TV: De Zomer Draait Door (DZDD)

Het is zomertijd in omroepland, maar om niet helemaal zonder vaste programmering te hoeven, heeft de VARA ook dit jaar weer een klein broertje gemaakt van De Wereld Draait Door (DWDD). Onder de naam De Zomer Draait Door (DZDD) nemen drie jeugdige presentatoren de rol van Van Nieuwkerk over. Maar kunnen ze wel tippen aan één van de best betaalde presentatoren van ons land?


Big brother / Little brother
In de maand juni kunnen we als kijker dagelijks aanschuiven bij De Zomer Draait Door, het kleine broertje van DWDD. De format van het programma is nagenoeg gelijk aan dat van DWDD, de grootste afwijkende factor is vooral de snelheid en de gevatheid. DZDD is op dat gebied een slap, saai en mager aftreksel van DWDD. De vraag is ook waarom de VARA heeft gekozen voor een programma dat zo duidelijk op de grote broer moest lijken. Hierdoor gaat de kijker al snel vergelijkingen maken, met als resultaat dat het absoluut niet in de buurt komt van het origineel. Wellicht hadden ze met een heel ander format, meer op de jonge presentatoren toegespitst, grotere kijkersaantallen kunnen behalen, nu zijn de kijkcijfers bedroevend. Ze weten met moeite de helft te halen van wat DWDD normaal aan kijkers trekt.

Natuurlijk talent is een gave, zo blijkt wel, een gave die Van Nieuwkerk duidelijk bezit. En ook het dagelijks presenteren van een terugkerend praatprogramma vergt meer dan het presentatietrio kan bieden. Er moet wel bij gezegd worden dat het natuurlijk ook niet niets is om een populair en succesvol programma zomaar te moeten vervangen gedurende een bepaalde periode. Dat is vaak gedoemd te mislukken. Hier had de werkgever van het trio beter over na moeten denken.


Zonder enthousiasme
Om niet helemaal af te wijken van DWDD hebben de makers een aantal vaste rubrieken aangehouden, zoals Fokke & Sukke, de Jakhalzen, de TV Draait Door en Lucky TV. Dit is eigenlijk maar goed ook, want op deze manier blijven enkele goede elementen uit de grote broer behouden en hiermee redden ze DZDD van een magere één-sterren-beoordeling. Zoals al eerder aangegeven, laat vooral de presentatie ernstig te wensen over, eens te meer wordt duidelijk dat Matthijs van Nieuwkerk niet voor niets een fors salaris krijgt betaald. Hij is duidelijk een maat groter dan de drie jonge 'honden'. Natuurlijk, er zit leeftijds- en ervaringsverschil tussen Matthijs enerzijds en Froukje, Art en Waldemar anderzijds, maar toch is het bedroevend hoe het programma aan elkaar wordt gepraat. Art weet nog wel een redelijk natuurlijk enthousiasme en vlotheid neer te zetten, maar Froukje en Waldemar weten dit absoluut niet. Van Waldemar zou je dit misschien ook niet mogen verwachten, van huis uit is hij immers acteur en dat is een andere discipline, hij 'acteert' in DZDD dan ook vast dat hij presentator is. Maar Froukje, dat is een ander verhaal. Bij Llink presenteert ze toch ook programma's, op een frisse wijze, en ervaring zou ze dus wel moeten hebben. Het hakkelen en de weinige bezieling die ze in haar presentatie legt, maken het een saaie en droge boel. De inleiding die ze geeft wordt letterlijk door haar van de autocue afgelezen en dat is irritant duidelijk aanwezig. Eigenlijk wil je halverwege deze inleiding al naar je zapper grijpen om door te gaan naar een andere zender.

DWDD is een heel goed bekeken programma, en na het zien van DZDD waardeer je de grote broer ineens weer een stuk meer. Laten we hopen dat Matthijs en zijn side-kicks snel weer terug zijn, want DZDD is het gewoon nét niet. DZDD is geen programma om voor thuis te blijven, helaas voor de jonge presentatoren... FOK!-advies aan de VARA: maak volgende zomer een geheel nieuw programma, dat beter bij deze drie jonge talenten past, want het zijn op zich alle drie personen die wel wat in hun mars hebben, maar dat komt er met een rip-off niet uit.

Leuk weetje: misschien gaat het binnenkort beter, want in de media is het bericht verschenen dat afgelopen weekend het presentatietrio 'bijles' zou krijgen van Hanneke Groenteman. Wie weet levert het wat op...

Voor de liefhebbers, de afleveringen kun je hier bekijken.


Zender: Nederland 3 - VARA Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.