WipEout HD

Naast de race heb je het toernooi. Een toernooi bestaat uit meerdere races, waarin je punten kunt verdienen door hoger te eindigen in het klassement. De bedoeling is, zoals je waarschijnlijk vermoedt, om de meeste punten te hebben aan het eind van het toernooi. Geheel andere speltypes, zonder wapens, zijn de snelle ronde, de tijdrit en de zone-race. In deze speltypes heb je geen tegenstanders behalve de te halen eindtijd en jijzelf. In de snelle ronde gaat het erom dat je dat je zo snel mogelijk een ronde racet, waarbij je zeven rondes hebt om de doeltijd te halen. De eerste ronde kun je over het algemeen wegschrijven, aangezien je geen vliegende start hebt (ja wel dus, maar je begrijpt wat ik bedoel) om je ronde in te gaan. Een holografische projectie vliegt voor of achter je die exact zo vliegt als jouw snelst gevlogen ronde. Dit gebeurt ook in de tijdrit, alleen gaat het dan over een race van drie rondes. In de tijdrit moet je zo snel mogelijk drie rondes racen om de doeltijd te behalen. Tot slot is er de zone-race die ook in WipEout Fusion voor de PlayStation 2 zat. In de zone-race is het de bedoeling om zoveel mogelijk zones te racen. Elke zone is een (deel van) een ronde en elke tien zones gaat de snelheid van je pod omhoog. De race gaat door zolang je voldoende energie hebt en stopt zodra je pod te vaak de randen van het circuit aangetikt heeft. Toegegeven moest ik erg wennen aan de Zone-races. Aangezien ik WipEout HD speelde op een 50 inch Full HD televisie en de kleuren dermate veranderen per zone kan ik me indenken dat de game eerder niet door de epileptietest kwam. De game kent overigens vier snelheidsklasses en naarmate de game vordert vlieg je steeds in hogere snelheidsklasses (begin van de game laagste snelheidsklasse, eind van de game hoogste snelheidsklasse).

Erg leuk is de twee-speler modus, waarbij je ook offline tegen een niet-computergestuurde tegenstander kunt racen. Deze modus speelt via split screen, zowel verticaal als horizontaal. Ondanks dat de tracks razendsnel weergegeven worden op het scherm, blijkt uit niets dat de PlayStation het grafische geweld niet aan kan. Zelf vind ik het om met iemand anders naast me op de bank een stuk leuker racen dan dat ik alleen moet zien te heersen over de tracks. Ook heb je zo een stuk meer interactie met je tegenstander dan via je headset natuurlijk. Online speel je eigenlijk maar twee speltypes: de race en het toernooi. Online verschilt niet veel van de offline races. Een aardige online mogelijkheid is dat je jouw scores kunt vergelijken met zowel de scores van je online vrienden als met de wereldranglijst, naast natuurlijk het trophy-systeem.
Interessant zijn de verschillende stuuropties. Je kunt je pod standaard besturen, zoals je bij elke racegame doet, maar WipEout HD kent ook de optie om te sturen via de bewegingssensor in de controllers. Door je controller naar links of naar rechts te kantelen stuur je naar links en naar rechts, maar daarnaast dien je rekening te houden met de hoogte van je pod, aangezien je door je controller naar voren of naar achteren te hellen ditzelfde doet met je pod.

Voor gamers die het sturen, remmen, bijremmen en de snelheid allemaal wat teveel is, heeft WipEout HD een stuurhulp. Het voornaamste wat de stuurhulp doet is je pod te behoeden voor veel schade, doordat de pod uit de vangrail gehouden wordt. Natuurlijk is dit tot op zekere hoogte erg prettig, maar bijvoorbeeld bij erg smalle stukken knalt je pod van links naar rechts, van bijna vangrail tot bijna vangrail, wat als storende factor ervaren kan worden.
Tot slot de muziek. De muziek is ook in deze editie weer van hoge kwaliteit. In eerdere edities verbonden grote namen in de dance scene als Orbital, The Prodigy, Chemical Brothers, Underworld en DJ Tiësto zich aan de game. In WipEout HD kun je bijvoorbeeld genieten van Kraftwerk, de Stanton Warriors en Hollands glorie uit Groningen: NOISIA. Het is trouwens mogelijk om je eigen muziek in de game te gebruiken door deze op je PlayStation 3 te zetten en in de game aan te geven dat je die muziek wilt gebruiken in de game.