FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 juni 2009

Strafrechtelijk onderzoek naar Britse declaraties

Tegen enkele Britse parlementariërs zal een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld voor hun betrokkenheid bij het declaratieschandaal. Volgens Scotland Yard is het nodig sommige declaraties uitvoerig te bekijken. Dat maakte de Britse recherche vandaag bekend.

Het onderzoek zal zich vooral richten op parlementariërs die opzettelijk de autoriteiten hebben misleid en volksvertegenwoordigers die de kosten van een al afbetaalde hypotheek hebben gedeclareerd. Scotland Yard maakte niet bekend om welke volksvertegenwoordigers het gaat.

Volgens de Britse nieuwszender BBC zou het onder meer gaan om David Chaytor en Elliot Morley, die beiden al zijn afgetreden omdat ze declaraties indienden voor hun 'spookhypotheek', zoals de al afbetaalde leningen door de Britse pers genoemd worden.

Groot-Brittannië is al weken in de ban van het schandaal dat door de Daily Telegraph naar buiten werd gebracht. De ene na de andere politicus bleek de staat te hebben laten betalen voor dingen als badkuipstoppen, koekjes, kattenvoer, porno, kroonluchters, luiers, schuttingen, taxiritjes naar de supermarkt en onderhoud van privé-tennisbanen.

RC Genk contracteert 'Google-spits' Bakx

Racing Genk heeft Istvan Bakx aan de selectie weten toe te voegen. Vrijdag maakte de bekerwinnaar van het afgelopen seizoen bekend dat de 23-jarige speler een driejarig contract heeft ondertekend bij de club uit het Belgische Limburg.

Doordat Genk het afgelopen seizoen de beker wist te winnen zal de ploeg volgend seizoen uit gaan komen in de Europa League. Naast Genk hadden ook KV Mechelen en Club Brugge belangstelling voor de speler, die in 2007 door KV Kortrijk bij toeval werd ontdekt via zoekmachine Google.

Bij De Genkies is de Vlissinger de tweede versterking voor het volgende seizoen. Eerder contracteerde de club ook al Moussa Koita.

Safina mist finale in Rosmalen

Dinara Safina heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van de Ordina Open. De nummer één van de wereld ging onderuit tegen Tamarine Tanasugarn.

De Russische ging in twee sets onderuit: 7-5 en 7-5. De wedstrijd was een herhaling van de finale van vorig jaar. Ook toen was Tanasugarn de beste.

In de finale treft de titelverdedigster de Belgische Yanina Wickmayer. Die won vandaag 7-6 (3) 2-6 6-3 van Francesca Schiavone.

Massa: "Weekend zal lastig worden"

Ferrari-coureur Felipe Massa denkt dat Ferrari een lastig weekend tegemoet gaat op Silverstone. De scharlaken rode bolides waren in de tweede vrije training terug te vinden op plaats zeventien en achttien met 1,5 seconde achterstand op beide Red Bulls.

"Ik ben niet blij met hoe de twee vrije trainingen verlopen zijn. De baan was vrij vies en de wind had ook een behoorlijk effect. We waren niet in staat de balans van de auto te verbeteren," zei de Braziliaan.

"Er is nog veel werk te verzetten voor de kwalificatie, waar het meest realistische doel nu is om in te top tien te eindigen," meldde de Ferrari-coureur die vorig jaar tot de wereldtitel nog op één punt misliep.

Williams blijft in de Formule 1

Het Formule 1-team van Williams heeft gezegd in 2010 gewoon in de Formule 1 uit te willen komen. Hiermee maakt de renstal een einde aan alle geruchten dat het team van Sir Frank Williams toch uit wil komen in de FOTA-serie.

"Williams is een Formule 1-team," zegt directeur Andrew Parr. "Dat is alles wat er valt te zeggen. Wij zien wat de fabrikanten hebben bijgedragen aan de Formule 1, zoals veel status en zoals Frank zegt fantastisch betrouwbare motoren. En ze zijn in veel gevallen in tien tallen jaren goede vrienden met het team geweest."

"Dus het is verschrikkelijk lastig om onszelf nu aan de andere kant van het hek te zien. Tot op zekere hoogte zijn we geen toeschouwers, want dat zou hypocriet zijn, maar we hebben contracten met Max en Bernie en nemen vanwege die contracten deel aan het kampioenschap."

Volgens Parr is Williams gewoonweg niet in staat om als onafhankelijk team de rest te volgen. "Ik ben onder de indruk van Ross Brawn, omdat volgend jaar zijn team geld op moet halen op dezelfde manier als wij dat doen en hij de mogelijk heeft om dat in een ander kampioenschap te moeten doen. Wij kunnen gewoon niet onder de contracten uit en de hoeveelheid geld ophalen om tegen de fabrieksteams zoals Red Bull te gaan racen."

Politie lost schot bij verkeerscontrole

De politie heeft vanmiddag bij een verkeerscontrole in de Rotterdamse wijk Beverwaard een waarschuwingsschot gelost, nadat een agent door twee jongens werd belaagd. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Een 15-jarige jongen werd tijdens de controle gevraagd zijn scooter op een rollerband te zetten. Hij weigerde en zijn 18-jarige broer die in de buurt was, begon zich met de zaak te bemoeien. Daarbij viel de agent van zijn motor, waarna hij een waarschuwingsschot loste.

De twee werden uiteindelijk ingerekend na een achtervolging. Ze hadden zich verstopt in een flat. Omdat de twee zich verzetten, gebruikte de politie pepperspray.

'RKC heeft Saeijs op de korrel'

RKC Waalwijk heeft belangstelling voor Jan Paul Saeijs, zo weet Omroep Brabant te melden.

Momenteel staat Saeijs onder contract bij Roda JC. Bij de club uit Kerkrade kan hij volgend seizoen echter niet rekenen op een basisplaats. Het afgelopen seizoen kwam Saeijs op huurbasis uit voor het Engelse Southampton. The Saints wilde graag door met de speler, maar door de degradatie van de club uit Zuid-Engeland ging een transfer uiteindelijk toch niet door.

RKC, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de Eredivisie, is momenteel op zoek naar defensieve versterkingen.

Paauwe mag uitkijken naar nieuwe club

Patrick Paauwe mag uitzien naar een andere club. De middenvelder van Borussia Mönchengladbach heeft dit van de clubleiding te horen gekregen.

Naast Paauwe lijkt ook Steven Gohouri niet langer deel uit te maken van de toekomstplannen van de Duitse club. "We hebben direct na het seizoen met Patrick en Steve gesproken en gezegd dat zij op zoek mogen gaan naar een nieuwe club," aldus technisch directeur Max Eberl tegenover Rheinische Post.

"Daarom kunnen zij langer op vakantie gaan. Als de spelers niets weten te vinden, kunnen ze zich op 6 juli bij de beloftes melden." Maandag begint Borussia Mönchengladbach aan de voorbereiding op het volgende seizoen. Paauwe wordt dan dus niet verwacht.

Anjema naar finale in Toulouse

Laurens Jan Anjema heeft zich vrijdag voor de eerste keer dit jaar weten te plaatsen voor de finale van een toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour.

In de Franse plaats Toulouse rekende de 26-jarige Hagenaar in de halve finales van de Movida International 2009 in straight games af met Mathieu Castagnet. In de eerste game had de als eerste geplaatste Nederlander nog veel te stellen met de jonge Fransman, die verrassend was doorgedrongen tot de laatste vier. In het vervolg van de partij was de nummer achttien van de wereld echter heer en meester. Het werd uiteindelijk 11-8, 11-5 en 11-6 voor de linkshandige squasher die morgenmiddag om 15.00 uur moet aantreden tegen de Engelsman als derde geplaatste Chris Ryder of de Duitse nummer zes Simon Rosner.

Voor de viervoudig Nederlands kampioen, die gisteren nog landgenoot Piedro Schweertman uitschakelde, is het al weer de twintigste keer dat hij de eindstrijd bereikte van een PSA-toernooi. Van de negentien voorgaande finales won hij er zeven. Anjema’s laatste toernooizege dateert van februari 2008 toen hij de Bluenose Squash Classic in het Canadese Halifax op zijn naam schreef.

Moeder steekt dochter in brand als voodooritueel

In New York moet een vrouw terechtstaan die haar zesjarige dochter in brand stak tijdens een voodooritueel. Het meisje overleefde het voorval maar liep zware brandwonden op, meldde de lokale krant New York Daily News vandaag.

De uit Haïti afkomstige vrouw wilde haar dochter naar eigen zeggen bevrijden van boze geesten. Ze goot rum rond haar dochter op de vloer en besprenkelde ook haar hoofd, waarna ze het ontvlambare goedje in brand stak.

Na een tijdje doofde de ook aanwezige grootmoeder de vlammen door het van de pijn schreeuwende meisje in bad te stoppen. Daarna stopte ze haar kleinkind gewoon in bed alsof er niets aan de hand was.

Pas op aandringen van andere familieleden werd de kleine de volgende ochtend naar het ziekenhuis gebracht. Een kwart van haar lichaam is verminkt door tweede- en derdegraads brandwonden.

Aanvankelijk had de moeder tegen de politie gezegd dat ze een pan met kokende rijst over haar dochter had gegoten. Ook de grootmoeder wordt berecht.


Moeder steekt dochter in brand als voodooritueel  (foto: DAG)

RBC Roosendaal trekt Pot aan

RBC Roosendaal heeft volledige overeenstemming bereikt FC Twente en Joran Pot over een overgang van de 20-jarige middenvelder naar RBC Roosendaal.

De speler van Jong FC Twente tekent in een Roosendaal een overeenkomst voor twee seizoenen, met een eenzijdige, door de club te lichten, optie voor nog één seizoen. Pot heeft vanaf de C-junioren de jeugdopleiding van FC Twente doorlopen. Daarvoor kwam hij uit voor v.v. Heino.

Feyenoorder Ekramy terug naar Egypte

Feyenoord heeft overeenstemming bereikt met de Egyptische ploeg El Gouna FC over de transfer van reservedoelman Sherif Ekramy. De Egyptenaar keert hierdoor terug naar zijn geboorteland.

Ekramy kon geen potten breken bij de Stadionclub. Sinds 2005 kwam hij slechts tot zeven optredens in de hoofdmacht van de Rotterdammers. Ook een uitstapje naar het Turkse Ankaragücü afgelopen seizoen was geen succes. Het contract van Ekramy liep nog tot de zomer van 2010. Feyenoord heeft bij de doorverkoop van de doelman een percentage van de transferprijs bedongen.

Sutil verbaast de wereld

Adrian Sutil vond zich na de eerste dag in EGiancarlo Fisichella werd negentiende in de tweede vrije training.ngeland terug op de derde plek.

Sutil was uiteraard uitermate tevreden: "Het ging erg goed vandaag. Ik was de hele dag enorm tevreden over de auto. Ik ben wel een beetje verbaasd om derde te staan, maar de sessie verliep ook wel heel erg goed. Ik denk alleen niet dat het realistisch is dat we de kwalificatie ook op deze positie zullen eindigen, maar ik ben vrij optimistisch dat we zaterdag opnieuw Q2 kunnen halen. Daar zou ik erg blij mee zijn."

Fisichella weet dus dankzij zijn teamgenoot wat de auto kan. Al ging het met hemzelf niet erg lekker. "Ik had een paar goede runs in de ochtend, maar in de middag had ik wat last van overstuur. We hebben de wagen vervolgens aangepast, maar daarna was er sprake van onderstuur. Ik had dus geen geweldige tweede training, maar de potentie is er. Dat heeft Adrian wel laten zien."

Misschien toch Silverstone in 2010

In 2010 komt de Formule 1 misschien terug op Silverstone. De Britse race zou naar Donington Park gaan maar Max Mosley ziet dat nog niet gebeuren.

De FIA-baas sprak met de BBC over de toekomst van de race op het Europese eiland: "De kans dat er volgend jaar geen Britse Grand Prix plaats zal vinden, is uitermate klein. Mijn persoonlijke opvatting, al is het duidelijk dat ik de beslissing niet neem, is dat het erg goed mogelijk dat we naar Silverstone zullen gaan. Al blijft het natuurlijk afwachten."

Sluiter: "Dit is bizar"

Raemon Sluiter wist zich eerder vandaag te plaatsen voor de finale van het Ordina Open in Rosmalen. De tennisser zit normaal niet zo snel zonder woorden maar na afloop wist Sluiter niet wat hem overkwam.

"Dit is bizar, dit slaat nergens op", stamelde Sluiter. "Ik sta verdorie in de finale. Ik heb een droomweek achter de rug. Aan de finale denk ik nu nog even niet. Maar Benjamin Becker is geen Nadal, Federer of Murray. Op gras kun je altijd en overal van iedereen winnen. Dat heb ik hier in Rosmalen wel bewezen."

Sluiter begon het toernooi als 866ste met een wildcard aan zijn eerste ATP-toernooi in zijn tweede tennisleven. De Rotterdammer keek met gemengde gevoelens terug naar zijn partij tegen Navarro. "Het was geen superspannende wedstrijd. Ik moest voor elk punt vechten, omdat hij zo weinig fouten maakte. Ik baalde wel even toen ik de eerste set verloor. Maar daarna kon ik nog een tandje bijzetten. Fysiek kan ik het allemaal goed aan. Als ik in de finale tegen Becker dit niveau nog een keer haal, maak ik absoluut kans op de titel. Dat zou toch wat zijn, zeg."

Nadal niet op Wimbledon

Rafael Nadal zal niet meedoen op Wimbledon. De Spaanse titelverdediger kampt al sinds de vierde ronde van Roland Garros met problemen aan zijn knieën en moet daardoor noodgedwongen afzien van het grastoernooi.

Nadal liet vorige week al het toernooi van Queen's schieten en testte deze week zijn knieën in een partij tegen Lleyton Hewitt. De Spanjaard verloor met 6-4 en 6-3. Vandaag speelde hij tegen Stanislas Wawrinka en ook deze partij wist hij door de problemen met het lichaam niet te winnen, waarna hij besloten heeft om zijn titel niet te verdedigen op het heilige gras.

Sluiter naar finale Rosmalen

Raemon Sluiter is er in geslaagd de finale te bereiken van het Ordina Open. De 31-jarige Rotterdammer versloeg in de halve finale de Spanjaard Ivan Navarro in drie sets 6-7 (5), 6-2 en 6-3.


Sluiter, de nummer 866 van de wereld, zal morgen voor het eerst sinds 2003 in de finale van een ATP-toernooi staan. De Nederlander zal het opnemen tegen Benjamin Becker. De Duitser won eerder vandaag van zijn landgenoot Rainer Schüttler (3-6, 7-5 en 6-1). Opmerkelijk is dat zowel Raemon Sluiter als Becker niet direct op het toernooi mochten uitkomen. Onze landgenoot had een wildcard van de organisatie nodig en Becker wist zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen.

Ruim 400 meldingen misbruik bij kerken

In Nederland zijn bij kerken ruim vierhonderd meldingen gedaan door slachtoffers van seksueel misbruik. Dat stelt het televisieprogramma Zembla overmorgen in zijn uitzending na een rondgang langs een aantal kerken. Veel meldingen leidden uiteindelijk niet tot een klacht.

De slachtoffers zijn onder meer mensen die voor geestelijke hulp bij een dominee of priester aanklopten. Maar de gevallen kunnen ook gaan over kosters, pastoraal medewerkers of kerkraadsleden.

De Rooms-Katholieke Kerk meldde Zembla dat ze sinds 1995 276 meldingen binnenkreeg. Het Interkerkelijk Samenwerkingsverband Tegen Seksueel Misbruik in Pastorale Relaties (met daarin onder meer de Protestantse Kerk in Nederland) ontving sinds medio jaren negentig gemiddeld twintig zaken per jaar. Een meldpunt van drie gereformeerde kerken telde sinds 2005 bij elkaar 29 meldingen.

Nederlandse game Rocket Riot nu op Xbox Live Arcade

De door de Nederlandse developer Codeglue gemaakte game Rocket Riot is vanaf nu te vinden in de Xbox Live Arcade. Codeglue is gevestigde in Rotterdam en richt zich vooral op pick-up-and-play arcade games, in eerste instantie voor mobiele platformen maar inmiddels dus ook voor thuisconsoles.

In Rocket Riot bind je de jetpack onder je kont vast en ga je samen met een raketwerper het gevecht aan met piraten, zombies, ninja's én robots in volledig destructieve 8-bit omgevingen. Met 80 single-player missies en verschillende multiplayer-modi die zowel online via Xbox Live als offline op één scherm te spelen zijn is er meer dan genoeg content in het spel aanwezig om je de komende weken van straat te houden.

Verwacht wordt dat Rocket Riot binnenkort ook op andere platformen op zal duiken, maar helaas is daar nog niets over bekend. Wat we al wel kunnen verklappen is dat Rocket Riot een enorm toffe game is, verwacht binnenkort onze review van de game.

John Schappert verlaat Microsoft voor zijn oude liefde EA

Hadden we twee jaar geleden nog het nieuws dat EA coryfee John Schappert de overstap maakte van EA naar Microsoft, nu gaat de Xbox-bobo weer terug naar zijn oude werkgever. Schappert was bij Microsoft werkzaam als vice-president van de Interactive Entertainment Business-tak van de softwaregigant. Als VP droeg Schappert zorg over franchises als Gears of War en Halo, was hij verantwoordelijk voor de groei van de Xbox Live userbase van 6 naar 20 miljoen gebruikers en heeft hij een speciale divisie opgericht die zorg draagt over Microsofts Live-netwerk.

Eerder was Schappert al werkzaam bij EA, hij is daar in 1991 begonnen als programmeur bij Tiburon, de developer van de Madden-games. Vanaf daar groeide hij door naar General Manager van een andere studio van EA en werkte hij uiteindelijk als vice-president van EA's Online Platform and Central Development Services Group. Nu hij terugkeert naar EA gaat hij het gat vullen wat vertrekkend Chief Operations Officer John Pleasants heeft achtergelaten en zal daarmee zorg dragen voor het dag-tot-dag management van de softwaregigant.

America's Army 3 gelanceerd, developers direct ontslagen

In wat een wel heel erg vreemd verhaal lijkt is de developer van America's Army 3 direct na de release van het spel op straat gezet. De developer is door het Amerikaanse leger aan de kant gezet om ontwikkeling van het spel op één plek gecentreerd te zijn, die plek blijkt dus nu een andere developer te zijn.

Ondertussen heeft een van de oorspronkelijke developer een bericht op het forum van het spel gezet waaruit blijkt dat de developer te maken had met zowel onmogelijke deadlines, een continu krimpende staf en een te snelle rotatie van medewerkers. Hierdoor is het spel niet in geweldige staat online gekomen en krijgt de developer allerlei kritiek over zich heen, die eigenlijk te wijden is aan compleet falend management vanuit het Amerikaanse leger.

De anonieme developer had onder andere het volgende te zeggen, het volledige relaas is hier te lezen.

I worked as a Dev at AA Emeryville for the last year and a half and I hope I can appeal to your rationality and common sense. I would like you to imagine trying to build a game with an impossible deadline, steadily declining workforce (via firings), A hiring freeze, constantly being fed misinformation, having the "higher ups" completely ignore your weekly plea for either A) more time, or B) more manpower, working a ton of unpaid overtime, pouring your heart and soul into a misadventure only to have the uniformed community scoff at you for uncontrollable variables..... RIGHT when you've just lost your job.

There are problems with the release beyond the devs control. In fact, the bureaucracy is so convoluted that you can't even begin to imagine the breadth and scope of B.S. the devs had to deal with daily. in short, imagine being the subcontractor of a subcontractor of a contractor to the government. Sure Millions of dollars may have been poured into this project, but how much do you think made it to the actual DEV team, the people MAKING the game, after it was filtered by the bureaucracy?

De nieuwe developer is in ieder geval al hard aan de slag gegaan met de game, er zou binnen nu en heel-erg-dichtbij-in-de-toekomst een hotfix uit moeten komen waarmee het spel in ieder geval gespeeld zou moeten kunnen worden, iets wat altijd wel fijn is.


Hopelijk wordt de game door de patch wat drukker

Vrijdag vol problemen voor BMW

Er is opnieuw weinig hoop voor een topklassering in de race van zondag voor BMW-Sauber. Het Duits-Zwitserse team kende vandaag veel problemen en eindigden de dag op plek elf en vijftien.

Vooral de Pool Robert Kubica had vandaag veel problemen met zijn BMW-Sauber. 's Ochtends had Kubica last van elektronische problemen en 's middags waren er problemen met de BMW-krachtbron.

"Het was een moeilijke dag voor me. In de ochtend had ik elektronische problemen met de auto waardoor ik geen enkele fatsoenlijke run kon doen. Aan het begin van tweede training verloor ik ineens al het vermogen, waarna mijn motor vervangen moest worden. Gelukkig wisten de monteurs dit snel te doen, waardoor ik toch nog twee probleemloze runs kon doen en wat aan de afstelling kon werken", verklaart een teleurgestelde Kubica.

Heidfeld had vandaag vooral problemen met het afstellen van de auto. Door de stoffige baan was het voor de Duitser moeilijk om aanpassingen te doen en de nieuwe voorvleugel goed aan de tand te voelen.

Hamilton positief over McLaren zonder KERS

Lewis Hamilton is tevreden over zijn McLaren zonder KERS na de vrije trainingen van vandaag. Hamilton reed zowaar naar de zevende plek in de tweede vrije training.

De regerende wereldkampioen moest vandaag eerst nog wennen aan de balans van de McLaren zonder KERS. "Het kostte wat tijd om in de ochtendsessie aan de auto te wennen. Die voelde heel anders aan dan in de vorige races. In het algemeen ben ik nu wel blij met de balans. De auto is verder ook niet heel slecht hier, maar het is geen geheim dat we tijd te kort komen in de snelle delen van het circuit", verklaart Hamilton.

Ferrari overweegt juridische stappen tegen FIA

Het Italiaanse Ferrari overweegt juridische stappen te nemen tegen de FIA. Dit bericht volgde op de dreiging van de FIA om de FOTA voor de rechter te slepen.

"Ferrari wenst niet om commentaar te geven op het persbericht dat vanmiddag door de FIA de wereld in is gezonden. Wel wil Ferrari duidelijk maken dat het op 15 juni jongstleden al is begonnen met het nemen van juridische maatregelen tegen de FIA. Ferrari wil haar contractuele rechten ten opzichte van de federatie beschermen, inclusief het gebruik van de juiste procedures om nieuwe reglementen in te voeren en het veto-recht dat Ferrari heeft", laat Ferrari in een verklaring op haar website weten.

Inamoto verhuist naar Stade Rennes

Stade Rennes heeft zich verzekerd van de diensten van de Japanse middenvelder Junichi Inamoto, aldus de Franse club vrijdag op de eigen website.

Inamoto komt op transfervrije basis over van het Duitse Eintracht Frankfurt. De 29-jarige Japanner heeft voor twee seizoenen getekend bij de club uit de hoofdstad van Bretagne.

"Hij is een speler die we al lang volgden," zegt manager Pierre Dréossi op de website van Rennes. "Het feit dat we hem gratis konden overnemen, heeft niet de doorslag gegeven. Er zat een sportieve gedachte achter. Met nog een jaar tot het WK heeft hij Stade Rennes gekozen om zijn loopbaan een goed vervolg te geven."

Op het cv van Inamoto staan onder meer de clubs Arsenal en Galatasaray.

Taalachterstand op basisschool taboe

Kinderopvang en peuterspeelzalen moeten hun jeugdige klandizie beter voorbereiden op het basisonderwijs. De peuters mogen straks geen taalachterstand meer hebben als ze naar de eerste groep gaan.

Dat staat in het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie van staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs en minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin. De wet treedt op 1 augustus volgend jaar in werking. Vanaf die datum krijgen gemeenten de wettelijke verantwoordelijkheid om een goed voorschools aanbod te doen aan alle jonge kinderen met een taalachterstand. De gemeenten moeten bijvoorbeeld in samenwerking met de consultatiebureaus al de peuters zien te bereiken.

Op een groep van maximaal zestien kinderen moeten twee leidsters zijn, van wie er minimaal één aan bepaalde opleidingseisen voldoet (SPW-3 niveau of gelijkwaardig). Als er voorschoolse educatie wordt gegeven, moeten er twee beroepskrachten zijn. Er komen opleidingen beschikbaar om meer leidsters voor peuterspeelzalen te scholen. In totaal trekt staatssecretaris Dijksma 43,5 miljoen euro uit voor meer en betere voorschoolse educatie en 60 miljoen voor verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van peuterspeelzalen.


Kabinet: Peuter beter uitrusten voor basisschool  (foto: DAG)

Susan Boyle zegt wéééééér concert af

Susan Boyle heeft wéééér een optreden afgezegd van de Britain's Got Talent UK Tour. Dat meldt de BBC. Eerder deze week zegde de Schotse zangeres ook al optredens af wegens oververmoeidheid.

Vandaag ging het om een concert in Cardiff. Gisteren werd door haar een show in Liverpool afgezegd. Volgens een woordvoerster is Boyle 'erg teleurgesteld' en wordt per dag gekeken wat ze wel en niet aan kan. "Ik heb medelijden met haar want ze wil haar publiek niet teleurstellen maar ze heeft haar rust hard nodig", aldus de zegsvrouw.

Vlak na de talentenshow werd de 48-jarige zangeres al behandeld wegens uitputting. Het is nog niet bekend wanneer ze weer gaat optreden. Boyle kost 10.000 euro per minuut.

Zalm moet terugverdienen wat Bos in ABN steekt

ABN-topman Gerrit Zalm moet bij de uiteindelijke verkoop van zijn bank terugverdienen wat minister Wouter Bos (Financiën) er aan extra steun in heeft gestoken.

Bovenop de aanschafprijs. Zalm krijgt pas een bonus als hij voor de belastingbetaler geld verdient aan de verkoop van ABN, zei vicepremier Wouter Bos vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Wanneer Zalm een bonus krijgt, is dus nog niet duidelijk. Bos zei dat het "heel goed mogelijk” is dat hij binnenkort opnieuw geld in ABN moet steken. Zalm had daar onlangs publiekelijk al om gevraagd, tot woede van Bos, die vond dat Zalm dat niet had moeten doen.

De Staat betaalde vorig jaar 16,8 miljard euro voor ABN Amro. Sindsdien heeft er een "boekhoudkundige verschuiving" plaatsgevonden waardoor Bos nog eens 6,5 miljard in ABN moest steken. "Maar dat verandert niets aan de aanschafprijs", zei Bos vandaag.

Lees ook de FOK!-column Gerrit Zalm, de slechtste minister van Financiën.

F1 gaat dood, FIA gaat aanklagen

Fernando Alonso wist het vanmiddag in Silverstone zeker. "Dit is het einde van de Formule 1. Een nieuw tijdperk is begonnen", aldus de tweevoudig wereldkampioen van Renault. De renstal van de Spanjaard maakte vrijdag samen met zeven andere teams bekend na dit seizoen uit de Formule 1 te stappen en een eigen raceklasse te beginnen.

De acht teams, verenigd in de FOTA, zijn ontevreden met de nieuwe regels die de internationale autosportfederatie FIA heeft voorgesteld. Max Mosley, de voorzitter van de FIA, wil onder meer een budgetplafond van 45 miljoen euro invoeren om de enorme kosten in de koningsklasse van de autosport te reduceren. Ferrari, McLaren, Brawn GP, BMW, Renault, Toyota, Red Bull en Toro Rosso voerden de afgelopen maanden zonder al te veel succes een strijd tegen dit voornemen van Mosley.

De FIA-preses kwam gisteravond nog wel met een laatste handreiking. Hij stelde de teams voor het budgetplafond voor 2010 vast te stellen op 100 miljoen euro en dit pas een jaar later te verlagen naar 45 miljoen. De FOTA wil naar eigen zeggen echter geen concessies doen aan de "fundamentele waarden van de sport" en maakte daarom in de nacht van donderdag op vrijdag bekend een eigen competitie op te zetten.

Volgens Alonso betekent het vertrek van de acht prominente teams de doodsteek voor de Formule 1. "Dat wordt een klasse voor standaardmotoren, kleine teams en geen bekende coureurs. Volgens mij is dat niet de Formule 1 die de mensen willen zien. De nieuwe competitie wordt juist zeer attractief, met de grootste teams en de beste coureurs. Eigenlijk blijft alles hetzelfde, maar dan onder een andere naam. Dit wordt de nieuwe F1."

De FOTA wil binnen de eigen competitie beter luisteren naar de wensen van de fans en het kampioenschap 'transparanter' maken. Daarnaast beloven de teams lagere toegangsprijzen voor de toeschouwers, partners en belangrijke aandeelhouders. De inschrijftermijn voor het volgende wereldkampioenschap van de FIA sluit vrijdagavond. Vooralsnog willen van de huidige teams alleen Williams en Force India deelnemen aan het WK in 2010. Manor, Campos en USF1 hebben zich nieuw aangemeld.

De FIA kondigde vrijdagmiddag aan juridische stappen te ondernemen tegen de FOTA, en Ferrari in het bijzonder. De teams hebben volgens de federatie in strijd met de wet gehandeld en contractuele relaties gebroken. De startlijst voor het WK 2010, die eigenlijk zaterdag zou worden gepubliceerd, komt voorlopig nog niet naar buiten.

  (foto: ANP)

Auto sleurt meisje 4 kilometer mee

Een 13-jarig meisje is vandaag zwaargewond geraakt door een bizar verkeersongeluk in Noorwegen. Ze werd eerst aangereden door een vrachtwagen en vervolgens 4 kilometer lang meegesleurd onder een personenauto, meldde de Noorse politie.

Het meisje werd in de buurt van Oslo op de fiets geschept door de vrachtwagen. Hoe ze precies onder de passerende personenauto is beland en blijven steken, is onduidelijk. Een raadsel is ook dat de automobiliste al die tijd niets heeft gemerkt en er pas bij het parkeren achter kwam.

De 13-jarige is opgenomen in een ziekenhuis in Oslo en verkeert niet in levensgevaar. Ze heeft zware verwondingen aan hoofd, borst en buik. Ook heeft ze verscheidene botten gebroken.


Vermaelen definitief naar Arsenal

De Belg Thomas Vermaelen verkast definitief van Ajax naar Arsenal. Manager Arsène Wenger noemt de nieuwe aankoop een grote aanwinst voor de Engelse topploeg.

De 23-jarige Vermaelen is voor een bedrag van twaalf miljoen euro verkocht door Ajax. Twee miljoen euro van dat bedrag is variabel. Wenger ziet Vermaelen als goede centrale verdedigen die ook als linksback goed te gebruiken is. "Hij is technisch sterk met een positieve winnaarsmentaliteit. Ik heb geen twijfel dat zijn komst ons team versterkt. Thomas Vermaelen is een enorme aanwinst voor Arsenal", verklaart Wenger.

Topmodel Gisele Bündchen is zwanger

Topmodel Gisele Bündchen is zwanger. Dat meldt de website van het doorgaans goed ingevoerde tijdschrift People vandaag.

Bündchen en haar echtgenoot Tom Brady zouden hun kindje begin volgend jaar verwachten, zo schrijft People. Het stel trouwde dit jaar in de lente in Los Angeles. Geruchten over haar zwangerschap staken eerder deze week de kop op toen het 28-jarige model in Brazilië verscheen met een klein buikje. Het gaat om het eerste kind van Bündchen. Haar man heeft al een zoon, John, uit een eerdere relatie.


Topmodel Gisele Bündchen is zwanger  (foto: DAG)

[GP2] Uitslag kwalificatie Engeland

De Fransman Romain Grosjean heeft voor de derde keer dit seizoen de poleposition naar zich toe getrokken. Achter hem eindigden Alberto Valerio en Alvaro Parenta op de tweede en derde plek. Giedo van der Garde kwam niet verder dan een teleurstellende zeventiende plaats.

Uitslag kwalificatie Engeland

Pos.RijderTeamTijd
1R. GrosjeanCampos1:25.899
2A. ValerioPiquet GP1:26.103
3A. ParenteOcean Racing Technology1:26.162
4J. d`AmbrosioDAMS1:26.317
5L. Di GrassiRacing Engineering1:26.370
6V. PetrovCampos1:26.381
7N. HulkenbergART Grand Prix1:26.406
8J. VillaSuper Nova International1:26.678
9P. MaldonadoART Grand Prix1:26.723
10K. KobayashiDAMS1:26.747
11D. NunesiSport International1:26.831
12K. ChandhokOcean Racing Technology1:26.842
13D. ClosRacing Engineering1:26.927
14D. RigonTrident Racing1:27.086
15D. ValsecchiDurango1:27.105
16A. ZuberFMS International1:27.106
17G. van der GardeiSport International1:27.135
18L. FilippiSuper Nova International1:27.379
19E. MortaraArden International1:27.494
20M. HerckDPR1:27.598
21N. PanciaticiDurango1:28.014
22G. RicciDPR1:28.043
23L. RaziaFMS International1:28.789
24R. RodriguezPiquet GPgeen tijd
25R. TeixeiraTrident Racinggeen tijd
26S. PerezArden Internationalgeen tijd

Voorprogramma Coldplay bekend

Het voorprogramma voor de concerten van Coldplay in Nederland zijn bekend. Op de eerste dag, 9 september, staan de Flaming Lips en Bat for Lashes op het programma. Een dag erna, op 10 september, staan de White Lies en onze Miss Montreal te spelen voor de hoofdact. De Britse band Coldplay staan op de twee dagen in het Nijmegense Goffertpark.

De Britten staan daar voor hun Viva La Vida Tour. De tour dankt haar naam voor het omstreden liedje Viva La Vida. Het nummer is al een aantal keer aangeklaagd voor plagiaat . Desondanks is hun laatste album Viva La Vida Or Death And All His Friends het best verkochte album van vorig jaar. Chris Martin en zijn collega's hebben al aangegeven dat er een volgend album in de planning staat.

Oorzaak depressie bij mannen en vrouwen verschillend

De genetische oorzaak voor een depressiestoornis is bij mannen anders dan bij vrouwen. Bij mannen speelt het gen Brain Derived Neutrophic Factor (BDNF) een belangrijke rol en bij vrouwen niet. Dat ontdekte een gezondheidswetenschapper van het UMC St. Radboud in Nijmegen, zo meldde het academische ziekenhuis vrijdag.

Onderzoekster Maaike Verhagen bekeek in haar promotieonderzoek verschillende factoren die een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan van depressies en de verschillen daarin bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen komt de aandoening twee keer zo vaak voor als bij mannen.

