Brawl Busters

Exclusief voor Windows

De laatste paar jaar worden we doodgegooid met zombiegames, zombiefilms en zombiemuziek. SkeinGlobe speelt in op de hype en brengt Brawl Busters uit, een third-person MMO die ook nog eens gratis te spelen is. Het doel van de game is, hoe verrassend, het doden van zombies. Maar dit keer geen realistische zombies, geen pistolen, geen kettingzagen en ook geen Milla Jovovic. Brawl Busters laat je strijden met honkballers, rocksterren en brandweerlui.

Als je de game kort zou moeten samenvatten dan kom je al snel uit op Team Fortress 2 met zombies. Het is duidelijk dat Brawl Busters veel geleend heeft van TF2. Het eerste dat opvalt zijn de graphics; ontzettend basic maar compleet over de top. Accessoires die onlogisch zijn maar die je personage net dat beetje extra vreemd maken. De 'gejatte graphisc' zijn overigens geen slechte eigenschap, het is alleen jammer dat er geen eigen saus over het design heen gegooid is. Verder lijkt de vechtstijl ook veel op Team Fortress 2; er gebeurt heel veel, binnen heel kleine ruimtes en in een ontzettend snel tempo. En juist dat maakt de game zo leuk.

BrawlBusters1

Voordat je begint met spelen, moet je een klasse uitzoeken. Hier valt de absurditeit van de game al op. Je speelt niet met de klassieke klassen zoals Sniper, Medic of Scout zoals andere games. Je kunt kiezen uit vijf verschillende klassen: Bokser, Honkballer, Rockster, Brandweerman of American Footballer. Iedere rol heeft natuurlijk weer unieke eigenschappen; de honkballer is goed om zombies van afstand af te maken en een brandweerman is zeer sterk maar langzaam. Uiteindelijk zijn ze wel terug te leiden naar de klassieke FPS-klassen maar het feit dat ze lekker uniek en onlogisch zijn, maakt de klassen zo leuk. Niks is irritanter dan net lekker op dreef te zijn en omver geblazen te worden door de waterslang van een brandweerman. En als jij lekker in een hoekje op afstand zombies aan het slachten bent, is het ontzettend irritant om de snelle bokser op je af te zien rennen. Want die ga je met je honkballer dus never nooit niet raken.

Bon, je hebt je klasse gekozen, je hebt een lichaamstype gekozen... Jij bent klaar voor de game. Brawl Busters heeft een zeer uitgebreid tutorialsysteem waarbij je alle rollen moet kiezen en verschillende missies moet voltooien. De gameplay is niet dusdanig complex dat het anders niet te begrijpen is, maar de tutorial geeft wel goed inzicht in de verschillende klasses. Daarnaast is het ook mogelijk om enkele singleplayer missies uit te voeren. Dit is leuk voor even maar hier zul je je niet uren mee vermaken. De pret begint pas echt zodra de multiplayer gestart wordt.

BrawlBusters2

De multiplayermodus van Brawl Busters kent vijf verschillende gametypes. Team Deathmatch moge duidelijk zijn. De andere PvP-modus is Glow Rush. Dit lijkt veel op Kill Confirmed van Modern Warfare 3. Je moet vijanden doden maar tegelijkertijd ook hun glow oprapen die ze laten vallen. De eerste groep die 43 glows heeft opgeraapt, wint de match. Verder kun je Zombie Survival spelen waarbij je strijdt tegen waves van zombies. Bij Boss Battle moet je met een groep één baas omleggen die bizar sterk is. Als laatste hebben we dan nog Free-For-All. Niks innovatiefs dus, maar dat is niet nodig. De modi zijn goed genoeg om te gebruiken waarbij vooral Survival erg leuk is om te spelen. De levels zijn hierbij een handig wapen. Elk level bevat enkele objecten waar je power ups kunt halen of welke je kunt gebruiken om zombies mee te doden. Staat er een zombie voor een trein, jaag die trein dan gewoon door de zombie heen. Daarnaast zijn er genoeg gangetjes, jumps, daken en schuilplekken om elke klasse goed te kunnen benutten.

Het vechtsysteem biedt ook weinig nieuws maar is verder prima uitgewerkt. Je hebt twee verschillende aanvallen die ieder onder een eigen toets vallen. Je kunt de toetsen ook tegelijkertijd indrukken en dan krijg je een powerattack. Deze duurt even voordat die afgevuurd kan worden, maar is wel zeer handig. Dit is ook de aanval die het meest gebruikt wordt. Als je een team hebt dat goed samenwerkt, dan kun je heel makkelijk een tegenstander verslaan. Zodra iedereen zijn aanval oplaadt, beschermt een ander de man en vice versa. Echter zijn twee klassen beduidend handiger dan andere. Zowel de football player als de honkballer zijn klassen die beduidend beter zijn dan de rest; de honkballer kan van afstand veel schade aanrichten en is nog relatief snel. De footballer is sterk en heeft een aanval waarmee die op een groep afvliegt en veel schade kan toedienen. Zodra je online gaat, zul je merken dat dit de meest gebruikte klassen zijn.

Conclusie
Brawl Busters mag dan geen innovatie bieden, de game is leuk genoeg om je een paar uur mee te vermaken. De singleplayer-missies zijn leuk om te spelen maar kunnen je niet lang boeien. De multiplayer is echter een heel ander verhaal. Met een groep op zombies jagen waarbij iemand met een brandweerslang tekeer gaat en iemand anders met de honkbalknuppel zit te snipen... Dat is gewoon lachen. De levels zijn klein maar zitten bomvol handigheidjes om te gebruiken. Deze game zal geen Game Of The Year winnen maar biedt genoeg content om je een paar avonden bezig te houden.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Leuke klasses
- Weer een zombiegame
8
+ Veelzijdige levels
- Weinig nieuws