf morgen is de recent uitgebrachte definitive edition van GTA Vice City speelbaar via PlayStation Now. Dat lezen we op het twitter-kanaal van PlayStation. Daarnaast worden ook Death Squared, Little Big Workshop en Through the Darkest of Times toegevoegd aan Sonys cloudgamingdienst.

GTA Vice City: Definitive Edition is onderdeel van de onlangs uitgekomen GTA Remastered Trilogy, waarin naast VC ook GTA III en GTA San Andreas zijn inbegrepen. Of die andere titels uit het trilogiepakket ook naar PS Now komen is vooralsnog niet bekend.

It Takes Two gaat film of tv-serie krijgen

Ontwikkelar Hazelight Studios gaat in samenwerking met dj2 Eterntainment een film- of tv-project van It Takes Two maken. De co-op game is zeker niet meer obscuur nadat het bij de The Game Awards 2021 er met Game of the Year vandoor ging

"Het team en ik hebben veel lol beleefd in het maken van de wereld en het verhaal van It Takes Two. De game heeft een sterk verhaal en krankzinnige personages. We denken dat het uitermate geschikt is voor film of tv", aldus Josef Fares, de oprichter van Hazelight.

dj2 Entertainment CEO Dmitri M. Johnson is uiteraard ook bij. "We zijn vereerd om samen te werken met Josef en de rest van het geweldige Hazelight team. We kunnen niet wachten om deze personages naar het grote scherm te brengen".

Het project gaat binnenkort aangeboden aan de hoogste bieder.

Risk of Rain 2-uitbreiding Survivors of the Void verschijnt 1 maart

De eerste grote uitbreiding voor Risk of Rain 2, genaamd Survivors of the Void, verschijnt op 1 maart voor PC. een console-release voor de uitbreiding komt niet veel later.

Ontwikkelaar Hopoo Games kondigde de releasedatum aan in een onthullingsstream op Youtube, met een focus op de Railgunner, één van de nieuwe speelbare personages in de uitbreiding. De DLC gaat zo'n 15 euro kosten en komt eerst naar Steam; een console-versie verschijnt in het tweede kwartaal van dit jaar.

Met negen nieuwe typen vijanden, 40 nieuwe items, twee bosses en vier stages is Survivors of the Void de grootste uitbreiding sinds de release van de game in 2020. Bekijk de reveal stream hieronder terug.

Sony koopt Destiny-ontwikkelaar Bungie voor 3,6 miljard

Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat het de Amerikaanse gamestudio Bungie opkoopt voor 3,6 miljard dollar. Volgens een rapport van Gamesindustry.biz zal de Destiny-franchise multiplatform blijven.

"We hebben altijd al een sterk partnerschap gehad met Bungie sinds de opkomst van de Destiny franchise en ik ben dan ook zeer verheugd bekend te mogen maken om Bungie als studio tot de PlayStation-familie te verwelkomen", zo schrijft Sony-baas Jim Ryan. "Dit is een belangrijke stap in onze strategie om het bereik van PlayStation te verbeteren. We snappen de belangrijke positie van Bungie's community en kijken er naar uit om hen te ondersteunen terwijl ze onafhankelijk blijven en door kunnen groeien". 

Destiny is nog altijd een gigantische franchise, maar wat de verdere plannen van Sony zijn met Bungie is nog onduidelijk. Wat in ieder geval wel meermaals benadrukt wordt is dat Bungie een 'multiplatformstudio' blijft die zelf games kan uitgeven en spelers kunnen bereiken waar ze ook op willen spelen.

Koude Oorlog city builder Workers & Resources krijgt politie

Er is een nieuwe grote update uitgebracht voor city builder Workers & Resources: Soviet Republic, die een langverwacht misdaad- en rechtssysteem toevoegt. De update brengt een geheel nieuw gedragskenmerk bij de inwoners, naast de reeds aanwezige happiness en loyalty traits wordt daar nu 'criminality' aan toegevoegd.

Net zoals de update van vorig jaar, waarin geheime diensten en weeshuizen werden toegevoegd, voegt ook deze update weer een nieuwe dimensie aan de simulatie toe. Om een en ander in goede banen te leiden zal de speler politiebureaus, regionale rechtbanken en gevangenissen moeten bouwen, allemaal met hun eigen opties om je beveiligingsbeleid te fine-tunen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf lengte/zwaarte van straffen bepalen en kun je gevangenen inzetten voor handenarbeid aan ambitieuze bouwprojecten. Bekijk de fijnere details in de trailer van content-update #9 hieronder.

Criminele familie hield huis in Voorburg en omgeving

Berovingen, oplichtingen, afpersingen, mishandelingen, het drogeren van slachtoffers, identiteitsfraude. Tussen maart 2019 en oktober 2020 pleegde een 28-jarige Voorburger volgens het OM een lange reeks van 21 strafbare feiten. Daarbij werd hij vaak geholpen door zijn 27-jarige broer en 49-jarige vader. Vandaag eiste het OM onder meer zes jaar cel en TBS met dwang tegen de Voorburger.

“De verdachte denkt alleen aan geldelijk gewin”, aldus de officieren van justitie vandaag op zitting. “Wat hij daarvoor anderen moet aandoen, lijkt hem niet uit te maken. Geweld, bedreigen al dan niet met wapens, en zelfs drogeren. De verdachte lijkt er niet voor terug te deinzen. Ook niet als het om jonge slachtoffers gaat.”

Zo is er een 15-jarige meisje dat met de Voorburger ging chillen. Hij bood haar een flesje Flügel aan. Daarin achteraf GHB te hebben gezeten. Toen zij weer bijkwam, waren haar OV-pas, ID-kaart, pinpas en telefoon verdwenen. Die zou ze alleen terugkrijgen, als ze seks zou hebben met de verdachte.

Onwel op de A12
Ook een vrouw werd volgens het OM door de Voorburger gedrogeerd. Zij pikte de verdachte (die zij kende van Instagram) op om een eindje te gaan rijden in haar Fiat Punto. Hij bood haar een blikje Red Bull aan. Op de A12 werd ze plotseling niet lekker en moest de auto op de vluchtstrook zetten. Een ambulance kwam erbij om haar afvoeren. De Voorburger ging er vandoor met de auto, haar telefoon, rijbewijs en bankpassen.

De Fiat Punto dook weer op in een andere zaak. Een jongeman dacht via Instagram contact te hebben gelegd met een tatoeëerder. Die zou hem met een Fiat Punto komen oppikken. De auto met twee mannen erin verscheen. Eenmaal ingestapt bedreigde de Voorburger de jongen met een mes en zei dat hij vierduizend euro moest betalen. Zijn vader was de chauffeur. Uiteindelijk werden zijn mobiele telefoon, pinpas en een geldbedrag van 105 euro afgepakt. Ook moest hij een bedrag 995 euro overmaken en zijn horloge afgeven.

Gedrogeerd in het Corbulopark
Ook een 17-jarige jongen die in Corbulopark een biertje dronk met de Voorburger, zou dat bezuren.Hij raakte buiten westen en toen hij ergens anders weer bijkwam, was zijn telefoon verdwenen. Die was gebruikt om ruim 1.700 euro over te schrijven naar andere rekeningen.

