Boek: Ad Kolkman - Alle 120 goed alleen sommige niet

'Meester van de onderkoelde galgenhumor'. Je zult de titel maar meekrijgen. In de cartoonistenwereld is dit een hele eer, want er zijn er velen die graag de titel zouden willen dragen. Toch is er één die hem met verve kan hebben: Ad Kolkman. Onlangs kwam er weer een nieuwe, vermakelijke bundel uit van deze cartoonist. De titel zegt al veel over het aantal (en ook wel een beetje het zwartgallige karakter...): Alle 120 goed alleen sommige niet. Het toont meteen wel aan dat Kolkman niet hoog van de toren blaast wat betreft zijn eigen werk.

Zwartgallig
In deze nieuwste bundel zijn, raar maar waar, 120 strips opgenomen van de tekenaar. De één wat beter dan de ander, ook dat zal niet verbazen als je de titel van het boekje leest. Toch zijn ze allemaal goed voor een lach op je gezicht. Bundels als deze zijn altijd heerlijk 'toiletmateriaal'. En dat bedoel ik dan in de positieve zin van het woord. Waar beter kun je even de tijd nemen om met een cartoonbundel tot rust te komen dan op het toilet. Het fenomeen cartoonscheurkalender viert niet voor niets hoogtij op de Hollandse pot. Ad Kolkman past daar precies bij.


De typische Kolkman-stijl

In Alle 120 goed alleen sommige niet krijgen de bekende politici (denk aan Wilders, Bos, Balkenende, Verdonk) er allemaal 'van langs'. Ze zijn dankbare objecten voor een cartoonist, zo vindt ook Kolkman. Verder neemt hij de bekende grote bedrijven onder de loep ('Philips kopieert Beertender - Sense and Simplicity!). De cartoons zijn allemaal actueel te noemen en geven mooi weer wat we de laatste tijd zoal in het nieuws voorbij hebben zien komen. Het is een soort Cartoonisctisch jaaroverzicht, leuker dan het saaie overzicht van het NOS-Journaal.

Voor een paar euro is deze bundel voor jou... ik zou hem niet laten liggen.

De cartoonist zelf
Ad Kolkman werd in 1964 geboren en volgde met succes een opleiding aan de HEAO. Hoe hij uiteindelijk via een omweg in de wereld van het cartoontekenen terecht is gekomen weet alleen hijzelf. Naar eigen zeggen heeft het te maken met een vakblad, een reclameburo en een total loss gereden auto. Zie daar als leek maar eens een reden in te vinden om cartoons te gaan maken.
Hij schreef/tekende onder andere voor bladen als BiZZ, Tijdschrift Voor Marketing, Automatiseringsgids, Elsevier en de NCRV-gids. Ook diverse kranten worden met zijn cartoons opgevrolijkt. Het kan bijna niet anders dan dat je ooit wel eens een Kolkmancartoon bent tegengekomen. Zo niet... onder welke steen heb je dan gelegen?


Uitgever: Xtra ISBN:978 90 77 766774 Pagina's: 138
Waardering: