Cities: Skylines 2

Cities: Skylines 2 is het langverwachte tweede deel van het alom geprezen Cities: Skylines. Het spel waarin jij als burgemeester de vrije hand krijgt om een stad te bouwen. Waarschijnlijk heb je als je dit spel in de gaten houdt al het een en ander gelezen over performance problemen. Kan Cities: Skylines 2 de verwachtingen waarmaken?

In Cities: Skylines 2 krijg jij zoals gezegd de vrije hand om als burgemeester de stad van je dromen te bouwen. Je kiest in Cities: Skylines 2 een kaart waarop je wilt spelen en of je een Europese of Amerikaanse bouwstijl in je stad wil. Het is ook mogelijk om het verkeer links te laten rijden. Je komt gelijk voor meerdere keuzes te staan zodra je je stad begint. Ga je de stroom voor jouw stad importeren of bouw je een vervuilende energiecentrale? Waar ga je het water voor je stad vandaan halen en hoe ga je jouw stad indelen? Kies je voor vervuilende industrie of wil je toch meer de landbouwkant op? Keuzes genoeg in Cities: Skylines 2. Het spel is flink gemoderniseerd ten opzichte van het eerste deel maar kampt met nogal wat problemen waarover later meer. Ook is er op het moment nog geen support voor mods.

Cities: Skylines 2 stad

Een van de eerste dingen die opvalt in Cities: Skylines 2 is dat de map groter is dan ooit. Er zijn nu ook meerdere soorten zones toegevoegd aan het spel. Zo kun je nu ook kiezen om rijtjeshuizen te bouwen of appartementen met een lage huur (sociale huur). Ook kun je zones maken waar appartementen en winkels gemengd zijn, dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een appartementencomplex hebt waar een supermarkt onder zit. Dit kan een hoop ruimte schelen, aangezien je hierdoor niet per se een commerciële zone hoeft te bouwen. Hierdoor krijg je meer mogelijkheden om je stad er uit te laten zien zoals jij wilt.

In Cities: Skylines 2 is het ook weer mogelijk om een 'groene' stad te bouwen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elektrische bussen en taxi's te gebruiken en later in het spel krijg je de mogelijkheid complete zonneparken aan te leggen. Je kunt nu ook de prijzen van het openbaar vervoer aanpassen. Dit levert extra geld op voor de stadskas waardoor je jouw stad sneller kunt laten groeien. Een nieuwe feature is om openbaar vervoerslijnen nachtlijnen te maken. Wil je niet dat 's nachts de trein door de stad heen dendert? Maak er een daglijn van zodat mensen niet snel klagen over de herrie. De dag-nachtcyclus zit nu standaard in het spel. In Cities: Skylines was dit nog een DLC. Voor een Cities: Skylines speler zal Cities: Skylines 2 meteen vertrouwd aanvoelen en het bouwen van je stad gaat makkelijker dan ooit. Je kunt nu zonder problemen wegen aanleggen zonder dat je eerst de grond moet egaliseren. Het spel doet dit vanzelf voor je. Ook het bouwen van zogeheten 'grids' gaat makkelijker dan ooit, al mist er wel wat variatie in. Ik had graag willen zien dat je grids kon bouwen waar standaard rotondes zijn ingebouwd. Ook sluiten grids lang niet altijd goed aan bij wegen die je al gebouwd hebt. Wat ik overigens ook mis in het spel is een 'undo' knop.

Cities: Skylines 2 tornado

Een goede quality of life upgrade is dat nu elektra, waterleidingen en riolering standaard onder je wegen worden gebouwd. Dus geen gepriegel meer met je leidingen. Echter is het soms wel zo dat sommige gebouwen weigeren aangesloten te worden waardoor je soms alsnog handmatig je gebouw moet aansluiten. Dit was af en toe een probleem omdat het 'magnetisme' bij het aan elkaar klikken niet altijd even soepel werkt. Ook rotondes zitten nu standaard in het spel. In Cities: Skylines was dit een mod maar rotondes kun je nu vrijwel aan het begin van het spel gebruiken. Als je jouw stad ontwikkelt krijg je ervaringspunten, hiermee gaat je stad level up en krijg je meer bouw mogelijkheden. Dit is niet meer volledig gebonden aan het aantal inwoners, je krijgt nu ook ervaringspunten puur voor het bouwen van gebouwen. Als je genoeg ervaringspunten hebt verdiend voor een nieuwe 'Milestone' krijg je daar 'development points' en een bult met geld voor. Development points kun je uitgeven in een soort skill tree. Hierin kun je nieuwe gebouwen vrijkopen waardoor je meer bouwmogelijkheden krijgt. Dit varieert van meer mogelijkheden voor openbare orde tot parken en nieuwe soorten snelwegen en nog veel meer. Verder krijg je de mogelijkheid om meer tegels van de kaart te kopen waardoor je meer bouwgrond tot je beschikking hebt. Deze ruimte heb je ook wel nodig, aangezien de vraag naar industrie bizar groot is, dit mag wat mij betreft wat beter gebalanceerd worden.