Weer een ander slachtoffer zou in een café door de Voorburger en zijn broer met een vuurwapen bedreigd zijn en gedwongen tot dealen in cocaïne. Toen hij daar geen trek in had, werd hij buiten in elkaar geslagen met een paar flinke hoofdwonden als gevolg. Hij moest zich daarvoor in het ziekenhuis laten behandelen. En zo gaat de lijst met strafbare feiten maar door …

Strafeisen
Bij een eerdere veroordeling is al vastgesteld dat de Voorburger een persoonlijkheidsstoornis heeft met antisociale, paranoïde en narcistische kenmerken. Omdat hij nergens aan mee wil werken, eist het OM TBS met dwangverpleging tegen hem. Maar eerst moet hij wat het OM betreft zes jaar de cel in.

Ook de vader van de verdachte heeft een uitgebreid strafblad. Omdat er geen persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld en hij bij minder feiten betrokken was, eist het OM dertig maanden cel tegen hem. Ook moet hij van het OM nog negentig dagen van een oude straf gaan uitzitten.

De jongere broer heeft volgens het OM minder en minder ernstige feiten gepleegd. Het OM eist tegen hem tien maanden cel (waarvan vier maanden voorwaardelijk) voor een aantal geweldsdelicten en nauwe begeleiding door de reclassering. Daarnaast eist het OM in verband met een fraudezaak acht maanden cel tegen hem. De uitspraak is over twee weken.

Fan maakt overzicht van 30 aanstaande city builders

Er zijn goede city builders en management sims uitgekomen in de afgelopen jaren, maar er is altijd ruimte voor meer. Een genre-liefhebber heeft daarom een opsomming gemaakt van maar liefst 30 city builders die mogelijk, eventueel, ergens in de komende jaren uit moeten komen.

Onlangs nog zagen we de aankondiging van een bètaperiode van Highrise City en passeerden enkele uitbreidingen voor Cities: Skylines de revue. Highrise City is ook de eerste titel waar YouTuber GamerZakh zijn opsomming mee opent. Bekijk de volledig samengstelde lijst in zijn filmpje hieronder.

Final Fantasy VII: Ever Crisis openingsfilmpje

Final Fantasy VII: Ever Crisis is een aankomende JRPG die exclusief wordt ontwikkeld voor iOS en Android. Ontwikkelaar Square-Enix heeft alvast de Japanse versie van het openingsfilmpje gedeeld. Vandaag wordt het 25-jarig jubileum van Final Fantasy VII gevierd, een uitgelezen moment om meer informatie te delen van lopende projecten.

Final Fantasy VII: Ever Crisis moet nog dit jaar uitkomen. Het plan is om de game vervolgens te voorzien van maandelijkse episodische updates. Uiteindelijk gaat Ever Crisis de gehele Final Fantasy VII-timeline opnieuw vertellen. Dat betekent dat het de verhalen gaat bevatten van de originele game, de Advent Children-films, en spin-offs zoals Before Crisis, Crisis Core en Dirge of Cerberus.

De game bevat verder gewoon een turn-based vechtsysteem dat volgens Square Enix niet veel afwijkt van het originele Active Time Battle-systeem. De game is ten slotte free-to-play, maar bevat loot boxes met wapens en kostuums. Als Square Enix een Engelse versie van de trailer post zullen we dit nieuwsbericht updaten.

THQ Nordic en Handy Games Xbox publisher sale duurt nog 2 dagen

Als je nog interesse hebt in één van de games van uitgever THQ Nordic is nu het moment om je slag te slaan. Tot en met morgen zijn titels als Destroy All Humans!Kingdom of Amalur Re-Reckoning en Darksiders III sterk afgeprijsd.

Mocht je niet precies weten welke games zoal uit de koker van deze Oostenrijkse uitgever komen, check dan deze link voor een overzicht van titels, waarvan enkelen zelfs tot en met 80% afgeprijsd zijn.

Shohei Ohtani siert de cover van MLB The Show 22

Sony's San Diego Studio heeft vandaag de 'cover athlete' van MLB The Show 22 onthuld. Het gaat on niemand minder dan Shohei Ohtani. De inmiddels wereldberoemde atleet van de Los Angeles Angels is uniek omdat hij niet alleen een hele goede werper is, maar ook een geweldige slagman. Hij werd dan ook vorig jaar unaniem verkozen als Most Valuable Player van de MLB.

MLB The Show 22 komt op 5 april uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en ook voor het eerst op Nintendo Switch. Op dit moment verder nog niet bekend voor voor nieuwe features de game gaat toevoegen. San Diego Studio heeft wel laten weten meer details bekend te maken in februari.

Winter is gearriveerd in Phantasy Star Online 2 New Genesis

Het tweede deel van het winter-evenement in Phantasy Star Online 2 is inmiddels aan de gang. Planeet Halpha is besneeuwd, van de Aelio tot en met de Retem-regio, en Central City is aangekleed met passend décor.

Het Winter event, waarvan deel 1 al op 12 januari begon, duurt nog tot 8 februari. Net zoals in eerdere seizoensevenementen kan de speler weer speciale vijanden tegenkomen via Exploration en Battle Sectors. Ze zijn er makkelijk uit te pikken aangezien ze met een speciaal symbool gemarkeerd zijn. Door deze vijanden te vernietigen (vooral de 'Rappies') krijgen spelers seizoenspunten die weer ingewisseld kunnen worden voor ARKS Phenomenologist Xiandy in Central of Retem City.

Verder zijn er gedurende het winterseizoen dagelijkse en wekelijkse taken waarmee ook punten en cosmetische items unlocked kunnen worden. Check hiervoor de limited time-tab in je takenlijst. Phantasy Star Online 2 New Genesis is gratis op te pikken voor consoles en PC. 

Tiny Tina-trailer toont toffe typetjes

De nieuwste trailer voor Tiny Tina's Wonderland toont twee klassen: de Graveborn en de Spore Warden. De Graveborn is typsich 'high risk, high reward', je kunt namelijk een deel van je levensmeter opofferen voor meer damage. De Spore Warden daarentegen heeft een grote paddenstoel partner die gif op vijanden kan afvuren. Deze klasse is verder ook gespecialeerd op pijl en boog.

Tiny Tina's Wonderland is een spin-off van de bekende Borderlands-serie. Ditmaal gebruik je niet alleen tig geweren, maar ook magische spreuken in een nieuwe fantasy setting. De game bevat zes klassen in totaal en meer RPG-elementen dan voorheen. Je kunt net als in de hoofdserie ook weer een relatief grote wereld verkennen. Tiny Tina's Wonderland komt op 25 maart uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Uncharteds Sully had bijna eigen game met Lost Legacy

Toen Nathan Drakes verhaallijn ten einde kwam aan het einde van Uncharted 4: A Thief's End, vroeg ontwikkelaar Naughty Dog zich af wat ze verder nog met de franchise konden. Ze overwogen om de stoere en immer betrouwbare side-kick van Nathan, Victor 'Sully' Sullivan, de hoofdrol te geven in een spin-off maar kozen uiteindelijk toch Chloe als de protagonist van Uncharted: Lost Legacy.

Het stond buiten kijf dat Naughty Dog meer wilde na Uncharted 4, alleen Nathan Drake was vanwege bekende redenen minder geschikt. Er hebben serieuze pogingen plaatsgevonden om Sully zijn personage te combineren met andere figuren uit de franchise maar vonden het uiteindelijk toch geen goede mix. "Toen ben ik naar Chloe gaan kijken omdat zij een intrigerende persoonlijkheid heeft. Egoïstisch, egocentrisch op een manier waardoor je eigenlijk toch wilt weten wat haar zo heeft gevormd. Dit gecombineerd met Nadine - een dief c.q. huurling - zorgde uiteindelijk voor het dynamisch duo in The Lost Legacy.

