Het Square-Enix Line-up Event

Ik sprak kort met Lead Designer van Avalanche Studios Peter Johansson en Square-Enix Community Manager Mike Oldman over de nieuwe over-the-top actiegame, Just Cause 2.

Hoe lang is Just Cause 2 nu daadwerkelijk in ontwikkeling?

Mike: Drie jaar, zeker. Deze opvolger is helemaal opnieuw opgebouwd, niets is oud of hergebruikt. We konden deze game natuurlijk niet bouwen op de vorige engine, omdat hij wel zijn charmes had maar niet de power die nodig was voor ruim duizend vierkante kilometer. Daarom hebben we nauw gekeken naar wat de vorige engine goed deed en stopten dat in Panau (de eilandengroep waar het zich afspeelt). Die drie jaar waren hard nodig.

Met die karakteristieke grijphaak moet dat vast moeizaam bugtesten zijn...

Mike: Zeker, je moest vooral de meest absurde combinaties maken om ervoor te zorgen dat het loopt zoals het hoort. Nu je de grijphaak ook permanent beschikbaar hebt (je hoeft hem niet meer tevoorschijn te halen) kun je er veel meer kanten mee op. Ook omdat je nu kan tetheren, het aan elkaar binden van twee objecten (auto's, vliegtuigen, gastanks, mensen), was dat een hele uitdaging. Maar juist omdat de wapens, physics en uiteraard deze grijphaak zo ontzettend origineel zijn in het gebruik ervan kwamen we op de meest hilarische momenten; zoals het grijpen van een gastank, er een gat in schieten en jezelf lanceren. Dat kan ook met een vijand, trouwens...

Ben je de game na al die jaren niet beu...

Mike: Integendeel! Ik vermaak me elke dag met de game, simpelweg omdat er zoveel te doen is. Je kaapt een vliegtuigje en het duurt écht lang voordat je aan de andere kant van de eilandengroep bent. We hebben verschillende klimaatgebieden en weerseffecten erin zitten, dus geen enkel moment is hetzelfde.

Ik zag dat als je gebouwen van de regering opblies, dat je naast Chaospunten ook geld krijgt. Waar gebruik je dat geld voor?

Peter: Dat geld gebruik je om op de zwarte markt vanalles te kopen. Je kan voertuigen zoals straaljagers, motoren en tanks laten invliegen. Maar ook wapens zoals shotguns en rocketlaunchers zijn zo voor je gedropt door de helikopter. Je moet wel eerst genoeg missies hebben volbracht om nieuwe wapens vrij te spelen. En daar heb je op zijn beurt dan weer Chaospunten voor nodig.

Ik merkte ook aan de game dat er alleen bij cutscenes een laadscherm te zien is.

Peter: Klopt. Omdat de engine op dat moment naar een andere plek moet snellen, wordt dat ondervangen met een laadscherm. Ook triggers, missionNPC's en dergelijke moeten op het goede moment op de goede plek zitten.

Maar is dat ook het enige moment waar je laadschermen ziet?

Peter:(denkt even na) Ja, als je het over die boeg gooit wel. De engine streamt vrijwel vlekkeloos het gehele eiland zonder enkel laadicoontje. We gebruiken nu DirectX10 en hoger, dus de game is heerlijk soepel met deze nieuwe architectuur. Mike: Just Cause 2 op de pc ziet er zó mooi uit... Peter: Ja, maar de Xbox en PS3 staan ook zeker zo stevig in hun schoenen.

Dus hij is niet speelbaar op XP?

Peter: Nee, het platform is verouderd en met DirectX9 kan je net niet zoveel leuke dingen als met DirectX10.

Hebben jullie nog plannen voor post-release DLC?

Mike: Absoluut. We hebben wat ontzettend gave dingen in petto waar ik nog niets over mag zeggen, maar het zal zich vooral uiten in nieuwe voertuigen en wapens. We zijn van plan om meerdere DLC's na release uit te brengen.

Als ontwerper wil je natuurlijk een beetje van jezelf in de game stoppen...

Mike: Zeker weten! Voor mij hebben ze er een lief klein autootje in gestopt, dat op een kever lijkt. Hij heet -verrassing- de Oldman. Als ik er een tegenkom, ga ik er altijd in zitten...

We bedanken Mike en Peter hartelijk voor hun tijd. We hebben helaas geen interview met de makers van Final Fantasy, maar wees niet bang, binnen no-time staan er van zowel Just Cause 2 en Final Fantasy een korte hands-on preview die de nieuwste features voor je zal toelichten. Overigens liet Mike Oldman in ons interview nog iets heel anders vallen...

Just Cause2

'Just Cause I can!'