Naarmate je verder bouwt, begint je stad er steeds mooier uit te zien, je zult sneeuw zien in de winter en de bruine bladeren vallen naar beneden in de herfst. Je kunt nu zelfs bij sommige gebouwen naar binnen kijken. Ook natuurrampen zitten nu standaard in het spel en zijn seizoensgebonden. Bosbranden komen voornamelijk voor in de zomer en een tornado kun je verwachten in de herfst. Je kunt natuurrampen overigens uitzetten als je dat wilt. Verder kun je ervoor kiezen om een volledige sandbox mode te spelen, dan heb je onbeperkt geld en zijn er geen natuurrampen. De AI van het verkeer werkt af en toe nog een beetje vreemd. Auto's hebben soms de neiging om zomaar midden op straat te keren en blijkbaar is het niet nodig om sneeuw van de autoruiten te krabben. Een interessante nieuwe toevoeging is dat je nu verschillende soorten verkeersborden kunt plaatsen om het verkeer in goede banen te leiden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een bord neer te zetten bij de afrit van een van je drukke snelwegen, die ervoor zorgt dat het verkeer alleen maar rechtsaf mag slaan. Dit kan een hoop verkeer schelen op een druk kruispunt omdat je nu de rest van het verkeer kunt omleiden.

Cities: Skylines 2 development

Cities: Skylines 2 is een ontzettend leuk spel en als langdurig speler van het eerste deel merk ik dat er echt een hoop dingen verbeterd zijn. Het is bovendien ook geen heel moeilijk spel, als je enigszins op je uitgaven let is het niet nodig om grote leningen aan te gaan. En het nieuwe 'development points' systeem werkt goed. Het zorgt ervoor dat jij kunt kiezen wat je op dat moment nodig hebt en het geeft je meer gevoel van vrijheid. Ook een goede toevoeging is het bouwen van gespecialiseerde industrie (dit was een DLC-pack in het vorige deel). Het is mogelijk om bijvoorbeeld te boren naar olie of naar erts. Hierdoor zal de industrie in je stad zich aanpassen en het exporteren van deze goederen zorgt ervoor dat je veel geld kunt verdienen. Zo had ik meerdere grote olievelden en de olie exporteerde ik via mijn haven naar andere steden. Hierdoor speelde ik uiteindelijk een olieraffinaderij en een autofabriek vrij. Dit zijn speciale gebouwen die alle andere gebouwen in je stad een buff geven. Er zijn meerdere soorten vrij te spelen van woningen tot kantoren. Spaar ze allemaal dus.

Zoals al eerder genoemd heeft Cities: Skylines 2 wel last van performance problemen. Ik kreeg met geen mogelijkheid mijn framerate boven de 30fps zelfs op de laagste setting. De animaties en bewegingen van de bewoners zijn schokkerig te noemen, nu is mijn pc ook niet meer de allernieuwste, maar is zeker geen slecht apparaat. Ook regent het vaak, dit komt de performance zeker niet ten goede en er is geen mogelijkheid dit uit te zetten. Stroomkabels en schaduwen geven een vreemde flikkering op je scherm en weigeren om scherp te stellen. Ook al is je stad mooi verlicht, het is lastig om te zien in het donker. Het spel is zo donker dat je je wegen niet meer kunt zien. Dit is heel vervelend als je verder wilt bouwen, maar de dag/nacht cyclus kun je gelukkig wel uitzetten. Het systeem heeft last van onbedoelde misclicks, het geeft dan aan dat je bijvoorbeeld een stuk spoor aan elkaar verbindt, maar vervolgens blijkt het dus niet gebeurd te zijn. Ook blijft het systeem soms hangen in een soort 'auto fill modus' waardoor je ineens een hele zone veranderd. Het aanleggen van wegen en bruggen over stroomkabels of zeeroutes is soms onmogelijk. De pathfinding laat wat dat betreft te wensen over. Als je bijvoorbeeld een weg wilt aanleggen onder stroomkabels door denkt het systeem altijd dat je er overheen wilt bouwen. Uiteindelijk lukt het wel om onder dingen door te bouwen, maar niet zonder frustratie. Dit komt het plezier niet ten goede...

Cities: Skylines brand 2

Conclusie: Ik heb Cities: Skylines 2 gespeeld met gemengde gevoelens, de nieuwe toevoegingen zijn een verademing die het spel enorm ten goede komen. Aan de andere kant voelt het spel vanwege zijn performance-issues als 'niet af'. Ook sommige vervelende bugs zoals een 'car parking' bug waarin auto's in de file staan voor een volle parkeergarage. En een 'random rezoning' bug plus willekeurige crashes zijn enorm vervelend. Voor hardcore fans van Cities: Skylines zal ik dit spel zeker aanraden alleen nog niet nu. Wanneer het spel wel werkt, is het ontzettend leuk om te spelen, maar toch heb ik het gevoel dat er iets mist. Naarmate je stad groeit worden de performance-issues weliswaar alleen maar erger, dus dit helpt niet bepaald mee. Ik had liever gezien dat Paradox en Colossal Order Cities: Skylines 2 hadden uitgesteld en het gros van de problemen hadden opgelost voor de release. Console spelers zullen sowieso nog moeten wachten tot 2024. Ik neem aan dat tegen die tijd het gros van de problemen weg zullen zijn en dat ook modding in het spel mogelijk is.

Gespeeld op pc, later ook beschikbaar op PS5 en Xbox Series X|S