The Lost Legacy heeft het uiteindelijk erg goed gedaan op de PS4, met veel lovende kritieken en meerdere nominaties.

Horizon Forbidden West-handboek benoemt 40 'machines'

Horizon-ontwikkelaar Guerilla Games heeft de handen ineengeslagen met uitgever Future Press voor de release van een 656-pagina's tellende hardcover guide voor Horizon Forbidden West. Naar verluidt dekt dit handboek ontzettend gedetailleerde informatie en analyses van de gamewereld, waaronder uitleg over de 40 'machines' aanwezig in het spel.

'Machine' is de term die stammen in Horizon Zero Dawn gebruikten om de geavanceerde, moordlustige robotten te beschrijven, en dat zal in de sequel niet anders zijn. Volgens de officiële guide is er sprake van 40 machines in de nieuwe game, waarvan tot nu toe 12 gloednieuwe bevestigd zijn. Terugkerende machines zijn onder andere de Bellowback, Thunderjaw, Strider en de Glinthawk. Verder bevat de guide uitgebreide strategieën over hoe te dealen met verschillende vijanden en allerlei geheimen die niet te vinden zijn met de in-game map. Je kunt de guide nu alvast preorderen via Amazon voor de pittige prijs van 50 dollar.

Strafzaak A2-incident geseponeerd

Het Openbaar Ministerie heeft de strafzaak tegen de man die was aangehouden vanwege een incident op de A2 rond het vervoer van een beveiligd persoon geseponeerd.

De man werd op donderdag 6 januari aangehouden vanwege zijn rijgedrag tussen Amsterdam en Utrecht. Hij reed veel te hard en hield te weinig afstand. Op zondag 9 januari is hij door de officier van justitie heengezonden.

Het OM heeft hem vandaag geïnformeerd dat hij niet verder zal worden vervolgd. Achteraf bezien is hij ten onrechte verdacht van het voorbereiden van ernstige strafbare feiten. Dat neemt niet weg dat de aanvankelijke verdenking en aanhouding van de man op goede gronden was gebaseerd, gelet op zijn onverantwoordelijke en gevaarlijke rijgedrag.

Strategiegame Grand Tactician krijgt A.I. upgrade

Grand Tactician: The Civil War is een strategiegame in het tijdperk van de Amerikaanse Burgeroorlog. De game heeft per ommegaande een patch ontvangen die de campaigns interessanter moet maken als gevolg van een hele rits A.I. fixes.

De A.I. iin Grand Tactician was al een punt van kritiek toen de game in september vorig jaar het levenslicht zag. Versie 1.04 van de game, die nu uit is, zorgt voor verbeteringen op het vlak van bijvoorbeeld het recruteren en toewijzen van troepen. Vijandelijke generaals zullen agressiever versterking sturen naar locaties waar zij onder vuur liggen en doet ook meer aan de ontwikkeling van zijn vloot, dus hou je kustlijnen goed in de gaten. Sla voor de hele waslijst aan patchnotes de Steam-update er nog even op na. 

Hoogste waardering voor documentaire over recordpoging speedmars mariniers

De documentaire over de succesvolle poging van het Korps Mariniers om het wereldrecord speedmars te verbeteren, heeft afgelopen jaar hoge ogen gegooid. ‘You’ll never walk alone’ is door kijkers van de NPO als hoogste gewaardeerd van alle programma’s van 2021. Het publiek gaf de documentaire van PowNed gemiddeld een 8,8.

Binnen het Korps Mariniers is met trots gereageerd. Volgens commandant brigadegeneraal der mariniers Jan Hut gaat een marinier verder daar waar anderen stoppen. “Dit is daar zo’n voorbeeld van”, reageert hij vandaag. “Onze mariniers toonden discipline en doorzettingsvermogen. In combinatie met een uitstekende conditie blijken voor onmogelijk gehouden prestaties dan toch haalbaar. Onze mannen zijn van onschatbare waarde als het erop aankomt. Dit is het type mens dat nodig is om wereldwijd, bij elk weertype te kunnen opereren.”

In de 50 minuten durende uitzending zijn 22 mariniers 2 jaar lang gevolgd. Zij bereidden zich voor op hun recordpoging om al speedmarsend met 18 kilo bepakking zo snel mogelijk een marathon (42 kilometer en 195 meter) te voltooien.

Geld inzamelen
Doel was niet alleen om het wereldrecord te verbreken, maar ook om geld inzamelen voor de strijd tegen kanker. Hun goede vriend en collega marinier Cas van Bakel stond hierbij centraal. De kikvorsman van de Netherlands Maritime Special Operational Force (NLMARSOF) leed op dat moment aan een zeldzame en agressieve vorm van kanker.

De producenten van VincentTV maakten het proces van dichtbij mee. De hoop is dat de mariniers na hun succesvolle poging in de armen van Van Bakel kunnen vliegen. Zo ver komt het helaas niet. Van Bakel overlijdt op 30 januari 2020, 10 maanden voor de recordpoging.

Met Van Bakel in hun gedachten, gaan de mariniers verder. Zij putten extra motivatie uit hun kameraadschap en verpulveren het record met 18 minuten.

De documentaire is hier te zien. 

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Riot zegt sorry voor DMCA takedown

Riot Games heeft zich verontschuldigd voor een DMCA takedown die ze ten onrechte naar een kleine artiest uit Oekraïne hadden gestuurd. Kutty Sark ontving een paar dagen geleden een notificatie voor het schenden van auteursrechten van Riot. Dit omdat Sark sinds 2019 een stripboek maakt dat Arcane Flames heet.

Riot dacht blijkbaar volledig bezit te hebben van het woordje 'arcane', zo heet namelijk ook de populaire Netflix show van vorig jaar die gebasseerd is op League of Legends. Riot heeft inmiddels toegegeven dat ze een fout hebben gemaakt. "Net als veel grote bedrijven hebben we ook een team en externe bureaus ingehuurd om onze IP te beschermen. We gaan onderzoeken wat er hier is gebeurd, maar het is duidelijk dat dit een foute takedown was".

Sark heeft later bevestigd dar Riot contact met haar heeft opgenomen en de takedown is inmiddels verdwenen. Al met al lijkt dit weer een voorbeeld te zijn van overmoedige bots die te agressief op zoek gaan haar auteursrechtschennis.

Nieuwe poster van Uncharted-film onthuld

Het Twitter-account van IMAX heeft een nieuwe poster onthuld van de aankomende Uncharted-film. De film gaat al vanaf 18 februari in de Verenigde Staten draaien, maar in Nederland moeten fans tot 17 maart geduld hebben.

PlayStation-held Nathan Drake wordt in de film gespeeld door Tom Holland. Verder zien we Mark Wahlberg als Victor Sullivan en de schurk wordt gespeeld door Antonia Banderas. Uncharted wordt geregisseerd door Ruben Fleischer, die eerder verantwoordelijk was voor films zoals Zombieland en Venom. Sony probeert al sinds 2008 deze film te maken. Pas in 2017 begon de film echt van de grond te komen en nu is het eindelijk af.

Triangle Strategy-trailer introduceert Benedict Pascal

Vorige week maakten we al kennis met Frederica Aesfrost en nu gaat Nintendo ons voorstellen aan Benedict Pascal. De onderstaande trailer laat zien dat Benedict een serieuze man is die zelf vindt dat hij moet boeten voor zijn incompetentie. Hij is ook bereid om alles te doen om zijn factie te helpen.

