Boek: John Callahan - Cartoons met een gebrek

John Callahan is een man met een gebrek en dat gaat hij niet uit de weg. Een hele reeks van zijn strips hebben nu een Nederlands onderschrift gekregen en zijn in een boek uitgegeven: Cartoons met een gebrek.

Voor degene die nog nooit van John Callahan hebben gehoord, hij is verlamd vanaf zijn middel door een auto-ongeluk. De reden dat hij betrokken was in dit auto-ongeluk, is omdat hij dronken was. Een alcoholist, zelfs nog een aantal jaren na het ongeluk. In de tussentijd is het een man met bijtende humor die hij verwerkt in zijn eigen vorm van kunst, tegenovergesteld aan zachte en gevoelige muzieknummers. Zijn levensverhaal is in 2007 verfilmd door Simone de Vries onder de titel 'Touch me someplace I can feel'. Dit heeft het Gouden Kalf heeft opgeleverd voor Beste Korte Documentaire.



Het boek bevat een mooie samenvatting van de strips van Callahan, samen met het stukje over zijn seksuele belevingswereld door de jaren heen en op het einde een mooie afsluiting over zijn leven nadat hij bekend is geworden. Het begin van het boek is een stukje van Simone de Vries, die haar ontmoeting en interesse in John Callahan illustreert en tevens natuurlijk haar film promoot. Afsluitend is er een interview van Humo met Callahan waarin hij nog een keer duidelijk maakt hoe hij de strips bedoelt. Hij is geen haatzaaier, hij wil de vrijheid van meningsuiting tot het uiterste rekken. In de film zegt hij zelfs 'Als je niet meer kunt zeggen wat je wilt, is alles verloren.' Desalniettemin geven zijn grappen een apart gevoel. Je moet er om lachen, maar dat gevoel volgt door ‘dit is eigenlijk helemaal niet grappig’. Vooral dat laatste heeft al enige problemen opgeleverd voor Callahan, tot protest marsen en persen die gestopt werden.




Al met al is Callahan een gevatte illustrator en heerlijk om te lezen voor diegene die gevoelig is voor zwarte humor. Een geweldig cadeau voor de verjaardag van een pessimist maar ook leuk om gewoon in je boekenkast te zetten.


Uitgever: Xtra ISBN: 9789077766606 Pagina's: 172
Waardering: