Vijf filmtips voor de maand september

Filmtip 2: Ruby Sparks

Releasedatum: 13 september 2012
Genre: Komedie/Romantiek
Regisseur: Jonathan Dayton en Valerie Faris
Acteurs: Paul Dano, Zoe Kazan en Annette Bening

Plot
Calvin Weir-Fields (Paul Dano) is een schrijver die in het verleden grote successen heeft behaald met zijn boeken. Nu is hij echter inspiratieloos en heeft hij daarnaast een weinig succesvol liefdesleven. Dit verandert wanneer hij het karakter Ruby verzint. Tot zijn grote verbazing zit de door hem gecreëerde Ruby een aantal weken later in levende lijve bij hem op de bank.

Verwachtingspatroon
Het gouden regiekoppel van de verrassende hit uit 2006 Little Miss Sunshine is na een zestal jaar eindelijk terug met een nieuwe film. In deze bizarre mix van fantasie en komedie van het koppel Jonathan Dayton en Valerie Faris hebben bekende namen zoals Antonio Banderas, Annette Bening en Steve Coogan een rol. Het is de vraag of het originele uitgangspunt van de film ook heeft geleid tot een geslaagde film. Met een heldere boodschap en een sympathieke uitstraling lijkt dit in ieder geval een film die niet snel zal teleurstellen.

 


Filmtip 3: The Story of Film: An Odyssey

Releasedatum: 13 september 2012
Genre: Documentaire
Regisseur: Mark Cousins
Stem van: Mark Cousins

Plot
Filmmaker, journalist en vooral filmliefhebber Mark Cousins maakt in deze vijftien uur durende documentaire een zeer ambitieuze reis door de filmgeschiedenis. Cousins reisde hierbij over alle continenten, waarbij hij met de meest uiteenlopende mensen sprak. Het uiteindelijke eindproduct bestaat uit een compilatie van honderden filmfragmenten en gesprekken met een groot aantal filmtechnici, acteurs en filmcritici.

Verwachtingspatroon
Deze documentaire van 900 minuten is verdeeld in vijftien delen. Het is duidelijk geen film die even in de bioscoop gekeken kan worden. In dit epos heeft regisseur en verteller Mark Cousins geprobeerd om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de filmgeschiedenis waarin hijzelf geïnteresseerd is. Overigens negeert hij hierbij niet de mainstream cinema die afkomstig is uit Hollywood. Films als Inception en Avatar zijn nu eenmaal recente successen die moeilijk genegeerd kunnen worden. Welke andere films besproken worden dient men zelf te ontdekken in deze documentaire die hoogstwaarschijnlijk door iedere filmliefhebber een keer bekeken moet worden.