Cast en crew over Loki: 'Hiddleston gaf Loki-lessen'

Loki laat het pad zien van de god van het onheil en de list, als hij in 2012 de Tesseract uit handen van de Avengers weet te grijpen. De serie was voor het gehele team een grote verrassing en ontdekkingstocht rondom het personage, maar daarvoor konden ze gelukkig hoofdrolspeler Tom Hiddleston gebruiken om de cast en crew te voorzien van Loki-lessen. Ook vertellen ze tijdens een wereldwijde persconferentie wat er nog allemaal te verwachten valt van dit zes afleveringen tellende seizoen. FOK! was erbij en luisterde graag mee.

Allereerst was tot kort voor de afronding van de laatste Marvel Phase nog niets over de serie duidelijk: "Ik heb een flink aantal keren al gedacht dat dit de laatste zou zijn voor mij als Loki. Die scène in Infinity War voelde vooral zo afsluitend. We wisten allemaal wel al dat Endgame voor de deur zou staan, waarin Loki de Tesseract oppakt. Vanaf toen wist ik dat er wel een kans was dat ik nog een keer terug zou mogen komen." Ook Kevin Feige, hoofd van Marvel Studios, herinnert zich het moment wanneer de kogel door de kerk was: "We hadden er nog geen idee van toen we Infinity War draaide, maar we kwamen wel steeds meer met een bepaalde visie voor het personage aan het einde van de draaiperiode voor Endgame."

Hoofdschrijver Michael Waldron, die eerder werkte aan Rick & Morty, wist ook gelijk welke kant hij op wilde: "Het enige wat ik me bedacht toen ik betrokken werd was dat Loki gewoon DB Cooper is. Dat was het startpunt voor mij en dan was het ook nog mooi meegenomen dat het mijn favoriete personage in het MCU is. Natuurlijk was het tijdreiselement ook al vrij snel duidelijk, aangezien we iets moesten creëren wat eigenlijk niet kon. Uiteindelijk was dat in combinatie met mijn interesse in de chaos van dit personage wat het gemaakt heeft tot wat het is. Ik moest natuurlijk wel eerst mijn vijanden uit de weg ruimen om de baan ook echt te krijgen, haha!" Waldron wist ook al gauw hoe hij het tijdreiselement tot uitvoer zou brengen voor het verhaal: "We hadden een groot whiteboard in de schrijfkamer hangen en we keken waar Marvel nog niet was geweest. Daarnaast moest het natuurlijk ook binnen de verhaallijnen passen, maar konden we een groot budget aanspreken."

Regisseur Kate Herron had een andere, minder dodelijke, strategie om aan tafel te komen bij Kevin Feige: "Toen ik doorkreeg dat ze een show over dit personage gingen maken, heb ik mijn agent de opdracht gegeven om elke week te blijven bellen met Marvel totdat ik de klus zou krijgen. Blijkbaar heeft mijn irritante manier wel gewerkt!"

Nieuw aan boord van de Marvel-trein is Owen Wilson, die Mobius speelt, de leider van de organisatie waar Loki het mee te stellen krijgt: "Deze fanbase staat altijd aan en dat is bijzonder om te zien. Daardoor is het ook echt een eer om deel te mogen uitmaken van de MCU. Wat voor mij wel een probleem lijkt te zijn is het niet weggeven van spoilers, aangezien ik nooit een idee heb wat nou in welke aflevering zit. Ik heb dus maar met mezelf afgesproken dat ik alles bewust een beetje vaag houd. Er staan wat schokkende dingen te gebeuren, dat is wat ik zeker wel kan zeggen." Er was ook weinig overtuigingskracht nodig om Wilson aan boord te krijgen: "Uiteindelijk haalde Kate mij over in een telefoongesprek waarin ze simpelweg de relatie uitlegde tussen Mobius en Loki, de dynamiek die er tussen die twee personages zou komen. Ik heb na dat bewuste gesprek gelijk getekend."

Een belangrijke rol in de serie speelt dus de organisatie waar Loki voor moet werken, namelijk de Time Variance Authority, ofwel TVA. Feige was altijd al fan: "De producenten Stephen Broussard, Kevin Wright en ik kenden allemaal de TVA al uit de comics en waren daar groot fan van. We waren er dus zeker van dat die organisatie een rol ging spelen, maar uiteindelijk is de visie van Kate de werkelijke look en visie voor Loki geworden. Zij bracht de ideeën naar de tafel en hoe ze die dacht uit te gaan willen voeren en dat vond ik alleen maar heel interessant. De TVA was daar al snel een onderdeel van en paste perfect in de kant die Kate op wilde, dus dat kwam voor ons mooi uit."

Die relatie tussen Mobius en Loki was er niet zomaar een, maar een met een goede basis, zo vertelt Wilson: "Ik kan me nog goed herinneren dat Tom eerst met mij is gaan zitten en me mee heeft genomen door al die jaren van MCU-films en verhaallijnen. We noemden dat op de set op een gegeven moment de Loki-lessen en dat is wel een fenomeen geworden. Die Loki-school was ook nodig, want ik speel een personage die meer over Loki weet dan hijzelf. De Loki-lessen bestonden simpelweg uit Tom die mensen ging vertellen over het personage, maar ook waarom hij precies welke acties onderneemt. Ze waren wel een hit. Uiteindelijk waren er mensen van alle afdelingen aanwezig; van make-up tot visual effects, iedereen pakte wel eens een Loki-les mee."

Loki staat al jaren garant voor scènes vol humor en gevatte comedy, ondanks het feit dat Loki en Thor geen comedypersonages zijn in de comics. Feige weet wel waarom: "Uiteindelijk is dat te danken aan Hemsworth en Tom zelf. Zij hebben in de eerste Thor-film daar al de basis voor gelegd en hebben dat alleen maar op een grandioze manier kunnen uitwerken. Bij Loki hoort ook gewoon de sluwe, maar toch grappige manier van verhaalvertelling en dat zie je ook weer goed terug in deze show."

Na zoveel jaar is er daadwerkelijk een fanbase specifiek voor dit personage die nu alles krijgen wat hun hartje begeert en voor Hiddleston blijft dit elke keer bijzonder: "Het is fascinerend om te zien wat dit personage voor mensen kan betekenen. Sommige mensen vinden zijn kwaliteiten als antagonist pur sang iets magisch en anderen gaan weer onwijs goed op zijn kwetsbaarheid onder al die lagen van ondermeer charme en charisma. Uiteindelijk is mijn dankbaarheid vooral terug te leiden naar de schrijvers en dat gaat van Jack Kirby en Stan Lee naar Don Payne, de scriptschrijver van de eerste Thor-film. Zonder de schrijvers zijn we, ook voor deze show, nergens."

De eerste aflevering van de reeks van zes is vanaf nu te bekijken op Disney+. Op woensdagen volgt elke week een nieuwe aflevering van Loki