Triangle Strategy is een strategiespel die geïnspireerd lijkt te zijn door klassiekers zoals Final Fantasy Tactics. In de game vinden gevechten plaats op terrein met hoogteverschillen. Het aanvalsbereik van personages in afhankelijk van hun positie en hun wapen, dus het is belangrijk dat je het slagveld bestudeert voordat je tot actie overgaat. Daarnaast hebben je beslissingen invloed op hoe het verhaal zich ontvouwt en welke personages zich bij je aansluiten.

Triangle Strategy komt op 4 maart en is (voorlopig?) exclusief voor Nintendo Switch.

CD Projekt Red werkt aan nieuwe Gwent-game

Het Gwent-team binnen CD Projekt Red werkt aan een nieuwe game. Dat heeft IGN vandaag in samenwerking met de ontwikkelaars onthuld. Het project opereert nu nog onder codenaam 'Project Golden Nekker', maar moet al dit jaar uitkomen.

Project Golden Nekker is een alleenstaande game, dus je hoeft niet andere versies van het kaartspel te hebben. Het is ook geen sequel of verder diep gerelateerd aan The Witcher Tales: Thronebreaker. "Dit spel is iets nieuwes en het is anders. We gaan proberen om een boeiende single-player campaign neer te zetten", aldus Paweł Burza van CD Projekt Red.

Gwent begon als een optioneel kaartspel binnen The Witcher 3: Wild Hunt. Het was dermate populair onder fans dat CD Projekt Red besloot om een paar spinoffs te maken.

Het nutteloze feitje van de dag: Rellen door een paling

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Rellen ontstaan soms met de meest vreemde aanleidingen, want wist je dat een potje palingtrekken de aanleiding was voor een enorme volksoproer in de Amsterdamse Jordaan? Het wrede 'spelletje' palingtrekken was door de overheid verboden. Dat was niet gek want bij het 'spel' hing een levende paling aan een touw boven de gracht en vervolgens was het aan de deelnemers om het glibberige dier te pakken te krijgen terwijl ze voorbij voeren. Uiteraard vielen de deelnemers daarbij regelmatig in het water wat tot veel plezier bij de toeschouwers leidde. Het 'spel' was populair onder de arme bevolking.

Op 25 juli 1886 ontaardde en potje palingtrekken in een slagveld in de Amsterdamse binnenstad toen de agenten het wrede spel die zondag op de Lindengracht stil wilden leggen. De bevolking pikte dit niet en dreef de agenten in het nauw. De menigte wist één agent te pakken te krijgen en sloeg hem in elkaar. De andere dienders wisten alleen te ontkomen met getrokken sabel. Er kwam versterking en pas in de loop van de avond keerde de rust in de Jordaan weer terug.

De rust was echter van korte duur want een dag later trok de bevolking bewapend met stokken en staven naar het politiebureau. Om het belegerde bureau te ontzetten werd zelfs militaire bijstand opgetrommeld. Dit resulteerde in een veldslag in de straten van de Jordaan waarbij het leger vanaf de daken werd bekogeld met alles wat los en vast zat door de bevolking. Ook hadden ze de straten opengebroken en op talloze plaatsen gebarricadeerd. Het leger zag zich genoodzaakt met scherp te schieten. Toen de volgende dag de rust terugkeerde in de Jordaan werd de balans opgemaakt, de oproer kostte 26 mensen het leven en zorgde voor talloze gewonden.

Het palingtrekken op de Lindengracht (WikiCommons/M. de Haenen/PD-Art.)
Het palingtrekken op de Lindengracht (WikiCommons/M. de Haenen/PD-Art.)

De volksoproer in de Jordaan (WikiCommons/M. de Haenen/PD-Art.)
De volksoproer in de Jordaan (WikiCommons/M. de Haenen/PD-Art.)

Gråbak wint na drie jaar weer in noordse combinatie

De beste atleten ter wereld op de noordse combinatie kunnen ook allemaal afreizen naar de Olympische Spelen in Beijing: de laatste World Cup-wedstrijd voor de Spelen werd afgewerkt in het Oostenrijkse Seefeld, met de derde en laatste wedstrijd in de Seefeld Triple.

Het schansspringen kon op de laatste wedstrijddag geen doorgang vinden in verband met de harde wind, dus werd de zogenaamde Provisional Competition Round van een dag eerder gebruikt. Daarin was de Noor Jørgen Gråbak, doorgaans vooral een sterke langlaufer, verrassend de sterkste en dus mocht hij de 12,5 kilometer langlaufen openen. Hij werd op een seconde gevolgd door de Duitser Terence Weber, met ook nog de Est Kristjan Ilves, de dominante Noor Jarl Magnus Riiber en de Oostenrijkers Johannes Lamparter en Franz-Josef Rehrl binnen tien seconden.

Verder kwam er een Duits treintje uit Oberstdorf: Vinzenz Geiger (+0:28), Julian Schmid (+0:31) en Johannes Rydzek (+0:44) leken in goede positie te liggen om elkaar snel op te zoeken, de Fin Ilkka Herola (+0:54) maakte ook zeker nog een kans en wellicht dat Eric Frenzel vanaf 1:20 minuten het Duitse blok nog wat kon versterken.

De eerste zes kwamen op de langlaufski's uiteraard snel bij elkaar, hoewel Weber rap afhaakte. Gråbak, Lamparter en Riiber lieten Ilves en Rehrl in de slotfase overtuigend achter, waarna Riiber verrassend genoeg degene was die af moest haken. Gråbak viel op het laatste kleine klimmetje aan en Lamparter kon nét niet volgen: de Noor pakte voor het eerst in bijna drie jaar weer eens een zege, voor Lamparter en de moegestreden Riiber.

Vier jaar cel geëist voor "Pokémonoverval" Kampen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vier jaar gevangenisstraf geëist tegen drie mannen uit Lelystad (29, 29 en 30 jaar) voor de overval op een man in zijn woning in Kampen op 16 december 2020. Bij die overval zijn Pokémonkaarten buitgemaakt ter waarde van 48.000 euro.

De drie zouden gedaan hebben alsof ze de kaarten van de man wilden kopen. In plaats daarvan overvielen ze de man, duwden ze hem in de trapkast en sloten ze hem op. De man wist vrij te komen doordat hij een telefoon bij zich had. Daarmee belde hij zijn vader, die de politie alarmeerde.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de verdachten, een 30-jarige man uit Lelystad, eerder al contact had gehad met het slachtoffer. In oktober kocht deze verdachte twee Pokémonkaarten van de man. Het contact was tot stand gekomen via Facebook. De overdracht van de kaarten had plaats bij het slachtoffer thuis.

Ontmoeting
Tot aan de overval in december hielden de twee contact via WhatsApp. Die contacten gingen over wat het latere slachtoffer nog meer zou willen verkopen en waarin de 30-jarige man mogelijk geïnteresseerd was.

Op 30 november gaf de man aan dat hij bepaalde kaarten wilde overnemen voor 50.000 tot 51.000 euro, maar dat hij daar het geld niet voor had. De man liet daarop weten dat hij misschien wel iemand anders wist die geïnteresseerd zou kunnen zijn.

Op 6 december werd het slachtoffer via WhatsApp benaderd door deze mogelijk geïnteresseerde koper. De twee kwamen overeen welke kaarten voor welk bedrag van eigenaar zouden wisselen, en maakten een afspraak voor een ontmoeting op 16 december tussen 14.45 uur en 15.00 uur.

Die middag stonden twee mannen voor de deur – vermoedelijk de twee 29-jarige verdachten, die de man even later opsloten in de trapkast. Voor het OM staat vast dat de 30-jarige verdachte schuilging achter het telefoonnummer en de naam die zijn gebruikt voor het maken van deze afspraak.

De drie worden verdacht van diefstal met geweld, gepleegd in vereniging, en wederrechtelijke vrijheidsberoving, gepleegd in vereniging. Wat het OM betreft is voldoende aangetoond dat de verdachten “nauw en bewust” hebben samengewerkt. Het OM acht de feiten voldoende wettig en overtuigend bewezen.

Zo zijn bijvoorbeeld vingerafdrukken van de twee 29-jarigen aangetroffen op de trapkastdeur. En ook vingerafdrukken van een van hen op de deur van de wc die vlak voor de overval door deze verdachte is gebruikt. De beschrijving door het slachtoffer van de overvallers komt ook overeen met die van deze verdachten.

De 30-jarige man was aantoonbaar in Kampen ten tijde van de overval. Hij heeft begin 2021 ook de buit van de overval te koop aangeboden bij meerdere buitenlandse partijen.

Gelijke monniken, gelijke kappen
Gezien de ernst van de strafbare feiten vindt het OM een gevangenisstraf van langere duur passend. De officier van justitie eiste voor alle verdachten vier jaar cel (met aftrek van voorarrest). Er is wat de officier betreft onvoldoende reden om de straffen voor de drie te differentiëren; hier geldt “gelijke monniken, gelijke kappen”.

In totaal zijn vier verdachten aangehouden voor de overval. De zaak tegen een van hen is geseponeerd nu onvoldoende is komen vast te staan dat die verdachte betrokken is geweest bij de overval.

'Hogwarts Legacy komt in september uit'

WarnerMedia bevestigde al eerder dat Harry Potter-game Hogwarts Legacy in 2022 uit zou komen. De Twitter-account AccountNGT denkt daar meer over te weten, namelijk dat de game in september uitkomt. Deze Twitter-account had eerder al informatie over Star Wars Eclipse en GTA Online gedeeld die later correct bleek te zijn.

Deze AAA-game is overigens een prequel en zou zich aan het einde van de 19de eeuw. Je speelt uiteraard als een leerling-tovenaar en de locatie is Zweinstein. Hogwarts Legacy komt uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Gran Turismo 7 State of Play aangekondigd

Gran Turismo 7 wordt op 2 februari uitgebreid belicht op een nieuwe State of Play. Dat heeft Sony vandaag aangekondigd. De State of Play, die volgens Sony een half uur gaat duren, gaat enkel over Gran Turismo 7 en dus niet over andere games. De livestream wordt op woensdag 23:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden via YouTube en Twitch.

Gran Turismo 7 komt op 4 maart uit voor PS4 en PS5. De nieuwste sequel bevat weer een uitgebreide singleplayer-modus en tig auto's om in te rijden. Gran Turismo 6 kwam alweer in 2013 uit, maar tussendoor hebben fans ook mogen genieten van de iets kleinere Gran Turismo Sport.

'Kojima werkt aan nieuwe PSVR 2-game'

Een nieuw gerucht in de wereld van PlayStation VR: niemand minder dan Metal Gear-bedenker Hideo Kojima schijnt momenteel te werken aan een nieuwe VR-game voor PlayStations nieuwe VR-headset, de PSVR 2. Volgens de geruchten werkt hij hiervoor samen met verhaalschrijver en VR-specialist Celine Tricart.

Dit blijkt uit berichten van Twitterkanaal Oops Leaks. Kojima had recent al te kennen gegeven te werken aan twee nieuwe projecten, waarvan de één "een grote titel" betreft en de andere "een nieuwe uitdaging", wat dus goed zou kunnen wijzen op een VR-project. 

Verdachte aangehouden voor dood Paolo Moroni

De overleden man, die donderdagavond in een appartement aan de VOC-kade in Amsterdam werd gevonden, is de 42-jarige Italiaan Paolo Moroni. De politie gaat uit van een misdrijf, volgens AT5 op haar website.

Paolo Moroni woonde sinds 2009 in Nederland, nadat hij in de jaren daarvoor in Duitsland en Zwitserland had gewoond en gewerkt. Moroni was een computeringenieur en woonde in een nieuw appartementencomplex, meldt Het Parool.

Moroni is geboren en getogen in het dorp Allumiere in de provincie Rome, ten noordwesten van de Italiaanse hoofdstad, waar hij aan de universiteit studeerde.

De familie kon het slachtoffer sinds zondag niet meer bereiken. Een broer omschrijft Moroni in Italiaanse media als ‘sereen en vredig’. “Ik heb hem nooit verdrietig gezien.” De advocaat van de familie spreekt van een moord. Naasten van de man komen dinsdag naar Amsterdam.

Update 11:10 uur:
De recherche heeft dit weekend een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dood van Paolo Moroni. De aangehouden verdachte is een 38-jarige man uit Rotterdam. De man zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij enkel contact mag hebben met zijn advocaat. Op dinsdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Koei Tecmo deelt verkoopcijfers van allerlei games

Uitgever Koei Tecmo heeft zijn derde kwartaalcijfers bekendgemaakt. Het gaat om de periode oktober 2021 tot en met december 2021. In die tijd hebben ze drie games uitgebracht: Blue Reflection: Second Light, Fatal Frame: Maiden of Black Water en Dynasty Warriors 9: Empires (deze laatste alleen in Japan en Azië).

Met name Fatal Frame lijkt vrij sucessvol te zijn. Het gaat om een port van de Wii U-game uit 2014 voor moderne consoles en pc. Dynasty Warriors 9: Empires gaat waarschijnlijk nog wel klimmen, want die game komt op 15 februari uit in het westen

Microids gaat twee games maken gebaseerd op boeken Agatha Christie

Franse uitgever Microids heeft te kennen gegeven twee nieuwe computerspellen te maken gebaseerd op de werelden - en woorden - van de beroemde schrijver Agatha Christie. Spelers worden ondergedompeld in de wereld van detective Hercule Poirot.

Eén van de games zal een 'revisited classic' worden terwijl de andere titel een gloednieuw avontuur wordt. Voor de ontwikkeling heeft Microids zelf een nieuwe studio uit de grond gestampt genaamd Microids Studio Lyon.

Het is niet de eerste keer dat Microids aan de haal gaat met het nalatenschap van Christie. Zo kwam in 2016 de game Agatha Christie: The ABC Murders ook uit de koker van de Franse partij. Die game werd niet geweldig ontvangen maar werd wel geprezen voor het trouw blijven aan het bronmateriaal. Lees de mededeling op de website van Microids voor meer informatie.

Joe Danger keert terug in AppStore na hartverwarmende fanbrief

Ontwikkelaar Hello Games staat tegenwoordig vooral bekend om No Man's Sky. Echter, de eerste game van de Britse studio was Joe Danger, een arcade-game waar je als een stuntman speelt. De game kreeg in 2013 ook een versie voor iOS, maar die werkt al jaren niet meer op moderne Apple-telefoons vanwege allerlei systeem-updates.

Hello Games heeft nu vanwege een mooie brief van een fan besloten om de game toch nog te updaten. De brief is geschreven door een vader van een autistische zoon. Joe Danger is de favoriete game van zijn kind en het spel diende als een goede afsluitmechanisme. Daarom vroeg de vader van aan Hello Games of er iets aan gedaan kon worden. Natuurlijk kon dat, daarom is Joe Danger Infinity sinds deze week weer beschikbaar op de AppStore.

Lees de tweets van Hello Games-baas Sean Murry en de volledige brief van de vader hieronder.

Voormalige Bayonetta 3 lead designer duikt op bij Tango Gameworks

Het is bekend dat de ontwikkeling van Bayonetta 3 lange tijd een lijdensweg was voor PlatinumGames. De game werd al in 2017 aangekondigd, maar het liep telkens allerlei vertragingen op. Nu blijkt dat de lead designer van de game PlatinumGames in 2020 verliet.

Marius Hermanavicius werkte bij PlatinumGames onder andere aan Scalebound en Astral Chain, maar hij was dus een van de projectleiders voor Bayonetta 3. Hermanavicius werkt sinds vorig jaar bij Tango Gameworks, de Bethesda-studio die op dit moment aan Ghostwire: Tokyo werkt.

Met Bayonetta 3 gaat het inmiddels gelukkig weer een stuk beter. De game vorig jaar september eindelijk weer op bij een Nintendo Direct met een nieuwe gameplaytrailer. De character action game zou nog dit jaar moeten uitkomen

Genshin Impact-ontwikkelaar komt met anime desktop-buddy

Mihoyo, de partij achter populaire anime-games zoals Genshin Impact en Honkai Impact 3D heeft een nieuwe titel uitgebracht op Steam. Het betreft echter geen game maar een soort geanimeerde waifu.

Als je kijkt naar de nadruk op unlockable personages en sociale interacties van bijvoorbeeld Genshin Impact is het niet zo vreemd te bedenken dat de Chinese ontwikkelstudio met een dergelijk product komt. N0va Desktop, zoals het "product" heet, is in feite niets anders dan een desktop app. N0va Desktop bestond al wat langer maakt nu zijn debuut op Steam. De app installeert een anime-meid genaamd Lumi die op je desktop 'leeft'.

Ik weet nog dat er vroeger ook iets dergelijks bestond onder de noemer Bonzai Buddy. Dat product liet menig virusscanner op tilt slaan. Volg de linkjes in de Tweet hieronder als je meer wilt weten van N0va Desktop. 

Fan-port Zelda: Ocarina of Time in ontwikkeling voor pc

Een fan werkt aan een 'native' pc-port van The Legend of Zelda: Ocarina of Time, de Nintendo 64-klassieker uit 1998. Dit is het gevolg van het nieuws van vorig jaar dat fans eindenlijk de code van de game voor de 100% hebben doordrongen en omgekeerd.

Nu is dus een pc-port an de game bijna af. De ontwikkelaar belooft widescreen- en upscaling support, maar ook features zoals 60fps. Het feit dat er een dergelijke port komt is goed nieuws. Nintendo heeft zelf recent de game op de Nintendo Switch Online +-service gezet, maar die versie heeft veel last van input lag en audiovisuele glitches. Het zou niet voor het eerst zijn dat een fan beter werk aflevert.

Tactische shooter Ready or Not ontvangt eerste grote patch

Ontwikkelaar VOID Interactive heeft een update uitgebracht voor Ready or Not, een veelbesproken tactische first-person shooter die afgelopen december Steam Early Access in ging. De update brengt onder andere nieuwe maps en wapens.

De maps die toegevoegd worden zijn Valley, Fast Food en Penthouse. Nieuwe wapens zijn onder andere de R7 Launcher, een customizable pepperball gun en de MK.16, betrouwbaar 5.56 aanvalsgeweer. Verder zijn er talloze fixes aangebracht in de multiplayer, performance, HUD en velerlei QoL-updates. Voor de volledige lijst van verbeteringen kun je op de Steam-pagina van de contentupdate kijken.

Ready or Not heeft sinds zijn intrede op Steam behoorlijk naam voor zichzelf gemaakt. De game wordt geprezen vanwege zijn hoge mate van realisme en tactisch samenspel. Veel gamers trekken gelijkenissen met games als SWAT 4 en de oudere Rainbow Six-games.

Franse game-retailer waarschuwt bij consolekeuze wegens Blizzard-acquisitie

De Franse winkelketen Cora heeft een opvallende mededeling geplaatst bij hun game-afdeling. Bij de stapel PlayStation 5-consoles en accessoires staat een bordje met daarop de tekst "Beste gamers, Microsoft heeft Activision gekocht. Denk goed na over je keuze!" en tussen haakjes "Call of Duty". 

Microsoft nam recent Activision Blizzard over in de grootste acquisitie in de game-wereld ooit. Het is een wat vreemd bericht voor een retailer, al kan de beschikbaarheid van de consoles ook een rol spelen. De PS5-consoles zijn een stuk schaarser dan Microsofts Xbox Series S en X. Het is verder niet bekend of het landelijk winkelbeleid betreft of gewoon een overenthousiaste medewerker.

System Shock-serie geregisseerd door Mortal Kombat-schrijver

Vorig jaar oktober maakte ontwikkelaar Nightdive Studios en streamingplatform Binge.com bekend te gaan werken aan een serie gebaseerd op cult-klassieker System Shock. Nu is bekend dat niemand minder dan Greg Russo, screenwriter van de 2021-film adaption Mortal Kombat, zowel het script als de regie in handen heeft.

Russo heeft aan meer game-naar-film-adapties gewerkt, al zijn ze niet allemaal van de grond gekomen. Zo was hij in 2017 gestrikt voor een rol als schrijver aan Resident Evil: Welcome to Raccoon City, maar dat bleek later toch niet meer door te gaan. Vervolgens is hij in 2018 ingehuurd om te werken aan het script van een verfilming van horror-shooter F.E.A.R. Vervolgens in 2018 heeft hij nog gewerkt aan de sequel van Death Note en in april 2019 werd hij betrokken bij het verhaal van Saints Row en later dat jaar bij een adaption van Space Invaders. 

In System Shock worden spelers in Citadel Station in het jaar 2072, waar je als onbekende hacker uit een coma ontwaakt en vervolgens belaagd wordt door moordlustige robotten, mutanten en een kwaadaardige A.I. genaamd SHODAN die de wereldbevolking in zijn macht probeert te krijgen. De System Shock-serie markeert het regiedebuut van Russo. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

System Shock-serie geschreven en geregisseerd door Greg Russo (Binge)
System Shock-serie geschreven en geregisseerd door Greg Russo (Binge)

Schansspringer Lindvik wint laatste pre-olympische wedstrijd, ook Kriznar wint

Ook voor de schansspringers zit de laatste pre-olympische World Cup-wedstrijd er inmiddels op. In het Duitse Willingen kwamen de vrouwen in actie, zonder de positief getestte Nederlandse Oostenrijkse Marita Kramer, gevolgd door de mannen.

Vrouwen
Zonder de Oostenrijkse vrouwen werd het veld redelijk gedecimeerd, en vanwege de harde wind bleef het ook nog eens bij één wedstrijdronde. Nika Kriznar was de beste: de Sloveense bleef met een geweldige sprong van 151 meter nét voor de Duitse Katharina Althaus. Plek drie was voor de Russische Aleksandra Kustova en haar 150 meter, haar eerste podiumplek na acht jaar in de World Cup te hebben gesprongen. De Française Josephine Pagnier pakte een verrassende vierde plek, voor Ema Klinec en Ursa Bogataj uit Slovenië.

Mannen
Twee wedstrijdrondes leken er inmiddels wel in te zitten, in de eerste was de Sloveen Cene Prevc voor de verandering eens de beste, gevolgd door de Japanse veteraan Daiki Ito. Thuisspringer Markus Eisenbichler stond op de derde plek, gevolgd door Yukiya Sato uit Japan, landgenoot Karl Geiger en de Noor Marius Lindvik - vanaf plek zeven en acht, met de Oostenrijker Thomas Lackner en de Noor Halvor Egner Granerud, werden de verschillen wel vrij fors.

Granerud leverde in de finaleronde een plekje in bij de Japanner Ryoyu Kobayashi, Lackner verloor drie plekken en Lindvik hield zijn plek wel vast. Geiger kwam achter de Noor terecht, Sato moest dan weer zes posities inleveren en Eisenbichler verloor er negen. Veteraan Ito kon het niet helemaal bolwerken, maar met zes verloren plekken zette hij wel zijn beste resultaat in lange tijd neer. Cene Prevc mocht het afmaken, maar dat lukte net niet: hij werd derde, wel genoeg voor een glimlach, want de jongere broer van oud-Vierschansenwinnaar en oud-World Cup-kampioen Peter Prevc pakte zijn eerste podiumplek, achter Lindvik en Geiger.

Famitsu-lezers stemmen op meest gewilde games

Famitsu-lezers hebben tussen 13 en 19 januari gestemd op de games waar ze het meest naar uitkijken. Het lijkt erop dat ze in Japan nog steeds gek zijn van Final Fantasy, want Final Fantasy XVI is de game waar uiteindelijk het meest op werd gestemd.

Een ander opvallend feitje is de volledige top 25 enkel uit Japanse games bestaat. Het chauvinisme stopt pas met nummer 26, want dan komt Horizon Forbidden West. Dat is ook de enige Westerse-game in de lijst. Bekijk de volledige lijst hieronder:

1. [PS5] Final Fantasy XVI – 684 votes
2. [NSW] Zelda: Breath of the Wild 2 – 551 votes
3. [NSW] Splatoon 3 – 530 votes
4. [NSW] Bayonetta 3 – 509 votes
5. [NSW] Dragon Quest X Offline – 504 votes
6. [NSW] Pokemon Legends: Arceus – 456 votes
7. [PS5] Gran Turismo 7 – 355 votes
8. [NSW] Triangle Strategy – 350 votes
9. [NSW] Ushiro – 307 votes
10. [NSW] Kirby and the Forgotten Land – 265 votes
11. [NSW] Monster Hunter Rise: Sunbreak – 236 votes
12. [PS4] Elden Ring – 233 votes
13. [PS5] Elden Ring – 223 votes
14. [PS5] Pragmata – 212 votes
15. [NSW] Atelier Sophie 2 – 159 votes
16. [NSW] 13 Sentinels: Aegis Rim – 136 votes
17. [NSW] Chocobo GP – 135 votes
18. [NSW] Touken Ranbu Warriors – 133 votes
19. [PS4] Anonymous;Code – 125 votes
20. [PS4] Dragon Quest X Offline – 122 votes
21. [PS5] Dragon Quest X Offline – 111 votes
22. [PS4] The King of Fighters XV – 108 votes
23. [PS4] Atelier Sophie 2 – 106 votes
24. [NSW] Metal Max: Wild West – 104 votes
25. [PS5] Forspoken – 101 votes
26. [PS5] Horizon Forbidden West – 92 votes
27. [PS4] Gran Turismo 7 – 90 votes
28. [NSW] Anonymous;Code – 88 votes
29. [NSW] Yomawari 3 – 87 votes
30. [PS4] Star Ocean 6: The Divine Force – 85 votes

Pokemon Arceus: Legends kent goede launch in VK

Heel varrassend is het natuurlijk niet, maar Pokemon Arceus: Legends is een verkoopsucces gebleken in het Verenigd Koninkrijk. De game is de vierde grootste lancering ooit van een Pokemon-game. Het heeft tevens de cijfers overtroffen van de Brilliant Diamond & Shining Pearl-remakes die eind vorig jaar uitkwamen voor Switch.

Het gaat hier trouwens om fysieke verkoopdata. Nintendo deelt de verkoopcijfers van hun digitale winkel niet. Pokemon Arceus: Legends kwam op 28 januari uit. Dit zijn de top tien Pokemon-lanceringen in het VK:

1. Pokemon Sun / Moon
2. Pokemon Sword / Shield
3. Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire
4. Pokemon Legends: Arceus
5. Pokemon Black / White
6. Pokemon Shining Pearl / Brilliant Diamond
7. Pokemon X / Y
8. Pokemon: Let’s Go, Pikachu / Eevee
9. Pokemon Yellow
10. Pokemon Heart Gold / Soul Silver

Vogelgriep vastgesteld bij vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen

In Biddinghuizen (provincie Flevoland) is bij eenden op een vleeseendenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 9.700 dieren op het betreffende bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen 2 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen 29 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Zie ook de regeling voor meer informatie.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Zie ook de toelichting van de regeling voor meer informatie.

De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting op de locatie in Biddinghuizen wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De NVWA kijkt in deze onderzoeken of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties.

Nintendo sloopt YouTube soundtrack kanaal

Nintendo heeft afgelopen weekend meer dan 1300 copyright claims ingediend tegen een enkele YouTube-kanaal. Dat meldt de beheerder van het kanaal, GilvaSunner op Twitter. Het kanaal bevat honderden soundtracks van populaire Nintendo-games, dus heel verwonderlijk is het niet. Zeker ook omdat het kanaal bijn een half miljoen abonnees heeft.

GilvaSunner laat wel op Twitter weten dat zijn video's niet gemonetariseerd zijn, dus geld verdient hij er niet aan. Nintendo is de afgelopen jaren strenger geworden op fan-content. De Japanse gaming grootmacht heeft vorig jaar bijvoorbeeld ook een paar emulator-sites offline laten halen.

FOK! Wat een weer: Corrie de storm: code ORANJE

winterbanner

Dag dames en heren!  

Na een lange tijd van rust is er aardig wat beweging in de atmosfeer gekomen. zaterdag trok 'Malik' al over het Noordzeegebied en leverde al behoorlijk wat schade en overlast op. In Engeland vielen zelfs twee slachtoffers. Ook in Noord-Duitsland was er grote overlast. In ons land was er met name schade in het oosten en noordoosten, terwijl het in het zuiden en westen relatief gezien wel meeviel. 

Vandaag doen wij er nog een schepje bovenop. Storm 'Corrie' is zich inmiddels razendsnel aan het ontwikkelen boven de Oceaan en trekt de komende nacht via Schotland naar het zuidoosten toe. 

Inmiddels is er voor de noordwestelijke helft van het land code ORANJE afgekondigd. 

Gisteravond begon de wind al langzaam toe te nemen en afgelopen nacht stond  er aan zee al een krachtige tot harde westelijke wind. Uiteindelijk zal Corrie vanochtend voor een heuse storm gaan zorgen. Langzaam draait de wind daarbij naar het noordwesten toe. Gedrurende de ochtend staat er langs een groot deel van de kust een windkracht 9. Op de Wadden sluit ik een kortstondige 10 Bft niet helemaal uit.

In het binnenland komt er ook een forse kracht 7 te staan. 

Pas in de loop van de middag zal de wind geleidelijk wat gaan afnemen. Rustig zal het echter beslist niet worden, want tot in de avond blijft er ook in het binnenland nog lange tijd 5 tot 6 Bft staan. Aan zee en op de Wadden blijft er ook tijdens de avonduren voortdurend 7 Bft staan.

