DVD: How to be

Als je wordt gedumpt door je vriendin voel je je niet zo vrolijk. Als je muziekcarrière vervolgens ook nog flopt, is het dubbel feest. De enige oplossing is... een life coach die je leven probeert te veranderen. Dat dit niet altijd positieve uitkomsten heeft, krijg je te zien in How to be.

De jonge Arthur (Robert Pattinson) is een amateurdichter en maakt muziek. Er zijn echter wat problemen met hem. Hij komt om in zelfmedelijden en dat muziek maken is toch niet zo'n grote kwaliteit van hem als hij dacht. Ook zijn vriendin ziet hem daarna toch niet meer zo zitten en besluit het uit te maken met hem. In de bibliotheek vindt hij vervolgens een boek; It's not your fault

Een excentrieke vriend, Nikki, die eigenlijk in de nieuwe band van Arthur zou gaan spelen probeert hem te helpen met zijn dip. Als dit niet naar behoren gaat zoekt Arthur op internet de schrijver van It's not your fault op, dr. Levi Ellington. Binnen no-time heeft hij de schrijver overgehaald om naar Engeland te komen om hem te helpen.

De karakters zijn op verschillende manieren apart neergezet. Arthur komt over als een halve, onverzorgde zwerver. Vriend Nikki ziet er uit als een vrouw en daar ligt het 'iets' te dik op dat hij homo moet voorstellen. Ook komen ze beide over alsof ze niet helemaal sporen. Vanuit het niets maken ze opeens rare bewegingen, liggen ze over een aanrecht of slaan ze opeens wartaal uit. Opvallend is dat Ellington, de schrijver van het boek, wel op een prima manier wordt gespeeld. Hij heeft zichzelf verheven tot een of ander orakel die alle problemen voor Arthur op kan lossen. Hij duikt hiervoor op de meeste rare momenten op, en kent totaal geen gène om alle methodes die in zijn boek te vinden zijn nog eens op te rakelen.

Het verhaal zelf is an sich interessant om te volgen. Arthur is geadopteerd, zijn pleegouders interesseren zich totaal niet voor hem, en hij komt in het begin over alsof hij tot dan toe gefaald heeft in zijn leven. Hij probeert zich via Ellington anders te gaan gedragen om zo toch 'beter' te worden in het leven. Juist dat laatste is zo herkenbaar, je anders voordoen dan je bent om maar bij een bepaalde groep mensen te horen. Arthur komt er in de film op een gepaste wijze achter dat dit toch niet de manier is hoe het allemaal werkt.

Al met al is het dus een prima dvd om op een regenachtige zondagmiddag te kijken. Het verhaal rijgt geen hoogstandjes aan elkaar, de acteurs zijn niet allemaal hoogtepunten, maar als geheel is het een interessant en voor sommige ook wel herkenbaar verhaal. Ohja en voor de dames zal het met Robert Pattinson in de hoofdrol sowieso geen straf zijn om naar te kijken, alhoewel hij er in deze film heel anders (in negatieve zin) uitziet dan in de Twilight saga.