Boek: Harmen Lustig - Lef

Harmen Lustig schreef eerder drie romans en een verhalenbundel. De verhalen die in Lef gebundeld zijn verschenen eerder in Hard Gras, AvantGardeMen en Penthouse Magazine. Van dat laatste blad is Lustig hoofdredacteur. De verhalen in zijn stoere verhalen, met als titels: Da Pig Panna, Bartje Bolus, Mira slaapt, De Oude Meester, Dikke Shit, Lef, Moslimverf, Snoepjes, De Hoogste Staat, Miama Morgue Master Mystery. De lezer wordt meegenomen in de wereld van voetbal, vrouwen, kickboksen, reizen, uitgaan. Machismo gaat hand in hand met ontroering en afzien met hedonisme.

cover Lef

De bundel opent met Da Pig Panna, een (zoals de titel al doet vermoeden) rasecht voetbalverhaal. Het is alleen in zo'n apart jasje gestoken, Harmen Lustig heeft een hele eigen stijl van schrijven en een niet alledaags taalgebruik. Dit maakt het verhaal zo mogelijk nog aangrijpender. Het verhaal is niet erg lang en dat is maar goed ook, want zodra het je gevangen heeft wil je zo snel mogelijk door. Je wilt weten hoe het verder gaat en ook dat alle stukjes op zijn plaats gaan vallen. Want door het soms haast poëtische taalgebruik wordt niet alles meteen duidelijk. Wanneer je doorleest kun je je wel steeds meer in de hoofdpersonen verplaatsen, ze grijpen je echt. Deze beschrijving doet eerder denken aan een echte vrouwen roman, maar dat is het niet! Het is een stoer voetbalverhaal, waarin drugs een grote rol spelen.

Het titelverhaal, wat tevens het langste verhaal van de bundel is, gaat over een drama wat twee jaar geleden plaatsvond op de flanken van de K2 (de op een na hoogste berg ter wereld) Daarbij kwamen tientallen bergbeklimmers om het leven. Dit inspireerde Harmen Lustig tot het verhaal Lef. De lezer volgt een verdwaalde klimmer tijdens zijn dagenlange zoektocht door de ‘zone des doods’, terwijl thuis zijn vrouw en pasgeboren baby wachten. Overleeft hij in deze vijandige omgeving? En wat drijft een mens om zijn leven in de waagschaal te leggen voor dat ene doel?

Dit is een boek wat, in ieder geval bij mij, de zin in de zomer doet opwekken. Niet zo zeer door de inhoud, maar het is een bundel van verhalen die lekker klein en dun is en dus lekker makkelijk mee te nemen is in de handoekentas naar het strand. De verhalen lezen lekker weg en zijn afwisselend genoeg. En zoals gemeld is de stijl erg mooi en uniek. Dus zeker een aanrader voor bijvoorbeeld op vakantie.