De BDNF is een groeifactor die zorgt voor het herstellen van zenuwcellen na stress, vooral in de hippocampus. Dat deel van de hersenen is betrokken bij emoties en stemming. Op mannen heeft deze herstelfactor effect en op vrouwen niet.

De ontdekking kan leiden tot behandelingen die meer op mannen en vrouwen apart gericht zijn, zo meldt het ziekenhuis.

Milram met Terpstra naar Frankrijk

Niki Terpstra is één van de negen renners die namens Team Milram van start gaat aan de Tour de France dit jaar. De ploegleiding maakte de selectie voor de etappekoers vandaag bekend. Linus Gerdemann is kopman van de Duitse equipe.

De selectie van Terpstra is geen verrassing. De Noord-Hollander liet de laatste weken zien goed in vorm te zijn. Zo won hij een etappe in de Dauphiné Libéré en de proloog van de Ster Elektrotoer. In beide koersen mocht hij na zijn ritwinst de leiderstrui dragen.

De Nederlander Servais Knaven en de Slowaak Martin Velits zijn aangewezen als reserves.


Volledige selectie Team Milram:
Linus Gerdemann, Peter Wrolich, Christian Knees, Fabian Wegmann, Peter Velits, Johannes Fröhlinger, Gerald Ciolek, Markus Fothen en Niki Terpstra

[GP2] Uitslag vrije training Engeland

Vanmiddag is de eerste vrije training verreden voor de GP2. Romain Grosjean was hierin het snelste, Andreas Zuber en Karun Chandhok volgden op de tweede en derde plek. Onze landgenoot Giedo van der Garde kwam niet verder dan de zeventiende tijd.

Uitslag vrije training Engeland

Pos.RijderTeamTijdRonden
1R. GrosjeanCampos1:26.80812
2A. ZuberFMS International1:27.0257
3K. ChandhokOcean Racing Technology1:27.31513
4L. Di GrassiRacing Engineering1:27.37714
5A. ParenteOcean Racing Technology1:27.42515
6P. MaldonadoART Grand Prix1:27.5148
7J. VillaSuper Nova International1:27.54511
8V. PetrovCampos1:27.67512
9D. ValsecchiDurango1:28.10915
10L. FilippiSuper Nova International1:28.29512
11J. d`AmbrosioDAMS1:28.30915
12D. ClosRacing Engineering1:28.36114
13R. RodriguezPiquet GP1:28.46816
14K. KobayashiDAMS1:28.48615
15D. NunesiSport International1:28.55113
16S. PerezArden International1:28.61913
17G. van der GardeiSport International1:28.63913
18A. ValerioPiquet GP1:28.66216
19E. MortaraArden International1:29.06815
20D. RigonTrident Racing1:29.19015
21M. HerckDPR1:29.21815
22L. RaziaFMS International1:29.37513
23N. PanciaticiDurango1:29.42315
24G. RicciDPR1:30.26815
25R. TeixeiraTrident Racing1:31.40115
26N. HulkenbergART Grand Prixgeen tijd2


N.Technology trekt inschrijving in

In navolging van Lola trekt ook N.Technology haar inschrijving in voor 2010. Het team vindt dat de FIA voor te veel onzekerheid zorgt.

"De directie van MSC heeft besloten om de inschrijving van N.Technology in het Formule 1-wereldkampioenschap terug te trekken", laat het team weten. "De FIA heeft een uiterst bedenkelijk proces in werking gezet, met veel onregelmatigheden en onzekerheden. MSC is van mening dat de FIA door zijn acties grote schade heeft toegebracht aan de inspanningen van MSC. MSC zal overwegen om in te stappen als de Formule 1 een stabielere omgeving is en de voorwaarden voor een transparante en loyale klasse worden voldaan."

FIA sleept FOTA voor de rechter

The soap goes on. De FIA heeft zojuist verklaard de FOTA voor de rechter te slepen. De FOTA-teams zouden bepaalde contracten en verplichtingen niet nakomen wanneer deze teams zich gaan afsplitsen van de huidige Formule 1.

Door de juridische stappen zal de bekendmaking van de officiële startlijst voor het seizoen 2010 uitgesteld worden." De advocaten van de FIA onderzoeken de dreigingen van de FOTA om een nieuwe raceklasse te beginnen. De handelingen van de FOTA als geheel en die van Ferrari in het bijzonder zijn serieuze wetsovetredingen, zoals contractbreuk, het niet nakomen van Ferrari's verplichtingen en een grove overtreding van het concurrentiebeding. De FIA zal direct beginnen met de juridische stappen", laat de FIA weten.

"De voorbereidingen op het seizoen 2010 zullen doorgaan, maar de publicatie van de lijst van deelnemers in 2010 wordt uitgesteld."

ING: huizenprijzen dalen 11 procent

Economen van de bankverzekeraar ING verwachten dat de huizenprijzen in Nederland zullen blijven dalen. Ze rekenen erop dat woningen eind volgend jaar 11 procent goedkoper zijn geworden dan tijdens de piek in augustus 2008. Dat blijkt uit het zogenoemde ING Maandbericht Economie, dat ING vrijdag publiceerde.

In april ging er al 3,5 procent van de gemiddelde prijs af vergeleken met augustus vorig jaar. ING: "Het aantal woningverkopen daalt flink, waardoor de laatste maanden steeds meer woningen te koop blijven staan. Dat drukt de woningprijzen."

Huizenprijzen weer op 2005-niveau
Een daling van de huizenprijzen met 11 procent ten opzichte van de piek komt neer op een gemiddelde daling per woning van bijna 30.000 euro. Dat brengt de huizenprijzen weer op het niveau van 2005, aldus ING. De economen stellen dat de meeste mensen voor die tijd hun huis hebben gekocht en dus nog altijd overwaarde hebben.

ING: "Een negatieve overwaarde zal het vaakst voorkomen onder huizenbezitters die pas vorig jaar hebben gekocht. Het gaat meestal om een verlies op papier, tenzij zij alweer willen verkopen, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding of ontslag."

Huizenzeepbel
Uit een reportage deze week van het actualiteitenprogramma EénVandaag bleek dat er een flinke huizenzeepbel gaande is in Nederland.


Jeugdopleiding PSV krijgt hoogste waardering

De jeugdopleiding van PSV heeft opnieuw een waardering van vier sterren ontvangen. Dit is de hoogste score voor een jeugdopleiding in het betaald voetbal in Nederland. Het is voor de Eindhovense club de tweede keer dat ze de beste van Nederland zijn.

Drie jaar geleden ontving de jeugdopleiding van PSV ook al vier sterren. De punten, die de totaalscore uiteindelijk bepaald, worden bepaald aan de hand van visie (wegingsfactor 5), resultaat (5), scouting (3), opleiding (3) en ondersteuning (1).

Dit leverde PSV uiteindelijk een score van 5500 punten op, wat ruim voldoende was voor vier sterren (= 5000 punten).

Jaliens wil AZ in de zomer verlaten

Kew Jaliens wil in de zomer naar een buitenlandse club vertrekken. Dit heeft de verdediger, die nu nog bij AZ onder contract staat, vrijdag laten weten.

"Ik heb zin een andere uitdaging aan te gaan," liet Jaliens aan Voetbal International weten. "Niet meer voor de tiende keer naar NEC en ADO Den Haag. In sportief opzicht heb ik bijna alles bereikt. Kampioen geworden, Oranje gehaald, een WK meegemaakt, de nodige Europese wedstrijden gespeeld. Alleen een buitenlands avontuur ontbreekt nog en ik weet niet of ik een tweede kans zal krijgen."

Naar eigen zeggen wil AZ Jaliens voor twee miljoen euro van de hand doen. "AZ heeft begrip voor mijn standpunt. Ze weten dat ik in vijf jaar nooit heb verzaakt. Ik vervul een voortrekkersrol in de groep," aldus de verdediger, die niet voor elke Europese club wil gaan spelen. "Engeland, Duitsland, Spanje; dat zijn de landen waar ik met mijn cv terecht zou moeten komen. Het kan best een subtopper zijn die geen Europees voetbal speelt. Maar ik ga niet ergens anoniem meehobbelen voor een zakje geld. Dat is mijn eer te na."

'Huizenzeepbel in Nederland'

Er is een huizenzeepbel gaande in Nederland. Dit blijkt althans uit een deze week uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag. Op dit moment hapert de Nederlandse huizenmarkt flink. Zo is de verkoop van bestaande woningen in een jaar tijd met 40 procent gedaald en de verkoop van nieuwbouwwoningen zelfs 80 procent.

Hierdoor is er nauwelijks doorstroom en moeten veel huizenverkopers de prijzen verlagen, gemiddeld met enkele procenten vanaf het toppunt op de markt.

Jaap van Duijn, econoom en ex-topman van Robeco, vreest dat de prijzen verder zullen dalen: "Verkopers proberen zich vast te houden aan de prijs die ze in hun hoofd hadden, want die hadden ze ooit zelf betaald of ze wilden daar winst op maken. Maar zolang die prijzen niet verder omlaag gaan zullen die aantal onverkochte huizen alleen maar blijven toenemen."

Nederlanders wereldkampioen schulden

Van Duijn verbaast zich al jaren over het leengedrag van Nederlanders: "De hypothecaire schulden van Nederlanders zijn nu ongeveer 600 miljard euro en dat is gelijk aan het nationaal inkomen. Dat was in 1996 nog iets van 120 miljard. Dus dat bedrag is echt geëxplodeerd." De econoom verbaast zich ook waarom er geen alarmbellen zijn gaan rinkelen bij de Nederlandse toezichthouders.

Nederlanders verwijten dat Amerikanen creditcardjunkies zijn, maar wat hypotheken betreft zijn Nederlanders wereldkampioen lenen, zo blijkt uit de reportage. De schuldenlast per huishouden is in Nederland fors hoger dan in andere landen, zoals de VS, het Verenigd Koninkijk en Spanje.


 
'Hypotheekrenteaftrek is pervers'
Ook blijken de huizenprijzen in Nederland veel harder gestegen te zijn dan het inkomen gegroeid is. Van Duijn: "Het kan niet zijn dat als je inkomen met 40 procent stijgt dat dan de huizenprijzen met 100 procent stijgen, en dat dat een houdbaar fenomeen is. Er moet verband zijn tussen het inkomen en de prijsontwikkeling, en dat verband is door de hypotheekrenteaftrek zoekgeraakt."

"De hypotheekrenteaftrek is een perverse regeling. In de eerste plaats omdat het bedoeld was om het huizenbezit te stimuleren, maar de werkelijkheid is dat huizen erdoor onbetaalbaar zijn geworden. Punt twee; we zijn door de aftrek geworden tot een schuldennatie nummer één. Punt drie; de hele hypotheekrenteaftrek is een overheveling van inkomen van mensen uit de Schilderswijk in Den Haag naar miljonairs. Ik snap ook niet waarom de Partij van de Arbeid er voorstander van is. Maar dat zijn de effecten van de hypotheekrenteaftrek", aldus Van Duijn.

Door de hypotheekrenteaftrek konden Nederlanders bijna onbeperkt goedkoper lenen dan wie dan ook. En zolang er aan de onderkant van de markt steeds nieuwe kopers waren, die ook steeds meer konden lenen, kon er een piramide ontstaan, waarbij iedereen steeds winst maakte op zijn huis, om vervolgens een nog duurder huis te kopen, zo zegt de reportage.

Greater Fool
Van Duijn vergelijkt de markt met de Greater Fool-theorie: "Er moet een dwaas zijn die nog meer wil betalen, in de veronderstelling dat de prijzen altijd zullen blijven stijgen. Zelfde met de aandelenmarkt. Maar als de dwazen op zijn eindigt het verhaal, zo heeft de geschiedenis altijd uitgewezen."

"De staat waarin we zijn is uiteindelijk te danken aan wetgeving van de overheid op het punt van de hypotheekrente. Dit is heel merkwaardig. En vervolgens zeggen onze leiders in Den Haag: we praten er niet over. Dat is toch heel vreemd"
, aldus de ex-topman van Robeco.

Maartje Martens, onderzoeker en publicist over de huizenmarkt, zegt ook dat de stagnatie vooral komt omdat de markt vooral bestaat uit kopers die zelf al een woning hebben. Maartje Martens: "Mensen zijn gek gemaakt met de illusie dat huizenprijzen altijd zullen blijven stijgen."

Niets aan de hand
Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), is ook weinig optimistisch gestemd. Hij noemt de huizenmarkt in Nederland geen zeepbel, maar eerder een luchtbed dat heel langzaam leegloopt.

De hypotheekrenteaftrek wil Hukker tevens aanpakken, 'maar nu even niet' door de huidige financiële en economische crisis. Hukker: "We moeten zorgen dat er genoeg lucht in het luchtbed blijft zitten, en dat het op niveau blijft." Hukker zegt verder dat er eigenlijk niets aan de hand is.

Schuld van de media
Volgens huizenverkoper Frans van Engelenburg van het EénVandaag Opiniepanel is het allemaal de schuld van de media. Zij zouden te negatief berichten over de huizenmarkt en daar zijn de verkopers het slachtoffer van.

Reportage EénVandaag over de huizenmarkt (link naar het tweede deel)

'Gemeentelijke wietplantage in Haarlem'

Haarlem denkt na over de aanleg van een gemeentelijke wietplantage. SP-raadslid Pieter Anne Wever diende hiertoe een voorstel in in de gemeenteraad.

Het plan houdt in dat er een wietplantage komt in de Stadskweektuinen. Particulieren kunnen daar dan per persoon maximaal vijf cannabisplanten kweken. De gereguleerde verkoop moet dan via een gemeentelijke coffeeshop plaatsvinden.

De gemeenteraad boog zich gisteravond over het voorstel. Exact de helft van de raadsleden stemde voor het voorstel, de andere helft stemde tegen. Daarom zal het voorstel in de volgende vergadering nogmaals in stemming worden gebracht. Burgemeester Schneiders vond het voorstel "sympathiek"

Met dank aan CubaPete voor de submit.

Uitslag 2e vrije training Engeland

Sebastian Vettel heeft ook de snelste tijd neergezet in de tweede vrije training op het circuit van Silverstone. Mark Webber, die kort voor het einde stilviel, eindigde op de tweede plek. Adrian Sutil voltooide zeer verrassend de top drie.

Tijdens de training werden er veel uitstapjes gemaakt door de coureurs. Onder andere Kimi Räikkönen, Nelson Piquet jr. en Rubens Barrichello hadden grote moeite om de bolide op de baan te houden. WK-leider Jenson Button eindigde op een enigszins teleurstellende veertiende plek.

Uitslag 2e vrije training Engeland

Pos.RijderTeamTijdRonden
1S. VettelRed Bull1:19.45639
2M. WebberRed Bull1:19.59735
3A. SutilForce India F11:20.14141
4K. NakajimaWilliams1:20.20936
5F. AlonsoRenault1:20.23736
6R. BarrichelloBrawn GP1:20.24426
7L. HamiltonMcLaren-Mercedes1:20.41735
8J. TrulliToyota1:20.45840
9N. RosbergWilliams1:20.46842
10N. Piquet jr.Renault1:20.60837
11R. KubicaBMW-Sauber1:20.62223
12H. KovalainenMcLaren-Mercedes1:20.73337
13T. GlockToyota1:20.76237
14J. ButtonBrawn GP1:20.76728
15N. HeidfeldBMW-Sauber1:20.93235
16S. BourdaisScuderia Toro Rosso1:20.94536
17F. MassaFerrari1:21.00237
18K. RäikkönenFerrari1:21.13238
19G. FisichellaForce India F11:21.41340
20S. BuemiScuderia Toro Rosso1:21.66837

[F3] Sfeerverslag: Pitgirls

Tijdens de Masters of Formula 3 mochten de grid girls natuurlijk niet ontbreken.


Ook de pitgirls houden wel van een mini swift cup race


Het ging er soms fanatiek aan toe


Dames willen jullie even poseren


Er moest ook nog gewerkt worden op de startopstelling


Tja het hoort erbij


Even lachen voor de camera


Mooi blond is niet lelijk


Sommige vrouwen houden er gewoon van om natgespoten te worden


Dat zal Valtteri Bottas helemaal niet erg vinden

Stalker Tyra Banks veroordeeld

Brady Green (39), de man die model en presentatrice Tyra Banks stalkte, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 90 dagen. Dat meldde de BBC vandaag.

Green moet verder ook een behandelingsprogramma voor stalkers ondergaan en hij moet uit de buurt van de America’s Next Top Model presentatrice blijven.

Rechter James Burke van de Manhattan Criminal Court heeft de stalker gezegd dat hem, als hij de bevelen niet opvolgt, een gevangenisstraf van 90 dagen boven het hoofd hangt. De proeftijd bedraagt een jaar.


Stalker Tyra Banks veroordeeld  (foto: DAG)

Ruim miljard hongerlijders wereldwijd

Het aantal mensen in de wereld dat honger lijdt is tot recordhoogte gestegen. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis zijn er ruim een miljard mensen, een zesde van de wereldbevolking, die structureel te weinig eten hebben. Dat heeft de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO vandaag laten weten.

Vorig jaar schatte de FAO het aantal mensen met honger nog op 920 miljoen. Nu zijn het er zo'n 100 miljoen meer. Volgens de VN-organistie is vooral de mondiale economische crisis debet aan de snelle stijging van het aantal hongerlijders. Ook aanhoudende hoge voedselprijzen spelen een rol. "Een gevaarlijke mix", aldus FAO-topman Jacques Diouf.

Het overgrote deel van de hongerslachtoffers leeft in ontwikkelingslanden, kwetsbare landen die vaak extra hard zijn getroffen door de economische crisis. Steeds meer mensen in deze landen zien hun loon dalen of worden werkloos, met (nog meer) armoede en honger tot gevolg.

Ruim een miljard mensen lijden honger wereldwijd  (foto: ANP)

Air France compenseert nabestaanden vliegramp

Air France zal al snel de eerste compensatie betalen aan de nabestaanden van slachtoffers van het ongeluk met de Airbus, die eerder deze maand in de Atlantische Oceaan neerstortte. Dat maakte topman Pierre-Henri Gourgeon van de Franse luchtvaartmaatschappij vandaag bekend.

De nabestaanden krijgen een eerste tegemoetkoming van ongeveer 17.500 euro per slachtoffer, zei Gourgeon tegen het Franse radiostation RTL. De Airbus A330-200, onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs, crashte op 1 juni door nog onbekende oorzaak. Aan boord waren 228 mensen van 32 nationaliteiten. Onder hen waren twee Nederlanders. Nog geen kwart van de slachtoffers is geborgen.

7-jarige kinderen verdacht van seksspelletjes

Twee kinderen van 7 jaar uit Nijmegen worden verdacht van het plegen van ’seksuele spelletjes’ met twee schoolgenootjes van 5 en 7. De twee zitten op basisschool de Zonnewende, meldt De Gelderlander.

De ouders zijn gisteravond door de school geïnformeerd. Omdat harde bewijzen ontbreken en omdat het om jonge kinderen gaat, is besloten de veronderstelde dadertjes niet te schorsen van school. Uit voorzorg krijgen ze nu speltherapie.

De twee slachtoffertjes worden ook begeleid. Een van hen durft niet meer naar school.

De misstanden kwamen aan het licht nadat de ouders vermoedden dat er iets ernstigs was gebeurd. Op advies van de politie werden de vertrouwde leerkrachten ingeschakeld om de kinderen te ondervragen. Daarin gaven de kinderen aan onheus bejegend te zijn, eenmaal op het schoolplein en eenmaal in het wc-blok.

Dat moet al ergens tussen september en februari zijn geweest. "We waren aan het verbouwen en de kinderen spraken over wc’s waar ze normaal niet komen", aldus directeur Thea de Graaf van de Zonnewende.

Om de kinderen te beschermen worden geen details over het gebeurde naar buiten gebracht. Maar de handelingen waarover de slachtoffers reppen gaan verder "dan op een leuke manier ontdekken en duidelijk over de grens", aldus schoolbestuurder Henk Grootveld.


7-jarige kinderen verdacht van seksspelletjes  (foto: DAG)

'Ajax waagt nieuwe poging Krkic te strikken'

Ajax waagt een nieuwe poging om Barcelona-talent Bojan Krkic te strikken. Dat schrijft de Spaanse krant Sport vrijdag.

Het dagblad schreef eerder dit jaar al over de interesse van Ajax. De Amsterdammers waagden tijdens de winterstop van het vorige seizoen al een vergeefse poging om de Catalaan te strikken.

Naast Ajax zijn ook Valencia, Almeria en Getafe geïnteresseerd in Bojan, die in de afgelopen twee seizoen in 47 duels twaalf doelpunten maakte.

Ajax en Barcelona hebben een samenwerkingsverband. Dat leidde al tot transfers van Gabri en Oleguer. Laatstgenoemde verlaat de club mogelijk deze zomer al weer. Galatasaray is volgens Turkse media geïnteresseerd de verdediger naar Istanbul te halen.

Cadeautip: boek over Fritzl

Boekhandel WH Smith heeft in Groot-Brittannië het boek over de Oostenrijkse incestdader Josef Fritzl aangeduid als tip voor vaderdag. Inmiddels heeft de winkel zich hiervoor verontschuldigd.

Het boek, geschreven door de journalisten Stefanie Marsh en Bojan Pancevski stond in de "Top 50 van boeken voor vader". Het boek vertelt het verhaal van de gruweldaden van Fritzl. 'The crimes of Josef Fritzl: uncovering the truth' werd in de top vijftig vermeld tussen kaskrakers als die van Dan Brown of Jeremy Clarkson.

Met dank aan Flogging_Molly voor de submit.

Organisatie verbiedt oortjes in twee etappes

De tiende en dertiende etappe in de Tour de France zullen dit jaar gereden worden zonder de zogenaamde oortjes als communicatiemiddel. De UCI heeft de organisatie van de etappekoers hier gisteren toestemming voor gegeven.

Met deze maatregel wordt ingegaan op de wens van de Franse televisie. Deze verwacht hiermee meer spektakel te kunnen laten zien aan de kijkers.

De twee genoemde etappes zijn overigens naar verwachting niet heel belangrijk voor het klassement. Etappe tien tussen Limoges en Issoudun is op papier een prooi voor de sprinters. De dertiende rit, van Vittel naar Colmar, geeft met vier colletjes op het einde avonturiers de kans om hun slag te slaan.

Quick-Step stapt naar de rechter

Quick-Step heeft besloten de gang naar de rechter te maken. De Belgische wielerformatie kan er niet mee leven dat de ASO, de organisatie van de Tour de France, Tom Boonen heeft uitgesloten  van deelname.

Jean-Louis Dupont, advocaat van Quick-Step, heeft dit vandaag wereldkundig gemaakt. Gisteren maakte de ASO bekend dat Boonen op 4 juli niet aan de start van La Grande Boucle mag verschijnen. Zij zijn namelijk van mening dat de reputatie van de Belg dusdanig is aangetast, waardoor zijn imago en gedrag niet bij de Franse wielerronde passen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport

Wickmayer eerste finaliste Rosmalen

Yanina Wickmayer is doorgedrongen tot de finale van het vrouwentoernoooi op het Ordina Open. De Belgische, die in het dubbelspel ook in de finale staat, won in de halve eindstrijd van de Italiaanse Francesca Schiavone. De standen waren 7-6, 2-6 en 6-3.

In de finale neemt Wickmayer het op tegen de winnares uit de partij tussen de Russin Dinara Safina, die als eerste geplaatst is, en de Thaise Tamarine Tanasugarn. De laatstgenoemde tennisster schreef het Ordina Open vorig jaar op haar naam.

Euskaltel maakt selectie bekend

De ploegleiding van Euskaltel-Euskadi heeft de selectie voor de komende Tour de France bekend gemaakt. De Baskische equipe start met Mikel Astarloza als kopman. De 29-jarige renner wordt in de bergen ondersteund door Igor Antón.

De in de Tour debuterende Alan Pérez en Koldo Fernández zullen de speerpunten worden in de massasprints. Laatstgenoemde won dit jaar nog een rit in de Ronde van de Algarva.


Volledige selectie Euskaltel-Euskadi:
Igor Antón, Mikel Astarloza, Koldo Fernández de Larrea, Egoi Martínez, Juanjo Oroz, Alan Pérez, Rubén Pérez, Amets Txurruka en Gorka Verdugo

Schiphol wint prijs

Tijdens het 19e jaarcongres van brancheorganisatie ACI Europe heeft Amsterdam Airport Schiphol een prijs gewonnen. De jury kende de luchthaven de 'ACI Europe Best Airport award' toe vanwege de omgang met omwonenden van het vliegveld.

De jury was bijzonder lovend over het initiatief voor een geluidswal, die ervoor moet zorgen dat Hoofddorp geen last meer heeft van grondgeluid. Ook het convenant van de alderstafel werd door de jury geprezen.

Graafmachinist verwondt wielrenners

In Hellevoetsluis heeft een graafmachinist bij een verkeersruzie op de Vingerlingseweg twee wielrenners verwond. Dat meldt de politie vandaag.

De ruzie ontstond omdat de wielrenners naar eigen zeggen uit moesten wijken naar de berm, omdat de machinist op het midden van de weg bleef rijden. De wielrenners gingen verhaal halen bij de machinist. Deze draaide daarop de graafbak in het rond en raakte daar twee fietsers mee. De man is aangehouden.

Met dank aan flicx voor de submit.

Basketbalgame-covers: Howard of Bryant?

Basketbal-sterren Dwight Howard en Kobe Bryant zijn al het hele seizoen elkaars grootste rivalen. Bryant trok laatst nog aan het langste eind door Howard in de NBA finale te verslaan, maar de battle is nog niet over. Ook als cover-modellen gaan de twee kemphanen de strijd aan. Bryant op de cover van NBA 2K10 en Howard op de cover van EA NBA Live 10. De winnaar: het gezicht dat het best verkoopt natuurlijk. Kans is groot dat Bryant weer wint, aangezien de 2K basketbalseries het vaak beter doen dan die van EA...



Man rijdt agent aan

Een 20-jarige man uit Nijmegen is gisteravond aangehouden, nadat hij op een agent was ingereden. De man wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

De automobilist reed gisteravond rond 18.00 uur in op de agent. Die was bezig met een controle bij een verkeerslicht op de Voorstadslaan in Nijmegen. Hoewel de politie nog op de banden van de auto van de dader schoot, wist deze in eerste instantie te ontkomen. Later op de avond kon de man alsnog ingerekend worden.

[SF] Muermans racet voor PSV

De Nederlandse coureur Dominick Muermans zal dit jaar voor PSV Eindhoven in de Superleague Formula serie rijden, welke op 27 en 28 juni begint op Magny-Cours in Frankrijk. Dit zei commercieel Directeur van PSV Marcel van den Bunder vandaag in Zolder.

Muermans kent de Superleague Formule V12-wagen goed, hij was test coureur in 2008. Hij kijkt er erg naar uit om nu een grotere rol te spelen voor het team waar hij ook supporter van is. "Het is fantastisch in de Superleague Formula te rijden," zei hij. "Ik vind het heerlijk om in de PSV auto te rijden – het is echt een goede auto. En ik ben ook een PSV fan, dus het is dubbel speciaal!"

Met deze nieuwe coureur in de stal is PSV raceteam-manager Wim Coekelbergs erg enthousiast om het nieuwe seizoen te beginnen. "De auto is betrouwbaar, het team is super gemotiveerd en het doel is om sneller te zijn dan vorig jaar. Onze nieuwe coureur Dominique is erg ambitieus en wij ook. Ik denk dat dit een goed seizoen wordt voor PSV," voorspelde hij.

Om de tweede race op Zolder alvast langzaam aan op te starten kreeg de media een voorproefje van de actie die te wachten staat. De PSV and Glasgow Rangers auto´s lieten zien en horen wat er te verwachten valt. "Vorig jaar was er veel publiek, maar het regende heel erg. We hopen dat het weer dit keer meewerkt en dat het weer net zo’n spectaculaire race wordt," zei Robin Webb, Competitie directeur van de Superleague Formula.

Quick-Step stapt naar de rechter

Quick-Step heeft besloten de gang naar de rechter te maken. De Belgische wielerformatie kan er niet mee leven dat de ASO, de organisatie van de Tour de France, Tom Boonen heeft uitgesloten van deelname.

Jean-Louis Dupont, advocaat van Quick-Step, heeft dit vrijdag wereldkundig gemaakt. Gisteren maakte de ASO bekend dat Boonen op 4 juli niet aan de start van La Grande Boucle mag verschijnen. Zij zijn namelijk van mening dat de reputatie van de Belg dusdanig is aangetast, waardoor zijn imago en gedrag niet bij de Franse wielerronde passen.

Activision: "Misschien geen games meer voor Sony-consoles"

Activision is een grote uitgever. De grootste zelfs. Nu heeft topman Bobby Kotick gezegd dat als de PlayStation 3 het niet snel 'beter' gaat doen, dat Activision misschien hun ondersteuning voor de PlayStation 3, en bij strekking daarvan ook de PSP, moet herzien. Op de andere consoles zijn veel grotere winsten te behalen, en Activision is dol op de winsten.

I'm getting concerned about Sony; the PlayStation 3 is losing a bit of momentum and they don't make it easy for me to support the platform. It's expensive to develop for the console, and the Wii and the Xbox are just selling better. Games generate a better return on invested capital on the Xbox than on the PlayStation

“They have to cut the price, because if they don't, the attach rates [the number of games each console owner buys] are likely to slow. If we are being realistic, we might have to stop supporting Sony. When we look at 2010 and 2011, we might want to consider if we support the console — and the PSP [portable] too.”

Als Kotick dit zou doorvoeren zou dat betekenen dat er geen Call of Duty, geen Guitar Hero en geen Tony Hawk meer zou verschijnen op de PS3. Grote woorden die waarschijnlijk niet doorgevoerd worden, maar het is toch opmerkelijk dat Kotick dit zomaar publiekelijk zegt. Wat wil hij van Sony?

Nijmegen blijft NEC - FC Utrecht verbieden

NEC-FC Utrecht kan op 21 augustus geen doorgang vinden. De burgemeester van Nijmegen, Thom de Graaf, heeft het duel verboden omdat hij niet genoeg politieagenten op de been krijgt. Het duel valt samen met de zomervakantie in het Nijmeegse korps.

Dit omdat er tijdens de Vierdaagse geen vakantie aan de agenten wordt toegestaan. De Graaf werd deze week door NEC verzocht het duel toch door te laten gaan, maar de hoogste burger van Nijmegen heeft dat verzoek afgewezen.

NEC en de KNVB hebben deze week aangeboden extra stewards en beveiligingspersoneel aan te leveren, maar ook dat trok De Graaf niet over de streep. Wat de consequenties zijn voor NEC, is nog niet duidelijk.

Alleen Ecclestone kan breuk voorkomen

Volgens verschillende mensen in de Formule 1, waaronder Jackie Stewart en Red Bull-teambaas Christian Horner, kan alleen Bernie Ecclestone een splitsing in de Formule 1 voorkomen. De baas van de Formule 1 zal er zelf behoorlijk op achteruit gaan als de teams zich afsplitsen.

"Ik ben er zeker van dat hij geen afsplitsing wil, want dat zou een serieuze bedreiging zijn voor CVC (de houders van de commerciële rechten in F1, red.) en het pakket van Bernie Ecclestone. Bernie weet hoe hij de zaken moet aanpakken. Hij is erg succesvol geweest in de Formule 1 en de sport heeft de vruchten van zijn werk geplukt. Hij zal dus een behoorlijk grote rol spelen in de komende dagen," zei Stewart over de ontstane situatie.

Ook Horner zei tegen de BBC dat hij voor Ecclestone een rol ziet weggelegd in deze situatie. "Ik denk dat hij zo'n beetje de enige man is die een oplossing kan bieden in deze kwestie."

Berlusconi opnieuw verwikkeld in erotisch schandaal

Opnieuw is er ophef over de Italiaanse premier Berlusconi en zijn omgang met vrouwen. Het laatste schandaal: vier vrouwen beweren dat zij werden betaald om op Berlusconi’s feestjes te komen.

Eerder al was er zijn vermeende intieme band met fotomodel Noemi Letizia, die nog minderjarig was toen de premier haar leerde kennen. Vervolgens doken in de Spaanse krant El Pais foto's op van Berlusconi's feesten waar iedereen naakt rondtrippelde.

Dit keer ontspint de ophef zich opnieuw rond de partijtjes van de premier: hij zou dames betalen voor hun aanwezigheid op feesten in zijn buitenhuis op Sardinië en in zijn woning in Rome.

De Italiaanse krant Corriere della Sera publiceerde een interview met Patrizia D'Addario, een redelijk bekende ex-prostituee in Italië. Volgens deze dame kreeg zij twee keer 1.000 euro om een bezoekje te brengen aan Berlusconi. Er vonden geen seksuele handelingen plaats: er werd film gekeken en Berlusconi zong liedjes voor haar en de andere dames.

Een onderzoek van de rechter in Bari bracht drie andere gevallen aan het licht van vrouwen die zijn betaald om Berlusconi te vergezellen. Het onderzoek spitste zich toe op een van corruptie verdachte zakenman. Hij bleek drie vrouwen tegen betaling op de premier te hebben afgestuurd. Een van hen heeft verklaard seks te hebben gehad met Berlusconi.

De premier zelf ontkent uiteraard in alle toonaarden.

Silvio Berlusconi

Lach! Het is vandaag de mooiste dag van het jaar

Goed gemutst vandaag? Dat kan kloppen, want volgens psycholoog David Arnall is 19 juni in 2009 de mooiste dag van het jaar.

Hij bedacht een formule die de verschillende elementen die het menselijk humeur beïnvloeden, bij elkaar optelt.

Vandaag is het voor veel mensen een vrolijke dag volgens Arnall, omdat het de vrijdag is die het dichtst bij het begin van de zomer ligt. Op vrijdag zijn veel mensen blij dat het weekend voor de deur staat, en de zomer herinnert eraan dat we bijna op vakantie mogen.

Arnall gebruikt zijn formule ook om de slechtste dag van het jaar te berekenen - die ligt gelukkig al achter ons: 21 januari 2009 werd door hem tot Blue Monday gebombardeerd.

Voor Froukje Jansen is het niet de mooiste dag vandaag.


Lach! Het is vandaag de mooiste dag van het jaar  (foto: DAG)

Britney Spears vergeet waar ze is

Tijdens een concert roepen "What’s up London!", daar maak je in Manchester geen vrienden mee.

Britney Spears wist duidelijk niet meer waar ze zich bevond, eergisteren tijdens haar concert in de stad in Noord-Engeland. Haar fans uit Manchester konden de zet uiteraard niet waarderen.

Het is niet voor het eerst dat Britney Spears de mist in gaat: in april vroeg ze het publiek in het Amerikaanse San Jose (Californië) "What’s up, Sacramento?" Het is ook zwaar, zo’n tournee…

 


Britney Spears vergeet waar ze is  (foto: DAG)

Dode door bomaanslag in Baskenland

In Bilbao in Spaans Baskenland is vanochtend een autobom ontploft. Daardoor is een dode gevallen. De politie maakte bekend dat er een stoffelijk overschot in het ontplofte voertuig is aangetroffen.

De aanslag vond even na negen uur 's ochtends plaats op een parkeerplaats in het zuiden van de stad. In het verleden waren bomaanslagen in deze regio altijd het werk van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Die groepering is de afgelopen periode verzwakt door een reeks arrestaties.

De ETA strijdt al tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Aanslagen van de beweging hebben aan meer dan achthonderd mensen het leven gekost.

Autobom ontploft in Spaans Baskenland  (foto: ANP)

Rotterdam publiceert adres Aboutaleb

De gemeente Rotterdam heeft een flinke uitglijder gemaakt: het nieuwe privé-adres van burgemeester Ahmed Aboutaleb is gepubliceerd in een Rotterdams huis-aan-huisblad.

Met het oog op zijn persoonlijke veiligheid had dit adres juist strikt geheim moeten blijven. "Een beetje amateuristisch", erkent de woordvoerster van de burgemeester in het AD. "De afspraak was dat we het adres nooit bekend zouden maken."

Onder het kopje Stadstoezicht in het krantje staat dat voor een woning in Kralingen-Oost een parkeergelegenheid voor vergunninghouders wordt aangebracht. Er direct onder staat dat zo’n voorziening op een ander adres in Rotterdam juist wordt opgeheven, namelijk "de voormalige (tijdelijke) woning van de burgemeester".

Iedereen snapt dat het pand in Kralingen-Oost dus het nieuwe stekje van Aboutaleb is. Volgens een woordvoerder van Stadstoezicht heeft een medewerker die de berichten doorstuurde aan de krant, per ongeluk een oude versie van de tekst verzonden.


Blunder: Rotterdam publiceert adres Aboutaleb  (foto: DAG)

Tientallen autodealers failliet

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 75 autodealers failliet gegaan. Dat zijn er driemaal zoveel als in de eerste helft van vorig jaar, zo heeft de BOVAG vandaag laten weten.

Hierdoor zijn wel enkele honderden banen verloren gegaan, maar de mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt zijn vrijwel allemaal weer aan de slag, aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie. Voorheen waren er veel vacatures.


Tientallen autodealers failliet  (foto: DAG)

Toch een nieuwe Xbox met motion-camera?

Nu Metal Gear Solid eindelijk op de Xbox 360 zal gaan verschijnen hadden we de hoop dat het misschien eens afgelopen zou zijn met grote geruchten-soaps in de game-industrie. Toch lijkt met de aankondiging van Project Natal op de E3 een hele nieuwe soap te zijn onstaan.

Er ontstond een gerucht dat Project Natal, de motion-camera van Microsoft, samen met een nieuwe generatie Xbox zou komen. Een paar dagen later ontkende Microsoft deze geruchten nog al lieten ze nog veel ruimte over voor speculatie. Nu heeft Microsoft CEO Steve Ballmer meer olie op het vuur gegooid door te zeggen dat de nieuwe Xbox 360 technologie zal bevatten die erg lijkt op wat er nu in de Xbox 360 zit maar dat deze een "natuurlijke interface" zou bevatten en een ingebouwde camera die beweging en geluid kan detecteren.

Wat dit allemaal te betekenen heeft weten we niet. Hou FOK!games in de gaten voor de volgende afleveringen van deze soap.


Groningse overval vastgelegd op Google Street View

Een overval op een 14-jarige jongen in Groningen blijkt te zijn vastgelegd door de camera’s van Google Street View. Met dit programma kunnen gebruikers virtueel door een stad ‘wandelen’. Google heeft wereldwijd met een rijdende auto foto’s genomen in steden.

Dankzij de beelden op internet kon de politie in Groningen deze week twee 24-jarige broers die worden verdacht van de straatroof, in de boeien slaan.

De overval vond in september vorig jaar plaats in de Merwedestraat in Groningen. In maart van dit jaar ontdekte het slachtoffer dat de beelden op Google Street View staan en nam hij contact op met de politie. Volgens de politie is er vlak voor de overval een foto gemaakt waarop zowel de twee verdachten als het slachtoffer staan afgebeeld.

Google Street View is overigens in veel landen omstreden omdat het de privacy van stadsbewoners zou schenden.


Groningse overval vastgelegd op Google Street View  (foto: DAG)

Ontwerp een Kung Fu-master, win een Playstation 3

Eens in de zoveel tijd komt Sony met een actie om leuke prijzen te winnen. Zo kon je vorig jaar je eigen Sackboy ontwerpen waarna deze in de game gezet zou worden. In de actie die nu van start is gegaan moet je een ander karakter uit een game een make-over geven.

In Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic is het mogelijk om je eigen Kung Fu-meester te creëren. Toch zijn de mogelijkheden niet eindeloos en is de kans dat je graag meer wilt. Het is mogelijk om nu je eigen karakter te ontwerpen en, mocht jouw ontwerp tot beste gekozen worden, deze terug te zien in de game. Dit ontwerp zal dan als DLC verschijnen op het Playstation network. Alsof dat nog niet genoeg is krijg je voor de moeite ook nog eens een Playstation 3 cadeau. Genoeg redenen dus om mee te doen. Alle details omtrent deze actie zijn hier te vinden.


Uitslag 1e vrije training Engeland

Op een droog Silverstone heeft Sebastian Vettel de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training. Zijn teamgenoot Mark Webber werd tweede op een kleine achterstand. WK-leider Jenson Button werd op grote afstand derde.

Uitslag 1e vrije training Engeland

Pos. Rijder Team TijdRonden
1 S. Vettel Red Bull Racing1:19.40020
2 M. Webber Red Bull Racing1:19.88219
3 J. Button Brawn GP 1:20.22720
4 R. Barrichello Brawn GP 1:20.24229
5 F. Alonso Renault 1:20.45826
6 F. Massa Ferrari 1:20.58532
7 J. Trulli Toyota 1:20.47123
8 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:20.65026
9 N. Rosberg Williams 1:20.81532
10 G. Fisichella Force India F1 1:20.83825
11 A. Sutil Force India F1 1:20.91322
12 H. Kovalainen McLaren-Mercedes 1:21.02922
13 N. Heidfeld BMW Sauber1:21.10324
14 K. Räikkönen Ferrari 1:21.17927
15 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:21.38423
16 T. Glock Toyota 1:21.38632
17 K. Nakajima Williams 1:21.48926
18 N. Piquet jr. Renault 1:21.52530
19 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:21.59037
20 R. Kubica BMW Sauber1:21.80116

Filmtrailer: de wereld vergaat in '2012'

Als je een film aankondigt met 'van de maker van Independence Day en The Day After Tomorrow' dan weet je wat je kunt verwachten: spektakel. En dat is precies wat de trailer van de film 2012 belooft!

In de film die pas ver na de zomer uitkomt zien we de wereld vergaan. De regering heeft een soort Ark van Noach gebouwd maar is dat groot genoeg voor iedereen? De film is gemaakt door Duitser Roland Emmerich die weet hoe je spektakel moet brengen. In zijn vorige film zocht hij de oertijd nog op, maar nu gaan we weer lekker de doemkant op. Hieronder kun je de trailer zien met verbluffende visuele effecten. Maar je kunt je natuurlijk ook pas in de bioscoop laten verrassen. De film gaat 12 november draaien.




2012

Pijn lijden vanaf volgende week mogelijk met Blu-ray

Het leuke van de online mogelijkheden van de current-gen consoles is dat het erg makkelijk voor kleinere bedrijven wordt om kleine creatieve games aan veel mensen te laten zien en te laten spelen. Als zo'n game dan erg populair en succesvol wordt kan zo'n game altijd nog naar Blu-ray overgezet worden. Dit gaat nu gebeuren met de PSN game Pain.

In Pain is het de bedoeling je karakter zoveel mogelijk pijn te laten lijden. Dit doe je door hem als kanonskogel te gebruiken of door kegels omver te werpen. De game zal volgende week op Blu-ray verschijnen waarin alle content beschikbaar zal zijn.

Every environment, such as Downtown, Movie Studios, Abusement Park and Sore Spots, will be included so you can fling your chosen victim into Tanks, Cannons or even exploding teddy bears for massive combo scores by creating as much PAIN as possible.

De game verschijnt 24 juni voor 24,99 euro in de winkels.


FOK! feliciteert alle geslaagden

Een school die de leerlingen de verkeerde examenstof laat leren, een verkeerd examen biologie, afgekeurde examenvragen en een 'te links' examen. Het is slechts een greep uit de beproevingen die de examenkandidaten dit jaar moesten doorstaan.

Inmiddels zijn de meeste uitslagen binnen en is voor veel mensen een spannende periode voorbij. Namens FOK! willen we alle geslaagden hartelijk feliciteren met het behalen van hun felbegeerde papiertje en willen we de herkansers heel veel succes wensen. Hieronder staat een overzicht van alle FOK!kers die in het speciale examenforum hebben aangegeven geslaagd te zijn.


Andre347, AndyKaufman, Andyy, Appelsap, Asndvy, Bakakame, Bankai, Berepis, BigKahuna, bijdehand, Blocko, Bloodysunday, Bobooo, Boembats, BoerBert, Capbvl, Childintime, Christiaan, Cloudwalker, Couleurs, d_b01, daankes, -Datdus-, DatMeenJeNiet, Davey579, defibrillator, Dennisw, DR0L, Duncannn, EipNiC, EvilWasp, FastFox91.

Fen0x, Fidelity, Flaccid, -Flappy-, Florabay, Fusionfake, Gdbasketcase, Grrommit, Hondenbrokken, Horned_reaper, ismey, JamieC, Jefmen, Kankerkachelsverkopert, KermitKikker, Kevin1Bravo, Kingside, kirsten., Klonterpot, Koolstrab, Len93, Lezut, Linosaurus, Loki, Marissaatje, Matthijs-, Maxerazzi, Melanie_the_miss, mindstate, MJay1.

moonmovies, Mpdrichel, Mr.Houdoe, Mr.Jorn., Myraela, Natrium, NiekR, Nowak, o.us, Onorigineel, PastoorPeter, Pickachu, Pizzabodem, Polybios, Powerlite, Puntenslijpsel, Raaavi, RitseB, riverHD, Rumille, sbk, Scarify, Schatgraver, Sieps, Sierieoes, Skazminko, Stewes, Survivalism, Synthmuse, TC_Artemis, Thijster, Vierkantblokje, Viezze, vodka.twist, Vutch, Xenwolfie, Zero17, zlakto, Zoonlief.

Mocht je naam hier niet bijstaan en ben je wel geslaagd, dan zijn de felicitaties uiteraard ook voor jou!

Transfer Bréchet nog niet afgerond

De transfer van Jeremié Bréchet van PSV naar Sochaux is nog altijd niet afgerond, zo meldt het Eindhovens Dagblad vrijdag.

Bréchet en PSV hebben deze week met elkaar gesproken over de toekomst van de Franse verdediger. Zelf heeft de 29-jarige Bréchet het goed naar zijn zin in Eindhoven, maar zijn gezin kan niet wennen aan het leven in Nederland waardoor hij wil terugkeren naar Frankrijk.

Overeenstemming over een transfer naar zijn oude werkgever Sochaux is er echter nog niet. De Franse club heeft zich via zaakwaarnemers bij PSV gemeld, maar tot op heden wil men de gevraagde transfersom voor Bréchet niet betalen. Zolang er geen akkoord is, zal de Fransman zich maandagochtend op De Herdgang moeten melden voor de eerste training van het nieuwe seizoen.

Intussen is de komst van assistent-trainer Erik ten Hag nog steeds niet officieel bekend gemaakt door PSV. Formeel is de deal nog niet rond, maar in Eindhoven gaat men er vanuit dat Ten Hag maandag op het trainingsveld zal staan. "Dat is iets wat FC Twente en Erik ten Hag met elkaar moeten oplossen, daar zitten wij als club niet tussen," aldus PSV-directeur Jan Reker.

Freire gaat opnieuw voor groene trui

Oscar Freire neemt op dit moment deel aan de Ronde van Zwitserland en moest in de afgelopen etappes zijn meerdere erkennen in Mark Cavendish. Toch denkt de Spanjaard al aan prolongatie van de groene trui in de Tour de France.

"Etappes winnen is het belangrijkste," liet Freire in een reactie weten. "Het zal moeilijk worden. Cavendish is niet alleen de snelste ter wereld, maar in Team Columbia heeft hij ook de sterkste ploeg. In de laatste tweehonderd meter verspilt hij veel minder energie dan ik. Daarom is het moeilijk hem te verslaan en naast hem is er natuurlijk meer concurrentie. Maar er is altijd kans."

Freire kan echter nog niet zeggen of Cavendish La Grande Boucle dit jaar zal uitrijden. Vorig jaar deed de Brit, die in dienst van Team Columbia rijdt, dit namelijk niet. "Als je het puntenklassement wil winnen, moet je zorgen dat je er in de lastige ritten bij zit. Hier overleeft hij inderdaad een paar moeilijke etappes, maar de Tour de France is natuurlijk een heel ander verhaal. Ik verwacht dat ik in sommige ritten punten kan halen waar hij niet de finale haalt. En hij moet ook nog maar zien in Parijs te komen. Vorig jaar won hij vier etappes, maar ik de groene trui."

Hersi baalt van reserverol bij FC Twente

Het is nog maar de vraag of Youssouf Hersi volgend seizoen bij FC Twente speelt. De middenvelder van de ploeg uit Enschede kan namelijk niet leven met een rol als reserve en wil vertrekken. De speler heeft nog een doorlopend contract tot medio 2010.

Steve McClaren, trainer van De Tukkers, koos het afgelopen seizoen voor Kenneth Perez. Hierdoor was er voor Hersi geen plaats in de basis. Bovendien trok FC Twente Nashat Akram aan, waardoor de concurrentie voor de voormalig Ajacied nog groter wordt.

Afgelopen seizoen viel Hersi dertien keer in en wist één keer te scoren. In het nieuwe seizoen weigert de aanvallende middenvelder wederom op de bank plaats te nemen. Een nieuwe club heeft zich vooralsnog niet voor hem gemeld.

Heerkes en Heracles Almelo nog niet akkoord

Heracles Almelo is er nog altijd niet in geslaagd om het contract van Gert Heerkes te ontbinden. De trainer, die vorig seizoen het eerste elftal van de ploeg uit Almelo onder zijn hoede had, moet wijken voor Gert-Jan Verbeek.

Heerkes kan bij Heracles Almelo een andere functie krijgen, maar de oefenmeester is hier niet in geïnteresseerd. De kans is groot dat een arbitragezaak nu duidelijkheid in deze zaak moet gaan geven.

"We komen er niet uit," aldus Heerkes, die sinds januari 2008 bij Heracles Almelo op de bank zat. "We denken verschillend over het nakomen van de verplichtingen. Dan moeten we een derde partij er maar naar laten kijken."

Sterrenmeisje blijft volhouden

Het Vlaamse meisje dat zondag 56 sterretjes in haar gezicht kreeg getatoeëerd, vertelde vanochtend op de Belgische radiozender MNM dat ze waarschijnlijk is flauwgevallen.

Bijna niemand gelooft het verhaal van Kimberley Vlaeminck dat ze in slaap zou zijn gevallen tijdens het tatoeëren. Gisteren ontdekte Clint.be al dat reclamebureau Famous zowel achter de campagnes van radiostation MNM als de Kimberlizer-site zit, waar je sinds 2 dagen jezelf van sterren kunt voorzien. Bovendien bevat het logo van MNM dezelfde sterren als op het gezicht zijn te zien. Bovendien heeft Kimberly geen last van ontstekingen van de huid.

Kimberly blijft echter haar verhaal volhouden. Volgens onderzoek van een dermatoloog werd de tatoeage veel te diep aangebracht. De naald ging twee centimeter diep Kimberleys voorhoofd in, terwijl dat normaal maar drie millimeter mag zijn. Dat zou meteen verklaren waarom het zogenoemde sterrenmeisje haar bewustzijn verloor, aldus MNM.

Inmiddels is er een ware mediahype rond het 18-jarige meisje ontstaan. Zo is ze gemonteerd op een poster van Star Wars en in een nepadvertentie van Carglass over sterretjes in de voorruit.


  (foto: ANP)

Kluivert komt mogelijk nog terug als voetballer

Een club heeft hij al ruim een jaar niet meer, maar toch wil Patrick Kluivert nog niet hardop zeggen dat zijn actieve carrière definitief voorbij is.

"Ik word over twee weken 33 jaar, ik zou dus ook nog kunnen voetballen en ik moet zeggen dat ik me goed voel," vertelt Kluivert tegen het Algemeen Dagblad. "Ik heb geen last meer van fysieke kwaaltjes. We zien het later dit seizoen wel. Voorlopig heb ik er veel zin om na een seizoen onder Louis van Gaal bij AZ nu bij PSV mee te lopen en te zien of het erin zit, trainer worden."

