Mass Effect 3

 

Het moge duidelijk zijn dat alle sterke punten van de voorgaande delen terug zijn in dit derde deel. De game levert genoeg spanning en sensatie om je gekluisterd te houden aan de televisie. Daarnaast zijn er enkele kleine tweaks bijgekomen om de game dat kleine beetje extra te geven. Onder andere het coversysteem is aangepakt; er zijn enkele nieuwe wapens toegevoegd en ook is het bijhouden van je inventory iets bijgewerkt. Daarnaast zijn ook enkele storende elementen uit deel 2 weggehaald waaronder het zoeken naar mineralen op planeten. In plaats hiervan kun je stelsels quickscannen om te zien of er iets interessants te vinden is. Dit brengt echter ook risico's met zich mee. Elke scan die je uitvoert, geeft je locatie door aan de Reapers. Binnen no time vliegen zij op je af. Het is dan een kwestie van zorgen dat je snel weg bent, want zodra er contact is, ga je eraan. Het zijn al met al kleine veranderingen die de game een heel stuk vermakelijker maakt.

Daarnaast heeft Bioware ook goed geluisterd naar hun fans. De RPG-elementen zijn weer terug en zelfs verbeterd. Laten we beginnen bij de wapens en armour. Gedurende je missies kun je binnen levels nieuwe wapens of upgrades vinden. Deze zijn overigens ook gewoon te koop bij de Citadel, maar dan moet je ervoor betalen. Op je schip is een workbench waar je je wapens kunt aanpassen en je standaardset kunt instellen. Je hebt vijf wapenslots waar je bepaalde type wapens kunt selecteren. Denk hierbij aan pistool, snipers en shotguns. Elk wapen heeft twee upgradeslot waar je een item kan plaatsen. Dit zijn onder andere upgrades om je maximum ammo te verhogen, meer damage toe te passen of beter accuracu te krijgen. Vlak voor elke missie krijg je nogmaals de mogelijkheid om zowel je eigen set als die van je twee teamgenoten in te stellen. Op deze manier kun je een team samenstellen zoals jij dat wil.

Verder is ook het powersysteem aangepakt. Elk personage heeft een standaardset aan powers. Echter, je kunt deze powers nu ook upgraden. Na elke missie verdien je XP-punten die je kan gebruiken om powers te 'kopen' of verbeteren. Je kunt een power zes keer verbeteren waarbij deze meer damage doet of de refresh-tijd verlaagd word. Vanaf node vier kun je een keuze maken uit twee opties waardoor je de powers van je teamgenoten helemaal zelf kan instellen.

 ME3-powers

Is er dan helemaal niks negatief op te merken over deze game? Jawel, helaas zijn er nog genoeg minpunten. Het eerste dat opvalt, zijn de slecht werkende graphics. Op het moment dat alles mooi smooth loopt, ziet de game er schitterend uit. Overal om je heen gebeurt van alles en blindelings rondlopen is eigenlijk zonde van de tijd. Jammer genoeg heb ik de game gespeeld op PlayStation 3 waar een aantal dingen niet lekker lopen. Het laden van textures duurt enkele malen ontzettend lang. Je zit al ruim vijf/zes seconden stil en nog zie je op enkele punten textures geladen worden. Dat is vooral jammer wanneer je in een gesprek zit met een persoon en de achtergrond is nog niet helemaal ingeladen. Het stoort en leidt ontzettend af. Daarnaast heeft de PS3-versie ontzettend veel last van slechte framerates. Ik heb niet kunnen meten op hoeveel frames de game loopt maar het is duidelijk dat het niet altijd vloeiend verloopt. Tijdens filmpjes is dit jammerlijk en storend, maar dit mag gewoonweg niet gebeuren als je midden in een gevecht zit. Al enkele malen heeft dit geleid tot de dood van mijn Shepard waarna ik terug werd gezet naar het vorige checkpoint.

Een ander minpunt zijn de vele laadtijden. Je gaat veel tijd doorbrengen op je schip en de Citadel. Hiervoor moet je vaak met een lift naar een andere locatie gaan; elke keer dat je de lift instapt, moet je enkele seconden wachten en zit je te staren naar het laadscherm. Het is geen heel grote issue maar gaat wel storen op den duur. Vooral wanneer je alle niveaus van je schip door wilt wandelen, begin je je te ergeren. Je bent soms meer tijd kwijt met het laden van de levels dan het doorlopen ervan.

Verder heeft Bioware de sidequests bijgewerkt, maar niet altijd ten faveure van de game. Je hebt twee soorten quests: secundaire quests en tertiaire quests. De secundaire quests zijn bedoelt om meer steun te krijgen van andere rassen. Tertiaire quests zijn quests die je krijgt als je rustig op de Citadel rondloopt. Terwijl je rondloopt (in bijvoorbeeld de Citadel) vang je soms gesprekken op van mensen. Dit leidt soms tot sidequests. Echter, het is niet altijd duidelijk wat je doelstellingen zijn. Soms moet je iemand vinden, soms moet je een bepaald item vinden, soms moet je iets rechtzetten. Er zijn geen markers en het is maar te hopen dat je toevallig de quest weet op te lossen. Vaak zie je een marker van iemand, klik je erop en blijkt dat je een quest opgelost hebt. Jammer, want de sidequests van Mass Effect 2 waren an sich niet slecht uitgewerkt.

Naast de singleplayer biedt deze game voor het eerst in de reeks ook multiplayer aan. De multiplayer zal echter weinig nieuws bieden. De modus lijkt veel op dfe Horde-modus van Gears of War of de Survival-modus van Modern Warfare 3. Met maximaal vier personen moet je proberen hordes vijanden tegen te houden. Je probeert je personage te levelen waarna je upgrades kunt kopen van wapens. Zoals ik al zei, het biedt weinig nieuws. Het is een verplicht extraatje die er ook uitgelaten had kunnen worden. Mass Effect blijft een singleplayergame en dat moet het ook blijven.

Je acties in de multiplayer hebben een kleine invloed op de singleplayer; door middel van de multiplayer te spelen, kun je je galactic readiness omhoog krijgen. Het is niet nodig om de multiplayer te spelen, maar het kan handig zijn. De multiplayer is leuk om de echte diehards enkele uurtjes te vermaken, maar ik zou er eerder voor kiezen om de game nogmaals te spelen, want dat is de game wel waard.

Conclusie
Mass Effect 3 brengt alles wat Mass Effect 2 had met wat extra's. De game is weinig vernieuwd maar heeft enkele tweaks die het spelen van de game ontzettend verbetereren. Onder andere het cover systeem, customizen van wapens en scannen van planeten is ofwel bijgewerkt danwel helemaal verwijderd. Daarnaast dwingt de game je al snel tot een aantal hele moeilijke morele keuzes. Deze keuzes sleuren je in de game en zorgt ervoor dat je koste wat kost de Reapers wilt verslaan. Dit is één van de weinig games waar je een ontzettende emotionele band krijgt met Shepard, je teamgenoten en het lot van het universum. Helaas heeft de game last van een aantal graphicskwaaltjes waaronder lage framerates en textures die niet ingeladen worden. Daarnaast zijn ook de sidequests verslechterd en zul je veel moeten wachten op de lange laadtijden. Is dit reden om de game minder punten te geven? Ja, want vooral de slecht framerates en texture drops zullen je snel gaan irriteren. Zodra er een patch is voor deze punten, zal de game al snel een dik punt omhoog gaan. Tot dan is onderstaande punt het hoogst haalbare.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Spannend, boeiend verhaal - Heel slechte framerates 8,5
+ Aantal heel goede tweaks - Lange laadtijden 
+ Omgevingen zien er goed uit  - Verslechterde sidequests