Dan de windstoten. In de kustprovincies kunnen deze snelheden halen van 100 tot 120/km uur. Op de Wadden sluit ik wat hogere snelheden niet uit. In het binnenland liggen de krachtige windvlagen tussen de 80 en 90 km/u. 

Het spreekt voor zich dat Corrie voor flink wat overlast gaat zorgen. Wees dus voorzichtig allemaal! 

Verder is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. In Zeeland en het westen Brabant lijkt het wel iets rustiger te blijven. Daar komen misschien zelfs wel wat opklaringen voor! In de loop van de middag kan het ook in het noorden en westen wat opklaren, De temperaturen liggen hierbij rond de 8 graden. 

Tot vanavond!  

Brouwerij 't IJ in Amsterdam (Foto: FOK!)
Brouwerij 't IJ in Amsterdam (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Luister mee met de muziek van Sifu

De muziek van Sifu is een samenwerking tussen de Franse ontwikkelaar SloClap en de Chinese componist Howie Lee. In de onderstaande video kun je zien hoe de soundtrack van de aankomende vecht-game tot stand is gekomen.

Het gaat hier om een vrij experimentele soundtrack die elektronische muziek combineert met traditionele Chinese instrumenten. Lee legt in de video ook de uitdagingen van het maken van een video game-soundtrack uit. Sifu is een singleplayer beat 'em up die op 8 februari uitkomt voor PS4, PS5 en pc. Je speelt in de game als een kung fu-meester die op zoek is naar wraak. De ontwikkelaar was eerder verantwoordelijk voor Absolver, die in 2017 positief is ontvangen door publiek en pers.

Eerste Hisuian Pokemon gespot in Pokemon Go

Het lijkt erop dat Niantic binnenkort Hisuan Pokemon aan Pokemon Go gaat toevoegen. Je kunt vanaf vandaag de Hisuian-versie van Voltorb vinden en vangen. Hisuan Pokemon zijn de nieuwe versies van Pokemon die in Pokemon Legends: Arceus zijn geïntroduceerd.

De Hisuan Voltorb is speciaal omdat het zowel Grass als Electric type is. Het enige nadeel is dat je het niet in een Electrode kunt laten evolueren. Om deze Pokemon te vangen moet je meedoen aan een nieuwe 'Special Research'-opdracht

Final Fantasy VII viert 25-jarig jubileum

Final Fantasy VII kwam vijfentwintig jaar geleden uit. Om dit feit te vieren hebben Square-Enix legendes Yoshinori Kitase en Tetsuya Nomura een boodschap gedeeld. In het bericht hebben ze uiteraard een dankwoord voor de fans, maar ze spreken ook van een mooie toekomst voor Final Fantasy VII.

Van Final Fantasy VII zijn namelijk op dit moment meerdere projecten tegelijk gaande. Final Fantasy VII: The First Soldier is bijvoorbeeld een live-service battle royale-game die vorig jaar is uitgekomen en nog steeds updates krijgt. Verder is er ook Final Fantasy VII: Ever Crisis in de maak, een mobiele RPG die dit jaar moet uitkomen.

Ten slotte is er natuurlijk ook het tweede hoofdstuk van de Final Fantasy VII Remake. Van deze game is nog niets getoond en het is ook onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat het uitkomt. Kitase zegt wel dat hij hoopt dat ze dit jaar meer over deze sequel bekend kunnen maken.

Rainbow Six: Extraction

Het wordt ondertussen moeilijk om een game in het Tom Clancy-universum te noemen die niet over een dodelijk virus en/of aliens gaat. Na The Division en de Splinter Cell-reeks moet nu ook Rainbow Six eraan echt aan geloven. In Rainbow Six Extraction (welke vroeger nog Rainbow Six Quarantine, maar dat ligt nog steeds gevoelig…) is de wereld weer overgenomen door een virus en het is aan jou en drie andere vrienden om de wereld weer te redden. 

Selaco laat je roombas gebruiken als wapens

Selaco is een indie FPS die beschreven wordt als een mix van Doom en F.E.A.R. De makers zijn van plan om een aantal ietwat gekke wapens aan het spel toe te voegen. Eerder werd al een spijkerpistool onthuld en nu hebben ze bewapende Roomba stofzuigers bekendgemaakt.

Het is mogelijk om turrets op Roombas te zetten en deze vervolgens op vijanden af te sturen. Selaco is dus een retro-FPS die zich afspeelt in een ondergrondse faciliteit. Hier schuilen de laatste resten van de mensheid. Je speelt als Dawn en je taak is om de faciliteit te beschermen van indringers.

Selaco heeft nog geen releasedatum. Op Steam staat het spel gekscherend genoteerd voor 25 augustus 2255.

Halo tv-serie wordt eind maart uitgezonden

We kregen tijdens de Game Awards al een eerste blik op de aankomende Halo tv-serie, maar nu is er eindelijk een volledige trailer onthuld. De Halo tv-serie komt verder op 23 maart uit voor streamingdienst Paramount+.

In de serie wordt Master Chief vertolkt door Pablo Schreiber. Het verhaal speelt zich af voor de evenementen in de allereerste Halo-game. In de trailer zien we dat Master Chief nog wordt uitgelegd als 'een wapen'. Zijn enige taak is om bevelen te volgen en zowel menselijke rebellen als de Covenant slopen. Het lijkt erop dat de serie het moment gaat laten zien wanneer Master Chief controle over zijn eigen leven en lot gaat nemen. Uiteraard maakt ook Cortana haar intrede.

Star Wars Galaxies viert heropleving van 7 maanden

Star Wars Galaxies is zeven maanden geleden door fans terug tot leven gebracht. De game, die oorspronkelijk in 2003 uitkwam, heeft nu tienduizend spelers aangetrokken. Nu hebben de enthousiaste fans ook plannen bekendgemaakt om het spel verder uit te breiden in 2022.

Star Wars Galaxies werd in 2011 een paar dagen voor de release van Star Wars: The Old Republic gesloten. Fans hebben het spel vorig jaar mei terug van de dood gebracht. Het plan is nu om volledig nieuwe content aan het spel toe te voegen. Er is sprake van een Jedi-klasse, een nieuw planeet en ook een functie om spelers hun eigen alien-rassen te laten creëren. Je kunt meer over dit project op de officiële website lezen.

"George R.R. Martin gaat schrikken van de lore in Elden Ring"

Het is bekend dat George R.R. Martin een deel van de lore van Elden Ring heeft geschreven. Ontwikkelaar From Software gaf eerder daan dat Martin meehielp aan de worldbuilding en de overkoepelende mythes en lore rondom de game.

In een interview met GameInformer gaat regisseur Hidetaka Miyazak daar wat verder op in. Op een vraag of het team aan het raamwerk van Martin had gesleuteld antwoordde hij als volgt: "Martin schreef een basisverhaal en de personages voordat de 'shattering' plaatsvond. Wij hebben daar naar gekeken en bedacht hoe deze personages gek zijn geworden na de shattering. Hoe werden ze onmenselijke monsters? Onze taak was om deze grote helden te misvormen en te transformeren naar iets nieuws."

"Ik denk dat er een kans bestaat dat Martin gaat schrikken als hij ziet wat we met zijn helden hebben gedaan. Ik hoop dat hij het ook tof gaat vinden", aldus Miyazaki. Elden Ring komt op 25 februari uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.