Kluivert zal de komende maanden bij PSV aan de slag gaan als stagiair. Eind 2009 hoopt de ex-speler van Ajax en FC Barcelona zijn trainersdiploma binnen te halen. Aanvankelijk was het echter de bedoeling dat Kluivert met de A1 van Ajax zou gaan meelopen. "Een maandje terug heb ik inderdaad Danny Blind opgebeld. Toen hebben we het gehad over een stage van drie maanden bij de A1."

"Maar omdat Frank de Boer al een assistent heeft, zouden we dan met drie man op het veld komen te staan," legt Kluivert uit. "Van mijn docenten op de cursus Coach Betaald Voetbal moet ik de komende drie maanden laten zien dat ik het coachen onder de knie heb. Ik voorzie dat er bij PSV daarvoor meer ruimte ligt. Daarom heb ik een andere keuze gemaakt."

Bij PSV gaat Kluivert zich bezig houden met het belofteteam. "Daar kom ik samen te werken met Anton Janssen, het gaat om een periode van drie maanden. De periode na december? Dat ligt helemaal open. Ik ben wel benieuwd hoe Fred Rutten mijn stage zal beoordelen. Als hij zou zeggen: Ik zie het in je zitten als trainer en er is plaats binnen de club, dan sluit ik graag aan bij PSV."

Dehaes vertrekt bij Team Katyusha

Kenny Dehaes heeft zijn vertrek bij Team Katyusha aangekondigd. Vanaf 1 juli zal de Belg bij een andere ProTour-ploeg gaan rijden. Het is niet bekend om welk team het gaat.

"Ik heb het hier eigenlijk nooit naar mijn zin gehad. De ploegleiding legde een grote druk op mij waardoor het bijna onmogelijk was om goed te functioneren. Nu moet ik eerst de ontslagprocedure afhandelen bij mijn huidige ploeg waarna ik mijn nieuwe contract zal tekenen," liet Dehaes in een reactie weten.

Half mei haalde Andrei Tchmil hard uit naar de Belg. "Hij is de grootste ontgoocheling bij ons," liet de algemeen manager van Team Katyusha toen optekenen. Dehaes had bij de wielerploeg nog een contract tot eind 2010.

Metro en Sp!ts bestaan tien jaar

De gratis kranten Metro en Sp!ts bestaan zondag precies tien jaar. Op maandag 21 juni 1999 rolden de eerste exemplaren van de concurrerende titels van de drukpersen.

De kranten leven er al weken naar toe en willen maandag flink uitpakken op de tiende verjaardag, met prijzen voor lezers en speciale extra dikke jubileumedities waarin onder meer wordt teruggeblikt op het afgelopen decennium.

Metro heeft voor de jubileumuitgave twee gasthoofdredacteuren in huis gehaald. "Tevens brengen we een beeldverhaal over onszelf, hoe Metro elke dag gemaakt wordt", vertelt hoofdredacteur Robert van Brandwijk.

Sp!ts blikt terug en vooruit met acht feestelijke pagina's, waaronder de allereerste voorpagina en een voorpagina van vijf jaar geleden. "Verder brengt Sp!ts interviews met onder meer de oprichters van de krant en een interview met de eerste hoofdredacteur van Metro, want we vieren het feest samen met Metro", zegt hoofdredacteur Bart Brouwers van Sp!ts.

FIA teleurgesteld in FOTA

Wereldautosportbond FIA heeft gereageerd op het nieuws dat de FOTA een eigen raceklasse op wil zetten. De FIA wijst er op dat enkele leden de boel opzettelijk wilden saboteren om zo meer macht te krijgen.

"De FIA is teleurgesteld, maar niet verrast door dat de FOTA niet in staat is om een compromis te vinden in het belang van de sport. Het is duidelijk dat enkele leden van de FOTA gedurende deze onderhandelingsperiode op deze uitkomst uit waren en de discussie niet met gezond verstand gevoerd hebben."

"De FIA kan noch een financiële wedloop toestaan in het kampioenschap, noch kan ze accepteren dat de FOTA de regels van de sport wil dicteren. De deadline voor de onvoorwaardelijke inschrijvingen verloopt vanavond. De lijst met de participanten voor 2010 zal morgen bekend worden gemaakt."

Modern Warfare 2 gaat voor verkoop-record

De mensen bij Activision zijn nogal enthousiast over hun aankomende toptitel, Call of Duty: Modern Warfare 2. Activision heeft marketing bedrijf TWBA/Chiat/Day zelfs de opdracht gegeven om het spel te voorzien van "the biggest entertainment launch of all time".

Dat zijn nogal grote schoenen om te vullen, aangezien dit zou betekenen dat het spel in de eerste dagen na de release meer dan 3,6 miljoen exemplaren zou moeten verkopen. Dat lukte de huidige recordhouder namelijk, Grand Theft Auto IV. We zullen het zien op 10 november.



Zonderland stelt reis naar VS uit

De verhuizing van Epke Zonderland naar de Verenigde Staten is voorlopig uitgesteld. De rekspecialist wilde zijn studie en turnactiviteiten voortzetten aan de Penn State University maar heeft voorlopig nog niks gehoord van de universiteit.

Zonderland zal een commissie moeten overtuigen dat hij een amateursporter is. De sporter heeft hierdoor al zijn sponsorcontracten opgezegd. Om een goede voorbereiding te hebben heeft de Friese sporter besloten dat 1 juli te vroeg is. Hij zal zich richten op een vertrek per 1 januari 2010. Zijn training zal hij tot die tijd hervatten bij Sportstad Heerenveen.

Komend weekeinde vindt het NK plaats in Rotterdam maar Zonderland zal niet deelnemen vanwege een enkelblessure.

Astana maakt lijst renners bekend

Vandaag heeft de wielerploeg Astana een lijst met dertien renners bekend gemaakt, waarvan er negen zullen gaan starten in de Tour de France.

Zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong, Alberto Contador, Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Yaroslav Popovych en Haimar Zubeldia zijn zeker van een startplek. Er zullen nog drie renners geselecteerd uit de overige zeven namen.

De andere renners zijn: Jani Brajkovic, Chris Horner, Benjamín Noval, Dmitriy Muravyev, Sergio Paulinho, Gregory Rast & Tomas Vaitkus. De manager Johan Bruyneel zal binnenkort een definitieve lijst bekendmaken voor de start van Monaco dat op 4 juli plaatsvindt.

"De keuze zal vallen op diegenen die het sterkste team kunnen vormen, zowel in sportief opzicht als qua team-spirit", aldus Bruyneel.

Miljoenen euro's winst voor China dankzij OS

China heeft een winst van 120 miljoen euro geboekt op de Olympische spelen. Volgens het Nationale Audit Bureau is het bedrag het dubbele van waarop was gerekend. De toegangskaarten, televisierechten en de sponsoring brachten het meeste op.

Er zijn ook vele miljoenen euro’s uitgegeven voor de Spelen voor onder meer accommodaties, transport en medische service. Verder kostte de openings- en sluitingsceremonie al 87 miljoen euro. De uiteindelijke conclusie van het bureau is dat de uitgave van het organisatiecomité prima onder controle is gehouden.

Zwempedo ook verdacht van verkrachting

Justitie heeft de 59-jarige zwemleraar Benno L. bij zijn voorgeleiding voor de raadkamer afgelopen week naast het plegen van ontuchtige handelingen 'uit voorzorg' ook verkrachting ten laste gelegd. Dat heeft een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) gezegd.

Door de tenlastelegging van verkrachting kan justitie de zwemleraar langer in hechtenis houden. Bovendien ligt het later alsnog verdenken van verkrachting juridisch veel moeilijker. De man zit zeker nog drie maanden in hechtenis.

Volgens de woordvoerster van het OM is uit het tot nu toe onderzochte foto- en beeldmateriaal nog niet gebleken dat er verkrachting heeft plaatsgevonden. Maar we kunnen niets uitsluiten, aldus de woordvoerster.

De Bosschenaar wordt verdacht van het verrichten van seksuele handelingen met bijna honderd meisjes tussen de zes en zestien jaar. Mogelijk zijn er onder de slachtoffers kinderen met een verstandelijke beperking.

[UPDATE] Betalen voor COD specials?

UPDATE:
Infinity Ward heeft zijn handen vol aan alle geruchten en heeft vandaag ook dit gerucht ontkracht. Op het forum van Infinity Ward heeft Community Manager Robert Bowling in een post ontkend dat gamers zullen moeten betalen voor multiplayer-elementen van Modern Warfare 2. "Dit gerucht heeft niets van doen met Infinity Ward of onze games, inclusief Modern Warfare 2. We zouden een dergelijk systeem nooit gaan gebruiken voor MW2, de multiplayer zal altijd gelijk en gratis zijn voor iedereen."


De site
destructoid verspreidt een gerucht over eventuele maandelijkse kosten voor het online spelen van komende Call of Duty delen. De site baseert haar claim op een enquête van activision.

Volgens de site zou Activision een onderzoek houden waarin wordt gesuggereerd dat er een online service zal komen, dit om (tijdelijke) exclusieve content en premium extra's voor het multiplayer gedeelte van de Call of Duty serie aan te bieden. De enquête, waarvan de echtheid niet te verifiëren valt, zou waardevol genoeg zijn om over te schrijven, in de enquête wordt specifiek gesproken over een service "die de mulitplayer-ervaring zal verbeteren en exclusieve toegang tot gameplay-verbeteringen geeft."
Dit zou onder andere eerdere toegang tot beta's en uitbreidingen zijn, exclusieve toegang tot character skins, verbeterd statistieken volgen, game modes en zelfs ondersteuning voor het verbeteren van je gameplay.

De service zou of maandelijks betaald moeten worden, of met een Call of Duty flat rate komen. De maandelijkse kosten zijn echter vooral interessant omdat Bobby Kotick van Activision al eerder een hint gaf naar de gedachte van een mogelijke Call of Duty MMO.

Deze service zou in ieder geval wat meer geld voor Activision in het laadje brengen, misschien ook leuk voor de gamers gezien Ubisoft hier nog niet echt een oplossing voor schijnt bedacht te hebben.

'Ajax-target gewild in Engeland'

Ajax is druk bezig om Anas Sharbini naar Amsterdam te halen. De 22-jarige Kroaat, die op dit moment uitkomt voor HNK Rijeka, heeft aangegeven daar wel interesse in te hebben.

Verschillende Engelse en Italiaanse media melden dat ook Aston Villa druk bezig is om de middenvelder een contract aan te bieden. De scouts van Villa waren zeer onder de indruk van de speler maar ook Liverpool is bezig om de Kroaat naar Engeland te halen. Hierdoor lijken de kansen voor Ajax steeds kleiner.

Sharbini is met zijn oudere broer Ahmad de smaakmaker in de Kroatische competitie. Verder heeft de rechtsbenige middenvelder dertig interlands achter zijn naam.

Hoge salariseisen van C. Ronaldo

Real Madrid en Cristiano Ronaldo zijn nog steeds niet tot een akkoord gekomen. De Portugees weigerde een jaarsalaris van twaalf miljoen euro. Dit komt neer op ruim 234.000 euro netto per week.

De Engelse media beweert dat de salariseisen van de speler van Manchester United veel hoger zijn. De aanvaller werd voor 94 miljoen gekocht waarmee hij de duurste aankoop van Madrid is geworden.

Ronaldo, die op dit moment op vakantie is in de Verenigde Staten, zou een salaris eisen van minimaal zes ton per week. Hij wil meer geld verdienen aan de merchandising die aan zijn naam is verbonden. De geruchten gaan rond dat hij minimaal 55 procent eist van de geboekte winst.

Valdés verlengt bij Barcelona

De doelman van Barcelona heeft zijn contract verlengd. Victor Valdés heeft nu een contract tot 2014. Eerder verliepen de onderhandelingen niet goed vanwege het financiële plaatje. De doelman eiste negen miljoen per jaar terwijl Barcelona slechts zes tot zeven miljoen bood.

De onderhandelingen tussen de zaakwaarnemer van de keeper, Gines Carvajal, en de club kwamen gisteravond tot een einde. De doelman wilde graag bij de club blijven en is zeer tevreden met het nieuwe contract. Het blijft vooralsnog onduidelijk hoeveel de keeper per jaar gaat verdienen.

De voorzitter van Barça zal vandaag op de website van de club de officiële bevestiging plaatsen. Joan Laporta hoopte al aan tijdje op een verlenging maar baalde van de eis van de doelman.

'Wenger haalt aanvallende versterking'

Marouane Chamakh, speler van Girondins Bordeaux wordt in de gaten gehouden door twee clubs uit Londen. Zowel Arsenal als Fulham lijken interesse te hebben in de aanvaller.

Fulham heeft vooralsnog geen akkoord bereikt met de speler. De Marokkaan heeft laten weten dat Arsène Wenger hem gevraagd heeft om te wachten en daar zou hij wel oren naar hebben. Chamakh zou de vervanger van Emmanuel Adebayor worden indien de spits vertrekt.

De Marokkaans international die in Frankrijk geboren is speelt al sinds 2002 bij Bordeaux en won dit jaar de landstitel met zijn ploeg. Verder heeft hij ook al vijftig interlands achter zijn naam.

'Galásek wil terugkeren naar Ajax'

TomᨠGalásek heeft laten weten dat hij nog wel interesse heeft in een jaar bij Ajax. De Tsjech liet dat aan de Duitse media weten. De middenvelder van Borussia Mönchengladbach wil zijn carrière bij de Amsterdammers beëindigen.

De inmiddels 36-jarige middenvelder is niet van plan om in de hoofdstad te gaan wonen. Er wordt gekozen voor het wat rustigere Tilburg. Dit was de voorkeur van zijn gezin en hiermee woont hij in de buurt van zijn oude club Willem II.

De zaakwaarnemer, Bart van Leest, laat duidelijk merken dat Galásek de stap naar Amsterdam wil maken. "Tomᨠheeft het wel gezien in het buitenland. Hij voelt zich meer Nederlander dan Tsjech en dus is een terugkeer logisch. Of Ajax interesse heeft, weet ik niet. We zullen komende week de eerste contacten leggen met de club.

Oudste man ter wereld (113) overleden

De oudste man ter wereld, de Japanner Tomoji Tanabe, is vandaag op 113-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan hartfalen in zijn slaap in het bijzijn van familieleden. Dat meldden Japanse media.

De Japanner werd op 111-jarige leeftijd opgenomen in het Guinness Book of World Records. Hij had acht kinderen, 25 kleinkinderen, 53 achterkleinkinderen en zes achterachterkleinkinderen. Hij woonde op het Zuid-Japanse eiland Kyushu in de stad Miuakokojo bij zijn vijfde zoon en schoondochter in huis.

Tanabe at het liefst gebakken garnalen en Japanse misosoep. Iedere ochtend dronk hij een glaasje melk en daarbij las hij nog steeds zijn krantje. De voormalige landmeter dronk geen alcohol en hij rookte niet. Volgens de burgemeester van de stad Miuakokojo was Tanabe "het symbool van de stad die bekend staat als stad van het lange leven".

Het is nog niet bekend wie nu de oudste man ter wereld is. De oudste persoon ter wereld is de 115-jarige Gertrude Baines uit Los Angeles.

In onze columnistenhoek lees je waarom dit sterfgeval een mazzeltje is voor iemand anders.


Oudste man ter wereld overleden  (foto: ANP)

Plastisch chirurg mocht niet opereren

De bodyliftcorrectie waaraan een 37-jarige vrouw in 2006 overleed, had nooit uitgevoerd mogen worden. De vrouw werd in 2006 geopereerd door plastisch chirurg Martin Janssen en overleed enkele dagen later aan een bacteriële infectie. Dit werd gisteren door de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar voren gebracht op een zitting van het Medisch Tuchtcollege in Den Haag.

In het half jaar voor de ingreep was de patiënte van Janssen 47 kilogram afgevallen. Door deze grote gewichtsafname, zou zij een grotere kans lopen op infectie. Ook de nazorg was slecht geregeld door Janssen, oordeelde de inspectie. De plastisch chirurg werd verweten dat hij en zijn collega slecht bereikbaar waren en dat er onduidelijkheden waren.

Slechte bereikbaarheid tijdens nazorg
"In de nazorg moeten de hoogste eisen worden gesteld. Alleen mobiele nummers op een papiertje volstaan niet. Het heeft ontbroken aan goede, direct toegankelijke medische zorg," aldus Christien Hostra van de inspectie. Direct na de operatie van de vrouw ging Janssen op skivakantie in het buitenland, waar hij telefonisch bereikbaar was.

De chirurg vertelde op de zitting dat hij 'tegenwoordig actiever is nadat mensen zijn geopereerd'. "Ik had alerter kunnen zijn. Maar ook als ik deze patiënte zelf zou hebben gezien in die dagen, dan had ik niet kunnen weten dat ze deze bacteriële infectie onder de leden had. Andere kundige artsen hebben dat ook niet gezien," aldus Janssen.

Meer aandacht voor rekeningen dan voor risico's
Op de zitting kwamen de echtgenoot van de overleden vrouw en de plastisch chirurg nog in conflict. De echtgenoot verweet Janssen dat deze voorafgaand aan de ingreep meer aandacht schonk aan de rekeningen dan aan de mogelijke risico's. "Het werd mijn vrouw te gemakkelijk gemaakt, terwijl het in feite een grote ingreep betreft," aldus de echtgenoot.

