Boek: Zwarte Muren - Anthonie Holslag

Twaalf korte verhalen, 191 bladzijdes, meerdere doden, verschrikkingen en angstaanjagende beelden op de lezers netvlies. Dat is in het kort hetgene waar Zwarte Muren van Anthonie Holslag uit bestaat.

Niets is wat het lijkt en niemand is wie hij of zij lijkt te zijn. Gruwelijke moorden en kannibalisme zijn zomaar een paar voorbeelden uit de twaalf gruwelijke verhalen in deze bundel. Het enige centrale in deze bundel is het punt waarop elk hoofdpersoon het besef krijgt van wat er gebeurt, De zogenaamde zwarte muren uit de titel van het boek. Holslag weet zeer goed naar dit punt toe te werken waardoor de verhalen meestal ook met een flinke dreun eindigen.

Qua verhaalsoort zit er niet veel verband tussen de verhalen. Het is allemaal horror maar op verschillende manieren. De ene keer is het een verhaal dat je de grootste gruwelijkheden zéér efficiënt op het netvlies weet te leggen terwijl je door een ander verhaal bang wordt om de telefoon op te nemen.

Anthonie Holslag is een geboren Amsterdammer die vanaf zeer jongen leeftijd tot en met zijn tienerjaren in de Verenigde Staten heeft gewoond. Eerder bracht hij in 2005 al een gedichtenbundel uit en in 2009 het boek Het gezicht van het verleden over de langdurige gevolgen van collectief geweld. Holslag is cum laude afgestudeerd in Culturele Antropologie en werkt op de Universiteit van Amsterdam.

De verhalen in deze bundel zijn geïnspireerd op verhalen en verzinsels die Holslag in zijn tienerjaren opschreef. Dit gebeurde op servetjes of in notitieblokjes op zijn werk of juist onderweg van of daarnaartoe. De kleinste dingen werkten als inspiratiebronnen. Een vrouw die een auto bestuurde tot een oudere man die een elektrische zaag kocht in een winkel. Ze geven dan ook de worstelingen van Holslags tienerjaren weer. 191 bladzijdes mogen er niet zo heel veel lijken maar de verhalen maken dat meer dan goed. Er is misschien geen eenduidige stijl te vinden tussen de verhalen maar toch weten ze de lezer te intrigeren. Het is wellicht geen boek dat voor iedereen weggelegd is, maar liefhebbers van horror en thrillers zullen zich met dit boek prima vermaken.

Van dit boek is ook een boektrailer gemaakt: