Film: Easy Virtue

Naar het toneelstuk van Noel Coward, zien we het verhaal waarin een Engelsman trouwt met een glamoureuze Amerikaanse en haar meeneemt naar het stoffige en traditionele Engeland van de jaren '30. Easy Virtue is een komedie over relaties met scherpe, zwarte humor, waarin de kijker getuige zal zijn van een botsing tussen de oubollige Engelse en de moderne Amerikaanse levenswijze.


John Whittaker (Ben Barnes, The Chronicles of Narnia), een jonge Engelsman, valt voor de schoonheid van de Amerikaanse weduwe en flitsende autocoureur Larita (Jessica Biel, The Illusionist, Blade: Trinity) en hij besluit met haar te trouwen, echter zonder zijn ouders vooraf in te lichten. Wanneer hij haar meeneemt naar zijn ouderlijk huis in Engeland om daar zijn familie te ontmoeten, krijgen ze een allerminst warme ontvangst. In plaats daarvan blijkt zijn kille moeder Veronica (Kristin Scott Thomas, The Other Boleyn Girl) zelfs een hekel aan zijn vrouw te hebben. Wat volgt is een psychologische oorlogsvoering tussen de twee vrouwen waarbij ze elkaar het leven zuur proberen te maken. Daarbij wordt de moeder bijgestaan door haar twee, irritante en wereldvreemde dochters, terwijl Larita zeer in de smaak valt bij vader Whittaker (Colin Firth, Bridget Jones' Diary, Love Actually). Gaandeweg zal duidelijk worden wie zich zal moeten aanpassen en op welke wijze het gebeurt om het leven in het landhuis enigszins leefbaar te houden.


Easy Virtue is eigenlijk niet echt een komedie te noemen; het is eerder een kruising tussen drama en komedie, met een vleugje romantiek. Regisseur Stephan Elliot (Eye of the Beholder, Frauds) is er echter in geslaagd het zo te combineren dat de ontwikkeling van de ontstane situatie niet alleen interessant, maar ook erg vermakelijk is om te volgen.
De casting is verder ook erg goed gedaan, iedereen lijkt op z’n of haar plaats. De muziek past helemaal in de sfeer van de film en als men oplet, valt het op dat de liedjes terugslaan op de voorafgaande scènes. Let vooral op de acteerprestatie van Kirsten Scott Thomas, die zeer overtuigend de rol vertolkt van de vrouw des huizes die de familie ten koste van alles bij elkaar wil houden en halsstarrig aan de aristocratische normen en waarden blijft vasthouden. Daarnaast verdient ook Colin Firth, die op geweldige wijze gestalte geeft aan de onverschillige vader met cynische en komische opmerkingen, een dikke pluim.


Ondanks de uiterst leuke zwarte humor die in de film is te vinden, zal het helaas niet voor iedereen goed te verteren zijn. Easy Virtue verloopt redelijk traag qua tempo en speelt zich voornamelijk af op een Brits landhuis. Het is eigenlijk ook geen film die je in de bioscoop wilt zien, maar voor iedereen die zich wel kan vinden in Britse films met scherpe dialogen is deze absoluut het kijken waard. Maar dan wel gezellig thuis op de bank...


Label: A-film Releasedatum: 4 juni 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd’s in Film, Tv & Radio.