De dagen na de ingreep werd de vrouw steeds zieker, maar ook toen verliep de zorg niet goed laat haar man weten. "Het kan in dit land toch niet zo zijn dat een arts vanuit een skilift instructies geeft? Ik vind het vooral vervelend dat Janssen op geen enkele manier aangeeft dt hij spijt heeft van zijn optreden en dat hij laat weten dat hij ervan heeft geleerd."

Russische president bezoekt Nederland

Dmitri Medvedev, de president van Rusland, zal vanmiddag beginnen aan een kort werkbezoek in Nederland. Hij zal aanwezig zijn bij de opening van de Hermitage aan de Amstel in Amsterdam en gaat gesprekken voeren met het kabinet over de betrekkingen op economisch, maatschappelijk en politiek gebied.

Medvedev en zijn delegatie zullen aan het eind van de middag door minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) opgehaald worden op Schiphol, waarna de koningin Medvedev op paleis Huis ten Bosch in Den Haag zal ontvangen. Vanavond zal de Russische president samen met de koningin de Hermitage Amsterdam, de dependance van de Russische Hermitage in St. Petersburg, openen.

Medvedev zal vergezeld worden door onder meer vicepremier van Rusland Viktor Zoebkov en enkele ministers. Met diverse leden van het kabinet zullen zij onder meer spreken over energieprojecten in het Yamal-gebied in Siberië, waar Nederlandse bedrijven orders voor proberen te vergaren. Tussen alle overleggen door zal er een rondvaart door de Amsterdamse grachten plaatsvinden. De Russen zullen morgenmiddag hun bezoek afsluiten.

Robert Pattinson geraakt door taxi

In New York is de Britse acteur Robert Pattinson (Twilight) gisteren geraakt door een taxi meldt het Amerikaanse tijdschrift People. Het incident vond plaats terwijl Pattinson zich te midden van een menigte fans bevond.

De acteur was in New York voor de opnames van de film Remember me. Hier wordt hij wel vaker door grote groepen fans overvallen tijdens opnames. De acteur is niet gewond geraakt door de botsing met de taxi.

Pattinson zal de hoofdrol gaan vertolken in een nieuwe verfilming van het boek Bel Ami. De opnames van deze film vinden waarschijnlijk volgend jaar plaats.

Kijk ook eens op het FOK!filmforum voor meer informatie over films en acteurs.

Boek: Sabine van den Eynden - Deadline

Schrijfster Sabine van den Eynden heeft een uitstapje gemaakt. Ze werd vooral bekend als scenarioschrijfster van de series Gooische Vrouwen en Rozengeur en Wodka Lime. Duidelijk de zogenaamde 'vrouwenkant' als het op inhoud aankomt. Sinds deze maand ligt haar debuut op eigen titel in de winkel: Deadline. Een thriller die zeker niet meer alleen specifiek op vrouwen is gericht, maar een veel breder publiek zal aantrekken. FOK! kreeg de mogelijkheid haar boek te reviewen en de schrijfster te interviewen. In deze review bespreken we eerst het boek, waarna je lekker even door kunt gaan naar het interview, dat hier is te vinden.

Nieuwe auto vaak viezer dan oude

Ongeveer veertig procent van de nieuwe automodellen is niet schoner dan modellen van drie jaar geleden. De nieuwe auto's stoten evenveel of zelfs meer CO2 uit, aldus Vroemm.nl. "Een van de oorzaken is de toename van het gewicht van nieuwe auto's," laat Harold Bresser van de RAI-vereniging weten.

Op de website worden de schoonste varianten van ongeveer 200 gangbare nieuwe modellen vergeleken met die uit 2006. Met name Franse en Amerikaanse auto's komen slecht uit de test. Duitse en Japanse auto's scoren beter. Uit het onderzoek is gebleken dat de grotere Volvo's zoals de XC90 en de XC70 ware benzineslurpers zijn geworden. Volvo Nederland laat weten dat dit komt doordat er 'zwaardere motoren zijn ingebouwd'.

24 liedjes downloaden: 1,4 miljoen euro boete

Wegens het illegaal downloaden van 24 liedjes is een vrouw in de Verenigde Staten veroordeeld tot een geldboete van ruim 1,9 miljoen dollar (omgerekend 1,4 miljoen euro). Het gaat om het eerste vonnis voor deze vorm van schending van de auteursrechten in de Verenigde Staten, meldden Amerikaanse media.

Sheryl Crow
De veroordeelde moeder (32) van vier kinderen gaat in hoger beroep. Ze plukte onder meer liedjes van No Doubt, Gloria Estefan en Sheryl Crow van het internet. Voor elke illegale download is ze met 80.000 dollar bestraft. De boete moet ze aan de gedupeerde muziekmaatschappijen betalen. Legaal had ze de liedjes voor 99 cent kunnen kopen.

Muziekindustrie blij
De Amerikaanse muziekindustrie toonde zich verheugd over het oordeel. De vrouw was niet ingegaan op het aanbod van de industrie om de zaak te schikken voor een paar duizend dollar.

Buitensporig
De vrouw was in 2007 voor het vergrijp al veroordeeld met een boete van 220.000 dollar. Maar een rechter haalde een streep door dat vonnis, dat hij volstrekt buitensporig noemde. Daarop volgde een nieuw proces.

Brand verwoest natuurgebied in Duitse Waddenzee

Een brand heeft een belangrijk broedgebied voor vogels op het eiland Mellum in de Duitse Waddenzee verwoest. Gisteravond werd nog geprobeerd de laatste brandhaarden op het onbewoonde eiland te doven, meldden Duitse media. Daarbij zijn een blushelikopter en tientallen brandweerlieden ingezet.

Het is nog onduidelijk hoeveel (jonge) vogels stierven. Ongeveer tien hectare natuurgebied met de broedplaatsen van graspiepers, zilvermeeuwen en scholeksters is compleet vernietigd. De oorzaak van de brand is onbekend.

Mellum maakt deel uit van het nationale park Nedersaksische Waddenzee. Het eiland is sinds 1921 beschermd. Elk jaar broeden er veertig soorten, waaronder 4000 paar zilvermeeuwen en tienduizenden andere vogels. Mellum is ook geliefd bij zeehonden.

Een kerk voor alle religies

Er komt een nieuw kerkgenootschap bij in Nederland, één die alle religies wil bedienen. Joan Elkerbout (39) uit het Brabantse Sint-Oedenrode zal morgen ingewijd worden als geestelijke voor de kerk van het 'ietsisme'.

De kerk van het Ietsisme legt 'een relatie met Spirit, de natuur, God of Iets'. Een kerk speciaal voor iedereen die niet per se een bepaalde godsdienst aanhangt, maar wel het idee heeft dat er 'iets' moet zijn tussen hemel en aarde.  

Met de nieuwe kerk wil Elkerbout mensen uit alle religies aanspreken. Niet alleen christelijke kerkleden, hindoeïsten, islamieten en humanisten zijn welkom, maar ook aanhangers van wicca (hekserij) kunnen in de kerk terecht. Naast de nieuwe kerk, wil ze ook een eigen opleidingsinstituut beginnen. 

Morgen zal Elkerbout ingewijd worden bij de One Spirit Learning Alliance in New York. Ze is dan de eerste Nederlandse 'interfaith minister', een dominee voor alle gezindten. Ze draagt een gewaad waarop twaalf religieuze symbolen staan, waaronder een halve maan (islam), een davidster (Jodendom), een medicijnwiel (natuurreligies) en een mannetje (humanisme).

In Nederland zijn al wel interreligieuze vieringen, maar de geestelijken die deze vieringen verzorgen, zijn verbonden aan één religieuze traditie. "Ik ben niet opgeleid in één religie, maar in alle," legt Elkerbout uit aan Trouw. Of de kerk ook echt geaccepteerd wordt in Nederland, moet nog blijken. Elkerbout is in ieder geval erg optimistisch. Ze kan zich niet voorstellen dat iets wat in Amerika en Engeland geslaagd is, niet in Nederland kan slagen.

 

Raket gelanceerd voor maanonderzoek

Er is een raket gelanceerd die een satelliet en een ruimtesonde naar de maan moet brengen. De lancering vond plaats op de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral. Hiermee moet de basis gelegd worden voor nieuwe bemande vluchten naar de maan.

De satelliet die meegezonden is, zal de oppervlakte van de maan vanaf vijftig kilometer hoogte registreren. Door een jaar rondom de maan te cirkelen, zal de satelliet dit zeer nauwkeurig kunnen. Met de gegevens die op deze manier verzameld worden, kan onder meer een geschikte landingsplaats op de maan gezocht worden. De ruimtesonde wordt gebruikt om water te zoeken in een krater op de zuidpool van de maan.

Kathleen ook succesvol zonder K3

De blonde zangeres Kathleen Aerts, die eind maart de populaire groep K3 verliet voor een solocarrière, boekt succes met haar eerste single. In thuisland België, waar het nummer Zumba Yade twee weken geleden uitkwam, staat ze inmiddels op de eerste plaats in de top tien. 

Kathleen bracht de single uit in het kader van de twintigste verjaardag van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Een deel van de opbrengst gaat naar Unicef. Vanaf volgende week gaat de zangeres op bezoek bij basisscholen in Vlaanderen en Nederland om les te geven over het belang van kinderrechten.



K1

Miljardair Stanford geeft zich over

De Amerikaanse zakenman Allen Stanford, die wordt verdacht van enorme beleggingsfraude, heeft zich in de Amerikaanse staat Virginia overgegeven aan de federale recherche FBI. De miljardair besloot tot de stap nadat justitie hem had aangeklaagd, bevestigde zijn advocaat.

De Texaanse investeerder Stanford (58) wordt ervan verdacht valse beloften te hebben gedaan en historische rendementen te hebben gefabriceerd. Geld van beleggers zou hij in waardeloze beleggingen hebben gestopt. De fraude bedraagt volgens de beurstoezichthouder SEC zo'n 8 miljard dollar. De SEC had hem daarom al laten dagvaarden.

Nieuwe generatie iPhone is uit

De nieuwe Apple iPhone 3GS is vanaf vrijdag te koop in de Verenigde Staten. Het nieuwe hebbeding is vanaf 26 juni in Nederland verkrijgbaar.

Bij de bekendmaking van de start van de verkoop werd weer druk gespeculeerd over de terugkeer van de mede-oprichter en technologiegoeroe Steve Jobs bij Apple. Eerder was gehoopt dat hij bij de lancering van de nieuwe iPhone zijn gezicht zou laten zien, dat gebeurde niet. Om medische redenen heeft hij in januari verlof genomen tot eind juni van dit jaar.

Besmet cruiseschip nu in Aruba

Het cruiseschip Ocean Dream, waarvan drie bemanningsleden de Mexicaanse griep hebben, wordt vanochtend verwacht op Aruba.

Een medisch team van artsen en medewerkers van de Directie Volksgezondheid staat klaar om met een bootje naar het schip te varen en de ongeveer negenhonderd passagiers en bemanningsleden te onderzoeken op symptomen van de griep.

In de vroege ochtenduren wordt besloten of de passagiers van het besmette schip mogen. Aruba gaat er van uit dat de situatie op het schip niet alarmerend is en dat alle passagiers van boord kunnen worden gehaald. Degenen die vrij zijn van symptomen mogen de bus pakken richting het vliegveld, van waaruit zij naar Spanje vliegen.

Passagiers die wel symptomen vertonen (zoals griep, braken, buikpijn), moeten binnen de hekken van de terminal een speekselmonster laten afnemen. De personen bij wie de test positief uitvalt, worden teruggestuurd naar het schip. Wat er met hen gebeurt, is op dit moment nog niet bekend.

Natasja Froger favoriet bij Telegraaflezeressen

De lezeressen van het weekblad VROUW van De Telegraaf hebben Natasja Froger uitgeroepen tot favoriete bekende Nederlander. Daphne Deckers reikte de eerste VROUW Award uit aan Froger. Dat maakte het magazine donderdag bekend.

Ruim 10.000 lezeressen stemden de afgelopen weken op hun favoriete schoonheidsproducten, winkelketen, reclamecampagne en bekende Nederlander. Froger won de award in de categorie bekende Nederlander, vanwege haar werk voor de Voedselbank. Dyanne Beekman nam een award in ontvangst voor de door haar ontworpen collectie voor C&A. Multinational Unilever nam drie prijzen mee naar huis voor de reclamecampagne van Dove (tijd voor echte schoonheid), het tussendoortje Magnum Mini en de haarverzorgingslijn Andrélon Verrassend Volume.

Columnist Driek Oplopers snapt er niets van.

Webloggers zijn dom

Ja, geen discussie over mogelijk, punt uit, klaar over. Als je net als alle andere media meeloopt met een hype een tattooshop inloopt en er dan een paar dagen later achter moet komen vraagt om drie kleine tattoos dat Kimberley waarschijnlijk helemaal niet zo dom is maar zich eerder kapot heeft gelachen. en je met je kop vol tattoos naar buiten komt. En dan achteraf pas gaat klagen over het verschil tussen 3 en 56 tattoos, dan ben je gewoon dom.

Conclusie: goeie reclamestunt, dat wel...

Ajax en Elia balen van houding Munsterman

Ajax en Eljero Elia zijn niet blij met de manier van onderhandelen van FC Twente-voorzitter Joop Munsterman. De preses houdt een transfer van de aanvaller naar Amsterdam tegen en dat pruimt de aanvaller maar slecht.

De Amsterdammers legden de afgelopen week een bod van acht miljoen euro neer bij de Tukkers, maar van een reactie uit Enschede is sindsdien geen sprake geweest.

"Wij stellen vast dat Joop Munsterman zich volstrekt onbereikbaar houdt sinds ons bod er ligt", stelt directeur Henri van der Aat namens Ajax in het Algemeen Dagblad. "Hij is op geen enkele manier persoonlijk te spreken en die manier van doen irriteert."

Elia heeft zich niet uitgelaten richting pers, maar heeft voorzitter Munsterman al laten weten niet naar Enschede terug te keren als zijn vakantie op 4 juli is afgelopen. De vleugelaanvaller baalt ervan dat FC Twente geen woord rept over de gemaakte afspraken in de winterstop. Elia tekende bij, maar de club zou hem niet weerhouden van een mooie transfer in de zomer.

Volgens het AD wil Elia het liefst onder Martin Jol bij Ajax werken. De vraag is echter of Munsterman wil meewerken aan een Ajax-transfer. De preses is niet bepaald gecharmeerd van de Amsterdammers. "We laten ons nu eenmaal niet zomaar verzwakken", zegt Munsterman, die belangrijke spelers niet graag richting concurrenten ziet vertrekken.

Ajax en Twente kwamen eerder deze jaargang al met elkaar in botsing omtrent de transfer van Rob Wielaert naar Amsterdam.

Formule 1-teams breken met FIA

De Formule 1-teams verenigd in de FOTA hebben donderdagavond besloten om te breken met de FIA. Ze willen volgend jaar een nieuwe raceklasse opzetten.


Het nieuws volgt op het laatste voorstel dat Max Mosley vandaag deed. Daarin beloofde hij voor volgend jaar dat de budgetlimiet naar 100 miljoen euro zou gaan en dat de reglementen grotendeels gelijk zouden blijven als die van 2009. Wel zouden de nieuwe teams enige compensatie krijgen.

"De teams kunnen niet langer doorgaan met het maken van compromissen ten opzichte van de fundamentele waarden van de sport en hebben dan ook geweigerd de voorwaardelijke inschrijving voor het wereldkampioenschap 2010 aan te passen," zo luidde een verklaring.

"Deze teams hebben daarom geen ander alternatief dan aan te kondigen dat er een nieuw kampioenschap wordt opgezet waarin de waarden van de deelnemers en partners gereflecteerd worden. De serie zal transparant bestuurd worden, één reglement kennen, het aantrekken van deelnemers aanmoedigen en er zal geluisterd worden naar de fans, inclusief het verlagen van de toegangsprijzen, partners en andere belanghebbenden."

"De belangrijkste rijders, sterren, merken, sponsoren, promoters en bedrijven die historisch gezien geassocieerd worden met de hoogste tak van motorsport zullen aan deze nieuwe serie deelnemen."

 Lees hier verder voor de complete verklaring van de FOTA

 

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.

Formule 1-teams breken met FIA

De Formule 1-teams verenigd in de FOTA hebben donderdagavond besloten om te breken met de FIA. Ze willen volgend jaar een nieuwe raceklasse opzetten.

Het nieuws volgt op het laatste voorstel dat Max Mosley vandaag deed. Daarin beloofde hij voor volgend jaar dat de budgetlimiet naar 100 miljoen euro zou gaan en dat de reglementen grotendeels gelijk zouden blijven als die van 2009. Wel zouden de nieuwe teams enige compensatie krijgen.

"De teams kunnen niet langer doorgaan met het maken van compromissen ten opzichte van de fundamentele waarden van de sport en hebben dan ook geweigerd de voorwaardelijke inschrijving voor het wereldkampioenschap 2010 aan te passen," zo luidde een verklaring.

"Deze teams hebben daarom geen ander alternatief dan aan te kondigen dat er een nieuw kampioenschap wordt opgezet waarin de waarden van de deelnemers en partners gereflecteerd worden. De serie zal transparant bestuurd worden, één reglement kennen, het aantrekken van deelnemers aanmoedigen en er zal geluisterd worden naar de fans, inclusief het verlagen van de toegangsprijzen, partners en andere belanghebbenden."

"De belangrijkste rijders, sterren, merken, sponsoren, promoters en bedrijven die historisch gezien geassocieerd worden met de hoogste tak van motorsport zullen aan deze nieuwe serie deelnemen."

De leden van de FOTA moesten uiterlijk vrijdagmiddag aangeven of ze akkoord gingen met het voorstel van Mosley om een plaatsje op de grid voor 2010 te bemachtigen. Hiervoor hadden ze hun voorwaardelijke inschrijving om moeten zetten in een definitieve.

"Sinds de oprichting van de FOTA afgelopen september hebben de teams samengewerkt en geprobeerd de FIA en de commerciële rechtenhouder tevreden te stellen en de sport proberen te ontwikkelen en te verbeteren," ging de verklaring verder.

"Onverwachte wereldwijde financiële verstoringen hebben de Formule 1 voor grote uitdagingen gesteld. De FOTA is er trots op dat het de meest substantiële maatregelen om de kosten in de sport te drukken bereikt heeft."

"In het bijzonder hebben de fabrieksteams ondersteuning geboden aan de onafhankelijke teams, waarvan er enkele waarschijnlijk zonder de initiatieven van de FOTA niet meer in de sport hadden gezeten. De FOTA-teams zijn een substantiële vrijwillige kostenreductie overeengekomen die een goede basis voor de toekomst zullen vormen."

"Volgend op deze inspanningen hebben alle teams aan de FIA en de FOM verklaard dat ze zich tot eind 2012 wilden committeren. De FIA en de FOM hebben er op aangestuurd om verdeling binnen de FOTA te zaaien."

"De wensen van de meeste teams zijn genegeerd. Verder heeft de FOM tientallen miljoenen dollars achtergehouden voor veel teams, wat teruggaat tot in 2006. Ondanks de vijandige omgeving heeft de FOTA op eerlijke wijze geprobeerd een compromis te zoeken."

Deze verklaring van de FOTA laat geen ruimte meer voor een compromis met de FIA en de autosportbond kan dan ook niet anders besluiten dan andere teams toe te laten tot de Formule 1.

Wel zal nog onduidelijk blijven wat er zal gebeuren met de teams van Ferrari, Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso. Deze teams hebben zich enkele jaren geleden gecommitteerd aan de sport en willen daar nu vanaf.

Ook is nog onduidelijk wat de geschorste leden van de FOTA, AT&T Williams en Force India, zullen gaan doen. Zij hebben zich onvoorwaardelijk ingeschreven voor het seizoen 2010, maar deze bijzondere omstandigheden kunnen wellicht ruimte bieden voor een overstap naar de nieuwe raceklasse.

Voorbeschouwing Grand Prix van Groot-Britannië

Komend weekend staat de Grand Prix van Groot-Brittannië op het programma. Het zal voorlopig de laatste maal zijn dat er op Silverstone wordt geracet door de Formule 1. Jenson Button wil zijn thuisrace winnen, maar hij krijgt stevige concurrentie van beide Red Bulls die in deze race definitief door willen breken. Kan Williams de goede lijn van Turkije doorzetten en wat kunnen de andere teams die dit seizoen nog vooraan mee willen strijden?

Silverstone is in 1948 opengegaan voor de autosport nadat het vijf jaar eerder aangelegd was als vliegveld in de Tweede Wereldoorlog. Het circuit heeft door de jaren vele aanpassingen ondergaan, maar blijft voor alle coureurs veel uitdaging bieden en het ademt historie met beroemde bochtennamen als Maggots, Becketts, Chapel en Club.

Lengte: 5.141 km
Aantal ronden: 60
Totale lengte: 308.355 km
ronderecord: 1:18.739 (M. Schumacher - Ferrari F2004, 2004)

Coureurs

Pos. Naam Team Punten
1. J. Button Brawn GP 61
2. R. Barrichello Brawn GP 35
3. S. Vettel Red Bull 29
4. M. Webber Red Bull 27.5
5. J. Trulli Toyota 19.5
6. T. Glock Toyota 13
7. N. Rosberg Williams 11.5
8. F. Massa Ferrari 11
9. F. Alonso Renault 11
10. K. Räikkönen Ferrari 9
11. L. Hamilton McLaren 9
12. N. Heidfeld BMW 6
13. H. Kovalainen McLaren 4
14. S. Buemi Toro Rosso 3
15. R. Kubica BMW 2
16. S. Bourdais Toro Rosso 2
17. G. Fisichella Force India 0
18. A. Sutil Force India 0
19. K. Nakajima Williams 0
20. N. Piquet jr. Renault 0

Constructeurs

Pos. Team Punten
1. Brawn GP 96
2. Red Bull 56.5
3. Toyota 32.5
4. Ferrari 20
5. McLaren 13
6. Williams 11.5
7. Renault 11
8. BMW 8
9. Toro Rosso 5
10. Force India 0

De Grand Prix van Groot-Brittannië is een van de oudste op de Formule 1-kalender. In 1926 en 1927 kwamen de voorlopers van de Formule 1 al naar het eiland en vanaf 1948 is de race ieder jaar gehouden. Dat jaar stond de Grand Prix op Silverstone op het programma, een baan die gebouwd is rondom een vliegveld dat in de Tweede Wereldoorlog een luchtmachtbasis was. Door de jaren heen heeft de race vele malen op Aintree en Brands Hatch plaatsgehad, maar Silverstone bleef toch iedere twee jaar vaste prik in het schema. Vanaf 1987 is dit circuit vast op de kalender gekomen, maar zoals het er nu voor staat, zal de Grand Prix volgend seizoen verhuizen naar Donington Park.

In het verleden hebben Jim Clark en Alain Prost de race vijfmaal op hun naam geschreven. Nigel Mansell volgt het duo met vier zeges. De Grand Prix staat bekend om de soms enorme regenbuien, zo ook in 1975. Een enorme hagelbui maakte het rijden na 53 ronden vrijwel onmogelijk. De eersten in die race Jody Scheckter, James Hunt, and Mark Donohue konden allemaal hun auto niet meer op de baan houden en het was Emerson Fittipaldi die zijn laatste overwinning in de Formule 1 zou boeken voor Carlos Pace en Scheckter. Uiteindelijk zouden maar zes auto’s rijdend de finishvlag zien. Het was ook de race dat er voor het eerst startlichten werden gebruikt en dat Graham Hill zijn afscheid van de sport aankondigde.

In het meer recente verleden kende Michael Schumacher een haat-liefdeverhouding met Silverstone. De Duitser haalde in 1994 in de opwarmronde polesitter Damon Hill in en negeerde vervolgens het bevel om een stop-and-go-penalty uit te voeren. Dit kwam hem op een zwarte vlag te staan en twee wedstrijden schorsing. In 1998 won Schumacher de race ondanks een straf die hij had opgelopen. Hij ging in de laatste ronde naar binnen om zijn straf in te lossen en finishte in de pitstraat. Door nog een ronde te rijden zag hij de finishvlag uiteindelijk wel. Later bleek de straf onterecht te zijn uitgedeeld en werd Schumi definitief als winnaar van de race uitgeroepen voor Mika Häkkinen.

Juan Pablo Montoya wist in 2005 op Silverstone zijn eerste overwinning voor McLaren binnen te halen. De Colombiaan won onder droge omstandigheden voor Fernando Alonso en Kimi Räikkönen. Een jaar later was Alonso veruit de sterkste. De Spanjaard pakte poleposition, reed de snelste ronde en won de race. Hiermee was hij de jongste rijder ooit die dit voor elkaar kreeg. Als zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella niet één ronde geleid had, dan had Alonso een Grand Chelem op zijn naam gezet. Schumacher en Räikkönen werden tweede en derde in deze race. In 2007 wist Räikkönen dan wel te winnen in Groot-Brittannië. De Fin stuurde zijn Ferrari na 59 ronden als eerste over de streep voor Alonso en Lewis Hamilton.

De Grand Prix van Groot-Brittannië werd vorig jaar onder de dreiging van regen verreden. In de nog droge kwalificatie zorgde dit er voor dat Heikki Kovalainen poleposition kon pakken voor Mark Webber en Kimi Räikkönen. Wereldkampioenschapsleider Felipe Massa kwam niet verder dan plaats negen op de grid.

Voor de wedstrijd had het geregend, zodat alle auto’s op intermediates startten. Räikkönen probeerde Webber meteen in te halen voor plaats twee, maar beide kemphanen zagen Hamilton passeren. Webber spinde niet veel later en ook Massa kon het rechte spoor niet houden. Waar Webber weer in het veld op wist te klimmen, had Massa alle moeite om de auto op de baan te houden en de Braziliaan spinde dan ook meerdere malen. Hamilton had ondertussen nergens last van en reed vooraan weg bij de concurrentie. Toen de baan op begon te drogen wist Räikkönen het gat te dichten naar Hamilton en beide kemphanen kwamen bij de eerste pitstops tegelijk binnen. De Fin liet geen banden vervangen en was als eerste de baan weer op.

Dit bleek een foute keuze te zijn, want het begon hard te regenen, waardoor Hamilton eenvoudig de leiding over kon nemen. Daarachter was het Nick Heidfeld die aan zijn opmars begon. De Duitser pakte in Luffield eerst Timo Glock en Fernando Alonso om enkele ronden later in dezelfde bocht tegelijk Räikkönen en Kovalainen te pakken. Kubica was na halfweg de race doorgeschoven naar plaats drie na Kovalainen gepasseerd te hebben. De achteraan rijdende Honda’s namen na 37 ronden de gok door op de extreme regenbanden te gaan rijden. Dit pakte goed uit, want Barrichello was negen seconden per ronde sneller dan de rest van het veld. De Braziliaan finishte uiteindelijk op plaats drie achter Hamilton en Heidfeld. Klassementsleider Felipe Massa kwam uiteindelijk op plaats dertien op twee ronden achterstand over de streep na vele uitstapjes op en naast de baan.

Vrijdag 19 juni 2009

11:00 - 12:30 vrije training 1
15:00 - 16:30 vrije training 2

Zaterdag 20 juni 2009

11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 7 juni 2009
14:00 Santander British Grand Prix

Datum Tijd Programma
Za 20 juni13.55-15.10 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Kwalificatie
Zo 21 juni13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Pre-show
Zo 21 juni13.55-15.45 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Race
Zo 21 juni15.45-16.00 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Nabeschouwing
Zo 21 juni20.00-20.30 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 20 juni13.10-15.15 uur BBC1: Formule 1 - Groot-Brittannië - Kwalificatie
Zo 21 juni13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Groot-Brittannië - Race
Zo 21 juni20.00-20.30 uur BBC3: Formule 1 - Groot-Brittannië - Samenvatting
Nederlandse tijden


DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag10 °C17 °C20 %Bewolkt
Zaterdag9 °C17 °C60 %Lichte regen
Zondag9 °C18 °C20 %Half Bewolkt

PVV tweede partij in politieke barometer

De PVV van Geert Wilders is in de politieke barometer van onderzoeksbureau Synovate de tweede partij van het land, na het CDA. De PVV scoorde in de barometer nog nooit zo hoog. De partij wint ten opzichte van de vorige peiling twee weken geleden vijf zetels en streeft de PvdA voorbij. De sociaal-democraten verliezen drie zetels in vergelijking met begin juni.

In de peilingen van Maurice de Hond is de PVV al maandenlang de grootste van het land. Bij de Europese verkiezingen van twee weken geleden, werd de PVV de tweede partij, na het CDA.

Behalve de PVV doen ook D66 en GroenLinks het goed in de barometer, net als begin juni bij de Europese verkiezingen. D66 schiet omhoog naar vijftien zetels (in de Kamer nu drie) en GroenLinks gaat naar tien (in de Kamer nu zeven). Het CDA blijft de grootste met 33 zetels (in de Kamer 41), de PVV komt uit op 28 (in de Kamer negen), de PvdA op 24 (in de Kamer 33). De SP daalt in de peiling naar dertien (25 in de Kamer), de VVD daalt naar veertien (22 in de Kamer).


PVV tweede partij in politieke barometer  (foto: DAG)

Kwart van Zuid-Afrikaanse mannen is verkrachter

Meer dan een kwart van de Zuid-Afrikaanse mannen heeft wel eens een vrouw of een meisje verkracht. Van deze mannen deed de helft dat meermalen. Een op de tien verkrachters koos voor een meisje onder de tien jaar oud. Dat blijkt uit een onderzoek van de Medische Onderzoeksraad, dat gisteren werd gepubliceerd.

Een op de vijf mannen die wel eens een vrouw dwong tot seks zei hiv te hebben, het virus dat kan leiden tot aids. In veel Afrikaanse landen wordt gedacht dat seks met een maagd hiv kan genezen. Uit het onderzoek bleek verder dat 73 procent van de verkrachters voor hun twintigste levensjaar begon met verkrachten.

In Zuid-Afrika krijgt de politie dagelijks honderd meldingen van verkrachting. Veel van deze misdaden worden echter niet gemeld, waardoor het echte aantal verkrachtingen veel hoger ligt. Overigens zijn het niet allen vrouwen en meisjes die slachtoffer worden van seksueel geweld dan mannen. Uit een andere studie bleek vorig jaar bleek dat twee op de vijf minderjarige jongens in Zuid-Afrika ooit zijn misbruikt. De meesten van hen door een vrouw.


Kwart van Zuid-Afrikaanse mannen is verkrachter  (foto: DAG)

Vrees VS voor aanval Noord-Korea op Hawaii

De Verenigde Staten maken zich zorgen over een mogelijke aanval van Noord-Korea op Hawaii. Washington heeft wapens voor het onderscheppen van raketten en radarapparatuur naar Hawaii overgebracht om goed voorbereid te zijn op een Noord-Koreaanse actie.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates gisteren gezegd. "Ik denk dat we in een goede positie verkeren als het nodig mocht zijn Amerikaans grondgebied te beschermen", aldus Gates.

De spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap zijn in de afgelopen maanden hoog opgelopen. Vorige week stelde het bewind in Pyongyang dat het nieuwe atoomwapens gaat maken. De verklaring was een reactie op het besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Noord-Korea sancties op te leggen.

In een VN-resolutie is onder meer een totaal verbod op wapenexporten uit Noord-Korea opgenomen. Ook is landen opgeroepen geen financiële overeenkomsten meer met Noord-Korea te sluiten, behalve voor humanitaire doeleinden. De sancties tegen Noord-Korea zijn een straf voor een recente nucleaire test in de communistische staat en de lancering van een langeafstandsraket.

Vrees VS voor aanval Noord-Korea op Hawaii  (foto: ANP)

Congres VS akkoord met 76 miljard voor oorlogen

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren ingestemd met het wetsvoorstel 106 miljard dollar (76 miljard euro) uit te trekken voor onder meer het financieren van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Ook komt er geld vrij voor het bestrijden van de Mexicaanse griep en het steunen van Pakistan.

Het Huis van Afgevaardigden stemde al eerder in met de maatregelen. Het wetsvoorstel gaat nu ter ondertekening naar president Barack Obama.

Rechtse oppositie: criminele vreemdeling uitzetten

De rechtse oppositiepartijen hebben er bij staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) op aangedrongen dat ze criminele vreemdelingen snel het land uitzet. Regeringspartij CDA vindt dat criminele vreemdelingen moeten vertrekken als blijkt dat ze geen Nederlands paspoort hebben.

Dat bleek vanavond tijdens een spoeddebat over een vonnis van de rechtbank dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een Marokkaan die vanwege zijn criminele verleden tot ongewenst vreemdeling is verklaard, niet mag uitzetten. De reden is dat de IND niet kan bewijzen dat de gegevens kloppen die voor de ongewenstverklaring zijn gebruikt.

De VVD en Tweede Kamerlid Rita Verdonk willen de bewijslast omdraaien. Ze vinden dat buitenlanders zelf moeten aantonen dat hun papieren kloppen. "Ik roep de staatssecretaris op te kiezen voor de veiligheid van onze samenleving", zei PVV'er Sietse Fritsma ter onderbouwing van zijn standpunt dat criminele vreemdelingen Nederland uit moeten.

Albayrak laat momenteel onderzoeken hoe de problemen met criminele vreemdelingen opgelost kunnen worden. Ze verwacht dit najaar maatregelen te presenteren.

Microsoft bevestigt hardware upgrade Xbox 360 Arcade

Gisteren kon je al lezen dat een oplettende Japanner een wijziging in de hardware van de Xbox 360 had gespot. Reeds heeft Microsoft dat bevestigd. Het betreft een vernieuwde versie van de Jasper-inrichting, waarbij de voornaamste aanpassing de hoeveelheid geheugen (Usable Memory) is. Om Arcade-gebruikers tegemoet te komen, zullen nieuwe versies van de Xbox 360 beschikken over zo'n 512mb geheugen. De statement van Microsoft:

"We can confirm that Xbox 360 Arcade now offers 512MB of internal memory. Xbox 360 Arcade consoles with 512MB of internal memory will be in markets worldwide. We want to offer consumers a bit more memory at the same low price so they can enjoy more experiences on Xbox LIVE."

De prijs zal het zelfde blijven en de beschikbare opslagruimte voor de Xbox 360 is verdubbeld. Op deze manier kunnen ook Arcade gebruikers op een volledigere manier gebruik maken van de NXE en de download diensten.



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.